Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

törölt tag

válasz PROTRON #50459 üzenetére

A széles bemeneti feszültséget támogató alaplapot jó ötletnek tartom, mert nem kell hozzá még egy step-down konverter akkupakk után. ha jól választod meg a cellaszámot amivel pl: optimális esetben 12-18V közé esik az akku üres-teli feszültsége és 19,5V-ra a töltőt, akkor viszonylag egyszerű töltő áramkör adódik, le lehet választani töltés után vagy 50/80% -nál további töltés nélkül az akkut, ami nem használódik el, ha sokat használod a gépet majd hálózatról.

Én a helyedben megpróbálnék mindenek előtt egy idle és egy átlag fogyasztást megmérni(tippelni) a kiválasztott (CPU+MB+VGA+BackLight)-ra és kigondolni mennyi min. üzemidőt szeretnél akkuról elérni. Abból kiszámolható, hogy "durván" mekkora kapacitás szükséges, mekkora térfogat, ár adódik csak az energia tárolásra.
    Ez kb.: el fogja dönteni, hogy a kiszemelt hardver, a maga "kis" fogyasztásával alkalmas-e, arra a "mobilabb" célra amire szánod.

• cinemazealot

addikt

válasz PROTRON #50459 üzenetére

Welcome to the club! :R

Valamikor 2016 nyarán csatlakoztam én is az ITX társadalomhoz és nekem is ez volt az eredeti elképzelésem, hogy én majd építek jól egy DIY lapost. De a koncepcióm nem thin lapra épült, hanem normálra, illetve dVGA nélkül, szimplán egy i3-6100 iGP-jével és egy 100 W-os PicoPSU-val, meg néhány laposabb zselés akksival. Ezek voltak azok a terveim, amik még nem lapos design-ra vonatkoztak.

Ami problémák felmerültek:
    - Akksi (2×2,3 Ah @12 V) nehéz, a vezérlő elektronikával pedig nem akartam küzdeni.
    - Képernyő táp és vezérlő elektronika ugyancsak macerás (vagy túl nagy) lehet, az USB-s képernyő pedig elég nagy lag-gel rendelkezik (tudtommal).
    - 12 W idle fogyasztás túl nagy (normál lap, normál méretű RAM-okkal, SATA SSD-vel).
    - Építésre szánt idő hiánya. :B

Aztán idén tavasszal szereztem egy Gigabyte MIB T5140 házat, ami sajnos még mindig itt porosodik a dobozban, szerintem túl fogok adni rajta, mert időközben elkezdtem lemondani a monitorral és billentyűzettel való egybeépítés lehetőségéről. Jelenleg még mindig egy darabjaiban lévő LC-1520mi házban vagyok, a legfrissebb ötlet viszont már egy fából készült "vekni", tetején egy top-flow slim ventivel, akku és képernyő nélkül. Ha képernyőt is építek rá, akkor nagy és törékeny lesz, nekem viszont most az üzembiztonság, a masszivitás (minél kevesebb érzékeny és törékeny alkatrész) és a könnyed szállíthatóság a fő célom (feltételezve, hogy a helyszínen van valamilyen képernyő és 230 VAC vagy 12-25 VDC).

Új hozzászólás Aktív témák