- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
WandaO
csendes tag
válasz
Milka 78 #87570 üzenetére
Bocsánat! Töltöm is!
1. Mennyit szánsz az alaplapra? A célom, hogy évekig ne kelljen ezzel foglalkozni és, hogy az új CPU mellett megfelelően szuperáljon!Nincs konkrét keret.
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
CPU: Intel Core i7-8700K
+COOLER - BE QUIET! DARK ROCK 3 torony
VGA: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
TÁP: Chieftec 650w CTG-650C
RAMOK: Crucial 2x8 GB DDR4 2400Mhz Ballistix Sport
SSD: Samsung 250GB 750EVO MZ-750250BW
HDD: WD 1TB 64MB WD10EZEX
3. Milyen méretű lapot szeretnél? Standard-ATX (Deepcool Kendomen RD ház)
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...) Kb ugyanazok, mint eddigi lapon, semmi extra nem kell
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ? Nem, csak HDMI csati fontos =)
6. Szeretnél tuningolni vagy nem? Nem
7. Használt, vagy új alaplap? Új
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...) Nem
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t? Nem -
herrká
senior tag
válasz
Milka 78 #87536 üzenetére
Szia! Köszönöm a segítséget! Bocs, telóról nem látom az osszefoglalot. Remélem így jó lesz. A gépem:
CPU QuadCore i5-3550, 3700 MHz
Alaplap ASRock B75 Pro3
Memória 8140 MB (DDR3 SDRAM)
Videokártya AMD Radeon HD 7850 (2 GB)
1db 120-as SSD, 3 db HDD, ebből kettő 2 terrás, 1 pedig 3 terrás,
Chieftec 450+ táp,
Sharkoon valamilyen ház, 3db 12cm-es ventivel. Az ieee 1394-hez van kártyám, ha nincs a lapon. De az optikai audio kimenet nagyon kellene... A keret? Nem tudom a mostani árakat. De jó lenne ha 20-ig beleférne! Egyébként nagy rizikó használt alaplapot venni? Köszönöm! -
Roachy
senior tag
-
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Milka 78 #87476 üzenetére
Ja, azt tudom.
Már megvan a H370 (és az i5-8400) pár hónapja. Az előlapi USB3 port elhelyezése miatt vettem ezt, nem a B360-at (utóbbin alul van, és nem ért volna el a kivezető kábel). Asszem 2-3 ezer forinttal volt drágább. Lehet, hogy ennyiért lett volna hosszabbító is, de még épp belefért. Meg ezen 2 helyett 3 házventi csatlakozó van. Az is jól jön.
Szóval akkor okés lenne az i7-8700-hoz is, egy jól hűtött házban. Ok.
-
palfitom
félisten
válasz
Milka 78 #87363 üzenetére
Nagyon szúrja a szemem a 1155-ös lapok ára...
Természetesen tisztában vagyok a ram-váltás felárával, ennek ellenére nem lenne olyan horrorisztikus.33k-ért venne egy deszkát, 25-30k-ért el lehet adni a ramjait, a prociját pedig 10-12k-ért, összesen: min. 68k.
Lap: ASRock H310M-G/M.2 ~22,6k
Proci: Pentium Gold G5400 (~3350P teljesítményét hozza) ~19,5k
Ram: G.Skill Aegis 16GB (2x8) KIT 3000 MHz ~45k
Összesen: 87,1k (bolti árakkal számolva)
Ez a konfig ~19k-val drágább, de új, garis, és még fejleszthető. -
Vangelis
félisten
válasz
Milka 78 #87356 üzenetére
Igen értem, de sajna tényleg szűkös a keret.
Remélem azért egy darabi el fog ketyegni.
Memóriát is keríteni kell még ... és elég drágán mérik még mindig ..
A lényeg, hogy működjön rendesen. Ha meg nem jó vagy nem tetszik akkor megy vissza.
Elvileg ma érkezik meg, de memória még sehol..
-
gedikart
aktív tag
válasz
Milka 78 #87314 üzenetére
Asrock H110M-HDV R3.0 alaplapra 3 ég garit ad a PCX, az általad linkeltre 2 évet. Kérdéses, hogy milyen BIOS verzióval küldik a lapot (7. generációs cpu-nál csak újabb BIOS-tól működik). Ez a BIOS verzió szerepel valahol az alaplap dobozán/cimkéjén, esetleg az alaplapra ráragasztva?
Lehet hogy inkább megérné azt a +3 ezer Ft-ot egy
Asrock B250M-HDV, vagy Gigabyte GA-B250M-D2V? -
-
Acheron
őstag
válasz
Milka 78 #87269 üzenetére
Igen, én is épp a többféle kommunikáció miatt bizonytalankodok. Ha a Z390 egy minimálisan módosított Z370 lesz, akkor nincs sok értelme várni rá (azon túl, hogy talán picit lejjebb tolja a Z370 lapok árát), de ha mégis lesz olyan komponense, ami meghatározó a next gen procik szempontjából, akkor kár lenne elkapkodni, így, hogy (elvileg) hamarosan meg kellene jelenjenek.
Mivel nem sürgős, kívárok még kicsit. Addig is berendelem a memóriákat, az biztosan marad DDR4.
Persze az is lehet, hogy beesik valami visszautasíthatatlan árú Z370 lap a kinézettek közül addig az aprón. -
dudu5130
őstag
válasz
Milka 78 #87255 üzenetére
Jelenleg egy 2600 vagy 2600X alá tervezem, de mindenképp olyat szeretnék ami esetleg az újabb ryzenekkel is barátságban lesz. Ha a sima 2600 lesz akkor mindenképp tuning lesz, ha az x akkor nem biztos. Még a B450 Tomahawk is képben van. AIO-t szeretnék a procira ezért a vrm hűtés is fontos.
-
libit
tag
válasz
Milka 78 #87237 üzenetére
Petyas kerdesere reagalva 2400G+B450 - IGEN, kicsit elhamarkodott/elnagyolt volt a reakciom
a kerdes engem is erintett, mivel szinten 2400G ala kerestem lapot es jo fel evet vartam mig befutottak a B450es lapok. (150€s APU ala nem szandekoztam 150-200€s X470es lapot venni.)
abban teljesen egyetertek, hogy mivel van uj B450 chipset, a B350es lapok mar nem ajanlottak - termektamogatas, RAM, bios, stb...
Az uj "featurek" mint Precision Boost Overdrive, StoreMI...
PBO - 2400G nem tamogatja
SMI - 1TB SSD melett szamomra felesleges (szerintem 100bol 1 ember kihasznalja)
a varva vart nativ HDMI 2.0-t az MSI hivatalosan nem tamogatja - ennek ellenere MSI B450 mortar lett belolevideo kimenetek - mivel APUrol van szo, szerintem igenis lenyeges, hogy milyen csatlakozok vannak az alaplapon.
"rá tudok biggyeszteni akármilyen csatlakozót"
ami valojaban dGPU-t jelent, ami teljesen feleslegesse teszi APU-ra epiteni a gepet - szamomra kihasznalatlan teljesitmeny es penzkidobas (+fogyasztas = ho, zajtermeles)mivel a monitoromon van DP, HDMI, DVI es Dsub is a PCt a DPre akarom kotni, hogy ne kelljen allandoan atkotozgetnem ha masik PC/NBt szerelek
maskepp:
"Az alaplap elsődleges célja, hogy minnél hatékonyabban, biztonságosabban tudja a belé helyezett processzort futtatni."
"Ha ezen felül van extra kérés amitől a vásárló nem akar/tud eltérni..."milyen mATX alaplapot ajanlasz 2400G ala, csak RAM tuning 3000 esetleg 3200MHzig, amin van DP?
-
-
Santi22
aktív tag
válasz
Milka 78 #87200 üzenetére
Köszönöm a választ, egy ilyen egyértelmű kijelentés után sokkal egyszerűbb a döntés.
Már csak várnom kell, mert pont tegnap elfogyott raktárról (ipon) a 48ezres 2x8GB 2666-os ADATA RAM kit, amit kinéztem hozzá, remélem a napokban visszakerül, mert attól csak jóval drágábbak vannak... -
Acheron
őstag
válasz
Milka 78 #87192 üzenetére
Nagyon köszönöm. Közben átnyálaztam három z370 ASRock lap specifikációját, mivel úgy néz ki, maradok egyenlőre Intel platformon (Extreme4, Fatal1ty Gaming K6, Taichi) Itt (számomra) lényeges különbséget nem találtam, talán a felhasznált alkatrészek minőségi lehet jobb a magasabb árkategóriájú lapokon. A Taichi wireless LAN -ja nem fog hiányozni (vezetéken kapcsolódok) talán a dual LAN hiánya pici hátrány az Extreme4 - nél, bár hálózati vezérlő meghibásodásom még sohasem volt.
Mindenesetre a bolti árakat nézve most 49 - 56 - 68 k árakon mennek ezek a lapok, és bár a Taichi a legszimpatikusabb, a józan ész azt mondatja, hogy a tervezett 7800k mérsékelt tuningjával sem tudnám kihasználni az előnyeit. Talán még annyi kérdés, hogy az inkább a K6 -al egy árban lévő ASUS Prime Z370-A, tudása mennyire van pariban akár a K6 - al, akár az Extreme4 -el?
Köszönöm! -
SamS20
senior tag
válasz
Milka 78 #87167 üzenetére
Az OC ebben az esetben nem drasztikus vízhűtéses kivitelezéssel értendő, csak pár száz Mhz-t szeretnék emelni rajta.
Jelenleg egy Asus M5A97 LE R2.0-vel is van egy keveset húzva a 6300-asom, stabilan fut és nem hányja össze magát a gép tőle (úgy hogy a VRM hűtést ennél a lapnál közelről sem ismerik)
Feszültségnövelés és egyéb hasonló dolgok amik kellenek a proci húzásához nem lennének, csak a standard órajelet emelném meg a turbo jelszintje körülire.
-
válasz
Milka 78 #87155 üzenetére
Én is hasonló témában érdeklődnék.
Egy jövőbeni esetleges 4K kijelző okán HDMI 2.0-s csatis B450-es M-ATX lapot keresek, Ryzen 5 2400G alá, tuning nem lesz. (DP-ről letettem, MSI B450M Mortaron láttam csak, de az nincs iponban, az idő meg kezd szorítani. Asrocknak is toll a fülébe, B450 Pro4-en van DP, B450M Pro4-en nincs)
De csak ezt a Giga Aorus B450 M-et, Gigabyte B450M DS3H-t, meg az ASUS PRIME B450M-A-t, illetve az ASUS TUF B450M-PLUS GAMING-et látom.
Gigák QVL-je nem írja a kinézett RAM-ot, csak drágábbakat, a két ASUS meg kissé drágának tűnik. Van még valamilyen opcióm vagy ezekből kell válogatni? Aztán lehet veszek egy nagy levegőt és TUF lesz belőle, ha ajánlott a lap.Attól kikészülök, hogy legtöbb oldalon nem tudok HDMI szerint keresni. Bár talán nem is elvárható, ha MSI oldala sem írja a speckónál, hogy melyik lapon milyen HDMI van.
-
phoenix1989
őstag
válasz
Milka 78 #87147 üzenetére
Ezek mellé pedig érkezik szokás szerint egy új chipset is, ami a Z390 nevet kapta.
hát itt nem azt írják
ja és az i7 re azt írják (az új hírek szerint)hogy 8 mag 8 szálas lesz. bár régebbi hírekben csak 6 mag 12 szálról van említés
-
hyb
csendes tag
válasz
Milka 78 #87142 üzenetére
ASROCK oldalon nem talaltam QVL-ben, de a G.SKILL (RAM) oldalon ott volt az ASROCK lap is, remelem az eleg
Viszont D15 cooler ugy latom nem fer be a hazba
162mm a max-om es a cooler meg 165mm ahogy nezem. D14 elvileg nem sokkal rosszabb teljesitmeny es az 159mm, lehet akkor ez lesz.
-
hyb
csendes tag
válasz
Milka 78 #87139 üzenetére
koszi az infot!
8700k-t tervezek bele, de nem akarok rekordokat dontogetni OC szempontol. Noctua D15-tel azert ki tudnek belole csikarni egy keveset ezen a lapon? vagy mas hutes kellene?(tudom nem cooler topicban vagyunk)
Aegis memot neztem, hogy elferjen alatta.. meg elvileg 162mm-ig befer a fractal design core 1300-ba a cooler.
-
-
vp1
csendes tag
válasz
Milka 78 #87043 üzenetére
Köszönöm a választ.
Két kérdésem van:1. Melyik M.2 jobb? A PCIe 3.0 x2, vagy a PCIe 2.0 x4? Ha jól értem, a sebességük ugyanaz. Esetleg nem mindegyikbe megy bele mindegyik ssd?
2. A Techspot azt írja, hogy "The only problem with MSI’s B450 and X470 motherboards is their complete lack of ‘voltage offset’ support in the BIOS. This means for now it’s not possible to make full use of Precision Boost Overdrive." Ezt nem nagyon értem. Szerinted (szerintetek) elhanyagolható probléma? Csak az MSI-nél van ez?
-
galaktikus
aktív tag
válasz
Milka 78 #87077 üzenetére
Ha már a kollégának válaszoltál, én is pont e két lap között vacillálok. Valaki nemrég írta, hogy az MSI-nek letisztultabb biosa van mint az ASUS-nak. Ezen felül melyik lap lehet a jobb, stabilabb? Régen úgy emlékszem az MSI lapokkal voltak gondok, ez a dolog mára már javult?
Szerk.: az is lehet, hogy csak bizonyos szériákkal, nem is tudom már.. -
SkiDev
őstag
válasz
Milka 78 #87010 üzenetére
Én is próbáltam magyarázni akinek építem, de ő most a legolcsóbb általam épített PC-t szeretné használni főleg netezésre, YouTube-ra és filmnézésre HD felbontáson. Egy AMD Athlon 3000+/1GB DDR/ 7330 AGP/Codegen 350W/80GB IDE gépet fog leváltani, szerintem már ígyis megváltás lesz neki. Fejleszteni nem tudja, mert nincs hozzáértő ismerőse.
Ezen viszont már nem tudok lejjebb fogni szerintem. Max, ha egy ezressel olcsóbban nem adom neki oda ezt:
[link]
Viszont én azért jobban megbízom a Giga-ban, csak 4 férőhelyes és van rajta HDMI is + gonoltam ránézésre komolyabbnak tűnik... -
ates85
tag
válasz
Milka 78 #86966 üzenetére
Ok, köszi a választ.
Az összefoglalóban van ez a rész "a szorzózáras I5-I7-es processzorok alá komolyabb felépítésű B/H-s lapok fognak kelleni, mert könnyen elérik a TDP és VRM limitet".
Ezt, hogy kell érteni? Megfelelő VRM hűtés kell nekik és fázis szám?
Gondolom VRM hűtőborda erősen ajánlott, de fázis számnál van egy minimum érték ami alá nem érdemes menni ezeknél a prociknál még ha szorzózárasak is?
Vannak olyan lapok amelyeken 2 VRM hűtőborda is van (oldalt és felül), de van jó pár amelyiken csak egy van oldalt és a feslő VRM csupaszon van, számít ez valamit? -
krisz12356
tag
válasz
Milka 78 #86948 üzenetére
Kösz megint! Az a helyzet , hogy egy bizonyos szinten meg van kötve a kezem mert a gép dual bootban hackintost fog futtatni és az Asus Rog lapokkal könnyű ezt megoldani...egyébként egy 1070 fog kerülni mellé, egy i7 8700-al, kezdésnek 16 gb ram, 500 w-os bequiet táp, illetve egy nzxt vízhűtés (ebből még nem tudom melyik verzió).
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
7. Használt, vagy új alaplap?
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro Max 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3063
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest