- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
majestic #105809 üzenetére
Asus. Szerintem egyértelműen, az én tapasztalataim szerint (kb. 20-25 Asus és 6-8 TP-Link router) minden paraméterben. (Több szolgáltatás, ingyenes biztonsági szoftver (Trend Micro), sokkal használhatóbb felület, jobb támogatás, rendszeres frissítések, egységes, felhasználóbarát mesh.)
De a Wifi7 routerekben még nincs tapasztalatom.
MaCS
-
válasz
majestic #105800 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?(szerintem érdemes lenne WiFi 7 szabványost) venni?
Van olyan kliens eszközöd amelyik támogatja és/vagy a közeljövővőben beszerzendő támogatni fogja? -
rekop
senior tag
válasz
majestic #60461 üzenetére
Csak hogy nehogy elbeszéljünk egymás mellett, nelkem nem az általad linkelt amplifi van, hanem amit én linkeltem a kör alakú Unifi AP. De szerintem ezt NE vedd meg mert ez egy régi n-es access point, a te eszközeidhez nem “való”. Amit linkeltem legelőször (unifi ac HD) az ennek a termékcsaládnak a legprofibb változata. Ezek csak ap-k tehát nem routerek, az mindenképp kell mellé, és a kialakítása miatt lejjobb plafonra/mennyezetre szerelni a megfelelő helyre, ezt neked kell kiprobalgatni/tesztelni hogy hol lenne a legjobb. És ugye egy darab utp kábelt be kell húzni hozzá.
-
-
rekop
senior tag
válasz
majestic #60456 üzenetére
Igen, nekem csak ez az egy van. Amit a te linkeltél(amplifi) az egy mesh router, elvileg nagyobb lefedettség érhető el vele, és nem kell kábelezned, de hogy sebességben mit tudhat, és beltérben mennyire működik jól azt nem tudom. Talán kérdezz rá a wireless topic-ban, hátha használ valaki mesh kiépítést, és van vele tapasztalata.
-
rekop
senior tag
válasz
majestic #60455 üzenetére
Amit linkeltél az Amplifi HD, sajnos nem ismerem, olvasni ugyanazt olvastam kb róla ami te is, nem igazán ajánlgatják külföldi fórumokon se. Az antennás kérdést nem értem
, nálam ilyen van az emeleten(tetőtérről van szó). Ez ugye N-es 2x2mimo tehát a linksebesség 300MBps egy 2x2-és klienssel, de a fast ethernet portja miatt a max olyan 95MBps amit mérni lehet vele. Ezt kb a 4 méterre lévő szobában tudja egy válasz falon keresztül. Ha gondolod telefonnal csinálok pár mérést de ugye ez egy ősrégi AP, ebben nem érdemes gondolkodnod.
-
rekop
senior tag
válasz
majestic #60448 üzenetére
Ha pénz nem számít, megnézném az Unifi AC HD-t. Szerintem nincs ennél jobb/gyorsabb AP jelenleg a piacon(de lehet megcáfolnak). Az aláírásodban szereplő MBP-vel közel gigabit is átmegy(átmehet) vele optimális esetben. Itt egy teszt róla. Bár írtad, hogy nem akarsz kábelezni, igazából csak egy utp kábelt kéne megoldanod. Bármilyen routerre rátehető nem kell feltétlen miki vagy edgerouter. Kontroller sem feltétlen kell, egyszer kell beállítani utána el is felejtheted. Nálam 2010 óta meg egy sima N-es unifi, akkor beállítottam és azóta rá se néztem. Egy 180m2-es két szintes házat teljesen lefedek vele, az emeleten van elhelyezve középen.
-
-
válasz
majestic #60448 üzenetére
ezek mind 802.11ad routerek, teljesen feleslegesen veszed meg, a 60 ghz egy vékony téglafalon se megy át, és gondolom sok kliensed sincs hozzá. 3-4 vasbeton falon át 30 méteren pedig nem lesz stabil jeled egy eszközzel, mert ahhoz a klienseknek is úgy kellene kiabálniuk vissza.
-
Benőke
őstag
válasz
majestic #60400 üzenetére
Powerline adapterből olyan kell ami WIFI -s Nem kell falat vésni. Ha jó a villanyos hálózat, akkor használható lesz, sebességi rekordokat nem fog dönteni... A Wifi jel stabil lesz és kellő képen gyors.
Van power line adapterem, wifi nélküli, én meglepődtem rajta azt kell mondjam.Lehet próbálkozni még irányított antennával, szétvágott sörös dobozzal a jel erősítésére. Csak külső antennával persze. Sok fal meg fogja fogni így is.
-
mcll
senior tag
válasz
Légyszíves ne kiabálj. Én arra reflektáltam hogy nem tudtad mi az a POE. Ebben próbáltam segíteni neked. Az hogy neked csak a WiFi a jó megoldás, az egy másik kérdés.
Amúgy meg kaptál segítséget, ne mond hogy senki sem válaszolt.
Lásd:
(#60373) Gubek-Einste
(#60377) bluemirage -
törölt tag
válasz
Ilyet azért nem írt neked senki, mert nincs.
Csak úgy tudod megoldani, ha több AP teszel be.USG UniFi Security Gateway/router
- 500MHz-es duál magos CPU
- 3 db Gigabit Ethernet port
- 512MB DDR2 RAM
- Méret: 135 x 135 x 28.3 mm
Br. 39.595 FtHozzá egy UniFiSwitch 8 port 60W Gigabit POE switch
Menedzselhető, 8 portos, Gigabites switch 4 darab 802.3af POE porttal.
- 8x Gigabit Ethernet port
- 4 darab 802.3af port
- Switch kapacitás: 16Gbps
- Max. teljesítmény felvétel 12 Watt (POE kimenet nélkül)
Br. 40.348 FtÉs hogy több AP legyen kihelyezve hogy atom stabil legyen.
UAP-LR-3 UniFi Access Point Long Range, 802.11 b/g/n, 3-as csomag
3 db UniFi-LR AP egy csomagolásban. Otthon, irodában, publikus helyiségekben stb. kiválóan alkalmazható 2.4GHz-es, nagy hatótávolságú WiFi access point.
- 802.11b/g/n (2.4GHz 2x2 MIMO)
- Falra vagy álmennyezetbe szerelhető
Br. 82.655 FtÉs hogy az egészet be tudd állítani, felügyelni
UniFi Cloud Key
Integrállt UniFi Controller hardver, Private Cloud távoli eléréssel
- Quad-Core CPU
- 1GB DDR RAM
- 10/100/1000Mbps ethernet port
- 802.3af, passzív 48 Volt POE vagy 5 Volt Mico-USB táplálás
- 5 Watt teljesítmény felvétel
Br. 29.610 FtMinimális kábelezés nélkül, nem meg valósíthatóak az igényeid.
-
válasz
"milyen routert tudtok nyugodt szívvel ajánlani, ami kb. 20-30 méterre (közben falak) stabil és erős jelet (2,4GHZ) tud biztosítani?"
Nincs ilyen router. Ekkora területet mindenképp több AP-val kell lefedni, ha mindenütt stabil és megfelelő erősségű jelet akarsz. Ha egy eszközt kellene mondanom a SOHO kategóriából, akkor ASUS RT-N18U + HGG firmware, amiben a WiFi teljesítmény meg van növelve, ám garancia itt sincs, hogy ekkora területet falakkal elválasztva, le fog fedni.
-
mcll
senior tag
válasz
majestic #60384 üzenetére
Bocs, de jól mondják az előtted szólók. A POE-nak semmi köze a 3 fázisú betáphoz. A lényege hogy pl egy kamerához mindössze egy kábel, egy UTP kábel kell, nem kell külön betápot elvezetni oda, mert azt az UTP-n keresztül kapja. POE = Power Over Ethernet.
Ezt olvasd el: [link] -
törölt tag
válasz
majestic #60389 üzenetére
Szerintem Mikortik
- MT7621A dual 880 MHz CPU
- 256MB RAM memória
- USB 2.0
- IPsec hardveres gyorsításTápigény:
- Az ether1 porton keresztül passzív POE-val: 8...30V DC
- DC tápcsatlakozón keresztül: 8...30V DCWireless részére: Unifi
Kis méret 160 x 31.45 mm
- Falra vagy álmennyezetbe szerelhető
- Antennával egybeépített elérési pont
- 802.11a/b/g/n/ac
- 1x Gigabit Ethernet port
- 24V POE tápegység tartozék
- Kimenő teljesítmény: max 20dBm
- 3dBi Dual-Band Antenna 2x2 MiMoMikortik a Lan részben erős, míg wifiben a unifi ha a kettőt ötvözöd, pöpec lesz.
Főleg azért mert UTP kábelen kapcsolódik a Mikortik routerhez, és csak a kábel hossza akadályoz meg abban hova helyezed el. -
-
válasz
majestic #60375 üzenetére
A POE mást jelent.
A POE estén áram megy az UTP-n, amire meg te gondoltál, hogy UTP-nek használják a villanyvezetéket (powerline) Tehát pont a fordítottja.
Ha nem zsúfolt a környezet és így elkerülhetőek a hatótávban egyébként sem erős az 5Ghz-es, azaz dual-ban-des routerek, akkor:
Asus N18U lenne a router és extendernek egy megfelelően elhelyezett Asus N12 D1.
Azt azért tudnod kell, hogy a levegőben egymással kommunikáló router-extender párosok felezik a link sebességet, ami az elérhető sebesség csökkenésével jár.
WIFI-t vezeték segítségével illik tovább bővíteni, hogy ugyanaz a sebesség álljon rendelkezésre hozzáférési pontokként. De mivel írtad, hogy ez nem akarod, ezért az előbb ajánlott páros viszonylag jól tud összedolgozni.Persze ha belefér a keretbe jobb két Asus N18U-t venni és így a 3x3:3 MIMO-t (azaz a jóval nagyobb sávszélességet) a levegőben kihasználni.
-
-
válasz
majestic #60371 üzenetére
A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is. Emiatt semmit sem lehet garantálni, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is lesz a helyzet mivel minden környezet más és más.
Hatótávot/sebességet nem lehet megmondani előre, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mekkora is lesz, minden környezet más és más, rengeteg dolog befolyásolja az elérhető eredményt, többek között a használt kliens eszközök is.Ha sok az árnyékoló tényező akkor kábeles kapcsolattal kell újabb eszközöket bekötni.
-
válasz
majestic #29909 üzenetére
Na várjál! A két frekvencia (2.4 és 5GHz) titkosítását minden simultan dual band routeren lehet külön állítani, illetőleg egy időben használni! Ezek teljesen független rádiók egymástól! Amiről én beszéltem fentebb, abban az esetben nem foglalkoztam az 5GHz résszel, csak a 2.4-en, több SSID (virtuális AP) beállítására gondoltam!
-
válasz
majestic #29906 üzenetére
A firmware cseréje nagyon egyszerű, és mivel az ASUS routerekben van recovery mód, így kockázatmentes, mert nem tudod úgy tönkretenni vele a routert, hogy az használhatatlan legyen! Ha valami miatt nem sikerülne elsőre, vagy netán rossz fw-t teszel rá, akkor próbálkozhatsz tovább tetszőleges alkalommal!
Elvileg a gyári fw is tudja, de én azt sosem használtam!
-
válasz
majestic #29903 üzenetére
Hi!
Nem tudom, hogy gyári fw-k esetén miként van ez, de Tomato-ban valamennyi beállított Virtual Wireless interfészhez saját titkosítást állíthatsz be! Mivel egy hardver, így értelemszerűen a használt csatorna nem lehet eltérő a fő interfésztől, de a többi a beállítás szabadon megadható!
Bár RT-AC68-ra ez nincs, és az eltérő architektúra miatt nem is lesz, de RT-AC66U-ra feltehető!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Linux kezdőknek
- Könyvajánló
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- TCL LCD és LED TV-k
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB Rampage SHIVA FSP 650W
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W10 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest