Új hozzászólás Aktív témák

• zseko

veterán

Sziasztok, kérdésem lenne.
    Gépet frissítek, ezen az újon pedig már van M.2-es hely is. Azt gondoltam, hogy ha már van, akkor minek kábelezzek feleslegesen, egy ebbe való meghajtót veszek és két kábellel kevesebb. Csak még nem tiszta pár dolog, például, hogy bebootol-e.

Az alaplap amit kinéztem: ASRock Fatal1tY AB350 Gaming K4

A következőket támogatja: 6 SATA3, 1 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4), 1 M.2 (SATA3).

Először elcsábultam és PCIe X4 csatolósat akartam, de az olvasások alkalmával kiderült, hogy gyakorlatilag nem venném észre a sebességelőnyt, ezért felesleges, így arra gondoltam, hogy a következőt venném meg: SAMSUNG 250GB 850 EVO M.2 SATA 2280 MZ-N5E250BW

Az alaplap leírásában az van, hogy "Az M2_2 és SATA3_3 osztozik a sávokon. Ha bármelyik használatban van, a másik kikapcsol."

Ezzel nincs gond, legfeljebb nem dugok ide más meghajtót. A kérdésem az lenne, hogy bootol-e innen is a meghajtó? Mert lett egy kis képzavar, emlékeim szerint régen az volt, hogy a legelső helyre kellett dugni ami a rendszer, meg olvastam az nvme támogatásról ami kell a boothoz, amiről az jött le végül, hogy az csak a PCIe csatlakozósnál kell valami miatt, de úgy gondoltam az a biztos, hogy inkább megkérdezem.

Valamint ez van még:

"- 4 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors, support RAID (RAID 0, RAID 1 and RAID 10), NCQ, AHCI and Hot Plug*
    - 2 x SATA3 6.0 Gb/s Connectors by ASMedia ASM1061, support NCQ, AHCI and Hot Plug

*Az M2_2 és SATA3_3 osztozik a sávokon. Ha bármelyik használatban van, a másik kikapcsol."

Az ASMedia-ról azt olvastam itt az összefoglalóban, hogy nem a legjobb, viszont ha jól értelmezem a csillagozást, az M.2-es meghajtó a másikon van? Gondolom ez a hiba is csak az ssd-t érinti, így ha erre a két portra rendes hdd-t dugok, akkor azok jók lesznek.

És végül, van-e, vagy mi a lényegi különbség a fent linkelt M.2-es és a SAMSUNG 250GB 850 EVO SATA3 2.5" MZ-75E250B/EU ssd között? Gond nélkül használhatom-e az M.2-eset rendszerlemeznek?

[ Szerkesztve ]

HR24.hu

Új hozzászólás Aktív témák