- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
nagyúr
Köszi.
A net sebessége 8/2. Nem valami sok.
Mindenképpen külső anennásat szeretnék.
Jelenleg elég a 720p, de késöbb az 1080p kellene.
Lehet hülye kérdés, de ha wifin keresztül összekapcsolom a PC-t és a lejátszót akkor a net sebességével fogja streamelni? Nem pedig az otthoni beslő hálózaton azzal a sebességgel amit a router bír?Vagy akkor már érdemesebb külső winyót venni?
Nagyon sokat nem akarok rá költeni. Ha a 300-as elég rá, akkor az megfelel nekem. -
TIT
veterán
Ha nem tudom valszeg azért mert nem mindenki informatikus szerencsére,te annyira vágtad a háztartásit a saturnba?Táblázatban az n-esnél nincs.Wan-lan is kábeles mint a lan-lan.
Baj meg van,mégpedig az informatika(és én még értem is valamennyire)sok hülye szabvánnyal.Amúgy megnézném hány ember dől be(sokan).
1.hsz.egyértelműbb. -
TIT
veterán
Nem járatja le magát a halandó,mivel csak arra támaszkodik amit lát.Táblázatra nem emlékszem vagy csak kínai volt
Miért ne tudnám mi a wlan és lan(kábel) között a különbség?Ha meg kapcsolódik annyival,akkor annyit is kéne mérni.
Ahogy mondod nagy megtévesztés,sokan meg is szívják.Mellesleg gigabitet nem akarok átvinni mert nem is létezik csak 100mbitet. -
TIT
veterán
Tudtam,hogy nem tudod megállni,hogy ne reagálj,a linkemnek meg szövegkörnyezet nélkül sok értelme nincs.Az a válasz meg minden volt csak részletes nem.Az egyébb problém meg nem én vagyok!
Tudod ha egy halandó látja,hogy 300Mbit wlan,akkor feltételezi,hogy azt át is viszi,mert különben megtévesztés!
Amúgy ott már feladtadte kali Peti.
Gondolom 2m az ideális nem? -
-
kissadam9
csendes tag
Az egyik laptopban ilyen wifi található, és a leírás szerint támogatja:
Intel Centrino Wireless-N 1030
http://www.intel.com/content/www/us/en/processors/centrino/centrino-wireless-n-1030-brief.html -
Ebben teljesen egyetértünk! A fő tényező mindig az ár (legalábbis ma Magyarországon többségében az), és a TP-LINK sikere ebben rejlik! Én is sokszor látom, amit Te is írtál, hogy idejönnek, és azt mondják, hogy kellene egy Gbit-es, USB-s router, és van rá 10k! Aztán nagy nyögve tudomásul veszi, hogy a 1043nd a legolcsóbb ilyen, de az is 15, és akkor megveszi azt
-
Kiflinger
tag
Lehet, hogy csak nem volt szerencsém. Nehéz lenne megmondani, hogy egyik-másik gyártó terméke miért jobb, mint a másiké. Nagyobbrészt azonos komponensekből építkeznek, a kialakítás, minőségellenőrzés, támogatás ami különbséget jelenthet.
Az RT-N16-al szerencsém volt, de előfordulhat, hogy ami nekem bevállt, más éppen azzal nem elégedett. Mondjuk nálam nincs nagyon magasan a léc, csak router-nek használom, se nyomtató, se külső merevlemez nincs rajta.
Eleinte elgondolkodtam az ASUS-on én is, bár nem volt komoly bajom más termékükkel, de mégis, az ASUS nem egy kifejezett hálózati gyártó. Végül nem bántam meg a választásom... ezidáig.
-
"Persze elfogadom az ellentábor álláspontját is..."
Egészségére! Én nem sajnálom tőle, ha neki bevált, örülök neki! De komolyan! Ettől függetlenül én továbbra sem ajánlom senkinek, mivel az én tapasztalatom ennek az ellenkezőjét mutatja! Többen kerestek már itt is privátban, hogy ajánljak valami olyan darabot, ami normálisan használható is, mert ezen a topikon túl vannak már, a tp-link-et megvették, de kár volt!
-
Kiflinger
tag
"mondjuk aki úgy általánosít egy gyártóra, hogy csak egy - esetlegesen régebbi - típusát próbálta, az meg is érdemli..."
Nincs szükség személyeskedésre, de igazad van, én a tapasztalataim alapján nem választok TP-Link-et. Nem hiszem, hogy fogyasztóként elnézőbbnek kéne lennem. Elszúrtam egy hetet a hibakereséssel, mert hol jó volt, hol nem (mint kiderült kliens szám volt a kulcs). Vártam egy hetet a cserére, aztán a cseredarabbal is szórakozhattam. Végül visszavittem és választottam helyette egy jóval drágábbat. Azzal nincs bajom.
Meglett a típus: WR941ND.
-
Kiflinger
tag
Kiteszteltem annó a hibát, feltérképezve a környező hálózatokat is. Ez egy wireless router-nél kb. olyan alap, mint, hogy kap-e áramot. Egyszer volt cserélve is. A típusra sajnos már nem emlékszem.
A hiba alapvetően akkor jelentkezett, amikor 8-10, vagy több gép kapcsolódott hozzá. Otthoni használatra lehet, hogy bevállt volna.
-
bLaCkDoGoNe
veterán
Köszönöm, van esetleg olyan modell, amit még érdemes lenne javasolni neki, és hiányzik a listából? Kb. 4-5 eszközt kellene kiszolgálnia, vegyesen Wi-Fi-n és etherneten keresztül, legyen megbízható és ne nagyon legyen drágább, mint 10k HUF.
(Én sajnos nem vagyok már benne a témában, nagyjából 10 éve ugyanazt a routert használom.
)
-
krx21
nagyúr
Igen ezt tapasztaltam... Mert pont egy tl-wr1043nd-es router van a munkahelyemen...
Nekem most az asus rt-n66u-van... Evvel elégedett vagyok! 256Mb ram is van benne és vagy 7.000 Ft-ot visszakaptam a Linksys EA4500-hoz képest...
Egyedül a frimware frissítés ment nagyon lassan... Vagy 2x is ki akkartam kapcsolni, még jó hogy nem tettem...De semmit nem írt ki hogy: vigyázz te barom, dolgozok és nagyon lassú vagyok!
Bár fekvő állapotában mind a kettő elég meleg! Tettem alá egy alacsony fordulatszámmal hajtott 12-es ventit...Így már kellemes...
Kérdésem, a beépített gyárilag bekapcsolt tűzfal számít valamit???
Mit érdemes állítani? Igazából, mivel hogy kiváló a sebesség nem állítottam semmit el az alapból, csak a neveket természetesen... -
krx21
nagyúr
Csak azért kérdeztem, mert most üzemeltem be a Linksys EA4500-as router!
Ez ugye egy csúcsmodell!
A vezetékes internet mérve: 80/25
A notebook a wifin N 2,4Ghz, kb 2méterre a routertől max 40/24...Látezik, hogy ez üzemszerű mert ennyire sok itt a zavaró tényező???
2 méter ugyan a távolság, de panel... Körülöttem vagy +6-7 egyéb router látszik...Vagy a router rossz?
Ez a notebook a hasonló paraméterekkel rendelkező interneten 70 körül megy...
Szóval nem tudom... Minden beállítást próbáltam már... -
törölt tag
Mivel már hat éves konstrukcióról van szó, és az eredeti ár 40 ezerről indult, én húszért vettem 2008-ban, így arra gondolok, hogy nem valami gagyi alkatrészeket raktak bele. Az átlag routerek töredék áron voltak kaphatók akkoriban is. - Lehet, ennek köszönhető, hogy nem volt vele gond, sem szakadás vagy hasonlók.
Kedves kali, Beri és a többiek, köszi a segítségeteket, türelmeteket!
Majd jövök, ha lesz konkrétum - és gond. -
törölt tag
Nem állítom, hogy már kitisztult volna a wifi és a router misztikája számomra, de szépen gyűjtögetek...
Még egy kérdésem volna a viszonyítás miatt. Ennek a jelenlegi routeremnek a specifikációjából valók az alábbi adatok:Ethernet Ports:
WAN/LAN: 10/100 Auto MDI/MDI-X Ethernet ports
IEEE 802.3 10BASE-T Ethernet compliance
IEEE 802.3u 100BASE-TX Fast Ethernet compliantEbből kikövetkeztethető, hogy mekkora a WAN > LAN átvitele?
Vagy ez valamilyen gyakorlati, szoftveres méréssel mérhető csak? -
nofi
addikt
Közvetlenül modemre kötve nem produkálja a hibát, így csak a router maradt
Gyári állapot visszaállítása megvolt. Első lépésben kipróbálom még ezt a DD-WRT-t, hátha...; vásárlás előtt pedig elhozom szüleimtől az ottani WR741ND-t és még kipróbálom azzal is produkálja e a hibát, csak ez utóbbi elég nagy macera.
Új routerre 10-15 ezernél többet nem szánnék, mégis csak egy lakásban használom, mondhatni általános célra. -
nofi
addikt
- UPC 25 megás net
- Főleg torrent, de előfordult már, hogy iTunes huzamosabb letöltésénél bontott (előbbinél uPnP és manuális port forward esetében, valamint korlátozásokkal is megszakadt - próbálva: uTorrent: 1.9; uTorrent 3.x és Vuze)
- Változó időközönként
- A DHCP beállításoknál maximumra van állítva
- Kábeles és Wi-fi kapcsolatnál is bont
- Netbontásnál nem elég a router reset, hanem a modemet is mindig resetelnem kell -
Lengyi
aktív tag
-
EmThor
addikt
Köszi,
egyszerre 1 vonalon töltök le mondjuk ps3-al max sebességgel. Több eszközzel nem hajtom, wifi nem szempont, csak "legyen", úgy értem használom, de a sebesség sosem számított, mert vezetékes kapcsolataim vannak, csak tablettel tartalomfogyasztásra kell a wifi.
Ez a 1043-as piszok drága
-
atirag
őstag
v3.6 van ráírva. Mindkettőnél simán a router menüjében quick setupot csináltam.Kivéve a wifit állítottam united states-re. És a tv-n a könyvtárakban lépkedve határozottan gyorsabbnak érzem a941-est.
Most tervezem kipróbálni egy full hd filmel is. Bár tegnap már ptóbáltam csak ott blu ray-t próbáltam és ott sok rész van a stream könyvtárban. Így ott sokat megállt.
Elvileg akkor nem lehetne különbség? Mert akkor a 842 van elállítva.Nálam a dlna szempontjából számítana ha gigabitest vennék?
-
atirag
őstag
Ennyire nem értek a beállításokhoz vagy legalábbis nem tudom mit kellene állítanom. És mindkettő kábelesen kapcsolódik a routerhez. És úgy van beállítva ahogy automatikusan beállítja magát.
Beri.
Dlna mod-al kapcsolódtam a pc-hez és a tv-n kiválasztva néztem.
(popcorn éppen nem volt itthon)
-
dani3l
őstag
Igen, közben mar rajöttem en is, ahol neztem, ott a 841ND jelenleg nem kaphato, csak annyi van ott, hogy rendelesre.
Fogalmam sincs, hogy a laptopomban meg a telefonomban milyen wifi van, de ketlem, hogy egynel több antennajuk lenne, szoval ezesetben nekem biztos nem erne meg azt a ~4e ft pluszt.
Mindegy, ugyis csak par het mulva fog kelleni, addig hatha lesz nekik 841, ha nem, akkor meg sztem jo lesz a 842 vagy a 941..
-
eugenehu
csendes tag
Teljesen igaza van kali úrnak, megoldás mindig van. hasonló problémámra nekem pl egy Linksys re1000 range extender kiválló megoldást jelentett.semmilyen jel nem ment le addig a földszintre, evvel viszont stabilan erős jelet tudok leküldeni. javaslom, ha van lehetőőséged , probáld ki!
-
dani3l
őstag
Ertem, köszi! Akkor egyelöre hanyagolom, aztan majd meglatom, mit tud a gyari, de szerintem ugyis eleg lesz.
Igy felig OFF-ban megkerdeznem, hatha tudja valaki, amit linkeltem webshop, mennyire megbizhato? Most lattam elöször, soha nem hallottam rola, de valamivel jobbak az arai, mint mondjuk iPonnak es fele annyi a postaköltseg..
-
-
Pocok256
veterán
Hát mikor a D-Link DSL-360R modemet összekötöttem SZAKSZERŰEN egy TP-LINK TL-WR340G routerrel majd olyan hibajelenség következett amire köpni nyelni nem tudtam akkor elhatároztam egy két dolgot
A következő volt a hiba. Az internet ha csak 10-20 kilobájt ment át rajta tökéletesen működött és megfelelő ping is volt, ha elkezdtem volna egy speedtestet használni vagy bármit tölteni akkor a az úgy nézett ki, hogy 2 secig max sávszéllel töltött majd 5 másodpercig teljesen t/o volt a kapcsolat majd újra max sávszél majd megint t/o. Majd teljesen szétdobta magát és 10kb körüli sebességgel töltött össze vissza ingadozva. Ha abbahagytam a letöltést azonnal megjavult a net és 10 es pingem lett újra. Ha a routert kikötöttem a modem mögül akkor tökéletes volt a net. Mind wifin keresztül mind lanon keresztül ezt a hibát produkálta. Igen szórakoztató jelenség volt és számtalan ilyen iszonyat idegesítő hibával találkoztam tp link eszközeinél. :/
-
spirit007
senior tag
Szia, sikerült megoldni
A #19960 1. pontban írt LAN hiba megoldódott azzal, hogy a WLAN sebesség le lett véve 11g only -ra.
Ugyanis a "11bgn mixed" állapotban a harmadik wifi-s gép "valahogy" meghülyíti a routert és a LAN-os gép is ugyan azt az IP-t kapja a DHCP-től.
Az a durva, hogy hiába csináltam release és renew -t, akkor is ugyanazt az IP-t kapta mindkét gép és egyik sem jelzett IP ütközést...
Aztán még beleszaladtam egy olyan pofonba, hogy wpa-psk/wpa2-psk résznél a 'Version' automatic -on volt hagyva.
Namost a 3. wifi gép csak WPA-PSK -t ismer a másik kettő meg WPA2-PSK -t is
Tehát ezt is fixálni kellett.
Na lényeg az hogy fix beállításoknál semmi hiba nincs.A 2. pontban írt gyenge jelerősség viszont maradt szóval ez csalódás, viszont legalább az elmúlt órákban egyszer sem szakadt meg a WLAN
Ezen lehetne valamit javítani pl. 8DBi-s antennával?
Illetve ilyenkor mindkettőt ki kell cserélni, vagy lehet 'keverve' használni -vagy csak 1 antenna szólóban ?
...54-es háló lesz még egy jó darabig -
spirit007
senior tag
"2 * 5dBi antennák vannak a routeren, nem olyan gyenge az wifi szempontjából"
Pont ezen akadtam fenn én is, a régi Sweex-en csak 1 darab 5DBi -s van.. és mégis közel 1,5X jobb lenne (?)
Viszont a 3db WIFI-s gépből egy sem tudja az n-et (54-es mind) tehát a default mode-t esetleg le kéne venni 11bg mixed-re Max Tx Rate pedig 54 Mbps-re ?
(most nem tudom kipróbálni mert meló van csak innen puskázok)
Minden esetre a LAN hiba továbbra is rejtély.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- BESZÁMÍTÁS! 2TB Samsung 980 PRO NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest