- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Begi
senior tag
Szia,
- mekkora összeg lenne rászánva?
Nincs meghatározva, de jó lenne 20e alatt maradni, ha megoldható
- elég lite-n 150-es, vagy 300-as és mimo képes kell?
Mivel a lokális hálózat 100Mbites,igy mondanám, hogy elég a 150-es, de gondolva a jövőre, inkább 300-as lenne jó. Mimo jöhet.
- milyen ellenoldalakkal lesz használva? mimo képesség adott?
Teljesen vegyes, főleg régi notik, okostelefonok, illetve 1-2 új noti van a kliens oldalon.Jelenleg egy ASUS RT-N10 van neki és annak elég gyér a wifi jele.
Esetleg egy TP-link 1043ND valami tökösebb antennákkal?
-
-
sömörfélix
csendes tag
Szerintem annál nagyobb szakmaiatlanság nemnagyon létezik, hogyha valaki router témában érdemben emlití az általad favorizált tplink márkát például. Nemtudom hányan hallgatnak rám,én a privát véleményemet írom,nem gyártók meg egyesületek nevében nyilatkozom.(mindenki magából indul ki?) Én a Linksys termékeit favorizálom, még Te nem. És akkor mivan, nemlátok evvel kapcsolatban problémát. Ha nemtetszik a szabad véleményilvánitás, barangoljál észak-koreai forumokon.
-
TeeJay
félisten
főleg hogy nem csak a MHz nőtt hanem ha jól látom pár évvel újabb fejlesztésű chip
és ha az Atherosnál az első szám utáni többi valamiféle teljesítmény jelzőt mutat akkor biza az AR9341 és az AR9132 között lehet némi eltérés az előbbi javáraegyedül csak azt nem értem miért nem 8MB flash-t raknak rá
ennyire veszett drága lenne ? sőt RAM-ból sem értem miért nem legalább 64 vagy már 128 mert itt sem értem hogy ennyire drága lenne az ezekbe való RAM? -
Kroni1
veterán
Köszönöm a részletes infókat, akkor ezek szerint ez a Broadcom CPU felveszi a versenyt a nagyobb MHz-es Atheros-al, sőt..
Ezek fejében az EA2700 lesz a befutó, az amúgy is jobban tetszik kinézetre, bár ez sokadrangú dolog. Lehet hülyeséget kérdezek, de jól tudom hogy ez két belső antennával rendelkezik?
Annyi lenne még a kérdésem, hogy mivel a jelenlegi notim kártyája (intel 5100) csak 150Mbps-ot tud fogadni de azt 2.4 és 5GHz-en is, így amíg nincs ennél gyorsabb eszközöm ennél a notinál itthon addig elég ha a routert is úgy állitom be, hogy csak 20MHz-en sugározzon? Ha jól sejtem felesleges lenne neki 300Mbps ugye?
-
TeeJay
félisten
na hamarosan 50/5-öt fog UPC adni a mostani 30/3 helyett
kiderül majd hogy muzsikál és ha gáz lesz a wifi akkor a végén lehet ez lesz tényleg
hogy eladom és helyette egy 841ND V8
bár a DD-WRT miatt sajnálnám mert sok számomra hasznos funkciót kínált
OpenWRT-t meg sosem próbáltam még meg nem is nagyon értek a sok parancshoz
de kiderül -
TeeJay
félisten
ajjj de kár
a 841ND V8-tól szerintem nem fog kapni alternatív FW támogatást mert 4MB a flash csak...
mondjuk nem lenne rossz ha írnának rá valami light DD-WRT-t vagy ilyenek
le is cserélném a 1043-at rá a jobb proci meg wlan chip miatt és fenének kell 3 antenna ha úgyse használom ki. árban mg a 84x routerek jók szoktak lenni azértna meg ugye az 5dB antenna is jó dolog
-
TeeJay
félisten
igen a 843ND-t azért kérdem mert azt látom hogy az erősebb proci van benne csak azt nem tudom 8MB flash-e mert ha az van akkor lehet rá majd DD-WRT-t tenni (most még nincs sajnos)
a 841ND V8.x-et pont ezért nem merem megvenni mert már egyik ismerősnek vettem és elégedett vele
csak ugye 4MB flash zéró alternatív FW csakis gyári és az nem túl sok extrát ad...
2T2R bőven elég lenne a laptopok 99%-a ilyen a telefonok meg 1T1R-t tudnak N-es wifi-n szerintem
szóval anno a 1043ND-t is csak azért vettem mert gigabites mindene de aztán rájöttünk hogy még sokára lesz 100+ megabites internet otthon így egyelőre elég lenne egy 843ND is még évekig
amikor meg már szükség lesz rá talán lesz olcsóbb erősebb procis gigabites
3600-as túl drága szerintem bár majd elgondolkozok rajta.a 1043ND is fel van javítva nálam mert volt régről kettő darab Linksys PCI-os 54-es wifi adapterem amire lett véve talpas antenna így mindkettőt megörököltem és azt tekertem fel a két szélső antennának
5dB-es picit erősebb mint a gyári.
amire még gondoltam az az hogy DD-WRT-ben be lehet állítani mely antennák legyenek Tx és Rx módban
lehet bőven elég lenne ha csak 2T2R-ben lenne akkor nem hasalna el
de majd próbálkozok még veleköszönöm az infókat legalább már vágom hogy 841ND V8 meg 843ND-t lehet ajánlani olcsó routerek közt
-
TeeJay
félisten
szakértő vagy lenne egy kérdésem
van nekem egy TP-Link WR841ND V7 meg egy TP-Link WR1043ND routerem
mindkettőn DD-WRT fut bár nem a legújabb
kérdés hogy miért van az hogy a 1043ND megfekszik wifi fronton ha tolom neki a torrentet
és a 841ND meg bírjaelőbbi erősebb is ráadásul
utóbbi viszont 2T2R mint a laptopomba a wifi kártya
lehet hogy nem kellett volna 3 antennásat venni elég lett volna 2-es?
most hogy írtad hogy a 841ND V8-tól erősebb a proci mint ami a 1043ND-be van
elgondolkoztam hogy megérné-e lecserélni hátha úgy stabil wifi-t kapokmeg úgy egyáltalán a megfizethető 15ezer alatti TP-Link és Asus routerek között melyik az ami nem hal meg ha kap mondjuk 50-100 szálon egy kis fájlcserét N-es 300-as wifin keresztül?
-
Kroni1
veterán
Intel Wifi Link 5100 AGN tipusú kártya van a notimban, és a leírásnál van 2,4GHz meg 5,2GHz-es beállítási lehetőség.. Akkor ezek szerint ez is szereti a dual band-et?! Jó lenne, mert nálunk itt annyi wifi van a panelban, hogy néha bekavar a többi sztem eléggé, akármelyik kevésbé telített channel-t is próbáltam használni.
Valami homályzónában lakunk szerintem, mert itt a telefonoknak se nagyon jó vétele, minden ismerős megjegyzi h ha nálunk van szakadozik és nem érti a másik felet akivel beszél.. Lehet h van itt valami átjátszó állomás vagy nem tom, először engem is szétcseszett az ideg, de már kezdem megszokni..
-
vanillashake
csendes tag
Köszi!
Ez a 300-as TP tetszik, ez még belefér.Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de a 300 megabitnek elég az USB 2.0 (tudom, hogy alacsonyabb a sebességem, csak kíváncsi vagyok
?
Router tekintetében pedig akkor Asus, most PcLandnél akciós. Láttam, van D verziója is ennek, ami cserélhető antennás, de az már drágább.:S -
Kroni1
veterán
Köszi, igy már asszem némileg kezdem érteni a témát!
"ellenoldali milyenség függvénye, hogy melyik miként kapcsolódik, 2.4 vagy 5 gigahertz tartományban."
ezek szerint a laptopom draft-n-es 150-es kártyája semmiképp nem tudna profitálni jelenleg az 5GHz-es sávból de még ha 300-as lenne akkor sem ugye?! Az újabb notikban se nagyon jellemző h dual band képes wifi kártyát raknak beléjük gondolom, max cserélni lehet utólag, jól sejtem?! Hát, aztán meg lassan itt az ac szabvány, ami még rohadt drága.. De a fejlődés sose áll meg!
-
Kroni1
veterán
Értem köszi! És akkor ez tudja egyszerre mindkét frekvencián küldeni az adatot a noti felé, vagy választhatok, hogy 2.4 vagy 5Ghz-en használom..
Hogy lehet kalkulálni amugy a dolgot? Gondolom a 100Mbps az elméleti érték, tehát valósan kevesebbet tud, de a netnél is elméleti az 50Mbit, így ezek szerint még pont jó lehet gondolom. A 120megáshoz viszont már mindenképp gigabites port illik?!
Legszívesebben vennék egy 300+300-as Linksys E2500-ast, mindig is egy Linksys volt az álmom.. De később lehet h gyorsabb netünk is lesz, így a szintén hasonló de gigabit LAN-os E2700-ason is elgondolkodtam. Ezek ha jól láom nincsenek az 1 hsz-ben ajánlottak közt, de mégis mennyire ajánlott típusok szerintetek?!
-
booki84
csendes tag
-
-
underx
csendes tag
Köszönöm!
Csak azért tétováztam ,mert van 2 db xbox360 , 5 telefon ,3 laptop, 1 asztali gép,és egy ipad.
A jelenlegi TL-WR741ND -vel sokszor elöfordul olyan, xboxon,hogy azt irja korlátozott a NAT tipusom , és nem enged multis játékot inditani, pedig torrent nem megy.
Akkor lesz a 3600-os !Még egyszer köszönöm !
-
ManUnited
aktív tag
-
Fr3eWar
őstag
Köszönöm az informatív és átfogó tájékoztatást!
Ez alapján Linksys 900. Úgyis hozzá vagyok szokva a felülethez (e2000-et használok).
Net sebesség 10/10körül van ha jól tudom. Nem is lesz több egy ideig mert bőven elég. 2db PC van rajta (lehet egyik wireless most hirtelen nem tudom) 1nyomtató (LAN). Orvosi rendelőben. -
blakey
titán
Nos nekem nincs gondom, jelenleg 13-as csatornán dolgozik, semmi gond. Hidd el, leírnám ha nem így lenne, de azt is tudom, hogy nagyon sokan nem értenek a mac-hez, sok mac szervízest de még az alma központot is felvilágosítottam egyszer, hogy van megoldás a problémára, igaz az már nagyon régen volt. Ja, és cisco hgw-m van, a upc-s
, de tovább megyek, 5GHz-en is tökéletes, ott már magasabb csatornákon dolgozik a router. Kevés az igazán hozzáértő ember és mindig az almát hibáztatja, nem mondom, hogy hibátlan, de azért bőven van a többiben is hiba.
(#26015) Soma01
Semmi gond nincs velük, nem tudnának nagy üzletet csinálni ha nem szeretnének más eszközöket. Használtunk egy airportot vegyes hálózatban és nem volt egyik pc-n sem gond. Szerintem akkor éri meg ha jó árban van ill. valaki megrögzötten szeretne egy olyat mert "illik a rendszeréhez", ha van olcsóbb és legalább olyan jó alternatíva akkor nem éri meg, szerintem. -
blakey
titán
Pedig elhiheted, hogy semmi gond a 11-es csatornával, sőt a 13-as is okés.
Egyes beépített wifi eszközök nem szeretik a tp-link routereket, de ez nem alma jelenség, tp-link routert cisco váltotta és semmi gond ua. a csatornán.
(#26013) Soma01
Most nincs, nem vagyok fan, sőt jelenleg csak az egyik gépem alma. Mi lenne a kérdésed? -
blueberry21
csendes tag
Ajánlom figyelmedbe a "specifikáció" elolvasását a dBi értékek kapcsán, ami KETTŐSZÖR 3 dBi, az "szakértők" között is 6 dBi, de nem tudom, te hogy számolsz, javaslom a figyelmes olvasást! A terhelhetőségéről azt gondolsz, amit akarsz, én egy szóval nem írtam, hogy WAN-LAN, de te már rögtön lehurrogsz, érdekes... nagy sávszélességű net kapcsán írtam LAN sebességet, belső vezetékes hálózatiról van szó. Sharkshock azt ír, amit akar, én a saját tapasztalataimat szoktam, üldözési mániával pedig fordulj orvoshoz!
-
sharkshock
csendes tag
Bagoly mondja verébnek.... Akkor az elöző 30 hozzászólás,amiben Tp-link routereket istenítetek nyílván reklám,jól becsomagolva:d Az E900 igenis egy nagyon jó kis router, és ezen az áron még meg is fizethető.Segítő szándékkal leírta, hogy hol lehet jutányos, az általánosnál alacsonyabb áron megvenni egy jobb terméket és rögtön reklámozásnak minősül...mintha allergiások lennétek erre a névre, vagy csak bezavarja a Tplink hadjáratot?
-
koanla
aktív tag
Mivel nem nagyon szertném megfúrni, így talán a módosított FW nem annyira feltétel.
Ennek tükrében a 42 erősebbnek tűnik a 43-nál. Már ami a HW-es adatait illeti. Mármint, ha NEM akarok FW-t cserélni, akkor a 42 a jobb kettőjük közül, ugye? Vagy az Atheros és a Realtek között van olyan különbség, hogy a gyengébb számok miatt mégis a 43 a jobb? (Valahol olvastam, hogy az Atheros USB sebességben jobb. Mivel külső eszközt is szertnék rátenni, ezért az fontos volna)
Egyébként mi értelme a módosított FW-nek? -
Balage85
tag
Köszönöm a választ!
WR1043-at nem akarok venni, mert annyival nem drágább a WDR3600. A WDR4300 már jóval többe kerül, ezért kérdezem, hogy megéri-e. Olyan routert szeretnék, ami megbízhatóan kiszolgál még jópár évig, mint a WRT54GL-em.
Tegyük fel, hogy 3db g szabványos eszközöm van. Ha 3 antennás van, akkor külön-külön antennára kapcsolódnak, így elméletben megvan az 54Mbit, de ha csak 2-re tudnak, akkor már megoszlik. Jól értelmezem?
A laptopban csak n lite van, oda elég lesz az, a gépet kábellel kötöm össze. Még g szabványos IP kamerák lesznek, ezeknél akarom kihozni a max sávszélességet.
-
-
rayoliviero
veterán
Értem. Nálam a 4+8-as csatorna párosítás tök szabad, nem használja egy router sem. A 4-est én választottam, a 8-ast a router adta hozzá, de az is szabad szerencsére. De ez nem növelt a sebességen.
Ilyen kártyát veszek a jövő héten apróból: Centrino 6205 Nem könnyű ilyen kártyákat itthon beszerezni, úgyhogy örülök, hogy ez van. Ez vajon megfelel arra, hogy 120 körül legyen a letöltési sebesség?
-
rayoliviero
veterán
Intel Centrino 6205-öt veszek, az jó a Vostro 3550-be, half mini card kell bele. Most is Intel van benne, csak 1030.
Hát én nem próbáltam minden csatornát. Láttam, hogy a 4-es szabad és azt beállítottam a routerben. És utána a 4-eshez hozzáadta pluszban a 8-ast is magától, de az is pont szabad volt (a programmal néztem).
5 Ghz-en az Iphone-om is jön maxon (95, nála az a max olvastam anandtechen, ennyire képes). Bár volt, aki 100-at mért vele... -
Beppe91
aktív tag
Köszi, a gyorsítótárat nem is figyeltem. Gigabitet tudtam, de nem hiszem, hogy 25-megás netnél szükségem lenne rá. Hálózaton meg nem nagyon szoktam fájlt pakolgatni. A fogadó oldalon, hogy lehet 3 antenna? laptopokba, telefonokba nem nagyon szoktak ilyet tenni nem?
Eseteg ez még ismeri valaki? Tp-link tl-wdr3500.
-
Kerio
őstag
-
-
Atom_Anti
senior tag
-
lacam
aktív tag
Ezek szerint a legjobb választás az Asus RT-N56U
Természetesen ezt a routert is lehúzták itt-ott...de talán nem annyira, mint a többit.
Ma délben megveszem...este már neki is esek....ennek a gyári FW-e is "tűrhető" kategória? Nincs kedvem rögtön első nap, első üzembehelyezéskor mókolt FW-t rápakolni.
Volt itt még Netgear WNR3500L illetve a WNDR3700 versenyben..ez utóbbi egy lehelettel drágább, így ez kiesett, túlfutott a pénzügyi keretemen (s talán nem is jobb, mint az Asus.) D-link-eket kizártam. ( nem tudom miért
) ..Olcsó linksys nem ütötte meg a mércét, drága Linksys ...drága
Bár ezidáig Linksys-em volt, sosem volt vele probléma, remélem ezzel az Asus-szal nem lövök mellé.
-
rayoliviero
veterán
Altalaban azonos helyisegben hasznalom. De kozben mar meg is rendeltem egy WDR4300-at. Kulfoldi forumokon eleg sok embernek problemaja volt a Linksys EA2700-al. Azt is irtak, ahhoz kepest, hogy Linksys, nem olyan jo minosegu. Lehet azert, mert ez az olcsobb kategoria a 22 ezer forintos araval. Ha a Tp-Link nem valik be, akkor kenytelen leszek arban feljebb menni es egy dragabb Linksyst vagy Asust venni.
-
rayoliviero
veterán
Ok, köszi.
És megbízhatóság szempontjából a Linksys gondolom jobb a Tp-Linktől, nem? Csak nem értem a Linksysre miért csak 2 év gari van, ráadásul a Linksys honlapján azt írják, hogy a hardverre csak egy év garancia van.
Esetleg még van Belkin ilyen tudással. De Belkint még nem láttam, hogy ajánlottak volna itt a fórumon... Ez még a TP-Link WDR3600-tól is olcsóbb.
-
Pedig van ilyen bőségesen! Itt is volt már olyan is, aki 120-as netet fizet havonta, de vett hozzá egy 100-as routert, mondván elég lesz az! Na most ennek is mi értelme? Legalább annyi, mint egy Pentium III-ba 2GB-os VGA-t rakni! A router is olyasmi hardver mint a PC táp, hogy amíg működik, addig a többség nem cseréli ki, szemben a vidókártyával, vagy az alaplappal, amit akár évente is! Ezt valahogy olyan jelentéktelennek érzik, és amikor meg is kell venni, akkor is a lehető legolcsóbbat akarják, amikor egy VGA-ra simán kiadnak akár 50 ezret is! Aztán amikor a bosszússágot okozza, akkor meg megy a csodálkozás...
Tényleg néha csodálkozik az ember azokon, akik idejönnek tanácsért... Persze leszögezem, hogy nem mindenki ilyen, ezt én sem állítom, sajnos a pénz valóban a legkevesebb mostanában! De van aki mindjárt belinkeli a legolcsóbb Tenda, vagy TP-LINK routert, hogy ez jó lesz neki? Az aláírásában meg legalább 300k-t ér cucc ami benne van!
-
-
A magyar törvények senkit sem köteleznek 5 év garancia vállalására! Ha egy bolt 1 év garanciával hirdet valamit, akkor az annyi is, függetlenül a TP-LINK, és a hazai disztribútor közti szerződéstől! És ez ellen reklamálni sem tudsz sehol! A helyi - bolti - garancia annyi, amennyit a bolt vállal rá!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Delta Force (2024)
- Jövőre az Apple megérkezhet 2019-be
- Egy helyre gyűjti az eltérő áruházak játékait a Microsoft
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- BONTATLAN Új Iphone 16 PRO 128Gb - 1TB Független 1év Apple GARANCIA Deák Térnél Azonnal Átvehető.
- Új Bontatlan Mac Studio M4 Max 2025 14cCPU /32cGPU / 36GB RAM / 512GB SSD - Azonnal Átvehető Deák.
- BONTATLAN Új Iphone 16e 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető Deák térn
- ÚJ bontatlan S9 45mm Silver Stainless steel Cellular milanese fémszíj 199.900 azonnal átvehető Deák
- ÚJ kipróbálásra felbontott MacBook Pro 16 M4 Pro 14CPU/20GPU 24GB/512GB SSD Magyar billentyűzet Azon
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest