- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Poco F7 – bajnokesélyes
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Pulzust is mér az Apple AirPods Pro 3
- One mobilszolgáltatások
- Bekékült a Pixel 10a
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Core2duo6600
veterán
válasz
üzenetére
Ezeket nézd át, én is ezzel kezdtem :
Ha unifi wifiben gondolkodsz, akkor értelmesebb lett volna a routert és a switchet is töluk válaszani, mert úgy komplett a rendszer.
Ha mondjuk 2 hét alatt nem jutsz el oda, hogy a 0 ról alapra beállítsd a routered, miután kizártad magad, akkor lehet, hogy nem neked való ez ,
Az alapra álllítás alatt azt értem, hogy fel vannak konfigurálva a szükséges interface-k,
bevan üzemelve a dhcp, minden ehhez szükséges beállítással együtt.
Be van állítva a NAT, van internet elérés a gépeken, be vannak állítva a port átírányítások, amennnyiben használod ezeket.
És alapon van a tűzfal, vagyis be semmit, ki bármit.És innnen kezdhetsz el építkezni, hogy a jó még jobb legyen.
Én eddig 3 szor zártam ki magam a mikrotikből, mostmár 1 perc alatt megvannak, a fent említett dolgok.
Egy ilyen történet volt, hogy kikapcsoltam minden interface-t nem szándékosan, és kereshettem meg, hogy hogyan kell gyári defaultra beállítani.
De meglett, és azóta aránylag jóban vagyunk.Azt azért hozzá kell tenni, hogy az Unifi sem olyan rendszer, router szinten, mint amiket eddig megszoktál.
És minél több időt töltesz ela mikrotikkel, annál inkább rájössz, hogy az egyszerű SOHO routerek lényegében csak net megosztásra alkalmasak, és arra is csak nem extrém terhelésnél.
tűzfalat meg jobb ha nem is említünk az esetükben.(A Digi Ontja pl. nem is hirdeti magáról, hogy lenne benne tűzfal, nincs is, csak port átirányítást lehet benne csinálni, még ip rezerválást sem, és ennyiben kimerül a beállíthatósága. )
Na ezért döntöttem úgy, hogy egy normáls router kell, feldobtam egy érmét, hogy Mikrotik RB 750 GR3 aka HEx, vagy Ubiquiti Edge router lite , és a mikrotik jött ki gyöztesen.
Akkor még 500 Mbites -es volt a vonal, mert azt választottam .
A szolgáltató felemete 1 Gbitre, ehhez már kevés volt, így most egy drágább Mikrotikbe fektettem be.
Ha lehetett volna már kapni az Ubiqiti edge router 4 est akkor azt vettem volna. -
feel2006
tag
válasz
üzenetére
Szia,
-mire OK-t nyomtam bacus megelőzött-

Sokan vagyunk itt akik autodidakta módon, vagy sok idő /és pénz/ ráfordítással szereztük a tudást meg, így szerintem ne várd, hogy bárki "ingyen" bekonfigurálja a routered, mert jelenleg kb. ezt kéred.

Konkrét kérdés esetén segítek/tünk szerintem bárki, hogy hol merre indulj el, de nulláról azért más lenne.
Ha SOS-ben van szükséged olyan anyagra, amiből tudásod is lesz, és vissza tudod nézni, javaslom az egyik oktató oldalát itt és itt. Ha meg jobban érdekel az anyag, irány tovább az MTCNA és a többi tananyagra (Nincs jutalékom, hasznom az ajánlásból, csak én is nála tettem pár vizsgát és tudom, hogy van olyan oktatási módja (online) anyagok, amik másnak nincsenek, vagy nem tudok róla.)
Illetve itt ragadnám meg az alkalmat, hogy nem lenne-e már célszerű ennek a fórumnak is egy kezdő topocit létrehozni, mint sok más PH-s fórumnál, ahol ellehetne helyezni sok alap infót.

-
törölt tag
válasz
üzenetére
Kicsit konkrétabban nem tudod leírni, hogy mi a gond vele?
Mert még ha értenék hozzá, ennyiből akkor is csak a router doksiját tudnám ajánlani (ha van feltételezem, van, mert tényleg elég pilótavizsgásnak látszik elsőre)Amit írtál, annak alapján én úgy gondolnám, hogy kb. mindent defaultra, utána az IP, illetve a PPP menüben beállítani azt a pár dolgot, amire szükséged van. Rosszul gondolom?
Új hozzászólás Aktív témák
- Revolut
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Gitáros topic
- Spórolós topik
- Elektromos cigaretta 🔞
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Akció! Csere-Beszámítás! Asus ProArt B760-Creator D4 Alaplap! LGA 1700
- Samsung Galaxy Watch Ultra 2025 47mm LTE új BONTATLAN 2év garancia
- Thinkpad E14 Gen5 14" FHD+ IPS Ryzen 5 7530U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, 1 ÉV GARANCIA (akku 85%)
- Gamer Pc - Ryzen 5 5500, RTX 2060 SUPER, 16gb RAM
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3237
- 138 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
- Samsung Galaxy Z Fold 4 256GB,Újszerű,Dobozával, 12 hónap garanciával
- iPhone 15 Pro 128GB Silver Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3595
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

ekkold