Hirdetés
- Yettel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Google Pixel topik
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- iPhone topik
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Redmi Note 11 és 11S - biztos alapra jobb építeni
-
Mobilarena
A topikban minden törvénytelen módszer megvitatása tilos!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Remekelek28
őstag
Sziasztok. Páromnak van egy pénzintézeti tartozása. Jó ideje nem tudta visszafizetni és jött a mokk levél az én cimemre,mivel az ideiglenes cime itt van. A kérdés,ha a páromnak nincs semmi a nevén,tőlem vihetnek el valamit? Ha napi bejelentős,akkor vonhatnak le tőle pénzt a munkahelytől? Kp ba kapja. Illetve mivel behajtokhoz került,mennyit számitanak fel az eredeti tartozáson felül. Köszönöm.
-
válasz
drzozo
üzenetére
Ott nem akarják megcsinálni mert rossz a lakcím nyilvántartás, és nem tudják egyértelműen hogy jó helyről lenne kidobva mindenki.
A földhivatali 9. emeletet ír, a valóságban pedig 10.-en lakom (39-es ajtó). Az alapító okirat is 9. emeletet ír a 39-es ajtóra (meg amúgy is csak 9 emeletesnek írja..). A nyilvántartásuk szerint meg 10.en lakom, érdekes módon a 40-es ajtó meg a 9.-re van írva. Azaz a lakók egyik fele 9-re a másik meg 10-esre jelentgette magát. Szóval totális káosz, nincs szinkronban a két rendszer ezért kérik hogy kérjem ki az önkormányzat véleményét.
Az épületben fizikailag van földszint ahol nincs lakó csak üzletek, tárolók, lift aztán van 1-10-ig emeletek. Valamilyen oknál fogva gondolom az első emelet lett földszintnek nevezve aztán ami a földszint fizikailag az meg talán a pince annak ellenére hogy fizikailag a föld szintje felett van.
-
drzozo
senior tag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Lakcím fiktívvé nyilvánítása, irány a kormányablak, nem is értem miért javasoltak ilyen hülyeséget. Ott laknak? Nem. Akkor bumm.
-
Laca1212
őstag
Lehet valahol online csekkolni, hogy ki van a címemre bejelentkezve?
-
-
LuckyL
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
lehet levelezni, meg idegeskedni rajta, de én nem tenném
ez már túl megy a jogon, inkább életvezetési tanácsadás
amin nem tudsz változtatni, azon kár idegeskedni
ha kitörlöd a lakcímét, akkor is becsengethet a rendőr, hogy nem e lakik mégis ott
éjszaka nem szoktak menni, inkább kora reggel![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
LuckyL
üzenetére
Na igen, a levelek még hagyján de nem lenne jó ha végrehajtó keresne meg. Ugyanis én már egy ügyvédtől vettem meg a lakást aki meg árverésen vette. Odafigyeltem rá hogy 0-as minden és úgy vettem át szóval minden közmű és szolgáltató rendben van. Kitöltöttem a postának egy papírt ami feléjük jelzi hogy nincs a lakcímen és ismeretlen helyre költözött.
Pár hónapja még jött jópár behajtócéges levél is az előző előtti tulajoknak, az ajánlottakat nem vettem át és elköltözött státusszal visszament a feladónak. Amit bedobtak azt meg széttéptem és kidobtam.
Annak nem örülnék ha a rendőrök jönnének mondjuk éjszaka közepén. Igazából ez zavar inkább.
Egyenlőre kivárok hogy érkezik-e még valami.
Nem tudom hogy a behajtócégeknek érdemes-e írni hogy nem lakik itt az illető? -
LuckyL
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
konkrét hátrányod nem fog származni belőle, de kellemetlenség előfordulhat
pl fizetési felszólítások, levelek jönnek--ezeket beszéld meg a postással hogy elköltözött jelzéssel vigye vissza
-akár adhatsz is neki egy kis borravalót, hogy odafigyeljen, és akkor egy idő után nem fogják küldenivagy például rendőrség, végrehajtó keresi az iletőket a lakcímen
ha nem tudod a lakcímeket töröltetni, akkor viszont mást szerintem nem tudsz csinálni sajnos, egy idő után meg fog szűnni a gond magától
-
Még januárban vásároltam egy lakást. Most jutott el addig a dolog hogy végre lakcímemet bejegyeztessem.
Ez rendben is ment leszámítva hogy egy hiba miatt nem 10. emeletként szerepel a lakás hanem 9. emeletként mivel a földhivatali tulajdoni lapon is 9. emelet van. Minden más stimmel.
Gondoltam egyet kijeleneteztetem a korábbi lakókat mert nem szeretném a leveleiket válogatni. (posta felé is adok le nyilatkozatot, de nem hiszem hogy ér valamit)
Kiderült hogy 7 elő személy van bejegyeztetve meg néhány aki elhunyt. Némelyik állandóra.
Viszont azt ajánlották hogy ne kezdjem meg a fiktiválást (azt hiszem úgy hívják) hanem a helyi önkormányzatnál javíttassam ki ezt a téves emelet problémát.
Így hát gondoltam egyet és elkértem a társasház alapító okiratát ahol szerepel hogy 9. emelet van és nem 10.
Most akkor mi a fenét csináljak. Az alapító okirat 9.-et jelez, a földhivatal is azt, viszont minden más meg 10.-et és a postán is 10 van, a folyosón is 10 van az összes szolgáltatónál 10. emelet van még a banknál a hitelnél is.
Egy kissé belefáradtam a dologba.
Kérdésem az így hogy mi történhet akkor ha az előző jómadarakat nem jelentkeztetem ki?
Maguktól nem fognak mert feltételezhetően külföldön vannak. Ezek az előző előtti tulajdonos és bérlőik. -
qqzs
őstag
válasz
LuckyL
üzenetére
Mento egybol jott, korhazi kivizsgalas volt. Szerencsere a hatan egy nagy horzsolason kivul nem tortent belso serules. Hetvegen volt egy ilyen ugyekben nem jartas ugyved ismerosom azt tanacsolta hogy feljelentes kesobb is lehet, ha ugy iteljuk meg. Azert kerdeztem itt mert tobb velemeny jobb mint egy. Gondoltam ezert van jogi forum. Regota olvasom es sok hasznosat tanultam belole.
-
LuckyL
őstag
szerintem ebben az esetben nem elsősorban jogászra van szükséged, hanem egy szakértőre aki megállapítja hogy szabálytalan volt-e a mozgólépcső kialakítása
szabályos kialakítás mellett is történhet baleset, sajnos mindenre nem lehet felkészülni
példának hoznám a közelekedést, az is veszélyes üzem, ha mindenki minden szabályt betart, akkor is történhet balesetha perelni szeretnéd az áruházat, akkor mindenképpen meg kellene vizsgáltatnod igazságügyi szakértővel ezt a helyzetet (kérdés hogy azóta mennyit módosítottak rajta, illetve mi az ami látszik a felvételen)
ezzel párhuzamosan pedig keress egy ügyvédet
sajnos mindennek meg kell előgezned a költségeit, ingyen senki sem fog ebben neked segíteniilletve nem ártott volna mentőt hívni és hatósági intézkedést kérni
-
qqzs
őstag
Ha van valami szaktanacs javaslat eszrevetel szakembertol azt szivesen olvasnam.
Azzal sajnos nem tudok mit kezdeni amit irtok. Ugyanis mar az elso uzenetben leirtam hoyg az anya se figyelt oda 5 masodpercig. Ennyi. Ettol meg barmelyik gyerek ha ugyanezt megcsinalja akkor meghalhat. Azert mert az a megoldas nem 100% alkalmas arra hogy elkerulje a jobbrol gumiszalagot megfogok behuzasat. Nyilvan gyerekere vonatkozik nem felnottekre. Lehetek csondben is lapitva ,hatamat ostorozva hogy mekkorat hibaztunk es varhatjuk majd azt hogy mikor hal meg valaki, aztan majd lehet irogatni hogy ekkor kellett volna mar csinalni valamit.
Jogasz velemenyre varok, de ugy latszik sikerul olyan temakban kerdezni ami nem izgatja oket

-
Siriusb
veterán
Előre elnézést kérek, ha esetleg megbántanálak, de az jobb lett volna, ha olyan kicsi a rés, hogy bezúzza a gyerek ujjait és amputálni kell? Vagy ha nincs ott ez az üveglap és zuhan 5 métert?
A kialakításkor elsősorban a mozgólépcsőt rendeltetésszerűen használókat vették figyelembe. Szerintem ez a baleset nem feltétlenül a mozgólépcső hibája, bár azt is megértem részetekről, hogy nagy volt az ijedtség, de nem biztos, hogy csak másnál kell keresni a hibát.
Mondjuk egy gyerek úgyis akkor csinál valami hülyeséget, amikor egy pillanatra nem néz oda a szülő. -
qqzs
őstag
válasz
Tsebacsi
üzenetére
Azert is irtam bele hoyg igen egy pillanatra tenyleg nem figyelt a gyerekre az szulo se de ez nem mentesiti a konstrukcios hiba alol a plazat.

Ha igy lenne nem tudta volna agyerek testet behuzni es a kezet ki tudta volna kapni. De lehet ezt fokozni ezt csak az elso latasra az otlet.
Egyebkent Angliaba latni szuperbiztonsagos gyereksetaltatast porazzal mondjuk nem 5 eveseket -
Laikusként belevau: A korlát és a lezáró üveg szabályosnak tűnik, azért van a kivágás, hogy az ember kezét véletlenül se vigye le az üveg vagy sértse meg amikor kapaszkodsz.
Én itt a család helyében örülnék, hogy nem lett nagy baj, és hogy esetleg a pláza nem nyújtja be a számlát. Ez tipik balesetnek tűnik, max. az Édesanya hibázott, de egy ekkora gyerek mindenhez nyúl, minden érdekli, nem lehet velük mit tenni.
-
qqzs
őstag
Plazaban tortent egy baleset. 5 eves gyermek beszorult a mozgolepcso es a merolegesen neki meno uvegkorlat koze. Kivulrol megfogta a gumiszalagot ami behuzta a résbe. Szerintunk konstrukcios hiba az ok tul nagy a res, azon kivul hogy az anya sem figyelt a gyerekre kb 10 masodpercig amig fevette a hatizsakjat. Ha az utolso korlatpanel eltorik akkor a gyerek zuhan tehat eletveszelyben is volt. Kb hatan meghuztak a a mozgolepcsokorlatot befele ugy szabadult ki a gyerek, emiatt a mozgolepcso uvegpanelje betort. Maradando serules nincs csak egy nagy horzsolas a hatan ami 8 napon tul gyogyul. Jegyzokonyv volt, kamerafelvetelt elmentettek. Es kertuk a biztosito adatokat.
Van valaki aki ilyen ugyekben jaratos? Van ertelem ezzel jobban foglalkozni mint a biztositos ugyintezes? Ilyenkor szoktak az usaba szenne perelni a plazat de ez nalunk biztos mashogy megy. Karterites mellett a mozgolepcso es korlat csatlakozas biztonsagossa tetele is fontos lenne, mivel ez barkivel megismetlodhet ha nem alakitjak at. a kepen jelolve hova szorult be a gyermek.
-
bobsys
veterán
Sziasztok. 3-an orokolnek egy ingatlant. Ketten elakarjak adni, a harmadik megtudja akadalyozni vagy nincs beleszolasa es a tobbseg dont? Ha eladjak akkor kell adot fizetniuk utanna vagy ahhoz meg kene tartaniuk 5 evig eladas elott?
Ha a 2 testver eladja a harmadiknak, akkor adozas van? -
asdf_
veterán
A gyartok leszarjak a vevot, nekik egy a lenyeg, minel kevesebb terfogatbol minel tobb energiat akarnak kisajtolni, es minel vekonyabb telefont meg notebookot gyartani (mikozben en, mint a vevo pont telibeszarom, hogy 6 vagy 7.5 mm vastag a telefonom, vagy hogy 15 helyett 18mm vastag a notebookom). Igy ok toltik 4.3V-ra meg 4.35V-ra az akksikat, jol be is ragasztjak (hiaba nem indokolja ezt semmi, hiszen a rogzitett akksis telefonok toredekresze vizallo) a buta juzer meg majd ket ev utan megy uj telefont venni, mert a regi mar szar. Nekik kulon jol jon, ha minel hamarabb megdoglik az akksi. Tervezett elettartam, ennyi.
-
asdf_
veterán
Főleg a 4-es és az 5-ös ábrát ajánlom figyelmedbe. A notebookok biosában lévő max 80 meg 50%-ig töltsön lehetőségekbe meg már bele sem megyek...
-
asdf_
veterán
válasz
üzenetére
De hogy tudna kivetelt adni?
Torveny szerint 1 ev jotallas jar. Akar beepitett az akksi, akar nem, jar ra az egy ev jotallas.Egy even tul a Samsung ONKENT vallalhat akarmit, az egy even tuli reszre -a szavatossag kivetelevel- jogszabalyi eloiras nem vonatkozik. A Samsung pedig itt csak a telefonkeszulekre, tartozekok es akkumulator nelkul vallal plusz egy ev ingyen szervizt. A Samsung altal, a fogyaszto elonyere tett onkentes vallalast ugyan hogyan szabalyozna meg felul egy jogszabaly? Nem erzed az ellentmondast, hogy egy olyan dolgot amit nem szabalyoz jogszabaly, megis szabalyoz?

Valamit felreertettel anno. A lenyeg, hogy ha egy evnel fiatalabb a keszuleked, akkor van az akksira garid, ha regebbi, akkor pedig -amennyiben a Sasmung nem vallalt ra pluszban onkent, marpedig nem vallalt- nincs.
(Utobbi esetben opciosan, sajat koltsegbol megbizhatsz egy fuggetlen szakertot, mely birosag elott megallo szakvelemenyben bizonyitja, hogy az akkumulator meghiobasodasat nem te okoztad -sok szerencset #1-, majd pedig peres uton a keszuleket ertekesito vallalkozasnal ervenyesitheted ez alapjan szavatossagi igenyedet -sok szerencset #2-)
-
LuckyL
őstag
jól félretájékoztattak, a saját biztosítódtól kellett volna szívességi kárfelmérést kérni, mielőtt megjavítod vagy eladod az autót. (egymás kárfelmérését elfogadják a magyar biztosítók)
hátha van valakinek jobb ötlete, de szerintem így kizárt hogy bármiylen kártérítést is kapj (remélem nincs igazam) -
asdf_
veterán
válasz
üzenetére
Ez teljesen lenyegtelen, mert az elso evben akar beragasztott, akar nem, az 1 ev kotelezo, tartos fogyasztasi cikkekre vonatkozo jotallas vonatkozik ra, az elso even tul pedig akar beragasztott, akar nem, a Samsung nem ad ra onkent +1 ev jotallast, tehat mindeket esetben 1 ev jotallas van ra.
-
törölt tag
Igen. Kb. pont emiatt szeretnék érdeklődni, hogy volt egy jogszabálytervezet ami kimondja, hogy amit a felhasználó nem tud segédeszköz nélkül eltávolítani, az bizony fődarab, és ugyanúgy érvényes rá teljes garancia mint a telefon többi fődarabjára.
És egy felhasználó által segédeszköz nélkül nem megbontható üveghátlap mögötti akku ezáltal nem minősülhet tartozéknak.De nem találom a cikket amiben erről volt szó, a jogszabálykereséshez meg főleg hülye vagyok.
De biztos vagyok benne, hogy olvastam erről pár évvel ezelőtt. -
asdf_
veterán
válasz
üzenetére
Barhogy is van, a jogszabaly altal eloirt kotelezo jotallas idotartama mobiltelefonra 1 ev. Az egy even tul a Samsung vallalhat onkent plusz jotallast, olyan feltetelekkel, amilyenekkel akar, melyben akar ki is kotheti (afaik ki is kototte), hogy ez az akkumulatorra (a keszulek melle adott headsetre, toltore) nem vonatkozik (ertelemszeruen csak olyan kiteteleket tehet, amik a szavatossagi jogaidat nem erintik).
Amennyiben te mondjuk a masfeledik evben vagy egy doglott akksival ES a az eladas helyen neked ezt ugy adtak el, hogy 2 ev jotallas van mindenre (es ezt bizonyitani is tudod), ahelyett, hogy 1 ev teljeskoru +1 ev korlatozott jotallassal hirdettek volna, akkor az elado ceggel kell boxolnod, nem a Samsunnggal, leven megtevesztettek.
(a kesobbiekre pedig, hogy a kovetkezo akksidat ne nyird ki: a nullara meritest, a maxira toltest, a gyorstoltest, es kulonosen a teljes ejszakara feldugom tolteni dolgot felejtsd el, tessek 15 es 85% kozott tartani a toltottseget) -
törölt tag
Sziasztok.
Nem nagyon járok erre, de talán itt értelmesen válaszoltok ha hülyeséget kérdezek is.Általánosságban a Samsung kijelentette, hogy az akkumulátor a telefonokban a tartozék kategóriába sorolandó, ezért más garanciális feltételek vonatkoznak rá, mint a beépített alkatrészekre.
De pár éve olvastam egy olyan cikket, ahol leírták, hogy a következő törvényi szabályozás szerint amit a user nem tud cserélni az fődarab. És példaként hozták a ragasztott hátlapos telefonokban az akkut.Na most akkor vagy megszületett ez a határozat, vagy a Samsung kavar mert van nekik user által cserélhető akkus telefonjuk is, meg van olyan is amit user nem tud cserélni, de a beépített (több, speciális segédeszközzel eltávolítható) akku a fent leírtak szerint tartozéknak minősül szerintük.
Van erre ötlet?
-
asdf_
veterán
-
biker
nagyúr
KGFB kérdés
még novemberben volt, hogy nekimentek az autómnak, amit a feleségem vezetett, és a károkozó elment.
Most kaptam meg a lezáró határozatot, a vétkes kapott 25e FT pénzbírságot, illetve a rendőrség lezárta a károkozással az ügyet.
Ugye mehetnénk a biztosítóhoz megcsináltatni az autót.
DE!
eladtuk közben.
Az új tulaj beadhatja ezzel, vagy nekem kell beadni? Ugye akkor az én biztosításom él X biztosítónál, most az övé él Y biztosítónál.
Ilyenkor mi az eljárás? -
Kephamos
addikt
Üdv!
Társasházban tetőtéri lakásba a tetőn keresztól befúj a szél. Az alapítóokirat szerint a tető közös tulajdon. Lehetséges, hogy a közös képviselőnek igaza van abban, hogy a tetőszigetelés hiányossága nem a ház problémája?
Előre is köszi!
-
BornToBePuli
aktív tag
válasz
BUZZLGHTYR
üzenetére
Üdv!
Az AOK-nál érdeklődtél már? Én ott javasolnám a kezdést.
-
BUZZLGHTYR
senior tag
Üdv.
Németbe dolgoztam, baden württemberg területén, kint bejelentéssel, de hazajöttem kb. 2 hónapja és most tudtam meg hogy ki kell jelentkezni az AOK-ból, de jelenleg még nem helyezkedtem el, azaz nincs itthoni bejelentésem!
Hétfőtől lesz munkám
Kis segítség kellene, hogy hogyan tudnék kijelentkezni az AOK-ból vagy mi a teendőm? Hátha járt már valaki hasonló cipőben, a pénzbírságot szeretném elkerülni, legalábbis a nagyobb pénzbírságot
Köszönöm ha tud valaki segíteni!

-
Rruuer
senior tag
válasz
LuckyL
üzenetére
Nincs szakszervezet sajnos. Ag ultimátum is megvolt. A fönököm meg a titkárnő is vakarja a fejét most hogy mivan ha dobbantok. De az igazgató egy szöke picsa. Alapvetö kérdésre se tud választadni akkor sajnos mit várok? Hiába verik az asztalt a dirinek akik tudják mit veszítenek ha lépek de mindig a kifogás...azt hittem van valami kiskapu ez ellen hogy felmondjak. Jahh gondolom a havi 3 pihenő is jogos

-
asdf_
veterán
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Alapszabály szerint te kérhetsz 7 nap egybefüggő szabadságot (idejét te jelölőd meg) és a munkáltató pedig kiad 14 nap egybefüggőt és ezt 15 nappal korábban közli veled (idejét ő jelöli meg). Bár erősen ketelkedem, hogy égyetlen hely is van az országban, ahol ez igy működik. De guglizd meg a szabadság kiadását a munka törvénykönyvében.
-
-
asdf_
veterán
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Úgy kell átkerülj az új céghez, hogy időarányosan pont annyi szabadságot vettél ki, mint amennyi járt, hogy ne forduljon elő olyan hogy valaki új céghez kerül október elsején 25 ki nem vett nappal. Ilyenkor úgy kell átkerülj, hogy a járó szabadság negyedével, ergo a régi helyen a járó szabadság háromnegyedének kivettnek kell lennie távozáskor (október elsejei váltást feltételezve). Ha van még, amit ki kellene venned ennek eléréséhez, azt pedig vagy kiadják a felmondási idő alatt, vagy ha épp kizárt, hogy ekkor szabira menj, mert épp az utódod tanítod be, akkor meg megváltják és kifizetik.
Vagy valami ilyesmi ;) -
Apollo17hu
őstag
válasz
mike1334
üzenetére
Köszönöm a kigyűjtést, két dologra lennék kíváncsi (worst case scenario) az alábbiakkal kapcsolatban:
122. § (4) A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.
Ha felmondtam, és a felmondási időre nem volt kiírva szabadnapom (de időarányosan járna), és a felmondás napján jelzem a szabadságra vonatkozó igényemet, akkor törvény szerint a felmondás 15. napjáig nem mehetek szabira?
125. § A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.
Ezt nem értem. Van mondjuk 10 szabadnapom a 30 napos felmondási időre. Dönthet úgy a munkáltató, hogy semmit nem ad ki (mindet megváltja), és a 30 napra eső összes munkanapot le kell dolgoznom?
-
asdf_
veterán
Meg szinten nem szakertokent, de attol, hogy nem laksz ott, attol meg az ingatlan 50%-a a tied , igy nem vagyok benne biztos, hogy nem kovetelheti toled az asszony mittomen pl. a kozos koltseg felet (az aramot, vizet nyilvan o fogyasztotta, de a futessel kapcsolatosan mondjuk bizonytalan vagyok. Tehat ezt szerintem meg az elejen le kellett volna papirozni, hogy az egy szoba szabad hasznalataert csereben o visel minden -nem felujitasi- koltseget.
-
ityam
őstag
nem jogászként véleményem:
Ha hoz vevőt akkor legyél ott vele a tárgyaláson. Ha mondja a vevő mennyit adna érte akkor megmondod hogy a te 50% od X milláért ért odaadod neki(ami a fele lesz az általa mondott összegnek természetesen). Az utalást természetesen a te bankszámládra kéred a te részedért.
Ha a személyes találkozón nem születik egyesség akkor a későbbi riásos kommunikációnál az emailt úgy küljde hogy te is és exed is benne legyen.Pl más árat ajánl fel.Ha nem tudsz vagy akarsz ott lenni akkor megmondod exednek hogy te X millát kérsz belőle és nem érdekel mennyiért adja el az egészet. Szintúgy a te számládra legyen utalva a pénz.
Aztán a felújításért amit szeretne próbáljon meg pert indítani. Nehéz dolga lesz ha te igazolhatóan fizettél neki 2 millát. De valszeg ő sem akar pereskedni ilyen körülmények között.
-
LuckyL
őstag
válasz
Rruuer
üzenetére
én úgy fogalmaznék, hogy nem normális, hogy ezt hagyod
nem tudom felétek milyen a munkaügyi helyzet, ha van lehetőséged másik munkahelyre és nem félsz hogy esetleg kirugnak, akkor adj neki ultimátumot írásban
akár egy emailben is nyugodtan leírhatod hogy ezt méltánytalnanak érzed és ha nem rendezi mondjuk május 15 ig a helyzetet, akkor másik munka után nézelha viszont nincs ettől jobb lehetőséged, akkor sajnos muszáj leszel időről időre óvatosan rákrdezni, hátha megunja
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
viszont ha tényleg ilyet mondott hogy nincs tinta, meg pecsét hónapok óta, akkor ott enyhén szólva sz@rba se veszik a melóst
esetleg szakszervezet nincsen? -
asdf_
veterán
En ugyan nem ertek hozza, de jozan paraszti esz alapjan mivel az ingatlan 50%-os tulajdonosa te vagy, az eladasi osszegrol te nem az exasszonnyal, hanem a vevovel targyalsz (es ha olyanod van, mondasz egy szep nagy szamot, vagy epp nem kivanod eladni, tehat szerintem ne feszkozzon az exasszony, foleg ha amugy elvileg egalban vagytok).
-
mike1334
veterán
válasz
LuckyL
üzenetére
A vicc, hogy le lett neki írva mit tehet (Ennyi infó alapján), de az nem tetszett, ezért vár vkit, aki ért is hozzá...
Tudok együttérzően nézni meg bólogatni vagy csóválni a fejem, miközben ugyanezt elmondom, meg szomorúan egyetérteni, hogy nem jó ez így, de az már fizetős buli, ingyen ennyi tellik![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Rruuer
senior tag
Sziasztok. lenne egy kis munkahelyi gondom. (Sajnos) kineveztek műszak vezetőnek több mint 1 éve. Most decemberben volt a többi vezetővel egy megbeszélés és ott az igazgató 10-12 ember előtt kijelentette hogy jan 1el hivatalosan is szerződéssel én is az leszek, csak ez a papír forma mái napig elmaradt. ha kérdezem mi van akkor hazudozik hogy írják, hogy nincs pecsét, nincs tinta a nyomtatóban STB de a felelős munkakört se szerződés se emelt fizetés nélkül csinálom, ergö ingyen dolgozok papír nélkül. ez normális?
-
qqzs
őstag
Ok akkor igazitsatok el legyszi, hogy rosszul irtam le az esetet vagy ez valami bonyolult jogi eset?
"Exfeleseg elt a 50/50 tulajdonu lakasban. Valaskor megkaptam egy szobat kizarolagos hasznalatra amit sose hasznaltam es lezarva se volt. Exfeleseg bemondasra szamlahianyaban kb 4mft erteku felujatast csinalt en meg kb 2m ft ertekben torlesztettem exfeleseg kozmu es banki tartozasait utalassal igazolhatoan. Namarmost ez a lakas eladasra kerul. Exfeleseg azt mondja nekem jar a fele minusz 2 mft mert nekem is kellett volna felujitasba belefizetni. En meg azt mondom hogy az kb a tartozasfizetessel egyenlitve van es meg berleti dijat se szamitok a szoba miatt amit hasznalt vagy 18 evig. Hol az igazsag esetleg milyen szempontokat lehet meg figyelembe venni mindket oldalon? Pereskedni nem szeretnek."
-
mike1334
veterán
válasz
Apollo17hu
üzenetére
Mt. 69. § (1) A felmondási idő harminc nap.
(2) A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő a munkáltatónál munkaviszonyban töltött
a) három év után öt nappal,
b) öt év után tizenöt nappal,
c) nyolc év után húsz nappal,
d) tíz év után huszonöt nappal,
e) tizenöt év után harminc nappal,
f) tizennyolc év után negyven nappal,
g) húsz év után hatvan nappal
meghosszabbodik.
(3) A felek az (1)-(2) bekezdésben foglaltaknál hosszabb, legfeljebb hathavi felmondási időben is megállapodhatnak.
122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.
(2) A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.
125. § A munkaviszony megszűnésekor, ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt meg kell váltani.
-
mike1334
veterán
válasz
LuckyL
üzenetére
Magánlaksértést elkövettek. De ebből neki "haszna" nem lesz, tehát anyagi előnnyel nem jár a sztori. A bcs attól még megtörtént, azzal nincs is semmi gond, nyugodtan tehet feljelentést, ahogy írtam is. A másik oldal a polgári része..érte kár? Ha nagyon akarnék vmit keresni, akkor azt lehetne megnézni, hogy akadályozza-e a lakás használatában a festés...arra a napra nyilván, amikor festettek, esetleg még utána amíg kiszárad (ha úgy állapodtak meg, hogy a kiköltözés után kerül sor a festésre). Meg nyilván azt is érvényesíthetné, ha vmi kár keletkezett az ottmaradt vagyonában, de erről nem írt semmit, szóval gondolom ez nem játszik. Tehát, ha nagyon akar erősködni, akkor pár nap lakbéréről beszélünk...ezt lehetne követelni, amit vagy elfogad a tulaj vagy nem...ennyiért cécózni biztosan megéri valakinek én hagynám a fenébe, de csak a polgári részét..A büntető része gáz. (Ennyi infó alapján..aztán, ha kiderül, hogy volt vmi a szerződésben, vagy a levelezésükben a festésre vonatkozóan, akkor ez is borul. Azt meg nem tudom miből gondolja, hogy a tulajnak ne lehetne kulcsa a lakáshoz...).
-
Varoz
addikt
válasz
LuckyL
üzenetére
Az a bajom, hogy engedély nélkül mentek be abba a lakásba ami még az enyém, kulcsuk se lehetne és engem erről még csak nem is tájékoztattak! Holott arról se tudtak még, hogy egyáltalán elhoztam a cuccom, ami nem teljesen igaz, mert maradt még ott.
De a fárasztó kérdések helyett olyan írjon légyszíves aki tud is érdemben hozzászólni, mert az okoskodással nem vagyok beljebb és sürgős lenne! Köszi! -
Apollo17hu
őstag
Sziasztok!
Jól gugliztam, hogy határozatlan idejű munkaviszonynál - ha a munkaszerződés nem rendelkezik másképp - munkavállalói felmondás esetén a felmondási idő maximális időtartama az alapértelmezett 30 nap? Tudnátok esetleg linket adni, ami a témában hivatalos forrásnak tekinthető?
Az mennyire valid, hogy a felmondási idő alatt a munkáltató nem köteles kiadni (hanem ki is fizetheti) az időarányos szabadnapokat?
Előre is köszönöm!
-
LuckyL
őstag
de most akkor jól értem hogy az a bajod hogy az üres lakást kifestették?
gondolom te is érzed, hogy semmi sérelem nem ért, de szeretnél valami tuti okosságot, hogy ne kelljen a festést kifizetni
nincs ezzel semmi gond amugy, csak jó lenne egyértelműen leírni, hogy ebben kérsz tanácsot.
másold be hogy mit mondd erről a szerződés, hátha lesz valakinek ötletenem puffogni kell meg hisztizni...
-
mike1334
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
De már elmúlt..feljelentést tehet magánlaksértés miatt..birtokvédelmet ptk alapján mire? Visszamenőleg akadályozza meg a jegyző? Komolyan érdekel.
-
mike1334
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ja közben leesett...birtokvédelemre gondolsz? A festők elmentek..abból, amit leírt, már senki nem zavarja/akadályozza a birtoklásban, meg mire elmenne jegyzőhöz, jogalapja se lenne a birtoklásra..mire menne ezzel?
Egyébként köszönöm kérdésed, ismerem..azért is nem írom, ami nem releváns

-
mike1334
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A magánlaksértést? Mert az nem ott van ám.
-
mike1334
veterán
Ahham..szóval arra megy a buli, hogy megfenyegesd őket, hogy feljelentheted, de ha mérséklik a tisztasági festés díját, akkor megbeszélhető..erre inkább nem mondok semmit.
Feljelentéshez nem kell jogász, bemész, elmondod, onnantól nem a te dolgod, nem te vezeted a nyomozást és nem te képviseled a vádat. -
Varoz
addikt
válasz
mike1334
üzenetére
Legjobb lenne, ha nem akarnának tisztítófestés címén legombolni negyed millát rólam. Másrészt ha tudnám, hogy gyönyörűen ki tudnék b.szni velük ingyen, azonnal hívnám a rendőrséget. Gerinctelen népség sajnos. Csak nem szeretném ha lenne bármi kiskapu ami alapján kibújnak. Próbálok utána járni, csak sajnos jogász ismerősöm nincs, pedig igény lenne rá.

-
Varoz
addikt
-
Varoz
addikt
Üdv!
Jogi segítségre lenne szükségem.
Van egy lakás amit ingatlan cégtől vettünk ki, kiköltözéskor tisztító festésre kötelez a szerződés és velük kell kifestetni. Holnap költözünk ki elvileg és annyi e-mailt kaptunk, hogy megkérdezték, hogy miként legyen a festők beengedése. Erre mi még nem reagáltunk. Hétvégén cuccoltunk ki, mert akkor kaptam autót, meg időt rá. Ma arra lettem figyelmes, hogy festik a lakást. A beleegezésem nélkül beengedték a festőket.
Ilyenkor mit lehet tenni? Egyrészt birtokháborítás, másrészt szerződés szegés a részükről, nem?

-
Game-over
aktív tag
Sziasztok!
Szüleim telkével kapcsolatban lenne egy kérdésem:
Adott egy zsákutca, aminek a végén laknak szüleim. Azon az oldalt övéké (volt) az utolsó ház, utána egy üres telek volt, rajta egy kisebb erdővel. Mikor építkeztek szüleim, minden oldalról megcsinálták a kerítést, a kiserdős oldalon is, de az utca front felől a telek vége felé haladva egyre magasabb volt a talajszint, ezért a kerítés hátrafelé igazodott a talajszinthez (magasabban volt legalább egy méterrel).Namármost az a helyzet, hogy beépítették az üres telket, így: [kép]
a kékkel jelölt részeken lettek házak, a piros részhez eddig nem nyúltak, ott nem volt kerítés se az utca felőli oldalról, viszont pár hete kiírtották a kiserdőt, és a talajszintet az utcafront szintjéhez igazították, tehát most sokkal lejjebb van a szüleim telkének a végénél a kerítés mellett közvetlen a talaj (majdhogynem alászedtek a kerítésünknek).A gond az, hogy a beköltözött családok gyerekei hátramennek a kerítésünkhöz, és rajta csimpaszkodnak, de ez félő, mert kifelé akár ki is dőlhet (a szülőknek lett szólva, de pár nap múlva ugyanúgy folytatták).
Van arra lehetőség az önkormányzatnál vagy máshol, hogy kötelezzék a telek tulajdonosát, hogy kerítse le a saját telkét (a piros részt), vagy pedig hogy csinálja meg a sárgaval jelölt kerítést normálisan? (elvileg ugye köteles lenne, az útról nézve jobb oldali kerítést neki kéne megépíteni és karbantartani).
-
Szakbarbár
aktív tag
Sziasztok!
Jelenleg egy hat lakásos házban lakunk ami nem társasház. Se alapító okirat, sem szabályzat sincs. Ha szeretnék egy hintát és homokozót akkor elég a többségi jóváhagyás vagy minden lakónak jóvá kell hagynia? Annyi háttérinfó van, hogy amikor összeállítottam a hintát akkor az egyik lakó odajött és kijelentette, hogy nem járul hozzá. Ők amúgy is bomlasztják a közösséget, a tető és homlokzat szigetelést is miattuk kellett visszamondani pedig már megvolt az aláírt szerződés.
-
qqzs
őstag
Exfeleseg elt a 50/50 tulajdonu lakasban. Valaskor megkaptam egy szobat kizarolagos hasznalatra amit sose hasznaltam es lezarva se volt. Exfeleseg bemondasra szamlahianyaban kb 4mft erteku felujatast csinalt en meg kb 2m ft ertekben torlesztettem exfeleseg kozmu es banki tartozasait utalassal igazolhatoan. Namarmost ez a lakas eladasra kerul. Exfeleseg azt mondja nekem jar a fele minusz 2 mft mert nekem is kellett volna felujitasba belefizetni. En meg azt mondom hogy az kb a tartozasfizetessel egyenlitve van es meg berleti dijat se szamitok a szoba miatt amit hasznalt vagy 18 evig. Hol az igazsag esetleg milyen szempontokat lehet meg figyelembe venni mindket oldalon? Pereskedni nem szeretnek.
-
mike1334
veterán
válasz
koncsik
üzenetére
A közjegyző díja az értékhez igazodik hagyaték esetén többnyire:
HAGYATÉKI ELJÁRÁS
A közjegyzői díjak közös szabályaiA hagyatéki eljárásért a lentebb kifejtett módon kell eljárási díjat fizetni. Ha tehát az eljárás tárgyának értéke megállapítható, akkor az ügyértékhez igazodó munkadíj összegének fele illeti meg a közjegyzőt, ha nem állapítható meg, akkor a munkadíj összege 2000 Ft.
A hagyatéki eljárás díja is a közjegyzői díj általános képlete szerint áll össze: közjegyzői munkadíj ügyérték vagy ráfordított idő alapján + a 40%-os költségátalány + a készkiadások. A hagyatéki eljárás díja magában foglalja az eljárás során történő letétkezelés díját és költségét; a letétbevétellel kapcsolatos készkiadások az általános szabályok szerint felszámíthatóak. A közjegyző viszont a letét után kamatot nem fizet.
A közjegyzői díjakat elsősorban a közjegyzői díjszabásról szóló 14/1991. (XI. 26.) IM rendelet (a továbbiakban: díjrendelet) határozza meg, de vannak más jogszabályok is, amelyek egyes eljárások díjairól rendelkeznek. A közjegyzői díjazás tehát nem alku kérdése, hanem jogszabályban meghatározott tételekből tevődik össze, és annak megfizetése kötelezettség, amelytől a közjegyző sem térhet el.
Továbbá a közjegyző díja nem illeték, így e vonatkozásban sem alkalmazható az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény. Előfordul, hogy egy közjegyző előtti eljárás során illetéklerovásra hívják fel a felet, ám ez mindig akkor történik, ha bíróság elé kerül az ügy, például fellebbezés folytán.
Általában a közjegyzői díj a következő tételek összegéből áll:
- a közjegyzői munkadíj (ügyérték vagy a tevékenységre fordított idő alapján) és
- a költségtérítés (költségátalány valamint a készkiadások) összegéből.
A közjegyzői díj a közjegyzői tevékenység befejezésekor esedékes, de a közjegyző esetenként előlegre tarthat igényt, amelytől a kérelemre induló eljárás megkezdését függővé teheti. Az előleg összege természetesen beleszámít a közjegyzői díjba.
A közjegyzőt a törvény alapján végzett közjegyzői tevékenységéért munkadíj és költségtérítés illeti meg, amit az eljárás kezdeményező, hivatalból indult eljárás esetén az abban érdekelt fél köteles megfizetni (több fél esetén a fizetési kötelezettség egyetemleges). A közjegyzői díj várható összegéről a tevékenység megkezdésekor a felet a közjegyző tájékoztatja.
Amennyiben a közjegyző eljárása – rajta kívül álló okból – befejezetlen marad, úgy a díjára a ténylegesen elvégzett munka arányában tarthat igényt.
A következő összefoglaló csak tájékoztató jellegű, nem terjed ki minden részletkérdésre!
Közjegyzői munkadíj és költségtérítés
Munkadíj az ügyérték alapján
Amennyiben a közjegyzői tevékenység tárgyának értéke (azaz az ügyérték) megállapítható, a közjegyző munkadíját ennek alapján kell kiszámítani. A munkadíj alapja a tevékenység tárgyának a munkadíj esedékességekor fennálló, terhek figyelembevétele nélkül számított értéke.
Az ügyértékhez igazodó munkadíj összege:
a) 20 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 1000 Ft;
b) 20 000 Ft feletti, de 50 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 1000 Ft, valamint a 20 000 Ft feletti rész 4%-a;
c) 50 000 Ft feletti, de 100 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 2200 Ft, valamint az 50 000 Ft feletti rész 3%-a;
d) 100 000 Ft feletti, de 500 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 3700 Ft, valamint a 100 000 Ft feletti rész 2%-a;
e) 500 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 11 700 Ft és az 500 000 Ft feletti rész 1%-a;
f) 5 000 000 Ft feletti, de 10 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 56 700 Ft, valamint az 5 000 000 Ft feletti rész 0,5%-a;
g) 10 000 000 Ft feletti ügyérték esetén 81 700 Ft, valamint a 10 000 000 Ft feletti rész 0,25%-a.
Munkadíj a tevékenységre fordított idő alapján
Amennyiben az ügyérték nem állapítható meg, úgy a tevékenységre fordított idő alapján kell a munkadíjat megállapítani. Ebbe beleszámít az előkészítéshez, lebonyolításhoz, valamint az esetleges utazáshoz szükséges idő is.
A munkadíj összege minden megkezdett óra után 1500 Ft. Ennek a munkadíjnak (2-től 5-szöröséig terjedően) a többszöröse is felszámítható az ügy jellegéből következően, amelyet a díjrendelet határoz meg.
Költségtérítés
A közjegyzői költségtérítés a közjegyzői díj része (a közjegyzői munkadíj mellett), amely készkiadásokból és költségátalányból áll.
Készkiadások a közjegyzői tevékenység ellátásával kapcsolatban merülnek fel az adott ügyben, pl. utazási, szállás-, postaköltség stb. Ezek különösen az irodán kívüli munkavégzés, illetve a felmerült és igazolt postaköltségek kapcsán jelentkezhetnek. Ilyennek minősül az ún. archiválási díj, amely 1500 Ft.
Ha a fél a közjegyző által a díjjegyzékben feltüntetett munkadíj és költségtérítés összegét kifogásolja, egyeztetés végett a közjegyző székhelye szerinti területi közjegyzői kamara elnökségéhez fordulhat. Ha az egyeztetés eredményeként a fél és a közjegyző között egyezség jött létre, az elnöksége ezt jegyzőkönyvbe foglalja.
-
bbmt
senior tag
Ha már öröklés.
Sajnos édesapám nemrég halt meg.3-an testvéreimmel örököljük a részét a lakásból aminek a másik 50%-ban anyám a tulajdonos.
Jól tudom, hogy egyenesági öröklés esetén adó és illetékmentes? Tehát nem kell fizetnünk sehova? Az eladás nem is jön szóba, értelemszerűen anyám ott él. -
asdf_
veterán
válasz
Heavyrain
üzenetére
Hadd guglizzam ki neked (ez ilyen első keresés, első találatos kérdés, tényleg nem volt ennyi időd?
):175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet
a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről(realitása nyilván nincs amúgy a törvénynek, bár a 3. § 2 ba). gumiszabályos kivételre valószínűleg mindig lehet számítani
Nem vonatkozik az (1) bekezdésben foglalt tilalom
...
amelyeknek közterületen, nyilvános helyen, valamint közforgalmi közlekedési eszközön való birtoklása indokolt) -
Heavyrain
őstag
Táska alján, tokban tartott 8,8cm-es pengével rendelkező svájci bicska is közbiztonságra különösen veszélyes eszköznek számít?
Sokszor jól jött volna ha nálam van (gyors fűrészelés, csipesz, csomag felbontás stb miatt), de ha esetleg tilos, akkor nem tartom magamnál. -
Kedves Jogász szakértők, kérlek segítsetek:
adott anyukám (86 éves, hálistennek jól van) öröklakása. Mocskos anyagi szempontok szerint mi a kedvezőbb: átíratni a nevemre az ő haszonélvezetével vagy nekem ajándékozza az ő haszonélvezetével (vagy ez a kettő ugyanaz?) vagy neadjisten egyszerűen megörökölni majd (van még örökösödési illeték vagy ilyesmi?)
Előre is köszönöm a segítséget. -
-
LuckyL
őstag
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Szia!
Szerintem rossz oldalról közelíted meg. Maximum akkor kellene neked igazolni az eredetiséget, ha felmerülne egy célzott ellenőrzés során hogy nem eredeti. Na most mivel ottvan rajta a matrica, ezért ez fel sem merülhet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Egyéni arckép OFF
- A szuperintelligencia még odébb, a szuperapp már közel
- Házimozi belépő szinten
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PlayStation 5
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macska topik
- Rövid időre leállhat a 8 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- XFX RX 9070 XT 16GB GDDR6 SWIFT Triple Fan Gaming Edition - Új, 2 év gari - Eladó!
- MacBook Pro 14" M3 Pro /11C/14C/18GB/1024GB/ 100% Akku / 2027.12-ig garancia
- Honor Magic 8 Pro 512GB Black Karcmentes! Ajándék 100 Wattos SuperCharge töltő!
- iPad 9th gen 64GB space grey
- Be Quiet Straight Power 1000W Platinum Moduláris Tápegység
- Lenovo X280 12" - i7 8550U, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku - számla, 6 hó gar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- BESZÁMÍTÁS! AsRock H510M i5 11400 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 Super 8GB Formula Air Mesh G3 600W
- Apple iPhone 14 Pro Max 128 GB Black 100% Akku 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Apple iMac 27" 5K 2015 Late / 16GB DDR3 / 512 GB SSD / Bill+Egér 6 hó garancia, számlával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

ha barmi alapja lenne mar regen igy toltenenek aksikat a keszulekek akarmiben is van.

attól hogy nem tartózkodik épp ott, attól még birtokjoga van az ingatlanra szerződés szerint, akár üres, akár nem.