- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Picturemaker
őstag
válasz
ToniSoprano #73737 üzenetére
Üdv!
Az R jelű egy kisebb lap, közelebb van méretileg az ITX-hez, mint a mATX-hez, ezért kevesebb a csatik száma is rajta.
-
Picturemaker
őstag
válasz
janston #73613 üzenetére
Nagyon régi márka, csak annyira megbízható, mint a többi. A BIOS-aikkal szint soha nincs probléma (a másik 3 nagy márkánál sokkal több probléma szokott lenni ilyen téren).
Mivel nem tuningos procit veszel, így ennél olcsóbb lap is bőven jó lenne Neked. Személy szerint ennyi pénzt nem OC-s lapra nem adnék ki.
jim bcs: Nem kötekedésképpen, de ezt a nagy ASRock fikázást szerintem abbahagyhatnád, mert alaptalanul félrevezeted a kérdezőket.
-
Picturemaker
őstag
válasz
janston #73611 üzenetére
Üdv!
Akkor inkább ez: Fatal1ty B150 Gaming K4 az ELF árában.
-
Picturemaker
őstag
válasz
OrangeBud #73555 üzenetére
Üdv!
Az adott keretből ez a max.: ASRock B85M Pro3
-
Picturemaker
őstag
Az iróniát nem érted, ez a Te dolgod.
Az m.2 meg egyszerűen még évekig nem lesz fontos. Előbb kerül a most
vásárolt lapok 99%-a a kukába, mint m.2 eszköz lenne a közelében!
Nagyon szakmai olyan dologra kiadatni pénzt valakivel, amit nagyon nagy eséllyel nem fog használni
a most vásárolt alaplapon. 1-2 év múlva biztosan fontos lesz majd az m.2 utódja. Addig (néhány egyedi esetet kivéve) nincs mit beszélni erről. Csak hogy tudd, az emberek többsége azok közül, akik használnak számítógépet még a "sima" SSD-ről sem tudják, hogy az mi! -
Picturemaker
őstag
válasz
BorsóKorsodi #67537 üzenetére
Az Annivesary-n hűtött a VRM, 4 memóriát fogad, az egész komolyabb kicsit.
Persze a többiben is elmegy a proci. Részemről nem szeretem az ennyire spórolós alaplapokat, mint a másik kettő. Ránézésre is az MSI a "legdzsunkább". A 7.1 meg minek is? Kötsz rá 7.1-es rendszert? -
Picturemaker
őstag
válasz
BorsóKorsodi #67534 üzenetére
Üdv!
A három közül egyértelműen az első a nyerő.
-
Picturemaker
őstag
válasz
enginev3.0 #67497 üzenetére
Ez 20 körül van: GIGABYTE GA-B85M-D3H
-
Picturemaker
őstag
válasz
MoSkeetwo #66431 üzenetére
Üdv!
Ha ezt a platformot fejleszteni szeretnéd a közeljövőben egy FX procival, akkor olyan lapot nézz ami bírja azokat is. Az általad kinézett ASRock lap Phenom proci alá jó választás, de az FX-eket nem igazán bírja.
Ebből kiindulva inkább egy
Gigabyte 970a-ud3p vagy egy Asus m5a97 evo r2.0 (én az Asus-t jobban ajánlom, nem véletlenül vettem azt az FX-es gépembe, pedig az ASRock-ot jobban szeretem). -
Picturemaker
őstag
válasz
bandita31 #66371 üzenetére
Valószínűleg elboldogul vele, de az első FX-es okosítás ASRock-nál nem jött be (hiába adtak ki BIOS-t, hogy kezeljék a z éppen futó lapok a procikat, de nem sikerült rendesen) így FX alá nem szokás ajánlani. Mondjuk ennél a lapnál a tápkör már jónak tűnik és CPU Support-nál sincsenek "megcsillagozva" az FX-ek.
-
Picturemaker
őstag
válasz
bandita31 #66369 üzenetére
A TC gyári állapotában nem is jó, mert "szétfeszeli" a procit.
Azért kérdeztem, mert (közben bluyoo is említette) a lapod nagyon nem való 4 modulos FX alá. 3 modulost még elviszi szolid tuninggal, de ott a vége. Az említett lapok közül az ASUS M5A97 EVO R2.0 nagyon jó és elfogadható az ára. Abban a lapban a 4.4-4.5 GHz simán elérhető."alphenföhen washer" - ezen elmosolyodtam: (majdnem) alpesi mosógép.
Alpenföhn Wasser
Ezek a kicsi "egybevizek" nem igazán érik meg az árukat. Ennyiért egy komoly léghűtő ezt simán veri.
MX4 jó, de az MX2 sem rosszabb és olcsóbb is (én spec. az állaga miatt is jobban szeretem).
-
Picturemaker
őstag
válasz
Gombikácska #66351 üzenetére
Igen.
-
Picturemaker
őstag
válasz
daneel92 #66348 üzenetére
20 nagyon kevés K-s proci alá (a 25-26 is nagyon az alja a Z-s lapoknak, ami már ajánlható az 30+).
Házban semmilyen processzorhűtő nincs. A gyári meg a K-procihoz csak akkor elég ha nem húzod és nem zavar, ha zajos. Tuninghoz kell egy hűtő is, javasolt minimum 12-15-től. -
Picturemaker
őstag
válasz
Gombikácska #66344 üzenetére
Üdv!
Tuningos proci alá ilyen kevés fázissal, ráadásul hűtő nélküli VRM résszel nem vennék lapot.
Ha mATX kell, akkor márkánál maradva Z97m Pro4. Árban annyi, mint a másik. -
Picturemaker
őstag
válasz
honda 1993 #66070 üzenetére
Ha itt elmondod az igényeid és a kereted, akkor kapsz ajánlást.
Te konkrét lapot kérdeztél, a kérdést így célszerűbb a lap topikjában (ha van) vagy
jelen esetben az FX topikban feltenni. Nem ajánlást kértél, hanem véleményt, csak a gyorsabb válasz miatt próbáltunk átirányítani. -
Picturemaker
őstag
válasz
honda 1993 #66063 üzenetére
Üdv!
[Itt] talán van is ilyen lapja valakinek.
-
Picturemaker
őstag
FX-ek alá nincs ilyen árban jó választás. Vagyis az ajánlható "olcsó" (23-25) lapok kategóriáját két lap lefedi:
- ASUS M5A97 EVO R2.0
- GIGA GA-970A-UD3PEzek alatt csak erős kompromisszumokkal. Az általad említett Giga lapon legalább van hűtés a VRM részen. A 3 modulos FX-et alapon biztosan elviszi. Az MSI-ben már nem lennék biztos, főleg, ha a ház nem szellőzik.
A fenti két lap alatt az OC nagyon lutri. FX-eket meg "illik" kicsit túlhajtani. -
Picturemaker
őstag
-
Picturemaker
őstag
válasz
polgi803 #65904 üzenetére
Ennyiért csak használtan lehet kapni olyan lapot ami alapon, esetleg kis OC-val elviszi.
Aprót néztem 15-16e ASRock 970 Extreme3, ill. 990 Extreme3. Ezekbe a 2-3 modulos FX-ek elmennek (4 modulost nem raknék bele még alapjáraton sem).Esetleg újban még ilyen kategória: GA-970A-DS3P egyik fórumtárstól beszerezhető 16,5 és garival.
-
Picturemaker
őstag
válasz
GiGaBiTeX #65783 üzenetére
Üdv!
Ha nem akarod az új utasításkészleteket használó tesztprogramokkal nyúzni a procit akkor elég az EVO.
Jelenlegi állás szerint Haswell alá mindegy a tápellátó rész, mivel csak a VCCIN-t (kb. 1.8V) kell szolgáltatnia. Állítólag a Z97, H97 "megeszi" majd Broadwell-t. ahol kikerül a prociból a feszszabályzó, majd ott megint számítani fog, hogy milyen erős a lap VRM része.
Lapok közül nézz rá pl. az ASRock Extreme 4-re.
-
Picturemaker
őstag
válasz
ubyegon2 #65744 üzenetére
Csak ritkán használok Linuxot, akkor is inkább régebbi gépen, így tényleg inkább a Linux topikban kapsz választ erre.
Az A10 azért összességében sokkal erősebb az A6-nál. Sőt, a több szálat használó alkalmazásokban a G3420-nál is.
Az Pentium igp-jéről csak annyit, mivel nem játszani akarsz, hogy minden egyéb feladatra elég.
Alaplapot mindkét rendszerhez lehet már kapni 12-15 körül. Alaplapnál a csatlakozók számát és fajtáját kell figyelni, hogy mire van szükséged.
Pl.: ASRock FM2A88M-HD+ R2.0 -
Picturemaker
őstag
válasz
ubyegon2 #65741 üzenetére
Üdv!
Hétköznapi használatra (net, film, iroda) bőven jó a Pentium.
Bármennyire is kedvelem az AMD-t (mindig próbáltam ilyen procikkal megoldani a gépeket) az APU-s vonallal nálam (szigorúan egyéni vélemény, senkit nem akarok meggyőzni) elkaszálták magukat. Az igp játékra gyenge, másra meg feleslegesen erős. Ma még inkább dominál a proci ereje, abban pedig nem brillíroznak. -
Picturemaker
őstag
válasz
dvd_R+ #65674 üzenetére
Az MSI-ről egy teszt: [link]
Amit most használok, ASRock Z97 Extreme 4-et is elég szépen szerepel a teszteken.
Igazából azért nehéz (meg könnyű is) ajánlani, mert az OC-t (mivel Z-s lapokról beszélünk) nem a lap, hanem a proci fogja meghatározni. A tapasztalat azt mutatja, hogy ugyanaz a proci max 100MHz különbséget mutat egy 26 ezres és egy 70 ezres lapban. Az kell megnézned, hogy mennyi USB, SATA3, stb. csatlakozó kell neked, milyen alaplapi hanggal lennél elégedett (ha nem teszel bele hangkártyát), milyen a lap színvilága, szükség van e CFX-re vagy SLI-re.
A Saber szerintem nagyon drága.schray: Sok Z97-es lapon frissíteni kell a BIOS-t, ha K-s procit akarsz beletenni! A K-s proci nem egyenlő a Haswell Refresh-el.
-
Picturemaker
őstag
válasz
dvd_R+ #65672 üzenetére
Elég a kevesebb fázis is. A feszültségszabályozó a prociban van, így a lapon lévő fázisok száma nem igazán számít Haswell esetében, nem befolyásolja a tuningot.
Ha az alaplapon megtalálsz mindent amire szükséged van, akkor jó lesz. Elég jók mostanában az MSI lapok, nekem is az volt először az i5 alatt. -
Picturemaker
őstag
válasz
dvd_R+ #65665 üzenetére
Üdv!
X99 nem játékra való (arra feleslegesen drága), bár nem írtad mire kell.
Z97 akkor kell, ha tuningolni is akarsz. Ebben az esetben K-s procit kell venned.
El kell döntened, hogy mit vársz egy laptól, milyen és mennyi csatlakozó legyen rajta, mekkora házba rakod (ATX, mATX,ITX) mennyit szánsz rá. -
-
Picturemaker
őstag
válasz
Kamikaze240 #65259 üzenetére
A 26-os mag érték nyilván hülyeség, a 48 fok viszont lehetséges, ha nincs túl meleg a szobában. Ha a proci nincs tuningolva, akár még igaz is lehet.
-
Picturemaker
őstag
válasz
Kamikaze240 #65257 üzenetére
BIOS/UEFI-ben mindig sokkal melegebb a proci, mint Win-ben nyugalmi állapotban.
A másik, hogy az AMD-k hírhedten xarul (vagy egyáltalán nem) közlik a hőmérsékleteket és mindenféle varázslattal (számítgatással) állapítják meg a diag progik a "celziuszokat". Azt mondják, hogy terhelés közben kell nézni, mert akkor közelítenek az értékek leginkább a valósághoz. -
Picturemaker
őstag
válasz
bandi20 #65253 üzenetére
Üdv!
A 4 memória foglalat kicsit beszűkíti a lehetőségeket, de ezzel jól járnál: [GA-B85M-D3H]
-
Picturemaker
őstag
Eddig nem így volt, de a Haswell-nél a prociban van feszültségszabályozó rész.
Az alaplap ad a procinak 1 "db" feszt, azt csók. A proci osztja magának az észt. Eddig ez a lapok dolga volt, ezért számított. Haswell topikban szétnézel, akkor láthatod, hogy a 26 ezres MSI Z87-G43-ban is ugyanannyit megy a proci, mint egy 70 ezres direkt tuningos lapban (az extrém OC-t ne vegyük a képletbe!).Az Asrock AMD részlegével van annyi baj, hogy az FX procikat nem bírják a 4+1 tápellátású lapjaik. Azokban a lapokban a Phenom II-ők mentek mint a szél, a nagyobb FX-eknek meg túl nagy az áramfelvétele és az alaplap VRM része túlmelegszik.
-
Picturemaker
őstag
válasz
silver-pda #65113 üzenetére
Igen, elég a 4 pines csati.
Régen csak ABIT lapokat vettem magamnak, mióta nincs, azóta sok próba után, ha lehet, akkor Asrock-ot választok.
A két említett lap közül a VRM hűtése miatt ebben az esetben talán inkább a Giga (bár én a Giga lapokat nem szeretem, de ez egyéni szoc. probléma.).
-
Picturemaker
őstag
válasz
silver-pda #65110 üzenetére
Üdv!
B85M bőven 25 alatt is van.
Elég lesz a 4-es csati is. -
Picturemaker
őstag
Üdv!
A hivatalos infók szerint menni fog, de szerintem érdemes kivárni. Nekem van egy olyan sejtésem, hogy maga a Z97/H97 alkalmas lesz hozzá, de majd valami másik alaplap rev.-vel. Mivel kikerül a feszszabályozó rész a prociból, nehezen tudom elképzelni, hogy már ehhez tervezték a mostani lapokat, hiszen a Haswell-nél ez a rész a prociban van. De ne legyen igazam.
-
Picturemaker
őstag
válasz
bifidus57 #65038 üzenetére
Milyen választ vársz hangkártyás kérdésre? Ez alaplapos topik és sajnos tele dilettáns "lakókkal". Ha az alaplapokhoz sem értenek, akkor szerinted mennyit tudnak egy bonyolult integrál hangkeltőről?
Most komolyan, "lefikázol" ismeretlen, segítőkész és tapasztalattal rendelkező embereket és még neked áll feljebb?
-
Picturemaker
őstag
válasz
marquuard #59388 üzenetére
Olvastam, úgy hogy az IBT elhasal.
Figyi, az Asrock hasonló lapjai éppen csak elegek az FX6300 alá. Az, hogy mókolgatsz a hűtéssel, nem ajánlható mindenkinek, főleg abban a formában ahogy Te is megcsináltad. Lemezeket bedugdosni rögzítés nélkül nem veszélytelen, ráadásul a hatásfoka is gyenge.
Ne ajánljunk olyan lapot ami nem tudja gyári állapotban azt teljesíteni amit a kérdező szeretne.
Semmi baj az Asrockkal (nekem ABIT kidőlése után az lett a kedvenc márkám, csak most váltottam, igaz az MSI-vel nem is vagyok maradéktalanul elégedett), de FX-hez csak erős korlátok között ajánlhatóak az "olcsó" lapjai. -
Picturemaker
őstag
válasz
Picturemaker #59365 üzenetére
Ezt hiába írod, hisz pár hozzászólással feljebb derült ki, hogy a 4,5 sem megy.
Ha megadod a procidnak azt a feszt amin stabil, akkor megsül a lapod. Ez tény. -
Picturemaker
őstag
válasz
Rendo84 #59364 üzenetére
Nem elég.
Egy annyira olcsó lap valószínűleg még tuning nélkül sem fogja bírni.
Talán a legolcsóbb olyan lap aminél van legalább egy kis borda a VRM részen az Asrock 970 Extreme 3. Ez 4-4.2-ig bírja az FX6300-at, de a nagyobbakat már nem.
4GHz-ig egy TX3 szintű hűtő is megbirkózik vele, 4,2 már necces. Ugyanolyan feszültségen kb. 30W különbség van 4 és 4,2 között (mértem). -
Picturemaker
őstag
válasz
Realradical #59339 üzenetére
Az egyik boltban ma láttam akciósan, 20e alatt van.
-
Picturemaker
őstag
válasz
Realradical #59324 üzenetére
Üdv!
Összeget nem adtál meg,
de esetleges későbbi processzor cserére (FX) gondolva: Asus M5A97 EVO R2.0.
A megadott proci olcsóbb lapokban is szépen elmegy.
A 945-tel nem biztos, hogy meg tudod a ramot 1866-on hajtani. -
Picturemaker
őstag
válasz
ritterkrisz #57971 üzenetére
Üdv!
Giga és Asrock közül inkább az Asrock.
Az ASUS más kategória. Az csak Te tudod eldönteni, hogy a felárat megéri e neked amit pluszban nyújt az a lap. -
Picturemaker
őstag
válasz
jimspie #57796 üzenetére
Üdv!
Próbáld meg egyesével a ramokat. Egy memtest sem ártana, sajnos nincs rá garancia, hogy a két ram megy együtt, még akkor sem, ha egyformák. A kit-eket erre találták ki, elméletileg tesztelik a modulokat együtt.
1333-on menni kellene mindenképpen. Állítsd be kézzel, 1,5V-ra és 1333-ra.FX alá az egyik legjobb lap ASUS M5A97 EVO R2.0 - kb 24 pénz. Egy hűtőt számolj hozzá, mert a gyári kissé hangos, tuninghoz meg kevés is.
-
Picturemaker
őstag
válasz
csucsbicep #57190 üzenetére
Üdv!
Találtam olyan tesztet, ahol messze a leglassabb Z87-es lapnak találták a Z87 Extreme3-at. Persze ezek csak kimérhető különbségek, de az biztos, hogy érdekes. A Z87 G43-om pedig a legkevesebbet fogyasztó Z87-es lap. A tesztben többek között az Extreme4 is szerepelt, annál majdnem 15 Wattal kért kevesebbet az MSI lap ugyanazzal a procival. Tény, hogy "gyors" tuningban" az MSI csak 4,6 GHz-ig jutott, az Asrock meg 4,7-ig.
-
Picturemaker
őstag
válasz
SuPeRHeRoo #57136 üzenetére
Üdv!
Ez így nem fog összejönni!
Ha CF a terv, akkor a minimum Asus M5A99X EVO R2.0. Ez kb.30e. Ez legalább kell egy FX alá, amit mindenképp tuningolni kell (főleg CF mellé). Egy hűtőt is számíts hozzá, ami alaphangon 10-15e.
Amúgy a CF elég felejtős, jobban jársz egy erősebb kártyával. -
Picturemaker
őstag
válasz
kona005 #57066 üzenetére
Azért vettem, mert találtam teszteket, melyekben ez a lap is benne volt, ott tök egyszerűen felhúztak egy 4670K-t 4,5-re, egy másikban 4,6-ot értek el 4770K-val (ebben a tesztben Asrock Z87 Extreme4-el 4,7 volt a max).
Még nem próbáltam többet adni neki. Így "hűvös", teszteken kívül nem megy 60 fok fölé, a lap VRM része pedig még langyosnak sem nevezhető.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Xiaomi Redmi 10 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M notebook garanciával
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 512GB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest