- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Milyen GPS-t vegyek?
- Magisk
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hiperFizikus
senior tag
Próbáld ki ezt az idő. előrejelzőt, én is ezt szoktam használni:
1. Google idő. előrejelzőm
2. https://koponyeg.hu/elorejelzes/100723736/RimaszombatPersze a saját település-nevedet kell beírnod érte !
-
eldoble
aktív tag
Igen, van ilyen nálunk is, a támogatással manipulálnak persze, de, ha már adják, neked is adnak, ha akarod, csak meg kell felelned a feltételeknek, de legalább keményen dolgoznak, kockáztatnak, nekik is nehezebb az "élet", míg ez a kereskedőkről nem mondható el.
Szóval, ha már a gazdák miatt nem akarsz könnyezni, akkor a kereskedők miatt duplán ne tedd.
Egyébként semmi bajom a kereskedőkkel, 2000 éve az is foglalkozás, csak arra reagáltam, hogy hogy a drágulás miatt a gazdákat hibáztatják, bonyolult ez a dolog, de, ha már így leegyszerűsítjük, akkor a kereskedők sokkal "hibásabbak" ezért mint a termelők. -
H-Zol
senior tag
Tisztelet a kivételnek
itt is a nagy gazdák feszelegnek de az már masról szól állami földeket is dolgoznak, nyomulnak párt vonalon stb .
Én családilag dolgozok 158 hektáron , meg élünk belőle de dolog is van , öreg gépekkel öreg kocsikkal, én is el tudnák képzelni egy jó pofa terepjárót de még nem jött össze ! -
H-Zol
senior tag
Délután én is ki mentem a kertbe , a múltkor dicsekedtem, hogy nem nagy a fagy károm de most vissza vonom
Így rá nézése olyan 40-50 % elfagyott a kajszínból az őszi barack az jobban bírta ott is van de ott eleve sokat hagytam, meg így is kell zöld ritkítást csináljak, hogy ne aprósodjon el !!
A többi megvan szilva most virágzik, a cseresznye is kezd egy egy körte de nem mind és az alma is ezután fog virágozni !! -
shteer
titán
-
H-Zol
senior tag
Azért is írtam , hogy fiatal fák és ha nem fagy el ( amit nagyon remélek) vagy a fa nem dobja el őket , akkor le szedem én , esetleg egy két gyümölcsöt hagyok , hogy tudjon gyökeresedni , fejlődni !
Amúgy is van még két öreg 12 éves őszi barack fám azon is szoktam ,meg kell is gyümölcs ritkitás, másképp el aprósodik !! -
H-Zol
senior tag
Én ültettem több fát 18 darabot amiből egy még a nyáron ki ment , de azt gondoltam is mert nagyon gyenge gyökérzete volt, hajszál gyökér szinte semmi ,és egy másik ami nem tetszett , hogy, hogy ment de most metszéskor láttam meg, hogy a kis vékony törzsébe bele ment a kukac !! Ahogy jobban hozzá értem le is tört , a többi mind megindult szépen nekem is !!
-
-
H-Zol
senior tag
Érdekes , nem halottam még ilyenről, fólia alatt gyümölcs termesztés !!
Gondolom így nem fagy el , mert itt felénk az utóbbi években 100 % elfogyott a sárga barack , három éve és tavaly csak részlegesen !!
Tavaly vásároltam olyan nemesítésű fát itt egy helyi kis iskolából amelyik később fog virágozni, hátha már az idén meglátom, hogy igaz vagy nem!
Amúgy van vagy 10 sárgabarack fám !! -
lemmy71
őstag
Azt körtét nem kell még metszeni, csak permetezni. Szépen ásd körbe a tövét, vigyázzva a gyökére. Próbálj egy két lapát érett marhatrágyát szerezni és forgasd be a tövénél. Héti egy két vödör víz bőven elég neki, lényeg hogy legyen mindig körbetányérozva a töve locsolás előtt. Nem kell mulcsolni, sem más lomokakal körberakni a tövét, legyen szabad. Ha így csinálod akkor gyönyörűen megindul
-
lemmy71
őstag
Én tegnap lettem kész az összes metszéssel. Az öreg kajszikat nem bántottam és a rózsákat sem kellett megcsipni. Szinte nem is volt fagy, ősszel alaposan visszavágtam.
Az olajos rézkén sokkal jobb mint a bordoiléLehet hogy olcsóbb de viszont lemosó adagolás 3 dl. / 10l víz. A bordoilét inkább év közben érdemes használni (50 - 150ml / 10l víz). Gombás fertőzésre tüzelhalás megelőzésre, viszont lisztharmat ellen nem jó. Én a tujákat permetezem vele évi 2 - 3 alkalommal. Ma már permetezem volna de eléggé lóg a lába az esőnek, békés m.
-
lemmy71
őstag
Ha megvan a metszés akkor már lehet permetezni mert hirtelen berobbanhat a tavasz. A legjobb szer az Olajos rézkén de csak lombhullatókra és mehet a rózsakra is. Adagolás 2.5dl/10l víz. Jól nézdmeg hogy hol is vásárolsz. mert a literes kiszerelésnek 2 - 3 ezer is lehet az árkülönbsége.
-
inf3rno
nagyúr
Olyat már láttam, hogy bukszust jelölt rendszeresen kutya, és az a fele le is száradt a bokornak, meg lassabban nőtt, mint a másik, amit ugyanakkor ültettünk. Szóval én arra tippelek, hogy igen. Ha viszont le van mosva, fel van higítva, akkor az extra nitrogén segít a növénynek. Nagy fáknál ez nem gond.
-
inf3rno
nagyúr
A saját tapasztalatom az, hogy teljesen mindegy. Én nem metszek bele semmibe, egyszerűen csak lerakom, és megmarad. Még trágyát sem feltétlen muszáj rá hordani, az a lényeg, hogy rendesen átmozgasd alatta a talajt egy méter mélységig és legalább heti 2x kapjon vizet vagy eső vagy öntözés formájában, akkor szépen meggyökeresedik. Ha esetleg olyan elvetemült vagy, hogy nyáron ültetsz, akkor 1-2 naponta locsolni kell legalább egy, de inkább két hónapig, különben elszárad. Ilyenkor jó neki, ha meghagyod a gazt körülötte, az is védi a kiszáradástól. Most úgy vagyok vele, hogy néhány évig fölül sem fogom metszeni, várok a koronaforma kialakításával, amíg megerősödik a fa, és kibírja egy-egy ág elvesztését különösebb gond nélkül. Utána is teljesen minimálra veszem a metszést. Nem szeretek dolgozni vele, és az utóbbi évek alapján nem is látom értelmét szétvagdosni a fát, amikor minimálban nekem jobban terem, ha ésszel csinálom. De persze ezek nem az ilyen nagyüzemi tapasztalatok, csak otthon, amit látok a kertekben kb. 5o fán.
-
inf3rno
nagyúr
A fának kell egy 1x1m-es gödör, marhatrágya, komposzt, föld, locsolás, stb, hogy jó legyen neki. Ami alatta van, azzal idővel megbirkózik, talán még a tömör sziklát is át tudja törni. A növekedését lassítja csak, de te is össze tudod hasonlítani, azzal, ami mellette van, hogy milyen gyorsan nő. Talán nem is lesz különbség, mert a mélyebb részen mindenhol ilyen a talaj nálatok, ki tudja. Nálunk van egy vastag agyag réteg, 7 év kellett mire átment rajta, onnantól 1 év alatt dupla akkora lett a fa, és elkezdett teremni. Gondolom a vízre volt szüksége, ami alatta volt, mert nem locsoltuk valami sokat.
-
-
vendingo
veterán
Füge, gránátalma, olajfa szereti a köves talajt. Ha extrán köves, akkor max lassabban nőnek, vagy kisebbek lesznek az átlagnál.
Nálam a kertbe olyan a talaj, hogy puszta kézzel kiásom a gyümölcsfa gödrét pillanatok alatt. A városi kertünkben meg csákányozni kell. Arról nem is beszélve, hogy valami bázis/raktár volt itt a 2. Vh alatt, inkább nem kommentálom.., -
Szilágyi84
senior tag
Pedig elvileg a gesztenyefa védettnek minősül , legalábbis itt Budapesten. Szomszéd öregeknek kint van 5 db óriási kb 40-50 évesek lehetnek gondolhatod mekkorák és nem győzik most ősszel takarítani és sehogy nem tudták elintézni, hogy kivágják.
Persze ha beruházás van ott mindent megcsinálhatnak következmények nélkül. -
justmemory
senior tag
Akkor jobban elbaktam, mint gondoltam
Közben látom, hogy csak részben válaszoltam a kérdésedre, sorry. Én rádobom a nagyobbik komposztra, amit levágok, év közben halmozódik rá föld, egyéb hulladék, forgatom is 2x; így lebomlik. A szecskázóhoz szerintem túl puha, én kézzel aprítanám össze.
-
justmemory
senior tag
Szia,
mi tavasszal vágjuk vissza, de olyat is láttam, hogy megégetik. Egyszer vágtam vissza ősszel, asszony megtapsolt, hogy tönkre is tettem. És tényleg; tavasszal már nem hajtott ki. Én metszőollóval és/vagy éles késsel szoktam vágni. Mivel télire összekötjük, hogy ne nyomja szét a hó, tavsszal könnyű "egyben tartani".
-
Rive
veterán
Akkor fel kellene rotálnom a régi füvet kigyomlűlni
Fölösleges. Ha megfelelő a környezet, akkor idővel szimplán átveszi a helyét.
Illetve: ne várjátok, hogy egy szezon alatt végleg beáll. A tartós, (adott területen) természeteshez közeli állapot elérése az több éves folyamat, és ennek vannak olyan szakaszai, amikor nem feltétlen szép.Ja, jut eszembe. Volt úgy egy éve az a buli a nem kaszált budapesti terület körül... Most meg már mindenki effélét csinál
-
Köszi ez a prérikert jó ötlet, valami ilyet kerestem már egy ideje. A kertem egy részét már tavasz óta átalakítottam méhlegelővé, érdekes módon nem is égett ki mint a maradék pázsit.
#7624: Kentaúrt nem próbáltam, de más márkájú nem is alsópolcos, szárazságtűrő ugyanúgy kiégett mint a többi csak kicsivel később.
-
inf3rno
nagyúr
Igen. Nem muszáj egyébként metszeni a csonthéjasokat, klíma függő, hogy mennyire tűrik. Nálunk a Bakonyban a barackok elkezdenek vérezni tőle. Könnyen elkapják a gombát a hideg miatt. Termés mondjuk jobb lesz egy metszett fán az biztos. A termődárdákra figyelj, hogy ne szedd le őket.
-
Gabesz87
veterán
Az az igazság, hogy nekünk belül is a (nem túl nagy) kertben nem az igazi fű, hanem ott is ez a vadfű(?) van. Viszont nyár előtt elég csehül nézett ki, de aztán szépen magához tért, egész pofás is lett. 1x trágyáztam, ill. szórtam el még tavasszal magot. Van egy nagy fenyőfa, na az alatt totál kopasz volt, de nyáron az is bezöldült. Nálam naponta meg az öntöző, szintén fúrt kútból. Tegnap kapcsoltam ki, mert úgy vélem, már fölösleges locsolni. Tervben volt egyébként az is, hogy most ősszel rendes füvet vetünk a kertbe, de az az igazság, hogy kedvem sincs hozzá, meg úgyis kinő benne a gaz. Ráadásul a szomszédvan van 2 nagy cseresznyefa, és az egész tiszta moníliás, de ő nem foglalkozik vele. Úgyhogy annak meg hullanak az ágai, levelei meg minden sz.r.
-
inf3rno
nagyúr
Szépek! Milyen klíma van nálatok? Melyik térség? Nálaunk az őszi semmire sem megy, túl hideg van neki a Bakonyban, a Balatonnál 25km-el odébb viszont rogyásig vannak.
Szerintem az évtől is függ, hogy az időjárás minek kedvez. Például nekünk a körte és az alma csurig van idén, a többi gyümölcs viszont nem annyira jó. Vannak olyan évek, amikor a sárgabarack nagyon megy, de az alma nem az igazi. Volt, hogy a cseresznyén, meggyen volt nagyon sok. Elég változó. A szilva mindig egyformán szar, kivéve a vadszilvát, az őszin meg még sosem volt értékelhető termés, csak dísznek tartom meg azokat a fákat. -
vendingo
veterán
2 körtét ültettem idén, rendszeresen öntöztem, tápoztam őket, semmit nem nőttek.
Szomszéd 10+ fát ültetett, ami árnyékba, félárnyékba került, az nőtt majdnem egy métert, ami végig kapta a napot, az csak vegetált, semmit nem nőtt. Szerintem túl forró volt ez az év a csemetéknek. Még nincs lombjuk, nem tudnak árnyékot adni maguknak, túlhevűltek. -
lemmy71
őstag
Ilyeneket hol olvasol, hogy az ősszel ültetett csemetéket metszeni kell
Szakkönyvet vegyél, ne a YT bújd
A cseresznyénél 2 - 3 éves korában kicsapjuk a sudár ágat, amúgy nem igényel komolyabb metszést. Későbbiekben ritkíthatjuk a lombkoronát belülről hogy szellősebb legyen és a gombás beteg részeket kicsapjuk. De a kisebb "vesszőket" mint a kajszi alma körte fáknál, nem bántjuk. A korona magától is szépen kialakulA szilvánál a villás ágak belső részét kicsapjuk, a külső részét majd a termés szépen lehúzza. Arra kell ügyelni hogy ne legyen madárfészek a lomkorona, mert a szilva könnyedén beburjánzik.
-
Szilágyi84
senior tag
Saját tapasztalat alapján én azt vettem észre ,ha sor kerül rá akkor később kezd termő lenni ami +1 vagy akár 2 év is lehet ,de ez függ fajtától illetve méretétől is mivel ha egy kis méteres vessző vagy csak alig vannak még ágacskái azt szerintem nem érdemes vagy legalábbis hagyható
-
lemmy71
őstag
Ha nem akarsz rá költeni, akkor néz körbe a környékeden valami építkezésnél, négy darab eldobhatós raklapot összeállítasz és ennyi. Mikor tele van, csak lehúzod róla a keretet és kockába ott álla komposztod. Én évekig úgy csináltam
A kertvégébe lehetőleg valami árnyékos helyre tedd, akár futtathatsz rá borostyánt is, de arra figyelni kell mert könnyedén belemászik a komposztba
-
lemmy71
őstag
Húzd fel a földet a gyökér pereméig, vagy is a gödör széléig, 2 - 3 alkalommal adsz nekik egy jó vödör vizet, ennyi az egész. A tavaszi örökzöldek ültetéseknél fontos a "folyamatos" öntözés. De úgy is itt van nem sokká az esős időszak, nem nagyon kell vele foglalkozni kora tavaszig. Majd ha látod hogy süllyed akkor húzzál rá földet , lehet többet is, tavasszal majd szépen körbetányérozod. Általában ezek a csemeték, betegség és vírus mentesek, de ha van otthon egy kis olajos rézkén vagy bordóilé, akkor megfújhatod őket.
#5341 inf3rno
Pedig fontos ültetés előtt a talpra metszésSokkal jobb a gyökérképződés és dúsabb is lesz
Amúgy nem egy ördöngös dolog, egy korona metszés százszor több tapasztalatot igényel, mint egy talpra metszés -
lemmy71
őstag
A hajszál gyökereket én nem szoktam bántani, a "nagyobb" fő és oldalsó gyökerekből vágok vissza egy két centit, na és persze a sérülteket is megvágom.
Sajnos nem igazán van a neten erről anyag, legalább is én még nem találkoztam vele. Anno nekem is az agrármérnök apám mutatta ezeket a "fogásokat".
De valahogy úgy képzeld el az egészet, mint a fiatal szilvák őszi metszését, "hasonlóan" alakítsd a gyökeret mint a képen a lombkoronát.
Szerintem az összes gyökér visszavágása már túlzott
De ajánlatom már neked ezt a két könyvet, [könyv 1.] [könyv 2.] nehézkes beszerezni, de ezekben minden benne van ami a metszéssel és gondozással kapcsolatos -
lemmy71
őstag
Én pont most szedem ki azt a 25 éves barackfát amit arra a mészköves területre ültettem. Brutális gyökerei vannak, pár oldalsó gyökér átmérője 15 - 20 centi között van, úgylátszik jó hatással volt rá a mészkő. Olyan vastag volt a törzse mint a 200 literes cefrés hordó, ez az egy fa 35 liter pálinkát és egy évre való lekvárt és befőttet termet, nagyon sajnálom
De mellette ott van a 10 éves utódja és ültetek még két ceglédi óriást a napokbanÉn úgy szoktam hogy reggel beteszem egy vödör vízbe és délután ültetem, de volt hogy egy napig is vízben voltak és semmi bajuk sem lett. Ilyenkor vegetálnak, szóval nem lesz semmi bajuk. Van hogy magas talajvízben állnak napokig és ott sem pusztulnak ki, max ha hetekig hónapokig vízben állnak.
Mikor kiveszed a vízből és ülteted, akkor talpra kell metszeni a gyökeret
Karozni nem szoktam, max akkor ha nagyon görbe a csemete és akkor szorosan egy akác karóhoz kötöm raffiával, vagy akkor ha vadrácsot kell tenni de azt csak a hétvégi kertben csináltam. Itt nincsenek nyulak amik lerágják, az őzek meg csak a hátsó kapuig jönnek a kutyám nagy örömére -
lemmy71
őstag
Nem lesz azzal gond, lényeg hogy széles gödröt ás, minimum 70 - 80 centiset és a mélysége is legyen olyan 70 centi. Az alját alaposan lazítsd fel és ha van egy kis érett marhatrágya akkor egy lapáttal tegyél a az aljára amit összekeversz a morzsalék földel.
Nekem a kertem hátulja anno állami terület volt, és a szomszédos lakótelep alapjához a zúzott követ ott tárolták, képzelheted mi mennyiségű mészkő van 40 centivel a föld alatt. De tökéletesen elvannak a fáim, igaz ültetni nem egy leány álom volt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OpenMediaVault
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- TV antenna és jelerősítés
- Milyen videókártyát?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- NEC MultiSync V421 monitor (42") 1920 x1080px
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged