- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alx.Mercer
aktív tag
Sziasztok!
Végre megérkezett az Asus Z97-A alaplapom, és mivel ez támogatja az UEFI szabványt volna egy kérdésem:
Windows 8.1-et tervezek feltelepíteni, és ezzel kapcsolatban olvastam olyat, hogy "Windows telepítés UEFI módban"... Én eddig úgy tudtam, hogy az UEFI csak leváltotta a régi hagyományos BIOS-t egy modernebb, funkciókban gazdagabb "felülettel"...
De ezek szerint itt többről van szó. Mit takar pontosan ez az UEFI Windows telepítés? Mi az előnye és mi szükséges hozzá?
Egyáltalán kell ez nekem?? -
Alx.Mercer
aktív tag
Még nem jött meg az i5 4690K, de kíváncsiságból írtam az Asus-nak, hogy a Z97-A -nál fel van-e tüntetve, hogy gyárilag milyen BIOS-al dobozolták (ugye a fenti procit nem támogatja a lap alapból, csak az 1008-as frissítés után)
Nagy meglepődésemre 1 nap után válaszoltak is és kiderült, hogy az alapon, a memóriaslotok felett van egy vékony vonalkódos matrica, aminek utolsó számai a BIOS verzióját jelölik. Ez nálam 1008, szóval mehet bele a proci!
Gondoltam megosztom ezt a tényt, hátha más is így rendel magának procit és alaplapot. -
Alx.Mercer
aktív tag
Asus lapokon a revision szám utalhat arra hogy gyárilag milyen BIOS került rá? (vagyis a dobozból kivéve)
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Teaway #63933 üzenetére
Félre értetted. Nem azért szimpatikus, mert van rajta PCI (tudom, hogy a H97-es lapok 90%-án is van), hanem mert a másik kettővel kb 1 árban van és azokkal szemben számomra ez az egyik fő előnye.
A H97-Pro Gamer is terítéken volt, mikor még 32k volt az ára... Most 36-38k... A Z97-A is 38k, szóval akkor már inkább az utóbbi (legalábbis nekem komolyabbnak tűnik, mint a "Gamer" deszka)
alfiboy (#63934
Akkor ezek szerint már nem úgy csinálják, mint az én X-48 DQ6-os lapomnál. Akkor vettem meg, amikor már kifutó széria lett, de még akkor is csak a legelső BIOS volt rajta.Kérlek, 5 percen belül szerkeszd az előző hozzászólásod!
[ Módosította: BomiBoogie ]
-
Alx.Mercer
aktív tag
Lassan körvonalazódik a kép, már csak a következő 3 versenyző meccsel:
Asus Z97-A
Asus Gryphon Z97
Asus Sabertooth Z974790 vagy 4790K megy majd bele, de a K-s verziót sem hiszem, hogy tuningolnám, csupán tetszik, hogy 4GHz-en megy alapból. Tudom, hogy Z-s alaplap elvileg tuninghoz kell csak, de Asus-ból a jobb H-s lapok se sokkal olcsóbbak (Pl H97-Pro és a Gamer). 1 db Asus VGA lesz még benne.
A Z97-A azért esélyes mert van PCI foglalata, amibe belemenne a mostani Xonar D1. Ebbe a lapta a 4790-et tenném.
A két TUF lap meg az 5 év garancia miatt, illetve a látszatra sokkal jobb hűtés miatt, továbbá támogatják az Asus USB BIOS Flashback funkciót, amivel biztosítani tudom magam, hogy a BIOS kezelni tudja majd a 4790K-t már az előtt, hogy beletenném a CPU-t a lapba (nem bízok abban, hogy a dobozból kivéve a legelső BIOS verziónál újabb lesz a lapon, a legelő pedig még nem támogatja a 4790K-t)A Z97-A picivel olcsóbb, mint a többi. Van a fentieken kívül olyan lényeges tulajdonsága a két TUF lapnak, amik miatt érdemesebb azokat választani? (az 5 év garancián kívül)
-
Alx.Mercer
aktív tag
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
bluyoo #63826 üzenetére
Köszönöm a táblázatot! A funkció nevét már sikerült kinyomoznom, de nem tudtam, hogy pl a Gryphon és a Sabertooth is támogatja ezt a funkciót.
Azért tettem fel ezt a kérdést, mert 775-ös rendszerről váltanék 1150-re és szimpatikus, hogy a 4790K alig drágább, mint a sima 4790, de ASUS-ból egyedül a H97-Pro Gamer támogatja alapból ezt a CPU-t (első BIOS-al). (A többi csak frissítés után, csak hát nehéz frissíteni, ha nincs másik 1150-es CPU-m amivel beröfenne az alaplap legalább a frissítésig...)
Szóval elvileg, rendelhetek pl egy Gryphon Z97 vagy Sabertooth Z97 alaplapot i7 4790K-val?
Lehet, hogy hülyén gondolkodok, de ha a jelenlegi gépemmel (775) letöltöm a legújabb BIOS-t (pl a Gryphon Z97-hez) majd ezt USB-n felteszem hozzá, akkor utánna már mehet bele az i74790K, ugye? -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
jim bcs #63821 üzenetére
És ez a Termal Armor dolog mennyire használható?
Régebbi Asus lapoknál olvastam, hogy sokakat zavar, mert a ventilátor, ami a "hőpáncél" alatt keringeti a levegőt túl hangos...
Szeretem, ha a gépem hűvös, de azért ne legyen porszívó hangja...Ez a Gryphon Z97 Armor Edition jelenleg egy árban van a Z97 Sabertooth MK2-vel (Armor nélkül).
Nem nagyon ismerem az Asus újabb alaplap típusait (persze a specifikációkat össze tudom vetni) szóval kérdezném, hogy van-e valami olyan tulajdonsága a Gryphon-nak, amiért érdemes inkább azt választani?
(nekem egyedül az integrált hangkártya szól a Sabertooth mellett, mert az talán valamivel jobb, mint a Gryphon-é... A jelenlegi Asus D1-em sajnos PCI-os, szóval azt már nem tudom majd használni) -
Alx.Mercer
aktív tag
Értem, Köszönöm a válaszokat.
Mi a vélemény az Asus Gryphon Z97 Armor Edition-ról?
-
Alx.Mercer
aktív tag
Ha hülyeséget kérdeznék, akkor nyugodtan dobáljatok meg papírgalacsinokkal... Az újabb Z97 alaplapokban lehet BIOS-t frissíteni anélkül, hogy a CPU benne lenne az alaplapban??
-
Alx.Mercer
aktív tag
Köszönöm mindenkinek a javaslatokat. Az hiszem elállok a méregdrága RAM vásárlástól!
Viszont lenne még egy kérdésem:
Ha jól tudom, akkor az újabb inteles alaplapokban (H97, Z97) valamilyen szabvány rögzíti, hogy a RAM-ok 1.5V-on üzemeljenek. Mi van, akkor ha pl a gyárilag megadott sebességhez és időzítésekhez 1.65V kell (a RAM gyártója szerint)? Ezt manuálisan kell beállítani, úgy mint az én derék X-48 DQ6-os, 775-ös alaplapomnál?(Azt hittem, hogy az újabb alaplapok és RAM-ok már automatikusan beállítják az értékeket és nem kell a BIOS-ban "csavarogni"...)
A tuningolás nem érdekel, nem ezért kérdezem. Nekem elég ha a gyári értékeken megy a RAM (pl 1600MHz, CL 9-9-9-24)
-
Alx.Mercer
aktív tag
Mivel elbuktam a 30k-es Asus Z97 Prot így tovább kell nézelődnöm...
Lassan kötvonalazódik a kép:ASUS H97-PRO -28400
Corsair Dominator Platinum CL7 (2X8GB) -60400
Intel Core i7-4790 (K nélküli) -79600A RAM-ban nem vagyok biztos, de csábító a CL7. Képszerkesztés az elsődleges, később talán videó is, meg némi játék, de mégis kicsit soknak gondolom a 16GB-ot... Van CL7-es Corsair 32k-ért is (2x4GB) de a Mugen ventilátora csak 2 magas hűtővel ellátott RAM-ot enged egyszerre, mert a közelebbi slotra kicsit rálóg...
Mennyire fontos, hogy CL7-ben menjenek? (a gyártó szerint 7-8-8-24) Mennyivel rosszabb, mint pl egy CL10?
Elvileg XMP támogatása van a Corsair RAM-oknak szóval mindenféle bu***álás nélkül menniük kell 1600-on 7-8-8-24-es időzítésekkel, 1.5V-on a fenti alaplapban, ugye?
Ha valaki tud jobb kombót a fentinél, akkor szívesen "meghalgatnám" :-)
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Zsmester89 #63607 üzenetére
Nekem is megjött a válasz: nincs raktáron és nem is várható... Sajnálják. Hát még én!!
-
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Viperator #63587 üzenetére
Az első e-mail, amit az Aqua-tól küldenek csak egy automata visszaigazolás arról, hogy beérkezett hozzájuk a rendelésed (fogadta a rendszer).
Ez önmagában még nem minősül sem ajánlattételnek sem másnak, ettől el lehet térni, de arról a vásárlót értesíteni kell. Ezután elvileg egy kolléga ellenőrzés után jóvá hagyja a rendelést (ellenőrzi, hogy nem-e téves az ár, illetve, hogy beszerezhető-e a termék stb….)Vannak oldalak, ahol árgaranciát vállalnak minden termékre, vagyis ha a rendelés leadása után drágább lesz a termék, te akkor is a kedvezőbb áron kapod meg.
Ha nincs ilyen szolgáltatása a boltnak, akkor csak a jóindulaton és a vásárlóközpontúságon múlik, hogy a kedvezőbb áron küldik-e a terméket.
Megrendeltem én is az Asus Z97 Pro-t, de nem sok reményt fűzök hozzá…
-
Alx.Mercer
aktív tag
Gépcsere előtt állok (Intel 775-ös konfig) és az általam eddig kinézett Gigabyte h97 d3h alig olcsóbb, mint ez a "jóárasított" Asus z97 Pro jelenleg (azt most ne nézzük, hogy tényleg kihozzák-e e ennyiért, mert ha nem ennyi akkor úgysem veszem meg)
Nagy hülyeség lenne ha berendelném én is az Asus z97 Prot, de csak egy i74790-et tennék bele ("k" nélkül)?A 4790K is beleférne a keretbe, de azt az alaplap első pár BIOS-a még nem támogatja, csak a 1008, és ha korábbi verzióval kapom az alaplapot, akkor nem fogom tudni beletenni csak frissítés után (és nincs a párnám alatt egy másik 1150-es CPU, amivel hip-hop csinálnék egy frissítést)
A másik kérdésem: a 4790K pár ezerrel kerül csak többe, mint a K nélküli verzió, de cserébe 400MHz-el magasabb órajelen fut alapból. Tudom, hogy ez TUNING cucc, de mi van, ha hagyom alapórajelen?? Elvégre már akkor is jobban járok vele, mint a K nélkülivel? (már ez is kb 10%-os emelésnek minősül) Egy Scyte Mugen 2 B-t tennék rá, ami szerintem tuning nélkül elbír a 4790K-val.
A konfig, amúgy képszerkesztéshez kell és ott eléggé számít a CPU ereje. Játszani esetleg néha néha fogok rajta, olyan játékokkal, amikkel az Asus 660 OC megbirkózik.
(Tudom azt is, hogy 1 VGA alá elég a kisebb alaplap is, de a kisebbek közül a jobbak se nagyon olcsóbbak 30k-nél szóval tök mind1- hogy van-e rajta még 2-3 PCI-E vagy nincs.... Engem nem zavar, hogy ott áll üresen) -
Alx.Mercer
aktív tag
válasz
Alx.Mercer #62784 üzenetére
Annyit kifelejtettem, hogy mivel VGA-t nem tervezek venni az új rendszerbe, így jó lenne ha az alaplap a Haswell processzorba integrált grafikus egységet maximálisan támogatná.
-
Alx.Mercer
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék egy 2D-s munkára alkalmas i7-es vagy i5-ös konfigot felépíteni az alábbi gamer konfig helyett:
Alaplap: Gigabyte X48 DQ6
CPU: Intel Q9650 (4x3Ghz, 12MB)
Hűtő: Mugen 2 Rev. B
Táp: Corsair HX450
RAM: 8GB Kingston Hyper-X 1066 DDR2
Audió: Asus Xonar D1
VGA: Asus GTX 660 OC 2GB
SSD: Samsung 840 PRO 128GB
Ház: CM 690Ebből a konfigurációból a házat, a tápegységet, a hűtőt és az SSD-t tartom meg, a többit egyben eladom (ha tudom).
Az összegből (+ hozzárakva) vennék egy i7-es vagy i5-ös konfigurációt VGA-nélkül.
(Nem tartom meg a VGA-t, mert egyáltalán nincs kihasználva...)Az i5 4670 illetve az i7 4770 típusokat néztem ki, de azt még nem döntöttem el, hogy "K-s" verziót vegyek vagy sem... (mondjuk jobb szeretem a hűvös, halk gépeket, szóval valószínű, hogy tuningra nem kerül sor...)
A nagyobb probléma az alaplap kiválasztása, mivel annyi van, mint égen a csillag és sokszor a paramétereikből se derül ki elsőre, hogy mi a különbség közöttük... Annyit nagyjából eldöntöttem, hogy AsRock-ot nem veszek... Nem szimpatikus a márka...
Gigabyte alaplapom volt már kettő és gond soha nem volt velük (a régebbi már 10 éves) Emiatt vagy ez a márka vagy egy Asus lesz a választott.Pár kritériumnak kellene megfelelniük:
-nem gamer konfig lesz, tuningolni se tervezem, de a hűtése legyen ennek ellenére jó
-nem kell se CF se SLI, szóval elég 1 PCE (ha esetleg pár év múlva mégis kerülne bele egy VGA)
-legyen rajta elégséges USB3-as csatlakozás (4db már elég)
-HDMI, DVI, D-P kimenet legyen rajta
-később lesz egy külső DAC, de addig az alaplapi hangkártyát fogom használni, szóval ne a legalja legyen rajta (az újakat nem ismerem).
-PCI csatlakozást még nem tudom, hogy kell-e, de hátha szükség lesz rá...
-SATA 3-ból is legalább 4db fog kelleni
-első körben 2x4GB RAM-ot teszek majd bele, de jó volna ha lenne benne még 2 bővítőhely.
-jelenleg a házban 2 ventilátor üzemel (a VGA és a CPU ventilátora mellett) szóval ezeknek is kéne csatlakozó.Az alaplapra 30-35k-et szánnék, bár tudom, hogy a legtöbb ennél az árkategóriánál feljebb van...
Az összefoglalót elolvastam, de örülnék ha tapasztalat alapján is kapnék pár tippet az ajánlott típusokra
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD macbook garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest