- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Magyarított Android alkalmazások
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Google Pixel topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
ToxLee
őstag
Sziasztok!
Tegnap köttettem be magamnak a Fiber Power 120 as netet!
Ez most a routerem:
http://www.tp-link.com/products/product_spe.asp?id=18de ezen keresztül 40mbitet tud max!Router nélküli 124et tud!
Kinéztem egy másik routert és egy hozzáértő véleményre lenne szükségem evvel kapcsolatban!
Ez lenne az:http://www.dlink.hu/cs/Satellite?c=Product_C&childpagename=DLinkEurope-HU%2FDLProductCarousel&cid=1197319392953&p=1197318959451&packedargs=ParentPageID%3D1197318959416%26TopLevelPageProduct%3DConsumer%26locale%3D1195806715783%26packedargs%3DProductParentID%253D1197318794238&pagename=DLinkEurope-HU%2FDLWrapper
30at szánnék rá max!
-
sbazsi
veterán
And és dr.bubo:
Köszönöm, működik a wifi router "switch-access point"-ként -
raverke
tag
Sziasztok!
4 MB-es kábelnetet szertnék megosztani 3 felé( a késöbbiekben lehet kicsit nagyobb lesz a netem), 1 kábellel a PC-be, 1 wifi a laptopba(802.11 n-es szabványú), és egy másik Pc-be vezeték nélkül( azt még nem tudom, milyen PCI-os wifi kártyát tegyek bele.)
Melyiket érdemes venni?
Linksys WRT160N
Linksys WRT54GL -
Shia-ko
aktív tag
Van egy Zyxel 334WT-m, ami egy ideje random eldobálja a netet. Ha várok 1-2 percet, akkor simán visszajön, ha restartolom egyből van net, közben a szolgáltatótól folyamatosan van IPje. Ha csak az asztali van rajta (XP Home, eredeti, frissítve), vagy csak a notesz (XP prof, eredeti, frissítve), vagy mindkettő, nem számít. Logban semmi sem látszik, megy a net, majd mikor nincs, bejelentkezek hogy újraindítsam, ennyi van a logban is. Egy weboldal lekérés, majd hogy bejelentkezem. Mindegy neki, hogy torrent, böngészés vagy mi megy. Ha szolgáltató kábele direktben van a gépben, akkor semmi gond?
Van erre valami jó ötletetek vagy vegyek másikat?Néztem Edimax BR6574N-t és Linksys WRT320-at, ha nem sikerülne beüzemelni, mert most egy kávézó netjét használom. Sima 2 mega le, 1 mega fel netem van.
Köszi előre is a segítséget!
-
axles
csendes tag
hali,
chello fiberpower 30hoz szeretnék egy megbizhato routert venni, 10-20k kozott. linksys wrt54g2re gondoltam vagy netgear WGR614re, bárkinek bármi tapasztalat, illetve, hogy ezek birni fogják e a net sávszélét?
-
Snark
csendes tag
hali!
tudnátok ajánlani egy olyan routert, ami támogatja a VPN-t? (lényegében kívülről szeretnék belépni a router hálózatába)
előny, ha gigabites és támogatja az N-es wifit.
köszi!
-
ImI87
őstag
Hello!
Kicsit böngésztem a fórumot, de nem lettem sokkal okosabb.
60/6-os UPC FiberPower nethez elegendő egy "akármilyen" 10/100-as router?
Vagy kellene hozzá már a Gigabit-es? -
sbazsi
veterán
válasz
dr.bubo #5189 üzenetére
Kell?! Természetesen jó lenne, csak kérdés, hogy milyen áron.
Egyfelől kellene az egyik gépbe egy gigabites lan. No meg adott esetben egy másikba is, de ha azon marad a sima lan, az sem lenne halál, az úgyis egy lassu gép, abba nem biztos, hogy lenne értelme. Valamint kellene a kétszer annyiba kerülő router. Továbbá le kéne cserélni 1-2 switch-et. Mert az is van itt-ott.Az egész abból indul ki, hogy le akarok cserélni egy routert.
-
-
sbazsi
veterán
válasz
dr.bubo #5187 üzenetére
Akkor marad ez.
Igazából most még nem fontos, de "majd egyszer" az lesz. és ha akkor kellene mindent lecserélni...
De ki tudja, addig mi-merre fejlődik, jelenleg meg csak 2 gigabites gép van a cégnél...
(most néztem meg, az én notim is gigabites.)
szóval mire mindent lecserélünk... -
sbazsi
veterán
Linksys RVS4000 32k vs Linksys WRT54GL EU 16k
-
And
veterán
Vagy akármelyik LAN-portba. A switch az switch, bármely portjai között
. Sőt, 3rd-party firmware-ek (főleg WRT54GL-re érve, ha már az volt az egyik jelölted) segítségével még az is elérhető, hogy a WAN-port is ugyanannak a virtuális LAN-nak a része legyen, mint a többi 4 LAN, így egy 5-portos switch-et kapsz
..
-
And
veterán
Idáig erről téptem a billentyűzetemet: ha a WAN-portot kihagyod a játékból, akkor egy switch + AP lesz a routeredből. Minden LAN-os és wifi-s kliens megtalálja az egy szem DHCP-szervert, és címet kap tőle, valamint mindenki lát mindenkit, hiszen azonos alhálózatban vannak.
-
sbazsi
veterán
válasz
dr.bubo #5174 üzenetére
A 1 router kapcsolodik a netre, és oszt ip-t a többi gépeknek.
2.router: dhcp server kikapcsolva (hisz az 1. router oszt ip-ket), wifi rész beállitva (SSID, titkositás stb.)
hmm. erről nem vagyok meggyőződve, hogy így működik.
sztm ha kikapcsolom a dhcp-t attól még nem fogja osztani az 1 router ip címeit szerintem. vagy kikapcsolt dhcp mit csinál, ha adsl modemre kötöm? -
And
veterán
Az, hogy hogyan osztanak IP-címeket, az nem sok mindent befolyásol. Azonos címtartományban (alhálózatban) két DHCP-szerver amúgy sem jó ötlet. Sőt, kifejezetten rossz.. Ha a LAN-portjaikon kötöd össze a routereket, az továbbra is olyan, mintha csak sima switch-eket kötnél össze.
-
dr.bubo
őstag
And nak igaza van minden router AP.
Neked bármelyik router megfelelő. annak a router(1)lanportját, ami a netre kapcsolodik, összekötöd a másik router(2) lan portjával.
A 1 router kapcsolodik a netre, és oszt ip-t a többi gépeknek.
2.router: dhcp server kikapcsolva (hisz az 1. router oszt ip-ket), wifi rész beállitva (SSID, titkositás stb.)
-
sbazsi
veterán
egy elméleti kérdés:
adott A router, annak egyik LAN portjára bedugom B routert.
A router ip címe 192.168.2.1, DHCP címeket 2.2 és 2.99 között oszt.
B router ip címe 192.168.2.100, DHCP címeket 2.101 és 2.199 között oszt.
A kérdés az az, hogy az A routerre kötött pc megosztott mappái (windowsos XP, munkacsoport), és ugyanerre a routerre kötött hálózati nyomtatót látják-e a b routeren "logó" gépek?!
Az, hogy az A routeren logó gépek nem látják a B routeren logó gépek megosztásait, az nem probléma. -
And
veterán
Határozottan AP-módot írt, és nem ő az első, aki két napon belül ilyet szeretne ([link]). A kliens-mód határozottan multifunkciós működést igényel, az AP pedig nem, azt mindegyik tudja. Ha egy routerrel egyáltalán nem tudunk 'körülnézni', hálózatot keresni, akkor az sima egyfunkciós eszköz.
Mod. #5171: Ha egy router LAN-portjára csatlakozol a meglévő hálózatod felől, akkor pontosan ezt éred el vele. Le lehet tiltani a WAN-portot, de ha egyszer oda nem csatlakozik semmi, akkor amúgy sincsenek 'router funkciók' hiszen azok (főképp a címfordítás, a NAT) csak a WAN és a LAN oldal között működnek. Alapesetben (sima egyfunkciós router, vagy multifunkciós, AP-módban) a router beépített AP-je ugyanannak a LAN-nak a része, amelyhez a LAN-portok is tartoznak, vagyis a WAN használata nélkül a topológia ugyanaz, mintha egy 4-portos switch-re egy sima AP-t csatlakoztatnál. Hab a tortán, hogy manapság a sima (egy LAN-porttal rendelkező) AP-k egyáltalán nem olcsóbbak, mint egy komplett router.
"orrent nem nagyon, céghez kell, viszont nem csak netezés lenne, hanem. adattárolás, és egy adatbázis program."
Ha a forgalom nagyrésze a gépek között lenne (WAN nélkül ugye nincs a routeren netforgalom), akkor mindegy, hogy mit tud, mint router, hiszen te csak swith-ként használnád. A vezetéknélküli egység (vagyis a belső AP) sebessége meg annyi, amennyi, és a kliensek között megoszlik.
-
sbazsi
veterán
Újabban mindenki AP-t akar csinálni a routeréből, mikor az eredetileg is egy AP (plusz egy 'vezetékes' router).
Ez igaz, nem fogalmaztam egyértelműen.
Tehát olyan cuccra gondoltam, amiben letilthatók router funkciók. tehát van egy (másik*) router, annak egyik portjára tenném ezt, és ennek csak sugároznia kellene a netet, meg a hálót a wifin, és a lan portjai switch módban üzemelnének. Másik router dhcp-je menne, az osztaná az ip címet mindenkinek. Asus router tud ilyet, azt tudom, de amim van, az mást is tud, amit nem sokan mások (koppel.cz firmware, vodafone 3g internetet osztja), ezért az most máshol teljesít szolgálatot.*azt a másik routert keresem most is, mert a jelenlegi az megbízhatatlanul működik. Ez lenne a gigabites router, de lehet leteszek róla.
Az viszont, hogy 5-7 gépet elbír-e, szerintem így nem sokat mond, mert nem mindegy, hogy 'széjjeltorrentezi'-e egyidőben az a pár gép a netet, vagy csak alap böngészésre
Ebben is igazat kell adjak.
Torrent nem nagyon, céghez kell, viszont nem csak netezés lenne, hanem. adattárolás, és egy adatbázis program. -
-
Alex91
félisten
TP-Link TL-WR543G, ez megy AP-kent is.
-
bLL^
senior tag
Sziasztok!
Jelenleg egy lassú adsl eléréshez kéne minél olcsóbban nem gagyi wifi router, draft n nem szükséges bőven elég a b/g. WiFi-n max. 1-2 eszköz lenne. Ehhez kérném tanácsotokat.
Üdv. Bill
-
And
veterán
Sok tippem sajnos nincs, különösen a gigabites LAN kategóriában. Az viszont, hogy 5-7 gépet elbír-e, szerintem így nem sokat mond, mert nem mindegy, hogy 'széjjeltorrentezi'-e egyidőben az a pár gép a netet, vagy csak alap böngészésre használják azokat.
"más: tud valaki olyan routert, ami access point módban is képes üzemelni?"
Mármint azon túl, hogy a LAN-portokon át használod a routert, esetleg letiltott WAN mellett? Újabban mindenki AP-t akar csinálni a routeréből, mikor az eredetileg is egy AP (plusz egy 'vezetékes' router). Ráadásul a routerek egyben switch-ek is, hisz mindegyiken ott figyel az a minimum 4 LAN-port. -
sbazsi
veterán
köszi.
vagy van vmi jobb tipped? sima alap router kell, ami elbír 5-7 gépet. wifi nem is kell bele, csak vezetékes, viszont ha lenne benne gigabit, az + lenne. smc-t nem akarok, most olyan van, az elég xarul megy.
más: tud valaki olyan routert, ami access point módban is képes üzemelni? asus wl500g deluxe ilyen, de azt már nem lehet kapni.
két külön cucc, két helyre. (vagyis nem teljesen, mert ugyanoda, csak egymástól kb 30 méterre. az utóbbi az előbbibe lenne bedugva.)
asus wl500g deluxe ilyen, de azt már nem lehet kapni.
vagy inkább vegyek egy sima access pointot?
bár pl az asus előnye, hogy nem csak access point volt, hanem switch is. tehát a mögötte lévő router által osztott ip-ket osztotta szét a wifin, és a lan1-4 portokon. -
And
veterán
Inkább az utóbbi. A G2 utolsó verziója eléggé kiherélt, úgy Linksys-módra
.
#5156: A wifi ártalmas mivoltában 'hívőket' több apróság sem szokta zavarni. Először: a rádiót és annak sugárzását nem a wifi-vel és nem is a mobiltelefonnal 'találták fel', és mostanáig azt sem sikerült bizonyítani, hogy ha valaki évtizedekig iszonyú nagy teljesítményű adóállomások közelében lakik (márpedig ilyenek Mo.-on és és másutt is nagy számban vannak), az maradandó károsodást szenvedne - igaz, az ellenkezőjét sem. Másodszor: aki mobiltelefont használ, az rossz esetben nincs tisztában azzal, hogy akár 1 perc telefonálás alatt - a mobiltelefon aktuális adóteljesítményétől függően - a teste ugyanakkora RF-teljesítményt nyel el, mint a 3m-re lévő wifi routertől egy egész év alatt. Harmadszor: a lényeg itt is a nagyságrendeken van. A mikrosütő úgy tízezerszer nagyobb teljesítmény ad le (ráadásul zárt térben), mint egy átlagos wifi. Egy laposelem feszültsége viszont alig ötvenedrésze a hálózati feszültségnek, de fogdoshatjuk napestig a pólusait, soha a büdös életben nem fogunk tőle végzetes áramütést kapni. -
MPowerPH
félisten
Sziasztok.
Sürgősen kellene router -t vennem, és mivel nem vagyok otthon a témában innen várok kis segítséget. 30M -es net lesz ráküldve, 3 gép között lesz megosztva. Nem előfeltétel a WLAN, kábelezést megcsináltam.
10.000 Ft és 15.000Ft körüli összeget szánnék rá. Egy konkrét megbízható, komolyabb típus kellene, ami 100% -ig stabil. Fontos a sebesség.
Válaszotokat előre is köszönöm. -
sbazsi
veterán
arra gondoltam, hogy a legjobb egy gigabites router lenne, hogy a későbbiekben egy esetleges áttérésnél már ne legyen gond.
van pár eszköz, jelenleg csak az egyik gépben van gigabites lan, van 4-5 gép, és 2-3 nem gigabites switch. -
bnss
veterán
Elég bátor kijelentés az ISM sávot selejt jelzővel illetni, vagy én értelmezem félre a mondanivalód.
Nyilván nem egy lapon említhető a DVB-T, GSM és a WiFi, ez a példa pusztán arra szolgált, hogy ezekre a technológiákra elég sokan szajkózzák, hogy mennyire káros, stb. A mikrohullámú sütő viszont valóban jó példa, mivel szinte minden háztartásban található belőle.
-
And
veterán
(Tévedés, hogy attól lenne selejt, hogy szabadon használható. Házi felhasználáshoz nagyon is szép távok hidalhatóak át, akár sok kilométer is, csak antenna / rálátás kérdése. Ez a 'vízmolekulák elnyelik a rezgést 2,4GHz-en' dolog pedig - bár nagyon elterjedt vélekedés - alapjában téves, lásd: [link] és [link]. A mikrosütők is azért működnek itt, mert ez egy erre is alkalmas sáv, a víznek ehhez semmi köze. Mint a linken is írják létezik 915MHz-es mikró is, az pont annyira hatásos. Az 5GHz-es ISM-sáv pedig errefelé még sokkal tisztább, mint a 2,4GHz-es, hiszen a 802.11a-s eszközök nem túl eltrejedtek, ahogy a kültéri n-es wifi sem, ráadásul 5 gigán a szomszédos csatornák is tisztes távolságra vannak egymástól /nincsenek átfedésben/, és több is van belőlük.)
-
Azért tegyük hozzá a precizitás kedvéért hogy a DVB-T és GSM dolgok nem egy lapra tartoznak a wifivel. Ennek egyik oka a frekvencia.
Nem véletlenül selejt frekvencia a 2.4 és 5GHz. Selejt, mert polgári célokra felhasználható. Így ezen kommunikál már az atya-úristen is. Selejt, mert lehetetlen szinte értelmes távolságokra felhasználni, mert pont ezen a frekvencián (és egy darabig a többszörösein) a vízmolekulák felfogják a rezgést, és elnyelik. Emiatt a halálsugár ezen a frekvencián dolgozik a mikróban is...és úgy látszik működik, mert meghal a cica ha belerakod száradni, és felmelegszik az étel is mellette.
A különbség annyi, hogy nem 50-100mW, hanem 500-1000W dolgozik a mikróban....
De ettől még ugyanúgy elnyeli a kb. 60-80%-ban vízből álló emberi test a sugárzást és fűti a sejtjeidetAmúgy különösen poén lesz az új y szabvány ha elterjed idővel. Itt már polgári célokra engedtek egy kevésbé gány frekvenciát. 3.6GHz körül. Ez annyiban jobb, hogy kültéren 3-4-5km meg se konnyan neki, pedig nem kW-ok kerülnek belepumpálásra. Ugyanolyan mW-ok mint 2.4GHz-en. Csak itt nem interferrál semmivel.
Persze az új frekvenciára új eszközök kellenek, amik méregdrágák lesznek -
jeni
félisten
válasz
Mymelody #5145 üzenetére
Alex91
Nagyon vágja a témát e-téren kérdezzél tőle nyugodtan.. Gondolom olyan kell amiben van ADSL hozzáférés lehetőség,vagyis kombó változat. Vagy olyan kell ami Wifi routeres és N szériás?
Ár? Legyen mellé N USB csati is? Akkor csomagban kell keresned.
Mint márka TP Link TL-WR941ND
USB csati feltétel vagy sem? Hozzá való N USB adapter TP Link TL-WN821N
Kettő együtt 16e.Ft és 5év gari van hozzá. -
Mymelody
aktív tag
Srácok! #5113-asra senki?
-
bnss
veterán
válasz
sambfan #5140 üzenetére
Szia!
Anno még a béta firmware-rel is elég jól használható router volt, gondolom azóta megérkezett rendben az szoftver hozzá, ami képessé tette a Digi nyújtotta sávszélesség kihasználására is - ergo az új UPC csomagok sem okozhatnak komolyabb problémát számára.
"Csak lakásba kellene, nem kell a nagy teljesítmény, pláne, hogy a gyerekeket nem szeretném agyonsugározni."Senki nem tudja garantálni látatlanban, hogy minden helyiségben lesz megfelelő jelerősség, ha panelról van szó, akkor ez fokozottan igaz. Az USB sticknél jobb megoldás a PCI foglalatba illeszthető W-LAN kártya, főleg, ha az antenna nem rögzített, hanem vezetéken "lóg". Így az antenna elhelyezésével lehet még finomítani a jelerősségen.
Ne haragudj, de ez az "agyonsugározni" gondolat badarság. A GSM átjátszók, vagy a DVB-T állomások sokkal nagyobb teljesítménnyel üzemelnek (a routered közelítőleg 35-40mW, míg egy előbb említett berendezés kW nagyságrendben üzemel), azok nem veszélyesek? Az ISM sávban nem is sugározhatsz megadott értéknél nagyobb kimenőteljesítménnyel.
-
sambfan
csendes tag
Sziasztok!
Ezzel van tapasztalatotok?
TP-LINK TL-WR941ND
http://www.ipon.hu/webshop/product/tp_link_tl_wr941nd/28314
Most szeretnék venni otthonra egyet, tetszik, hogy nem csak g-s, hanem n-es is, de érdekelne a véleményetek. Csak lakásba kellene, nem kell a nagy teljesítmény, pláne, hogy a gyerekeket nem szeretném agyonsugározni.
Gondoltam, hogy veszek hozzá egy USB stick-et az asztali géphez.
Nincs router tapasztalatom, eddig még nem volt egy sem, csak egy UPC kábel jött a lakásba, de most több gépet is szeretnénk használni egyszerre neten, ezért jött képbe egy router vétel.
Előre is köszönök minden véleményt.
s -
Alex91
félisten
Nagyjabol egy kategoria a ketto. A D-Link-ben van USB, lecsatolhato antenna, JumboFrame. A Linksys-ben meg DualBand, bar nem szimultan. En nem hiszem, hogy jelentosen tul lenne arazva a tudasahoz kepest a D-Link.
-
jeni
félisten
Szia
Van valami összehasonlító teszt a neten az alábbi routerek között?
LINKSYS WRT320N
és a
D-Link DIR-655
A routerek képességük és tudásuk (teljesítmény) között az USB csatlakozáson kívül?
A mostani PC World kiadásában pont a routerek vannak a terítéken. Abban a D-Link DIR-655 drágának tartják és ezért lerontották a helyezését?Mennyire hiteles az újság tesztje -
J.R.Ewing
tag
egy sima g-s router elég egy panelbe? 2 vastag betonfalon kéne átjutnia 5-8méterre a jelnek. mert ha igen, akkor vennék vmi olcsót 5rugó körül.
iagzából tp link 841 vagy 941-t akarok, de naponta drágul, ahogy a forint gyengül
-
Alex91
félisten
Jo az is, de WRT110, WRT120-at nehogy vegyel! Ha olcso kell, akkor talan ez: TP-Link TL-WR941ND
-
Alex91
félisten
válasz
zoltannemeth #5125 üzenetére
Gyenge lesz, IMHO nem erdemes ilyennel foglalkozni... Vegyel egy kiszuperalt markas gepet fillerekert letoltogepnek....
-
schumifun5ma
csendes tag
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata a Linksys WAG54G2 ADSL2+ modemes routerrel?
Gondolkozom azon, hogy helytakarékoskodok, így megváljak a mostani WRT54-GL masinámtól és a dsl modememtől.schumifun
-
gaabi
tag
sziasztok. asus A9RP-5B002-es gépem van, és most éppen 4 gépnek kéne osztoznia a UPC-s kábelneten. ehhez keresek valami wireless routert olyan max. 12 körül. tudtok valami normálisat ajánlani? (esetleg valamit az asus-tól?) köszi előre is.
-
Csete
csendes tag
válasz
zoltannemeth #5125 üzenetére
Hát olcsóbb nem igen, inkább drágább és az is Asus. Én nem nagyon tudok másról, de a napokban olvastam egy apróhirdetést ahol egy La Fonera 2.0 tipusú (még sosem halottam előtte ilyenről) routert árultak beépített torrent klienssel és USB-vel 14ért azt hiszem. Esetleg keress rá (talán Expressen)
-
Csete
csendes tag
válasz
zoltannemeth #5123 üzenetére
Létezik , például [ASUS WL-500G Premium ] és további infók
[itt]. Remélem segítettem.
laci06: szerintem ha több gépet szolgál ki wifin érdemes nagyobb sebességű routert választani (300Mbps) pl. : [innen] és ezek már a nagyobb netsebességgel is "elbánnak" . (És itt találsz 15k alatt is, mert amit linkeltél, már majdnem 17).
Én [ezt] használom, 9900 Ft volt és nagyon meg vagyok elégedve vele, de hát kinek a pap, kinek a pap-LAN... -
zoltannemeth
csendes tag
Sziasztok!!
Valahol olvastam erről, de nem találom ezérz is kérem a segítségeteket. A lényeg: melyik router lenne az, amibe már alapból van torrent kliens és elég rádugni egy külső-keretes winyót, amire mehet a cucc.
Létezik-e ilyen, vagy én valamit félreértettem? -
laci06
senior tag
Sziasztok!
Nemsokára bekötik hozzánk a 9. kerben a digi netét... Sajnos egyelőre csak a 4/1-es csomagot tudják hozzánk bekötni, remélhetőleg előbb vagy utóbb lesz a 30/20, esetleg a 20/10-es...
A kérdésem, kérésem a következő lenne:
Tudnátok egy olyan wifi routert ajánlani, ami egy aránylag kicsi másfél szobás lakásban stabilan tudja tartani ezt a 4/1-et szinte bárhol? A router és a noti helye között általában 0 vagy 1 fal lesz, néha esetleg 2, és a gép-router távolság szerintem minden esetben kb 5 méter lesz... Tehát nem kell nagy dologra gondolni, egy olyan lehetőség szerint olcsó router kéne, ami 3 gépen egyszerre tudja a netet "szolgáltatni" (wifi-n keresztül), és tudja tartani ezt a nem túl nagy sebességet (a későbbiekben pedig ha esetleg be lesz valami csoda folytán vezetve a 30/20as net, akkor se mondjon azért csődöt, még ha vezeték nélkül nem is tudja a 30/20at tartani..)...
Ötletek? Ki mit használ?
Árban a plafon legyen 15k.
Esetleg erről mi a vélemény, ebben a kategóriában van jobb? -
cellpeti
nagyúr
Szevasztok!
Sikerült vennem egy D-Link DI 524UP routert! USB-re rádugtam a nyomtatót,fel is ismerte.
A gépek viszont sehogy se látják. Nem jelent meg,mint új hálózati eszköz. Fel is van telepítve a gépekre,de azt írja ki,hogy "nincs összekötetés".Mit tudok csinálni ilyenkor?
-
-
sbazsi
veterán
úgy érted bármilyen linksys, vagy még egy ugyanilyen?
ez árban (40-50k) kicsit fölötte van annak, amit gondoltam rá. na meg a tudására sincs szükség.
(nincs két internetünk, nem kell vpn sem...)
a jelenlegi smc kb 5-8eft volt, ha jól emléxem, 3 éve.
de sztm a vége valami linksys lesz, 10-20 között valahol. -
sbazsi
veterán
Egy alap demo megtekinthető a mikrotik honlapon
hol is?meg kérdés, hogy mi az amit testre akarok szabni?!
egy dolgot akarok, hogy menjen minden. nem hiszem, hogy a jövőben sokkal több gép lenne rácsatlakoztatva, meg azt sem, hogy extra igények lennének.Felkonfigurálod, örülsz.
És ez tényleg olyan könnyű, mint amilyennek hangzik?!
Az alap routerek funkciójának többségét sem szoktam nagyon használni.
kb bedugtam eddig, és ment.
ok, wifinél csináltam mindenféle security beállításokat, meg a port forwardot igénylő alkalmazásokat is, de nem sok egyebet.még valami
bejön a net. amögött van egy router. (linksys rv042)
és azon belül két különálló hálózat, két routerrel, hogy még véletlen se "lássák" egymást.
na ebből haldoklik az egyik. -
Csete
csendes tag
Szia! Ez a TP-Link alap routerja, teszi a dolgát, egyszerű és megbízható. Ha gépek között wifin mozgatsz adatokat akkor érdemesebb az 54-es helyett 300-ast választani pl. [TL-WR841ND] -t. MM-ba most 9900Ft, ha van még, mert kapkodják ennyiért. De ha ez nem lényeg, akkor vedd meg amit kinéztél. Remélem segítettem.
Benthe1st: ha gépek között mozgatsz wifin fájlokat, már érdemessebb szerintem gyorsabbat venni, elég elérhető árban vannak már (lásd fentebb írtam). Amúgy meg az is jó amire neked kell.
-
hcpeter
tag
Szia!
Akarattal itt semmi gond
Na de, ha jól látom ez csak egy alaplap. Bele kártya - 8k. Nem tudom, arra kell-e még antenna. Táp - pár ezer szintén. Esetleg valami kis házba belerakom... (egyébként minden álmom egy ilyen, mivel szeretek szerelgetni is, utána meg állítgatni, konfigolni)
DE nincs-e valami SOHO otthoni router, amit tudnál ajánlani. Ami nem hal be a gyenge procija miatt, és megfelelő áteresztőképessége van. -
Mymelody
aktív tag
Sziasztok!
Kinéztem ezt az eszközt, igaz ki kell menni érte Bécsbe. MIt szóltok hozzá, ismeritek.
[link] -
"mennyivel kell több szakértelem a bekonfigurálásához?!"
Egy alap demo megtekinthető a mikrotik honlapon. Az-az be tudsz lépni, állítgatni dolgokat, stb. Természetesen komplikáltabb mint egy alap soho router, de ez főképp a több funkció, és a jobb testreszabhatóság miatt van. De olvasgasd el a honlapot, és lesz több rálátásod a dologra."teszem azt megveszem, összerakom, és még áramot is kap."
Assembling the Hardware
● Insert the MiniPCI cards. RouterBOARD 493 provides three MiniPCI slots.
● Connect antenna cables to the MiniPCI cards.
● Install the board in a case and connect other peripherals and cables.
● Plug in power cable to turn on the board.Ennyi. Ezután belépsz az admin felületre. Alapból kapod a flashen a lvl5 mikrotik softot ezzel a konkrét példánnyal (másikkal lehet "csak" lvl4-et)
Felkonfigurálod, örülsz."van olyan, amibe vinyót lehet rakni, és a windows látja? (nas)"
Nem, ezek hálózati eszközök, nem adattárolók. -
-
-
sbazsi
veterán
ok, akkor úgy kérdezem, hogy mennyivel kell több szakértelem a bekonfigurálásához?!
eddig csak "gyári" routerekkel volt dolgom.teszem azt megveszem, összerakom, és még áramot is kap.
hogyan tovább?
kell neki valami firmware-t telepíteni? utána hogyan tovább, mint egy mezei router, van neki webes admin felülete?
van olyan, amibe vinyót lehet rakni, és a windows látja? (nas)
sorry ha lama kérdés, de még életemben nem láttam ilyet. -
J.R.Ewing
tag
én azt értem, de 5-10körül már kapok olyan régi gépet, amiben esetleg van wifi AP(akár integrált is), meg 2x1 gigabit lan(itt is lehet egyik vagy mindkettő integrált). 1 8portos gigabit switch oszt jónapot.
[OFF]100Mbitesre a hálókártyám és a 8 portos switchem is adott. öcsém akar egy új gépet, felszabadul egy asus AN7+TBred B magos Sempron (Athlon XP néven is futott). 256mega ddr-t benne hagyok, van egy LAN integrálva, beleteszek egy hálókártyát meg vmi fasza AP-t, rá freesco vagy smoothwall vagy XP és vmi fasza ICS/router program. és hajrá.
jah: 1.1V-n 500Mhz-en.
minden adott, csak egy AP-t kéne vennem.
csak az alaplap menne (200mhz/1.5v helyett 100mhz/1.4 minden disabled kivéve az integrált LAN), a proci (1750/1.65V helyett 500mhz/1.1V-n) 1 256-os DDR1-es modul 100(200)mhz/2.5V) meg az AP és egy hálókártya. HDD-t vagy USB sticket csak az indításnál használna. mennyit fogyasztana ez így? 50-60W?holnapra kéne routert vennem, és most nagyon gondolkodom ezen. mert ha tényleg felszabadulna az a gép, akkor holnap csak veszek egy AP-t, és amíg nincs új gép, addig azon megosztom a neten a 2 wifis géppel, aztán kb 1 hónap, és neki lehet állni a PC routert összerakni.[/OFF]
-
hcpeter
tag
Nem spórolni akarok, de valahol meg kell húzni a határt, hogy mekkora tudású eszközre van szükségem. Vehetnék cisco routert is
Mint említettem a mikrotik nagyon szimpatikus dolog, és kb 40k-ból tényleg össze is állna.
Viszont arra most jelenleg nincs keret, a régi meg meghal... -
hcpeter
tag
Sziasztok!
Én is gondolkodom router vásárláson. Mikrotiket is néztem, jónak tűnnek. Csakhogy követelmény a 3 ethernet port min, és a wifi. Így viszont nem nagyon áll meg ~25kben.
A kérdésem, ki mit ajánl egy 24/7-ben működő routernek. 50/25-ös netet kellene kiszolgálni, lenne egy szerver rajta állandóan, és még 1 gép kábellel, 2 pedig wifin. Annyi kell még, hogy vpn menjen rajta, semmi extra dolgot nem akarok.Milyen megbízható, stabil routerek vannak? Mikrotiket nagyon szívesen vennék (szeretek ilyenekkel szórakozni
, de szerintem túl drága arra a célra, mint ami Nekem kell. Ágyúval verébre, de lehet rosszul gondolom.
Néztem esetleg Linksys WRT320N-t, ki mit ajánlana?
Köszi! -
"ez hogy müxik? külön kell "dobozt" és belsőt, meg tápot venni?"
kell a lap + táp. a ház csak opcionális"itthon hol lehet kapni?"
Én wlan-okban szoktam vásárolni (ma is voltam), illetve wireless-bolt. De még van 3 disztributor itthon ezeken kívül. Fejből nem ismerem a nevüket."mennyivel bonyolultabb a kezelése/beállítása, mint egy sima routeré?"
mikrotik amit kapsz mellé. Jobbára level 3-4 licence alapból. Ez elég is lesz. Google első találata a honlap jó eséllyel. Itt van dokumentáció, fórum, wiki, demo, minden ami kellhet."miben tud többet?"
sokkal
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen házat vegyek?
- Honda topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- Gumi és felni topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Jövedelem
- Brave
- További aktív témák...
- HP 15-af105nh laptop (15,6FHD/AmdQuad/4GB/128SSD/Magyar) - Akku X
- JOYOR S5 Pro 10" Elektromos Roller 26Ah Akkumulátorral Moddolt!
- XPS 13 9310 13.4" FHD+ IPS i7-1185G7 16GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Megkimélt Apple iPhone 8 Plus 64GB Fekete szinben, 100% akkuval, kártyafüggetlen, garanciával
- Megkimélt Apple iPhone SE 2020 128GB kártyafüggetlen, fekete és fehér színben garanciával!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged