Keresés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• [CS]Blade2

addikt

válasz kisza25 #210098 üzenetére

Annyi, hogy én cégtől vettem simán, senki nem intéz semmit, ezért is kell kérdezgetnem, hogy ne ott derüljön ki, hogy odamegyek, aztán elküldenek, hogy bukó van, először ezt az illetékes sz*rt kellett volna elintézni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz kisza25 #210094 üzenetére

Lehet, hogy elírás volt akkor. [link] De pl. itt is 1055Kg-t ír.
    [link] Ilyet vettem végül. Forgalmiban nem néztem, de a netrisk-en nyomtam rá biztosítást, ott ezzel a 1110Kg-val számolta a felszereltséget kiválasztva.

Holnapra van időpontom eredetiségvizsgára, aztán talán lesz időpontom péntekre átíráshoz.

Az úgy jó, hogy a biztosításról csak azt az előzetes netrisk-es 2 oldalt viszem, nem gáz, hogy nincs még meg a biztosítótól a doku, és befizetve sincs?
    Viszem a összes papírt az okmányirodába, és akkor ott adnak egy csekk-et vagy egyéb módot a fizetésre az átírás előtt erről a vagyonszerzési illetékről? Nem kell erre külön ügyre való időpont, igaz?

• [CS]Blade2

addikt

válasz kisza25 #210069 üzenetére

Én nem látok ennyi eltérést, amit én néztem ott a Kia 1110Kg, az i20 meg 1055Kg-ra volt írva.

Az i20 200.000Ft-al drágább, 2 évvel idősebb, és repedt a szélvédője, van egy festett elem, német, kereskedős, kevés km-es. Szebb a belseje meg kívül is kevesebb a kavicsfelverődés, de ez lehet, hogy csak az, hogy nagyon jók a kozmetikában. Látszik a fehér polir a fekete elemeken. A kopott kukás gumi csillog, a motor lemosva.

A Kia belül koszos, kívül sem friss mosás, a motor poros. Annyi, hogy a km 165.000 a nem egész 4 év alatt, és kopott a váltógomb, meg van pár 2-3mm-es kavicsfelverődés ami fém elemen van.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Qru #210066 üzenetére

A járműhöz nem tartoznak származásellenőrzési és eredetiségvizsgálati adatok.

2019-es, magyar az 1. perctől, rajta van a rendszám, forgalomban van. Egy nagyobbacska magyar kft-nél volt területi képviselő autó, végig márkaszervízes, 4 évente cserélik a kocsikat.
    1991-es a Kft, és 5,5 milliárdos nettó árbevételes, 160 alkalmazott.

Első nyilvántartásba vétel
    2019.01.16.
    Első Mo.-i nyilvántartásba vétel
    2019.01.16.
    Eddigi tulajdonosok száma
    1
    Jelenlegi tulajdonosok száma
    1

• [CS]Blade2

addikt

Két gyors kérdés:
    1. Kia Rio 2019-es 1.25 MPI. Ez a motor láncos és nem kell cserélni, ha nem zörög, igaz? Nem találtam egyértelmű választ, mindenhol 2017-ig hozza és a sima 1.2-est.

2. A kocsi 3,9 éves magyarországi kia, ami végig egy kft céges kocsija volt. Hogy néz ki a megvétel? Rögtön most el kellene ezt vinni eredetiségvizsgára?

Valamint egy ismerős pár éve vett egy gépet, kellett fizetnie valami vagyonszerzési illetéket vagy mit. Ilyet nekem is kell ebben az esetben?

Bocs az alap kérdésekért, csak ezekkel nem számoltam, mert azt hittem, hogy úgyis kereskedésből veszek és ők majd mindent elintéznek.

• [CS]Blade2

addikt

válasz szabonagyur #199865 üzenetére

A mostani elérhető árkategóriában keresel 1.6-nál nagyobb ccm-re hahun, akkor nem nagyon van találat.
    Van 1.8 TSI, 1.8 HSD, 2.0 mazda, 2.0 TSI
    2.0 felett már tényleg alig van.

Mind 0.9, 1.0, 1.1, 1.2, 1.25, 1.5.

• [CS]Blade2

addikt

válasz BigBlackDog #199815 üzenetére

Ott van a Suzuki topicban: van aki 30.000km-nél már a 3. kuplungot tapossa, meg váltóházat és lendkereket cseréltek neki garanciába mielőtt eladta.
    Én is ebbe az irányba mentem eddig, de már teljesen tanácstalan vagyok. Úgy néz ki, hogy 2016 és 2017 között óriásit eshetett a minőség.

Arról mai napig nem tudok biztosat, hogy az 1.2-es Swiftbe akkor most van-e részecskeszűrő 2018 szeptember után gyártottaknál vagy sem. Nekem ez is kizáró tétel az új esetén.

• [CS]Blade2

addikt

válasz LK #199691 üzenetére

Azt mondja a kérdező, hogy rendben van a gép, csak gondolom azt akarja elkerülni, hogy nehogy visszavigyék, mint a kopasznak, hogy volt rajta valami filléres hiba, vagy elfogyott valamelyik kopó alkatrész.

• [CS]Blade2

addikt

válasz MCGaiwer #199680 üzenetére

Ha te adod el, akkor téged fog b..ogatni az emberke jogtalanul, ha gondja van, míg a kereskedés esetén már a kereskedőt. Ha jogtalan a panasz, a kereskedő nem fog téged, hanem megvív a vevővel.

• [CS]Blade2

addikt

2016-2018 körüli Focus Kombi az 1.6-os szívóval mennyit eszik városban és városokon át? Az összefoglalóból a link-en nem tudtam kihámozni, mert tele van Ecoboost-os adatokkal, abból is az 1 literessel.
    Könyve szerint kb. 8.5, egy hahu-s hirdetés képén láttam 9.2-t. Ha az ecoboostosokkal együtt nézem az összefoglalóból akkor elvileg 7 és 8 között is elmegy.

Most átálltam a Focus, Ceed és i30 kombik közötti keresésre. Állítólag a koreaihoz még drágább is az alkatrész és több hibája is lehet, mint a Ford-nak. Erről mi a vélemény? A vas ára kb. egyforma, évjáratonként más a sorrend, van ahol a kia olcsóbb pár 100.000-el, van ahol a Ford.

• [CS]Blade2

addikt

Én lesz..om, hogy 2016/12 vagy 2017/2. Az évet sem úgy számolom, hogy az egyik 4 éves a másik meg 5 éves, hisz az 4 éves és 3 hónapos.
    Generáció különbség: Pl. Swift-ből én nézegetem a 2017-2020-as generációt. Nekem jobban tetszik, és kicsivel nagyobb a csomagtere. Jobban tetszik a belső tér, a kormány.
    Ellenben, ha lenne egy 3,5 milliós 2016-os szinte új állapotokkal és egy 2017-es újabb generációs 3,5-ért lerúgott, akkor néznék nagyobb összegért inkább, vagy felejteném az egészet.
    Ált. viszont nincs olyan nagy különbség, árban pedig csak éppen, hogy össze szoktak érni. Nem nagyon van annyira magasra árazható példány ált., amit többért el lehet adni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz ngaba #195352 üzenetére

Kár, hogy nincs olyan összeszedett táblázat, amiben benne van, hogy ez és ez a gép 78x123cm, meg mondjuk két oldalt van még 2x 35x23cm.
    Majd visszakeresem, valaki rakott be annó egy linket, hogy már a liter-el is mókolnak, és 1 literes szivacsokból van, amelyikbe vagy 100-al kevesebb fért be.

• [CS]Blade2

addikt

válasz ngaba #195325 üzenetére

És a sima i30 és a civic közt?
    378 litert ír az i30-ra 4300 mm hossz. A civic meg 477 liter és 4300 mm hossz.

A +100 liter csomagtartót vajon megoldották úgy, hogy a motortér kisebb mondjuk, vagy csak egy része az, és a utastér kisebb annyival? Gondolom a 100 liter kb. 12-15 cm-t vehet el az utastérből.

• [CS]Blade2

addikt

Ezeket sorrendbe tudnánk tenni, hogy 183cm-s emberrel számolva 5 személlyel és sok csomaggal melyik adna több helyet, lábteret, és kb. mennyivel? Csomagtér is sokat számítana: ferdehátú mind a Jazz-en kívül, és 2010-2026 körüli évjáratok:
    Jazz
    Civic
    i20
    i30
    Ceed
    Focus

Papíron a Jazz pl. 4 méter, a Focus 4,3 körül, de hasonlóan 350 liter körüli a csomagtartó, míg a Civic nem nagyobb kívül, mint a Focus, de sokkal nagyobb liter adat van a csomagtartóra.

• [CS]Blade2

addikt

válasz ArthurShelby #195061 üzenetére

Mazda 6 van 2 literes és 2,5, Ford Mondeo 2 liter ecoboost, A4 vagy A6 TFSI, Opel Insignia 2.8 V6, Octavia 2.0-es RS. Főleg 2013-asok.
    Hogy ezekből melyik ajánlott, azt majd a szakik megmondják.

• [CS]Blade2

addikt

válasz bandus #194823 üzenetére

Munkatársam faterja most hirdetett meg egy SX4-est, automataváltóst 1.500.000-ért. Kb. 2005-2007-es évjárat. Kereskedő 1.3-ért akarta elsőre elvinni, mondta, hogy másnap reggel megnézné, és vinné. Másnap pedig még egy 100.000-et lealkudott.
    Úgyhogy szerintem 900-at vagy 1-et.

• [CS]Blade2

addikt

válasz pècsimunkás #194726 üzenetére

- Tankol első kattanásig. Számláló nulláz. 0km.
    - Megy mondjuk 327,5 km-t.
    - Tankol első kattanásig. 25,55 liter lett.
    327,5/100=3,275
    25,55/3,275= 7,80liter/100km

10 liter
    100/100=1
    10/1=10 és akkor 10litert evett 100km-en.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Citroware #194672 üzenetére

"előbb megvárom a járvány végét mire veszek autót"
    Szerintem a járvány végéig még nyugodtan lehet venni egy tök újat is, az is addigra el lesz bontva... mert ez itt marad velünk, mint az influenza. 20 év múlva talán kitalálnak valamit, hogy elhaljon, de egyébként valszeg végig kelleni fog az oltás vagy hébe-hóba mindig elkapjuk ezt is.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Llew #194640 üzenetére

Én csináltam magamnak pár hónapja sajátot a saját felhasználásomra. 7222km/év.
    Vételár, átírás, KGFB, az újnál CASCO, Adó, műszaki, olajcsere, nyári gumik, téli gumik, TMPS szenzorok, felnik, akkuk, kuplung, benzin (ezt nem kerekítettem, és én is 390Ft-al számoltam), generátor, önindító, lámpák, futómű, esetleges festés, szíjak, váltóolaj, fékek, nyelestengely-csapágy, ablaktörlés, és egyéb:
    Swift 2020: 16 évre: 11.069.764Ft
    Jazz 2014: 13 évre: 8.474.510Ft, míg az átlaga 16 évre vetítve: 10.430.166Ft
    Jazz: 2011: 10 évre: 6.420.277Ft, míg az átlaga 16 évre vetítve: 10.272.443Ft

A 2011-es egy 1.800.000Ft-os, a 14-es pedig egy 2.370.000Ft-os géppel van számolva, a Swift meg az akkori 4.120.000Ft-os árán. (GL, fehér)

Érdekesség, hogy a sok rövid táv, amiről nemrég beszéltünk költségben is elég extrém:
    A cikkben, ha felszorzom az 5 évet 16-ra:
    12.630.496 a 2001-es.
    18.620.160 az új.
    Egyrészt nagyobb autóval számoltak, de a legnagyobb különbség, hogy 20.000km/évvel, az enyém meg 7.222-vel van.
    A költségek 60%-án kb. a táv 33%-át lehet lemenni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194518 üzenetére

Ahogy dj79 írta, autókereséssel. :D. Magamnak is nézek utána a dolgoknak, meg úgy ált. is. Az utolsó pl. Gajdán [Motorgyilkos autós szokás - így ne vezess! 1. rész | Vezess TV] Aszem ebben a videójában van.

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194512 üzenetére

Az anyaghasználat a szükségeshez képest szerintem mindenki minden területen érzi, hogy egyre rosszabb. A gyártás egyre rosszabb.

A turbónál van egyszer egy plusz forgó alkatrész amit széthullhat, míg jó esetben csak elkophat, szóval egy kopó, fogyó.
    Ezen kívül a motor a megszokott ütemben elkopik, ellenben az eddig megszokottól nagyobb eséllyel hullik szét, de ez nem a turbó miatt van. Van amelyiknél pl. a közvetlen befecskendezés okoz ezt-azt, van amelyiknél az olajpumpa, egy rossz gyári csődarab, egy szenzor hiánya, egy rossz felhasználás vagy rossz szokás. Igazából szívóként is elhullanának azok a mai turbós motorok, amelyikek végül széthullanak.
    Ezért is ajánlott pl. az 1.4T-jet, mert turbó az van meg a hozzá kapcsolódó dolgok, de a fentiektől nagyrészt mentes.

Költségben mindenképpen több, mert 1x meg kell venned a kocsi részeként, és, ha minden jól megy, akkor is kinéz egy felújítás mielőtt bontóba menne az autó.

Egy csomó dologra sokkal jobban kell figyelned, vigyáznod rá. Jó olaj kell, időben kell cserélni. Nézni kell többször a szinteket, vizet, hűtők állapotát. Amikor beindítod hidegen érdemes várni elindulás előtt, hogy meglegyen az elégséges kenés. Leállítás előtt szintén járnia kellene, főleg, ha a pályáról jöttél le, mert ezek kb. tudnak vörösen izzani. Van amelyik már manapság figyel magára a tulaj helyett, és leállítás után még vissza hűti saját pumpával, ami mellékesen egy újabb hibalehetőség is egyben.
    További probléma szokott lenni, hogy turbósnál a turbó fújja, így nem érzed, hogy a motor szenved. Pl.: dombon felfele mész, repül fel a gép, és beváltasz egy 4-et is, és még 4-ben alacsonyabb fordulaton is repül fel... közben meg oválisra koptatod a hengerfalat. Azzal a fokozattal érdemes menni ilyenkor, amit a szívó motorosnál is használtál.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Doki16 #194459 üzenetére

Az a gáz, hogy 2021-esbe alsó hangon az 4 millió helyett 8 millió, és akkor hybridnél még van amit ugyanúgy kinyírnék a felhasználással. Tisztán elektromosban nem bízom, hogy nem-e jönne be egy akku vagy motorcsere garancián túl, és nincs elég amper, nem tudnám rendesen tölteni, meg annyira nem is akarnék ezzel szarakodni. Jártam 3 évet elektromos kerékpárral, azt is csak 3-4 naponta kellett tölteni, de elég is volt bele. 3 év után lehalt az akkuja, azóta is itt áll a full alu villanyos kerékpár, 70.000-ért hirdetem évek óta, gyakorlatilag totálkár az akku nélkül.
    Ha visszamegyünk években a használtakra, akkor már itt ebben a topicban kiveséztük a számomra, hogy nem igazán egyértelmű, hogy jobb lenne-e egy Honda Jazz helyett mondjuk egy HSD-s Yaris.

Úgy akarok venni, hogy, ha 10 évest veszek, akkor 2 millió körül, ha 5 évest, akkor 3 millió körül, ha pedig tök újat, akkor 4, max 4,5.
    Úgy, hogy, ha 20 éves koráig járatom, akkor durván évi 200.000 legyen a vételár visszaosztva.
    Lehetne 4 millióért nézni 10 évest és akkor kitárul a világ, csak egy átlag autó 20 évesen már nagyon oda van, ha valahogy nem rohad, a műanyagok, gumik, vezetékek, minden napról napra drámaian romlik. Akku-snál is idővel probléma az év, 30 éves működő akkupackra én nem számítok.

Szóval csak kell még egy utolsó szívó benzin. Olyan ami gyorsan melegszik, lehetőleg olcsó javítani. 4 henger, szívócső befecskendezés.

Egy turbó felújítást egyébként én is bevállalnék, ha sokat mennék. A vételárra, az üzemanyagra és a fenntartásra vetítve mondjuk 10.000.000Ft-onként jön be pár extra 100-as, de legyen 500.000 a turbós egyéb körítéseivel.
    Akkor tudod, hogy ez azért van, mert fújtad a turbóval hogy erősebb legyen, jobban menjen. Kalkulálható.

• [CS]Blade2

addikt

válasz vzsryl #194452 üzenetére

Én olyanokat megyek, hogy:
    H: reggel: 1,3km leáll 10perc, 1,3km
    K: reggel: 9,3km, este 9,3km
    SZ: este: 9,3km
    CS: reggel 9,3km
    P: reggel: 4,8km leáll 30perc, 0,4km leáll 20perc, 1,8km leáll 10perc, 3,5km
    SZ: reggel: 9,3km, este 9,3km
    V: reggel: 1,3km leáll 10perc, 1,3 km este: 9,3km
    Összesen: 80,8km

Ehhez hozzájönnek egyebek, úgy kicsit sűrűbb, de olyan, hogy a víz után még 25km mire meleg lesz az olaj és a motortömb, csak szökő évente.

Május óta írom a km-eket havonta:
    699,9
    571,8
    506,2
    462,7
    538,6
    538,2
    738,0
    561,1

Szerintem ez kinyírná a turbót is. Zsír újat 20év/150.000km-re tervezve.

Most már abban sem vagyok biztos, hogy nem-e generálnék számottevő tételű karbantartást egy részecskeszűrős 2021-es 1.2-es ISG-s Swifttel.

Lehet, hogy kifejezetten 2017-est kellene keresnem. Abban elvileg még nincs egyik sem.

• [CS]Blade2

addikt

Van egyébként ezekre az Opelekre magyarázat, hogy mi van benne pluszban amitől vagy 100-200Kg-val nehezebb, mint bármi más ami hasonló méret és hasonló árkategória? Gyengébb anyagból tettek többet, vagy rosszul van kialakítva és azért kell több vagy vastagabb, vagy másból jön össze? (vezetékek, műanyagok, kárpitok, stb.)
    Árban ezt a 100-200Kg-t nem tudták érvényesíteni, annyiért ment az 1400Kg-s, mint a konkurenciának az 1200-as.

• [CS]Blade2

addikt

Első nyilvántartásba vétel2014.02.11.
    Első Mo.-i nyilvántartásba vétel2021.01.12.
    Eddigi tulajdonosok száma1
    Jelenlegi tulajdonosok száma1
    Műszaki érvényesség 2021.03.31.

Ez a műszaki hogy van? Hogy lehet, hogy csak 2,5 hónapra kapott műszakit?

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194260 üzenetére

[link] Gondolom ez konkrétan a tied. 1205Kg és 90 ló, papíron 12,5 másodperc a 0-100.
    Ami még könnyű és erősebb 5 személyes csak a Civic 1.8 és az i30 1.6-van.
    A Civic 8,9 másodperces, az i30 9,9.
    A Civic-nek mennie kellett volna.

Alfa Giulietta 1.4 meg multiair. Az 170 ló és 7,7 másodperc.
    Az sem bíztatóbb, mint az 1.4 TSI DSG.
    Kifejezetten sportos RS modelek jöhetnének szóba. Pl. Skodából van.

Ha fiatalabb kell és erősebb, és a költségkeret is erősen véges, akkor nem nagyon lesz más.

Vagy az erőről vagy az évjáratról valszeg le kellene mondanod, vagy több lé kell.

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194232 üzenetére

Az én értelmezésemben ez azt jelenti, hogy az állapotot nagyon meg kell nézni, mert visszatekerik az órát, így az nem mérvadó. Ez leginkább akkor érvényes, amikor a 10 éves autóban 50.000km van. Nem tudhatod az állapotáról, hogy 50, 150, 250 vagy 350 ezer a valós.
    Persze erről sem tudhatod, hogy nem-e 350-ről vagy 400-ról tekerték.
    Felfele marha ritkán tekerik, szóval annyit lehet tudni, hogy amit nem cseréltek, az már sokat futott.
    Nem vagy sem előrébb, sem hátrébb. Lehetne kirakva ugyanez 75.000-el és 300.000-el drágábban. Nagy lutri az egész, egy zsákbamacska. Én ezért is kezdtem el megnézni, hogy mit tudnék megvenni tök újonnan. Az 0km-es, gyári fény, és semmi nincs elkopva. Itt csak az a biztos, vagy, ha van rokonságban, ismerősnél amivel láttad, hogy kb. mi történt a használat alatt, miket, mikor cserélgettek rajta.

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194221 üzenetére

Hát ezt valami olasz szakértő megmondja, de én nem látok belőle olyat, ami nem turbós. 1.6-ra dízeleket hoz ki.

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194218 üzenetére

Ja, annyi, hogy ilyen 250.000 feletti km van neki benne, szóval egyszerűen csak lehet, hogy időszerű volt, hogy gond legyen az 1.4-essel. A turbójának pl. nincs baja. Előnye még, hogy szívósorba fecskendez.

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194206 üzenetére

Itt van egy 120 lovas verzió, csak ez drágább és még öregebb is.

Egyik munkatársamnak egyébként ilyen van, eddig elég sok gondja volt vele. Németektől hozta. Nem működött a rádió, 1 hónapot várt japánból alkatrészre, összerakták neki, nem lett jó. Vett bele egy olcsó érintős kínai kütyüt beépítőkerettel.
    1x beindította reggel, hogy kicsit melegedjen, mire kiment, dőlt belőle a füst. Akkor cserélt egy trafót és 4 gyertyát.
    Nem sokkal később elment vele horgászni, hazafele elment az ereje. A vezérlésnél a kerék belső felén van valami ék, az eltört, kiesett és az egyik szelepsor külön szabadon forgott. Az közel 200K-s mutatvány volt.

1x odébb álltam vele, vezetni jó, meg kényelmes. Pozitívum, hogy szinte egyáltalán nem rohad így 10 éves korában. Egyedül a csomagtartón van két gumi/műanyag távtartó vagy ütköző. Na ott van neki rajta két kis 1cm-s rozsda, mert az valahogy leszedi idővel a fényezést.
    Másik kis apró hiba, hogy a fényszórók nem a legjobbak. Valahogy a belső kialakítása vagy csak az övé nem a legjobb, de Osram H7-ből a legerősebb van bent neki, és még azt is keveselte. Rendeltünk neki bele off-road-ost, semmivel nem lett jobb. Aztán rendelt egy LED-est, azzal még rosszabb volt, pedig ismerősének eladta, másik autó másmilyen búrájában teljesen fa...a volt. Ha sokan mész sötétbe, akkor ezt érdemes ellenőrizni, nehogy vétel után derüljön ki, hogy nem lehet együtt élni vele.

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194065 üzenetére

Nem tudom nézel-e még Lancereket: Van most egy sedan Lancer [link] közel hozzád. 8 gumi, 8 alu felni.
    Mondjuk lehet, hogy még így is van rajta egy kis extra felár. 1,5 most ezeknek az alja.

Én meg ugyanitt nézek egy Swift-et. 2016/10-es 2.680.000. Az alja ezeknek most 2.390.000. Mondjuk a 2.-on nincs ennyi karc és parkolási lezúzás. Pesten fénykép alapján jobbat kapnék olcsóbban, csak hát a fénykép az csak fénykép.
    2017-es újabb generációsból nem akarnak eladni valami jót jó áron. :)
    1 évvel újabb már 3.500.000.

• [CS]Blade2

addikt

válasz HKorn #194120 üzenetére

Azt nem tudom, tudunk valamit ezeknek az élettartamáról km-ben mondjuk addig, amíg már télen nem kezd el nagyon rossz lenni?

Én keveset megyek, nekem a 4 nyári + 4 téli az a repedezésig kitart. Szóval ahhoz 3x2x4 szenzor kinéz, és az jó 9 vagy 10 évig. Ebben az esetben új autó esetén nekem még kellene +4 felni is.

4S esetén, ha úgy meg elkopna mondjuk 5 év alatt, akkor nekem nem buli, mert addigra kihullik egy szett szenzor, és akkor ugyanúgy 8 gumi, de 4x2x4 szenzor.

Ha nagyon sokat megy valaki, akkor is ki tudja adni nagyon sz*rul. A régit már nem rakod vissza az új szett gumihoz, és ugyanúgy csak sz...okva megy.

• [CS]Blade2

addikt

válasz tboldi #194117 üzenetére

Én dombon lakom és nem sózzák, nem kotorják az utat. A munkahelyem meg a semmi közepén van, ott sem kotorják, csak késve. 6 éve még fater járt a géppel, valami Sava gumi volt rajta, volt, hogy lent kellett hagynia a főútnál a gépet és gyalog jött fel. Lefele meg az ónos fagyott trutyin 2x korábban fékezett, simán mentünk ugyanúgy tovább, kicsúsztunk a főútra egy sávnyit.
    Azután vettem a goodyear-t. Ugyanitt nemrég volt az a kis hó, estére lejárták az egészet, simán feljöttem rajta. Még meg is álhattam volna. Esőben, latyakba, sáros, nedves úton marha jó. Havon nem a legjobb ADAC szerint, de ahogy elnézem a forgalomban a körülöttem levők csúszkáltak meg kapartak, és feltartottak. Inkább arra kell vele figyelni, hogy a mögöttem jövő meg tud-e állni, nem arra, hogy én megállok-e.

Ez a téli veri a Michelin Alpin A4-et. Conti van még, amit hasonlót tud.

• [CS]Blade2

addikt

válasz HKorn #194114 üzenetére

Hát igen ez kérdés. Kolléga most vett 206-ost használtan, aztán vett 4S gumit. Bejött egy pár havas, jeges, saras, latyakos idő, mondja, hogy egy kalap sz*r, vennie kell rendes télit. Gondolom nem a Mislit vette, hanem valami olcsót.

Egyébként amire szánták, gyakorlatilag visszájára sül el a dolog. Én személy szerint szeretem a jó gumit az autón, de így el kell gondolkodnom a 4S-en. Na most így nem egy kicsivel jobb lesz a biztonság, hanem nagymértékben rosszabb, egész évben kompromisszumos gumin leszek.

• [CS]Blade2

addikt

válasz HKorn #194103 üzenetére

Autószerelő szerint némelyik simán képes 3 év alatt elromlani. A gyári verziónál a szeleppel egyben van, ha szétmegy a szelep, kuka. 2.-ra tudsz széttekerhetőt venni. A gumis is szét tudja cseszni, ha csak 4 felnid van és cserélteted, vagy 8, de valamiért le kell venni a gumit.
    Kb. 15.000Ft/db.
    Többe kerül, mint amennyit eddig a gumira költöttem. :DDD ráadásul nem szar gumira, mert Goodyear Ultragrip 9-esek vannak a gépen. 88.000 volt a gumi, meg valami 6000 körül tették fel. Ha szenzoros lenne, akkor a 2. szett most hullana ki belőle, az 120.000. Az én felhasználásommal minden szetthez 3 szett szenzor fog kelleni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz vzsryl #194100 üzenetére

Tudom. Viszont nem látom hasznát. Inkább legyen benne rádió, akkor nem hallom, hogy defektes a kerék és felnin megyek. :DDD

szerk.:
    Amiket írt:
    klíma: manuális 2 márkát leszámítva mindenhol alap, de a digi az sokszor a 2. vagy 3. felszereltség.
    navi: sokszor a 3. vagy 4. felszereltség, vagy még ott is külön felár.
    üléshűtés/fűtés: 2. felszereltségtől van fűtés ált.
    20-as vagy nagy alu felni: ált. a 2. felszereltségtől van egyáltalán alu, és sokszor a fullosnál van a top top felni. Még nagyobb, polírozott, stb.
    spéci gumi... talán kérésre horror felárért.
    Biztonság: pl. amiket én nézek: Swift: hátul tárcsafék a GLX-be van csak, GL+ még hátul dobfék. Jó, ha rendben van, lehet tudja ugyanazt, de na...

• [CS]Blade2

addikt

válasz Ursache #194094 üzenetére

Ilyet nem fogsz találni, tudom, mert én is hasonlóképp keresek. Olyat viszont találhatsz, mint mit nem rég beraktam ide a topicba képet, hogy az új i20-asban az entry felszereltségbe nincs rádió, hangszórók és klíma. Radaros-kamerás sz*r az persze van, meg a méregdrága guminyomás ellenőrző.

Ha az alap felszereltségeket nézed, akkor pl. kerékből nem a 20"-os alufelni lesz rajta, hanem a 15"-os lemezfelni dísztárcsával.

• [CS]Blade2

addikt

válasz dj79 #194019 üzenetére

Hát azzal kezdtem, abban hangszórók vannak, de klíma ott sincs az alap felszereltségbe. Az a vicc, hogy én nem is tervezném eladni és nekem még nem is kellene annyira a klíma, így az alap felszereltség is jó lenne. Viszont a motorja borzasztó. Nekem feltétel a 4 henger és a szívó, szívósorba fecskendezés. 3 feletti árral az sem mondható ár/érték bajnoknak.

Egyébként a i20 2. felszereltség aszem 4,7, színnel meg 4,85. Hiányzik még az az abból az üres felszereltségből.

Azt a 2,5 éves Swift-et kellett volna megvennem a keresésem elején. 3 milláért, utolsó napon már csak 2,8 volt. Most a legolcsóbb egy évvel öregebb 2017-es 3,3-3,5.

[link] Ez van most a közelbe. 2014.feb-i 2,65milla. Ez is extrém ár.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Kickass #194015 üzenetére

Ezen az elven nézegetem az új autókat, amiket meg tudnék venni:

Ez az i20 2021-es alap felszereltség 4.000.000-ért.

Ha jól veszem ki a táblából akkor ebbe egyáltalán nincs klíma, nincs benne rádió, még egy kazettás magnó sem, és hangszolókból sincs benne egy darab sem.

Ilyen ajánlatokkal azért nehéz. :DDD

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #194007 üzenetére

Én is néztem Lancer-t itt a környéken, de hamar letettem róla. Szerintem elég elavult a bele, sokat is fogyaszt. Amit linkeltél aszem annak 10 liter felett van a katalógusadat városba. Kívül a korához képest és ma is jól néz ki szerintem, de én úgy állapítottam meg a magam szempontjait, hogy én fogom vezetni, és a belsőjét fogom nézni, látni 95%-ban.
    Ez mellé rájön a megyei extra 150-300K felár, és egy adag japánautó felár, amit szerintem még mindig érdemes lenne nekem kifizetni, de az tény, hogy tetemes.
    Annó nekem ezekből egyébként az sedan EVO verziók tetszettek. 6,5-től már van is öreg belőle. 13-ért már egész jó. :DDD

• [CS]Blade2

addikt

válasz T0mBd1gg3R #193914 üzenetére

Hogy 8 liter helyett csak 5 litert eszik, és azonos távra 20 helyett 13-ért kell csak tankolni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Lacko32 #193909 üzenetére

Érdemes számolni az üzemanyaggal. Pl.: 2 millió az autó, 2 millió a fenntartás és a javítás, és 100.000km-re az üzemanyag:
    1,9 millió a benzin 5 liter fogyasztással,
    2,28 6-al
    2,66 7-el
    3,04 8-al stb.
    Nem mind1, hogy 5,9 az összköltség vagy 7,04.

Szerintem, ha 2 helyett van 3-ért olyan, ami 5 litert eszik, akkor inkább rohadjon egy 3 milliós vas a ház előtt és égjen el 2 millió üzemanyag, mint rohadjon egy 2 milliós vas és égessen 3 milliót löttyből.
    Persze azonos kategóriában ilyen nagy különbség nincs, de 0,5-1 liter azért játszik.

Dízelre is érdemes megnézni, hogy miből mennyit vegyünk, ha választhatunk. Kevesebb lötty, kevesebb vas, sok javítás. 300.000km-nél szinte biztos, hogy a lötty behozza a sok javítást.
    Szóval, ha 20.000 helyett elmegy tankolásonként 13.000-ból, és mindig félreteszed a 7.000-et, akkor ki tudod fizetni a 500.000-1.000.000-s javítást amikor esedékes, és a végén meghúzva a vonalat még marad is.

• [CS]Blade2

addikt

válasz slett27 #193800 üzenetére

Szintén zenész. A meglevőt mi is úgy vettük, hogy bementünk Tatabányán a régi buszvégnél, a CBA körül amik voltak annó, és vizsgálgatás nélkül. 2 játszott, egy régebbi Mazda, de az fekete volt és végig volt körkörösen karcolva a mosástól, meg ez az akkor majdnem 6 éves Focus. Na, azóta is azzal járok, de szinte biztos, hogy volt javítva, mert az első kerék feletti elemnek a csavarjai fehérek, és szinte biztos, hogy volt tekerve, mert pl. az első kuplungcsere 70.000 körül már megvolt. Ezt leszámítva azért szerencsénk volt, hogy nem nyúltunk bele a 10 perc keresgélés és átnézés nélkül.

Most eljött a csere ideje, és már egy ideje én is nézegetem. Voltam a környéken 6 kereskedésbe, hát, nem tudom. Nekem is be van állítva egy keresés a könyvjelzőbe a környékre, de nem túl bíztatók a kereskedések. A legtöbb gép külföldi, tekert, töröttből helyreállított, stb. lehet, és, ha kiterjeszted a keresést országosra, akkor láthatod, hogy sokszor még 150.000-300.000Ft-al drágább is itt, mint pl. BP-n vagy Győrbe.

Nekem ugyanaz a problémám. És az még a legkisebb gond, hogy 5-7ezer Ft és idő messzebb menni, de 15.000-20.000Ft átnézetni/db, úgy, hogy kb. az egész országos kínálat úgy sz*r, ahogy van.
    Több 100.000-et el lehetne b.ni csak a nézelődéssel. Még ebbe a topicba is írt valaki, hogy pár év után megunta, és elment a legközelebbi kereskedésbe, hogy ennyi, ma megvesz egyet, aztán lesz ami lesz.

Kolléga nem rég vett 2007-es Focus kombit, rengeteget megnézett, és azt tapasztalta, hogy a magánszemélyes még sz*rabb volt, mint a kereskedéses, és az árból is kb. ugyanúgy nem engedtek.

• [CS]Blade2

addikt

válasz tboldi #193675 üzenetére

Az 13 másodperc. Viszont 10.000Ft-al van a kerete alatt a legolcsóbb példány. 1 790 000 Ft. (5 ajtós)
    Előbb kap 1.8-ast, mint ilyet, ha nem nyúl jobban a zsebbe.

Szerk.: 23db szobajöhető 1.8-as van hirdetve.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Zarith #193662 üzenetére

Civic 1.4 1165Kg 83ló 7,6l város - 14,6s a 0-100
    Civic 1.8 1190Kg 140ló 8,4l város - 8,9s
    Focus 1.6 1249Kg 101ló 8,7l város - 14,2s
    Én is néztem ezeket.
    Hondából viszont legalább 2 évvel régebbit kapsz azonos árban, 1.8-asból meg 3-al.
    Én azért vetettem el, mert drága, és én nem tudnám kihasználni rövid távokon. Azt mindenképp érdemes gyorsan rövidre zárni, hogy kell-e 140 ló és 9 alatti gyorsulás, mert az már tényleg sportos. Van persze 1.4 Sport nevű, de az valami vicc lehet.

• [CS]Blade2

addikt

válasz BigBlackDog #193618 üzenetére

Elhanyagolható idő a gépészkedés része ahhoz képest, ha épp az első vagy előtted levő nem figyelni a lámpát. Az másodpercekben mérhető. A kézi váltót meg sárgánál berakod, onnan már 1 másodperc alatti a mozdulás. Sokan viszont nem úgy készülnek rá, hogy ez egy F1-es rajt VB pontokért. :DDD

• [CS]Blade2

addikt

válasz focvis #193478 üzenetére

Nekem a Focus1-es 2001-es most eszik 1000km-enként 3-3,5dl-t. Kb. 17 éves koráig egyáltalán nem kellett rátölteni két olajcsere között, úgy, hogy 7000km-enként volt cserélve.

Kolléga 4-5 éves VW 1.2 vagy 1.4 TSI Golf-ja 0,5-1 litert kér 1000km-enként. A szerelője szerint ez ilyen, nem kell javítani. Mivel sokat is megy, és állandóan írja a kormány mögött, hogy kevés az olaj, olyankor mindig visszatölti, így csak 20.000-enként cserél.
    10-20 litert rátöltöget évente + a teljes csere. :DDD
    Nemrég gyertyahibával megállt neki, kicserélték mindet, és a kivett tiszta retek volt. A közvetlen befecskendezés mellett simán lerakódott.
    A koksz probléma is lassan időszerű lesz neki.
    Kifogott egy extra selejt példányt. Papíron pedig ezzel minden rendben, mert ennyi olajfogyasztás még megengedett, és új kora óta eszi, és nem nőtt tovább.

• [CS]Blade2

addikt

válasz molnarpeter #193224 üzenetére

Az pont kb. addig volt nem? 2015-ös Swift akad a 2015-ös Punto árán talán-talán.

Egyébként van 2015-ös Honda Jazz 2,0 millióért: [link] Azt mondja, hogy Nagyon jó állapotú, végig szervízelt....
    érdemes a képeket megnézni. :DDD
    Állapota: Normál

• [CS]Blade2

addikt

Csak mit, ha nem Jazz-t vagy Swift-et? Ami számottevően olcsóbb közvetlen az a 208-as, a Clio, Fabia1.2 tsi, Fiesta 1.25, Opel, még alatta van Lada, Dacia meg ilyenek.
    Én mondjuk Jazz-ből 2016-ost nézek 3,5-ért, az 1.3 102 ló. 2,5-ért van mondjuk Fiesta 1.25 60 ló euro6.
    Note 2016-ból annyival elavultabb is, amennyivel kevesebbe kerül. 2016-os Swift mondjuk egy 100-assal több, mint egy Fiesta, de abból 2017-est vennék minimum, az már 3,2 körül indul, de inkább 3,5.

Én nem találok olyat, hogy "nézd!, itt van ugyanaz, csak nem Honda, nem japán, és csak 2,5"

• [CS]Blade2

addikt

válasz q13579 #193070 üzenetére

Megnézed a 2015-ös árát a kínálat alján vagy közepén, vagy a fullosból az alját, és ugyanezt a 2013-asnak, és kb. annyit. A generáció váltásoknál vannak nagyobb lépcsők, de idővel ahogy jönnek az újak, úgy csökken a generáció különbség ára is.

• [CS]Blade2

addikt

Most találtam egy tök jó hirdetést. Honda Jazz. 2009/8. 19.000km. Egy raklap német szervízpapír. kb. 140km-t mentek vele havonta átlag. :DDD
    Olyannyira gyári állapotú a rakat szervízszámla ellenére, hogy még az eredeti 11,3 éves Misli gumikkal adják. :DDD
    ja, GYÁRI ÁLLAPOTBAN!!!! a hirdetés címében. Lehet még az olaj is 11,3 éves.

• [CS]Blade2

addikt

válasz HKorn #192736 üzenetére

Nem az a baj az ilyennek, hogy rossz, rosszul megy, hanem, hogy nagy esély van rá, hogy széthullik. 30cm széles a 3 hengeres, fújva is van rendesen. Én csak annak ajánlanám, aki el tudja fogadni, hogy ez ilyen, és van a vételára, a fenntartása a normál szervizekkel amit egy ilyen agyon elektronikázott autó kér, és mellé beszámolja, hogy lehet, hogy lesz garis és/vagy garin túli motorcsere, vagyis, hogy bejöhet egy 2,2 milliós javítás. Minden hiba nélkül is kellhet bele egy 2. tök új motor idővel.
    Bele lehetne írni a könyvébe, hogy évente olajcsere, x időnként gyertya csere, szükség esetén cserélje a motort, ja, és az első generációsokba, hogy, ha leég az egész a p....be, cserélje a komplett autót.
    Ha kiderül, hogy ez még sérülékenyebb, mint az előzőek, akkor még ott is lecsapódhat a történet, hogy 8 évesen mondjuk 2,5 millió helyett csak 300K-ért lehet majd eladni, mert a kereslet beárazza, hogy ezek hajlamosak fő darab hibára.

Már most is vannak hahu-n 1,5 millióért 2014-esek. 221.000km-t futott 1,55millió. 1,6-os 2011-es 1,5 millió.
    A szívó 1,6 ugyanilyen 2,8-3,5 millió.
    És most még van aki nem tudja, hogy mit vesz... úgy megy el 1,5-ért.

• [CS]Blade2

addikt

válasz ngaba #192688 üzenetére

Nekünk az KERSZ oktató annó azt mondta a tanfolyamon, hogy nem a friss jogsis töri össze, hanem a 3-5 éves jogsis, amikor azt képzeli, hogy ez már nagyon megy neki. Erre kell figyelni. Ésszel kell menni továbbra is, és nem vállalni felesleges kockázatot.
    Munkatársam lánya pl. kb. 2 éve úgy törte rommá a gépet, hogy eső után egy veszélyesebb szakaszon beküldte a víz átfolyásba még a megengedettel, de az út viszonyhoz képest nagyon elmérte, és befordította az árokba, az árok végén meg ott volt a beton. A motor 90°-al elfordult a gépben, neki csak annyi baja lett, ahogy az öv megfogta. A mentősök is mondták neki, hogy ilyen roncsból ilyen kis sérüléssel még nem láttak embert kiszállni.
    Előtte is járt arra rendszeresen, ráadásul tudta, hogy ott szokott lenni baleset, sokan beestek már ott. Nem az volt a baj, hogy nem volt elég tapasztalata, hanem szimplán hülyeséget csinált. Onnan már kb. nincs ember, aki megfogja, majdnem úgy próbálta meg átküldeni a kéréses szakaszon, mintha száraz lett volna.
    Piásan, drogosan, fáradtan, gondolkodás nélkül, stb. szokott jönni a perec, amikor fiatal és/vagy frissebb jogsis borul, és töri a gépet. A legtöbb ilyen helyzetet egy nagyon tapasztalt sem tud megfogni, főleg, hogy már eleve nem mennek be ilyen szituációkba.
    Olyan meg marha ritkán van, hogy friss jogsival még pont hülye vagy, majd később megjön az eszed.
    Tapasztalattal elkerülhető helyzetet valszeg nehéz lenne megfogni friss jogsival, de, akiknek van már sok tapasztalat, azok sem/nem dobálták be a gépet kérdéses szitukba. Az ilyet ott kell próbálgatni, ahol van bőven hely.
    Ergó, ha hajlamos vagy hülyeséget csinálni, akkor sem az első években fogod, szóval akkor a 3-5. évre érdemes egy olcsó és biztonságos autót venni. Viszont, ha hajlamos vagy rá, akkor ezt nem ismered fel.
    Másik verzió a ló túloldala, amire a legegyszerűbb példa pl. egy új drága telefon pl. Ha marhára próbálsz vigyázni rá, félted, hogy nehogy leessen, akkor szinte tuti, hogy még az elején le fog esni. Ha történt mondjuk többször is ilyen valakivel, és azóta sem tudta ezt kezelni, az lehet, hogy egy drágább, újabb autóval is úgy járna. Akkor nincs meg egy normális, minimális önbizalom, hogy nem ejted le, nem tőröd össze, stb.

• [CS]Blade2

addikt

válasz st6969 #192587 üzenetére

Én is küzdők a pára ellen Focus1-esben. Én ultraderm-et szoktam beáztatni, a szemcsés részt megvárom míg kiül az aljára, mert az karcolna. Ez marha jól oldja a zsírt az üvegről. Utána még rá lehet menni mással is, ha nem tuti az eredmény.
    További trükk, hogy csak a szélvédőt és a két első ajtó üveget szoktam, szóval maximum a felét az összesnek, a többit ilyenkor már belülről nem, mert a para inkább a koszos, zsíros hátsókra ül ki. Így vékonyabb ül ki előre, azt max. 30 másodperc alatt lefújatom 4-es ventivel.
    Azt is lehet csinálni, csak nem valami életszerű, hogy a vizes rongyokat, törlőket nem hagyod benne, a cipőkre figyelsz, a gumiszőnyegen pedig, ha van egy kiönthető csepp is, azt mindig kiöntögeted.

• [CS]Blade2

addikt

válasz diegho #192536 üzenetére

A Lancer fogyasztása állítólag extrém. A súly-lóerőhöz képest is, szóval valszeg nem valami hatékony a motor. Gondolom régi fejlesztés. 2005-ös aszem, és 2007 és 2017 között ezt rakták bele.

• [CS]Blade2

addikt

válasz HKorn #192428 üzenetére

4.400.000 volt valakinek a példája.. A jogobella ivójoghurt volt 179ft, az 24 581 db. Most 219ft, az már csak 20 091db.
    A 4 490 db joghurt volt a bukó. A régi árral mondjuk min. 800.000Ft.

Úgy nem érdemes számolni, hogy 4 éve a 2016-os volt X, és ma eladva ugyanúgy X, mert ma X-ért ugyanazt tudnánk visszavenni, vagyis a használt 2016-ost.

Kár ezen agyalni, mert csak egy kis viszonyítási anomália került a nagy pénz értékvesztés miatt a képletbe.
    Úgy kellene mondani, hogy aki 4,4-ért vette, hogy évente elmondja, hogy mennyit vesztett a gép az értékéből, már csak 4,4-et ér, következő évben megint, hogy csak 4,4-et ér.

Szüleim annó az üres telket hitelre valami 300.000Ft-ért vették. Most 15.000.000Ft itt egy telek. Akkor is csillagászati összeg volt, most is az, semmit nem nyertek vele.
    Az autós példákra vetítve az egyik gondolkodásmód szerint akkor, ha 300.000Ft-ért eladnák most, akkor nem veszítenének rajta semmit.
    Az én elgondolásomban, ha ma valamiért csak 300.000Ft-ért tudnák eladni, akkor ma 14.700.000Ft-ot vesztenének a dolgon.
    15-ért lennének a pénzüknél, mert most kb. annyi órát kell dolgozni a 15-ért, mint annó a 300k-ért.
    A telek tartja az árát, az autó egyfolytában veszít az értékéből, így nem a legjobb példa, de a 30 év infláció miatt megteszi.

• [CS]Blade2

addikt

válasz IMIIKE1998 #192217 üzenetére

F150 Raptor. Azzal egész nap mehetsz 60-al földúton. Gyorsulása pazar. 100.000kmeket is beleverhetsz, bírni fogja. Annyi, hogy nem kicsi, hanem egy tank, ja és kb. két lakás ára. :DDD

• [CS]Blade2

addikt

válasz kerxy #192149 üzenetére

Én mindig attól tartok, hogy az ilyen törött vagy fő darab hibás volt, és 0,5 évig csinálták, mire látszólag visszaállították normál állapotba. Cég, gari, stb. azért biztatóbb.
    [Már is konkrétan, hogy 0,5 évig ki volt vonva, hanem inkább akkor amikor 3000km van a 4 éves autóba, vagy 15000. Ha nem pofátlanul tekert, akkor lehet, hogy azért nem mentek vele, mert képtelen volt futni a gép.]
    Az is biztos, hogy törnek az úton a fiatal autók, és sok töröttet helyreállítanak.
    Egy komoly motor-ba belenyúlás, egy komoly váltóba belenyúlás, egy összetettebb lakatos munka... a fél autó darabokra szedése és újra összerakása... ezek eltarthatnak hónapokig. A tulaj meg lehet, hogy a javítás után szabadulna is a géptől.
    Már az, hogy egy ilyen szétszednek és újra összeraknak... már nem lesz ugyanolyan.

Megnézném a rétegvastagságot, meg, hogy nincs szerelésnek nyoma, újnak tűnő alkatrészek, csavarokon szétszedés nyoma.

• [CS]Blade2

addikt

Én is a csomagtartóval vagyok meglőve, jelenleg már csak az tart vissza a végleges döntéstől. A mostani lépcsőshátú, 490 liter a csomagtartó. Minden visszalépés lenne, és egészen a Jazz-ig és a Swift-ig szűkítettem a listát. Úgy gondolom, hogy minden helyzetre, személyre szabottan van egy arany középút, egy elégséges minimum, és ezt kell megtalálni. Az biztos, hogy 490 literről legalább 350 liter-re vissza fogok lépni.
    Valószínűleg a túl kicsi is elégtelen, és a feleslegesen nagy is. Valószínűleg az is egy rossz elképzelés, hogy inkább legyen bazi nagy, mert ki tudja, hogy mit kell még vinni. Ebből fakad, hogy tankkal vagy saját busszal hordják a gyereket az iskolába.
    Neki kell ülni, és végig gondolni, hogy mi az ami a minimum követelmény, és mi az ami nem lenne rossz, ha beférne, és milyen kompromisszumokat tudunk bevállalni, mert végül mindenképp valahol kompromisszumot kell kötni. Nagy csatahajó a legkisebb költségekkel, kis fogyasztással.
    Ha eldöntöttétek, hogy minimum feltétel, hogy 2 autó kell, akkor onnan már nem lehet olyan nehéz optimalizálni a méret kategóriát. Kettőnél sok minden játszik. Én pl. 1-nél már olyanban is gondolkodok, hogy van ami 1 körbe nem fér be, hogy ilyen ritka esetbe fordulok kettőt. Az utolsó pár % miatt nem akarok buszt, lesz ami nem fér be, az teszem azt otthon marad.

• [CS]Blade2

addikt

válasz bandus #191957 üzenetére

Én meg 2x1,8km-t, csak ez céges, és a cég gondja lesz a gond. VW Caddy egyébként. 11.000km van benne durván 1,5 év alatt, szóval megy azért hosszabbat is, de biztos, hogy költséges lesz a mutatvány. 90km/h felett sosem járt 11.000km alatt, és egyhuzamban fél órát sem ment. Kíváncsi vagyok, hogy mennyi lesz majd a szervizszámla.

• [CS]Blade2

addikt

válasz hobizoli #191878 üzenetére

Igazából itt a 4 milliós Dacia-ról van szó, csak az elektromos drága összetevői miatt került szóba egy Tesla, az is csak épp azért, mert épp azt vizsgálták és az patkolt el. Elvileg jövőre, aki tud új autót venni, az tudna egy kompromisszumos, de új elektromos Dacia-t. Elvileg csak benzines Dacia, talán Clio lesz csak alatta árban.
    Ma 6-7 körül van a beugró, és ez lesz 4 millió. A kérdéses dolog, hogy megéri-e, ha várhatóan 1x új akkupackot és esetleg 1x egy új villanymotort kell hozzá venni valahol az élete félidejében vagy azon valamivel túl, garancián túl.
    Itt nincs egyéb matek, hogy taxinak, meg, hogy nagyobb-kisebb, erősebb, stb.
    Itt az a matek, hogy mész 150.000-et, ez lenne x benzin, lett x áram, és utána behány, és mondják, hogy semmi gond, 2 millió a bontott felújított + beszerelés.
    Ebben az esetben ugyanott leszünk, ahol most vagyunk a benzinesekkel és dizelesekkel, csak szögletesebben, mert, akkor ez olyan lenne, mintha 5000 literes lenne a tank, és, ha kifogy, akkor csak tele kérheted.
    A nagy kérdés, hogy eljön-e egy olyan budget kategóriás elektromos autózás, hogy realizálódik a vásárlónál a 4-7ft/km legalább egy része, vagy legalább a benzinesek javításai, vagy semmi, vagy még rosszabb lesz, és szerencsétlenül járva elektromossal kijöhetsz ilyen 70ft/km-re is.

• [CS]Blade2

addikt

válasz t72killer #191865 üzenetére

Én már kezdetben is mondtam, hogy a motorral is gond lehet. handrás mondogatta annó youtube-on, hogy ezek a villanymotorok nem olyanok, mint a barkácsgépek vagy porszívók, ezek nem mennek tönkre. Nekem villanymotorból még csak 1 fajta volt: ami tönkrement. Ált. a forgó rész, ritkán a szénkefe. Ezek nyilván nem szénkefések. Ellenben itt is van csapágy és azok szétküldik a villanymotort, ha tönkre mennek. Alkatrész árban meg hiába sokkal egyszerűbb a villany, látszik, hogy egy ekkora villanymotor azért csak bontottan is 1,5 millió.
    (akku sincs olyan messze egy telefonakkutól. Idővel egyre kevesebbet bír egy töltéssel, a vége fele brutális a hanyatlás, és spontán is el tud patkolni. BMS sem védi meg mindentől, van hibalehetőség.)

Itt az volt a végzetes, hogy elment a szimmering, és az kinyírta az állórészt. Szóval egy olyan hiba, mintha elmenne a vezérlés vagy a víz pumpa egy benzinesbe, itt is bejöhet.
    Külön a két rész gondolom rengeteget kibírna, természetes halála így nem nagyon lenne, vagyis kopásból, forgásból. Úgy viszont, hogy van csapágy, meg szimmering, meg víz.... hát örök életű csapágyhoz sok szerencsét.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Somatom #191860 üzenetére

Azt tudod, hogy nem játszik. Nincs olyan dzsunka ország, ahol beleférne lepapírozva. :D Egyébként az autóba sem nagyon, mert az alja az akkupack. 700kg vagy mennyi 18650-es cella az alja.
    Ugyanolyan fost azért vesz bele, mert a gyártó (Tesla) nem ad el újat, ezt is mondják a videóban. Még gariban is használt, több bontottból újraépített gyárit kapsz.

Mondjuk annyit hozzá kell tenni, hogy ez a szett meg lett f...tva Taxi-ként. 2 év alatt ment valami 150.000-et gondolom BP-en.
    Nem csoda, hogy eldobta az akkupackot és a villanymotort. Ellenben a nő számolja, hogy megérte, és befizetne egy újra,
    de azt nem számolja, hogy mekkora szerencséje volt, hogy kezdetben 8 év garit adtak rá, és még gari alatt dobta be az akku a kulcsot.
    Gari után a 70Ft/km-re + a vételár komplett, mert akku és villanymotor nélkül 2Ft-ot nem ér a vas.

• [CS]Blade2

addikt

válasz t72killer #191856 üzenetére

[Totalcar MűhelyPRN 79.: A sokat futott Tesla - álmok és valóság]
    Nem tudom, hogy van-e időd, elég hosszú.

Állítólag egy vékony lemez az akkupack teteje, és megbontás után már nem igazán lehet ugyanúgy visszatenni, főleg, hogy tömített, zárt legyen utána is.
    Van itt ebay-es mókolás is, hogy a 14 vagy hány modult 1000 euróért/db elviszik ebay-en, és akkor majdnem ingyen van a csere, ha el tudod adni, de azért érzi az ember, hogy ez nem a legtutibb. :DDD 15000 eurótól van az akkupack, de mond 25000-et is, ha jól emlékszem.
    Ez mondjuk vagy 3-4x akkora akku, és a minősége sem biztos, hogy egyezik, de tök mindegy, mert az ár 1/4-e is gazdasági totálkárra tenné használtan a Dacia-t.
    Ott van a videóban, van olyan modul, hogy minden 18650-es cella jó, csak ami körülötte van, az behányt.

Úgy lenne buli egy ilyen, hogy 15 év gari és mondjuk 200 vagy 300.000km, amelyiket előbb eléri. Egyébként óriási lutri.

Az elektromos mellett szó szerint harcolók egyes kijelentéseihez képest azért nagyon árnyalt a kép. Youtube-os nagy harcos szerint a villanymotor pl. faék egyszerű és sosem hány be. Hát itt elment a nőnek egy szimmering, komplett csere. Feltelt hűtővízzel az álló rész. Az akku sem 20év és 500.000km, meg 300.000 után 98%-os.

• [CS]Blade2

addikt

válasz molnarpeter #191850 üzenetére

Nem tudom, hogy itt mennyire jött fel a téma, de jövőre lesz a Dacia-nak elvileg támogatással 4 milliótól full elektromos. Már nem a plug-in témához, hanem az árakhoz:
    Aki keveset megy, annak egész jónak tűnhet. Főleg, hogy a benzinesük 3 hengeres.
    Engem mondjuk kicsit elriaszt, hogy a legutolsó műhelypornóba a Teslán cseréltek egy halott villanymotort és akkupackot. Ha garin túl jött volna a hiba, akkor a motor 1,5 millió a használt, bontott, az akkupack 9,5 millióért már elég jó használt, bontott, és a szaki eloszlatta azt az igét is, hogy cellánként, modulonként lehet cserélni.
    Úgy nem 7ft/km, hanem 70Ft/km.
    Valszeg valami pár éves Renault alkatrészekből lesz, de azért biztos lesz típushibája. Inverter, akku hűtési rendszer, meg amik most is fennállnak a kategória alján és a régebbi használtaknál, vagy valami hasonló.
    6-7 millióról legalább lemegyünk 4 millióra. A használt 6-7 éves Leaf-nek és Zoe-nak is rögtön egy alternatívát ad, még lehet, hogy le is veri ezeknek a használt árát.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Sir Pocok #191845 üzenetére

Suzuki topicban most írtam össze a Swift GL és GL+ közti különbségeket. Hát marhára egyén függő.
    Szerintem mindhárom szint valamilyen szinten reális. Kb. annyival kapsz többet, mint amennyit elképzelné rá szalon árban a plusz cuccokra.
    Swift-nél pl. +500K a ülés fűtés, tolatókamera, érintőkijelző, 16" alu felni, és még +340K a GPS, hátul tárcsafék, digi klíma, egyebek.

• [CS]Blade2

addikt

válasz bggmnd #191822 üzenetére

A fiesta:
    Első nyilvántartásba vétel 2010.10.08.
    Első Mo.-i nyilvántartásba vétel 2017.12.06.
    Külföldi volt.
    Óraállás:
    2017.11.16.58 482
    2018.01.19.62 203
    2020.03.26.102 615
    2020.05.22.104 660
    hirdetésben 113 000

Az valószínűleg igaz, hogy 55.000-et futott az előző 3 év alatt. Hogy előtte mondjuk Németországban 7 év alatt 58.482-t, azt azért érzed, hogy valami nem tuti. Ők újonnan vették, hogy járjanak vele, van pénzük gázolajra és egy sokkal nagyobb ország, messze vannak a városok egymástól. 128.333 szinte biztos, hogy volt benne 2017-ben.

A most linkelt Seat:
    Első nyilvántartásba vétel 2010.05.24.
    Első Mo.-i nyilvántartásba vétel 2020.05.13.
    2019.07.03.125 732
    2020.10.06.126 475
    Csak annyit látsz óraállásban, hogy valszeg lábon ideért valamelyik környező országól, vagy valami.

A magyar sem tuti biztos. Még az sem, amelyiknek stimmelnek a számok, mert minden műszaki előtt is visszatekerhették,
    és ez miatt a szervízkönyv sem tuti. Ott is lehet tekert, és hamis szervízkönyvekbe is simán bele lehet futni.

Ajánlott átvizsgáltatni, de itt jön a poén, hogy még az sem tuti. Talán azt 99%-ban kiszűri, hogy jelenleg nem gatya a gép, meg, hogy nem kettőből van összehegesztve, szóval nem volt komolyabban törve.

• [CS]Blade2

addikt

válasz m.lala #191817 üzenetére

Mondjuk az is hülyeség, ha nem figyeljük a km-t, mert csak-csak összefügg a benne levő még sosem cserélt alkatrészek várható döglődésével. Amennyi az órában van, annyit biztos, hogy futott, és, ha az sok, akkor az valamivel nagyobb eséllyel problémás, ellenben legalább tudod, hogy az valszeg annyi, és nem 600-ról tekerték vissza, meg sok alkatrésze lehet akár jóval fiatalabb és keveset futott.
    Ellenben a keveset futott jó dolog lenne, ahhoz pedig mindenképp keveset kell mutatnia az órának, csak a rengeteg visszatekerés miatt ember legyen aki megtalálja azokat, amin semennyit vagy csak egy keveset tekertek vissza.

Ismerős most vett látatlanban 5.7-ért egy S-max-ot, azért, mert kevés km van az órájában. Ránéztem hahu-n és a kínálat legtetejéről vette árban. 4,7 és 5,7 között van az az évjárat. Állapotra talán mind egyforma lehet, ezen is 3 elem fényezve van 200 mikron vastagság körül. A motorja viszont 1,5 ecoboost, annak pedig k.ra nem mindegy, hogy 50000 vagy 200000km-t járt.
    Na most itt lehet olyan, hogy 5,7-ért vette, és valójában 200.000 van benne, így 4,7-et ért volna, és nemsokára gond lesz a motorral,
    de az is lehet, hogy a 4,7-es meg 300.000-ról van 200.000-ra, és annak már tényleg nagyon itt van az ideje egy komoly javításnak vagy cserének.
    +1 milliót fizetett, hogy talán, van rá egy kis esély, hogy tényleg 50000 van még csak benne.
    +1 millióval megfejelte a zsákbamacskát, hogy valahol 50000-500000 között legyen benne, és ne 170000 és 500000 között.
    Ez mondjuk az az eset, amikor komoly felár is van, így, ha be is jön végül, meglesz, hogy a felfüggesztés elemektől az ecoboost-on át az ülés szivacsáig miért is fizetett +1 milliót. Ha nem nyert végül, akkor nagyobb a bukta.

• [CS]Blade2

addikt

válasz bggmnd #191808 üzenetére

Városi kisautókat nézegetek, ott 127.000km-ek vannak 3-4 éves példányokban. Persze van 15.000-es, meg 1 éves 3.000-el, de szinte biztos, hogy az egyik tekert a másik meg akkor törhetett rommá, és eddig tartott kipofozni.
    Én marha keveset megyek, így tudom, hogy van valós kevés km-es, de a legtöbben átlag 15-20000-et mennek, így egy 2008-as példánynál jó eséllyel 10-ből 8-9 esetben 240.000-ről lesz visszatekerve 140.000-re.
    Dízel-ből szerintem 140.000km-es 12 éves talán nem is létezik, és, ha létezne is, akkor annak lehet, hogy az lesz a baja, hogy a rövid utakat mentek vele, ami ugyanolyan, mintha 400.000-et mentek volna vele.

• [CS]Blade2

addikt

válasz T0mBd1gg3R #191765 üzenetére

Ellenben azok már kaptak az élettől, óra szerint is 200000-et már lefutottak. Egy 2007-esnek max. 5 éven belül már minden baja lesz. Akármilyen minőség volt, az évek betesznek neki. Nemrég cseréltem pár vezetéket Focus1-esemen, szinte megkövült a szigetelés a vezetékeken.
    Ha egy ilyen öreg autót akarsz sokáig használni, akkor rá kell költeni 1 vagy 2 új autó árát, és akkor elmegy még 15 évet. Azért ennyit, mert nagyon ki kellene lakatolni idővel, hogy elmenjen 33 éves koráig, és gyári vagy a legjobb utángyártott alkatrészekből kellene a fél autót kicserélni, hogy idővel ne legyen mindig valamilyen baja.
    Volt ismeretségi körömben olyan aki 2-es golf-ot tartott életben úgy, hogy olyan volt, mint az új. Állandóan szerelték, havi szinten kellett vele foglalkozni. Aztán bedobták a törölközőt, és sokkal fiatalabb Audi-kra váltottak, de azt is állandóan szerelni kell.

Amire te gondolsz, az már elúszott. Én is legszívesebben megvenném ugyanezt a Focus1-est eggyel nagyobb motorral a 2001-es árán és minőségén, és annyira vigyáznék rá, amennyire csak lehet.

Régen megbízható, minőségi, de mára már öreg leharcolt van,
    vagy bonyolult, sérülékeny, fiatal.
    Nincs tuti megoldás.

Ja, és majd nemsokára jönnek a legtutibbak, a bonyolult, sérülékeny, öreg, leharcolt példányok. 15 éves 1.0-s 3 hengeres turbós, övezetős, automata váltós. Már a megvételkor trélerrel kell majd érte menni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz creedszl #191697 üzenetére

Én úgy oldom meg a rozsda kérdést, hogy nem a márkák között nézelődők, hanem évjáratban megyek rá a minél fiatalabbra. 1,5 milliónál is megfizeted, ha valami még nem rozsdás, de előbb-utóbb úgyis az lesz.
    1,8-ig ha felmennél, akkor a Jazz-ből van egy generációval fiatalabb 90 és 100 lóerő-vel.

• [CS]Blade2

addikt

válasz őstag #191653 üzenetére

Érdekességnek akkor bedobnám ide hozzá, hogy 62.000-el vett Focus1-es 13 év alatt +90.000km, és meredeken romlik az állapota kb. 2-3 éve. 130.000-nél még nekem sem volt mérhető olajfogyasztás. Az előző csere előtt 9000km-en már rá töltöttem 3 litert. Jelen állás szerint a következő eddig 5 liter 10.000km-re nézne ki. (700km után töltöttem rá 3,5dl-t.) Végig Castrol 5W30-as volt benne 7-9ezrenként cserélve.
    Gyakorlatilag a hideg tartással és a várossal kopott annyit és be lett indítva annyiszor, mintha 250-300.000-et futott volna.
    A kopasz szerint amikor már meleg a víz, középen van, onnan még 25 km, hogy meleg legyen az olaj és teljesen egy hőmérsékletre átmelegedjen a motortömb, és onnantól akár végig lehet menni tiltáson, nem lesz számottevő kopás.

Szóval a szívó hybrid sem jó erre. A full elektromos lenne rá jó papíron. Gyakorlatban még erről sincs olyan sok tapasztalat, mert kevesen vettek elektromost csupa nagyon rövid utakra. A vételára miatt már eleve óriási hendikepp van.

• [CS]Blade2

addikt

válasz őstag #191647 üzenetére

dj79:
    Hsd téma: nagyban befolyásolja a matekot, hogy az aurisban mennyi a km. 180e km körül inverter vízpumpa csere esélyes egy százasért. Évente érdemes ránézni az egr szelepre is. Ezen felül nincs velük nagy rumli, 15 ezrenként olajcsere, 90 ezrenként gyertya és váltóolajcsere. Fékbetét és tárcsa nagyon sokat bír. Akkupakk javítás megoldott, de 250-300e futott km futásig nem kell vele foglalkozni a tapasztalatok alapján. Ezekben már nincs gond az inverterrel sem, ha a vízpumpájuk rendben van, szóval ez a rész sem lesz valószínűleg egy pénztárcaszaggató történet.
    A Hsd kevésbé érzékeny a rövid utakra, a technika megoldja a bemelegés kérdését, a nagyakku töltöttségétől függetlenül csak akkor állítja le a benzinmotort, ha a hűtőfolyadék elérte a 40 fokot, addig viszont nem is engedi nagy fordulaton pörgetni a motort, ezért nem kell gyakran hozzányúlni a motorhoz.
    Egy dolog még kimaradt a matekból, az pedig az értékvesztés, ebben a műsorszámban a Toyota hibridjei nagyon jól állnak (mondjuk a jazz sem rossz).

Én úgy számoltam, hogy 500.000-el többet kérnek érte, mint a sima szívó benzinesért, és azt üzemanyagban nekem csak éppen visszahozná, így megérhette volna a HSD Yaris, ha kisebb a javítási igénye, fenntartása. Ha valaki nem 130.000-et akar menni vele, hanem jóval többet, akkor lehet, hogy behozza a javítását is. Kérdéses, hogy a használt példányok elfutnak-e még annyit, hogy megérje, mert a legtöbb sokat futott, vagy valamiért nem tekerik őket annyira.

Saját részre számoltam 18 évre és 130.000km-re Focus-t és Swift-et, úgy, hogy két használt Focus 18 év alatt vs. egy új Swift:
    2,2 millió a két Focus értékvesztése, a Swift-é 4,5 millió.
    A Focus-ba 4 millióért kell benzin, a Swift-be 2,2 millióért.
    (persze almát a körtével, mert nem egy méret a kettő. Két használt Swift-et kellene nézni, úgy, hogy a 2. használt 2020-as.)
    150.000km körül talán egyenlőre jönne ki. Mindegy, hogy 4 millió rohad és 2 milliót éget el, vagy 2 millió rohad és 4 milliót éget el. Ha a javításait és egyebeit előre ismernénk, azt is bele lehetne számolni.
    Ellenben a javítás nyilván a legkiszámíthatatlanabb, egy komolyabb 0,5-1 milliós javítás helyett kijön 1300-2600 liter benzin, vagy épp fordítva.

• [CS]Blade2

addikt

válasz sipeti2 #191537 üzenetére

A Civic-hez képest a videós, versenypályás tesztek alapján a Focus RS sokkal élhetőbb utcán, hogy egy olyan márkát és típust is bedobjak, ami nincs a listádon. Én személy szerint a TSI motort kerülném.
    Az utolsó Type-R-ek kicsit bazári hatást is keltenek a sok szárnnyal meg beömlővel, stb., de a versenypályán talán az lenne a legversenyautósabb, a legnyersebb. Cserébe lábon nem lenne valami kényelmes eljutni a pályáig.

• [CS]Blade2

addikt

válasz yuing #191531 üzenetére

Kollégáknak van Bravo és Lancia Delta T-Jet-el. A Lanciába most ment el a vezérmű kerék belsejében egy ék (egyszerűen eltörött, és kihullott a helyéről), és külön elforgott. 220.000ft volt a javítása. A Bravo-ban nem volt vele gond. Amiről még én tudok, az a kormány kopása, de a Bravo-ban jó. Lehet, hogy nem gyári, vagy cserélték, javították valahogy. Egyébként le tud hámlani állítólag elég rövid idő alatt. Egy fél éve én is gondolkodtam rajta, mert jó áron vannak, csak én turbó nélkül, és akkor figyeltem ezeket meg az utakon pár példányt, és tényleg olyan, mintha ezek nem rohadnának, de azt is hozzá kell tenni, hogy ezek még csak 2010-es gépek.
    Az E10-es benzin kapcsán tudok egy-két fogyasztási adatot, és hát az ami még a hátránya valamilyen szinten, hogy nem azok hihetetlenül takarékos darabok. 7-8 litert gond nélkül bevernek. A Bravo is valami 1200kg vagy felette, a másik még nehezebb.

Ebben a videóban egy tulaj minden hibáját elmondja, amit tapasztalt a használat közben: [link]

• [CS]Blade2

addikt

válasz szabonagyur #191499 üzenetére

A kopasz a youtube-on mondta. Ő elviszi bárhova az autóit kérésre. Akkor mi a megoldás? Ha egy nagy kereskedés azt mondja, hogy ő nem viszi el az árút márkaszervízbe, akkor az ajánlott, vagy sem?
    Én inkább otthagynám a gépet így tapasztalat nélkül. Ha sikerült volna elmenni megnézni a kiszemeltet, akkor oda vitettem volna, ahova a jelenlegivel járok, és, ha az eladó nem engedi, akkor én azt azonnal ott is hagytam volna. (Igaz, hogy nincs tapasztalatom, egy 2 éves gépet nem feltétlen akartam tüzetesen átvizsgáltatni. Elég hihetőnek tűnt a szervízkönyves előélete és jó volt az ára, még garis volt.)
    Szerintem az a leggyanúsabb, ha egyáltalán nem engedi átvizsgáltatni, és az a 2. leggyanúsabb, amikor ő mondja meg, hogy ide és ide elviheted. Ebben az esetben bizonytalan, hogy nem-e oda viszik a gépet, ahova ő jár, és ferdítik az eredményt a kereskedőnek/eladónak kedvező irányba.

• [CS]Blade2

addikt

válasz WasabiTrsr #191494 üzenetére

Én még ugyanúgy kezdő vagyok, mint te, de elvileg az egyik szabály az, hogy, ha nem enged egy ilyet a kereskedő, akkor ált. ott valami gáz van. Így, ahogy leírtad, szerintem valami olyanról lehet szó, amit felemelve és a könnyen odavihető mérőeszközökkel nem derülne ki, míg a márkaszervízben valszeg igen.
    Ha mégis igazat mondott, akkor ált. a kereskedők azzal szokták az ilyet magyarázni, hogy néhány márkaszervíz nagyon alapos, és a kis hibákat is elmondják, mindent cserélnének, így pedig elriasztják a vevőt, hogy a kinézett kocsi egy vödör csavar.

Egyébként melyik motorral van szerelve a gép?
    A dízelnek a dízel nyűgjei vannak, az ecoboost pedig a benzinesek közül talán a 2-3. legkényesebb. Kicsi, kis cm3-s, közvetlen befecskendezéses.
    A Ti-VCT-nél csak az okoskerék ami egy komolyabb plusz tétel a faék egyszerű szívó motorokhoz képest, valamint úgy tudom, hogy az mk2-es 101 lovas verzióhoz képest ezekben dupla katalizátor van ami 1 alkatrész és 4db lamdaszonda.

Ami még fontos lehet Focus esetén, mert én is azokat néztem először, hogy k.va sok futott cégesautóként, ami valamivel bizonytalanabb előéletet jelenthet. Aki javíttatta, karbantartotta, annak is lehetett egy darab vas, és aki hajtotta, az is lehet, hogy úgy ment vele, hogy nem az enyém, ami persze lehet jó is, meg rossz is. Még jobban vigyázhatott rá, mint a sajátjára, vagy épp hidegen rúgta neki, majd a cég javíttatja vagy cseréli.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Qru #191428 üzenetére

Igen, gyanús volt. 3-ért is jó áron volt, de ott volt a lízing és az autópályán is kaphatott ezt-azt. 3,5-ért azért a legrosszabb ajánlat lett volna a fentlevők között, így valamennyire alá kellett mennie árban. Ellenben a 700K-val drágább verziók igen magas áron vannak. Nem tudom, hogy mennyi volt tavalyelőtt a GL+ választott színnel, de pár 100-al biztos többet kérnek érte. Az újba azért van egy 200K akku, a villanymotor, LED lámpa elől-hátul.
    Mondjuk látom is ugyanazokat a hirdetéseket, szóval annyira nem kapkodnak érte, hogy 3,7-ért vigyék a 65.000km-est. A 3500km-es is megvan azóta is.
    A 2017 végiek is ott vannak, és az előző generációs legfiatalabbjai is elég magas áron vannak. Beárazták, hogy egész jó lett a híre, ahogy a Hondát és a többi japán is.

• [CS]Blade2

addikt

válasz sagesz93 #191423 üzenetére

Tegnap reggel felírtam magamnak az eladó telefonszámát, szóval rendesen gondolkodtam rajta, csak nem tudtam, hogy egyáltalán elférnék-e benne. A héten megnéztem volna egy autószerelő ismerőssel, de ez a hajó már elment. Az sem utolsó, hogy itt volt 7km-re.
    Még azt is összeírtam, hogy mennyi kacat van egy 20-as GL-ben, GL+-ban, és mennyi a 18-as hirdetettben,
    és az jött ki, hogy a 18-as még valamivel közelebb is ált hozzám. Többet fogyaszt, de abba nem volt a hybrid rendszer, (szerintem) start-stop sem volt 18-ban, nem LED a lámpa, hanem sima H7-es izzós, nincs sávot figyelő érzékelő, vészfékező, és automata fényszóró magasság állítás. Volt hozzá 4 téligumi, és GPS is volt benne.

Sejtettem, hogy van amikor már jobb ülés jár, csak nem tudtam, hogy GLX-ben jobb-e. A Sport-ban ezek szerint még jobbnak kellene, hogy legyen, de ez is jó. Annyi, hogy 100kg felett lehet, hogy keskeny az oldaltartása miatt.

• [CS]Blade2

addikt

Megnéztem egy 2019-es Swift-et, hogy mennyire lenne kompromisszum a mérete miatt. Elől én marha jól elférek, a fejem felett még van vagy 6-8cm, és nem tudom, hogy egyezik-e az ülés az egyes felszereltségeknél, mert ez egy GLX volt (CVT), de ez marha jó oldaltartásban. Magam mögött viszont nem ülnék hátul, így, ha fateromat és a bátyámat egyszerre kellene vinnem, akkor hasonló magasság és nagyobb szélesség :D miatt ők rászívnának. Én 183 cm vagyok és 87kg, magam mögé max. 175-178 cm magas embert tennék, mert nekem beleér hátul a fejem a tetőbe. Elférnék, de középen, mert a széleken a tető gömbölyűre le van csapva az ajtók felé. Ledöntött üléseknél van egy 10cm-s lépcső, de a nyílással és a m2 hellyel az úgy rendben lenne.
    A 2.790.000-es példányt viszont elvitték már, így most jelenleg a legolcsóbban 3.500.000-ért van.
    Megnézem a Jazz-t, ha ott nem ér bele a fejem hátul, akkor a +100 liter csomagtartóval az optimálisabbnak tűnik, ellenben az árak miatt a Swift fele hajlok jobban.
    A Focus-okat kezdem kizárni. Számolgattam, és a csomagtartója csak a Jazz-ével egyező a ferdehátúnak, és katalógus adatban az 1.6-os városban bever 8 felett. A tervezett km számmal üzemanyagban az öreg Focus behozza a Swift értékvesztését. 2 millió helyett 4 millió, míg üzemanyagban fordítva. Szerintem akkor lenne reális nekem, ha járnék autópályán.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Qru #191368 üzenetére

Ha a Suzuki-ra esne a választás, azt is érdemes lenne elvinni szerelőhöz? Elvileg garanciális még. Egy autószerelő ismerőst tudnék vinni magammal, csak ugye helyben ő sem tud sok mindent megnézni, de hát gondolom van aminek nem is nagyon lenne értelme. 2 év és 3 hónapos a gép.
    Másik, hogy itt van 7km-re tőlem a Suzuki márkaszervíz, ahova hordta az eladó. Ott érdemes, lehet kérdezősködni a kocsi felől, vagy úgysem mondanak semmi érdemlegeset?

250km-el ez előtt szervízelték, nem-e találtak valamit, és azért akar tőle megszabadulni a tulajdonosa. Extrém jó lenne ez az ár. Navi is van benne, és ott a 8 gumi.

Úgy csinálnám ahogy dj79 írta. Ha csalás van a dologban, akkor abba úgysem menne bele. Egyébként 1 tulaj van a jszp lekérdezésbe, és ott van, hogy a lízing cég keze rajta van.

• [CS]Blade2

addikt

válasz dj79 #191362 üzenetére

Ő lízingeli. Én megvenném kp-ra is. Főleg, hogy már csak 2.790.

Ezt írja a netrisken:
    Ilyen esetekben a legbiztonságosabb módszer, ha az eladó és/vagy a vevő egy autókereskedést kér fel a tulajdonosváltás lemenedzselésére. Ennek során a kereskedés technikailag megvásárolja az autót, de előtte előleget nyújt az eladónak, aki ebből végtörleszti a hitelt, a törzskönyvet megkapja a régi tulaj, tőle a kereskedés, végül pedig az új tulaj fizet a kereskedésnek, megkapja a kocsit is, a törzskönyvet is - minden jó, ha a vége jó. Persze a kereskedés mindezért felszámíthat pár tízezer forint díjat, de a vevői kockázat így a legalacsonyabb. Ha pedig az új vevő is hitelből kívánja megvenni a kocsit, akkor ez a folyamat nem is nagyon kerülhető ki, hiszen az új vevő bankja nem fog hitelezni addig, amíg a törzskönyv nem kerül hozzá.

• [CS]Blade2

addikt

válasz [CS]Blade2 #191359 üzenetére

Közben az előző pár percben levitte az árát 2.790.000-re. Lehet, hogy még sincs csoda, és valami gond van a géppel?

• [CS]Blade2

addikt

válasz dj79 #191353 üzenetére

Azt olvastam így rákeresve, hogy az a legjobb, ha megbíznék egy kereskedőt, aki megveszi a lízingeltet, és utána én meg a kereskedőtől veszem meg. Ez így elvileg pár 10.000-el drágább lenne, ellenkező esetben necces az átíratás, mert lehet még hitel a kocsin, a törzskönyv lehet, hogy a banké, lehet, hogy az eladónál van, de azt hiába adná oda. Ha nem tudod átíratni, akkor még gond is lehet, hogy mit keres nálad a törzskönyv. Valami ilyesmi.
    Szóval a lényeg, hogy nem kereskedő-magánszemély egy kifizetett hitelmentes autóra, vagy magánszemély-magánszemély, hanem bonyolultabb vétel lenne. Elvileg magánszemély lízingeli jelenleg.

Jazz: A vezérlésre nem tudok ránézni 200-250e km-nél, mert nem tudni biztosan, hogy az mikor lesz, vagy nem-e volt már. Jürgen ment vele, esetleg adnak valami német szervizes papírt, de ki tudja, hogy nem-e pörgött vissza a behozatalkor az óra.
    Ezekből nem találtam eddig olyat, aminek elhiszem az előéletét, így számolnom kell valamennyi kockázattal a vezérlés, motorkopás, egyebek esetén, hogy belenyúlok. (tudom, ezekkel kisebb az esély, egyrészt a jó híre miatt is nézegetem a Jazz-eket.)

Árban viszont a 2013 és 2018 közti éveltérés, a km eltérés, a felszereltség eltérés miatt lehet, hogy simán megérne +700K-t a Swift.

Szervizek: (2018.07-es a gép)
    2018.10.31. - 12158km
    2019.02.01. - 20738km
    2019.05.10. - 31888km
    2019.08.30. - 44010km
    2020.01.31. - 58320km
    xxxxxxxx - 75200 (fékeket is beleértve, de nem tudjuk, hogy azzal mit.)

Amit nem tudunk, hogy mit csináltak a fékekkel, és azt, hogy ezek közül mikor cseréltek olajat. A motorban, kuplungban, váltóban, futóműben 99%, hogy 75.000km van). Ha cseréltek valamit a fékeknél, akkor abban 250km, ha nem, akkor 75000.
    Ha 6x cseréltek olajat is, akkor az istenkirály lenne, csak az utolsó közti 17.000 ami nem teljesen tetszik. Ha az enyém lett volna, akkor biztos, hogy hamarabb cseréltem volna, csak gondolom tudta, hogy idén év végén eladja.

Jövő nyárig garis, ha jól számolom. Nem tudom, ilyenkor még kellene 1x márkaszervizbe vinni? Egyáltalán 18-ban már 3 év garival adták?

(egyébként aki a ideit nézegeti, abba a hybrid miatt 0W16-os olaj kell. Ezekbe a korábbiakba aszem 0W20.)

szerk.: Ha ezt elengedem, akkor a 2. legolcsóbb ilyen 3.500.000. Úgy már más mutatna a matek, mert úgy nem 700K lenne közte, hanem 1200K.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Qru #191349 üzenetére

1.2-es a következő generációban: 1198cm3. Pár napja ajánlottad, hogy szerinted a 2013-as Jazz-t. 2.300.000Ft lenne egy 125.000-et futott példány.
    A lízinges Swift meg 3.000.000Ft. 2018.07 havi, 6x volt szakszervízben, a gyári nyári gumi mellé jár egy szett téli 1 szezonos, de a kettőben együtt 75.000km van, és az autóban is. Havi 3000km felett jártak vele, elvileg pályán.

A Swift-hez gondolom kellene egy kereskedő, aki megveszi, ami miatt valamivel több lenne. Elvileg 250km-el ez előtt szervízelték a fékeket is, de ez nem tudom, hogy mit takar, lehet, hogy már cserések rajta.

A Jazz lehet, hogy 300.000-et futott, annak bizonytalanabb a papírja. 7 éves, és 125K, így vezérléscsere biztos kellene, és ki tudja, hogy milyen a kuplung, fék, gumi.

44cm3 eltérés, mindkettő 90 ló. A Suzuki 840kg, a Jazz 1131kg.

Jazz digi klímás. A Swift manuális. Van érintő kijelző, GPS, alu felni, ülés fűtés, tolatóminden, egyebek, ami eltérés.

• [CS]Blade2

addikt

Hirdetésben írja, hogy magánszemélytől, és hogy lízingelt, így pár nap átfutási idővel kell számolni. Ezt mennyivel lenne bonyolultabb megvenni, mint kereskedőtől egy nem lízingeltet?

Van egy 75.000km-t futott tavalyelőtti Swift tőlem pár km-re. Elvileg autópályán verték bele, és 0,5 millióval olcsóbban adja, mint a többi 2 éves-t.

• [CS]Blade2

addikt

válasz ngaba #191290 üzenetére

Igen. Én úgy számolok, hogy 20 éves korukban ezeknek végük, mint a mostaninak is. További életben tartás már csak még egyszer az árát és/vagy lakatolással.
    Most 2020 van.
    Ha vennék egy 4-4,5 milliós Swift-et, akkor azt 2040-ig is megtartanám akár. (persze ki lát ennyire előre.)
    Ha a legolcsóbbat nézem, akkor megvenném 1,5-ért, de 2029-ben megint kellene vennem, akkor 2-ért kapnék egy MK3-ast, ami elmegy 2040-ig. Csak szemléltetésképp, hogy ebben az esetben 2x kellene vennem,
    így az új nem 3 millióval drágább, hanem csak 1-el. 2020 és 2030 között jelentkezik, hogy 0 évesről 10 éves lesz 1 millióval drágábban, vagy 10 éves-ről 20.

Qru: A mostani 2001-es Focus 1.4-es még lassabban is gyorsul. 14,4 másodperc vagy mennyi. Pörgetni kell mindet. A Yaris 1.5-öst és az 1.6-os 101 lovas Focus-t, valamint a 125 lovas Focus-t nem kellene annyira.

• [CS]Blade2

addikt

A saját listám szűkítettem:
    Focus 2008-2009 - 1,15-1,5
    Swift 2009 - 1,35-1,5
    Jazz 2009-2011 - 1,45-2,2
    Swift 2011-2015 - 1,6-2,4
    Sandero 2017 - 2,2-2,3
    Jazz 2013 - 2,4-2,6
    Focus 2013 - 2,5
    Jazz 2016 - 3,5-3,6
    Yaris 2020 - 4,26-4,5
    Swift 2018-2020 - 3,5-4,62

Most tovább tudom szűkíteni a kört, ha megválaszolom a kérdéseket:
    - Kell-e nagy csomagtartó, tágas utastér?
    - Belefér a nagyobb cm3 a 7-8,5 literes fogyasztással?
    - Bevállaljam a nagy értékvesztést, új autót?
    - Bevállaljam a használt zsákbamacskáját, hogy bármelyik lehet sérült, törött, tekert órás, akár motorhibás, komoly javítást igénylő?
    - Elmenjek-e addig az évjárat miatt, hogy inkább egy fiatal Sandero-t, mint öreg Focus-t vagy japánt?

Ami tetszik: A régi Focus ára :DDD, a régi Jazz variálhatósága, a fogyasztása, a Sandero ára, fiatalsága, az újabb Focus kinézete, a nagyobb cm3.
    A Yaris kívül, belül, a motor és az ereje, az új Swift belseje, a kis tömege, az alacsony fogyasztása, míg az újabb Jazz kívül, belül, és a variálhatósága, alacsony fogyasztása.

Ami nem tetszik: A régi Focus-nál, hogy nem nagyon lenne előrelépés a meglevőhöz képest. 7-8 évvel fiatalabb, de csomó alkatrész konkrétan ugyanaz. Inkább a Jazz fele hajlok 2010-ig.
    A 7 éves kategóriában nagyon nehéz lenne dönteni a 3 közül, és valahol pont ezen a 2,5 milliós szinten érzem azt, hogy ennyi már sok zsákbamacskát játszani.
    Az újabbaknál zavarna, hogy a Jazz-be ennyiért már bevertek 100.000km-t, de igazából ki tudja, hogy mennyit, és már 4 éves. A variálhatósága, csomagtartója miatt tartom a listában, de lehet, hogy jobb lenne még a piros GL Swift is inkább mondjuk +400K-ért, vagy ugyanannyiért 2-3 évvel is fiatalabb Swift. Ami összességében nem tetszik, hogy még a 2015-2019-es Jazz-eknek is a 1/3-a úgy van hirdetve, hogy már ott a karc, horzsolás vagy a horpadás. Kivenném a listáról, de még meg kell néznem a Swift csomagtartóját, mert, ha vállalhatatlan, és végül a fiatal mellett döntenék, akkor csak meg kell b....ni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz kisza25 #191271 üzenetére

Ilyen ütemben kellene tovább romlania a Ft-nak és drágulnia az új autóknak, hogy ez továbbra is így maradjon.
    Egyébként Swift GL+-t néztem nem alapszínnel, használtaknál meg GL-t GL+-t. A GLX-et, az automatákat, turbósat nem néztem hozzá.

Aki 2016-ban vett, annak nem csökkent az ára, de az értéke igen. Akkor egy új Vitara árának megfelelő 3,8 millió Ft-ot fizetett érte, most pedig 3,8 millióért tudja eladni, ami egy használt 4 évesnek az ára. A szám egyezik 3.800.000=3.800.000, de ma az a 3.800.000 már csak annyit ér, mint 4 éve mondjuk mondjuk a 2,8. Vagyis az ára 3/4-ét éri már csak.

Mindegy, hogy 4.000.000-ért megveszi, 4 évre rá eladja 4.000.000-ért, és 5.000.000-ért vesz egy 0 éves 4 évvel fiatalabbat,
    vagy megveszi 4.000.000-ért, 4 évre rá eladja 3.000.000-ért, és megveszi betonstabil 0% inflációs és gazdasági helyzet mellett az új 0 éveset megint 4.000.000-ért.
    Mindkét esetben a használt árán ugyanazt a típust és évjáratot tudná venni, és mindkét esetben bőven hozzá kellene tenni, hogy megint új 0km-es legyen.

Van egy kiló kenyerem, 500Ft-ért vettem, el inflálódik a forint, eladom 5.000.000-ért, majd szétnézek, hogy mit vegyek a 4.999.500Ft nyereségemen, de 5.000.000 egy kiló kenyér, és 2.500.000 egy csoki.

Még egyszerűbb verzió: Amikor 2016-ban vett valaki egy Vitarát, annyit ért mint egy új Vitara, ma pedig van egy 4 éves Vitarája, ami annyit ér, mint egy 4 éves Vitara. Az értéke ennyit változott, miközben az ára Ft-ban semmit.

• [CS]Blade2

addikt

válasz kisza25 #191262 üzenetére

Van értékvesztés:
    2020: 4.120.000-4.620.000
    2019: 3,700-3,900
    2018: 3,450-3,500
    2017: 3,100-3,600
    2016: 2,700-3,000

1.420.000-1.620.000Ft értékvesztés 4 év alatt.

Ebből a szempontból egyébként tovább megtartva - ha kibírna 20 évet - akkor évi 200.000Ft.

Az általam nézett autókra ilyen számok jönnek ki, ha 20 éves korukig járatnánk:

112-127K /év Focus mk2
    180-200K - Focus mk2.5 mk3
    133-171K Honda Jazz 2009-2014
    186-211K a 2015 és utániak
    111-113K Dacia Sandero
    122-135K Dacia Sandero (2017-2020)
    és 200K - durván az összes 4.200.000-4.500.000 közötti mai új kisautó, mert 20 évesen használtan 200-500K-t érnének durván.

A Dacia-nál van egy olyan, amire azt mondom, hogy nem nagyon van értékvesztés:
    2 éves: 2.300.000-2.750.000 között van.
    3 éves: 2,2-2,3
    4 éves: 2,25-2,5
    5 éves: 2-2,2

Az idei azzal a felszereltséggel, amit vizsgáltam: 3,16 millió. 2 év alatt lemegy 2,3-ra, további 3 év alatt 2-re.
    2x 430K bukta után 3x 100K

A Suzuki 4x 400K (persze generációváltás is van közte). Az újnak viszont mindenképpen nagyokat és gyorsan esik az ára az első 2-5 évben.
    2011-es Swift 1,5-2,2.

Persze amire te célzol, az most tényleg jelen volt/van, de aki megvette annó 3 millióért, és most eladná 3-ért, az most ugyanúgy 4,5-ért tudna újat venni. Ha meg megtartja, akkor onnan folytatódik az értékvesztés.
    Csak úgy jó, hogy megvette, használta, most eladja ugyanannyiért, amennyiért vette, aztán vesz egy bringát 100K-ért.

• [CS]Blade2

addikt

válasz Qru #191226 üzenetére

Nem tudom. Még nem jöttem rá, hogy melyik milyen. A Honda Jazz-re pl. indirect-et ír. A Suzuki-ra még nincs ilyen formában, de az 2db a szívócsőbe közel a szelephez. Ott csak az lenne a ciki, ha 8-at kellene cserélni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz parandroid #191210 üzenetére

[link] Itt egész jól le van írva minden róla. Március körül érkeznek. Szerintem jól néz ki a Sandero és a Logan is, bár még egyszer lépcsőshátút nem akarok jelenleg, így én inkább a Sandero-t venném.
    Ami a bajom vele, hogy
    - 1 liter 3 henger, és jövőre még gyengébb lesz az euro6.324355 szabványnak megfelelés tovább csökkenti az erőt.
    - Multipoint Injection (az én felhasználásomra nagyon nem lenne jó. Inkább locsolnám extra benzinnel, hogy tiszta maradjon a bele.)
    - és, hogy a minőségéhez és a felszereltséghez képest nem annyira extrém olcsó. A Sandero 2,75 millió, és akkor még klíma sincs. Pár légzsák, lemez felni, stb. A 3,65 millióshoz képest meg nem sokkal ott a Suzuki 4-ért vagy 4,5-ért, vagy a kifutó Yaris 4,2-4,5-ért, ami mondjuk a Dacia-nál is szarabb anyagokból van a tesztek alapján. Cserébe román helyett azért japán, ami bár lehet, hogy már nem sokat ér, de még mindig mindenki egy kicsivel minden más fölé helyezi őket. A Suzuki hybrid is, 15 másodperc helyett azért jóval jobban gyorsul, a Yaris meg 1500-ös, alulról kezdve mindenhol nyomatékosabb, várhatóan amennyivel nagyobb, annyival tartósabb is. Az 1-2 évvel ez előtti árán sokkal jobb alternatíva lenne.

• [CS]Blade2

addikt

válasz diegho #191173 üzenetére

Auris-nál is megvannak a hátrányok. A régiekbe már belevertek min. 250.000km-t, de inkább 350.000-et, és egy 1.6-os városban bever 9 litert, (1275Kg)
    az 1.33-as motor meg kifejezetten problémás lehet, abból majd bármelyikkel gond lehet, ha nem jó olajat tettek bele. Attól függően, hogy rövideket vagy hosszúakat mentek vele, 0W20 vagy 5W30 kellett volna bele.
    Na most ebből találni egy olyat, aki dokumentálta és hiteles, hogy sűrűn cserélte, és a felhasználásnak megfelelőt rakott bele...
    2-3M, meg a motorfelújítás vagy motorcsere, és ott vagy a Swift új áránál, és hibába régi Toyota, ha futott 250.000-et, akkor bármikor kérhet még ezt azt pl. futómű alkatrészt, egy kerékcsapágyat, stb.
    A te felhasználásodra talán az 1.8 HSD hybrid-el jó lenne. Papíron 3,8-at fogyaszt.

• [CS]Blade2

addikt

válasz ngaba #191169 üzenetére

Amiket olvastam, hogy újonnan is vissza kell hordani gariba, meg GTK-osra megy 1-1 alig futott 1 literes ecoboost... nem tennék rá, hogy mindegyik 3 hengeres lesz-e 10 éves. Úgy pedig rohadt drága lesz használtan, ha 2 millióért akarja adni a tulaj, hogy azért ne bukja az új ár egészét, hogy még van neki szerencsével jó 1-2 éve.
    De igazából itt nem is az árral van a baj, hanem a kínálat és a kereslet nem találkozik, nincs igazán személyre szabhatóság.
    Pl.: hiába lenne fontos, hogy 4 hengeres legyen, ezért megadnánk a felárat, ezért később többet tankolnánk, de erre nem lesz lehetőség.
    Két lehetőség marad, hogy vagy olyanod lesz idővel, amilyet nem akarsz, vagy nem lesz.

Most még egyenlőre nincs világvége. 2010 körül kezdték el gyártani az igazán sz*r autókat, csak van olyan gyártó, aki még akkor véletlen jókat csinált, és talán még egészen az idei évig akadhat 1-2 típus, csak jó esély van rá, hogy a 20 év élettartam ezeknél már nem játszik.
    Némelyik pedig már ma is olyan, hogy vedd meg, motoros konzverdoboz, használd, aztán, 5 év után lökd le a domboldalról, és gyere vissza, nálunk tudsz újat venni.

• [CS]Blade2

addikt

válasz ngaba #191165 üzenetére

Ilyen lehetőségek között a keresés olyan, mintha szögesdróttal... 15-20 éve (utólag kiderülve) az lenne, hogy melyiket, mert mind jó...
    most meg az van, hogy melyik a legkevésbé sz*r. Az egyik 3 hengeres, a másik szétesik, a harmadik jó lenne 4 millióért, de 7 az ára, stb.

Ja, és a használtaknál is ugyanez a helyzet. Ő is és én is a 1,5 millió körüli használtakról indultunk.
    Ami jó volt, az már az utolsó éveit tapossa, és fokozatosan egyre sz*rabb. Hozzáteszel pénzben, hogy fiatalabb legyen, legalább még akkor ne lógjon a bele, amikor megvennéd, de az 1 generációval újabbnak ugyanúgy lóg a bele, sőt több sebből és drágább összetevőkkel.

• [CS]Blade2

addikt

válasz ngaba #191140 üzenetére

A használt piac úgy látszik, hogy beárazta a dízelt és az ecoboost-ot. A 8 év körüli Focus-ok: dízel aszem 1,5 millió, az ecoboost 2 millió, az 1.6 szívó meg 2,5 millió.
    Szóval valahol félúton van a kis turbo-s a dízel és a szívó a karbantartási igények között. Valszeg széles a skála, így gondolom van aki simán rákölt annyit, mint a dízel-esek a drága összetevőkre, míg akinek szerencséje van, az lehet, hogy csak annyit költ rá, mint amennyit az 1.6 szívó is igényel idővel.

• [CS]Blade2

addikt

válasz diegho #191129 üzenetére

Egy youtube-os vélemény róla:
    ast55152 éve (szerkesztve)Vezettem (Budapest Auto Show) és elég vegyes érzelmekkel szálltam ki belőle. A motor 3 hengeres, ezt érezni is lehet rendesen. Nagyon furcsa volt nekem a váltó botjának rezgése, amit a 15 éves 300 ezret futott Focusom nem csinál. Ez végülis nem zavar, csak furcsa volt. Ami inkább zavar, hogy nem érzem benne azt a nagy turbós megindulást. A 100 lovas Ecoboost volt benne és őszintén szólva nem érződik "nyomatékosabbnak" a Focusnál. Elinduláskor még jó, de pici emelkedőn 2000 körül nem tud gyorsítani, pedig ugyanitt ugyanilyen fordulatszám mellett a Focus még megindul. Pedig az 1.6 szívó benzines, szintén 100 lovas. Tulajdonképpen nincs vele baj, csak pörgetni kell. A szívó benzinest is pörgetni kell, de akkor miért van ebben kis turbós motor? Mert hogy kevesebbet nem nagyon fogyaszt, de nem is megy jobban. Ezen kívül kicsi. Ezt úgy értem, hogy magam mögött éppen csak elférek, pedig 175 centi vagyok, az pedig nem sok. Nem összehasonlítható a Focusban, itt a videó téved. Az lábtérben többet ad. Nem értem miért lett ilyen hosszú, mert ez belül nem érződik. A beltér viszont tetszik. Az ajtóbehúzó recseg, de ez sajnos minden autónál így van (15 milliós Lexus NX is ezt csinálta. Sőt... A Range Rover Velar is.). Ezen kívül viszont egy jól összerakott, ergonómikus valami. Ennyi pénzt viszont nem ér. Normális felszereltséggel 6 millió körül van. Inkább vennék 3 ajtós 140 lovas verziót az előző generációból 20 ezerrel az órájában.

A méretére én is kíváncsi leszek. Szerintem csak a motortér hosszabb, a kormány helyétől a végéig szemre nekem kisebbnek tűnik, mint a Focus mk1.

Az 1.4-es szívó 75 ló nekem gyengének hat. Klímát nehezen viszi, ha emelkedőn kell elindulni. Az 1.6-nak meg más a nyomaték a nagyobb cm3 miatt. 800-2000 fordulat között a régi 1.6 biztos, hogy jobb.
    Fogyasztásban meg a régi 1.4-es nekem klíma nélkül bever 8 litert. Még az 1.6 kicsit jobb, mert az nem erőlködik a tömeg mozgatása miatt.
    Szerintem az 1.1-es is benyom városban 7 litert.

Az a baj, hogy ezek 1160kg-osak. 75 lóerő, amit tiltáson tud a piros mezőben. A turbo-s is pörgetni kell a 100-al.

A Swift 850Kg - 83 ló. A 10kg/lóerőhöz nem rossz, ha közel van.

• [CS]Blade2

addikt

válasz diegho #191103 üzenetére

[link] Itt, amit tegnap linkeltem neked, bent van a műszaki tartalom között. Egyébként engem is érdekelne a téma.
    Elvileg euro 5 vagy a 6 eleje körül az volt, hogy lesz a benzinesekbe is. Valamelyiknél azt láttam, hogy a katalizátorral egybe van építve.
    Alkatrészt keresve a Bárdi-s ár 500.000Ft körül van egy katalizátorra, de a 2020-ashoz még nem találni alkatrészt, pláne nem utángyártottat.

Ha jól látom, akkor ez a dualjet 4 hengeres 16 szelepes, és a 8 szívószelep előtt van 8 befecskendező.
    Gondolom így mossa azért a szelepeket, így nem kell idővel koksz miatt szétszedni, meg aggódni, hogy elszabadul valami koksz darab, mint ált. a közvetlen befecskendezéseseknél.

A Yaris is indirect. A multi injection gondolom a szelepnél is nyomja és az égéstérbe is. Aszem a Corsa 1.2 vagy melyiknél láttam ilyet, de lehet, hogy a Dacia-nál.

A részecskeszűrő aszem úgy merült fel pár éve, hogy pont a közvetlen befecskendezéseknél, hogy ott van korom ami ráadásul nagyon kicsi méretben dobja, és, hogy kötelező lesz rá.

Ellenben a szívócsőbe befecskendezve máshogy ég az üzemanyag, arra nem biztos, hogy kell, vagy, ha kötelező, akkor lehet, hogy lassabban telítődik el. :F

Új hozzászólás Aktív témák