- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Google Pixel topik
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Fotók, videók mobillal
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #16264 üzenetére
Es az elozo generaciok?
Xbox: Pentium III CPU + nVIDIA GPU
Xbox 360: PPC CPU + ATI GPU
Xbox One: AMD APUPS2: MIPS CPU + GS GPU
PS3: Cell CPU + nVIDIA GPU
PS4: AMD APUNekem ez folyamatos varialasnak tunik inkabb, mint barmilyen szintu konzisztencianak. Az AMD ellen szolna -- ha ma lenne a dontes -- az is, hogy teljesen bizonytalan a ceg jovoje. De majd meglatjuk, mit hoz a jovo.
-
VirsLee
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #16232 üzenetére
Nyugodj meg, a vállalati szféra sem fogja megvenni a pentiumot. Ott olyan szempontok játszanak, mint garancia, időtállóság, support. Nálunk a C2D után jött a standard i5-3470. Szerintem senki nem gondolkodik azon, hogy kicentizze a teljesítményt és spóroljon 30e forintot egy olyan gépen, ami előtt egy ember fog ülni, aki alsó szinten havonta 200e forintba kerül. Többet költenek a windows-ra vagy az office-ra , mint amit a procin tudna fogni, ráadásul csak magát szopatná vele.
Érdemes megnézni milyen módszertannal tesztelnek. Pl. tomshardware office tesztjén 4.6MB méretű XLS-t nyitnak meg... 8 éve pénzintézeti informatikával foglalkozok, több helyen megfordultam, elhiheted, hogy egyik helyen se fognak pentiumot venniEgyébként az AMD-nek is rá kellene szoknia, hogy olyan ügyesen válogassa ki a szemetet, mint az Intel. Szerintem is célravezető lenne elhagyni végre a 2 magos megoldásokat.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15921 üzenetére
Abszolut, miert ne latnek? Nem nagy kunszt egy ilyen procit megcsinalni. Mint ahogy az 5 GHz-es CPU sem volt nagy cucc, csak a TDP keretet kellett brutalisan kitolni. Ez az APU is errol szol: ha elengeded a TDP-t, mindjart uj es izgalmas lehetosegek merulnek fel. Az AMD pedig mar evek ota LEGO-szeru epitokockakat hasznal a CPU es APU-knal. Azaz, nem hatalmas melo egy meglevo, pl. 4 magos Zen + 8 CU-s GCN3 iGPU kombot felskalazniuk 16 magos Zen + 64 CU-s GCN3 iGPU-ra, ha a platform dizajn azt kivanja meg. Az egyeduli kihivas a memoria (MCDRAM vagy HBM2) lesz, de a Fiji es az idei high-end Polaris dGPU-k utan abban mar elvileg elegendo jartassagot kell hogy szerezzen az AMD.
Az egyetlen bokkeno az ar lesz. Kizartnak tartom, hogy olyan aron piacra tudna kerulni egy ilyen monstre APU, hogy megerje miatta kidobni a HD7970-et.
-
Petykemano
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15921 üzenetére
Én meglepődnék, ha hirtelen nagy ugrással 512-ről 2048 shaderrel jönne 2017-Ben a raven ridge a konzumer piacra.
De szerintem azt kell figyelni, az intel mivel jön ki igp tekúntetében 2017-Ben. -
korcsi
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15806 üzenetére
A műanyag kereten a hűtő "beakasztási" pontjainak helyzetéről van szó szerintem.
-
válasz
TESCO-Zsömle #15802 üzenetére
phobya uc-2lt
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15802 üzenetére
"magán a kereten a hűtő felfogatási pontjai egyeznek a korábbiakkal."
Az eselyes, hogy maradt ugyanott.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15777 üzenetére
VR-re jobban jarsz, ha videokartyat veszel, azt konnyebb csereberelni, ahogy a VR mint technologia rohamtempoban fejlodik az elkovetkezo evekben. Es mire a Zen elerheto lesz, addigra lesz egy csomo teszt is arra vonatkozoan, milyen eros CPU/APU az idealis VR-hez.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15766 üzenetére
A Greenlandhez hasonlo megoldas biztos nem lesz jo jatekra, ahhoz tul sok CPU-mag van benne, feleslegesen. Ugyanez az APU, kevesebb CPU-maggal de tobb GPU-maggal mar erdekes lehetne jatekra is. Az ár azonban tul magas lenne, legalabbis kezdetben. SZVSZ maximum annyiba kerulhetne egy ilyen APU, mint egy izmos (de nem a legdragabb) videokartya + egy izmos (de nem a legdragabb) CPU egyutt. $1200-$1500 kozott, talan.
A TDP kevesbe problema, hiszen 300 Wattig bezarolag mondhatja azt az AMD, hogy me'g mindig kevesebbet disszipal egy ilyen nagy APU, mint egy klasszikus APU + egy high-end videokartya.
-
leviske
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15766 üzenetére
Arról nem volt eddig szó, hogy jönne gaming/HEDT vonalra. Valószínűleg az Intel KNL ellenfelének szánt megoldásról lehet szó. Ez meg azért az az árkategória ($1500-5000), ami akkor is megéri a cégnek, ha a selejteket nem tudja hova passzolni. Ráadásul az itt megengedett 220-300W-os TDP sem épp az a dolog, amit volna értelme desktopra átvinni az elkövetkező 2-3 évben.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15764 üzenetére
Az AMD-nel mostanaban valtoznak a kodnevek, legalabbis GPU fronton, sz'al nehez kovetni. Elvileg Greenland neven jott volna jovore a "bazinagy" APU. A "sima" mainstream APU (Raven Ridge) SZVSZ kevesbe várós, de kinek mi az izgalmas termek. Ha a 2 idei architektura (Polaris: GPU, Zen: x86) jol sikerul, onnantol mar szinte gyerekjatek lesz osszerakni a Greenlandet, hiszen az csupan mindenbol egy kicsit tobb a szokasosnal.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15759 üzenetére
Igen, de az ilyen mellekutak atmenetiek szoktak lenni. A PPU (fizikai gyorsito) is hamar bekerult a GPU-ba, azutan pedig a CPU-val egy tokba (APU). A Sigma Designs MPEG gyorsitoinak a feladatat is hamar atvette a CPU, stb. stb. Most majd a VR igenyel akkora szamitasi teljesitmenyt, amihez muszaj lesz videokartyat venni/hasznalni, de idovel azt is megoldjak majd a CPU-k (APU-k).
De szerintem hagyjuk az off-ot. Johetne mar a Bristol Ridge, hogy legyen mirol beszelni
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #15759 üzenetére
-
válasz
TESCO-Zsömle #15743 üzenetére
Pedig nem nehéz a Bullnál 40%-kal jobb IPC-vel rendelkező architekturát megalkotni. Ha továbbviszik a K10-et, már rég meglenne. Csak akkor nem tudnánk, hogy milyen sz@r lett volna a Bull.
-
leviske
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15402 üzenetére
yep
(#15401) Valdez: drivert milyen formában szoktátok felrakni? mert az sokat tud jelenteni a CPU használatban.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15392 üzenetére
Nem elszurtad, hanem az AMD megszivatott. Ezek utan me'g mindig az AMD-hez ragaszkodsz? Lelked rajta. En a helyedben inkabb vennék egy jo kis hasznalt Sandy Bridge-et, netan egy zsir uj Skylake-et. Nekem anno, a 2011-ben vasarolt Sandy Bridge i7-2600 konfigom siman kibirt 4 evet. Most sem valtottam volna, ha nem akartam volna racuppanni a Windows 10 Univerzalis App fejlesztesre, amihez celszeru volt atallni Win10-re, amihez pedig jo alkalomnak tunt a vasat is cserelni. Nem szeretek Windowst (ujra)telepitgetni, uj Windowshoz vagy uj komplett hardver platformhoz hozzacsiszolodni, de ha mar az egyiket valtottam, gondoltam mindent valtok. A Sandy Bridge boven kihuzta volna me'g 1-2 evig. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha ugyesen vasarol az ember, nagyon jo vasart lehet hosszutavon csinalni. Soknak tunik megvenni egy-egy ilyen izmos desktop konfigot, de ha 4-5 evig kihuzza, akkor ugy mar nem is hangzik olyan rosszul a dolog. Persze ehhez az is kell, hogy ne a markanev alapjan valasszon az ember, hanem csak azt nezze, hogy mit tud az adott platform. Ha pedig FX meg Komodo temaban gondolkozol, nem is ertem, miert kell az AMD-t eroltetni. Az AMD remek APU-kat csinal, de (iGPU nelkuli) CPU-ban mar hosszu-hosszu evek ota versenykeptelenek. Az abszolut franko dolog, ha valaki epit egy casual gaming konfigot AMD APU-ra, HTPC-t hasonlo kiepitesben, vagy egy low-power desktop gepet mini-ITX Kabini lappal peldaul. De ha amugy is videokartyat hasznal valaki, akkor -- velemenyem szerint -- teljesen ertelmetlen AMD CPU-val foglalkozni. Kiveve persze ha nincs masra penz, vagy ha van valami egyeb oka az AMD-hez valo ragaszkodasnak
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #15392 üzenetére
még most is vehetsz 2500k-t, sztem ellennél azzal egy ideig
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15370 üzenetére
A Zen nem fogy el 1-1,5 ev mulva
Ha most akarmire valtasz, 2-3 evvel utana is lehet me'g majd Zent kapni. Sot, jo esellyel a (szamunkra) igazan utos Zen pont a Raven Ridge lesz, ami 2017 kozepe-vege elott nemigen kerul piacra. Tehat az kapasbol 2 ev, mostantol szamolva.
De persze ha mindenaron a Zen lebeg a szemed elott, akkor megvarhatod azt is. Csak nehogy hiaba varj ra. En szemely szerint 50%-nal nagyobb eselyt latok arra, hogy az AMD-t jovore felvasarolja a Microsoft. Csak azert nem hamarabb, mert addig me'g van hova sullyednie az AMD piaci ertekenek. Tehat minel tovabb hagyjak agonizalni az AMD-t, az Intel minel jobban kiverezteti, annal olcsobban juthat hozza vegul a Microsoft. Es utana, attol fuggoen, hogy az Intel-Sony-MS harmas mit agyalnak ki az x86 licenc transzfer ill. a PS4 APU-k tovabbi gyartasa kapcsan, me'g az is elofordulhat, hogy a Zen nem is kerul piacra, hanem megy ugyanabba a fiokba, amiben pihen a Komodo, Krishna, Wichita, Sepang, Terramar, Macau, Dublin, Kaveri 1.0, az eredeti Richland, a K9, stb.
Persze emiatt a beszolas miatt most jol le leszek ugatva, de vallalom. Nem egy piaci szereplovel beszeltem az utobbi napokban, es mindegyikuk arrol szamolt be, hogy mar kezd vegletesen leepulni az AMD, minden szempontbol. Support, R&D, PR, fejlesztes, minden egyre gyorsulo tempoban szaguld lefele a lejton. Lenyegeben mar alig lehet az AMD-vel egyuttmukodni, tok mindegy, milyen vonalon mozog az ember. Igy ebbol a sz*rbol me'g a Zen sem fogja kirantani oket, egyszeruen tul keson fog erkezni. Addigra 0-ra fog esni az eladasuk mindenhol, plane mivel uj termekek se nagyon erkeznek
Ha pedig jon valami ujdonsag, a marketing csapat azt is el**ssza (lasd Fury Nano botrany).
Es hogy igazan kerek legyen a tortenet, nem kell egy elado hasznalt Sandy Bridge i7-2600 alaplap+CPU+RAM?
Csak hogy egyertelmu legyen a motivacioja ennek a postnak
Nyugi, csak viccelek, van ilyesmi cuccom, nem reg valtottam Skylake-re, de nem elado a regi konfigom sem.
-
válasz
TESCO-Zsömle #15370 üzenetére
Nem új cuccra gondoltam. Én is csak Sandyra váltottam, nem 1150-re. Egyrészt ez is komoly előrelépés, másrészt sajnálom a pénzt az új cuccokra.
Talán a Zennél ez másképp lesz, ha bizonyít, akkor benevezek rá.
-
válasz
TESCO-Zsömle #15365 üzenetére
Na bumm, mi lesz, ha átnyergelsz a Zenig? Én 12 év AMD után vettem egy 2500K-t, mert Borderlands 2 alatt dadogott a 4GHz-es Phenom II X4. Most a 7870 lett kevés...
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15365 üzenetére
"És persze -gondolom- imádkozzak, hogy ne kelljen mégis Intel-t vennem a végén."
Egy egesz kicsit nem liheged tul ezt a dolgot?
Vagy csak lemaradt a smiley?
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #15361 üzenetére
Jon elvileg, a 14/16nm-en fogjak gyartani.
-
leviske
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #15361 üzenetére
Az AMD legfrissebbnek mondható diái alapján a 2016 valósnak tűnik, azon belül is valószínűleg nyáron jön a Zen, előtte tavasszal pedig az AM4-es Carrizo.
Szerintem 2016-ra nem fog fenekestül felfordulni a világ, pláne, hogy az APU-k ténylegesen hasznos képességeinek a kihasználásához jó sansszal a Sony lesz az első, aki megfelelő megoldást fog kínálni, úgy ahogy API szinten is ők voltak az úttörők.
Jövőre valószínűleg csak arra lesz még jó egy Kaveri vagy Carrizo, hogy adott dGPU mellett talán érezhető többletet toljon a grafikába egy sima CPU-val szemben és gondolom ez is inkább az alsó- és középkategóriában fog számítani. -
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #15256 üzenetére
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #15254 üzenetére
Mondjuk az, hogy miként lett 236M tranzisztorból 102M.
Oké, fele akkora az L2, de azért ennyit nem kellene, hogy jelentsen a felezés, miközben nagyobb lett az L1D, ésatöbbi.
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #15046 üzenetére
Egy újabb ékes bizonyíték a fentire.
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #14856 üzenetére
Még bármikor átnevezheti FM4-re.
-
válasz
TESCO-Zsömle #14858 üzenetére
Nem tudom, de az AM1 pl. DDR3-as.
Egyébként az FM2/FM2+ is DDR3-as.
Tehát szerintem nincs ilyen összefüggés a foglalat számozás és a DDR memória verziója között.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #14858 üzenetére
de volt nekünk egy Phenom 2-nk ami mind DDR2 mind DDR3 memóriát tudott kezelni, így bele lehetett rakni AM2+ és AM3(+) lapokba is.
-
válasz
TESCO-Zsömle #14856 üzenetére
Az eddigi infók alapján igen, és nem is lenne életképes döntés az AMD részéről másban gondolkodni.
-
válasz
TESCO-Zsömle #14812 üzenetére
Őőő, igen, SMT-re gondoltam.
Szóval a kérdés: A blokkdiagramban nem látszik SMT-re utalás. Ez jelent valamit?
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #14664 üzenetére
Persze, de manapsag a hatarok azert tenyleg elegge elmosodtak. Lehet pl. laptopot kapni Chrome OS-szel is, ARM procival, ha nem tevedek. Azzal pedig mar eleg jo produktiv melot is lehet muvelni. Ha valakinek arra van igenye, lehet osszerakni desktop gepet Androiddal + ARM procival is. Igeny nem tul nagy van ra, de megvan a lehetoseg ra. Es most mar nem ott tartunk, mint 2008-ban, hogy egy desktop PC-hez kepest egy ARM processzoros mobil eszkoz sehol sincs teljesitmenyben. Egy modern, 64 bites ARMv8 procit siman melle lehet tenni egy alacsonyfogyasztasu modern x86 procinak (Bay Trail, Puma+), legalabbis teljesitmenyben. Osszessegeben megkapod egy Core 2 Duo teljesitmenyet most mar egy telefonban vagy tabletban is, ami azert nem semmi. Ha a teljesitmeny megvan, es ha -- tegyuk fel -- a szoftverezettseg sem problema, akkor csak a beviteli eszkozoket es a megjelenitot kell mellerakni, es meg is van "gagyi" ARM alapu telefonbol/tabletbol epitett desktop PC.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #14662 üzenetére
Es? A desktop szegmens sem homogen, vannak nagyon pici es lassu gepek, nagyon nagy es eros gepek, 1 es 2 processzoros, 2-in-1, 3-in-1, stb. stb. Ebbe a paradigmaba belefer a tablet is, legyen szo x86 vagy ARM tabletrol. Nagyon sok elemzoceg is most mar egybeszamolja a tableteket a hagyomanyos x86 PC-kkel. Ha pedig mindent egy kalap ala veszel, az Intel lof*** sehol sincs a nyomoronc kis x86-tal
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #14659 üzenetére
Ezt mar megragtuk parszor. Az x86 mar reg nem monopolium. Az Intel mondhatja azt, hogy a PC-k koze szamithatoak a tabletek is, es hopp, maris kisebbsegbe kerult az ARM-mal szemben az x86. Onnantol pedig bukna a monopolium vad.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #14574 üzenetére
Miert kellene evente komplett gepet cserelni az Intelnel? A HEDT fronton 2011 vegen jott ki a Core i7-3960X "Sandy Bridge-E", amit csaknem 2 evvel kesobb kovetett a Core i7-4960X "Ivy Bridge-E". A 2011 vegen megvasarolt alaplapba bele tudtad rakni az Ivy Bridge-E procikat is, es a platform palyafutasa csak tavaly nyaron ert veget. Akkor is csak azert, mert DDR4-re "kellett" valtania az Intelnek, azt pedig ugysem tudtad volna parositani a regi foglalattal, tehat igy is, ugy is alaplapot kellett volna cserelni.
Persze egy pillanatig sem akarlak rabeszelni semmire, csupan azt a tevkepzetet szeretnem eloszlatni, hogy az Intel platformokat evente cserelni kell. Megjegyzem, me'g ha evente cserelni is "kell", az architekturalis valtozasok miatt amugy sem igazan erdemes ezzel veszodni, nem hoznak annyit az egyes generacio valtasok. En me'g mindig Sandy Bridge-et (i7-2600) hasznalok, es remekul elvagyok vele. Es nekem szemely szerint szimpatikusabb az, hogy legalabb tortenik valami az Intel HEDT platformja kapcsan, mig az AMD az AM3+-szal megrekedt a 2012-es szinten, ergo legalabb 4 evig ugyanazt kapod, ha akarnal frissiteni, ha nem.
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #14572 üzenetére
Az AMD 2016-ban tervezi a nagyteljesitmenyu desktop (HEDT) es szerver platformok teljes megujitasat, Zen es DDR4 alapokon. Az AMD-vel egyedul az a baj, hogy sok esetben kesobb es/vagy mas formaban jelenik meg az uj termekuk, mint ahogy elozetesen beharangozzak. Ugyhogy rajuk, pontosabban a mindenkori roadmapjukre epiteni nem igazan celszeru. De ha maradni akarsz az AMD vonalon, akkor remeny mindenkepp van az AM3+ platform kapcsan, bar persze az mar nem AM3+ lesz, hanem egy uj foglalat.
-
stratova
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #13797 üzenetére
Ez nem baj, viszont amit most APU IGP-vel gyorsítasz eddig is tudtad gyorsítani dGPU-val nagyobb mértékben. Hogy ezekhez képest csábító legyen az APU sok Mantle játék és elterjedt programok HSA-s összefonódása kell.
-
stratova
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #13791 üzenetére
Lesz a rabszolgája, ha szoftveres oldalon felkészítik erre. Amíg nem, addig:
Azért nem mindegy, hogy csak dGPU, vagy IGP+dGPU számol. Nem véletlenül lőtték le az FX-eket. Többet ér az IGP, ha hozzáad xakárhányszáz ALU-t a grafikai számításhoz.
Majd ha Mantle-lel felkészítik a játékot arra, hogy az IGP feladatot tudjon kiosztani a dGPU-nak, akkor lesz CPU rabszolga. Vagy ha játékban eredetileg CPU-ra kiosztott lebegőpontos tudnak rábízni.
-
korcsi
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #13791 üzenetére
És ezt a futtatott programok is tudják?
-
Fiery
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #13473 üzenetére
Annyi legalabb kiderult rola, hogy a mobil Carrizo nem jon jovore, csak leghamarabb 2015-ben
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
TESCO-Zsömle #12987 üzenetére
Felesleges. Az Intelnek még nincs meg a technikája, hogy az AAA játékok területében gondolkodjon. Richard Huddy ezt rosszul közelítette meg. Annak semmi realitása nincs, hogy egy Grid 2-t vagy egy TW: Rome 2-t valaki Intel IGP-vel játsszon.
Én az Intel helyében ezt az egész stratégiát átgondolnám és elmennék a casual játékok támogatásának irányába. Ha valaki vesz egy Ultrabookot az nagyobb eséllyel fog egy Pirate101-gyel vagy egy Sonic-kal játszani. Vagy mondjuk a Torchlight 2-vel. Ebbe kellene ölni a pénzt, mert ilyen élményt kap ma egy Ultrabook és tablettulaj az Inteltől: [link]
Huddynak azon kellene gondolkodnia, hogy mit csináljon, hogy a kisebb fejlesztők figyeljenek az Intel hardverekre. -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
TESCO-Zsömle #12956 üzenetére
Szerintem a játékoknál az Intel a grafikát csak félig tekinti lényegesnek. Dedikált GPU-juk nem lesz, így azon vannak, hogy az IGP-n futó grafikai szint megfelelő legyen. Ez egyébként reális elképzelés, mivel a grafika nagyon jól skálázható.
A játékmenetre koncentrálnak. Abban kell innovatívnak lenni, és leginkább segíteni abban, hogy a next-gen motorok, amiket tényleg úgy írtak, hogy a konzolok extráit kihasználják, minél hamarabb áthozhatók legyenek PC-re. Itt a játékelemekre kell gondolni. A grafika az mindegy. Leskálázod a minőséget és megkapod ugyanazt a játékélményt.
A Mantle-lel nem lehet mit kezdeni. Amelyik játék támogatja az az AMD hardverein fog futni a legjobban. Ez ellen semmit sem tehetnek.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
TESCO-Zsömle #12954 üzenetére
Már rég felraktam volna torrentre, ha meglenne.
Igazából a lényeg egyszerű. Még Eric Demmers, illetve Bill Dally is mondogatta korábban, hogy many core skálázódáshoz parallel ISA (Dally hívja így) kell, ami arra van kihegyezve, hogy a lapkán belül soktízezer szálat kezeljen. Gyorsan kell menedzselni és szinkronizálni, és persze a kommunikációt sem szabad elfelejteni. Amikor terveznek egy ilyet, akkor mindig lesz egy skálázhatósági maximum, aminél többet az ISA már nem bír ki, tehát újat kell tervezni, ami kitolja a korlátokat.
Az Intel koncepciója az, hogy jó a soktízéves x86 is ide, majd a gyártástechnológiával raknak a magok mellé tizenakárhány MB-os gyorsítótárakat, és úgy működni fog. Ez elvben okés, viszont így más minden 5 MB-os cacheterület helyére rak 1 TFLOPS-ot, ami már nem jó. -
stratova
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #12685 üzenetére
A csúcs FM2+ lapok:
AsRock FM2A88X-Extreme6+
Asus A88X-PRO
Gigabyte GA-F2A88X-UP4
(UD5, 8+2 VRM, gazdagabb hátlapi kivezetés, ALC892, 4+4 USB 3.0, 10 USB 2.0)
Eddig, aztán majd valamikor befut MSI is az aktuális G65-tel. A Sniper inkább audiofilnek szeretne látszani (UD4, ALC898, 4 USB 3.0, 9 USB 2.0). -
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #12685 üzenetére
-
T-bag
tag
válasz
TESCO-Zsömle #12622 üzenetére
384-768 sp-ről regélnek egyes források .
Szóval elméletileg még a hd 7770-et is meghaladhatná a teljesítmény a megfelelő memóriatípussal. Csakhogy a 28 nm lévén hogy nem soi hanem bulk nem hoz annyit a konyhára hogy ennyi tranzisztort be lehessen zsúfolni. Plusz a steamroller modulok több helyet foglalnak mint a piledriverek és a GCN sem helytakarékosabb mint a VLIW4 ezért én nem lepődnék meg ha 384 lenne a vége.
-
TomiLi
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #12624 üzenetére
Igen én is így értettem, hogy egyelőre!
Na ez az! Inkább az ember akkor vár (legalábbis én) egy kicsit , amíg nem jönnek az integrált GDDR5-ös megoldások, és akkor már integrált GDDR5-ös lapot veszek, és nem DDR3-at, meg hozzá lapot GDDR5 nélkül.
De mivel ez nagyon jövő idő még akkor marad a DDR3/FM2+/Richland vagy Trinity - később Kaveri...., valami új generációs közép erős VGA-val
-
TomiLi
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #12622 üzenetére
Akkor egyelőre nagyon úgy néz ki, hogy a GDDR5 az "C" vágány....
Viszont így már más a helyzet, és jöhetnének az FM2+ lapok (meg azért egy két hivatalos információ a Kaveriről)
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #12597 üzenetére
Úgy is elfértek volna, ha a Kabini van elől - ha eredetileg is ilyen sorrendben tervezték volna a megjelenést.
(#12598) Oliverda: A bal oldali éleik helyzete nem feltétlen indikatív. De a sorrend már egy másik dolog. Ez mégiscsak egy roadmap, nem egy faliújság.
Esetleg olvasd el a szöveget is.
Ő is azt írja, hogy a Richland a Kaveri helyére jött be, említi a GF gyártási nehézségeit, stb.
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #12567 üzenetére
Nem éri meg. Közel sem lenne annyival gyorsabb mint amennyivel többet zabálna, és az sem váltaná ki a 7850-et. Nincs értelme pénzt feccölni egy ilyen fejlesztésbe. Arról nem is beszélve, hogy lenne vagy 400mm2 a lapka területe.
-
leviske
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #12490 üzenetére
Nekem nem rémlik olyan roadmap, ahol Steamrolleres cucc ne IGP-vel együtt lett volna megjelenítve. Szóval véleményem szerint nyugodtan tekinthető a Steamroller és Excavator részének a GCN kiegészítés. De aztán javítsatok ki, ha nagy hülyeséget írok.
A másik ábrát meg én is le tudom olvasni, a kérdés inkább az, hogy megfelelő krafttal kibírná-e a Kaveri 1,5-2 évig a piacon, hogy a Carrizo már 14nm-en jöhessen. Elvégre a Deneb is ennyi ideig volt a piacon egy kis bővítéssel. Bár belegondolva hülyeség volna az Excavatort feleslegesen váratni a 14nm miatt.
-
LLKobe
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #12493 üzenetére
Mindkettőtöknek!
-
LLKobe
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #12490 üzenetére
Na látom Te itt is itt vagy
A legjobbkor
Elgondolkodtam egy FX8350 beszerzésén. Szerintetek érdemes?
A mostani proci is elég jól fut, dehát kell valami kis változásÉs hátha a Border 2-ben is nőne a minimum és átlag fps, fontos szempont
-
marcell991
tag
válasz
TESCO-Zsömle #12403 üzenetére
Ha jól tudom, nem az a baj a dGPU-n történő számolással, hogy erőforrásigényes vagy nem bírja a PCIe sávszélessége, hanem akkora a PCIe késleltetése meg a RAM-ból a VRAM-ba meg visszafele másolgatás időigénye, hogy végeredményben a CPU gyorsabban végez a számítással összességében.
Egyébként meg sokkal több dolgot át lehet rakni a GPU-ra. Nézd meg a HSA Bolt library-t. Abban gyakorlatilag az STL algoritmusai vannak megírva úgy, hogy ha nincs GPU támogatás, akkor CPU-n számol, ha meg van GPU-s támogatás, akkor meg a GPU-n számol. Persze a Bolt-nak is nemrég adták ki az 1.0 verzióját és van még hova fejlődnie, de igazán úgyis a HSA-kompatibilis "APU"-kon fog hatékonyan működni.
-
TomiLi
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #12403 üzenetére
Köszi az útba igazítást!
Ez nagyon jól hangzik! Ez tényleg forradalmi újítás lenne: az inteligens ellen! Nem verné szét az ideg az embert.
Az jutott eszembe: jelenleg is léteznek APU-k, CPU-GPU-k. Játékok még miért nincsenek, amik használják ezt a hardver adottságot?
Eddig a Grid II füstje volt? Ez csak szárnypróbálgatás? (ja és ez is csak intel...)Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz a kaverivel a BF4 csak az első lépcső lesz, kell még egy - két év, hogy a szoftverek elterjedjenek, amik használják is az apu képességeit. Tehát, hogy olyan játékok jöjjenek, amik a BF4 motorját használják....
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #12287 üzenetére
Természetes, viszont figyelembe véve, amire leviske felhívta a figyelmet, hogy ti. 8 magos megoldásokat is ki kell váltania a maga 4 magjával, azaz igen komolyan kell növekednie a magonkénti (itt egyben szálankénti) teljesítménynek, ami Steamroller 2.0-t sejtet.
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #12277 üzenetére
Szerver vonalon sok a kimondottan CPU-s (annak jobban fekvő) feladat, így abban is igen erősnek kell lennie, hogy ne jelentsen ilyen feladatokban visszalépést.
ps. a HWSW most sem cáfolt rá a tőle megszokott gyakorlatra...
-
atti_2010
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #12281 üzenetére
Abból meg köszönöm nem kérünk, mire emberi ara lesz a Kaveri már régi vacaknak fog számítani, persze szerver fronton lehet jól jönne de akkor 2 vezérlő kellene bele, akkor inkább egy 4 csatornás DDR3 alaplap.
TESCO-Zsömle Persze de pletyka szinten sok mindenről volt már szó.
-
stratova
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #12169 üzenetére
FS1r2A75 lapocska R szériás (beágyazott) Trinity/Richland APU-kat fogad, és csücsül rajta egy diszkrét E6460 / E6760 is.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #12169 üzenetére
Na ez a venti mar normalis meretu!
A masik ketton vajon nem is lesz, meg borda sem? -
Abu85
HÁZIGAZDA
válasz
TESCO-Zsömle #12066 üzenetére
A grafika még mindig igen jól elszeparálható a jelenetre vonatokozó számításoktól. Szóval oda lehet használni dedikált GPU-t.
(#12068) miklosss2012: Attól függ mi a munkád. Egy csomó dolog gyorsítható majd a Kaveri IGP-jével.
(#12071) lee56: Nyilván idő kell ennek. Nem véletlen, hogy az EA Sports PC-re nem hozza le idén az új motort. Egyszerűen a megjelenéskor még nem lesz hozzá hardver. Jövőre már van esély rá, hogy olyan verzió jön, amiben a régi lebutított játék mellé felkerül az új verzió is. Aztán a user eldönti, hogy melyiket játssza, vagy melyikre van gépe.
Az NVIDIA ezt simán leköveti. Jön a Parker SoC, ami pont ugyanaz a koncepció, mint a Kaveri. Mivel jóval alacsonyabb fogyasztású, így talán nem lesz olyan gyors, de még így is elég jó alternatíva azoknak, akik GeForce kártyát vesznek játékra. Az Intelnek erre a koncepcióra a Larrabee projektje volt, amiről egy ideje semmi. Kétséges, hogy valaha is konzumer termékben látjuk.
VGA-k egy darabig lesznek még, csak egyre kevesebbet adnak majd elő belőlük évről-évre.(#12073) fatallerror: Dehogynem. Minél tovább bírják az új konzolok annál több pénze lesz belőle az AMD-nek lényegi beruházás nélkül. Az MS és a Sony a szokásos 6-7+3-4 éves élettartamban gondolkodhat.
Az AMD már a Kaveribe beépít mindent, amint a next-gen konzolok tudnak. A következő kör integrációja pedig továbblép a konzolokénál. Az AMD-nek nincs értelme várnia, a konzolokba szállítják a hardvert és kész. Ezzel az üzlet rájuk eső részét letudták. A saját maguk hardvereit meg úgy fejlesztik ahogy akarják.
-
leviske
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #12066 üzenetére
Plusz érdekes kérdés, hogy hogyha tényleg túl sok chip kéne az alaplapokra a fix GDDR5 memóriához, akkor mégis hogyan kívánják a sávszélességbeli hátrányt behozni. Mert gondolom az Xbox-féle megoldás nem felhasználható. (Bár Windows alá a Microsoft-nak is logikus lépés volna megengedni használni.)
(#12068) miklosss2012: És a munkádhoz nem elég az aktuális FX, míg fel nem fejlődik a szintjére a Fusion?
-
leviske
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #12012 üzenetére
Tehát a konzolokkal azonos grafikát tudja csilli-villibbé varázsolni?
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11934 üzenetére
Ismerem, köszi, csak siettem. De szerintem még csak nem is ők gyártatták.
-
korcsi
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #11934 üzenetére
Így sem igaz.
Technológiát árulnak, a gyártónak van lehetősége megvásárolni azt és gyártani. Ezért nincs Rambus márkájú rambus memória modul, legjobb tudomásom szerint.( #11933 ) dezz: Bárhogy nézzük, drága volt, lehet a gyártó miatt (de akkor meg minek gyártotta), lehet a liszensz díj miatt.
-
fatallerror
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #11923 üzenetére
lol de elrejtetted
hát kb előbb lesz annál gyorsabb gddr6 olcsóbban
-
fatallerror
addikt
válasz
TESCO-Zsömle #11920 üzenetére
azt az xdr2-re mondta
#11921) Oliverda: na de ezt már akkor is tudniuk kellett mikor kitalálták h lehet akár gddr5-ös is.
de most már mind1, nem lesz és kész :]
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11907 üzenetére
Azt hiszem, annak van egy speciáls technológiája. Az XDR2 belül sima ram, csak az interface más.
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11862 üzenetére
Most ezt mire irtad?
-
szabi__memo
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11860 üzenetére
Nem mind birkozik meg pl a BD 3D-vel. Persze lehet ezek sem, passz.De ez fele annyit fogyaszt
Amugy jo draga ez a v5-122. Miert ilyen durva az ara, mitol komolyabb mint az olcso netbookok? Szerintem ennek is 60-70k lenne a realis ara, na jo uj termek, 90. De nem 500euro
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11793 üzenetére
a gond csak a bővíthetetlenség ugye, én is emlékszem erre a lapra, és akkoriban még teljesen oké volt a 2GB memória, de ma már ugye kb semmire nem elég. ez alapján most alsó hangon 8GB, de inkább 16GB memóriát kéne az alaplapra forrasztani, ami a cikkben említett kapacitásproblémák miatt elég nehézkes lenne (és gondolom piszkosul meg is drágítaná a lapot).
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #11793 üzenetére
Ezt nyilván akár most is meg lehetne csinálni, de nem valószínű, hogy ebből a közeljövőben trend lenne.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11790 üzenetére
nem csak a laptopok
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11751 üzenetére
Nem ugyanaz.
1. x7xx alatt 8xxx = 7xxx = 6xxx
2. Összes 8xxx = GCNAz 1. esetben a Richland IGP-je is valószínűleg csak névben 8xxx, máskülönben nem lenne mivel párosítani. A 2. esetben pedig vagy a Richland IGP-je is GCN (nem valószínű, de ki tudja?), vagy a számozásával ellentétben 7xxx-ekkel kell párosítani...
Amit írsz, megoldható, de az nem CrossFire/DualGraphics/vagymianevemost.
-
lee56
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #11675 üzenetére
Még jó, hisz ő hozta fel az egészet, de mondjuk tiszta szerencse hogy ez egy fórum, ha annyira neki akrtam volna címezni, ment volna privátba.
Amúgy meg most komolyan nincs jobb dolgotok mint szőrszálakat hasogatni?
gyiku : Te meg a változatosság kedvéért szólhatnál valami konstruktívat is, de már annak is örülnék ha 10%-nyit érintené a témát legalább.
-
gyiku
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11675 üzenetére
ne foglalkozzatok vele, amiota felvitte az isten a dolgat, szetkokozta az agyat, mar regota nem 100as
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11625 üzenetére
Senki sem gondolta, hogy papírra és ceruzára gondolsz.
A tervezőprogramokban is lehet kézzel tervezni vagy automatizáltan megvalósítani valamely műveletet, természetesen. Általában azt csinálják, hogy valamely HDL (magas szintű, a logikai működést leíró nyelv) nyelvet használnak, amit különféle programok fordítanak le különféle elvi szinteken át (pl. logikai kapuzás, tranyók) a fizikai megvalósítás fotómaszkjaiig. Majd pedig ahol jónak látják, kézzel is belenyúlnak.
Korábban azt írtam, hogy a chipgyártó az elvi tranyó szintű kapcsolást kapja meg, amiből ők készítik el a fotómaszkokat (a mai gyártástechnológiáknál már nagyon sok specifikus dolog van), de ez nem egészen így van, ők már fotómaszkokat kapnak, csak még nem a véglegeset: Tape-out.
Szóval, végülis bárhol belenyúlhatnak, bár 1 milliárd tranzisztornál elég nehezen kivitelezhető, hogy az utolsó két lépés valamelyikét fullosan kézzel csinálják (még ha sok ismétlődés is van). Nem tudom, hogy ezek a bizonyos High Density Library-k pontosan mely szinten érvényesülnek, de szerintem leginkább arról van szó, hogy eddigi automatizálások nem volt igazán optimálisak, így helyenként belenyúltak kézzel is, most pedig egy olyan desing flow-t használnak, ami ezen libraryben lévő előre elkészített, optimális mintákból építkezik.
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11622 üzenetére
Akkor talán a GlobalFoundries fog nekik megrajzolni 1 milliárd transzitrort kézzel? A slide-on egyébként nyilván a házon belüli tervezési munkáról van szó.
(#11621): Folyt.: Mondjuk az érdekes, ha ez már valóban GCN-nel jön és közben mindenből kevesebb van... Fél évvel a nagy Trinity után...? Akkor valószínű mégsem teljesen az eredetileg betervezett Richland lesz, hanem "fullos" chip...
-
JColee
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #11619 üzenetére
Szerintem leültettek 100millió kínait, aztán mindenkire jutott 10-20 tranzisztor.
Marketing rizsát nem venném komolyan ennyire. -
FireKeeper
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11616 üzenetére
esélytelen hogy ezt kézzel rajzolják. túl nagy a tranzisztorszám. persze a leginkább kritikus részeket elképzelhető hogy kézzel csinálják, de a többit tuti hogy szoftverrel.
-
miresz
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #11611 üzenetére
"a hiányzó felső részt pedig lefedhetik egyetlen nagy CPU-lapkával és annak "selejtjeivel"
És ez mi lenne? Bár a legjobb az lenne,ha addigra már az APU-k ott tartanának,hogy kielégítik ezeknek a hiányát is,de nem tudom ez mennyire lehetséges.Véleményem szerint a jelen állás szerint semennyire.
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11552 üzenetére
És mi az, amit mondasz?
(#11553) Hisztogram: Lehetne, hogy az idézetet idézőjelbe teszed? Ha offba teszed, adott esetben nézegetni kell, hogy az most idézet vagy csak egy offba tett megjegyzés.
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11550 üzenetére
Nekem úgy rémlik, van némi köze a PC-nek az x86-hoz...
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11548 üzenetére
Manapság? A '80-as években volt az IBM PC AT-k és XT-k kora... Aztán az egész kikerült az IBM irányítása alól és azóta sokat fejlődött az architektúra, főleg az AMD64 (x86_64) bevezetése óta, ami sok régi sallangot kukázott. Amúgy jó ideig a "Wintel PC" név volt használatos. Aztán simán csak PC. Most talán van valamilyen másfajta PC? (Eltekintve attól, hogy pl. a MAC-ek is személyi számítógépek, de senki sem hívja őket PC-nek.) Elég fura lenne így 2012-ben újra IBM PC-nek nevezni a PC-t... Ha van is esetleg ilyen "kezdeményezés", az valami überlaikusoktól eredhet, amit talán nem kellene követni.
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #11456 üzenetére
Add a számlaszámod. Utalok egy új egérre valót.
Nem akarok 2015-ig duplákat törölgetni.
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #11452 üzenetére
A Steamroller alapú APU jövőre jön.
Azt pedig szerintem még senki sem tudhatja biztosra, hogy mikor (és leginkább ki) érzi majd valós hátrányként az IGP hiányát. Time will tell.
-
lee56
őstag
válasz
TESCO-Zsömle #11438 üzenetére
Monjuk ha meg tudták oldani hogy most a Piledriver modulos FX-ek kijöjjenek AM3+ba, akkor talán lesz választék majd később is, amég egy alaplapi BIOS frissítés elég az új procc támogatásához, miért szűkítenék a saját piacukat, az only FM2-es APU-k és CPU-kkal.
-
atti_2010
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11389 üzenetére
Ez meg egy másik dolog, azért kínlódni vele hogy megspórolj 12W-ot nem nagyon érdemes, valaki irt már itt a fórumon hogy az Asrock FM1 lapon a Virtu nem működik és már másodjára telepíti, az Inteles topik is televolt panaszkodással hogy lagol meg miegymás.
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #11389 üzenetére
ZeroCore Power mellett meg 3 wattot.
-
miresz
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #11382 üzenetére
Igen azt én is várom,hogy ITX-ből csinál-e valamelyik gyártó valami ütős lapot. mATX-ben a F2A85-M PRO az nekem tetszik,megfelelne az elrendezése is nagyjából.
"Supports LucidLogix® Virtu™ MVP Technology" Támogatni fogják a Virtut?
-
Oliverda
titán
válasz
TESCO-Zsömle #11382 üzenetére
Gondolom azok később jönnek, ahogy az általában szokott lenni.
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11332 üzenetére
Ez változó. Pl. a 7000-eknél a 77x0, 78x0 és 79x0 is GCN-es (miközben a kisebbek a 6xx0 chipeket viszik tovább), ráadásul kisebb csíkszélen. A 8000-eseknél marad a 28nm és vélhetően csak faragnak némileg a GCN-en. Így nem várható különösebb változás a telj./fogy.-ban.
-
dezz
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #11330 üzenetére
A 78x0-ra is igaz ez? Csak mert a Bartsot vélhetően eredetileg nem a 68x0-nak szánták, hanem 67x0, csak az hamarabb kész lett, mint az eredetileg TSMC-féle 32nm-re (amit a TSMC végül törölt, nem kis felfordulást okozva) tervezett Cayman, és az új generációt mégsem indíthatták a 700-asokkal. (Hacsak nem keverek itt most hirtelen valamit az emlékeim között.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
- Vivaldi (böngésző)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Google Pixel topik
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- BestBuy topik
- Xbox tulajok OFF topicja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...
- Honor 200 , 8/256GB , Kártyafüggetlen
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Honor Magic5 Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest