- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Angwatt CS1 - akár jó is lehetne
- One mobilszolgáltatások
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
-
Mobilarena
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Noxy
veterán
válasz
MaCS_70 #23042 üzenetére
A RAID1 hasznos, de nem annyira, mint azt sokan gondolnánk. Nem váltja ki a fizikailag máshol működő mentést.
Ezt nagyon jól látod. Ezt én egyszerűen, költségmenetesen oldottam meg, csak 2 db ugyan olyan NAS kell hozzá.
Van egy barátom aki egy másik városban él, és dolgozik.
Wd my cloud mirror gen 2 NAS-ra menti az irodai munkáit a SmartWare-l.
A SmartWare meg a képek mappát miden héten átszinkronizálja az én Wd my cloud mirror gen 2 NAS-ra, a távoli bizt..mentéssel. [kép]
Az én mentésemet meg az övére uan így vissza.
RAID1-t sem használok mert a fontos dolgokat, meg a belső bizt.. másolattal ütemezve oldom meg a másik HDD-re. Filmek, zene nem érdekel mert bármikor meg lehet őket szerezni. (ez a több) -
Ispy
veterán
válasz
MaCS_70 #23045 üzenetére
Amikor beregisztrálsz kapsz 170 EUR egyenleget, amit 1 hónap alatt használhatsz el. Tehát nekem volt 350 GB képem és videóm, amit tök ingyen fel tudtam tölteni, ami egyébként 3, 59 EUR lett volna. Dropbox 1 TB ad 10 EUR-ért, viszont azureban csak annyit fizetsz, amennyit használsz, nincs fix díj.
-
Ispy
veterán
válasz
n@p@lm #23038 üzenetére
Microsoft azure, blob tároló, pay as you go előfizetéssel. Az első hónapban 170 EUR ingyenes. Synologyban 2 kattal beállítható a szinkron, nekem az első hónap díjja 350GB feltöltéssel 3,59 EUR.
A nasban van hdd, azokon vannak az éles cuccok, két külön kötet + egy külső hdd lokál biztonsági mentésnek (usb copyval).
-
válasz
bartucz911 #23041 üzenetére
A DLNA a házi szórakoztató központ protokollja, ő osztja a tartalmat a lejátszóknak szépen rendezett struktúrában.
A Torrenthez nem kell különösebb rákészülés, csak a kapcsolat meg a program, amit szerintem már minden értékelhető NAS minimum gyári boltból telepíthető formában rendelkezésre bocsát.
MaCS
-
válasz
-ZeeZee- #23037 üzenetére
Nem is beszélve a sokkal banálisabb eseményekről, mint pl. a NAS hibája vagy egy jó kis túlfeszültség a hálózaton.
A RAID1 hasznos, de nem annyira, mint azt sokan gondolnánk. Nem váltja ki a fizikailag máshol működő mentést.
A felhő annyira azért már nem is drága: MS OneDrive + Office 365: 5 felhasználó + 5×1 TB tárhely: 30e Ft/év.
A relatíve statikus adatoknak jó kompromisszumos megoldás lehet egy külső HDD biztos helyen tartva, időszakosan archiválva, a sűrűn változó adatok meg jellemzően beleférnek akár az ingyenes felhőkbe is: Mega, Hubic, fenetuggya...
Sajnos testközelből volt szerencsém megfigyelni, hogy milyen a következő eseménysorozat:
Egy jól szervezett IT-jű cégnél a méregdrága audit megállapítja, hogy megbocsáthatatlan biztonsági kockázatot jelent a külső szerverre mentés. (Amúgy atomstabil VPN-en...) Beijesztenek, hogy nem adják meg a létfontosságú minősítést, ha nem tartják házon belül az adatokat. Betolnak egy méregdrága NAS-t: RAID1 + 2 spare HDD, plusz napi mentés DAT-ra. Egy héten belül a napi mentés megkezdésekor a NAS megkukul, az aznapi munka megy a levesbe, a kár több millió forint.MaCS
-
bartucz911
tag
válasz
Patice #23040 üzenetére
Így nem találtam a leírásokban hogy Torrent támogatás, gondoltam van valami meghatározása. Ilyeneket látok hogy UPNP vagy DLNA támogatás... (nem tudom mik ezek) gondoltam a torrentnek is van valami hasonló megnevezése... vagy hogy milyen protokollt kell tudnia hozzá. Igazából a kérdésem arra irányult hogy hogy tudom eldönteni hogy ez most támogatja vagy se
-
Patice
nagyúr
válasz
bartucz911 #23039 üzenetére
Mivel kell rendelkeznie? Támogatottsággal. Akár gyárival, akár közösségivel.
-
bartucz911
tag
Sziasztok,
Azt hogy torrentet tud e futtatni az adott NAS vagy nem azt hol találom a leírásban, vagy mivel kell rendelkeznie ahhoz?
-
n@p@lm
őstag
válasz
-ZeeZee- #23037 üzenetére
Az a baj hogy a nagy méretű felhő igencsak drága.
Van 19 GB Google Driveom, 7 GB Dropboxom, 50 GB Boxom, de szeretném egy helyen a dolgokat, távoli eléréssel.
Google 700 forintért ad 100 GB-ot.
Lehet az lesz hogy egy hdd NAS-ba távoli eléréssel (felhő), egy ugyanakkora méretű külső hdd meg backupnak. -
-ZeeZee-
senior tag
-
n@p@lm
őstag
válasz
MaCS_70 #23035 üzenetére
Hali!
"Azt ugye tudod, hogy a RAID1 jelentős részben látszatbiztonságot jelent -- így aztán eléggé kérdéses a hasznossága."
Ez nem világos, nem tükrözi le az A disket a B diskre?
Én arra gondoltam hogy így teszi. Kifejtenéd?
Telepíthető csomagként szeretnék felhő szolgáltatást elérni hogy bármikor/bárhonnan elérhessem a NAS tartalmát.
WIFI csak "jó lenne ha lenne" kategória, ha nincs akkor becsűröm az íróasztal alá
Köszönöm! -
válasz
n@p@lm #23034 üzenetére
Azt ugye tudod, hogy a RAID1 jelentős részben látszatbiztonságot jelent -- így aztán eléggé kérdéses a hasznossága.
Wifis NAS-ról én nem tudok, de somán lehet az úja között. A NAS monjuk tipikusan az az eszköz, amire nem ajánlott a wifi.
Távoli elérésre használhatsz VPN-t, illetve a Zyxel NAS326 már eleve telepíthető csomagként tartalmaz OwnCloudot. Csakhogy a Zyxel csomagfrissítése nem éppen acélos, a Synology szoftverboltja pedig eleve jó nagy.
Úgyhogy tán a Synology DS218j már jó megoldás. Olvass vissza, sok szó volt erről.MaCS
-
n@p@lm
őstag
Sziasztok!
Gondolkodom egy NAS hadba fogásán.
A kritériumok a következőek lennének:
2 lemezes. (tükörmentés miatt)
Távolról tudjam felhő szolgáltatásként használni (mint Dropboxot vagy a Boxot). (elsősorban képeket tárolnék rajta, szeretném távolról elérni).
Legyen a felhő szolgáltatásnak android kliense, az se lenne rossz ha böngészőből elérném.
Lehetőleg halk legyen.
Ha van rajta wifi (vagy bővíthető) akkor piros pont.
Torrentet tudjon futtatni.
Hirtelen ennyi. -
-
windlord
őstag
50k magassagaban szeretnek NAS - t venni.
Egy lemezesbol a DS118 - at neztem.
Ajanlott ketlemezes van ebben az arban?
Zyxel 326 nem erdekel, arrol valtok. -
Alex91
félisten
válasz
bartucz911 #23030 üzenetére
Ki kell probalni a kulso hdd-s megoldast, ha nalad lesz a router! Ha csak filmek megosztasar kell, akkor meg mukodhet is.
-
bartucz911
tag
válasz
Patice #23029 üzenetére
Megkérdeztem, a szolgáltató Asus RT-N56U tipusú routert fog adni.
Akkor azt tanácsoljátok, hogy ha vezetéknélküli megoldást szeretnék, akkor inkább csak vegyek egy sima NAS-t és kössek rá egy másik routert és úgy illesszem a hálózatba? (a fő router a nappaliban lesz és a NAS-t nem tenném oda mert zajos).
Illetve azon a Routeren van USB port, ha oda teszek egy külső HDD-t akkor az nem képes NAS funkciókat ellátni esetleg?UI. Nem értek hozzá csak tapogatózok
-
Patice
nagyúr
válasz
bartucz911 #23028 üzenetére
Az AC egy wifi szabvány neve. Újabb routerek képesek rá. A 4K átküldès miatt kérdeztem.
A wifis NAS ugyan nem rossz ötlet, de szvsz. korlátozott a sugárzási képességük külső antennák hijján. Nem hogy a 4K, de még a FullHD is akadozni fog, ha csak erre építesz. -
válasz
bartucz911 #23025 üzenetére
A NAS-nak nem sok köze van ahhoz, hogy a kliensek milyen közegen keresztül kapján az adatfolyamot. Ő UTP-n keresztü adja le, a többit intézzék a hálózati elemek.
Kb. 80 MBps-ig a Zyxel NAS326 stabilan adja a tartalmat, 95 MBps-ig már akadozhat, és itt a vége.
MaCS
-
Patice
nagyúr
válasz
bartucz911 #23025 üzenetére
Ha minden eszköz wifin csatlakozna a NAS-hoz, akkor egy combosabb router nem árt a mutatványhoz. Milyen routered van most? AC-t tudja?
-
bartucz911
tag
Sziasztok
Szeretnék egy Nas-t venni , de teljesen tanácstalan vagyok hogy milyen specifikációk kellenének hozzá. A lakásban lévő számítógépek illetve tv-k számára elérhető legyen a rajta lévő videók filmek. És lehetőleg wifin keresztül szeretném mindezt. Többnyire nagyobb felbontású videókat HD esetleg 4K-t futtatnék róla. Ami még igény lenne hogy létezik aktív hűtés nélküli ? Milyen specifikációkkal kellene rendelkeznie, gondolok én Ram cpu egyéb funkciók.
Válaszaitokat előre is köszönöm -
naja
aktív tag
válasz
Alex91 #23020 üzenetére
Valóban megcsinálják a RAID1-et, de formázással. Most nézem az összehasonlító adatokat, hogy a 228A sem tudja az Online Raid Level Migration, csak a 231P. Ez viszont gond, mert nem tudom hova tenni addig az adatokat, amíg a kötetek elkészülnek.
-
rvgy75
aktív tag
Nas vásárláson gondolkodom. Olvasgattam hogy alap az dolgokra egy 30 ezres bőven elég. Az lenne a kérdésem hogy ezeket ip camerához lehet-e csatlakoztatni hogy arra rögzitsen?
-
Alex91
félisten
Ezek nagyjabol egy kategoria. Hardverben az Asustor dragabbikja a legerosebb, van hdmi is rajta, de pont most panaszkodnak a userek, hogy kivettek par formatumot a lejatszojabol.
Raid 1-et szerintem a tobb is ugyanugy megcsinalja...
Asustort nem ismerem, Syno es Qnap vonatkozasaban a Syno imho jobb, de nekem is Qnap van otthon.
A 2 lan kihasznalasahoz tan olyan switch is kell, ami tamogatja, az meg nem az olcso kategoria... Otthonra szerintem parasztvakitas.
A 231p regebbi tipus, de megnezed: [link]
-
naja
aktív tag
válasz
Alex91 #23016 üzenetére
Köszi szépen a válaszokat.
Maradok a NAS+MediaBox combónál, mert valóban ez tűnik a megoldásnak. Csak túl sokat nem szeretnék ez utóbbira költeni, ezért írtam amit írtam. Tegnap és ma ismét beleástam magam a 3 fő NAS gyártó jelöltjeibe, mivel kissé rövid ajánlást kaptam (228A, 218j). Így a szóba jöhető NAS-okat ezekre szűkítettem: (Q) TS-228A, (A) AS1002T-AS3102T, (S) DS218j-DS218play.A számomra fontos szolgáltatások terén derült ki, hogy a TS-228A többet tud a konkurenciánál.
-Ebből az egyik a Network Trash AFP esetében, a nem csak SMB-nél, mint a többi.
-Továbbá a Single disk módból RAID1-re váltást adatvesztés nélkül csak a QNAP-nál láttam.
-A négymagos prociról nem is beszélve.
-Snapshot, bár ezt lehet, hogy mindhárom tudja, bár ebben nem vagyok teljesen biztos.Szóval a TS-228A lesz a befutó, hacsak a TS-231P nem még jobb választás számomra. Erről mit gondoltok? Prociban ugyan csak kétmagos, de a két LAN port miatt dupla sebességet tud átvitelben (vagy ez csak marketing). Illetve a dizájnban látok még különbséget, bár a hot swap nem érdekel. Továbbá ez még pár ezressel (6) olcsóbb is.
-
footy
addikt
Az S905X-es boxot elsosorban nem a 4K miatt emlitettem, hanem mert celhardvert keresel.
Sokkal jobban mukodik a lejatszo+nas kombo mint az all-in-one megoldasok.
Egy S905X kb 40$, fentmarado penzbol pedig lehet melle egy synology NAS-t venni es semmi gondod nem lesz.
Az Xpenology es az OMV nagyon nem egy kategoria. Az OMV 3.x stabilitasa barmelyik synology vagy qnap mellett megallja a helyet. ISO-bol vagy SD kartyarol installalhato. -
djherby
tag
Sziasztok!
Jelenleg van egy Synology DS115J-m. Nem egy sebességbajnokFelvetődött bennem a gondolat, hogy eladnám, és építenék itx-es lapból egy alap NAS-t. Semmi másra nem kellene, csak letöltésre és megosztásra.
Akinek van hasonló megoldása mit javasol? Megérné lecserélni? Köszi -
Alex91
félisten
Teljesitmenybeli kulonbsegek vanna alapvetoen. Szoval szoftveresen nagyjabol ugyanazt kapod. Alap dolgokra jo a j is, ha meg kicsit elore gondolsz, akkor esetleg veszel erosebbet dragabban.
Egyebkent nem tudom, hogy pl az omw miert nem jo, egy probat megerhet... A gyari cuccot is be kell allitani, konfigolni stb. Talan bizonyos szolgaltatasok miatt egyszerubb, de ez se fog magatol menni...
-
naja
aktív tag
válasz
Alex91 #23013 üzenetére
Attól nem igazán félek, hogy lassúak lennének. Tök alap szerver szolgáltatás kellene: egyszerre 1 klienst kiszolgálni. Az épített HTPC-nél nem a vas a szűk keresztmetszet, hanem az évek óta szuszogó windows, ami megfáradt. Amúgy épp ezt a dolgot szeretném elkerülni, ezért nem kívánnék építeni szervert. Linuxhoz nem értek, és ebben az életben már nem is akarok beletanulni egy újabb kockulásba.
Inkább a szolgáltatásaik miatt aggódom, hogy azt flottul tudják-e mindet. Nem szeretnék még egy sajtreszelést az életembe. Ezért nem lesz Xpenology vagy OMV a megoldás, hanem kiforott, megbízható célhardver. Már csak az a kérdés melyiket.
Bocs, de mint említettem a 4k nagyon nem érdekel. Alap HTPC kellene, semmi extra. Inkább kiforrott, felhasználóbarát felületű, nem pedig új, drága vagy gyors.
Alex: a három fő versenyzőkből melyiket jelölnéd meg a számomra? Utána olvasok, és döntök.
Egyelőre például nem értem mi a különbség a különböző DS218-ak között (sima, +, play és j). A számokat el tudom olvasni, csak nem vágom ebből mi a fontos a számomra. Ha ebben tudnátok segíteni, már az sokat jelenthetne. Persze az is lehet, hogy a DS218 tökre nem nekem való, csak úgy kérdezem. -
Alex91
félisten
-
naja
aktív tag
válasz
Alex91 #23011 üzenetére
Jó gondolat a NAS+Media Box, ezen is agyaltam. Az Apple TV-t nem igazán ismerem, de biztos nem adnék érte 50-60 eFt-t. Azért megnézem mit lehet kihozni a témából.
A média lejátszáson túl a TS-128A (228A) minden mást tud tökéletesen, amire szükségem van?
Synology-ból és Asustor-ból melyik NAS-ok jöhetnek még szóba erre a feladatra? Épp a számokban és a típusjelzésekbe bonyolódtam bele. Szóval a konkrét darabok megnevezésében kérném a segítségeteket.
-
naja
aktív tag
Sziasztok!
Otthoni munkára keresnék 1-2 klienst (PC+Mac) kiszolgáló NAS-t, ami HTPC-nek és normál, otthoni használatú torrent kliensnek is elmenne. Egy J1900-es Win8.1 HTPC-t (Kodi) (4TB Ironwolf) váltanék vele, mert unom a win fáradékonyságát, akadozását. Rátaláltam a DS218-ra, de belekavarodtam, hogy melyik lenne a megfelelő a különböző változatok közül amiket nézegettem. Aztán idetaláltam, elolvastam az összefoglalót, de még mindig nem tudom melyik lenne az ideális. Látom lehetne még ASUSTOR, meg QNAP.
Feladat:
• NAS oldalon csak a Win/Mac (AFP) elérést emelném ki, Time Capsule támogatással, meg a távoli elérést (VPN).
• HTPC-nek alap erő kellene csak, sima FullHD, HDMI-n át (nem 4k és nem 3D, és ez nem is fog változni a köv. 10 évben).
• Láttam valamelyikhez távirányítót. Ha használható ez a dolog, akkor ez fontos lehet. Ha van utólagos megoldás erre, az is érdekelne (Bluetooth controller?)
• lehetőleg legyen halk/csendes. Előbbi esetben a nappaliban lenne, illetve egy szobával arrébb a munkaállomás mellett.
• árban reménykedem, hogy 60 eFt alatt marad winyó nélkül, de a max az 80-100 eFt lenne.Kérések/kérdések:
Ha tudna jól működő Network Trash-t az álom lenne, vagy egy olyan kukát, ahonnan visszakotorhatóak a véletlen törölt/felülírt file-ok?
Még tutibb lenne ha létezne file version history szerű megoldás NAS-okban. Grafikai munka alatt simán előfordult már párszor, hogy a kettővel ezelőtt felülírt változat kellett volna.Azt még nem döntöttem el, hogy 1 vagy 2 lemezes (Raid1) legyen. Hajlok a 2 lemezesre, bár jóval drágábbak, és nem érzem annyira jelentős előnynek. Igazából a Raid1-ben nem hiszek, mert nagyon ritkán fordul(t) elő a környezetemben olyan (HDD) hiba, amitől a Raid1 megmenthetett volna. Az 1 lemezes NAS tartalmát ugyan állandóan vissza kell szinkronizálni (backup) egy másik gépre, hogy legyen némi biztonságérzet is. Ha jól gondolom ezt a biztonsági mentést legalább napi szinten a 2 lemezes NAS esetében is be kellene állítani. Ha viszont más a meglátásotok, akkor kérlek ne tartsátok vissza.
Ui: A Time Capsule miatt lehet, hogy szükséges/ajánlott a 2 HDD? Vagy ez sima ügy 1 HDD-vel is?
Köszi előre is a véleményeteket!
-
válasz
oleandro #23007 üzenetére
Oké!
A VPN lényege az, hogy a két távoli internet által összekötött hálózatot úgy köti össze, mintha csak egy közös routeren lógnának. Ha tehát van egy VPN-kapcsolatot a másik, távoli hálózatod felé, akkor a túloldal IP-címeit pont úgy tudod otthonról meghívni, mint ha helyben lennének.
Jó pár router (pl. Asusok) akár gyári rendszerrel is ismerik, de a NAS-okra jellemzően telepíthető a program, de telefonra is vannak kliensek.
Milyen routereket használsz? A NAS-aid felől a saját topickukban biztosan tudnak részletes tájékoztatást adni.
Ajánlott az OpenVPN, ami biztonságos és elterjedt.
MaCS
-
oleandro
tag
Sziasztok, lenne egy technikai kérdésem.
Van arra megoldás, hogy neten keresztül az egyik nasról másoljak pl filmeket a másikra? Egyik egy újabb Asustor, a másik egy régebbi Dlink nas.
Egész pontosan, filmet tárolok az asustoron, és azt szeretném átmásolni a dlink nasra. A kettőt nas nem egy helyen van, csak net elérés van mind a kettőnek.
Köszi!
-
Alex91
félisten
válasz
mrfree75 #23002 üzenetére
Imho egyik sem passziv hutesu. A Qnap erosebb cpu-ban, es ez most jott ki, mig a WD mar kifuto lehet, es most tenyleg jo arban van. Qnap valoszinuleg jobb szoftveresen, mondjuk amit kovetelmenynek leirtal kb. mindketto megfelel. Amit meg ajanlanek megfontolasra, az a Qnap TS128, TS228, kicsit tobbert a Synology DS116 (ha meg kapsz esetleg jo aron), DS118.
-
mrfree75
csendes tag
Sziasztok!
Egy alap NAS-t keresek, meglévő WD My Cloud lecserélésére. Igények: 1 hdd, 1 gép backup, letöltés gép helyett, médiatár egy Eminent médialejátszónak, pár Apple eszköz kiszolgálása médiával. Fontos szempont a ventillátor mentesség és csendesség.
Így végülis eljutottam a WD My Cloud EX2 Ultrahoz és a QNAP TS-128A-hoz.
Kérdéseim:
- mi a vélemenyétek a WD-ről? Nekem a meglévő My Cloud bejött, ezért szívesen maradnék a WD-n, de nem tudom milyenek a WD app-jai...
- a QNAP nem melegszik? nem látok rajta semmilyen szellőzést.
- Miért kerül a két NAS kb. ugyanannyiba, amikor a WD 2 hdd-s, a QNAP 1-s?Mivel 2 hdd-re nincs szükségem, ezért elég lenne a qnap; de ugyanazért az árért kapok 2 hdd-s nas-t és ráadásul szeretem is WD... Melyik legyen?!
mrfree
Új hozzászólás Aktív témák
- Akciós Windows 10 pro + Office 2019 professional plus csomag AZONNALI SZÁLLÍTÁS
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W540 - i7-4810MQ I 16GB I 256SSD I K2100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest