- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel topik
- Kis telefon hatalmas teleppel
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
rita7107
aktív tag
Szia.
Semmi gond a kérdésekkel. Szívesen segítek (-tünk).
Szerintem ha ennyire "amatőr" vagy az elektronikában, akkor vedd meg a PIKO kapcsolópultot. Ehhez van bekötési útmutató. Egyszerűen nem tudod elrontani, tönkre tenni a váltókat.
Amit még javasolhatok, próbálj meg a lakhelyed környékén találni egy szakkört, valamint rengeteg szakirodalmat beszerezni. Akár elég a képeket megnézni a neten. Rengeteg van belőle. Ha nem találsz a neten könyvet, akkor könyvtárból kölcsönözni.
Ha szükséges írok könyv címeket. Ez valóban egy olyan hobby amihez alapvető elektronikai tudás szükséges.Első körben elektronika szempontjából olvasd végig az alábbi oldalon található könyvet. Itt az alapoktól kezdi az egészet.
[link] -
rita7107
aktív tag
Akkor marad az hogy kiegészítésként felhasználod a régi sineket. Tervezel egy pályát a SCARM (esetleg wintrack) nevezetű programmal (abban van régi és új PIKO rendszer is). Majd az alapján állítod össze a pályát. Megszámolod mennyi régi van, és először azokat rakod le a tervben, majd jönnek az újak. Ez természetesen csak akkor jó, amennyiben a sinek valóban jó állapotban vannak. Bár 30 év után nem valószínű...
-
Batman2
őstag
Ha már nem kapsz ilyen ízzót, akkor a következő képpen is megoldhatod normál LED-del, hagyományos analóg rendszerben:
Én sok évvel ezelőtt kísérleteztem ezt ki, mikor már nem volt pót ízzom és azóta is rendben működik.
A Fehér LED esetében és nagyobb áramerőt alkalmaztam a jelzett 360ohmos ellenállással, hogy ne csak látható legyen hanem tényleg lámpa szerűen világítsa is meg a sínt, terepet, de lehet nagyobb ellenállást is betenni, ha kisebb fényerő a cél.
A nagyobb áramerő miatt javasolt még egy plusz dióda beiktatása a LED elé, a képen jelzett D dióda, mivel a motor, mint tekercs működése közben keletkeznek indukciós tüske impulzusok, mikor pillanatokra érintkezési kimaradás van a kerék és a pálya között, vagy hírtelen lekapcsoljuk az áramot.
De enélkül is működik, a lényeg a 100nF-os kondenzátor, ami elnyeli ezeket az impulzusokat.
Ahová piros fény kell, oda pedig piros LEDet tettem be 1K ohmos ellenállással, mivel annak csak jelzés funkciója van, nem megvilágítás, így biztosan elég a kondenzátor, nem kell elé plusz dióda.
Mindkét LEDet menetiránynak megfelelő polarítással kell beszerelni, ellenállások 0,25W-osak.
Ha arra van szükség, hogy a LED mindíg világítson, menetriánytól függetlenül, akkor egy egyenirányító hidat kell beépíteni a LED elé.Üdv.
-
rita7107
aktív tag
Próbáld meg a ZZemoki-t. Ha küldesz neki fényképet, biztos tud segíteni. Az "Öreg" nagy bűvész. Már vagy 3x (ha nem több) éve működteti a cégét. Kb. 10 éve bevittem hozzá egy fekete dobozkát. Pár perc keresgélés után átadta a leírását. Pedig azt a dobozkát még 92-ben vettem. Ha ő nem tud segíteni, akkor van még a Csíkos-műhely. Virág úr a másik nagy SZERELŐ.
-
Batman2
őstag
Ha semekkora feszültségre sem indul magától, csak "belőkve", akkor még mindig oxidos lehet a kerék, illetve a kerék áramszedő.
Én a mozdonyt hátára fordítva, drótszálakkal a kerekekre, vagy egyest a burkolatot levéve, a motorra adva az áramot, közepes fordulaton, benzines ronggyal végig törlöm a kerekeket forgás közben, rengeteg trutyit szed le, mindig legalább is szürke a rongy.
Így lehet jól megtakarítani a tapadó kerekeket, gumigyűrűket is, már amelyik mozdonyon van ilyen.
Az sem mindegy, a kerék áramszedők mennyire nyomódnak rá, feküdnek fel a kerékre.
Ha kell, pici hajlítással azon is kell állítani.
És használat közben az ónozott sínről, pláne ha az is le van oxidálódva, sok koszt szed magára, ami nem vezet, vagy részben félvezető tulajdonságú, de mindenképpen akadálya a rendes áramátadásnak.Üdv.
-
Batman2
őstag
Ahogy az előttem szóló is írta, próbáld végig a motortól távolodva az elektromos vezetékeket a kerekekig, meddig teker a motor, hol szakad meg a vezetés !
Lehet csak a kerekek és a kerék áramszedők vannak leoxidálódva, koszosak.
De ha áramot a kerékről is kap, mégsem tud moccanni a motor, akkor pedig be van ragadva a hajtáslánc, ami szintén nem lenne meglepő 30 év után, a zsír is be tud állni.
Ekkor ki kell mosni egy kis lakkbenzin hígítval, esetleg féktisztító sprével (ez esetleg bánthatja a műanyag alkatrészeket), majd kevés olaj és kis zsír újra a hajtásláncra.
A WD-40-nel való alapos befújása a hajtásláncnak is megoldhatja a dolgot, jó oldószer is, nem csak kenőanyag !
He véletlen Debrecen, vagy közelében vagy, szívesen segítek.Üdv.
-
rita7107
aktív tag
Szia. Ha a motor közvetlen tápról forog:
Nézd meg, hogy kerekekről forog? Bármelyik kerék párosra kötöd az áramot mozog e a motor?
1. a -Ha igen, akkor a síneknél van gond.
b -Ha nem, akkor nézd meg hogy a motor/kerék között van e kapcsolat.
2 a -Ha igen, akkor -> 1.a
b -Ha nem akkor itt keresd a vezetékszakadást.3. Ne dobd ki!!!
Nekem a tanárom mindig azt tanította, majd én is ezt tanítottam (híradó szak), kövesd a jel (jelen esetben, az áram) útját! A jel csak úgy nem tűnik el. Valahol ott kell lennie.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Thor II 1200W 80+ Platinum tápegység! Olvass!
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad P43s - i7-8G I 8GB I 256GB SSD I Nvidia I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung S25 Ultra 256GB Csak kipróbált!! Jótállás: 2028.06.19.-ig
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest