- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- iPhone topik
- Yettel topik
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
toto76
tag
-
mvkly
senior tag
válasz
Milka 78 #94470 üzenetére
[ArgusMonitorra] gondoltam, aztán meglátom.
NAS szerver tesztben volt lassabb a Realtek, ott mondjuk nem is kevéssel. De én is csak annyira használom majd, mint te, örülök, hogy ez nem lesz gond. Az egyik gyenge pontja ez volt a szememben a Tomának. -
mvkly
senior tag
válasz
Milka 78 #94468 üzenetére
Vagy csak nem akarta, hogy a nyakára járjak, ha szar a Prime-om
Minden brandet érint a panaszhullám sajna, főleg ha így keres az ember. Néha olyan érzésem van, mintha az Amd újításait (ryzen, vga) nem érte volna még utol a gyártók sw részlege. És egy 1,5 éves Prime-ot már nem is nagyon fog. Írtak mindenféléről, nem csak a BIOS-t. Ai Suite=fagyás, Fan Xpert=fagyás, Ai Suite+HWinfo=fagyás, random fan stop...
Kíváncsian várom, az Asus mit produkál 550/650 fronton. Lehet, hogy még rájuk néznék.ON: Realtek vs Intel LAN közt veszek majd észre bármi különbséget?
-
mvkly
senior tag
válasz
Milka 78 #94452 üzenetére
Semmi konkrétat, csak hogy a BIOS még mindig nincs rendbe rakva és sokaknál okoz fennakadást. Ha egy Prime tulaj mondja azt, hogy inkább a Tomát vegyem, az már jelent valamit.
Paxker315:
Ez is, meg a kínai kavalkád. Utóbbi lehet, hogy nem is csak sima ürügy lesz, és év végére feje tetejére állnak az árak. Már ha ez számítani fog.
Csak a Toma Max-ra emlékszem, 1 hónapja 36e, most már 44 a PCX-en. De gondolom ebbe az eladások magas száma is belejátszik. -
vond
MODERÁTOR
válasz
Milka 78 #94457 üzenetére
Köszi! Az MSI X470 GAMING PLUS MAX szimpatikus.
És akkor ebben fullosan megy majd mindkét M.2 SSD? Ha elengedném a két M.2-t, és az egyik SSD SATA3-as lenne, akkor lenne jobb alaplap?
A Realtek 8111H LAN-nal van bármiféle para? Nézzek inkább Inteleset, vagy ezek a mai cuccok már abszolút rendben vannak?
-
mvkly
senior tag
válasz
Milka 78 #94435 üzenetére
A tippet köszönöm, megkeresem az illetőt. A fórumban sajnos elsüllyedt a litániám. Nem csodálom
Hát ja, az Asus is alkotott. Vannak anomáliák. Vagy csak voltak, remélem. Azért olvasni 1-2 olyan problémáról, amivel 5 éve nem nagyon találkoztam, mikor a mostani lapom vettem. Régen minden is jobb volt.
Nyilván a legrosszabb módja a vásárlásnak, ha a hibákon keresztül próbáljuk megítélni a termékeket. Ki tudja, valójában hány százaléka érintett és azon belül mennyi az user error. -
Yeffy
veterán
válasz
Milka 78 #94415 üzenetére
Egy ON-t, ha meg megengedsz, kerdeznek.
A Tomahawk MAX-nak megfelelo alternativa lenne a szinten MSI X470 Gaming Plus Max, ill Gaming Pro Max? Gondolok itt a VRM-re leginkabb, valamint a nagyobb BIOS ROM-ra.
Ezek tamogatjak a 3000-es Rizsakat? Esetleg azt tudni, h a 4000-es szeriat is viszik? -
attiati
veterán
válasz
Milka 78 #94404 üzenetére
hosszú támogatottság szempontjából jobb lenne akkor egy Asrock B450M pro 4?
Amúgy biztos, hogy a Bazooka Plus nem jó a 3rd gen Ryzenhez?
Honlapján azt írják, hogy támogatja, és a 3xxxx topikban Fasyrt egy 3700-at hajt ezzel a lappal. -
attiati
veterán
válasz
Milka 78 #94367 üzenetére
és jobb az F?
Az F nélkülin van 2 db 3.1-es usb és 5 ventinek van csatlakozó. Az F -en nincs 3.1-es usb és csak 3 venti csatlakozó van, cserébe van rajta eggyel több ps2 csatlakozó. Nem nagy különbség, de az F nélküli fejlettebbnek tűnik, nem?
Amit nem értek, hogy az mAtx lappal eggyel kevesebb PCIe 3.0 csatlakozót kapok.
Ez majd akkor lesz hátrány, ha 2 db újabb gyorsabb (nvme-s) SSD-t szeretnék a gépbe tenni?
Vagy hol lehet még gyakorlati hátránya?
Nincs az mATX-en display port, de az úgyis lesz a videókártyán.
Ezen (és a méreten) kívül miben hátrány még az mATX? -
Selynelar
aktív tag
válasz
Milka 78 #94366 üzenetére
Köszönöm a segítséged. Akkor marad amit gondoltam. Cserélem Aorus Master-re amellyel egyébként ezt a hibát leszámítva nem volt bajom. Lehet,hogy a hardver cserék közben valami nem tetszett neki vagy meg lett sértve. Melegedés szinten hozza a tutit. A 9900k egy noctua nh-d15 hűtővel stresszteszt alatt se ment fel 55fok fölé. Prime 95-el 70 fok volt a max. Szóval mindent leszámítva Jó lapról beszélünk.
-
-
jokeph
nagyúr
válasz
Milka 78 #94348 üzenetére
Gigabyte B365M Aorus Elite.
Ezt is hozzáadhatod a kivételekhez, első F1-es BIOS-al mind a három rev 9. gen CPU-t eszi.
És a fenti "H"-s variánsnál azért jobb felépítéssel bír. -
Piftuka
veterán
válasz
Milka 78 #93519 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget Neked, Orgi, Paxker315 & metrion fórumtársaknak!
Az "MSI B450 Tomhawk Max" alaplapra esett a választásom, és immár egy hete használom. Egyelőre maximális megelégedéssel.
Most már játékok alatt is teszteltem a számítógépet, és eddig szerencsére az új, Corsair RMx tápegységgel probléma nélkül működik. (A megelőző ~1 hónap a hibás Super Flower tápegység miatti gyötrődésről szólt.)
Tuningolni még nem mertem; majd ha a Win10 finomhangolását befejeztem, akkor megnézem alaposabban azt is.
Egyébként a Crucial BallistiX kit 3.200 Mhz-en, tehát XMP2-ben is elindult. Csak azért nem használtam tartósabban így, mert egyszerűen nem boldogulok a modern BIOS grafikonos ventilátor beállításával, és nagyon hangos a gyári hűtő.
Ehhez kapcsolódik a kérdésem:
- Az alaplap adatlapjáról letölthető utility szoftverek közül melyik az, amely segítségével Windows alatt is tudom a ventik fordulatszámát hangolni?
Illetve melyik utility-t érdemes, vagy kifejezetten szükséges letölteni és használni ehhez az alaplaphoz? -
m.lala
aktív tag
válasz
Milka 78 #94269 üzenetére
Meg akartam köszönni az utolsó lökést ami segitett a döntésben, próbálok nem vulgáris lenni, MSI Gaming Plus MAX...és hát..hmm kva jó
Minden simán gond nélkül, stabil, semmi hiba...kezdem érteni mi a különbség a belépőszint és a középkategória között.
Nagyon hálás vagyok.
ja igen és tényleg szép. -
mvkly
senior tag
válasz
Milka 78 #94310 üzenetére
Köszi a választ. Valóban eltántorít az 570-esektől a venti, a 470-es Prime lett volna az első választás. De csak mert a 450-es Asus felhozataltól több oldalon is óva intenek, különben nem költenék egy mobora 50-60ezret. Sajnos jó pár éve beragadtam az Asusban, nehéz magam meggyőzni egy Msi lapról. Ezt persze megteszik helyettem a fórumok, például ti is
.
Találtam egy elég részletes [táblázatot] , ha eddig nem volt meg. -
mvkly
senior tag
válasz
Milka 78 #94308 üzenetére
Akkor az x570-es Prime-al volt tapasztalatod melegedés terén, nyugodtan választható?
Az alaplapi tekergőről, bár még újak, van már koherens vélemény? Mert az [ilyen] példák eléggé riasztóak.Még MSI-ről: a Command Center továbbra is eldobálja a beállításokat és csak bioson keresztül lehet a fan-okat szabályozni? Erre az Argus Monitor például megfelelő?
-
Yeffy
veterán
válasz
Milka 78 #94290 üzenetére
Koszi az informaciokat!
Persze, jol szellozo, de csendes (ez is jo kor lesz, lol) kuckot keresek majd nekik, akar sima, akar mATX lesz.
Ertem, akkor itt "sajna" maradtak a 4+1-nel. De gondolom, ha ennyire ajanlja mindenki a neten, nem csak ti, kulfoldon is, akkor csak nem lehet olyan rossz.Jol sejtem, h komolyabb (mondjuk 8+2) fazissal csak a felsohaz rendelkezik? X470, 570 mondjuk? Ha igen, annyit nem akarok deszkara kolteni, minek? Ugyse hasznalnam ki, mire odajutnek, 3 ev alatt mondjuk, akkor meg mar majd'hogynem elavult lesz.
Jo lenne, ha eleg lenne, szivesebben veszi az ember, ha bele tudja pattintani a soron kovetkezo gent is, plane, miutan ahogy nezem, B550 kb semmivel sem tud tobbet, mint a 450 (eloszor gondolkodtam azon is, h varjak arra, de ugy latom, sok ertelme nem lenne).
-
válasz
Milka 78 #94283 üzenetére
lehet. Remelhetoleg nem : ) Amugy az MSI velemenye is erdekelne errol: Gratulalok a nevvalasztashoz
Rakerdeztem az Biostar X470 itx lapjara is, sajnos olyan, amilyet az ara sugall: borzalmas. Most meg meg draga is lett. : ) [link] argrafikon lent
-
m.lala
aktív tag
válasz
Milka 78 #94269 üzenetére
Köszönöm szépen sokat segitettetek. Gaming PLUS MAX lett, kifizettem, megrendeltem. Szóval mostmár csak várni kell.
Szerintem se gáz, ha az emberfia szép igényes gépet csinál, sőt.
Csak akkor kezdj el aggódni ha ilyeneket mondasz, hogy: " nem vagyok kocka, mennék fürödni, de attól félek elázik a notebook." -
m.lala
aktív tag
válasz
Milka 78 #94267 üzenetére
Köszi.
Akkor elvetném az Asrockot.3600-ra gondoltam, ramoknak is egy ilyen cl 16 3600mhz-et tüztem ki célul.
Gépépítős topicba már beirtam végülis mindig ilyen alsó középkat, de jó lapjaim voltak annyiban változott a helyzet, hogy nagy levegőt véve pár év használat alatt nemigen szempont párezer ft igy oda már MSI B450 GAMING PLUS MAX -ot irtam, de igen néztem is B450 A-Pro MAX-ot is, nemhiszem hogy túl nagy különbség van köztük.
Oázisból proci+ A-Pro-MAX 73, PCX-ből proci+ Gaming Plus MAX 74. Szerintem veszem a szimaptikusabbat, vagy amelyiket mondod. -
Atomantiii
addikt
-
MGaa73
tag
válasz
Milka 78 #94031 üzenetére
Szia,
Köszönöm a segítséget. Közben én is olvasgattam és az MSI-nél kötöttem ki. Egy kérdés marad már csak. A B450-et ajánlod, az általam legutóbb nézett alaplap msi am4 x570-a pro ami elvben ugyanaz mint az MSI X570 GAMING PLUS alaplap csak olcsóbb kb. 8eFt-al.
A B450 és x570 között pedig dúrván 15eFt különbség van. Elméletileg ezt jó esetben nem nagyon cserélgeti az ember már egy upgrade során.
Megérné mégis az x570-ben gondolkodni vagy felejtős valamiért? -
Giii
senior tag
válasz
Milka 78 #94005 üzenetére
Köszi az infót.Igazából elsiklottam az audio felett.Egy egyszerű 5.1 van nekem azt vinném tovább de később szeretnék valami komolyabb hifit alá.Kinézetre a TUF mert dögösebb de hát az mindegy.Viszont ahogy néztem a videót ugyanaz a VRM csak 3x nem?
Mindegy igazából ugyan az a chip ami elég jó kis chip.Akkor max az audió miatt maradnék TUF-nál.DP nálam valószínűleg nem fog játszani mert ebben nem hiszem ,hogy lesz APU.
-
konci79
őstag
válasz
Milka 78 #93982 üzenetére
Nem ragaszkodom hozzá, csak keresgéltem én is, és kérdeztem ,pont ezért, mert jobban benne vagytok .
Szerintem a fapad nem zárja ki a hosszú működést( tudom, ez nem feltétlenül igaz,de reménykedem :) )
Csak egy helyről rendelném, és onnan választottam.Szerk: akkor a pro 4f BIOS frissítés nélkül is jó lesz egy Athlon 200GE-hez?
-
zolee0307
őstag
válasz
Milka 78 #93970 üzenetére
Szia!
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az msi x470 gaming pro max, a b450 tomahawk max és b450-a pro max milyen lapok? A tomahawkról olvastam, hogy jó, az x470 meg nem sokkal drágább, mint az x470 gaming plus max. Viszont tartok attól, hogy a tomahawk és az x470 vrm bordák magasak egy heligon he02 hűtőhöz.
-
zolee0307
őstag
válasz
Milka 78 #93970 üzenetére
Köszönöm!
Tuningot nem tervezek, későbbi cpu upgrade (pár év múlva?) is szerintem megállna egy 8/16-os cpu-nál, mivel inkább játékra lenne a gép, meg pár apróságra, amihez nem hiszem, hogy később kelleni fog 12+ mag.
A két m.2 ssd jó volna, szeretném minimalizálni a kábelezést, ahogy néztem a x470-nél mindkettő port pci sávot használ, nem úgymint a b450-nél.
Néztem x570 lapot is, de az ajánlottak nekem már drágák.
-
-
zolee0307
őstag
válasz
Milka 78 #93948 üzenetére
Pár tesztet olvastam, azokban azt írták nem takarja ki a pci-e slotot, ill. normál méretű ram is elfér alatta. Mivel egyik oldalra el van tolva, így elméletileg nem ér bele, ha elfordítom úgy biztos nem, viszont akkor meg a hőcsövek érhetnek bele a vrm hűtésbe. Csak nézegettem még lapokat aztán akkor tűnt fel, hogy matx-nél közelebb volt a pci-e csatlakozó, mint atx-nél, meg némelyik lap vrm hűtése nagynak tűnik, így mostmár nem is olyan könnyű választani. Lapot muszály leszek netről venni, mert amik itt vannak pc boltok, hát elégszegényes és régi a lap felhozataluk.
-
válasz
Milka 78 #93879 üzenetére
Ha már "kedvező áron" elérhető itx lap:
Tegnap láttam az ASUS A320i-k PRIME [link] lapot .
Hát, nem is tudom. Se onboard wifi, se vrm hutoborda, se b450 csipszet, de legalább drága. Az MSI B450 gaming plus ITX volt annyi, mint ez iponon. Az Asrock Fatal1ty b450itx meg kicsit még olcsóbban is kifoghato volt.
Engem nem győzött meg, bár, athlon alá elég lenne..
bahh
-
Winne
nagyúr
válasz
Milka 78 #93731 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek!
Esport nem lesz, öreg vagyok én már mindenhez, de az nem lenne hátrány, ha a szobán keresztülhúzott kábelt ki tudnám váltani plusz amit még Sanyinak írtam, azon tanakodom csak, hogy érezni fogom-e a hangkártya hiányát, vagy sem, mert nagyon megszoktam az Elite Prot, ezért olvasgatok, mert el akarom kerülni, hogy megveszem a drágább lapot, mert az jobb, aztán meg lehet arra is rá kell még vennem a hangkártyát később.
-
kulfoldi
aktív tag
válasz
Milka 78 #93702 üzenetére
Koszi a valaszt!
Nem arrol van szo, hogy meg akarom sporolni a draga lapot csak feleslegesen dragat nem szeretnek, vagyis olyan funkciokert, amik nem lesznek kihasznalva nem szeretnem ha fizetne a haverom. Szoval nem kell a vilag legjobb tuning deszkaja 4db PCIe 3.0 x16-sel.
Kozben emlitettem neki, hogy dragulna a gep, es ezert felvetette, hogy megis inkabb kiegyezne egy i7 9700k-val, ami fele korabban probaltam terelni, csak aztan kiderult, hogy jelent nemi elonyt az i9 abban az alkalmazasban amire szeretne hasznalni a gepet, es ezert alakult ugy hogy legyen i9. Szoval sajnos lenne meg egy kerdesem, az i7 9700k 65W TDP-jel sem tudnak megbirkozni a B360 lapok? Ahhoz mit javasolnal? Se tuning, se jatek... Koszi!
Szerk most nezem, hogy a 9700k is 95W. Akkor marad a ASUS PRIME Z390 minimumnak?
-
kulfoldi
aktív tag
válasz
Milka 78 #93697 üzenetére
Nagyon koszonom a valaszt!
A GIGABYTE Z390 UD nem jobb e tekintetben esetleg? Az osszesitoben ezt is lattam es az olcsobb mint a Gaming X. Legutoljara ~15 eve tuningoltam egy 3700+-t
, akkor jatszottam a feszultsegekkel,
azutan felelos komoly emberre valtam, igy kisse homalyosak az emlekeim. Ez a gep nem nekem lesz, nem tudom mennyire jonne ki jol, ha masok elott kezdenem ujratanulni a szakmat a 165k-s procijukon.Van olyan legolcsobb alaplap amibe csak belerakom es nem kell valtoztatni semmin?
(De van egy linked az alulfeszelesrol, hova erdemes mit allitani)
-
Piftuka
veterán
válasz
Milka 78 #93648 üzenetére
"BIOSTAR X470GTA, 35 ropi és van rajta pci csati. Annyi a frixi vele, hogy ez ATX és nulla infó van róla és a vrm rész kb egy 3600-os oc-ra elég (mondjuk az az Asus TUF is hasonló gyengusz eresztés). "
Én éppen emiatt nem merem megvenni.
Tényleg nem akarok "LEGO"-zni, ha megvettem minden alkatrészt, aztán visszaküldözgetni a mobo-t, másikat rendelni...
Ráadásul lehet, hogy az "Audigy 2 ZS" a PCI sín ellenére sem menne benne és/vagy Win10 alatt (amire januártól át kell térnem)... Túl sok a "ha" a történetben.
Pedig lehet, hogy egy király alaplap, szuper BIOS-szal, de...
Inkább maradok az általad is ajánlott "stabil, megbízható" MSI B450 vonalon, és keresek egy külső DAC & Amp & Hangkártya eszközt, amivel tudom használni a DTT2500 erősítőmet, hangfalszettemet. -
TIT
veterán
válasz
Milka 78 #93624 üzenetére
Értem köszi.
Az asus vrm-je 8+4,az asrock is 10-es,kérdés melyik a jobb?
A gyári tuning is felmehet 4,2 re gondolom,a manuális tuning miben tér el,azt feljebb is vihetem mint 4,2Ghz?
Ha a játéknak elég 3,6Ghz akkor ott elvileg megáll sejtésem szerint terheléstől független. -
lEninpApA
csendes tag
válasz
Milka 78 #93593 üzenetére
Msi X470 gaming plus max-al szemezek egyebkent de barmilyen ramot nezek ki nem talalom a qvl listajaban es kezd idegesiteni. Ezzel ment el meloban a szuneteim nagy resze de nem jutottam egyrol a kettore. A palfitom altal ajanlott Asrock alaplapokrol meg nem hallok jokat bios frissites teren , pedig elsodlegesen ez a marka volt kinezve meg most is Asrock lapom van es nincs baj vele. Igazabol minden komponens megvan mar a gephez csak az alaplap es ram amin egesz nap torom itt a fejem :)
-
válasz
Milka 78 #93594 üzenetére
Köszönöm
pedig a GB szimpi budget lapnak tűnt, de talán a régi, nem rev4 Asrock HDV jobb választás lehet 19k körüli kategóriában. Az újabb rev4 már szemre is fájdalmas, bár athlon alá jó lehet.
Amiért kérdeztem : az új athlon3000 kis meregzsak az árához képest, és még szorzot, igp-t is lehet piszkálni. Aztán ha vki olyan procit venne, az s2h/hdv egész élhető megoldás.
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Nintendo Switch 2
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Formula-1
- Anime filmek és sorozatok
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- REFURBISHED és ÚJ - HP Thunderbolt Dock G2 230W docking station (3TR87AA)
- Lenovo Thinkcentre M920t Tower/ M720s SFF / i5-8-9. gen/ WIN10-11/számla, garancia
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3004
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest