Új hozzászólás Aktív témák
-
Panthera
őstag
válasz
inf3rno #5086 üzenetére
Az előző írásodra akartam írni pont az esővízgyűjtőt. Kezdésnek egy hordó is megteszi. Sok víz nem fér bele, de a teraszon lévő virágokat lehet onnan öntözni.
Ez csak az ereszcsatorna alá van téve, a hordó alján egy csappal, könnyen lehet tölteni a locsolót. Valahogy bővíteni kellene, mert ritkán jön eső, akkor pedig sokkal többet is lehetne gyűjteni. -
tasiadam
veterán
válasz
inf3rno #5053 üzenetére
Beszéltem a mospilan forgalmazójával. Annyi, hogy petét és kikelt hernyót bánt, mást nem. De a hivatalos használat az max 2 lehet. Hozzátették, hogy a paradicsomba befurt nem hal meg tőle, hiába felszívódó a cucc.
1 hetes várakozási idő kell a paradicsomnak és a paprikának is.
Szóval hetente 1x le kell fujjam, majd leszednem a beérett dolgokat. Aztán a naponta való peteeltávolítást kell toljam. Így biztos nem marad meg 1 sem. -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #5046 üzenetére
Ha nem ipari és minden napos használatra veszed akkor tökéletes, bár én sokallom az árát, annyiért van fs 120 is a piacon. Nekem is FS120 -os van, használtan vettem 8 - 10 éve, azóta a benzin és a damil kivételével csak egy légszűrőt cseréltem benne.
25 ezerért vettem hámmal együtt, magyarán fényes nappal kiraboltam az eladót -
gabe_
őstag
válasz
inf3rno #4997 üzenetére
Szeretem magam megcsinálni az egyszerűbb dolgokat, de ilyen arduino programozáshoz sajnos nem értek.
Eddig egy digitális időkapcsolóval ment a szivattyú, de sajnos ha kikapcsol, és nem zárom el a csapokat, akkor lelevegősödik a rendszer, és a következő bekapcsoláskor szárazon fut a szivattyú.
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #4994 üzenetére
Egyébként nincs sok munka vele...
Hozzáállás kérdése, hogy mi sok. Kertben alap elvárás, hogy ami a tied, azt tartsd otthon. Ezen az alapon minden további nélkül kifogásolható egy-egy gyökérről terjedő növény: nem csak az akác, hanem bambusz, japán birs, orgona, tarack, mifene.
De: ennek semmi köze az akác hasznosságához, helyéhez.
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #4988 üzenetére
Jogászok
Az akácot azért hozták be, hogy más művelésre jóformán alkalmatlan területeket megkösse, hasznosítsa.
Ma is elsősorban effélére való.
Az, hogy Magyarország erdeinek negyede akác, valóban eléggé túlzás és jelenleg nem igazán indokolható.
De az, hogy szemétre való lenne, totális ostobaság.Ui.: kert környékén lehet belőle gond, mert ugye sarjadzik mint a veszett fene, mélyszántás/dózerolás nélkül kiirtani sem egyszerű...
-
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #4978 üzenetére
Hogy szemétre való lenne, azt nem mondanám. A helye megvan; nekem a régi kerítés, amivel a házat vettük, abból volt, és bizony az oszlopok belseje 40 év után is kemény (újrahasználva másnak, persze). A kertben volt 11 db hatalmas akácfa, azoknak menniük kellett; 1 maradt, az a komposztot árnyékolja. De direkt nem ültetnék, mert szerintem nem kertbe való. Mint ültetvény is, ökológiai sivatag van alatta.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #4964 üzenetére
Én már csináltam egy párszor, ha feltöröd az is közel egy év mire kicsírázik, utána két év mire kiültethető
Amúgy most is van legalább húsz magom, csírázás alatt, majd megírom neked mennyi az az idő mire normálisan a földbe kerül. Közterületre szánom azért foglalkozok vele így, oda azért pénzt nem adok ki csemete fáért
-
Orlin
addikt
válasz
inf3rno #4959 üzenetére
A csonthéj leszedés után kell hűtőbe tenni?
"Egészben ültetett barackmag lassabban csírázik, mivel nehezebben tudja áttörni a hély kemény szerkezetét. Érdemes előtte 1 hétre hűtőbe tenni a magot, mert így könnyebben csírázik majd ki.Általában ősszel szokták a barackmagot elültetni, de ha otthonunkban szeretnénk egy hajtást nevelni magról, abban az esetben is nagyon figyeljünk arra hogy fertőtlenített földbe kerüljön a mag, és folyamatosan locsolva legyen."
Itt simán csak beledobja:
,,Magvetéstől a gyümölcsfáig" Sárgabarack... -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #4941 üzenetére
Azzal már nem tudsz csinálni semmit, lassan beérik a szilva hová permeteznéd már és ráadásul már benne van a gyümölcshúsban és a magban is a kártevő. Máskor jobban figyelj a fákra és tartsd be a vegyszeres kezeléseket, a szilva amúgy is eléggé kényes főleg a "besztercei" bár abból már eredeti nincs mert régen kihalt. A spanyol nemesítést lehet sok helyen kapni, de az is hajlamos a betegségekre. Én öt éve ültettem próbaként két spanyol beszterceit, hiába kezeltem elkapta a himlőt és még a talajra is nagyon kényes
Még adok neki egy évet, de ha jövőre is ilyen lesz akkor jön a fűrész
A magas talajvizet és kötött kemény fekete földet sem kedveli a szilva. -
Winne
nagyúr
-
simico
aktív tag
válasz
inf3rno #4887 üzenetére
A kecske is válogat. Utcánkban az üres telek karbantartását úgy gondolta megoldani a tulaj, hogy bedobott két kecskét. Nem esznek meg mindent, csomó féméteres gaz ugyanúgy virít a telken miközben minden mást tarra rágtak a kecskék és az éhezés szélén állnak. A birkával, kecskével való "fűnyírás" kint a legelőn működik, kertben szerintem nem mert az is megeszik amit te nem szeretnél, cserébe nem esznek meg olyat amit szeretnéd, illetve nem elég nekik tartósan ami egy kis kertben nő.
-
-
justmemory
senior tag
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #4837 üzenetére
Mondták, hogy mennyi időre kell áztatni, de majd rákérdezek meg, mert nem jegyeztem meg. Sanszos, hogy ilyesmi gondja lehet akkor nálad. Nálunk bolti a zöme, de van néhány saját is, azokat nem érinti (snowwhite fajta; apró, sárga, de nagyon finom).
Nem tudom, hogy az alkohol mennyire lenne jó, de jövőre max. kipróbáljuk; azt hiszem van félretéve etilalkohol egy doboz eppendorf-ban -
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #4824 üzenetére
Na oké, de milyen volt? Mindegyik tönkre mehet; a gagyibb max előbb
Jó, oké, tudjuk, hogy azért van különbség és az olcsó sem feltétlenül véletlenül olcsóbb, ugyanakkor az is tudható, hogy a drágább sem mindig annyival jobb. Nem mondom, hogy egyik vagy másik jobb, vagy hogy ki mit vegyen, mindenki el tudja dönteni.
Tehát marad a kiürült ablaktisztítós kis flakon és a kézi spricc, famászással...
-
Orlin
addikt
válasz
inf3rno #4753 üzenetére
Itt a topikban is taglaltam pár honapja a szomszéddal a helyzetet.
Ahol b*sznak a kutyákra és a kerítésre is a kertünket lejárták és tele sz*ták stb.
Náluk elől ki is mennek és folyamatosan terrorizálják a járókelőket.Egy kis fehér és egy csivava nem nagyok de oda tudnak kapni.Mondjuk az sem normális gazdi akit nem zavar hogy nincs otthon a kutya.Nekem is van de leverne a víz egyből ha nem találnám.Itt van mindig velem.Heti séta stb...
A kerítést az említett szomszéd oldalán is én csináltam egy részén...
Fentebb írta valaki vett szárazságtűrő füvet is az sem bírta.Jövőre én is elől azzal akarom újra vetni ,picit elbizonytalanodtam.
Amúgy a nagykertben a fű nálam is besárgult most az esők hatására szép zöld lett,pedig sokat nem fűztem hozzá már.
A paradicsom nagyon pici nálunk.Most kötözgettem fel. -
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #4695 üzenetére
Ahhoz képest, hogy keveset tudsz vele foglalkozni, szerintem nem rossz.
Nekem tegnap mondta ismerős, hogy poloska ellen tormát és csalánt áztatnak 2 napig és ezzel a keverékkel fogják lefújni a poloskás növényeket. Nem tudom beválik-e, kértem, hogy majd számoljon be a sikerességről.
Volt korábban kérdés a pirospaprika; tegnap arra is kaptam egy arányszámot: 1150 tő van most, de ismerős így számol, hogy ha 1000 tő megmarad, abból kb. 40 kg őrölt paprika lesz majd a végén. -
-
-
justmemory
senior tag
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #4420 üzenetére
Amúgy nem muszáj tele tölteni.
Ilyet nem csinálunk. Abból kell kiindulni, hogy ha valamit tele lehet tölteni, akkor előbb-utóbb valaki tele fogja tölteni.
Másrészt: ez akkor működik jól, ha a megvilágított felületet belül éri a víz. Ha fele üres, akkor sokkal lassabban melegszik.
-
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #4404 üzenetére
A paprikák nem nagyon akarnak nőni. Kertész ismerős szerint nem tűnnek tápanyaghiányosnak, de múltkor adtam nekik tápsót, és az egyik részen a füvet-locsolórendszer szórófeje is terít, de azok sem nagyobbak, mint a többi, tehát vízhiányt is kizárnám. Meglátjuk mi lesz belőle.
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
inf3rno #4386 üzenetére
Nálam minden beindult csak a bent nevelt uborka döglött be kintb, viszont kiültetésnél szortam volt megmaradva mag és már az is kb 20 cm mászik a hálón.
Répa is 2 hosszú sor soha nem volt még ilyen szép.
Idén csak a cékla ami satnya nem mind jött ki és nem is annyira szép.
A körte újra másodjára is virágzott a héten , nem is értem.
Alma sok , barack semmi 2-3 db talán .
Sütőtök is alakul ,de majd kíváncsi leszek mennyi és mekkora lesz.
Összegzés nálunk eddigi tapasztalatom alapján tényleg hatásos ez a marhajó nem is kicsit fejlődékenyebbek tőle. -
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #4381 üzenetére
Jövőre már megkapja tavasz elején amit kell.
Mivel nálunk a fák alatt fű van (a nagy diófa alatt is és meglepetésemre jó állapotú), így én a leveleket rendszeresen összegereblyézem, de úgy tűnik giliszta van bőven. Van egy helyi rigópár, amikor hajnalban beindul a locsoló, ülnek a kerítésre, és várják a terített asztalt. Tudják, hogy olyankor előjön a reggeli
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #4378 üzenetére
Valami 10+ éve.
Kicsit lassabban érik, mint a 'rendes' komposzt (az előző évi kupac még nem érett teljesen, mikor ősszel elkezdjük rakni a következőt), de ~ ennyi.Ezzel kapcsolatban arra szoktunk még rá, hogy minden fa alatt hagyunk valamennyi hullott levelet a gilisztáknak. Azok ugyanis úgy spájzolnak télre, hogy lehúzogatják maguknak a hullott leveleket. Nincs hullott levél => kevesebb a giliszta.
-
dkaro
őstag
válasz
inf3rno #4363 üzenetére
60l/perc a vízhozama a csapnak, amiből kb 6mm/m2 jön ki a területtel számolva.
Tavaly naponta locsoltam 3 percet de azt hittem azért sárgult és ezért álltam át erre a heti 3 nap 5 percre. Illetve mert én is azt olvastam, hogy ha naponta locsolom akkor nem megy elég mélyre a gyökér.Szerk:
@justmemory: 1 óra locsolás az eszméletlenül soknak tűnik, nekem ez teljesen abszurd számnak hangzik -
válasz
inf3rno #4213 üzenetére
Az a baj, hogy egyelőre nem is látok elég masszív aluprofilokat. Igen, a csavarozás külön tudomány ilyen esetben. Rokonságban volt 2 saját építésű nagy üvegház 15évvel ezelőtt, mind2 acélszerkezetes volt. Persze, jók az acél tulajdonságai, viszont a rozsda 3-4év alatt totál elrondítja, 10év alatt megeszi és lehet újraépíteni az egészet.
Apám anno (saját termésű) akácot használt a régi fóliasátrunk fa ajtó-ablakszerkezeteihez, az 20évig tökéletesen bírta, maradt volna tovább is. Hogy errefelé kapni-e akácot, nem néztem...
-
válasz
inf3rno #4211 üzenetére
Nem bonyolítom az életet a duplával
. Igen, nézegettem, hogy az üveganyag újonnan rendelve alsóhangon 500£ körül van egy 3x6méteres házhoz - bár még nem sok üvegest csekkoltam végig. Aki pénzért árulja a bontott cuccát, az is ritkán olcsó, még amikor felmerült az ötletem, volt egy kivétel, ingyen lehetett volna vinni egy hatalmas ház darabjait - énhülye, gondoltam, hogy úgyis lesz másik hasonló - lehet kivárom.
Az alut nem hegeszteném, hanem csavaroznám, de egyre inkább úgy tűnik, fa lesz a megoldás, csak azt amennyire csak lehet tartósra kell varázsolni az üvegházi klímában.
Fűtésre azon morfondírozok, hogy a lakóház hőjéből (a vezetékes gáz sokkal olcsóbb kb minden egyéb fűtőanyagnál) vezessek át valamennyit - szellőztetni végülis amúgyis kell. A melegvizes hordó trükköt is be fogjuk vetni, főleg, hogy egy esővíztartályos automata öntözés is tervbe van vége hosszú távon.
-
válasz
inf3rno #4207 üzenetére
Ez jó tanács, köszi
! Az UV-t gondolom a fólia méginkább megfogja. UK-ben vagyok egyébként helyileg, szóval a napfényből tényleg a maxot kell kihozni
.
Először bontott üvegeket kezdtem keresni, de kb lehetetlen ekkora mennyiségben a megfelelő méretet levadászni, úgyhogy valószínű új üveget kell nézzek.
#4209: a hőtágulást jó, hogy mondod, esélyes, hogy benéztem volna
. Igen, elég komoly profilok kellenek, épp számolgatom a táblák súlyát
- elég valószínű, hogy a súly keresztülhúzza az alumíniumos terveket. A hó se kutya, idén itt is 30 centi volt...
A polikarbonát táblák könnyebbek+talán olcsóbbak lennének, de szeretném, ha szép átlátszó lenne a házikó és persze évek múltán se legyen karcos-algás műanyag.
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #4147 üzenetére
ezt a videót láttam, ez adta az ihletet...
Pont a nehézsége vonz; volt bonsaiom korábban, onnan maradtak meg az edények; most talán lesz újra időm ezzel foglalkozni. Meglátjuk. A legkönnyebb nyilván valamilyen örökzöld vagy hát fenyő lenne; csak azt meg szaporítani nehéz.
Egyébként a diónak - nálam legalábbis - egészen jól gyógyulnak a sebei, bár nyilván ésszel kell vagdosni. Metszeni eleve nem ildomos...de ha muszáj, azt - Bálint gazda javaslata szerint - augusztusban.
-
Chaser
legenda
válasz
inf3rno #4128 üzenetére
sztem anno tettem is fel képeket, igazi túlélő, hasonlóan mint a kecskerágó fa
különben nem maradt volna életben, pontosan a asraokban volt, minden elnyomta volna ha hagyja magát
de én dobbantottam onnan, egy-két tulaj úgy gondolta hatalmas ötlet nem napon barnultaknak kiadni a lakást...azóta rájöttek nem ( :
de nekem nem volt gyomrom azt hallgatni így a g_cimet meg úgy, előbb-utóbb úgyis pofán vertem volna vmelyiket, jobb a békesség
a kertből meg majd őserdő lesz egyszer megint, több mint egy éve nem néztem, már nem is akrom látni -
-
Chaser
legenda
válasz
inf3rno #4073 üzenetére
ültess közé trombitafolyondárt, majd az elnyomja
passz
ez ahogy elnézem már belakott mindent az ibolyák alatt, ilyenkor már csak megy amerre akar
nálunk a három emeletes társasház falán teljesen felmászott, és a minusz egyes szintről indult a másik épület mellől
vadszőlőt próbáltam kiírtani, de hiába vágtuk le tövig és takartuk be textillel és mulccal, nem hatotta meg
ott is jöttek az új hajtások, szinte hófehérek de jöttek...végül hagytuk is ha annyira élni akar hadd éljen
ha úgy működik mint a trombitafolyondár marad ásó-kapa, nem tudok róla hogy vegyszerrel kiírthatóak lennének anélkül, hogy mást károsítanának - persze lehet van valami "csodaszer" -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Crucial 240GB SSD eladó
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest