- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- iPhone topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- LG Velvet (4G) - megelőzte a híre
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Karkarosz
csendes tag
Szerkeszteni már az előzőmet nem tudom, sry..
Közben váltottam emailt a számtech boltos ismerősömmel, Ő ezt [link] ajánlotta a problémámra.
Mi a két cucc között a különbség és melyik a jobb?
Azt amúgy nem mondtam, hogy anyagi felső határa nemnagyon van a dolognak... Vanegy ROG-om és idegesít, hogy nem mindenhol van rajta rendesen internet -
Karkarosz
csendes tag
Ahham, értés van! Valszeg akkor ahová tervezném rakni az jó hely lehet, bár ott még sebességet nem mértem, viszont tőle 3-4 méterre érzékel 2-es jelet, de csak harmat gyenge kb 10/2-es netet. Érzésre azt mondanám, hogy az a 3-4 méter épp elég lesz ahhoz hogy legalább egy 50/25öt tudjon szórni, az már boldogságos.
Amúgy ilyen jelerősítőből annyit rakok be amennyit nem szégyenlek? És jel erősítő jelét egy másik jel erősítő tudja tovább tolni?
-
Karkarosz
csendes tag
Aham, tehát akkor marad az amit linkeltél... A váltással kapcsolatban én laikusként gondoltam, hogy úgy működik, ha érzékeli a laptop, hogy az egyik szóró már csak 2esen adja a jelet, a másik 5ösön, akkor már automatice átáll az erősebb jelre. De persze tudom, hogy ez főként optimális univerzumokban működik így...
Ha a jelerősítőt olyan helyre rakom, ahol a laptop 5ből 2-3 körüli jelet érzékel, akkor az még okés, vagy akkor már ígyse úgyse fog erősíteni a dolgon? Mert az a helyzet, hogy gyakorlatilag már a fal túloldalán nem fogja a max jelet :S
-
Karkarosz
csendes tag
És ennél hogy kell elképzelni a kapcsolatot? Ha benn vagyok a szobában, rácsatlakozva erre a netre, amit a wifi kiterjesztő ad, akkor ugye fut mondjuk egy video, vagy valami MMO. Aztán elindulok a laptoppal kifelé, abba a helyiségbe, ahol a router van. Amikor a gép átvált a lefedettségnövelőről a router által dobott wifi jelre akkor megszakad a kapcsolat? Vagy csak annyi történik hogy max változik a wifi jelerősség?
Én egyébként laikusnként ilyet néztem [link] csak az az 1 méter kábel nem elég semmire, egy 10 méteresnél meg már 9 dbi a veszteség (leírás szerint).
-
Karkarosz
csendes tag
Igen ezt sejtettem, de azért jöttem ide, hogy picit konkrétabb segítséget is kapjak a dologhoz, mondhatni semmit nem értek a routerekhez és a wifi-hez azon kívül, hogy be tudom állítani, hogy szórja a delejt... Konkrétabb javaslatokat tudnál adni, hogy pontosan mit kéne venni, hová elhelyezni, hogyan?
-
-
odium
aktív tag
Annyit hadd kérdezzek még: az AC 66U-ról mi a vélemény? tudom, hogy szinte teljesen megegyezik az 56U-val, de pont a wifiben (nem hatótávban, hanem sebességben, ami nekem fontosabb, mivel nincs kábelezés a lakásban) erősebb. Ettől még valószínűleg nem éri meg a 7000 forintos felárat a 66U, de pár évig nem vennék új routert és rá tudom szánni ezt az összeget. Ami visszatart tőle, az a 3.0-ás USB hiánya.
-
littlerock
aktív tag
A gondom ezzel, az, hogy az egyik leírásban ez a mondat szerepel:
"Nyomja meg a WPS- ill. QSS gombot a WLAN routeren."
- ez egy szállodában nem épp kivitelezhető...
Olyan cucc kellene, amit egy nő, egy okostelefonnal, vagy tablettel tud használni, max egy-két gomb (a saját készüléken) megnyomása után.
-
psg5
veterán
Köszi, ez megnyugtató, mert így ha elmarad a router csere akkor mindenképp meg fogom tenni és nem sikkad el.
Akkor egyenlőre 60Mb-ig marad a régi, majd ha tényleg 120 lesz váltok.
Bár utána olvasgatok topikjában, mert ha sokkal erősebb a wifije akkor lehet előbb beszerzem... -
Re4zOon
csendes tag
-
hoffman_
nagyúr
vannak alapvető hiányosságaim a témában, nem tudom, hogy a dual band és az ac mivel nyújt többet, utánaolvasok ezeknek.
köszönöm szépen a gyors választ
az Archer C5 egyébként árban még pont az a küszöb, amit adott esetben szívesen rászánnék, többet már nem nagyon költenék csak erre. a wifi sebesség nem is számít, a lan átvitel és a párhuzamos, 2-3 gép általi kihasználás a mérvadó.
-
törölt tag
Vágom, hogy a türelem rozsdát terem, de azt is megfigyeltem, hogy általában van egy időlimit, amin belül, ha nem reagál senki, már nem is nagyon fog csekély kivétellel. Gondolom azzal (is) összefüggésben lehet, hogy időközben felhalmozódnak a kérdések, a hozzáértőbbek pedig, akik válaszolnának nem rendelkeznek végtelen szabadídővel és lelkesedéssel. Ami nem feltétlen hiba, maximum bocsánatos bűn. Természetesen a szó pozitív értelmében
-
SunMount3r
nagyúr
Utána olvastam egy kicsit ennek az ac szabványnak és azt írják, hogy néha még lassabb is lehet mint a hagyományos WiFi (2012-es PH cikk). Mi a tapasztalat mondjuk az RTAC55U esetén is lehet számolni ilyesmivel?
Nekem ez az ASUS szimpatikusabb egy hangyányit, személy szerint melyiket ajánlanád/tok inkább ezt vagy a TP-Link Archer C5-öt?
Jó lenne ha tudnám rendesen erre dugva használni az USB-s külső winyómat, gépek közötti megosztás/másolás, HD videó lejátszásra (hogy ne kelljen folyton hurcolászni, ki-be dugdosni). Ahogy nézem elvileg mind két router képes ilyesmire, ezzel van tapasztalat, hogy melyik lenne erre alkalmasabb?
Köszi!
-
törölt tag
Szia!
Másik topikban is érdeklődtem,ott is próbáltak segíteni természetesen.
Letöltöttem tabra a wifi analizer appot (laptopon egyszerűen nem tudtam működésre bírni a progit),elsőre ezt mutatta. Ajánlották hogy állítsam át 9-es csatornára a routert,beállítás és reboot után ilyen lett.
Routerem TP LINK TL-WR740N tipus,ezt be lehet állítani 5GHz-re? Kicsi lakás,nem kell nagy hatótáv,inkább a jelerősség lenne a fontos. -
chipesz
őstag
Sziasztok, Megvettem az ASUS RT-N12 D1-es routert. Máshoz nem tudom társítani ezt a jelenséget, mert előtte nem fordult elő, tegnap kötöttem össze, s ma elég sokszor előfordult: ha keresek a Google-ben például és rákattintok egy találatra, akkor "Az oldal nem érhető el" üzenet fogad, ha frissítésre megyek gond nélkül bejön. S ezt elég sokszor eljátssza, ha egy hivatkozásra megyek akkor is. A frissítés mindig megoldja, de ez így elég
Valami ötlet esetleg?
-
lordcoyote
csendes tag
Köszönöm szépen a választ, összegyűjtöttem a csatlakozó eszközöket:
Galaxy S5 mini, S3 mini
Xbox One
Smart TV (samsung H6200 széria)viszont, ami a legfontosabb, remélem jó adatot nyertem ki a laptopból:
Atheros AR9485WB-EG Wireless Network Adapter,
Telefonok szempontjából a legkevésbé fontos a sebességem, viszont laptopnál és a konzolnál örülnék a legjobban ha gyorsabb lenne a wifi kapcsolatom (mindkettő egy szobában, max 5m távolságban vannak), főleg az online tartalmak és játékok miatt.
-
-
törölt tag
Igen,kapcsolatot dobálja el,nem lefagy,van hogy többszöri újraindítássál áll csak helyre. Panelben lakom,kb 2 éve használom ezt az eszközt,most kezdett el rosszalkodni. TL-WR740N a router típus,ez sem tudja a 100Mbps-t,de nekünk bőven megfelelne a sebessége.Ezért az asus is megfelelne ha jó minőségű lenne. Az újabb TP Linkes routerekkel kapcsolatban nagyon sok negatív kommentet olvastam rengeteg olyat is mint amivel én kínlódok most.
-
mellov
csendes tag
A bátyámnak úgy néz ki nem megfelelő amit ti ajánlottatok (hozzáteszem lövése sincs tényleg az egészről) , de kinézett magának egy szerinte tuti cuccot. Gondolom mert apple akkor már biztos szuper termékről van szó (irónia), de azért érdekelne a véleményetek, esetleg bárkinek van e tapasztalata....
Apple ME918Z/A Router
-
inf3rno
nagyúr
Ha már szóba került, létezik olyan router, ami tud egyszerre 5 és 2.4 GHz-en is működni? Talán egy-két eszköz lenne, ami 5GHz-et támogat, a többsége 2.4GHz, azért nem is igazán foglalkoztam a kérdéssel. Amit én eddig láttam azon egy kapcsoló volt, hogy egyik vagy másik frekvencián sugározzon, de nem lehetett a kettőn egyszerre.
-
inf3rno
nagyúr
Köszi! Jónak tűnik, ha jól nézem a v3-nak gyorsabb a wifije, úh. inkább az lesz.
Jól sejtem, hogyha nem elég a hatótáv, akkor be tudok iktatni egy régi routert jel erősítőnek, hogy a kertben is menjen a wifi?
(Szeretnék egy házi szervert betenni mellé egy odroid xu4-el, aztán arról saját http vagy socket appokat tolni, meg esetleg nas-nak használni, gondolom ennyire elég ez a router. Az adatforgalom nagyja valszeg wifi lenne, mert nincsenek rendesen kihúzva a kábelek a házban, a villanyról meg lövésem sincs, hogy hol megy, nem szeretnék belefúrni.) -
flash-
veterán
a két linksys hga7t antennám a 7dbi-jével valószinű azt le is adta...
kérdés hogy van e olyan átalakító amivel a meglévő Reverse TNC antennáimat használni tudnám a mostani routereken(RP-SMA), és mekkora jelveszteség várható az átalakító használata miatt?
egyébként köszi a segítséget, a kérdésem az a része még továbbra is érdekelne hogy torrentezés szempontjából melyik fontosabb a magasabb órajel vagy a 128mb ram a 64-el szemben.
-
Klara_
őstag
Thx, neked is. Frissitgettek ezt ossze-vissza de soha nem volt jo.
Abban az arban amiben anno vettek mar megkapjak az AC3200-at a dupla 5GHz-el. Igy arra lesz cserelve.Vegre van hardveres eszkoz levelasztas egy "normalis" routeren: Syno RT1900AC. Itt a Supported download protocols: BT/HTTP/FTP/NZB/eMule BT bitorrentet akarja jeletni?
-
anonymus89
addikt
Ha egy másik routert tettünk oda wds módba akkor is nagyon gyér a wifi épphogy 1-3 Mbps jut be a garázsba a lindab egyszerűen annyira leárnyékolja, hogy youtube-on nem lehet ficánkolni. Így szerintem a repeater is kiesett mert nem tud kábelezni a lakásban nincsenek küszöbök vagy más ahova el lehetne rejteni.
Gubek-Einste: Nem szeretne ruhaszárítót, felásni meg nem fogja az udvart ezt kikötötte. Régen is olvasgattam már a Powerline adapterekről csak úgy látom nem sokan használják, pedig lehet érdemes volna mert nálunk is ez segített. Kölcsönkértem ezt a tp-link Pa4010KIT-et közvetlenül fali csatlakozóba dugva majd a konnektortól 20m-re lévő garázsban szintén csatlakoztatva a 31-32Mbps-et mértünk laptopon és mobilon is. Így maradni fog a powerline adapter + a 1043nd routert rákötöttük a garázsban kb. a fal közepére mert egyre magasabbra helyezve a routert romlott a sebesség.
Esetleg valahogy lehet még javítani a helyzeten bár nem akarok telhetetlen lenni....
Köszönet a tanácsokért!
-
anonymus89
addikt
Köszönöm a választ akkor rábízom bár ahogy ismerem úgyis a c7-et fogja venni mert +-5k-n nem fog szórakozni.
Ha picit kit tudnád fejteni a range extenderes dolgot hálás volnék, Te hogy látod ennek a kiépítését.
A tp-link jövőbeni router a ház közepén lenne ettől a ponttól légvonalban 2 fal és kb 10-11 m távolság a garázs.
Hogy lehetne a legjobb a hatásfok wifin keresztül? -
ladyka
csendes tag
Köszönöm, annyira nem értek a wifi beállításhoz, lentebb link. Ha esetleg van mód jobb beállításra előre is köszönöm a segítséget.
http://prohardver.hu/dl/upc/2015-12/296531_aaa_3.jpgMég annyit szeretnék, hogy a probléma éjszak amikor 1-2 gép van rácsatlakozva kevésbé érezhető, de nappal is inkább csak többen vannak rajta, de minimális a használat. 50/5mb/s sebességű netem van.
-
bl4ze
veterán
kali, köszi !
nagyon úgy néz ki az ajánlott ASUS rt-n18u lesz a befutó. Csak a DIGI is találná már ki, hogy mikor jönnek bekötni a cuccot
MÁS: akinek DIGI van (1000Mbit vagy más) - milyen elosztót , splittert hoznak, tesznek fel ?
soha nem volt DIGI-m , most egy Invitel 30Mbit VDSL-en ülök, itt egy ZTE eszközöm van hozzá, azt hoztak.
Úgy tudom a DIGI nem hoz semmit, csak egy elosztót, splittert a netnek+ip telefonnak ?+ a coaxon megy be a tv-nek a jel ennyi....
-
bl4ze
veterán
Köszi a gyors választ.
Igen, ezt én is hallottam, hogy a 300Mbit wifi értékből jó ha 100-120Mbit-et tudok majd használni, nagyobb speed-re kell majd a LAN.Igazából ez kb. az az ár kategória amit szánok rá, jó lenne ha 20 körül megállna : tl-wr1043nd v2/v3, ASUS rt-n18u árban szimpatikus.
TP Link vagy az ASUS a jobb, jel erősség stb. Azaz az ASUS megéri azt a 4-5-6 ezer Ft többet amit kérnek érte?
Ha másnak van még tippje, jöhet... Köszönöm ! -
gabo01
őstag
Köszi!
Nem tudom van-e egyáltalán szükségem 5GHz-es routerre? Jelenleg is 2.4GHz-est használunk 3 telefon 1 tablet megy wifiről valamint a Jriver és a kodi távirányítását is wifi-n keresztül oldom meg!
Ha jól tudom akkor a házba beállnak optikai kábellel és csak belső hálózaton lesz koax/utp!
-
gabo01
őstag
Szia!
"megfelelő típusú router kell a diginet 1000-hez, illetve a megfelelő módban és beállításokkal kell belőni a szolgáltatós és a saját eszközt is."
Erről tudnál egy kicsit bővebben írni? 1 hónapon belül nálam is ez a szolgáltatás fogja váltani a jelenlegi T-s 30/5-ös netet!
Jelenleg az ajánlott TP-link és Asus routerek között vacillálok de nem tudom eldönteni melyik legyen! -
-
KisTücsök
addikt
szia,
A laposban lévő Intel 6200 IEEE 802.11n, ha jól látom, ez 300-as. A telefonhoz ilyeneket ír, nem tudom kimásolni (kb a háromnegyedénél). A tablet... annak most nem nézek utána.
Laptopomnál a jelerősség megfelelő (4-5 csík szokott lenni, leginkább 5), és kb 1.8-2 mega körül szedek, ezt lenne jó kicsit feljebb tornászni. Ha már a duplája lehetne, az azért elég jó. A másik két készülék esetén meg csak a jelerősség lenne fontos. Most elég zavaró, hogy netezek, aztán egyszer csak elmegy, 5cm-vel arrébb rakom a készüléket és akkor meg visszajön...
-
vis.p
aktív tag
Gubek-Einste: Köszi.
kali: Köszönöm. Csak torrentre használnám és videomegosztásra tv-n + 1 telefon. A router pont a tv mellett lenne érdemes lan-on keresztül összekötni? 3Tb-os wd green vinyót felismerhet? Ntfs gpt partició. Árban nem sok a különbség az ac65u-t választom.
-
Ben4444
csendes tag
-
Ben4444
csendes tag
Sajnos telefonon gyenge a jel, és az nem hiszem hogy 2 antennás.
Esetleg van valami erősebb router? 10k alatt? Vagy veszek egy 841-et a laptopnak, és a szobámba a régi 741-et befogom Open WRTvel repeaternek. Meg lehet úgy oldani hogy csak áramot adok neki és erősítse a jelet?
-
plejik
addikt
Én tegnap vettem egy TP Link Archer AC9 1900-as routert. AZ 5GHz -el az a bajom, hogy az emeleten tökéletes, de mikor már lemegyek, akkor sajnos ott elveszíti a jelet. A 2,4Ghz-es viszont elég jól teljesít, főleg ha azt nézem , hogy milyen sz@r helyre tudom rakni a routert. Eddig az XboxOne-on nem érte el a net sebesség az 1/1- et, ami elég vicces.. Viszont ezzel már a 15/10 körül van, szóval nem volt rossz vétel. Ha sikerülne valahogy egy kicsit jobb helyet találnom, szerintem még ez főlé is lehetne szépen lőni.
Viszont van benne Guest mód is, ami tök jó lenne, de valamiért a sávszélességet nem tudom korlátozni, és nekem pont az lenne a lényeg. Esetleg használ valaki ilyen routert vagy hasonlót? AZ adhatna tippett , hogy hogyan lehetséges a korlátozás.. -
UnSkilleD
senior tag
igen igen, de aztán néztem https://wikidevi.com/wiki/ASUS_RT-N56U_B1, specification alatt ottvan: AC performance: 300 + 300 Mbps
nem igazán értettem a dolgot
-
Dorian
félisten
Ilyen Asus N56U B1-et vettem tegnap. Nagyon nem vagyok egy hard-user, lényeg, hogy a 100/100-as Diginetben ne legyen korlát és stabil legyen sok idegen wifi mellett és sok wifin rácsatlakozó eszköz esetén is.
Nagyon szép azzal az előlappal és a kék világító-villogó fényekkel, de bazi erősek (nálam pont a TV alatt van), úgyh befordítottam a fal felé és a seggét nézem -
.Ishi.
aktív tag
Köszi a gyors választ.
Lehet, hogy akkor az 5 GHzes irányba kellene elindulnom. Ebben az esetben a Asus RT-N56U lenne a befutó? (Kérdés, hogy B1 változat vagy sem? Illetve ahogy az összefoglalóból olvasom, nem gond, ha csak 2.0-ás USB portok vannak rajta?)
Az ellenoldalnak utánajárok, hogy mennyire 5Ghz kompatibilis
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- EAFC 25
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen légkondit a lakásba?
- Gyúrósok ide!
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- AliExpress tapasztalatok
- Interactive Brokers társalgó
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- BESZÁMÍTÁS! Asus ROG Flow Z13 + ROG XG RTX 3070 - i9 12900H 16GB DDR5 RAM 1TB SSD + RTX 3070 8GB WIN
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Corsair K100 Air wireless (CH-913A01U-DE) DE SN - A1E4G325503IVC
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest