- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen GPS-t vegyek?
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz
Brandynew #19021 üzenetére
Car inverter néven lehet találni ilyeneket, de azt nem tudom, melyik megbízható.
Laptopot mondjuk elegánsabb lenne egy DC step up konverterrel tölteni, így elmaradna a konverzió 230 V-ra és vissza, tehát kihagyható lenne a laptoptáp is, sokkal jobb lenne az eredő hatásfok.
Csak az a gond, hogy a laptoptápokban szokott lenni egy EPROM is, ami a középső tűn kommunikál, azt is be kellene építeni, hogy hajlandó legyen együttműködni a laptop a tápegységgel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
GNKING #19017 üzenetére
Ennek egyrészt csak úgy lenne értelme, ha a lemezt kivágnád a ventilátorok méretére.
Másrészt a tápegység másik végén is látni pár lyukat, ami befolyásolja a létrejövő légáramlást. Ezzel együtt elképzelhető, hogy működne, a levegő kisebb része arra, nagyobb része erre áramlana. De nem árt megvizsgálni a belső alkatrészek elhelyezkedését is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #19015 üzenetére
Igen, azt eleve úgy értelmeztem, hogy 2x2, de a párhuzamos kapcsolást csak a töltés idejére.
Akkuról lehet találni adatlapot, 1A nem számít soknak ezeknél, a melegedést kell nézni egyébként.
Az Ah kapacitás értelemszerűen az áram és idő szorzata (leszámítva a melegedéssel járó veszteséget), de bontott akkunál már csökkenhet a kapacitás.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #19013 üzenetére
Lehet úgy is, bár ha már bontásra kerül a soros kapcsolat, akkor inkább szokás párhuzamosan kötni az összes cellát és úgy tölteni, egy nagyobb áramú töltővel.
De mindegy végeredményben. 1A árammal tölt egy TP4056 modul, ha két cella van rajta párhuzamosan, kétfelé oszlik az áram.
Négy cellát is fel tud tölteni egy modul, ez nem jelent túlterhelést, hiszen ugyanúgy 1 A-on korlátoz, csak az már négyfelé oszlana és lassan végezne.
A modulokat is lehet párhuzamosítani, az azonos pontok összekötésével, akkor összeadódik a töltőáram. Nagyobb áramot tud például ez:
https://www.aliexpress.com/item/-/1859122482.html
De ezt be kell szabályozni műszerrel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #19011 üzenetére
Ennek épp az a lényege, hogy a betáp galvanikusan egymástól elszigetelt tápegységekből áll, így nem keletkezhet zárlat, a cellák maradhatnak összekötve:
Ha a betáp közös lenne, akkor viszont a cellákat nem szabad összekötni:
Egyébként a másik lehetőség az lenne, hogy venni egy 8,4 V végfeszültségű Li-ion töltőt (vagy egy CC/CV step down modult), de akkor a cellákra kellene egy 2S védelem, ami az említett eltolódási problémát kivédi.
2 serial védelemre egy példa:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #19009 üzenetére
Step down modulból csak az jó, amelyiken áramkorlátot is lehet állítani, de célszerűbb ilyet venni:
http://www.ebay.com/itm/152210096504
5 db töltőmodul, szinte ingyen. A két soros tagra rákötsz kettőt, valamint két USB-tápot. A többi nem árt tartaléknak, mert tönkre is lehet tenni néha.
A modulok maradhatnak a cellán állandóra is, visszirányban nem meríti le. Bővebben itt írtam róla:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_51362-51362.html
A "TPA" csak elírás (az más IC).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #19007 üzenetére
Jó hozzá, de soros cellákat nem jó védelem nélkül tölteni, ami figyeli a feszültség eltolódását és lekapcsol, ha az egyik fele túltöltődne.
Vagy azt is meg lehet tenni, hogy előbb feltöltöd az egyik tagot, utána a másikat, egy TP4056 modullal. Vagy kettővel külön, amihez esetedben csak 2 db 5 V-os dugasztáp kellene. Közös táppal nem lehet, a soros kötés miatt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
razorbenke92 #18999 üzenetére
Nem láttam még olyan céláramkört, az egyszerű flip-flop pedig önmagában nem megoldás. A többi variációt ismerem, volt amit alkalmaztam is régebben. Például a linken a legelsőt, ott is a nyomógombot árnyékolt vezetékkel kellett csatlakoztatni, mert felszedte a zavarokat, impulzusokat, amire véletlenszerűen kapcsolt.
Ennél a másiknál relé kivétele, a relét kapcsoló tranzisztor nagyobbra cserélése nem nagy kaland, vagy a kapcsolási fázis megfordítása is, ha szükséges. Van még rajta egy 5V stab. IC, azt is ki lehet iktatni, ha nem kell.
Amellett vannak másféle modulok, relé nélkül is:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=Bistable+Module
Ha növekvő árra listázod, átugrod a reléseket, akad ott többféle is. Ezen most meg is lepődtem egy pillanatra:
https://www.aliexpress.com/item/-/32740734765.html
Van rajta egy trimmer, automatikus off időzítés lehetséges. Pár éve pont ilyen kellett volna, megoldottam másképp (555 stb.). De még a 300 sec is stimmel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
razorbenke92 #18997 üzenetére
Kompakt úgy nevezik, hogy PIC, csak programot kell írni bele.
Hold-off nélkül kapható kész bistabil modul is:
https://www.aliexpress.com/item/-/32262423011.html
Ezen is PIC van, noha anélkül is megoldható, kapható is többféle panel. Csak azok a megoldások zavarokra érzékenyek többé-kevésbé, valószínűleg ezért oldották meg így. Sőt, még ezt is meg tudtam zavarni, ha nagyon akartam, de azért bevált, végeredményben.
-
Kernel
nagyúr
válasz
206 cc #18995 üzenetére
Nem egészen, sokaknak bizonyára feltűnt, hogy a mikrosütő tányérja véletlenszerűen indul el, hol egyik, hol másik irányba.
Ezek AC szinkronmotorok, ahol nyilván nincs 3 fázis a forgómező létrehozására, sőt ezeknél még segédfázis-kondenzátor sincs a fázistoláshoz. Mint például a régi Tesla lemezjátszók egyes típusainál (szíjhajtásos), aminek értelemszerűen csak egy irányba szabad elindulni, oda kellett egy kondenzátor is.
Ezek viszont úgy indulnak el, ahogy épp elkapja a hálózati szinusz polaritását, a bekapcsolás pillanatában.
Találkoztam olyan motorral is, egy speciális olajsütőben, ahol követelmény volt az egyirányú forgás. Ennek érdekében beépítettek a belsejébe egy mechanikus reteszt, aminek fordított irányban nekiütközik a tengely és átlöki a jó irányba.
Amellett van egy lassító áttétel is, ezért nem középen van a tengely:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Blue Thunder #18981 üzenetére
Mai alaplapok nem használják a -5 V-ot, az ISA slothoz kellett régebben. Ha mégis kellene, legfeljebb hibajelzést ad és nem indul el, de nem hinném.
Gyakorlatilag a -12 V-ot is már meg kellene szüntetni, sőt lehetne egy új szabvány, ami a +3,3 V követelményét is kiiktatja, annyival is egyszerűbb lenne a tápegység.
Talán csak a soros port működéséhez kellett még negatív feszültség, de az is előállítható az alaplapon, ha nagyon kell.
-
Kernel
nagyúr
válasz
szacsee #18951 üzenetére
Lehet, hogy az univerzális töltő kimenete nincs rendesen szűrve, ami azért gagyi dolog, mert a legtöbb PWM-táp nem okoz ilyen gondot.
Földhurok szokott zúgást okozni, amikor az erősítő tápja is földelt dugós, meg a PC is. De ez kivédhető, ha földeletlen tápról megy az erősítő.
Kipróbálhatod egyébként, ha van kéznél 12V 1-2 A-os dugasztáp, azzal is működik. Csak nagy teljesítményre kihajtva kezd túlterhelődni.
Normál szobai használatnál a D-osztályú, jó hatásfokú végfokok már 12V / 1A-ből is szinte hihetetlen hangerőt tudnak kihozni.
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
jenei0330 #18943 üzenetére
A PDF-ek alapján látszik, hogy a kazán egy szimpla záróérintkezős (kétvezetékes) termosztátot igényelne, amit a kazán két pontjára kell bekötni (10-11).
Míg a linkelt termosztát csak 1 db fázist ad ki, mint kapcsolójelet (8) és nullát is kell kapnia, mivel fűtőellenállás is van benne, aminek kell a táp.
Ugyanakkor a kazán rajzából az is látszik, hogy a két pont egyike a bejövő fázis, az kapcsolódna a másik pontra, de külön nem jelöli, hogy melyik, micsoda. Ezt mondjuk be kellene azonosítani, tehát a másikra menne elvileg a termosztát 8-as pontja.
Másik lehetőség lenne, hogy a termosztátot csak kétvezetékesként bekötni (nulla nélkül), ami a fenti linken leírt hátránnyal jár.
De nem vagyok róla meggyőződve, hogy aki ilyen, szakmailag egyszerű és kitalálható dolgot fórumon kérdez, annak ajánlatos hozzá nyúlni, ezért ezt kénytelen vagyok itt elhelyezni, ahogy a termosztát leírásában szerepel:
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
bebe159 #18915 üzenetére
Így nem, mert a PWM-ventilátor fix 12V-ot kap, a PWM-jel pedig csak egy gyenge vezérlőjel, ami nem terhelhető. Tehát lényegében csak információt hordoz (konkrétan a kitöltési tényező), ami alapján a ventilátor szabályozza önmagát.
A PWM-jel és a LED-szalag közé további elektronika kellene, amivel ez megoldható lenne. Egy jel tud vezérelni több áramkört is.
Sőt, felhasználható akár a ventilátorról visszajövő fordulatjel is, ha már elektronika, arra is lehet áramkört tervezni, hogy annak függvényében világítson.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Irmscher 353 #18909 üzenetére
Hogyne létezne, de ez egyén és célfüggő, hogy kinek, mi a jó. Meg nem is úgy kell elképzelni, hogy varázsütésre megrajzolja. Az autorouter jó dolog, de manuálisan is dolgozni kell rajta.
Chrome-böngészőhöz van például online tervező is:
Vagy egy másik példa, ahol javasolt először a videók megnézése:
https://prohardver.hu/tema/hobby_elektronika/hsz_49847-49847.html
Az URL egyúttal mutatja a másik topikot is, ahol néha előfordul ez a kérdés, rá lehet keresni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
RudiSZT3 #18886 üzenetére
Az 5V-ot szűri, nem árt éppen, de nem is létkérdés, általában. Ennél is például csak az USB 2.0 aljzatnál van kondi, másik direktbe megy:
http://www.ebay.com/itm/152305222685
Itt meg egyiknél sem:
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
#04441088 #18878 üzenetére
A szalag melegedése természetes, azt csak hűtéssel (alusín stb.) vagy a fényerő mérséklésével tudod csökkenteni.
Tápegység hibás eszerint, a három színt egyszerre már nem bírja.
Az 1A-os tápegység melegedését kell még figyelni, de az ide csak próbára jó elvileg, ehhez az 5 méteres szalaghoz nem való.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#04441088 #18874 üzenetére
Szerk: mire megcsináltam a rajzot, közben megelőztél, de már nem törlöm.
----------------------------------------------------
Önmagában a vezérlő nem vehet fel jelentős áramot. Ha mégis, akkor zárlatos.Tápegységet is célszerű külön ellenőrizni, legjobb lenne rákötni a szalagra, kihagyva a vezérlőt. Mivel gondolom, nem rendelkezel megfelelő eszközökkel, csatlakozókkal, ezért valamilyen gányjellegű módon lehetne próbálkozni:
Szalagnál közös a pozitív, a vezérlőben FET-ek kapcsolgatnak a negatívra. Természetesen színenként is lehet ellenőrizni, úgy kisebb lesz a terhelés.
Zárlatra nem árt vigyázni, még ha eszerint jól is működik a védelem.
-
Kernel
nagyúr
válasz
#04441088 #18872 üzenetére
Úgy néz ki, nem bírja a tápegység a terhelést, lekapcsol a védelme. LED-szalag nélkül gondolom, nem alszik ki a zöld LED.
Próbáld meg leszabályozni a fényerőt, utána rátenni a LED-szalagot, utána növelni a fényerőt. Ezekben EEPROM szokta tárolni a beállítást, elvileg áramtalanítás után is megjegyzi.
300 db 5050 méretű tok mindegyike 3 db 20 mA-es LED-et tartalmaz. A már említett 3-as soros kötés miatt 300 párhuzamos ágon vesz 20 mA áramot, 300 x 0,02 = 6 A.
Noha ez csak közelítő számításként fogható fel, a LED-ek szórása miatt, ami még az öregedés során is változhat, de legrosszabb esetben egy 5 A-es tápegységet ki tud akasztani.
További lehetőség a LED-szalag hosszának csökkentése, amitől csökken a felvett áram.
-
Kernel
nagyúr
válasz
bebe159 #18869 üzenetére
Ventilátorszabályzó is van többféle, lehet PWM, lehet lineáris, utóbbi tranzisztoros, vagy szimpla potméteres is.
Eltérő sajátosságokkal, de mindkettő szabályoz LED-szalagot, ha terhelhetőség szempontjából elbírja.
Előbbivel kapcsolatban egyébként szimpla LED-ekkel számoltam (pl. 3528), de van 5050 méretű LED is, ahol egy tokban van 3 chip, 3 x 20 mA.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pellesmartin #18863 üzenetére
Természetesen a fekete (bármelyik) megy a szalag negatív pontjára, sárga a +12V. Csak azért nem írtam, mert nekem már magától értetődőnek tűnt.
-
Kernel
nagyúr
válasz
pellesmartin #18861 üzenetére
Mivel a 12V-os szalagokon hármasával vannak sorba a LED-ek, plusz egy ellenállás, így minden jel szerint 12V-os szalagod van.
A LED-ek méretéből és az ellenállás értékéből is lehet következtetni, de alapesetben 20 mA-es LED-ek szoktak lenni, 9 LED, 3 ágon, 3 x 20 = 60 mA.
Tehát ez valószínűleg "komoly" veszélynek tesz ki egy PC-tápot. Ha vizuálisan nem irtóznék a bugyuta szmájliktól, akkor itt megállná a helyét egy ilyen gyerekes barlangrajz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
DuDieHUN #18845 üzenetére
Igen, a lila vezeték: http://www.google.com/images?q=atx+pinout
-
Kernel
nagyúr
válasz
DuDieHUN #18842 üzenetére
Vannak ilyenek, csak rá kell kötni egy 5Vsb elágazást:
http://www.ebay.com/itm/191922518273
http://www.ebay.com/itm/271767144930
De én nem erőltetném, minden plusz átmenő csatlakozás lehet hibaforrás, átmeneti ellenállás. Még ha működik is, de nem egy szimpatikus dolog.
Több helyen is rá tudnám forrasztani az 5Vsb tápra:
- Magában a tápegységben, kihozva két szál vezetéket.
- Tápvezeték oldalára, de nem szigetelőszalaggal gányolva, hanem zsugorcsővel.
- Alaplap aljára.
- Alaplap egyéb pontjaira, de ez már haladóbbak részére. -
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #18784 üzenetére
A 0702 jelzés is mutatja, meg sejthető is, hogy ennél 7 chip van sorosan és 2 ilyen ág van párhuzamosan. Látszik is benne halványan a 14 chip.
7x3 = 21V, plusz még egy kicsivel több a nyitófeszültség.
Minél több LED van sorosan, annál inkább lehet engedményt tenni az áramgenerátoros táplálás követelményéből, mert a LED-ek jelleggörbéjének eredője érvényesül, vagyis csökken az üzem közbeni áramnövekedés meredeksége. Ezért sokan nem is foglalkoznak vele, stabilizált feszültséget adnak ilyen, vagy nagyobb feszültségű LED-eknek.
Ha ennyivel a névleges 260-280 mA áram alatt indulsz, valószínűleg nem is fog megfutni, pláne jó hűtéssel. Bár ezt így látatlanban nem lehet garantálni, ki kell próbálni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Dinter #18749 üzenetére
Ez ilyen elméleti alapszabály, hogy mindig(?) a forrasztandó anyagot kellene melegíteni, ami magára olvasztja az ónt. Más kérdés a gyakorlat.
Az elektronikában gyakran csak felszedünk egy kis ónt a pákahegyre, utána azzal megy a bűvészkedés. Közben lehet gyantába is mártani stb., hogy jobban fusson a rézre.
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolisx4 #18739 üzenetére
Meg kell nézni, hogy milyen feszültséget állít elő, de túl nagyot nem hibázhatsz, ha az alábbi képen szereplő két kondit egyformaként kezeled.
Ezt is le tudod követni, de elvileg CLC-szűrőt alkotnak, a közöttük látható tekerccsel.
Olyan esetleg előfordul, hogy az első kondi nagyobb feszültségű, mint a második, ami a tekercs után van. Vagyis célszerű lehet betenni kicsit nagyobbat.
Egyébként a mellette lévő is gyanúsnak tűnik, azt hittem, azt akarod kicserélni:
-
Kernel
nagyúr
válasz
Trebor0522 #18734 üzenetére
Megoldható, kapható készen is: [link].
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #18730 üzenetére
Persze, ezt eddig is gondoltam, csak ebben az esetben ezt így nem lehet megközelíteni.
Eleve osztóként van bekötve a trimmer, nem szimpla ellenállásként, így mindkét fele számít. Tegyük fel, kapsz két értéket:
2+8 kΩ
6+4 kΩEzt nem is tudod olyan módon behelyettesíteni, ráadásul egy ellenálláshálózat részét képezi, ahol minden befolyásol mindent.
A rajz első részén a trimmer szerepel önmagában.
A második ábrán látszik, hogy két ellenállással kellene kiegészíteni, ha az alsó és felső értéket is szeretnéd eltolni. Ha csak az áram felső határát akarod csökkenteni, az alsó ellenállásra nincs szükség.
Ha megnézzük, hogy az 50 mΩ söntön eső feszültség pozitív irányba tolja a műveleti erősítő noninvert (+) bemenetét, a trimmerrel az invertáló (-) bemenetre adott feszültség pedig minél pozitívabb, végeredményben annál több áramot engedélyez, mert kiegyenlíteni igyekszik a másikat. Tehát elvileg a kis áram tartozik az alsó értékhez.
Ha a trimmert kiegészíted két ellenállással, akkor az már nyilván nem 10 kΩ lesz, hanem több, megváltoznak az áramköri viszonyok. Ezért is kiszámíthatatlan, hogy mivel kellene kiegészíteni, sokkal egyszerűbb próbálgatással meghatározni.
Vagy sorba lehet kötni két trimmert is, bejátszani a szükséges állásokat, utána a két szélsőt megmérni, fix ellenállással helyettesíteni. Csak pont olyan szabványérték bizonyára nem lesz, közelíteni kell.
De elvileg célszerűbb akkor már 3 db 4,7kΩ értékű trimmert használni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pubszon #18728 üzenetére
A kimenőfeszültséget csak annyiban kell beállítani, hogy a nyitófeszültségnél biztosan több legyen. Bármennyivel lehet több, csak kevesebb ne legyen.
Az áram úgyis korlátozódik a másik trimmerrel beállított értékre, ennek során a feszültség leesik pont annyira, amennyit a LED önmagának igényel, behatárol (hasonlóan, mint egy Zener-dióda).
A harmadik trimmer pedig már felesleges is, mert az akkutöltésnél használható ki. Be lehet vele állítani a töltés végét jelző LED-et, hogy az áram 5%-ra esésekor jelezzen a felhasználónak, mikor veheti le az akkut a töltésről.
Noha ártani nem árt a harmadik, mivel az a része egyébként sem befolyásol semmit, csak jelez. De kapható olyan CC/CV modul is, ami eleve csak 2 db trimmert tartalmaz:
http://www.ebay.com/itm/121817042229
http://www.ebay.com/itm/152246108207Régebben találtam hozzá rajzot is:
Az áramkorlát R9 trimmere egy TL431 söntstabilizátorról kap nagy pontosságú 2,495 V feszültséget. A stabil feszültség az áram pontos tartásához szükséges.
A műveleti erősítő bemenetei az R15 áramérzékelő söntre kapcsolódnak, amellett a szabályozhatóság érdekében a noninvert bemenet feszültségét a trimmerrel elhúzzák pozitív irányba, a már említett 2,495 V felé.
A műveleti erősítő kimenete egy LED-en keresztül a step down IC negatív visszacsatoló körébe avatkozik be, ahol a feszültséget felhúzza, a kimenőfeszültség ettől leesik. A LED egyúttal jelzi az áramgenerátoros módba történő átváltást is.
A szabályzási tartomány a trimmer környezetében lévő ellenállásokkal igény szerint beállítható, próbálkozással a legcélszerűbb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
aszti93 #18720 üzenetére
Önmagában a folyamatos üzemnek nincs jelentősége, ezt gyakran kérdezik laikus ügyfelek is, más készülékek kapcsán, TV stb. Főleg a túlmelegedésre gondolnak ilyenkor.
Csakhogy aránylag rövid idő alatt beáll egy hőegyensúly, utána már mindegy, ezen marad, nincs szüksége pihenőre. Valójában a szakaszos üzem okozhat gondot, mert a hőtágulás-összehúzódás gyakoribb ismétlődései egyes forrasztások lazulását okozhatják, vagy egyéb kötések, sőt különféle alkatrészek belső termikus hibáit is.
Más kérdés, hogy folyamatos üzemben is van egy élettartam, ami egyszer letelik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #18674 üzenetére
Médiaboxnál nem mindegy, milyen hangerőre van állítva a box és a külső erősítő.
Ha a külső van magas szinten, akkor pont felerősíti a box saját zaját is. Ezért ezt minél lejjebb kell venni, a boxon pedig nagyobbra.
Nem beszélve a T-Home IPTV-box típushibájáról, idővel egyre erősebb a saját zaja, de csak az analóg kimeneten. HDMI nem zúg. Talán valami kondi használódik el benne, de még nem volt alkalmam belelátni, mivel a szolgáltató problémája, cserélik komplett.
-
Kernel
nagyúr
válasz
PlayMax #18676 üzenetére
Vannak, akik épp az egyágast részesítik előnyben, noha az nem teljesíti az ATX-szabvány említett elvárását, ha jól tudom. Mindenesetre én inkább az elektronikai oldaláról ismerem a témát, de nem pont a PC-tápok a szakterületem, túl sokkal nem találkozom.
De van topik, ahol célszerű lehet érdeklődni, mert jobban ismerik az egyéb felhasználói szempontokat:
-
Kernel
nagyúr
válasz
PlayMax #18670 üzenetére
A benne található IC-k típusára rákeresve sokszor kiderülnek dolgok, jobb híján (rajz híján).
Feszültségstabilizálás magától értetődő ilyen tápoknál, sőt az ATX-szabvány elvárja a Power Good jel előállítását is, amihez tartozik egy feszültségfigyelő áramkör is.
Szekunder áramfigyelés nem mindig van, de a jobbfajta, illetve nagyobb teljesítményű tápoknál 12V kimeneten lehet sönt, 12V áganként is.
Primeroldalon viszont minden esetben van védelem, ami a kapcsolótranzisztorok áramát figyeli. Ez az áram pedig az össz. leadott teljesítmény függvénye, tehát az 5V terhelése is beleszámít, illetve zárlatra is le kell állnia.
Mindamellett a 12 V kimenet 20 A-ben maximált ágakra bontását épp biztonsági okból találták ki, hogy hiba esetén lehetőleg ne izzítsa fel a drótokat. A szóban forgó tápegység egyben 42 A, tehát gyilkosabb ilyen szempontból. De attól még a gyakorlatban vállalható.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #18665 üzenetére
Épp azért említettem a hangerőszabályzót, mert azt letekerve rövidre zárja a bemenetet, tehát már az is elárul valamit.
Bemeneti kábelt is ki lehet húzni, bár nem úgy néz ki, mint ha földhurok lenne, ha a táp sem védőföldes.
Nekem például a TA2024 tápzajra nem érzékeny, de még a PAM8403 sem amin szűrőtekercs sincs (utóbbi 5 V-os). Csak egészen közelről hallatszik a zaj, egyébként észre sem lehet venni, hogy áram alatt van.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #18661 üzenetére
Földhurok miatt szokott például zúgni, ha védőföldelt a tápegység is, de az a nagyobb teljesítményűeknél szokott lenni.
A relé galvanikusan elválaszt, ha jól van bekötve, meg az egyébként is gondolom csak a pozitív ágba van iktatva.
De lehet a zaj forrása a médiabox is. Azt viszont a hangerőszabályzó lehalkítja, vagyis letekert állapotban olyankor nincs zaj. Legfeljebb a végfok minimális saját zaja.
-
Kernel
nagyúr
válasz
KrAjJaN #18656 üzenetére
A szokott módon, sárga a 12V, a másik szélén piros lenne az 5V, csak itt feketét raktak be.
(#18655) Charx
Szerintem a bemeneti negatív GND-re megy közvetlenül, de lekövethető a panelon is. Vagy ki lehet mérni műszerrel a 0 ohmot. (Mondjuk, egy vastag szűrőtekercs is 0 ohm lenne, de a negatív ágban nincs elvileg.) Csak példa:
-
Kernel
nagyúr
válasz
tomi5244 #18648 üzenetére
Az USB-re köthető szalagok 5 V-osak természetesen, én nem arra gondoltam, hanem a 12 V-os szalagokra.
12 V-ot pedig a tápegység molex csatlakozójáról lehet levenni, de célszerű beiktatni egy olvadóbiztosítékot is, így véletlen zárlat nem okozhat problémát. Tehát egy kis barkácsolást igényel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
tomi5244 #18646 üzenetére
A számítógépből is ki lehet vezetni a 12V-ot. Vagy, ha van otthon egy 12V / 2A dugasztápod, az is elvisz a 3528-as szalagból elég hosszú darabot.
Tehát ez függ a LED-ek számától, bár egy monitor mögé nem kell olyan sok, hogy ez ne bírná el.
Van egyébként hideg és melegfehér, de gyakran a normál, vagy a leírásban nem meghatározott szalag is hidegfehér valójában.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #18640 üzenetére
Passzív DC-motor csak kommutátorral lehet, ahol nincs, az már az elektronikus kommutáció.
A képen látható motorban nyilván nincs elektronika, viszont látszik a lyukon a kefe és kommutátor.
Noha nem feltétlenül van beépítve az elektronika, de akkor meg kell legalább 3 kivezetés, a háromfázisú meghajtáshoz.
-
Kernel
nagyúr
válasz
hoffman_ #18627 üzenetére
Értettem, de épp arra utaltam, hogy szakmailag nem tartom reálisnak a felvetést. A kollégád elektronikai szakember?
A kínai technikával sem jelent kihívást a "probléma" megoldása. Ezeket a szabályzókat széles körben alkalmazzák a LED-szalagok vezérlésére, a szaktopikban sem panaszkodott még rá senki (legfeljebb arra, hogy össze voltak keveredve az RGB-vezetékek).
Aki ért hozzá, szemre is megmondja, hogy ez így nagyjából épp megfelel a specifikációnak:
-
Kernel
nagyúr
válasz
hoffman_ #18625 üzenetére
3x2 A nem nagy kaland, ez PWM-szabályzó, 3 db FET kapcsol benne, 2A nem számít soknak.
(#18623) oneal1
Abban a topikban láttam régebben, ha jól rémlik, hogy némelyik fórumozó nagyon vágja ezt a ventilátoros témát.
Nekem ventilátor = ventilátor, nincsenek különösebb igényeim. Egyrészt gépteljesítményben sem (nem játszom stb.). Másrészt a gép, ami nálam a monitort és TV-t ellátja, a fal túloldalán helyezkedik el, ahol nyugodtan zöröghet, 7/24 órában is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
_stick_ #18618 üzenetére
HDD-t jobb lehet közelebb rakni a táphoz, mert némelyik érzékeny a feszültségesésre.
Ha van lehetőség, akkor külön ágon legyen szerintem a HDD és DVD-író. SSD mindegy, vagy tenném inkább az utóbbira, mivel a DVD úgyis ritkán van használatban.
Egyébként az SSD csak az 5V-ot használja, a DVD-író motorja viszont a 12 V-ról veszi az áramot, míg 5 V-ról a logikai áramkörök mennek.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Skullwipe #18614 üzenetére
Ha az USB-dugónál van a hiba, a vezeték elvágásával cserélhető, ha a dobozon belül, akkor azt kell szétfeszegetni valahogy.
Vezetékek gyakran törnek a hajlási pontokon, esetleg azt kell cserélni, vagy majd kiderül. Ha mozgatásra, ütögetésre érzékeny (átmenetileg megjavul), az nyilván valami kontakthibára utal.
-
Kernel
nagyúr
válasz
demmer123 #18606 üzenetére
Már akinek megér egy fillért is a harisnyázás, de egyébként a csöves eszköz olcsón kapható, noha én azt is kiváltottam teleszkóp antennából bontott csővel.
Többi csatlakozó is szétszedhető egy kis kreativitással, illetve lomtárban talált eszközökkel.
-
Kernel
nagyúr
válasz
BRIKLY #18586 üzenetére
Egy elektronikának elég sok baja lehet, amit fórumon keresztül nem lehet kitalálni, hanem meg kell keresni, mérni stb.
Bár én nem sok PC-tápot javítok (szórakoztatóelektronikát annál többet), de találkoztam olyan PC-táppal, amiben az 5V-ot előállító kettős dióda volt zárlatos. Pillanatra annál is bemozdult a ventilátor, ha jól rémlik.
-
Kernel
nagyúr
válasz
triklin #18582 üzenetére
Általában a perifériáknak nem kell akkora teljesítmény, CPU és GPU a két nagyfogyasztó. Perifériák pedig lehetnek elosztva.
De ezt még a rajzról sem lehet megállapítani, mert a kimenő kábelek nem szerepelnek rajta.
Legjobb belenézni a belsejébe:
Kép nem sajátom, csak találtam. Piros nyíllal jelöltem rajta az egyik áramérzékelő söntöt, amivel megoldják a túlterhelésvédelmet, hogy az ATX-szabványban előírt 20 A-nál többet ne tudjon leadni, áganként (nehogy kiolvassza a vezetékeket, csatlakozókat).
-
-
Kernel
nagyúr
válasz
Vertigo18 #18542 üzenetére
Ez csak bekötés kérdése. A föld a negatív, adja magát.
A-betű elvileg a LED anódja, a másik bizonyára a +.
Nyilvánvaló, ha az A-pontra kötöd a betápot, akkor állandóan világít, plusz pedig a kapcsolt pólus lesz (úgy is mondhatnám, a pluszt használod kimenetnek).
Ha fordítva kötöd be, akkor fordul a helyzet. De a kapcsolónak ez tökmindegy. Hogy neked nem egyformán működik, talán más a jelölés, vagy nem tudom, de akkor másképp kell kötni.
-
Kernel
nagyúr
válasz
_stick_ #18523 üzenetére
Annyira nem tud ingadozni, hogy a tápegység ne tudná kiszabályozni, stabilizálni, miután ez az üzemszerű dolga, és ezt elég széles határok között tudja.
Azt már észre lehetne venni az izzólámpákon is, ha komolyan ingadozna. (Bár ez ma már a LED-ek korában nem magától értetődő, aminek szintén van stabilizált fajtája). Kisebb vibrálás viszont semmi, nincs jelentősége.
-
Kernel
nagyúr
válasz
_stick_ #18521 üzenetére
Könnyen kipróbálhattad volna anélkül is, bár szerintem felesleges, mert elvileg nem okozhatja. Az csak átvezeti a 230 V-ot, valamint varisztoros, szikraközös védelmek szoktak benne lenni, ami normál üzemben mintha ott sem lenne.
Villámláskor, illetve hálózati túlfeszültségnél megy zárlatba a varisztor vagy ível át a szikraköz, illetve olvad ki a biztosíték, ha van benne.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darealkilla #18504 üzenetére
25 kHz nem frekvencia egyik tranzisztornak sem, a vicc-kategóriába esik. Még a hangfrekvenciás célú tranzisztoroknak is ennél sokkal többet kell tudni, a kielégítő impulzusátvitel érdekében.
A linkelt áramkör mindenképp felesleges, mert az egy kétirányú illesztő, itt viszont csak egy irányba megy a vezérlés.
Itt nem szimulátorra van szükség, inkább egy oszcilloszkópra, vagy minimum egy multiméterre. Amíg a probléma oka sem tisztázott, nincs mit tervezni. A PWM-ventilátoroknak maximális fordulaton kell menni, vezérlőjel nélkül.
A vezérlőlábon 5V-nak kell lenni (ha "levegőben" van, bekötetlenül), mert a ventilátorban lévő felhúzóellenállás annyira húzza fel. Mi indokolná, hogy az általad linkelt ventilátor ennek a szabványnak nem felel meg? Akkor nem működne sehol és semmivel.
Működik az egyáltalán, ki lett próbálva?
Továbbá:
Maximum voltage for logic low: VIL = 0.8 V
Tehát a szabványos ventilátor 0,8V felett logikai magas szintnek tekinti a feszültséget. Akkor mi a gond a 3,3V-tal?
Egyébként is, a kártyán lévő jelkimenet nem nyitott kollektoros? A szabványnak megfelelően.
-
Kernel
nagyúr
válasz
darealkilla #18500 üzenetére
A FET 4-5 V Ugs feszültségnél kapcsol, vagy meg kellene nézni adatlapon, de 3,3V kevés lenne szerintem.
Más gond is van, pont az előtte lévő mondatot nem másoltad be:
This signal must be pulled up to a maximum of 5.25V within the fan.
Felvázoltam, gyakorlatilag így kellene elképzelni:
Mértél feszültséget úgy, hogy a ventilátor PWM bemenete sehová nincs kötve? Ilyenkor forognia kellene egyébként.
Ha esetleg ez egy olyan szokatlan ventilátor lenne, amiben nincs felhúzóellenállás, az mondjuk pótolható lenne külsőleg, de kellene hozzá 5V DC-szint is valahonnan.
-
Kernel
nagyúr
válasz
BenyaHD #18479 üzenetére
1 db ellenállás is megfelel műterhelésnek, amit akkorára kell méretezni (fokozatosan növelve a terhelőáramot), hogy az elektronika már ne kapcsoljon ki.
Csak ez sajnos folyamatos terhelést képez, ami pazarolja az energiát. Ezért találták ki a linkelt oldalon, hogy csak rövid impulzusokkal terhelnek, ami az auto offot inaktiválja, viszont nem meríti folyamatosan az akkut.
Egyébként azért kapcsol ki, mert a DC-konverternek is van egy nyugalmi árama, ami lassan leszívná az akkut.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Nerazim #18466 üzenetére
Akkor nem így próbáltad szerintem, hanem kapcsolt fázist kötöttél rá. De én nem azt mutattam a rajzon.
Az L (angolban Live, magyarban fázis) bekötését állandóra kell értelmezni. A rajzon szereplő S kapcsoló pedig a villanykapcsoló.
Tehát így egy kapcsoló adja a fázist az izzónak, valamint az LT indítójelet (trigger) a ventilátor elektronikájának.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #18437 üzenetére
Ez az okospáka, amit USB-n keresztül programozni is lehet Windowsban?
Mérni kellene a feszültség stabilitását, érzékeny lehet az akku merülésére, illetve annak stabilitására is.
Egy ilyen táp minőségének másik meghatározója a szűrés, hullámosság, ahhoz viszont oszcilloszkóp kellene, esetleg megvizsgálni a szűrőelkó állapotát is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
t72killer #18433 üzenetére
A "PFC" rövidítésről sokan talán azt hiszik, hogy az csak a tápegységben lévő valami lehet.
De ez így szó szerint csak annyi, hogy "teljesítménytényező" (cosφ), mármint a hazai szakmai nyelvben így mondjuk. Ha egy tápegység teljesíti a teljesítménytényezőre vonatkozó szabványokat, az nem jelenti, hogy biztosan van benne valamilyen PFC-áramkör is.
80-100 W alatti tápegységek PFC-áramkör nélkül is megfelelnek a hatósági előírásoknak, ezért nem is szokott benne lenni. Csak a szokásos, passzív LC zavarszűrőkörök, ami a harmonikus torzítások miatt szükséges. (Nem azért, mert a kisebb tápoknak jobb a cosφ értéke, csak azoknál rosszabbat is megengednek, mivel kevésbé tud visszahatni a hálózatra.)
-
Kernel
nagyúr
válasz
imibogyo #18425 üzenetére
Zajszűréssel, LC-szűrővel nem lehet stabilizálni a lassabb változásokat, szűrés csak a nagyobb frekvenciákat képes elnyelni. Ennek fizikai korlátai vannak, túl kevés hozzá a kapacitás és induktivitás.
Átalakításnál nem is az a lényeg, hogy AC-DC, az AC-t úgyis egyenirányítani kell, végül minden ilyen tápegység DC-átalakító.
Viszont nem mindegy, hogy trafós átalakító (annak is lehet többféle kialakítása), vagy galvanikus leválasztást nem biztosító (egytekercses) step down, step up konverterek. Utóbbiak jobb hatásfokúak.
Ugyanakkor minden PC-táp szükségszerű tartozéka a hálózati egyenirányító és a trafós átalakító a leválasztás miatt, tehát ez nem kihagyható. Kb. 100 W felett a PFC-kör sem, ami szintén veszteség forrása.
Annyit lehet tenni, hogy szekunder oldalon további step down DC-átalakítókat is alkalmaznak, valamint szinkron-egyenirányítót, ami sokat tud lendíteni a hatásfokon, hiszen elmaradnak a feszültséget ejtő, nagy hűtőbordát igénylő diódák, helyét szinkronban vezérelt kapcsoló FET veszi át. Kisebb hűtéssel, akár hűtőborda nélkül, a panelon kialakított hőelvezető felülettel. De mindez inkább a nagyteljesítményű kategóriában jelenik meg.
-
Kernel
nagyúr
válasz
kmisi99 #18413 üzenetére
Azzal a védelemmel nem tudod kinyírni, épp azért van.
2,5 V-nál kapcsol le, de amikor terhelés hatására beesik a feszültség 2,5 V alá, az üresjárási még jóval felette van. Kár szempontjából viszont a terheletlenül mérhető feszültség számít és még így is 10 nap mélyisülés után károsodhat elvileg.
Tehát idejében észreveszed, ha már gyenge, mert akadozik, betorzít az erősítő. Vagy már eleve nem is működik 3V alatt, ki kell próbálni. Ha esetleg bekapcsolva maradna és némán, kis árammal szipkázná 2,5 V-ig, az sem gond, mert lekapcsol.
Vagy be lehet építeni egy ilyen tesztert is: http://www.ebay.com/itm/252278531829
-
Kernel
nagyúr
válasz
Pöttön #18405 üzenetére
...mert az 5 pin DIN-t átlehet alakítani PS/2-re, azt pedig USB-re.
Csak megjegyezném, az alábbi közismert átalakító is azokhoz az eszközökhöz használható (vagy legalábbis azoknál garantált a kompatibilitás), aminek gyári tartozéka.
Más kérdés, hogy egy idő után már főleg olyan eszközöket gyártottak, ami alkalmas mindkét üzemre, az adaptert is mellékelték hozzá. Egy régebbi hardvernél ezt soha nem lehet tudni.
A kérdésem már csak az lenne, hogy a DIN kábel végén hogy tudnám kideríteni, hogy melyik melyik?
Multiméter szakadásvizsgálójával.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CounterBoci #18390 üzenetére
Sejtettem, hogy erről van szó, majdnem betettem már előbb is a linket, de akkor pótolom:
http://prohardver.hu/tema/led_vilagitas_a_lakasban/hsz_8823-8823.html
Áramgenerátoros meghajtást igényel, 900 mA stabilizált áramot, vagy kevesebbet. A nyitófeszültség csak az áram következményeként jön létre, valahol 9 és 12 V között.
12V fix feszültséget rákötni szakszerűtlen, túlmelegszik, túl hamar tönkremegy.
Ilyen 900 mA-es áramgenerátor való hozzá, de megjegyzem, ez egy AC-bemenetű áramkör, ami egy Graetz-hidas egyenirányítóval kezdődik. A diódákon feszültség esik, kb. 2x 0,8V, ami DC 12 V betáp esetén túl sok lehet. Ezért a DC 12V-ot a diódák után, a pufferkondira kell kötni.
Driver, 230V táplálás esetére:
http://www.ebay.com/itm/252072752405
Hőfokot meg lehet nézni valami adatlapon, ezt most így fejből nem tudom.
(#18389) Czimby
Lehet alaplaphibás is.
-
Kernel
nagyúr
válasz
CounterBoci #18387 üzenetére
Sokféle LED van, fórumon olyan esetekkel is lehet találkozni, amikor pont nem úgy hajtják meg, ahogy kellene.
Konkrétan milyen ez?
-
Kernel
nagyúr
válasz
Vertigo18 #18384 üzenetére
Az sem mindegy, mekkora áramfelvételű, de a 12V-os LED-szalagnak 12V kell, külön ellenállás nem szükséges, rajta van a szalagon.
A vezetékből nem nézem ki, hogy melegedni kellene (hacsak nem túl vékony, az áramhoz képest), inkább egy nem tökéletes kontakt átmeneti ellenállása okoz általában melegedést, ami a vezetékre is átterjedhet.
Vagy maga a szalag is melegszik, ez természetes.
Molex esetében a hüvely összébb nyomogatása javítja az érintkezést.
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolisx4 #18379 üzenetére
Akkor érdekes fajta a szerelő, akinél volt. Nem nevezném TV-szerelőnek, ha ilyen alap dolgot nem volt képes ellenőrizni. Erre ugyanis megvan a lehetőség, megfelelő áram rákapcsolásával, a kijelző megbontása nélkül is. Így behatárolható, hogy a driver hibás vagy LED.
Akad éppen: http://www.ebay.com/itm/111964161967
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolisx4 #18376 üzenetére
Ennyivel nem lehet tönkretenni, visszirányban sem (visszirány annyiból érdekes, hogy az alkalmazott LED antiparalel diódákkal integrált általában, de 12 V ahhoz is kevés).
Köszi a felajánlást, de jó lehet az még neked is, pótalkatrésznek a későbbiekben. Meg én úgyis el vagyok látva hasonlókkal.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ddjtomyy #18374 üzenetére
Az alapvető mérés elvégezhető egy minimális terheléssel, amit írtam, meg egy multiméterrel. Ugyanis vannak tápok, ami terhelés nélkül el sem indul.
Ez még azért nem zárja ki, hogy például egy kiszáradt puffer miatt nem mehetnek ki káros impulzusok, ugyanakkor a tápegységben van védelmi áramkör is, ami figyeli a kimeneteket, tehát egy normális tápegységnek illik ilyenkor leállni. Másrészt viszont előfordulnak károkozások is, így nehéz okosnak lenni (aki jobban ért hozzá, időnként ellenőrizheti a kondenzátorok állapotát, forrasztásokat).
Ilyen teszterekkel én nem foglalkozom, csak tudok róla, hogy létezik.
(#18373) zolisx4
12 V kevés hozzá, a soros LED-ek számától függően 100 V nagyságrendben is lehet, élvilágításnál több száz is. Sorból is lehet több párhuzamosan, ez típus- és méretfüggő.
De fix feszültséget egyébként sem szabad rákötni, mert tönkremegy. Áramgenerátoros meghajtást igényel.
Egyáltalán ki lett mérve az a FET? Ha zárlatos, akkor nem is jelenhetne meg feszültség a kimeneten egyáltalán:
Ez egy step up konverteres áramgenerátor, a második FET opcionális, nálad csak 1 db van beépítve.
-
Kernel
nagyúr
válasz
ddjtomyy #18371 üzenetére
Korrekt mérést műterheléssel lehet végezni, kaphatók ilyen célra teszterek is, de ha csak a működés tényét kell eldönteni, ahhoz nem fontos ilyen.
Például rádugni egy rossz HDD-t (ami persze működik, forog, csak egyéb bajai vannak) vagy ami van kéznél. Utána mérni.
A többi kiderül a rendes üzemi terhelésnél.
Ezt lehet még fokozni a hullámosság oszcilloszkópos ellenőrzésével, ami a kondenzátorok állapotáról adhat tájékoztatást.
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolisx4 #18367 üzenetére
Típusfüggő, más esetben lehetséges külön készenléti táp is, a 17IPS19-5 Vestel tápnál nincs.
Ennél van egy 12 V-os tápkör, ami nem csak a készenlétet, hanem az alaplap üzemi 12V-ját is adja, tehát ez állandóan működik, mérhetőnek kell lennie.
Van egy különálló LED-driver, ami szintén a hálózat felől kapja a tápot, egy másik trafón keresztül (sok esetben ez nem így működik, de itt így oldották meg).
A LED-driver viszont el sem indul, ha nem kap az alaplapról egy kapcsolójelet. Amellett kell még neki egy PWM-jel is, amivel a LED-áramot szabályozza, ezáltal a háttérvilágítást.
Kimenete pedig áramgenerátoros, vagyis terhelés nélkül felszökik egy magasabb feszültségre, de ez a driver IC-től függ, hogy amikor érzékeli a szakadást, le is tilthat teljesen.
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolisx4 #18362 üzenetére
Csak a példa kedvéért, nyilván vannak más webáruházak is, keresővel ellátva (TME, Farnell stb.):
http://www.hqelektronika.hu/hu/category/tranzisztor_fet
Lehet próbálkozni, én egyet látok most, ami ugyan túllő a célon:
-
Kernel
nagyúr
válasz
ZrogNV #18353 üzenetére
Van ott két SMD biztosíték is (F1, F2), azt sem ártana ellenőrizni. Például, ha egy biztosítékról megy két párhuzamos LED, az megmagyarázná, hogy miért egyszerre állt meg. Más kérdés, hogy egy biztosíték soha nem szakad meg ok nélkül, lehet valahol testzárlat a vezetéken.
Lehetne elvileg PTC biztosíték is (Resettable Fuse), ami önregeneráló, de az inkább zöld szokott lenni, nem fekete.
Másik eset, amikor két LED sorba van kötve, akkor is egyszerre fog leállni, bárhol megszakad a kör.
LED-re lehet próbára feszültséget kapcsolni, már amennyiben feltételezzük, hogy van előtétellenállása is valahol. Ilyenkor ugyebár méréseket végez az ember, hogy mit kap a többi, hogyan vannak kötve stb.
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolizozo80 #18329 üzenetére
Tegnap este sajnos, a terrorcselekmények kihatása miatt le volt rohadva az internet, egyes külföldi oldalak nem jöttek be, eBay sem például. Most már itt van:
24Pin to 8p Power ATX Cable for DELL Optiplex
Vagy épp a zsugorcsöves változat:
http://www.ebay.com/itm/281900443253
Kiderült az is, mi lehet a zsugorcső alatt:
http://en.community.dell.com/support-forums/desktop/f/3514/t/19586628
A szokványos 5Vsb feszültség helyett 12Vsb feszültséget igényel. Gondolom, egy DC-átalakítóval nyomják fel az 5V-ot, az van a zsugorcső alatt.
Viszont akkor nem nagyon érthető a szimpla kábel működése, hogy honnan veszi a készenléti 12V-ot:
A standard tápegységnél, amíg nincs elindítva, 12 V sincs.
-
Kernel
nagyúr
válasz
zolizozo80 #18329 üzenetére
Vannak ilyen átalakítók, ami házilag is bizonyára leutánozható: [link]
Van egy másik fajta is, csak ki kellene találni, hogy mi van a zsugorcső alatt:
http://www.aliexpress.com/w/wholesale-power-dell-3020.html
Utóbbi szerepel itt is: https://www.youtube.com/watch?v=v7k0ZfT9n7A
-
Kernel
nagyúr
-
Kernel
nagyúr
válasz
c41r0^ #18312 üzenetére
Ez arra vonatkozik, hogy a szabályzó kimenetét legfeljebb 6 W teljesítménnyel terhelheted. A tápegységnek legalább annyit kell bírnia, amit a terhelés igényel, de bírhat többet is.
Ez meg egy butaság. Már eleve a fogalmazás is (mi 10 W?).
12V x 1A feketén-fehéren 12 W, ennyit kell tudnia minimum (leadni).
80 % hatásfok esetén viszont ehhez 15 W teljesítményt igényel a hálózatból. A 3 W különbözet maga fűti el.
Ebben a kategóriában egyébként lehet találkozni olyan dugasztápokkal, ami terhelés nélkül is rendesen melegszik, pazarló. Ilyenkor alacsony terhelésnél is aránylag sokat fűt, tehát az nem 80 % hatásfok, hanem sokkal rosszabb.
Az a jó, amelyik terhelés nélkül szinte hideg marad, ezekben primeroldalon egy jobbfajta vezérlő IC van, FET-kapcsolóval (a kettő általában egybe integrálva, kisteljesítményű tápoknál).
-
Kernel
nagyúr
válasz
Ratman #18275 üzenetére
Magam részéről inkább beiktatnék egy ellenállást, valahol elvágva a vezetéket, forrasztva, zsugorcsövezve.
Bár nekem szakmailag szentségtörés, de fórumon látok olyan tippeket is, hogy csak drótozni, zsugorcsövezni (tápventilátoros topik stb.).
Egy LED-nél viszont még egy ilyen "megoldás" is belefér, illetve ebben a körben biztonsági kockázattal sem jár, legfeljebb nem világít.
-
Kernel
nagyúr
Meg kell kérdezni ilyenkor az alkatrész típusát, ma már szinte minden megrendelhető, ilyen felületes meghatározásokban én nem nagyon hiszek. Lehet úgy is, nem zárható ki, sőt PC-tápokban előfordul ritkán olyan IC is, ami egyedi megrendelésre készült típus, nem kereskedelmi, azonosíthatatlan.
De amikor videoszervizt üzemeltettem, hány készüléket láttam, amiben "megpusztult a vezérlés", vagyis valaki már rámondta, hogy hibás a processzor. Persze, mert nem tudott rájönni a hibájára, legegyszerűbb ezt rámondani. Csak pont az ritkán romlik el, más bajok szoktak lenni.
PC-tápban lehet olyan, hogy a védelem nem engedi elindulni, látszólag nagyon halottnak tud tűnni, de azért nem mindig olyan vészes a helyzet.
Új hozzászólás Aktív témák
- Medence topik
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NBA és kosárlabda topic
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Dacia topic
- Elektromos autók - motorok
- Napelem
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H81M-PLUS H81 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest