- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- HMD Skyline - jó szerelés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel topik
- Apple Watch
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
Hát nem hosszútávon, de próbáltam, viszont egyáltalán nem tapasztaltam teljesítménybeli javulást, vagy akármilyen más javulást (nem is volt rosszabb). Csak a boot volt OC-n kb. ~1-2 seccel több, de semmi számottevő. Így én inkább visszaváltottam a jól bevált Clover-re amit ismerek.
Az OpenCore beállítása az elég nagy szívás volt az elején, minden kext-et és .efi-t manuálisan kell (/kellett akkor amikor próbáltam) hozzáadni a config.plist-be, így jól el is vette a kedvemet az egész.Redditen látom, hogy posztolgatnak, hogy "SUCCESS with OC! Incredible boot time" bla bla, de szerintem ez csak hype, vagy csak egy elkezdte, hogy szar a Clover és ez a best a többi meg megy utána, holott azt se tudja mit csinál a bootloaderjük. AMD fronton megértem, mert ott valóban jobb (talán a kompatibilitás miatt), meg van pár Inteles chipset is (ha jól emlékszem Z270(?)) ahol bugos volt a Clover és az OC fixált bugokat rajta.
Összességében szerintem mindkettő bootloader tudja ugyan azt, és nem attól függ, hogy hány sec lesz a boot és milyen stabil lesz a rendszer.Oh! Így írás közben eszembejutott, hogy van jópár kext (VirtualSMC, WhateverGreen, Lilu, stb) amik az új verziókkal már csak az OpenCore-on vannak/lesznek tesztelve és elhatárolódik a dev a Clover-től, szóval szerintem itt van a miértje az OC hype-nak.
Én szerintem amíg nem lesz gondom a Cloverrel vele maradok. -
kushwavez
senior tag
válasz
lizdav #33895 üzenetére
A Dual-Boot nem igazán tud problémát okozni még egy meghajtón sem mivel a Win nem képes belenyúlni a Mac partícióba és a Mac sem képes belenyúlni a Win partícióba (ha csak nem használunk egy 3rd party partíciókezelőt pl. Tuxera NTFS, Paragon, stb. Ezek képesek elcseszni a partíciót, nálam mindig a Win csesződött el tőlük, azóta egy közös exFAT Data partíciót használok inkább). Nekem már Sierra 10.12.0 óta Dual-boot-ban van 3 gépem is egy meghajtón, eddig csak a zárójelben írt progik okoztak problémát.
A random újraindulások után van kp log?
Illetve milyen procid és GPU-d van?
A System/Library/Extensions érintetlen?
BIOS beállításokban ha a HPET ki van kapcsolva akkor képes random újraindításokat produkálni (csak Mac alatt).
Ha nem az, akkor következőnek a GPU-ra gyanakodnék.
Próbálj mindig "-v keepsyms=1 debug=0x100" argumentumokkal bootolni, hátha úgy kapsz némi információt amikor a fagyás/resi bekövetkezik. -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #33922 üzenetére
http://myhack.sojugarden.com/guide/
Valamikor betölti az oldalt, valamikor nem. Egész hosszú leírás van hozzá.
A myHack-hez kelleni fog neked egy Mac VM, itt egy leírás hozzá: [link]
Sajnos arról, hogy működik-e nem tudok nyilatkozni. Ha az új verziójú VMware-al nem működik a VM, próbáld az akkori verzióval (azt hiszem 2013). Esetleg kereshetsz más guide-t a mac VM-re, viszont arra figyelj, hogy Mavericks 10.9-en felül nem fog működni a myHack.Esetleg ezt is kipróbálhatod: https://tonymacx86.blogspot.com/2010/04/iboot-multibeast-install-mac-os-x-on.html
(ehhez is szintén kell a VM ha nincs Mac-ed) -
kushwavez
senior tag
válasz
aszti75 #33919 üzenetére
Szerintem a Mac OS X Snow Leopard felmenne rá, de újabbak nem. Elég nagy vesződés felrakni, és szerintem nem is éri meg mert szörnyű lesz a tapasztalatod... Kb mint egy Windows XP ma. Ha mégis ki szeretnéd próbálni akkor ajánlom figyelmedbe a myHack nevezetű alkalmazást, ez olyasmi mint a tonymacx86-on használt UniBeast telepítő készítő, csak ezt régebben használták Snow Leo-ra egészen Mavericks-ig: [link] (az original oldala: http://myhack.sojugarden.com de sajnos már ugy néz ki nem működik)
Frissítés agyrém, sajnos nem olyan egyszerű mint manapság.
Az Nvidia-hoz is külön kext kell szerintem és lehet nem is fog működni rendesen, a Wifid nem fog működni. A többi szerintem rendben van. -
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #33910 üzenetére
közben meggondoltam magam és bekötöttem a ventit a vidikarihoz, molex csatlakozóval nagyon egyszerűen be lehetett kötni. ha ráadod a 12 V-t akkor aztán olyan mint egy felszálló vadászgép. 😂 De ha 5 V-ra kötöm akkor igen jó, nem hangos és még úgy is leviszi a fejem olyan sok levegőt szállít.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33909 üzenetére
Közben áttettem a tápot a ventikhez, hogy jobban szellőzzön, meg átkötöttem. Bekötöttem az előlapi hangot, Ledet, gyári hangszórót és a bekapcsgombot (FireWire-t kihagytam mert amúgy sincs olyan csatim, meg életemben nem is használtam olyat, valószínűleg ezután is megleszek nélküle). Egy faszi írta Reddit-en, hogy vegyek egy konkrétan PowerMac G5 előlapi panel PC átalakítót 30$-ért!! Na mondom tudod mikor...😃 Jumper kábelekkel bekötöztem, egyedül az USB-vel vagyok gondban...Error 42-t ír Device Managerben és Unknown Device. Töltést kap mert a telefont tölti róla. Valami nincs jól bekötve ott, és szerintem azért mert az enyém belül USB 3.1, a diagramok amiket néztem meg 2.0-hoz vannak fogadni mernék.
Ezt a sok kábelt majd szépen elvezetem az alaplap alatt.
Illetve fel szerettem volna használni az eredeti ventiket is, de úgy fest nem fogom tudni mert más a vezérlése és ott is sokat kell mókolni, hogy működjön, meg amúgy is hangosak szóval megy a helyére egy deepcool vagy noctua venti. -
kushwavez
senior tag
Köszi a tippeket
Igen, igazad van erre én is gondoltam.
Megkérdeztem pár moddert erről, azt ajánlották, hogy cseréljem le a két gyári ventit noctua ventikre (már csak hang és légszállítás miatt is), és tegyem közelebb hozzájuk a tápot. Illetve hogy ne használjak szigszalagot.😅 De azt le is szedtem azóta már, csak a teszt miatt csináltam úgy.
Egyébként eléggé meglepődtem, de egyáltalán nem meleg idle állapotban, terhelés alatt meg csak langyos. De persze megteszem amiket tanácsoltak, nem szeretnék megint szívbajt kapni egy eldurranó táptól (egyszer egy rossz minőségű LC-power táp durrant el menet közbe, meg havernak a friss gépébe rögtön bekapcsolás után...bár én arra tippelek, hogy az a hidegről melegre cipelés utáni páralecsapódás miatt lehetett).😬 -
kushwavez
senior tag
A kábeleket majd rendesen elvezetem, de előtte meg kell toldanom őket mert iszonyat rövidek. Valahova tervezek egy 2.5" HDD tartót is, de azt nem mostanában fogom megcsinálni. Illetve a vidikari mellett levő ventihez is toldat kell, hogy elérjen a csatiig, meg szerintem azt is kicserélem mert így ránézésre is hangos.
Az ATX táp belseje rendesen a helyére ment, pont befér. A saját csatiját meghagytam illetve felhasználtam mert ott található egy biztonsági kioldó amit nem akartam elhagyni, az áttétele meg elég problémás lett volna. A ventik is jól működnek, szépen felpörögnek ha terhelés alatt van. A szigszalag és a wago az gyorsba lett odatéve, később rendesen megcsináltam...
Már csak az előlapi csati maradt vissza, meg a venti amit jöv. héten megcsinálok ha lesz időm (meg ha kifigurálom hogyan kell bekötni a panelt), illetve hátul egy custom backplate, hogy azért ne legyen olyan gány. Remélem nem csapágyas a venti, jó lenne ha nem lenne iszonyat hangos és nem kellene cserélni...Kell a vidikari mellé mert eszméletlen meleg van arrafele. -
kushwavez
senior tag
válasz
kushwavez #33894 üzenetére
végül rávettem magam és beletettem az original powermac táp házába az én tápom, előtte ellenőriztem hogy maradt-e a kondenzátorokban áram, majd bekötöttem. Minden faszán működik, az eredeti 2 venti is, viszont azokat lehet idővel le fogom cserélni mivel szerintem kicsit zajosak. Sajnos a plexilapot el kellett hagynom az oldaláról (pedig szerettem volna meghagyni) mert a vidikari túl nagy és miatta nem fér oda. Már csak az előlapi panel és +1 hdd tartó maradt.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33877 üzenetére
Ez aztán nagyon clean. Kiváncsi vagyok hogyan csatlakoztatta az előlapi panelt. Nekem is van egy amit elkezdtem de idő hiányában még nem fejeztem be, igazából ez az egy amit még nem derítettem ki. Vannak jumper kábeleim (anya-apa), csak a helyüket kéne megtalálnom.
Meg az original táp helyére én a sajátom szétszedném és beletenném az powermac táp házikójába, de nem igazán merek nagyon hozzányúlni, lehet rosszul tudom de tud elég veszélyes is lenni.😅 -
kushwavez
senior tag
válasz
tradeelek11 #33872 üzenetére
AirPortBrcmFixup és BrcmBluetoothInjector az ha jól tudom kell hozza Catalinan
-
kushwavez
senior tag
valamilyen esetekben iszonyat könnyű a telepítés, valamikor nem. Viszont ami biztos, az az, hogy a Unibeast meg a Multibeast az elavult, és sokszor nem is működik (legalábbis én pár konfigon kipróbáltam kiváncsiságból, de vagy be sem bootolt, vagy nem volt grafika, hang stb.). Ezek után nincs is igazán "one-click" installer. Emlékszem még a Lion és Mountain Lion időszakban volt egy app ami rendesen megpróbálta belőni a konfigot a saját gépedhez, na az volt az igazi 1click telepítő. Konkrétan egy gombot kellett csak megnyomni majd bebootolni. myHack volt a neve és iszonyat jól működött.
persze ugye a legnagyobb hátránya, hogy fingod sincs mit csinál.
-
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #33859 üzenetére
az indítóparancsok a bootarg-hoz mennek, ez config.plist-ben:
PlistEditorral nézve:
TextEditorral nézve (pl Win alatt notepad++, mac alatt TextMate):
vagy lehet a Clover bootmenüből is: ha a numpad-on megnyomod a 0-t, vagy alul kiválasztod a "Boot options"-t (teljesen nem emlékszem rá), előjön egy rész ahol a boot argumentumok vannak, oda is be lehet írni őket manuálisan.Én megértem, hogy nehéz, én még régen a chameleon bootloader-nél voltam úgy, hogy semmit nem értettem belőle kb. Clover után kezdtem jobban megérteni és jobban utánanézni a dolgoknak. Sajnos legtöbbször türelemjáték ez a dolog, nagyon sokat kell próbálgatni\változtatgatni, hogy működjön. Ha valamit nem értesz miért van a config.plist-ben érdemes wikiket olvasgatni a Clover működéséről pl.https://sourceforge.net/p/cloverefiboot/wiki/Configuration/#configplist-structure
Érdemes kezdés előtt csinálni egy keresést az adott gép típusra, processzorra, vidikarira hogy esetleg volt-e már valaki akinek sikerált a dolog (lehetőleg minél újabb). Ha van egy kész EFI ami az illetőnek működött, szerintem egyáltalán nem gáz ha azt használod.Tanulmányozni így is lehet (pl ha nem tudom mi a fityfenét csinál a Lilu vagy a Whatevergreen akkor utánanézek, hogy mi az és mit csinál, vagy a config.plist-ben van egy Kexttopatch vagy egy DSDT Patch amiről nem tudok, szintén utánanézek).
Nagyjából amik eszembejutnak leírom neked ide:DSDT Fixes/patches: Az adott laphoz/chipsethez nélkülözhetetlen "rename" patchek amik nélkül néhány funkció nem működne pl.: HDAS to HDEF (hangeszköz patch) -> itt a DSDT-ben megkeresi a HDAS-t és átnevezi HDEF-re, ezáltal észleli a macOS a hangeszközünket. a HDAS az alap PC-s neve a hangeszköznek, ezzel nem tud mit kezdeni a macOS, mert nem tudja mi az, ezért szükség van az átnevezésre. Az átnevezés HEX-ben történik (vagy ha notepad++-t nézzük akkor base64).
DSDT, SSDT: Ezek a gép működéséhez nélkülözhetetlen "táblák" amik ACPI (Advanced Configuration Power Interface) "nyelven" vannak íródva. Annyira nem megyek bele, a fizikai hardwerekhez szükséges utasításokat, identitásukat, stb. tartalmazza.
KernelToPatches: kernel szintű patcheket tartalmaz, ezzel nem nagyon kell foglalkozni, ide ált. nem megy semmi.
KextToPatches: Kext(driver) szintű patcheket tartalmaz, pl ha hozzá kell adnunk egy hangkodeket ami alapból nem szupportált, itt hozzá tudjuk adni, módosítani tudjuk. Leggyakoribbak az USB port limit patchek, Framebuffer patchek.
A kexteket telepíteni személy szerint én csak a Clover/kexts/Other-be szoktam, de valakik azt állítják ez hülyeség és a /Library/Extensions-ba (L/E/) kell. Szerintem egyáltalán nincs jelentősége, te döntöd el, hova telepíted. Ha a L/E-be telepíted, utána kell egy kext cache (kext gyorsítótárazás) rebuild. Ez a
sudo kextcache -i /
majd egy restart után jó vagy.SMBIOS: Fontos a jó power management-hez, és az iMessage működéséhez is. Ajánlott Clover Configurator-ral kikeresni a leginkább procihoz illő modellt (megnyitod a config.plist-et CC-vel, majd SMBIOS fül és két kis nyíl asszem. (Pl Skylake generációhoz Skylake, Ivy Bridge-hez szintén Ivy, stb)
SIP (System Integrity Protection): Egy biztonsági beállítás ami a nem engedélyezett hozzáférést és a nem aláírt kext-eket tiltja. Hacklinál ez általában mindig ki van kapcsolva. (0x67)
ig-platform-id: pl nekem 0x191b0000 -> az integrált grafikádnak az azonosítója, procifüggő, CC-ben ez is megtalálható a "Graphics" fülön az ig-platform-id-t kinyitva.
Most így hirtelen ezek jutottak eszembe. talán segítségedre lesz valamennyire a megértéshez.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33843 üzenetére
mivel nekem az RTC-vel volt gondom ezért teljesen mindegy volt hogy integrált vagy sem, mindenhol rossz volt. HDMI, USB headset, Bluetooth, USB kártya (mikrofon is). Szaggatott, és semmit az égenadta világon nem lehetett vele kezdeni. Teljesen mindegy volt, hogy melyik BIOS-t használtam mindegyiken ugyan az volt a probléma.
Az install mindegyiken könnyű volt, magam szoktam csinálni a DSDT, SSDT fixeket, meg a config.plist-et is, így általában sosem akadtam el sehol.
Az ASUS-t is miután megkaptam elindítottam, egyből BIOS, CSM:ki, majd ment is a telepítés. Egy teljesen egyszerű config.plist-el működik, meg egy pár DSDT patch-el. -
kushwavez
senior tag
Oh egyébként találtam egy script-et amivel Windows-on is le lehet tölteni a macOS-t közvetlen az Apple-től.
Én még nem próbáltam, de szerintem nem lehet vele problem
https://github.com/corpnewt/gibMacOS -
kushwavez
senior tag
Én úgy szoktam, hogy csinálok Win-en is benchmarkokat (Geek, Unigine Valley, Cinebench), és összehasonlítom a kettőt kb-re. Nem tudom milyen procid van meg GPU-d, de ránézésre valós.
nálam i7-6700k (oc nélkül), RX 5700:Mac:
CPU:
Single: 1074
Multi: 3898
GPU (RX 5700):
OpenCL: 41195
Metal: 43574
Windows:
CPU:
Single: 1228
Multi: 4189
GPU (RX 5700):
OpenCL: 58905
Vulkan: 44199Nyílván a 2 OS más, ezért más eredmények is jönnek ki, de ha nagyon nagy az eltérés akkor sanszos, hogy valami nem jó.
Jól van belőve mind2 rendszer, ezek az adatok valósnak tűnnek, sőt a GPU Valley Benchmark-ban és Heaven-ben +15 FPS-t produkált Mac alatt. -
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #33783 üzenetére
wow hát ilyennel még soha.
Olyannal igen, (általában a winfos szokta csinálni a retkes frissítéseivel, pont ezért az első dolgom miután feltelepült, hogy letiltom a frissítéseket) hogy elindítom és egyből elkezd tölteni valamit izomból úgy, hogy az egész netemet kimaxolja és egy google-t sem bír behozni. Sírni tudnék olyankor, egyszerűen nem értem, hogy 2020 van és miért nem lehet egy optimalizált töltést csinálni, ha netezek akkor had netezzek már, ha videót akarok nézni had nézzem már 1080p-ben, ő meg töltse akkor kisebb sebességgel a semmitérő frissítéseit. érdekes módon le van tiltva és nem dőlt össze nálam a világ. Mac alatt is csinálta szintén egy Microsoft termék, az Office, azon belül az AutoUpdater amit külön le kellett tiltanom (hiába volt beállítva, hogy csak manuális keresés és frissítés letöltés legyen), különben az is szintén kimaxolta és lehúzta az egész sávszélességemet. Na, kirinyáltam magamat, offba teszem ezt. -
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #33748 üzenetére
ha jól tudom az ICH10 chipset még Sierra alatt támogatott, úgyhogy akár jó is lehet.
De, azért egy 8 GB kellene az os-nek, csak a DDR2 miatt mondtam. Igazából lehet majdnem ugyanott vagy akármelyiket használod. szerintem a xeon-al nem lehet sok probléma, de 1. gen-es gépekre sosem pakoltam még mac-et, szóval részleteket én sem tudok. -
kushwavez
senior tag
válasz
rsanya87 #33745 üzenetére
Ha van a prociknak SSE 4.1 támogatása akkor szerintem egy El Capitan (vagy Sierra) felmenne rá, bár azt nem tudom milyen gördülékeny lenne, és szerintem xenon. Első körben nézz utána hogy maga a chipset támogatott-e, ha nem akkor beleütközhetsz abba a problémába, hogy nem fogja látni a csatlakoztatott belső HDD-ket. Ramnak DDR3, a VGA az menne.
Nekem volt 2. generációs lapom (BIOS), Sierra nyögvenyelősen felment még rá és még nem is volt olyan rossz, de a hang néha akadozott, alvás nem működött, High Sierra már nem ment fel rá, nem látta az eszközöket (de nehezen meg tudtam oldani egy patchel), a vidikarimat onnantól kezdve csak egy porton tudtam használni. BIOS-os lapon elég nehéz a dolog, de volt elfekvőben egy megintcsak 2. generációs, már UEFI-s lapom, áttettem az i5-2300-as procimat és arra meg simán felment a Mojave, de még a Catalina is! minden probléma nélkül. -
kushwavez
senior tag
válasz
Perbal1 #33741 üzenetére
nem. az tény, hogy ma már nagyon egyszerű felrakni rájuk a mac-et, de nincs power management, és vannak appok amik nem működnek AMD-vel, nem lesz hardware decoder-ed sem. Ha jól tudom az iMessage, FaceTime sem működik rajta(szerk.: de, úgynézki arra is van fix). Nagyon sok buildet látok mostanában AMD-vel mert az sokkal olcsóbb, de én azt mondom ha teljesen ki szeretnéd használni a macOS által nyújtott élményt akkor maradjon az Intel...Egyszerűen arra van tervezve.
De szétnézhetsz az amd-osx.com nevezetű oldalon, direkt AMD-re van. -
kushwavez
senior tag
nekem viszont most jó nagy szerencsém van. vettem egy Skylake rig-et, alaplapnak egy ASUS Z170 Deluxe (wifis) lapot. Gondoltam vagy M.2 vagy 1/2Mini-PCI-e Inteles/atheros kártya lehet benne, szétszerelem és kicserélem egy Broadcomra. Erre mi van benne gyárilag?? Broadcom 94360HMB 1/2Mini-PCI-e ami oob támogatott. Még ki sem kell cserélnem, és full támogatott wifi+bluetooth-om lesz... pont nemrég fedeztem fel.
Bár remélem így is lesz és nem kell mókolnom.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #33732 üzenetére
Félreértés elkerülése érdekében írom, PCI-e Adapter kell magához a kártyához, amit majd beteszel a PCI-e csatiba.
Máté94 küldött egy linket amit ott is van amire gondoltam (#33723), csak lapozni kell az oldalon az “Airport Adapter” részhez. -
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #33726 üzenetére
én aliexpress-en vettem, de lehet ebay-en, amazon-on is kapni.
Kell hozzá 4 db kext, ezek után teljesen használható.
ha notiba szeretnéd ellenőrizd, hogy milyen foglalatod van. Nekem azért lett ez a kártya mert M.2-es foglalatom volt, és 2 antenna csatim. Ha neked 3 antennád van, akkor érdemes a BCM43602 kártyát választanod, ezt csak berakod és működik, semmi nem kell hozzá.Ha PC-hez szeretnéd akkor kelleni fog egy PCI-e adapter is ahhoz a kártyához amit kinéztél.
Itt van egyébként egy oldal ami összegyűjtötte a működő/nem működő kártyákat.
[link]
Az Atherosok közül is vannak amik működnek, de én nem ajánlom őket. Volt egy atheros kártyám amivel csak szenvedés volt, és meg is szűnt a támogatása. -
kushwavez
senior tag
válasz
Ganz-[HUN] #33722 üzenetére
vagy egy USB wifi. Azok általában működnek, viszont nem fogod tudni használni az AirDrop, Handoff funkciókat.
Én is azt használtam eleinte, de mivel nagyon hasznos számomra az airdrop & handoff ezért lecseréltem egy BCM94352Z kártyára az eredeti Qualcomm Atheros kártyámat. -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33699 üzenetére
Én sima RX 5700-at használok véleményem szerint ugyan ez a helyzet az XT-vel is, 10.15-ön még nem volt támogatása, 10.15.1-től tudtam használni, nem kellett hozzá whatevergreen sem, minden teljesen plug&play volt. Érdekes módon 10.15.2-nél már kellett a whatevergreen (csak az 1.3.4 verzió, az 1.3.5 black screent okoz) agdpmod=pikera bootflag-el, de ezen kívül minden teljesen rendben volt vele és teljesítménybeli gondjaim sem akadtak.
Viszont Windows alatt katasztrófális hozzá a driver (ritkán random video crash), bár gondolom majd patchelik, de én nagyon alfásnak érzem az egészet. Vicces, hogy sokkal stabilabb Mac alatt a kártya (legalábbis én így érzem).
Sajnos teszteket nem tudok neked futtatni mert jelenleg szét van szerelve az egész gépezet -
kushwavez
senior tag
Valakinek van valami ötlete CPU időzítéses problémára?
Van egy Gigabyte Z77P-D3 lapom i7-3770 procival és RX 5700 karival. Minden tökéletesen működik/működött rajta High Sierra óta, de amióta Catalina 10.15.0-ról felfrissítettem 10.15.1-re vagy 15.2-re (muszáj volt a kari támogatása miatt), a hang folyamatosan akadozik minden portomon (hátsó portok, első portok, HDMI, DP portok). Bluetooth-on is ez van, de az USB headsetemmel a legrosszabb a helyzet, ott teljesen élvezhetetlen és működésképtelen, 10 másodpercenként elkezd akadni és meghal a hang. Minden kext friss, és tudomásom szerint nem is az a probléma mert pl. a Bluetooth hangszóróhoz és az USB headsetemhez nem kell semmi, az plug & play.
A Clover is a legfrissebb, rajta teljesen működő config.plist-el. Újraírtam az egészet mert azt gondoltam biztos sokminden felesleges dolog van benne ami miatt nem működik, készítettem DSDT/SSDT-t a laphoz, minden felesleges dolgot töröltem, de semmi. Ugyanúgy rossz. BIOS beállításokban is nézegettem mi okozhatja de egyszerűen semmit nem találtam ami okozhatná...Egyedül a CPU időzítésre tudok gondolni, vagy HPET (High Precision Event Timer), RTC-re (Real Time Clock), de fixet egyszerűen nem tudok rá kitalálni...
A rendszer teljesen clean install, kb semmi sincs rajta.
Valakinek nincs vagy nem volt ilyen problémája?
Elég frusztráló, ezen kívül minden nagyon csodásan fut. -
kushwavez
senior tag
RX 5700 és a HD 4000 királyul megvannak egymás mellett 10.15.1-en, sleep meg minden oké. összes port megy.
Konkrétan csak betettem a kártyát és elindult. ATI=false, nincs whatevergreen.kext (fekete képet okoz)
kisjimy-nél elég sok gond adódott, és mondta hogy neki FakeID-val indult csak el. Nálam semmi sincs. Talán neki is a whatevergreen okozott gondot. -
kushwavez
senior tag
Nekem meg ma volt egy érdekes szituáció. Egy Lenovo ThinkPad X1 Carbon 3rd Gen-re (i7-5600U) csináltam meg egy Catalina telepítőt, minden klappolt, bebootolt, eljutottam a telepítőig (nagy meglepetésemre még az érintőkijelző is működött, meg az a kis csöcs is középen), de épp egy egyetemi előadás közepén csináltam és kikapcsoltam addig amíg leléptem. 5 perccel később megint bebootoltam, de ezúttal meghalt. Clover-ben a telepítőre enterezés után jön az OsxAptioFixDrv3 inicializálása, majd a "++++++++++++++++++..." jelek, és ott megakad, semmit nem csinál. A clover-rel meg a konfiggal nincs probléma, hiszen eljutottam vele a telepítőig... egyszer. Majd azóta sem.
Na most nekem van egy teóriám ezzel kapcsolatban, hogy mi lehet a hiba oka.
A gép minden indulásnál megjegyzi a konfigot amit beállítok (BIOS beállítások, gyorsítótár, stb a gyorsabb indulás érdekében) és szerintem valami összekeveredett és galibát okozott. Na most ezzel az a probléma, a gépnek az akksija nem kivehető, CMOS resetet elég nehéz lenne csinálni rajta. Pedig szerintem az megoldaná. Szerintetek?
Az Acer-em Broadcom Wifi-je csinált olyat Sierra-n, hogy "cold boot" után volt wifi, de ha letettem aludni és vártam vele ~10 percet, utána már nem volt. Majd ezután hiába indítottam újra a notit, hiába vettem ki az akksit, akkor sem volt wifi. De ha vártam vele ~15 órát (este leraktam, másnap indítottam) akkor megint jó volt. Szerintem itt is ez a helyzet. -
kushwavez
senior tag
válasz
SharpSA #33653 üzenetére
Amikor bejön a CLOVER, nyomj egy F4-et, majd egy zipben küld el az EFI/CLOVER/ACPI/origin mappában levőket.
Az előző válasz huan-nak ment, de egyébként Transmac-el csinálom. 3 telepítőm (High Sierra, Mojave, Catalina) van amik az alábbi linken el is érhetők. Mindegyiken Clover is van, azokat majd a saját géphez kell módosítani vagy cserélni egy saját működőre (ha szerencsés vagy nem is kell rajta semmit módosítani).
How to make High Sierra - Mojave - Catalina Installer USB on Windows (TransMac) and manage it's EFI
Egyszerűbbnek találom mert így nem kell bajlódni a virtual mac-el mert azt mire letöltöm, mire felteszem, mire elindítom, ha elindul akkor csigalassú lesz és 2x agyvérzést kapok mire végre el tudom kezdeni letölteni a macOS-t vm-ben, és akkor még a telepítőt létre sem hoztam.. Így meg csak leszedem valamelyik telepítőt és Transmac-ben felteszem a pendrive-ra, ha kell módosítani valamit a Clover-ben akkor azt is meg tudom oldani Win alól és mehet is a telepítés...(ha nem veszem figyelembe az iszonyat lassú netemet akkor fél óra talán) -
kushwavez
senior tag
próbáld meg talán az előző verzióval.
Sajnos annyira én a virtualboxban nem tudok segíteni mivel nem nagyon szoktam használni, mindig Win alól csinálom meg a pendriveot.
Arra gondoltam lehet te is megcsinálhatnád úgy, hisz ha belegondolok úgy is hozza kell nyúlj a config.plist-edhez -
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
Nem, ezt csak feltelepíted és elméletileg mindennek működnie kéne (nagyon lassú lesz, de telepítő létrehozására elég)
Sokszor nem próbálkoztam vele, csak 1x talán, de nem kellett tennem semmit azon kívül hogy iszonyú sokat vártam.
A linken ott van a letöltési oldal is. Kövesd az utasításokat. -
kushwavez
senior tag
válasz
SharpSA #33644 üzenetére
szerintem egyszerűbb:
Mac-en hozz létre egy partíciót Win-nek FAT-be, egyszerűen telepítsd fel a Win-t majd cmd admin módban:bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi
majd minden indításnál a clover jön be és ki tudod választani mi induljon.
Csak akkor működik ha GPT és UEFI módban vagy. -
kushwavez
senior tag
első kérdésre ez talán segít: [link]
Lehet Windows alól is TransMac-el, de hogyha nem nagyon értesz a clover bekonfigurálásához manuálisan akkor nem nagyon ajánlom, de azért itt van. Ezzel Win alatt is létre lehet hozni a telepítőt, de a rajta levő Clover-t a te gépedhez kell konfigurálni. Ha szerencsés az ember akkor hozzá sem kell nyúlni: [link]
Külön fizikai meghajtónál annyi a dolgod, hogy bebootolod a telepítőt, feltelepíted arra a meghajtóra amelyikre szeretnéd, majd feltelepíted/beilleszted a clover-ed annak a meghajtónak az EFI-jére amin a macOS van, és indulásnál a boot gomboddal kiválasztod melyik meghajtóról bootoljon a rendszer. -
kushwavez
senior tag
válasz
SharpSA #33636 üzenetére
szerintem a githubos oldalain le vannak írva:
FakeSMC: elsődleges kext, ha nem lenne nem indulna a gép. Mac-es smc-t fakel PC-re.
AppleALC: hangért felelős
Whatevergreen: grafikáért felelős
Lilu: különböző kódinjectekért felelős, kell a whatevergreenhezamiket lent írtam DSDT patchek beírhatók a cloverbe. Viszont ha Catalina van és működik akkor nagy valószínűséggel neked megvan.
-
kushwavez
senior tag
válasz
SharpSA #33634 üzenetére
annyi a lényeg, hogy ha már van egy működő rendszered működő cloverrel, akkor a kisebb frissítéseknél nem igazán kell belenyúlni, az szépen megcsinálja magától. talán annyit kell manuálisan tenned, hogy a clover bootban kiválasztod a Macos Install-t frissítés közben ha esetleg automatikusan nem indulna (néha automatikusan ment az is nekem, néha nem).
Viszont nagyobb frissítéseknél pl Mojave -> Catalina ajánlott frissíteni az összes kextet és a clover-t is az esetlegesen előforduló hibák elkerülése érdekében. (pl a régebbi clover nincs felkészülve az új rendszerre, nekem High Sierra óta v4700 volt, végig Mojave-n is, viszont Catalinan már nem ment új verzió nélkül)(megteheted ezt a kisebb frissítéseknél is, gondot nem okoz). Annyit tesz, hogy frissítés előtt csinálsz egy biztonsági másolatot a régi Cloveredről ami a meghajtón van, majd letöltöd az új Clovert és telepíted. Telepítés közben figyelj hogy ha UEFI-s géped van akkor az EFI-be telepítse, majd a régi Cloveredből másold át a config.plist-ed, DSDT/SSDT-t ( ha van) és a drivers mappádból azokat amik az újban nincsenek benne, de neked benne volt a régiben (ha tudod miket használsz akkor a clover telepítőben is kiválaszthatod és akkor nem kell azokat másolni), és az összes kextjeid is. Majd ezek után töltsd le a legújabb verziót a kextekből, egyszerű google, majd cseréld ki őket az újra (általában elég a FakeSMC/VirtualSMC-t, AppleALC, Lilu, Whatevergreen-t frissíteni). Majd mehet a frissítés.
Hosszúnak tűnik leírva, de pár perces művelet.
Még Mojave -> Catalina frissítésnél oda kell figyelni, hogy a config.plist-ben benne KELL lennie egy EC0 to EC, vagy ECDV to EC, vagy H_EC to EC DSDT patchnek, hogy elinduljon. Ha nincs benne, nem fog elindulni.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Máté94 #33550 üzenetére
én magam sem szeretem a tonymac-es dolgokat, de a linken levő build egyezik a tradeelek11-ével és ott az EFI is. Innen már csak annyi a dolga, hogy patcheli (ha muszáj) a DSDT/SSDT-t magának (amire szerintem nincs szükség mivel egyazon lapról van szó, a BIOS verzió meg legtöbbször elhanyagolható), meg ha kell frissíti a kext-eket esetleg Clover-t és kész is van.
Elég nehéz egy kezdő user-nek összeszenvedni az egészet, szerintem így a legkönnyebb.
config.plist szintén ugyan az, mivel ugyan azon chipsetről van szó, max az Intel HD graphics változik a proci típusa miatt, meg változtatnia kell az SMBIOS-t, ezek pár kattintásos műveletek. -
kushwavez
senior tag
válasz
tradeelek11 #33548 üzenetére
[link] szerintem ez alapján.
a komplett efi mappája ott van alul a kommentekben, de csinálhatod multibeast-el is -
kushwavez
senior tag
válasz
Máté94 #33538 üzenetére
azért ajánlottam mert azt csak beteszed a helyére és megy. Nyilván nem a legnatívabb megoldás, de megteszi ha semmi más nem működik. Nekem pl a régi alaplappal csak az volt jó Mojave alatt, és egyáltalán nem volt vele semmi problémám.
De szerintem is valami user oldali hibáról van szó. -
kushwavez
senior tag
válasz
tradeelek11 #33536 üzenetére
hmm. érdekes.
próbáld meg a VoodoHDA-t. Nekem ez volt régebbi gépemen amin szintén sehogy sem tudtam működésre bírni a hangot. Ha jól emlékszem törölni kell hozzá az AppleALC.kext-et és simán berakni a Clover/kexts/Other-be. -
kushwavez
senior tag
válasz
tradeelek11 #33532 üzenetére
próbáld ezzel a configgal, ha nem jó írd át ugyanúgy az 1-et 11-re benne majd újra: [link]
-
kushwavez
senior tag
válasz
tradeelek11 #33530 üzenetére
a config.plist-edben írd át az Audio/Inject= 11-et 1-re
-
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #33480 üzenetére
Működik mindhárom telepítő (High Sierra, Mojave, Catalina), ma teszteltem az összeset 2 gépen is. Valószínűleg a telepítő létrehozásakor nem követted pontosan az útmutatást. Arra tudok gondolni, hogy nem az EFI meghajtót próbáltad mountolni, hanem a másikat ami nem támogatott fájl rendszer (azért írja ki, hogy “Formázza?” mert a Windows-nak gőze sincs mi az a HFS+, APFS fájlrendszer, csak az EFI-t lehet kezelni).
-
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #33478 üzenetére
akkor majd holnap utánajárok ennek a HS telepítőnek, elv. működnie kell neki, remélem nem hibásat tettem fel.
A GTX az biztos, hogy nem fog menni Cata alatt, csak HS alatt.
az iGPU-d az rendben van.
BIOS-ban állítsd be az iGPU-t alapértelmezettnek, és a kábel is oda legyen bedugva.
config.plist-ben Inject Intel=True legyen -
kushwavez
senior tag
válasz
kisjimy #33470 üzenetére
frissítsd minden kext-ed a legújabb verzióra, és próbáld úgy.
Ha sehogy sem jó, akkor lehet hibás a pendrive-on levő telepítő (tud random meghibásodni az adat egy pendrive-on, nálam is volt olyan). Esetleg hozz létre egy új telepítő pendrive-ot és másold bele a működő Clover-t, hátha úgy jó.
Ha nincs Mac-ed, Windows alól megtudod azt is oldani: [link]
Megj.: a linken található High Sierra, Mojave, Catalina alatt mind a működő Clover mappáim találhatók (mind alatt más verziójú), csak az a dolgod, hogy kicseréled a config.plist-et, + kextjeid,drivers mappában ha neked volt plusz .efi akkor azt is tedd be, ha van akkor DSDT/SSDT-id akkor az is csere a sajátodra, és elindítod. Ha nincs DSDT/SSDT-t akkor töröld az összeset, mert nem fog elindulni az enyéimmel ("CLOVER\ACPI\patched" mappa tartalma) -
kushwavez
senior tag
válasz
scream #33442 üzenetére
Oldalt sajnos nem tudok, talán keresgélés után rájuk lehet találni.
Amiket így fejből tudok mondani az a VideoProc Video Converter, Final Cut Pro, Adobe AE.Hétvégén szerintem megnézem melyiken hogy produkál az iGPU és a dGPU, kíváncsi vagyok rá. (bár kétlem, hogy egy HD 3000 vagy HD 530 lekörözné az RX-et bármiben is)
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33441 üzenetére
Nekem most Gigabyte Z77P-D3-as lapom van, ezzel kb 0 konfigurációval "natívan" megy rajta a mac, persze kell hozzá a FakeSMC, Lilu meg az AppleALC a hanghoz, de ezen felül semmi.
Meg volt egy öreg P61-es Legacy BIOS lapom amin szintén volt Mojave is, még a Catát is megpróbálnám rajta de már nincs kéznél a cucc. Na azzal szenvedtem egy pár napot mire sikerült működésre bírnom az unsupported chipsetet, nélküle nem észlelte a belső meghajtókat, de ezen felül simán ment rajta minden.😅 -
kushwavez
senior tag
Én is átmentem Catára, Clover-t, kexteket frissítettem, meg kellett egy EC0 to EC_ DSDT név változtatás és ezek után problémamentesen ment minden.
Eddig sokkal gyorsabb nálam a rendszer mint Mojave-n érezhetően. -
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #33392 üzenetére
ajha, eléggé összejött akkor minden.
Nem sok esélye van, hogy bármelyik macOS tönkretegyen valamit a boot-ban.
ha a 2 rendszer ugyan azt az EFI partíciót használja akkor sem piszkál bele a mac a Win részébe, ugyanígy a Win sem a Mac részébe. Ha mégis valami folytán sikerülne szétbarmolni az EFI-t, a Windows telepítésnél automatikusan újraépíti\kicseréli magának a Win boot részét.Amikor formáztad őket magukat az EFI-meghajtókat is leformáztad velük együtt? Még az lenne a tippem, hogy azt le kéne formázni, hogy üres legyen. Ha úgy nem képes a Win sem feltelepülni akkor nincs tippem. Esetleg ellenőrizni, hogy milyen állapotú az SSD és a pendrive, más portokba dugni és úgy próbálni. A leírtakból a pendrive-ra gyanakszom, ha a preparing devices-nél meg a hibás forrás-nál áll meg. Nem hinném, hogy az SSD-k meghaltak.
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #33382 üzenetére
Én is használok Chrome-ot ugyanezen szinkronizálás miatt, de én nem tapasztaltam szaggatást és laggolást.
pedig meg van nyitva kb 15-20 lap egyhuzamban. Van elég ramod? szereti enni. Nekem 8 giga van.EFI-nél ha már van egy megfelelő működő configod annyi a dolgod, hogy frissíted a Clover-t és az összes kext-ed
-
kushwavez
senior tag
válasz
Lazika #33376 üzenetére
Az mondjuk érdekes. Mit csinált vele?
Nekem egyébként a notimon voltak ilyen anomáliák szintén Win részen, amikor még a frissítés be volt kapcsolva, néhány frissítés után egyszerűen visszaállt a BIOS az alap helyzetbe, és bekapcsolta a Secure Boot-ot, meg lejelszavazta (vagyis nem volt jelszó, de mégis kérte és egy sima Enter beengedett).
De amióta ki van kapcsolva egyszer sem csinált semmi furát. -
kushwavez
senior tag
válasz
Lazika #33374 üzenetére
Én használok, Win 10 - Mojave egy SSD-n két gépen is.
Kb Sierra óta van így mindkét gép, eddig nem volt vele problémám (frissítésnél sem).
Egyszerűen feltettem mellé a Windows-t, majd a Win automatikusan elindult mindig.
Ezt követően, hogy a Clover induljon el mindig megnyitottam a cmd-t admin módban és ezt írtam be:bcdedit /set {bootmgr} path \EFI\CLOVER\CLOVERX64.efi
Majd újraindítottam a gépet, és a Clover-ben kiválasztom amelyiket indítani szeretném.
Régebben használtam NTFS manager-t Mac alatt, hogy hozzáférjek a Win partícióhoz, de letöröltem, mert egyszer belepiszkált a partícióba. Inkább a HDD-t leformáztam exFat-ra "Data" néven és azt mindkét rendszer használhatja közösen, így nincs probléma.
Még az EFI-re kell figyelni, hogy ne rondítsunk bele a Win részébe.
+ dolog, hogy egyszer kijött egy frissítés Win 10-re, mindkettő gép feltelepítette, és behalt mindkettő. Azóta Win 10 frissítés off. Szóval maga a Win 10 is képes elcseszni mindent.Két külön vinyón egyszerűbb a helyzet, ennél az esetnél csak a Mac EFI-jével kell foglalkozni, hogy legyen rajta Clover, majd a gép indulásánál boot gombbal kiválasztani.
-
kushwavez
senior tag
Van a Clover/kexts/Other mappában egy mappa aminek a neve "CopyToLE". Az abban levőket másold át a Library/Extensions mappába, majd építsd újra a gyorsítótárat
sudo kextcache -i /
De vannak programok is amik kext-ek telepítésére valók: KextBeast esetleg azt is használhatod.
HDMI-re használd ezeket a patch-eket a config.plist-edbe (KextToPatch): https://www.insanelymac.com/forum/topic/316573-sierra-applegraphicsdevicepolicy-clover-patch/AirDrop nem fog működni, az Intel wifi nem támogatott, ahhoz, hogy működjön egy kompatibilis (általában Broadcom) wifi kártyára kell cserélni.
Itt egy lista ezekről: https://osxlatitude.com/forums/topic/11138-inventory-of-supportedunsupported-wireless-cards-2-sierra-catalina/Megj.: Erősen ajánlatos az összes kext-et frissíteni/frisset leszedni amik a Clover/kexts/Other mappában vannak. (AppleALC,Lilu,Whatevergreen a leginkább)
-
kushwavez
senior tag
Dell Latitude E7240/E7440
Próbáld ezzel : E7440_Mojave.zip -
kushwavez
senior tag
válasz
kazsmerlaca #33334 üzenetére
lehet, hogy most elbeszélek melletted, de pl nálam:
- a helyesírás ellenőrzés mind működik (az office az meg különálló, nem macos kezeli, de ettől függetlenül nekem működik)
- a böngészők nem felejtik el a nyitott ablakokat, egyszerűen nem zárom be őket/beállítom hogy ne felejtse el zárás után se
- Del gombot szintén be lehet állítani
- 3 monitorral rendelkezem, nem felejtik el a pozíciót
- alvó állapot után a youtube videóim mennek tovább
- adobe acrobat szintén különállótöbbivel egyetértek
-
kushwavez
senior tag
itt egy guide a notidhoz: Dell Latitude/Inspiron/Precision/Vostro/XPS - Clover Guide
a vmware nem csinál semmit a jelenlegi rendszereddel, nem is vág le a partíciódbóll, egyszerűen csak lefoglalja azt a méretet amit te használni kívánszlehet hosszú a guide, ha akarod egyszerűbben összehozhatom érthetőbben ha túl zavaros
-
kushwavez
senior tag
hát én nem tudom.
nálam ott van a szeren a mac.
A megjelenése is, de legjobban az iCloud cuccok tetszenek/gyorsasága.
Imádom, hogy fényképezek egyet vagy gyorsan át akarok rakni valami egyikről másikra és hopp, már meg is van.
kimásolok egy szöveget telon és hosszú? semmi probléma gépen beillesztem amit telon kimasoltam. Safarival ugyanígy.
Hívás jön, csak felveszem gépen, ugyanígy üzenetküldés.
Na de ezeket a kényelmi funkciókat félre téve ott van a Logic X és a Final Cut amik csak Mac-en működnek. Meg még talán a Garage Band de azt nem igazán használom. -
kushwavez
senior tag
válasz
ddsteel #33321 üzenetére
Azt is meg tudnád esetleg csinálni, hogy kinézel egy laptopot ami új/hackintosh support is van hozzá, megveszed online, kipróbálod és ha macerás/nem működik úgy ahogy azt te elgondoltad, egyszerűen visszaküldöd és visszaadják a pénzed a 14 napos elállási jog értelmében.
Egyébként macera nincs velük (szerintem)
De pl Wifi kártyát 100 hogy kell cserélj ha az Intel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Lian Li HydroShift LCD 360R/TL AIO vízhűtés eladó!
- Szinte új! 3 Hónapos! Playstation 5 Slim Disc (Lemezes) Kiadás! Garancia: 2027.05.15
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3037, 96% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest