Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iPhone topik
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Google Pixel topik
- Magisk
- Akciófigyelő: Egész hónapos Black Friday a mi.com-on
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 70 - többért kevesebbet
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
Nem ment át az üzenet..

Ha az nvidia csak 5090-et fog gyártani, mert azt is elviszik csillagászati áron, akkor a leggagyibb futottak-még kategória (ami még nagy nehezen kijutott a gyárból egy utolsó legyártott batch-ben) árai is kilőnnek az égbe. És nemhogy 5050-et, de 3060-at sem fogsz tudni venni, mert az is tripla áron lesz, ha éppen felkerül hardverapróra 1-1 darab fél perc erejéig. -
KROK640
nagyúr
Pontosan erre céloztam

Mondjuk én a használt piacot is figyelmbe veszem (pláne, ha az RX580 is "játszik", amit semmi szín alatt se vennék újonnan). Úgy azért RTX 3060 12GB is 70K, az RX580 meg 20-25K ... mindjárt barátibb a kép.
De ha újat akar az ember, akkor tragikus a helyzet
-
Tudom, h vezérlő, a NAND nem volt nyúzva. Nem is erről volt szó. A belassult a windows, random lassú boot, haldoklik a windows volt a kiindulás. Nálam ettől volt. Lehet a posztolónak nem, de érdemes ránézni, menteni.
carl28: beQuiet táp, az nem okoz ilyet, megvédi a gépet, tőlem is...
-
ricsip
addikt
-
-
KROK640
nagyúr
Az RTX5090-es felvásárlás nem hiszem, hogy sok átlag usert zavar.
Viszont ahogy írtad, a kapacitás már más dolog. CPUnál azért nem félek annyira, mert keletkezik selejt, amiből lesz pl I5, I3, stb. Mivel egy foglalatba csak egy CPU-t tudnak tenni, ezért az adatközpontokban nyilván inkább I7/I9/szerver procit tesznek oda, így az I5 meg az I3 nem fog nekik kelleni. Viszont az olcsó és a drága procik között jelentősen tovább nyílhat az olló... -
ddekany
nagyúr
Ez már probléma, hogy az AI részben AI generált tartalmon trénelődik.
De ez nem úgy van, hogy "jaja, kifogytunk az új bementből, mit csináljunk", hanem ez szükségszerű, ez kifejezetten cél, mert ez az egyetlen út az AGI felé. Hogy ne csak utánozzon, hanem "gondolkodjon", tudja önmagát fejleszteni (az egyre hangsúlyosabb reinforcement learning a legtisztább példa erre). A mostani LLM-ek enélkül amúgy sokkal butábbak lennének, szóval ez nem egy mellék ág, hanem a fő ág.
-
ddekany
nagyúr
Az AI szerverekben használt GPU sem ugyan az, amint amit consumer videókártyákba tesznek. (Habár Kína felvásárol RTX 5090-eket feketén AI-ra, ami lehet, hogy jelentős.) De mindkettő viszi a TSMC-ben lefoglalt gyártó kapacitást. Ilyen alapon a consumer CPU-kra is kihathat ez.
-
-
KROK640
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
Ez egyáltalán nem jó hír.

Mondjuk memória fronton gondolom nem az olyan kis kapacitású mainstream modulok ára mint a 16-32GB-os modulok, hanem inkább az ECC, szerver szegmens bazi nagy moduljai.
CPU fronton ugyanazt gondolom, nyilván lesz áremelkedés, de a hagyoményos usernek szánt I3/I5 esetlegg I7 árai csak nem mennek el nagyon ...
Ellenben a GPU-k már felháborítóan drágák, manapság ha az új felhozatalt nézi az ember akkor is 120 ezer alatt még belépő szint sincs, hacsak nem akar az ember egy 10 éves kártyát újként megvenni. -
Baltazár123
őstag
Máshol írnak erről részletesebben és mindkettő érintett. AI-hoz nem csak adattároló kell, hanem operatív memória is, meg persze cpu/gpu/AI egység, de az már most is q drága, persze mehet fel annak is az ára. Szóval a cikk lehet, hogy nem részletezi, de a prognózis szerint minden érintett alkatrész ára el fog szállni. Beleértve a memóriát és a háttértárolókat is.
-
-
KROK640
nagyúr
Azt azért jó lenne tudni, hogy ez a rendes RAMokra is vonatkozik, vagy csak a flash azaz a pendrive/SSD vonalat érinti?
Egyébként ez talán még jó is lehet, mert a HDD és az SSD árak közeleítenek egymáshoz, ugyanakkor a baj az, hogy nem a HDD-k ára megy lejjebb
Viszont talán normalizálhatná a HDD piacot egy helyreálló kereslet. -
nálam haldoklott a rendszer ssd, program nem mutatta. nem volt 100/100, de nem volt vészes.
Hosszú boot, néha fagyás... majd a srmmi. Pár hónap alatt, szal. volt keresve a fagyások oka. Még párszor tudtam csatolni, menteni pár dolgot, de írni, formázni nem lehetett. végül fel sem ismerte....
-
ddekany
nagyúr
válasz
janeszgol
üzenetére
Erre csak az ember képes
Min alapul ez a meglepő feltételezés? Miért pont arra ne lenne egyenértékű gépi megoldás?
Rengeteg olyan dolog készült el az utóbbi akárhány évben, amit előtte nem hittünk volna hogy lehetséges, de kiderült, hogy már lehetséges, és következő évtől természetesnek vesszük.
-
Tüzi
veterán
Emberek ugy kezelik ezt az ai-t mintha onallo entitas lenne, sajat gondolatokkal, es velemennyel.
Hat nem tudom… de az, hogy megint szazmilliok szo.nak par millio ember miatt mint nemisolyreg’ a “banyaszat” miatt, az egyszeruen mar siralmas.
Az zavar, hogy nincs kozeput… es igazabol se a coinoknak, se az ai-nak (jelenlegi allapotaban) nincs sok ertelme. -
jojoando
aktív tag
Még jó, hogy a jelenlegivel sem bír a win 11 sem. küszködik a CPU 100%-n amíg nem tiltok valamit.
-
ddekany
nagyúr
Hú de ügyesek voltatok!
Minden nap vesznek emberek SSD-t, RAM-ot. Ez nem érdekes információ. Francért kell ide bejelenteni? -
hevepapa
senior tag
A gépemben van 32 GB Corsair Vengeance DDR4-es RAM. Ezzel azt hiszem elleszek még jópár évig. Van 3 TB SSD is. Backupra meg 4 TB HDD. Az is elég egy darabig.
-
kzolee216
senior tag
Most vettem 4TB M.2-t. Azt hiszem akkor ez egy jó időzítés volt

-
carl18
addikt
Néha-néha elfogyott a 16GB Ram, így akartam többet és van egy mondás. "Rambol sose elég"
Azért én 5-10 évente váltok Platformot, úgy vagyok vele ha már benne vagyok bírja.
2020 Januárba léptem AM4 Platfomra, szóval 2030-ig ki bírom vele.
Utána jön majd a Intel Titan Lake és társai, ott lesz igazán nagy előrelépés.
#53ViZion
Lehet a 10 év túlzás de úgy gondolom 2030-ig ki fog ez még tartani.
A Windows 11 támogatás is kitart vagy 10 évig, szóval 2032-körül fogja a MS elengedni.
-
-
ddekany
nagyúr
Nem mintha a SSD meg RAM ára sokat számítana, mikor az alapvető havi élteben maradás nagyságrendileg 200e + 200e lakbér. Szóval annyira nem kell tervezni. Ilyen pár tízezres különbségek valamiben amit pár évente vesz az ember.... eeeh. Na persze hogy minden drágább lesz (étel pl.), az más kérdés...
-
Joachim21
őstag
RAM és NAND közötti különbség elég sok embernek nincs meg a kommentek alapján.
-
Sofian
őstag
"Anno nagyon sokan nem ertettek az internet tarsadalmi/technologiai jelentoseget sem"
Dehogynem értették, az internet valódi "kézzelfogható" problémákat oldott meg. Főleg üzleti oldalon. Mindenki értette hogy sokkal jobb ha azonnal tudunk olcsón információt cserélni és megosztani egy cégen belül. Az AI viszont még csak részmegoldásokat szállított fél problémákra. -
carl18
addikt
Én nem olyan rég vásároltam 32GB DDR4 Ramot, a meglévő 16gb mellé.
Gondolkodtam a 16GB-al mi legyen? Mivel mind a márka és típus és órajel is stimmel így tőkéletesen megy a 48gb ram így megmaradt.
Láttom nem lőttem mellé, mert most "ismét" memória válság jöhet?
Árukeresőn a memóriák ára elég jól láttom hogy emelkedtek.
AM4 Platform Ryzen 5 3600 48Gb ram mellet, szerintem nem leszek platformváltásra kényszerítve. Később egy erősebb CPU mellet 5-10 évig simán el leszek én még.
-
Thocy a ZAGY
tag
Abban egyetértek, hogy vannak területek, ahol a jelenlegi szintjén is tudják érdemben használni és abban is, hogy változtatni kell a gondolkodásmódunkon ahhoz, hogy ezt meglássuk. Ugyanakkor továbbra is az a véleményem, hogy jelenleg a társadalom egésze nem nyer vele annyit, mint amennyibe került eddig.
Még Douglas Adamsnek volt egy jó meglátása egyébként az életkor és az új találmányok összefüggéséről. Pontosan nem tudnám idézni, de a lényege az volt, hogy amikor az ember fiatal, minden új dolog egy csoda. Amikor már öreg, minden változás az ördögtől való. Nos, nekem az AI (legalábbi amit fellengzősen annak hívnak) ha nem is feltétlenül az ördögtől való, azért messze nem a csoda kategória. Vagy mert már öregszem, vagy mert tényleg nem az, csak igyekszenek annak feltüntetni a jelenkori gőzgépet, ami a maga idejében forradalmi volt, de aztán idővel csak átvette a helyét valami más.
-
ddekany
nagyúr
válasz
janeszgol
üzenetére
Ergo ezek az AI-k majd a saját válaszaikból fognak táplálkozni, tanulni. És akkor vége az AI-nak.
Feltételezve, hogy az AI általánosabb megoldás keresési és önellenőrzési képességének javulása elakad valamiért (de eddig töretlenül javult és javul). Mert egyébként nincs ilyen elvi korlát. Az emberek is kitaláltak rengeteg új dolgot, csak a már meglévő tudásra építve. Legtisztább eset talán a matematika fejlődése - egy szobába papír ceruzával bezárva is felfedezhetsz új szabályszerűségeket. De a legtöbb gép is már ismert mechanikai szabályok alapján lett rengeteg töprengéssel feltalálva (jó pár ravasz ötlet van bennük). Persze ha valaki azt hiszi, hogy ezek valami túlvilági isteni sugallatokból jön, nem a kitartó gondolkodásból, próbálgatásból, akkor nem igazán lehet tovább lépni ebben.
-
janeszgol
félisten
Tök jó, gondolom azok a pozíciók olyanok is voltak. Nagyon felkapott lett az AI, az emberek csak úgy osztogatják az AI eredményeket sajátjukként. Ennek majd az lesz a kövvetkezménye, hogy új tartalom, amit csak ember tud előállítani egyre kevesebb lesz. Ergo ezek az AI-k majd a saját válaszaikból fognak táplálkozni, tanulni. És akkor vége az AI-nak.
-
Megnézem mennyibe kerül a 64 GB RAM-om:
Corsair 64GB (2x32GB) KIT DDR5 6000MHz CL30 Vengeance (CMK64GX5M2B6000Z30)
10K-val több, 100K. Szerintem be vagyok biztosítva a jövőt illetőleg.😁 -
Emunem
őstag
válasz
LordyDaVidra
üzenetére
igen, a drágulás!
-
ricsip
addikt
pedig mind2 g@cire megdrágult. SSD-ből 2023 augusztusban 512 GB-at tudtam venni 12 (igen tizenkettő) ezerért samsung 980-ast, ami azért nem annyira szar, még ma sem. Már verem a fejem a falba h. nem 1Tb-t vettem, akár többet is, mert akkor az meg 19 (tizenkilenc) ezerért ment. Most ugyanez kb. a duplája mind2.
RAM-ból idén márciusban vettem 32 GB Corsair Vengaence-t (ddr4, az sem annyira szar kategória tudtommal) 27 ezerért. Most már 50-60 ezer között megy. Ha éppen lehet még kapni.(már nem nagyon). Attól függően h. ki éppen mennyire scalper áron akar 1 rohadt memória eladáson meggazdagodni (boltban is, meg használtan a hardveraprós hírsetéseknél is).
Kibaszott aranyláz elmebaj ütött ki ebben a rohadt IT szektorban kovid óta, és most is a rohadt ásót-vedret eladók keresik magukat gennyesre rajta.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Baltazár123
üzenetére
A cikk témája az SSD-ket érinti, nem a RAM-ot.
-
Baltazár123
őstag
kb pont lesz.rom, egyedül a laposban van még mindig 8gb ddr4 sodimm, meg a régi win 10 gépemben 8gb ddr3. A lapost a nejem használja, semmiben nem hátráltatja. A másik gép meg qrva gyenge már, elteszem szerintem emlékbe vagy megcsinálom NASnak. Szerencsére olcsók a ddr3 ramok és ha a win10 nem lesz támogatott, akkor lehet még lejjebb megy.
Az asztali gépeimben 32gb van, az szerintem elég lesz, amíg tart a memória balhé. Bár nem szeretnék úgy járni, mint bill géc a bemondással
Lehet a laptopba veszek egy 8 vagy 16gb használt ddr4 sodimmet, aztán jóccakát. Van egy 2x8gb ddr4-em, akkor azt nem adom el. Legrosszabb esetben kell alá valami lap meg egy proci és a régi gépemet feljavítom. Elméletben a nem támogatott eszközök ára le kéne menjen és akkor még mindig mehet rá linux. -
ddekany
nagyúr
válasz
cskamacska
üzenetére
Érteni kell a tech bró gondolkodást... Nem bírják ki, hogy ne próbálják meg, akkora az ígéret, és talán félelem, hogy kicsúszik az Ő kezéből az irányítás. Nekik a nagy összedőlés forgatókönyvek se úgy néznek ki, mint az átlagembernek, mert messze több mozgásterük van, és hiszik, hogy valahogy majd kiügyeskedik. Rosszabb esetben akár visszahúzódnak a prepper luxus birtokaikra. Nekem pl. nincs olyan, vagy nem tudnám megvédeni madmax esetén.
-
cskamacska
addikt
Első éves közgáz könyvvel mondjuk az AI-ba szó szerint belehülyült teljes tech szektor vezetésének a fejét agyon lehetne csapkodni, mert mi a jó fenéért tették fel a jósitenpénzét is a fekete harminchatosra? Mekkora eséllyel fog 100 év alatt ez megtérülni, ha az állások felét nem váltja ki a chatbot már holnapra? És mekkora lufipukkanás lesz, ha kiderül hogy soha nem jön a belevert pénz vissza?
Ha pedig mégis kiváltja az állások felét holnapra, akkor meg egy szociológiai tankkönyvvel kell őket józanra pofozni, mert az meg instant társadalmi destabilizáció, és akkor teljes társadalmi-gazdasági rendszer kifingásába fogunk belerokkanni. Várhatóan polgárháborúk sorozatával, és elnyomó rendszerekkel a nyomukban.
Ja és globalizáció van, helóka. Mi lesz ha a félvezető ellátási láncok fele csődbe ment, vagy lángok martalékává válik. Az milyen áremelést hoz, ha gyártani sem tudnak semmit?

-
HantekDSO
aktív tag
válasz
Thocy a ZAGY
üzenetére

-
válasz
Thocy a ZAGY
üzenetére
Az hogy te sok hasznat meg nem lattad, az nem jelenti azt, hogy nincs haszna, nekem volt hogy netto 2 napi melot valtott ki 2-3 ora raforditassal

Tudok olyan cegeket, ahhol konkret munkakoroket valtott ki.
Es akkor meg nem esett szo gyogyszeripari felhasznalasi lehetosegekrol, molekulakutatasrol...
Anno nagyon sokan nem ertettek az internet tarsadalmi/technologiai jelentoseget sem

-
HantekDSO
aktív tag
válasz
Thocy a ZAGY
üzenetére
Az AI-ról ennyit...

-
Thocy a ZAGY
tag
Tök jó ez az AI-őrület, csak eddig nem igazán láttuk sok gyakorlati hasznát.
Oké, nagyon gyorsan kapar össze információt különféle témakörökben, csak éppen sokszor csúsztat, szóval komolyabb következtetések levonására, döntések előkészítésébez még mindig alkalmatlan. Persze, legalább udvarias...
Minimális munka- és időráfordítással készít képeket, videókat, szövegeket (akár regényt és verset is "ír"). Ezek részleteit persze jórészt úgy lopkodja össze sokszor jogdíjas alapanyagokból, szóval elég messze van az eredeti, kreatív alkotásoktól, azaz jórészt szemetet gyárt, de az legalább jó sok erőforrásba és tárhelybe kerül.
Ahogy olvasom, a fejlesztők és a kutatók sem annyira elégedettek az eredményeivel (nem feltétlenül csak azért, mert féltik a munkájukat).
Összességében egy nem feltétlenül jogszerűen beszerzett adatokból (amelyek egyre nagyobb részét képezi az eleve maga által előállított szemét) dolgozó, nem teljes mértékben megbízható kimenetet adó valamiért áldozzuk fel azokat az erőforrásokat, amelyeket az emberiség érdekében valószínűleg sokkal jobban is hasznosíthatnánk, miközben járulékos veszteségként leszoktatunk teljes generációkat az összefüggéseket is átlátni képes elemző gondolkozásról és a tanulásról (mert ha bármire kapok választ a telefonomtól, akkor ugye minek az is).
Iszonyú pénzösszegek elégetése után még mindig csak ott tartunk, hogy az AI egy elég korlátozottan használható célszerszám és minimum kérdéses, hogy ennél tud-e valaha is hasznosabb lenni (abba most nem mennék bele, hogy egyáltalán szabadna-e hagyni, hogy több legyen).
-
HantekDSO
aktív tag
Meg kell(ene) nézni, hányan vásárolnak 1 millió feletti videokártyát, 200 ezer feletti processzort... A processzor és a videkártya ráadásul jobb gépet eredményez - de hányan vettek vajon 20-30 ezer forintos egeret, 30-60 ezer forintos billentyűzetet, mert az a "trendi"? Nincs itt semmi látnivaló, elvtársak - az egységsugarú nép bármennyiért megvesz bármit!

-
A konteos userek hallottak mar arrol, hogy gyartasi kapacitas?
-
Volt eddig bármilyen 3+ éves jóslat a szakmában ami bejött?
-
ha3flt
tag
Az a kérdés, hogy egy ilyen szakember mennyire látja át, amit talán senki, hogy ugyan az MI sok mindenre alkalmas, de a jelenlegi felhajtás egy része megint csak lufinak fog bizonyulni, ami egyszer kipukkan.
-
Alusky
senior tag
Tehát.
ÁREMELÉS!
-
ddekany
nagyúr
Én csodálkozom, hogy még nem lőtt ki szinte minden high-end chipnek (CPU, stb.) az ára, lévén a gyártókapacitás korlátos, és ha versenyezni kell érte, az adatközpontokat építők hajlandók/képesek többet fizetni. (Hasonlóképpen az elektromos áram ára is várhatóan ki fog lőni az USA-ban, ami áttételesen visszahathat ide is.)
-
Synthwave
HÁZIGAZDA
Kezd tele lenni a...
-
Most ez csak az SSD-kre vonatkozik vagy a RAM-okra is?
-
-
jack982
senior tag
akkor most gyújtanak még fel egy két tisztaszobát koreában, aztán lesz 8gb ram 200k.
-
-
HantekDSO
aktív tag
Csak a szokásos... Miért nem lehet megmondani az igazat: "Uraim, eddig havi 100 milliót vágott a vezetőség zsebre, jövőre 110-et akarunk!"

-
Eddig a telefonok miatt volt memória hiány, most az AI miatt. Mindig kitalálnak valamit amire rá lehet fogni a magas árakat.
Új hozzászólás Aktív témák
- R5 9600X/MSI PRO B650S-WIFI/32GB DDR5 6500MHz/1TB M.2/4TB HDD/RTX 5070 OC/750W.PLATINUM/ARGB CSODA
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: i5-14400F (10mag/16szál) +RX 6600/6700XT +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- -ÚJ,2 ÉV GAR- GAMER PC: RYZEN 5 4500-5600X +RTX 3060Ti/3080 +16-64GB DDR4! SZÁMLA! 70 féle ház!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060ti és 16gb RAM + GARANCIA
- Prémium ITX Gamer PC Setup (RTX 3070, 32GB) + 180Hz QHD Monitor és Perifériák
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3856, 100% Akksi
- iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue - 1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3259,100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3391
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Dell Precision 7560 - Intel Core i9-11950H RTX A5000 64GB 1TB SSD FHD (ELKELTEK)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)