- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
Ha vlan kezeléshez menedzselhető switchet vennél, akkor mikrotiket vagy Edgeswitch lite-ot vennél?
tia
-
bambano
titán
válasz
SimLockS #3562 üzenetére
egy kicsit pontosítok: egy olyan táppal mértem ki, ami nagyjából 30 voltig tud, 28-29 volt között leakadt a panel. hogy 50-nél mit csinál, azt nem teszteltem.
ha valakit érdekel: ennek a 24 voltos verzióját teszteltem, ups építési céllal. a 30 voltig specifikált mikrotikekkel volt kis hümmögés, de ha az újabb ap-k tényleg 57 voltot bírnak, akkor ez teljesen jó cucc lesz.
-
bambano
titán
válasz
SimLockS #3560 üzenetére
nem kell a kérdést találgatni, vissza lehet lapozni. sem az ap, sem a poe típusa nem volt leírva.
nekem volt hasonló kérdésem, mivel nem kaptam választ, fogtam egy 433-at meg egy műszert, oszt megmértem.nekem nem ment 30 voltról se, nemhogy 48-ról. de érdekes, hogy egy-két ap-nál már 57 voltig mehet a tápfesz, ilyen még nem volt a kezemben. soknál meg csak 30-ig.
-
bambano
titán
válasz
animatrix11 #3534 üzenetére
ha hotspot megy rajta, akkor gyakran telnettel be lehet lépni rá a hotspot ip címén.
-
bambano
titán
nem akar semmit az orrod alá dörgölni, próbálja finoman érzékeltetni, hogy túlmentél azon a határon, amit haveri segítségként illik kérni.
azt kellene megértened, hogy ha a te tudásod nem üt meg bizonyos szintet, akkor segítséget adni csak olyan pluszmunkával lehet, amit már túlzás elvárni. ilyenkor is lehet segítséget kérni, a kolléga szívesen meg is oldja, csak majd kapsz számlát. Nem tudom, ő mennyiért dolgozik, de akiket pestről ismerek, azok szerintem nettó két kiló + fa díjért megcsinálják pöpecül.
az általad elvárt, kikövetelt segítségnek nagyjából ennyi a piaci értéke. ezért nem kéne beszólni a szakmai alázatról a kollégának.
-
bambano
titán
kezdjük már elölről:
tehát van egy központod meg egy telephelyed. a telephelyen van több windows kliens, azokon van a pptp kliens, amik be akarnak lépni a központi telephelyen a pptp szerverbe?
mer az ugye megvan, hogyha több kliens akarja egyidőben a telephelyi hálózatot összekötni a központival, abból orbitális káosz lesz?
ha a telephelynek van saját lanja, akkor a telephelyre ki kell tenni pontosan egy darab routert, ami pptp kliensként bemennek a központ szerverére.
a proxy arpra szerintem nem hat az openwrt routing tűzfala, merthogy a proxy arp nem ip protokoll.
-
bambano
titán
válasz
nyilasmisi #3463 üzenetére
mi a nem teljesen igaz?
lte-re szakosodott? mivel wifi nincs benne, csak 4g, ezért ez igaz.
nem ismer minden magyar mobilnet frekvenciát? ez is igaz.tehát amit írtam, az teljesen igaz.
-
bambano
titán
valaki meg tudná mondani, hogy milyen tápfesszel optimális a routerboard?
mert oké, hogy 7-30 volt, de azon belül? alacsonyabbnál melegszik kevésbé vagy magasnál?
ha 12 volt és 24 volt között választhatok (igazából 14 és 28), akkor melyiket? (értelemszerűen: egy akksi meg sorbakötve két akksi).kösz
-
bambano
titán
pár napja már jár az agyamban a kérdés: a mikrotiken belül a különböző táblázatok timeoutja vajon mennyi lehet és lehet-e állítani?
az ilyen két nap működés után lelassul, újraindítom, jó, megint lelassul típusú hibáknál a conntrack tábla indokolatlan növekedése is lehet ok. desktop pc-s linuxon a conntrack táblában a timeout 6 nap, ami teljesen indokolatlan.
szerk: hehe, előbb kérdez utána keres típusú hülyeség
válasz -
bambano
titán
ezzel a wifi adóvevővel, ami ebben van, 2-4 kilométerig 30-50 usert simán ki lehet szolgálni.
tehát nem a dobozzal lesz baj, max. a beállításával. megnézném, hogy nem túl meleg-e, amikor szakadozik a kapcsolat, illetve ha van hozzá jelszó, belenyúlnék, hogy ne legyen nagyon feltolva az adóteljesítmény. -
-
bambano
titán
válasz
djmorphy #3405 üzenetére
tisztázni kellene, hogy a squid az proxy vagy reverse proxy, mert nem mindegy.
ha arra használod, hogy a benti kliensek kilássanak a világhálóra, akkor proxy, de akkor a befelé jövő, a benti webszerverekre vonatkozó kérésekhez nem lesz köze.vagy a befelé jövő kéréseket kezeli, akkor reverse proxy, de akkor a kimenő kérésekhez nem lesz köze. ez utóbbi felállásnak nem sok értelmét látom.
szerintem legyen proxy, viszont akkor a felvetett problémád megoldásához nincs rá szükség.
-
bambano
titán
válasz
MasterDeeJay #3396 üzenetére
"miben másabb vagy jobb/rosszabb mint az összebidgelés?": ha összebridgeled a konfigban a portokat, akkor a processzor és a rajta futó linux kernel bridgel és bármelyik portot bridgelheted.
ha master-slave cuccot használsz, azt csak akkor lehet, ha van switch chip az alaplapon, abba dugtad a drótokat, de akkor hardveres switchelést kapsz, ami gyorsabb és nem terheli a procit.
-
bambano
titán
válasz
bakonyip95 #3359 üzenetére
pc-n az ingyenes linux helyett mikrotik licenszet venni ugyanúgy pazarlás, mint ahogy szerinted rossz megoldás meglevő hardver helyett új routert venni.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3350 üzenetére
béke poraidra, sose fognak elfelejteni, még évek múlva sem.
személyes tapasztalat. -
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3288 üzenetére
ospf nem ip alapú protokoll, úgyhogy lehet priorizálni, csak kicsit macerásabb...
szerintem felesleges. elég nagy alapidőzítések vannak benne, ha annyi idő alatt sem talál át a hálózaton a hello csomag, akkor nagyobb bajod is van. -
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3265 üzenetére
a két gépet hagyd úgy, ahogy a közvetlen drótozáshoz kellett.
a mikrotikben csinálj két szeparált hálózati darabot úgy, hogy kiválasztasz két interfészt, és az egyiknek beírod, hogy a master portja a másik. ugyanezt mégegyszer. és erre a négy interfészre dugd rá a két gépet.a bridge konfigurálást kerüld el nagyívben.
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3261 üzenetére
a 95MBps az majdnem 800 megabit, következésképp azt nem tudja oda-vissza megjáratni a tplinken gigás dróton.
én csak szétszedném azt a két linket virtuális netre, mert sanszos, hogy egymásra várnak a drótok...
illetve tehetnél egy próbát úgy is, hogy közvetlenül összekötöd a két gépet mikrotik és tplink nélkül, fix ip cím bedrótozásával.
-
-
bambano
titán
váratlanul 500-as digim lett itthon, amit már nem hajt ki a mostani routerem.
kíváncsi lennék, ti melyik mikrotiket vennétek meg hozzá?
alapkérdésben routernek,
első nehezítésben wifivel,
második nehezítésben kétsávos wifivel.kösz.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3230 üzenetére
én nem tudom fejből, hogy milyen switched van, és annak milyen az alapbeállítása. persze bemásolhatnád ide...
az tény, ha a switchben levő procit hajtod, lassú lesz. egyszerűen dugdosd át a drótokat másik portba és úgy teszteld le. a dupla kártyás szerverekhez meg csinálnék dupla szeparált lanokat.
-
bambano
titán
válasz
bakonyip95 #3217 üzenetére
az autentikációt radiussal.
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3200 üzenetére
"Akkor pl nem lehet keverni cuccot, hogy a garázsba teszek egy ubiquiti cuccot a szobákba meg mikrotikot meg nem kompatibilise egymással": az alap wifi dolgokban kompatibilisek egymással, ha a szabványos beállításokat használod. mindkettő tud extra wifi beállítást is, ami nem megy vegyesen.
viszont az, hogy egyik ap-ról a másikra átmenjen a kliens akadás nélkül, az management szoftver kérdés, és abban a két cucc nagyon nem kompatibilis. tehát lehet őket vegyesen használni, de akkor az átjárás gázos lesz.
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3174 üzenetére
a két 10 gigás port eléggé kurrens technológia, emiatt nemigen fogsz nagy árengedményeket kapni, és figyelembe véve, hogy ez a switch a drótnélküli bótban jelenleg bruttó 106 ezer forint, így ha te 60-65k között meg tudod venni, akkor vagy vedd meg, vagy passzold ide a forrásodat és megveszem én
-
bambano
titán
válasz
HalasKYO #3172 üzenetére
ez egy öszvér switch, van benne egy router is, amit elsősorban a switch menedzselésére használnék, mert másra nemigen jó.
ez a switch addig switch, amíg a forgalmat a switch chipen belül tilitolizod. abban a pillanatban, hogy a forgalmat keresztül kell küldeni a processzorán, jön a nagy kézifék.
értsd: amikor tűzfalazni akarsz egy switchet, attól kezdve lassú lesz, mint a csiga.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3159 üzenetére
szerintem ospf-nél az dönt, hogy azon az interfészen van-e másik ospf-es router.
ha nincs, akkor passzívan, ha van, akkor aktívan. -
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3155 üzenetére
mtu-t megnövelted?
az ipv6-os fejléc sokkal nagyobb, mint a v4-es, ezért kevesebb adat fér mellé.
-
bambano
titán
nem tudom megfejteni. odáig megvan, hogy az esetek zömében ez megoldható.
ott akadok el, hogyha van egy natolt kliens gép, ami indít mondjuk egy http kapcsolatot, azt a draytek lenatolja egy adott portra. ha ezt a portot a truedmz-ben levő gép is használni akarja, akkor a bejövő forgalom megkülönböztethetetlen lesz. nem fogja tudni a draytek, hogy ami bejön, azt vissza kell natolni vagy tolni kell a truedmz-be.amíg a truedmz-s gép meg a draytek nem tudja egyeztetni a portkiosztást, addig nem látom, hogy ezt hogy oldod meg.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3117 üzenetére
az ugye megvan, hogy ezt lehetetlen tisztességesen megcsinálni?
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3095 üzenetére
"Nem tudom, hogy sebességben gond-e ha beszélő neveken bridge-ket hozok létre": a portok nevét is tudod állítani, szóval ezért felesleges bridge-elni.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3081 üzenetére
nem hinném, hogy akár a 120-as mér sebességnél, akár a 240-es ígért sebességnél a gigabites port akadály lenne.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3057 üzenetére
a routing protokollok bizonyos értelemben kliens-szerver alapúak, vagy legalábbis több router együttműködése kell hozzá. ha a szolgáltatód a feléd néző dróton nem támogat routing protokollokat, akkor eléggé meg vagy lőve. az ospf is úgy működik, hogy megkeresik a szomszédos routereket és azok összebeszélnek. a szolgáltatói router szinte biztosan nem fog ospf-t beszélni feléd.
feltéve, hogy a want jól értelmeztem
a nat szerintem semennyire sem zavar be.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3054 üzenetére
most kicsit jobban belegondolva, nem vagyok biztos benne, hogy kell hozzá ospf.
elvileg ha felveszel egy default route-ot úgy, hogy az openvpn irányába mutasson és elég nagy legyen a költsége, akkor működhet az, hogy amikor a normál útvonal él, az ahhoz tartozó default route-ot használja, amikor meg megszakad, akkor meg az openvpn-est.de ezt ki kellene próbálni, mert nem magától értetődő beállítás. vagy ospf helyett használhatsz bgp-t is.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #3054 üzenetére
az ospf multicastot használ, azt elég nehéz lesz áttuszkolni a mikrotik openvpn-en.
-
bambano
titán
"rstp beállítást meg kellene nézni, sőt engedélyezni mindenhol.": azt akartad mondani, hogy kikapcsolni mindenhol.
mert ha az ap-in fut stp vagy rstp, akkor elvben előfordulhat, hogy a mikrotik lelövi az egyik ethernet portot, mert másképp áll össze a net (egyébként nem, mert a wifi path costja magasabb, mint az etherneté, tehát ez elvileg nem fordulhatna elő).
-
bambano
titán
kérdés, hogy mennyire régi a router.
a nagyon régi routerekben régi a licensz kulcs is, azokat nem lehet frissíteni addig, amíg a licenszet nem frissíted. ha egyáltalán lehet még ilyet.a licensztől függ, hogy melyik szoftvert lehet az agyába tölteni, a license leveltől függően a router kiadásától számított egy vagy két főverzió ugrást tolerál.
ha van pl. egy 3-as licenszű routered 3-as routeros-sel, akkor vége van a dalnak.
szóval nézd meg, hogy mi a router típusszáma, milyen licensz van benne és milyen verziójú a szoftvere.
-
bambano
titán
állítólag a mikrotik is beszél már stp-t a switch chipein.
tudtok erről valami konkrétumot? -
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #2950 üzenetére
ha nem fix algoritmus alapján osztod az ip címet, akkor kell valami arp protokoll szerűség.
arp6 meg konkrétan nincs.
hogy az nd tud-e ilyet, azt még nekem is el kellene olvasnom a szabványbanegyébként tökre jó, hogy az ultramodern csúcsszuper ipv6 a vénséges decnet phase4-ből lopkodja az ötleteket... nincs új a nap alatt, csak újszülött.
-
bambano
titán
válasz
Zwodkassy #2947 üzenetére
"/64-es prefix 1db subnet. /63-as 2db subnet, /62-es 4db subnet lehetséges. Még nem egészen vágom miért": azért, mert az okosok úgy gondolták, hogy a helyi hálózaton úgy osztanak ipv6-os ip címet, hogy az ethernet kártya mac címéből, ami 48 bit, fix módszerrel csinálnak 64 bitet, az lesz a v6-os cím egyik fele. a másik felét kapod a szolgáltatótól.
szerintem pazarlás, de ez van, ezt kell szeretni.
-
bambano
titán
válasz
#27070592 #2886 üzenetére
én egy kicsit tamáskodnék, hogy 24 dbi-s antenna elég-e 10 kilométerre, de te tudod..
szerintem vannak nagyobbak is, mondjuk nem olcsók.a 10 kilométer másik problémája, hogy ekkora távolságon már számít a föld görbülete is, ezért magasra kell felrakni a cuccokat. 35-40 méteres oszlop elég lehet. de kell tiszta rálátás is.
a 2.4 G-s helyi wifi mekkora távolságra kell?
-
bambano
titán
rendes web proxyt, transzparens proxyt egyáltalán nem lehet mikrotiken csinálni, semmilyenen.
a dns szerverrel kapcsolatban meg az a kérdés, hogy autoritatív dns szervert akarsz vagy rezolvert. én egyiket se tenném mikrotikre, az autoritatívat nem is lehet.az általad leírt teljesítményigényre van mikrotik, szerintem is érdemesebb megvenni a milliós tilerát, mint 200 rugóból egy pc-t. ja nem. pedig routeros-t lehet pc-n is futtatni, vagy van kész firewall cucc pc-re, mint ahogy nasra van a freenas.
-
bambano
titán
-
bambano
titán
válasz
nyilasmisi #2788 üzenetére
fogalmam sincs, hogy mit kell pipálni, életemben nem láttam még mikrotik webes felületet
az a lényeg, hogy amikor egy dróton több vlan megy, akkor valahogy meg kell különböztetni azt, hogy melyik csomag melyik vlan-ba tartozik. ezért lecserélik az eredeti ip ethernet típust, ami (emlékeim szerint) 0x0800 a vlan saját ethernet kerettípusára, és oda berakják a vlan id-t.
a lényeg, hogy azt, hogy belebabrálnak az ethernet keret fejlécébe és lecserélik az ethernet keret típusát, "jó tempóban" kell végrehajtani. ha egy interfészen sima forgalom jön be, és trunkon akarod továbbtolni, akkor cserélni kell. ha trunkról jön a csomag és access interfészen akarod továbbtolni, akkor vissza kell cserélni.
tehát a két routert összekötő dróton taggelt kereteknek kell mennie, a többin meg nem.
azt mondod, hogy hozzáadsz két vlant a fő router 5-ös ethernet portjához meg a második 1-es ethernet portjához. Akkor az interfészek között lesz két új interfész. ezeket bridge-led össze az access interfészekkel.emlékeim szerint (de sose próbáltam, úgyhogy nem tudom) a wifi kártyákon a bejövő forgalmat lehet taggelni vlan-id-vel, és akkor ott meg tudod csinálni, hogy a belső hálózati ssid-hez tartozó interfészen 2-essel megtaggeled a bejövő forgalmat, a vendég ssid-n meg 3-assal. de lehet egyszerűbb azt mondani, hogy a vlanokhoz külön legyártott bridge-kkel rakod össze.
-
bambano
titán
válasz
#19617792 #2784 üzenetére
nekem most rb600-as van itthon, de erősen tervezem, hogy a digi idióta díjszabása miatt lefel módosítok, és azt már valószínűleg nem fogja bírni. úgyhogy megy pc-be a bejövő net, az rb600 meg vagy marad ap-nak vagy megy a polcra. a mostani 200 megás netemre raktam openvpn-t, a titkosítás kikoppantja az rb600 prociját...
-
bambano
titán
ha már erre járok, kérdezek
én nemrég értesültem róla, hogy a hex becenevű routerből lett újabb verzió, a 750g r3.
valaki próbálta már ezt? hogy viszonyul a többi hasonló cucchoz?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Gyúrósok ide!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Villanyszerelés
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Mobil flották
- Formula-1
- Android szakmai topik
- További aktív témák...
- Használt gamer/ workstation laptop felvásárlás TÉNYLEG magas áron!
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Acer Nitro V ANV15 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-13420H - 16GB - 512GB - Win11 - RTX 3050 - 2,5 év gari
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest