Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szab.tam

    nagyúr

    válasz Pixa #2836 üzenetére

    értem.
    (ingatlanos vagyok, nem jogász, de azért lenne véleményem.)

    de valamit egy szerződésben kikötni csak akkor van értelme, ha az is kiderül, hogy mi van, ha a felek nem tartják be, nem teljesítik.
    mint ez a jan 10-i "megújítást".
    nem újítottátok meg, de ennek igazából nincs következménye.
    (ezt jogásznak kell véleményeznie, hogy ha nem történt meg a "megújítás", azt lehet-e úgy értelmezni, hogy a bérleti jogviszony abbana pillanatban megszűnt. ezt nem tudom.)

    közös költség.
    elv, és a gyakorlat...

    nálam az alap bérleti szerződésben az "ingatlan rezsi" résznél fel van szépen minden sorolva, hogy ebbe mi tartozik. energia- és médiaszolgáltatók, és a végén ott a közös költség. a mindenkori. ha ezt a bérlő aláírja, akkor tök 8, mi van a törvényben.
    ha nincs megnevezve, hogy a közös költség a bérlő rezsidíj fizetési kötelezettségének része, akkor természetesen vonatkozhat rá az általad említett jogszabály. (amit így nem ismerek, de gondolom utána néztél, ha hivatkozol rá.)
    tehát itt a fő kérdés az, hogy a szerződésben a bérlő által fizetendő rezsi résznél konkrétan le van-e írva, hogy közös költéség, vagy csak általánosan a rezsi.

    10-ből 9x ezt a bérlő teljesen kifizeti. és ha nem tetszik neki a mértéke, vagy az emelés mértéke, akkor felmondhat. (idézzem a klasszikust: el lehet menni...) :DDD
    a probléma akkor szokott lenni, ha egy határozott, 12 hónapos szerződés 3. hónapjában lesz 2x annyi a közös költség...

    tehát a gyakorlatban 1-et tehetsz.
    el kell gondolkodnod, hogy így megéri-e neked, szeretsz-e annyira ott lakni, hogy ne kockáztass.
    ha annyira nem köt a lakás, akkor odamész a bérbeadóhoz, és megkéred, hogy mutassa meg a kk befizetéseket, és azt, hogy ez miből tevődik össze. mert mondjuk a felújítási alapot, és az annak emelését nem igazán szeretnéd fizetni. az a gyakorlatban egyértelműen a tulajdonos érdekköre.
    és ugye ekkor 3 lehetőség van: megegyeztek, ő felmond neked, te fölmondasz neki.
    (hacsak ezzel a jan 10-i kikötéssel nem szűnt meg eleve a jogviszony, mert akkor már 30 napos felmondási idő sincs, hanem az, hogy holnaptól csókolom. - de ezt jogász kell megmondja, mert nem világos.)

    számla vs. nem számla.
    99%-ban borítékolom, hogy ő semmilyen adót nem fizet.
    de ez olyan, mint amikor egy olcsó festővel kifestetsz számla nélkül.
    azért kaptad meg annyiért, mert nem fizetnek utána adót. különben kivehetted volna 60-ért...
    jogi értelemben fel lehetnél háborodva, mert ő nem adózik.
    de erkölcsi értelemben nem...

    [ Szerkesztve ]

    fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html

Új hozzászólás Aktív témák