- One mobilszolgáltatások
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Motorola Edge 40 - jó bőr
- iPhone topik
- WayteQ blog: Megérkezett az x995 androidos GPS
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
sbazsi #63026 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi lenne a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?Ajánlott típusok 30k-s határral:
Csak 2,4 GHz-s wifi-vel: Asus N18U vagy TP-Link 1043N (panelos/társasházi környezetben a 2,4 GHz-s sáv telítettsége okán nem annyira ideális)
Dual band wifivel: Asus AC58U, D-Link 860L B1 (csak CFW-vel ajánlott), TP-Link Archer C7
Külföldi rendeléssel: Xiaomi Mi Router 3GElsősorban az érdekelne, hogy milyenek a xiaomi routerek.
Használható rögtön, mint egy telefon, vagy még szórakozni kell az angol nyelvvel/kínát beállítani, országként/más firmware-t telepíteni?
Érdemes CFW-t használni a gyári helyett. -
vargalex
félisten
-
-
-
sbazsi
veterán
válasz
sbazsi #16472 üzenetére
nézegetem a routereket, és asszem megintcsak egy asus mellett fogok kikötni.
a régi, ami marad ahol van egy wl500 deluxe.
bevált, de következőnek már kellene a gigabit, meg a gyors wifi. no meg ha már szóbakerült, esetenként nem árt, ha 3g modemet is lekezel.
szóval rt-n16 és rt-n56u között vacilálok.
kérdés: megéri a nagyobb a +6k-t?
esetleg tudtok valami mást javasolni, ami ezeket tudja? -
-
And
veterán
Vagy akármelyik LAN-portba. A switch az switch, bármely portjai között
. Sőt, 3rd-party firmware-ek (főleg WRT54GL-re érve, ha már az volt az egyik jelölted) segítségével még az is elérhető, hogy a WAN-port is ugyanannak a virtuális LAN-nak a része legyen, mint a többi 4 LAN, így egy 5-portos switch-et kapsz
..
-
And
veterán
Idáig erről téptem a billentyűzetemet: ha a WAN-portot kihagyod a játékból, akkor egy switch + AP lesz a routeredből. Minden LAN-os és wifi-s kliens megtalálja az egy szem DHCP-szervert, és címet kap tőle, valamint mindenki lát mindenkit, hiszen azonos alhálózatban vannak.
-
And
veterán
Az, hogy hogyan osztanak IP-címeket, az nem sok mindent befolyásol. Azonos címtartományban (alhálózatban) két DHCP-szerver amúgy sem jó ötlet. Sőt, kifejezetten rossz.. Ha a LAN-portjaikon kötöd össze a routereket, az továbbra is olyan, mintha csak sima switch-eket kötnél össze.
-
dr.bubo
őstag
And nak igaza van minden router AP.
Neked bármelyik router megfelelő. annak a router(1)lanportját, ami a netre kapcsolodik, összekötöd a másik router(2) lan portjával.
A 1 router kapcsolodik a netre, és oszt ip-t a többi gépeknek.
2.router: dhcp server kikapcsolva (hisz az 1. router oszt ip-ket), wifi rész beállitva (SSID, titkositás stb.)
-
Alex91
félisten
TP-Link TL-WR543G, ez megy AP-kent is.
-
And
veterán
Sok tippem sajnos nincs, különösen a gigabites LAN kategóriában. Az viszont, hogy 5-7 gépet elbír-e, szerintem így nem sokat mond, mert nem mindegy, hogy 'széjjeltorrentezi'-e egyidőben az a pár gép a netet, vagy csak alap böngészésre használják azokat.
"más: tud valaki olyan routert, ami access point módban is képes üzemelni?"
Mármint azon túl, hogy a LAN-portokon át használod a routert, esetleg letiltott WAN mellett? Újabban mindenki AP-t akar csinálni a routeréből, mikor az eredetileg is egy AP (plusz egy 'vezetékes' router). Ráadásul a routerek egyben switch-ek is, hisz mindegyiken ott figyel az a minimum 4 LAN-port. -
And
veterán
Inkább az utóbbi. A G2 utolsó verziója eléggé kiherélt, úgy Linksys-módra
.
#5156: A wifi ártalmas mivoltában 'hívőket' több apróság sem szokta zavarni. Először: a rádiót és annak sugárzását nem a wifi-vel és nem is a mobiltelefonnal 'találták fel', és mostanáig azt sem sikerült bizonyítani, hogy ha valaki évtizedekig iszonyú nagy teljesítményű adóállomások közelében lakik (márpedig ilyenek Mo.-on és és másutt is nagy számban vannak), az maradandó károsodást szenvedne - igaz, az ellenkezőjét sem. Másodszor: aki mobiltelefont használ, az rossz esetben nincs tisztában azzal, hogy akár 1 perc telefonálás alatt - a mobiltelefon aktuális adóteljesítményétől függően - a teste ugyanakkora RF-teljesítményt nyel el, mint a 3m-re lévő wifi routertől egy egész év alatt. Harmadszor: a lényeg itt is a nagyságrendeken van. A mikrosütő úgy tízezerszer nagyobb teljesítmény ad le (ráadásul zárt térben), mint egy átlagos wifi. Egy laposelem feszültsége viszont alig ötvenedrésze a hálózati feszültségnek, de fogdoshatjuk napestig a pólusait, soha a büdös életben nem fogunk tőle végzetes áramütést kapni. -
Azért tegyük hozzá a precizitás kedvéért hogy a DVB-T és GSM dolgok nem egy lapra tartoznak a wifivel. Ennek egyik oka a frekvencia.
Nem véletlenül selejt frekvencia a 2.4 és 5GHz. Selejt, mert polgári célokra felhasználható. Így ezen kommunikál már az atya-úristen is. Selejt, mert lehetetlen szinte értelmes távolságokra felhasználni, mert pont ezen a frekvencián (és egy darabig a többszörösein) a vízmolekulák felfogják a rezgést, és elnyelik. Emiatt a halálsugár ezen a frekvencián dolgozik a mikróban is...és úgy látszik működik, mert meghal a cica ha belerakod száradni, és felmelegszik az étel is mellette.
A különbség annyi, hogy nem 50-100mW, hanem 500-1000W dolgozik a mikróban....
De ettől még ugyanúgy elnyeli a kb. 60-80%-ban vízből álló emberi test a sugárzást és fűti a sejtjeidetAmúgy különösen poén lesz az új y szabvány ha elterjed idővel. Itt már polgári célokra engedtek egy kevésbé gány frekvenciát. 3.6GHz körül. Ez annyiban jobb, hogy kültéren 3-4-5km meg se konnyan neki, pedig nem kW-ok kerülnek belepumpálásra. Ugyanolyan mW-ok mint 2.4GHz-en. Csak itt nem interferrál semmivel.
Persze az új frekvenciára új eszközök kellenek, amik méregdrágák lesznek -
-
"mennyivel kell több szakértelem a bekonfigurálásához?!"
Egy alap demo megtekinthető a mikrotik honlapon. Az-az be tudsz lépni, állítgatni dolgokat, stb. Természetesen komplikáltabb mint egy alap soho router, de ez főképp a több funkció, és a jobb testreszabhatóság miatt van. De olvasgasd el a honlapot, és lesz több rálátásod a dologra."teszem azt megveszem, összerakom, és még áramot is kap."
Assembling the Hardware
● Insert the MiniPCI cards. RouterBOARD 493 provides three MiniPCI slots.
● Connect antenna cables to the MiniPCI cards.
● Install the board in a case and connect other peripherals and cables.
● Plug in power cable to turn on the board.Ennyi. Ezután belépsz az admin felületre. Alapból kapod a flashen a lvl5 mikrotik softot ezzel a konkrét példánnyal (másikkal lehet "csak" lvl4-et)
Felkonfigurálod, örülsz."van olyan, amibe vinyót lehet rakni, és a windows látja? (nas)"
Nem, ezek hálózati eszközök, nem adattárolók. -
-
"ez hogy müxik? külön kell "dobozt" és belsőt, meg tápot venni?"
kell a lap + táp. a ház csak opcionális"itthon hol lehet kapni?"
Én wlan-okban szoktam vásárolni (ma is voltam), illetve wireless-bolt. De még van 3 disztributor itthon ezeken kívül. Fejből nem ismerem a nevüket."mennyivel bonyolultabb a kezelése/beállítása, mint egy sima routeré?"
mikrotik amit kapsz mellé. Jobbára level 3-4 licence alapból. Ez elég is lesz. Google első találata a honlap jó eséllyel. Itt van dokumentáció, fórum, wiki, demo, minden ami kellhet."miben tud többet?"
sokkal -
sbazsi
veterán
továbbra is keresek valami megbízható routert.
a jelenlegi eléggé döcög, szeretném lecserélni
adott 5-6 gép, ezek használnák a netet, valamint egy progi, ami azért generál belső adatforgalmat.
a gépek fele 0-24 megy.
még wifi sem kell bele, bár ártani nem árthat, max kikapcsolom.
a net az 8megabites. -
Pazo
tag
hááát. belső forgalom az tuti lesz, mert az asztalival mostanság folyamatosan töltök. rákattantam a sorozatokra és szedem lefelé az évadokat. de mivel tévén csak a notival tudom megnézni, ezért 2-3 naponta kell átmozgatni 8-9 gigákat. nem tudom ez nálad nagy adatmozgatásnak számít-e, de nálam igen. köszi a válaszokat, most bemegyek pár boltba kérdezősködni, agyalok rajta mi lenne a legjobb, aztán holnap már veszem is, mert sürget az idő
-
shev7
veterán
azt hogy egy konyvtarat hany fele keppen csatlakoztatsz az a te dolgod. Ugy windows alatt sem zarja ki a halozati megosztas azt, hogy ftp-n is elerheto legyen a konyvtar. De azert keszulj fel, hogy nem egy-ket kattintas lesz beallitani. A legtobb dolgot majd parancssorbol kell. (legalabbis a regebbi verzioknal meg ugy kellett)
-
rosta
csendes tag
Köszönöm a linkeket! Éppenhogy belenéztem.
Még a mult év végén valahogy sikerült elindítanom, megy is szegény, csak éppen még nem jutottam el odáig, hogy jobban a lelkébe nézzek. Ahogy nézem a CD-n azért mintha lenne egy tisztességes leírás, bár úgy rámlik, hogy a tűzfallal kapcsolatosan nem láttam semmit, no de majd utána nézek.
Üdv! -
steve@prhw
őstag
Amióta kiderült a melóhelyen, hogy a hp multifunkciós munkacsoportos eszközét csak kettő(!!!) gépre lehet feltelepíteni, különben megőrül (és ez is több hónapos nyomozás, hülye hibajelenségek, stb után), én már semmin nem lepődök meg. Az biztos, hogy több típus nem normál usb printer portot telepít, hanem valami egyedi csodát, ergo előfordulhat, hogy beintenek neked.
-
-=Valium=-
aktív tag
-
Blackmate
őstag
Akármelyikre kattintok a free trial ott marad. De ez szerintem a domain szolgáltatásra vonatkozik, nem pedig arra, hogy ezt a router csak free trial tudná
. Egyébként ide dob tovább a Free Trial [link].
A pendrájvot meg persze úgy értettem, hogyha valami adatot szeretnél hirtelen leszedni, akkor nem kell a gépet bekapcsolni, hanem elég, ha rádobod a pendrive-ra, és cső. Áramszámlában nem mindegy, hogy + egy pendrive, vagy + egy gép megy. -
Blackmate
őstag
Nya akkor válaszolgatnék sorrendben:
1. Biztonsága szerintem jó, bár konkrátan nem tudom mit értessz rajta. Tűzfal természetesen van, és jó néhány beállítási fícsör rajta. Nem volt problémám biztonság ügyileg vele.
2. DDNS-t tudja Bővebben: [link]
3. A nyomtatós dologról:
''WL500b/g also supports standard based network printing protocol, called. LPR, which is also supported by Windows XP, Windows 2000, MAC or Unix based system.'' Ergo szerintem kizárt, hogy ne menjen rajta a nyomtató, ugyanis mint hálózati nyomtatót látja a router a rákötött printert. De ezt nemsokára ki is fogom próbálni, mert nemrég vettem egy Samsung lézernyomtató, és azt rá akarom kötni.
4. Igaz számodra nem érdekes, de az ftp szerverre visszatérve ezeket tudja: [link]. Szerintem egy router-hez képest igen is intelligensen kezeli ezt, a nem éppen routernek szánt dolgot. Nem állítom, hogy tökéletes, de mondjuk arra, hogy egy rádugott 256-os, vagy 512-es pendrive-ról gyorsan el tudj érni valamit úgy, hogy a gép nincs bekapcsolva; szvsz tökéletes.
5. A webcamról: valóban nem kezel sok mindent, de nem csak 1 v. 2 modellt. [link]
Egyébként itt egy közvetlen [link] a támogatott USB-s cuccokról. Megelepő, de még audio cuccokkal is lehet vele jáccani. Rákötve pedig egy usb hubot...Csak a fantáziád szabhat határt.
Ja, a technikai adatatairól:
''The WL-500G is based on the Broadcom 4710 board. It has a 125 MHz CPU, 4 MB flash and 16 MB RAM.''
Ha jól tudom a 700-as széria már 300 Mhz-es.
Szal nem akarom isteníteni ezt az Asus-t, de szerintem a kategóriájában messze kimagaslóan többet nyújt, mint a többi router. Ez egy picit az árán is visszatükröződik.
Ha bármi kérdésed van még szívesen válaszolok, de feltoltam ide: [link] a manualját. Ebbe részletesen le van írva pl. a nyomtató install is.
MOD: Mint az a http://wl500g.info/ oldalról is látható, hogy vannak, akik foglalkoznak a fejlesztéssel. Igaz nem tudom mennyire hivatalos, de beleolvasgattam, mielőtt megvettem, és nem tűnnek valami pancsereknek. A hivatalos stabil firm már valóban lassan egy éves, de azóta kihoztak két betat is Asus-ék.
[Szerkesztve] -
-=Valium=-
aktív tag
Nekem nem volt.De baráti körbe volt. Kb.7-8 D-link cucchoz volt közöm(konfig),ebből 3 igen gyakran fagyott.Csak úgy.Gondolt egyet és kész.Az egyik pedig akkor ha valamit állítottam a konfigban rendszeresen lefagyott.
Így aztán én eleve elzárkozom mindentől ami D-link
[Szerkesztve] -
funkygee
aktív tag
Te most magaddal vitázol?
én viszont tudom mit kezel le és mit nem , szóval nincs vita. Ha úgy adják el, hogy kezel kamerát, akkor igen csak nem mindegy, hogy milyen szinten teszi mindezt. Másrészt nézd meg mennyibe kerülnek az IP kamerák, és rájössz mért nem mind1 ez a kérdés!
-
Blackmate
őstag
Hopszika! Siettem, és kicsit elírtam: természetesen 4 LAN.
Én a világért sem válnék meg tőle, boltban ennyi a bruttó ára.
De egyébként adtam közvetlen linket az Asus honlapján. Most itt egy még közvetlenebb [link] a specifikációkhoz.
A két usb 2.0-ás. Mellesleg nem csak printerserverként funkcionál, hanem megfelelő firmware-rel tudsz rárakni webcamerát, hangszórót, usb-s hdd-t, ami ftp szerverként is felkonfigolható.
Mellesleg sztem nem is olyan ronda
[Szerkesztve] -
Taltosparipa
tag
Mit szolnal egy SMC BR14UP routernhoz? SMC Barricade Broadband (ADSL/Kábel) Router. 4x10/100 UTP Switch + 1 WAN port. Printerszerver (USB és párhuzamos) beépítve. NAT/SPI Firewall, VPS pass-trough ( IPSec, L2TP, PPTP ), MAC address filtering, URL blocking, Hacker-attack-Logging with E-mail-Ale. Netto 10630,- Ft (nalam)
-
Almos
aktív tag
Nekem hasonló van itthon. Adott egy SMCWBR14T-G wlan router, amiben bár nincs printszerver, de szerencsére nekem olyan nyomtatóm van (HPLJ5M), amiben van hálókártya. Így a nyomtató is be van kötve a routerbe, egy switch-en keresztül. Amikor bekapcsolom a nyomtatót, akkor ip címet kap a routertől. A hp oldaláról letöltött netes install varázsló progival minden egyes gépre installáltam a nyomtató, és működik gond nélkül.
Gondolom printszerveres wlan router esetében is hasonló a helyzet, van egy lpt vagy usb portja a nyomtató bekötéséhez, illetve gonodlom tudja kezelni a beérkező nyomtatási kérelmeket is. -
dat
senior tag
Azért mert linuxban gondjaim voltak vele, mivel úgy változtattak egy kártya felépítésén, hogy a típusszáma ugyanaz maradt, ezáltal a prism54 driverrel sem sikerült linuxban életre kelteni. (ndiswrapperrel ment volna, de azzal direkt nem akartam).
Egyébként maga a kártya win. alatt teljesen korrekt volt, az antennája pedig relatíve erős.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- BESZÁMÍTÁS! Asrock H310CM i5 9400F 16GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD RTX 2060 Super 8GB Zalman Z1 700W
- DELL Latitude 5520 Intel Core I7-1185G7, 32 GB, 512 SSD MAGYAR VILÁGÍTÓS BILLENTYŰZET!
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Samsung 990 EVO Plus 4TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4/5.0 x2 - Új - Eladó!
- Gamer Asztali Számítógép Eladó i5, GTX 1050, SSD + HDD!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged