-
Mobilarena
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
CPT.Pirk #14612 üzenetére
Ha ráhagyom, akkor ő csinál EFI partíciót is.
No ezt ignorálom. Legutóbb egy gamergépet kellett csinálnom a Dell Precisionból és a teljes SSD-t erre szántam ugyan, de a kézi particionálást választottam és úgy jelötem ki a lemeznek a / particióját kb a teljes területre, semmi mást. Ha a telepítőre bízom, akkor csinálna EFI-t is nyilván, ezt akartam elkerülni. Így csak a / volt, más nem.
-
válasz
CPT.Pirk #14610 üzenetére
Elég sokszor telepítettem mostanában, volt másik rendszer alatt készített új partició vagy törölt partició, amin disztró volt, mindig Legacy-ban telepítettem, az install helper particionáló részében mindig bejelöltem a formázás-t. Annyi szokott történni, hogy felugró ablak figyelmeztet, hogy UEFI-ben kéne telepítenem, de ezt ignorálom és települ/működik rendben utána.
Ahogy olvasom, elvileg magától kellene döntenie a telepítőnek az MBR / GPT kérdésben
Régebben választható volt, hogy Legacy/UEFI telepítést akarsz, de már ezt nem látom, nyilván ha MBR-t talál a kiírt telepítő eszközön lévő rendszer, akkor ahhoz társít...
-
Ezeket a méret definíciókat mindenki keveri, de főleg az is baj, hogy a meghajtók méretezése marketingszempont alapján megy, nyilván kivétel ez alól az industrial/server SSD, mint a PM883 is. Alapból az egységes NAND méretek miatt 2048GB annak is a mérete, de itt nem 2TB-nak adják el, hanem 1,92TB-nak, erősen gyaníthatóan lejön a 2048GB-ból 6,25% overprovisioning és így jön ki az 1920GB.
Nekem se mindig egyértelmű, inkább a konzumer SSD-kben vagyok otthon overprovisioning terén.
(gyakran használok online convertert amúgy)
-
válasz
Doky586 #14526 üzenetére
A virustotal se jelez vírust [link], ámbár nem tudom a linuxos kártevőket észreveszi-e?
Ja, de én is pont ugyanazt linkeltem.
Gondolom csak észrevenné, a virnyákok felépítése elég hasonló. Láttam régebbi kérdéseket én is pár oldalon, de valahogy semmi infó, eszerint csak nem lehet igazán gond. Amikor sok éve valami gixer volt Mint-nél, azt egyből mindenhol tárgyalni kezdték... Hátha linuxmint.hu-s fórumtársunk erre jár és ír valami okosat erről.
eltorito
kifejezésre amúgy a legtöbb találat valami fickósító szer volt!clamtk-val lefuttatom azért az ISO-t
Nem talált semmit...
-
válasz
Petya XT #14408 üzenetére
Arra gondoltam, hogy jó dolog e ez a "mixelés" ha az adott program esetében ismert hibák vannak.
Persze, többnyire jó, de mint látod akadhatnak hibák, amiketaz adott disztró, DE fejlesztő csapata nem mindig tud elég gyorsan lekövetni. Ezért is van az, hogy a KDE/Plasma oldalon jobban meg van oldva a GTK-s programok QT alapon történő implementálása.
& K0zm0
Azért örülök, hogy örültök az olvasnivalónak!
-
válasz
Petya XT #14400 üzenetére
Egyébként se értem ezt a QT/GTK dolgot, érzékelhetően sok programban hibákat okoz.
Hibákat önmagában nem okozna, de az alkalmazásoknak a megjelenítéséért felelnek, egyes DE-ek jól kezelik a másik felület programjait, más DE-k nem minden esetben és ez az adott programtól is függ nyilván.
Egy rövid ismertető a QT vs GTK-ról: What's the Difference Between GTK+ and Qt?
ArchWiki: Uniform look for Qt and GTK applications
Ezek a külsős programok sokszor régebbi verzióban érhetőek el a tárolókban, érdemesebb a program saját honlapjáról letölteni és telepíteni a megfelelő verziót. [link]
-
Okosabb nem lettem. Ha KDE-nél jó akkor....
Pedig tökéletesen rátapintottál a lényegre!
A KDE QT alapú DE, míg a Cinnamon GTK alapú....No és milyen alapú a Qbittorrent kliens?
Nekem eddig fel sem tűnt, sötét háttér, sötét egérmutatóval, a Qbittorent ablakba húzva(ablakkereten belül) valóban átvált a mutató formája. Egyébként semmi zavaró ezen kívül, mármint ez sem zavart nyilván...
-
válasz
tvamos #14118 üzenetére
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/ubyegon/Data ext4 users nosuid,nodev,nofail 0 0
Nálam is csinálta, megnéztem a mount opciók leírását és a fent látható
users
beszúrásával a másik felhasználónál is felcsatolta automatikusan a particiót! A második joco user sort töröltem! -
-
válasz
tvamos #14106 üzenetére
Szia! Ezeréve nem variáltam az FSTAB-bal, de két dolog van itt, amit nem látok jónak. Anno így raktam össze:
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Nem kell a default opció, inkább használd a fenti 3 opciót és mutasd meg az FSTAB-nak a felhasználót is! Ha mondjuk van egy joco felhasználóm, akkor berakom azt felhasználónak ubyegon helyett és fel is csatolja a particiót.
Berakhatod a noexec opciót is, ha nem akarod, hogy az a felhasználó bináris fájlokat indítson.
A default-ot azért nem használom, mert nem lehet pontosan tudni, milyen opciókat tartalmaz. Legalábbis anno nem lehetett, max annyit írtak róla, hogy fs függő.
-
Szerintem is ábránd a mai civilizációs térben a telemetriétlanság!
Nem is vágyok ennek az eljövetelére mostanában. Mostanában egyre többen húznak el a civilizációból, hogy nomád körülmények között éljenek...de persze ennek haladásáról blogot vezetnek meg online shopban árulják a blogjaikban dícsért túlélő ketyeréiket.
(#14098) tvamos
AWS-ben már ezer éve tudsz online OS-t használni, jó nem ugyanaz, de ha valaki már online van valamilyen szinten, akkor ő már online van...
Ja meg aztán akarhatok én telemetriátlan lenni...pár hete elmentem melózni, a cégnél első dolog volt mindenféle appok felrakatása telóra, Teams, Outlook, Nexon, etc., minden komm ezeken keresztül valósul meg, pedig nem irodai meló és a nap nagyrészében fizikailag is lehetetlen bármiféle eszközt magunknál tartani. Többnyire hajnalban jönnek az online elvégzendő képzések is peoplecloud-ba! De belenyugszom, hogy ne haljatok éhen!
nem logisztika
Ha most tegyük fel PinePhone-om van, akkor mit csinálnék?
Amúgy meg Boldog Halloween-t belétek! HelloWin helyesebben....
-
válasz
inf3rno #14094 üzenetére
Én simán mikrokerneleznék, ha lenne rá lehetőség
Én is, ha azt szeretném, hogy maradék hajszálaim is világgá meneküljenek! Ja meg, ha picit is értenék hozzá.
Nekem anno az is komoly kihívás volt, hogy egy nyamvadt processor nocst opciót kell kernel paraméterként használnom bootkor, hogy a kétmagvas proci ne csak egyetlen magot használjon....nem épp ma volt, de szívtam szegény Toshiba Satellite notimmal rendesen!
(#14095) Alcsi69
Sejtettem, hogy van affinításod ilyesmikhez, mert ha normál home user kezdő lennél, hamar visszaírtál volna, hogy ne szórakozzak ezekkel a linkekkel! Mondjuk én se értek belőlük szinte semmit, mindössze megtalálni tudom az ilyen okosságokat. Ez a látóasszony effekt nálam!
A VMD az a 'Volume Management Device', meglestem most.
No és szerencsére nem is minden BIOS-ban ilyen néven szerepel!
-
válasz
Alcsi69 #14092 üzenetére
Super! Szerintem nagyon ügyi voltál, eléggé bíbelődős volt az a kernel peccselés, de akkor megérte legalább!
Tényleg nem lenne rossz, ha nem kéne ilyenekkel is foglalkozni, bár amúgy meg...most már ilyet is tudsz, jó ez!
Amúgy meg jó lesz az a laptop, az ezt követő kernelekben meg benne is lesz minden hozzá, később nem lesznek ilyen gondok vele
Életemben nem hallottam erről a VMD-ről még én sem, az IRST-ről igen, de az meg régen csak egy opciós driver vagy mi volt, most meg fel kell rakni, hogy működjön egy OS....
-
válasz
Alcsi69 #14089 üzenetére
Jaja, mostanában sok helyen szembe jön új Asus/Acer notiknál ez az Intel RST-t hiányoló probléma is, de Linuxnál is olvastam, hogy BIOS-ban ki kell kapcsolni valami VMD-t...Ha egy igazi home user szembesül ilyen gonddal, kb semmit nem tud kezdeni a gépével, de azok sem, akik tesznek bele egy új NVMe SSD-t és egyszerűen nem látja a rendszer. Elég durva bugok ezek valóban!
Ilyenek miatt is vagyok úgy vele, hogy se től régi, se túl új gépet nem vennék!
Jó öreg ws vagy pro üzleti notikkal sosincs semmi gondom! Dell Precision M4700-at még az se zavarta, hogy nem kompatibilis nVidia VGA drivert raktam fel rá, ment vele simán.
Próbáltam közben más Linux distrokat is, openSUSE látja a billt, viszont ez meg a külső billt és a hangkarit nem.
Néha ezeken is elcsodálkozom, mikor olvasom, hogy Debian alapún nem megy valami, próbáld az Arch vonalat vagy Fedora, etc....
-
válasz
KAMI911 #14087 üzenetére
Köszi, ez lenne a könnyebb megoldás valóban, elég sokan jelezték gondolom, hogy van ez a bug!
(#14086) Alcsi69
Én is kíváncsi vagyok, sikerül-e nálad, de ha nem, akkor jön a peccselt Ubuntu kernel szerintem hamar. Rohadt bosszantó lehet egy ilyen bug egy új gépnél....főleg addig, amíg nem tudja az ember, mi okozza!
-
válasz
Alcsi69 #14084 üzenetére
Ahogy kivettem a lényeget a fórumról, vagy megvárod a 6.1 kernelverziót vagy kernelpatch-et forgatsz...életemben nem csináltam ilyet, de egyébként itt leírják a lépéseket.
Erről a Manjaro fórumról indultam és az alábbi két bugzilla linket javasolják:
Bug 216579 - Laptop Internal keyboard not working on ASUS VivoBook S5602ZA on ubuntu 22.04.
Ezeken így sorrendben haladj végig, ha van kedved és csináld meg a patchelést az askubuntu linkről és ha minden OK, akkor sikerrel jársz. Amúgy lehet nincs már messze az említett kernel 6.1 sem....
-
-
IDE csatolós Seagate....
Nem is mondtam, hogy nem létezik ilyen, de igen ritka, mármint a MBR kampeca! A GPT backup corruption meg főleg akkor van, ha valaki ügyesen már egy használt vinyót konvertál és nincs tisztában vele, hogy a meghajtó végén kéne x méretű hely a GPT-nek. Bár nem ismerem a GPT-t, valami tároló HDD van arra sémázva talán, de nincs rajta rendszer.
Seagate HDD nálam is kampeca lett ammo, míg ugyanabban a gépben a WD Black túlélte a zűrt, két 10 év körüli WD Black-em van, ami él és virul...igaz pár éve nem használom őket...
-
válasz
Joker88 #14072 üzenetére
LinuxMinten be lehet állítani,hogy egy adott notebook az akksijának pl 60%ig töltse fel ? mivel nagyon sokat lóg a gép hálózaton, ily módon óvva az akkuját..
Hacsak nem valami nagyon ótvar gagyi az az akksi, akkor sokkal jobb magának az egész gépnek, ha töltőn van, kb feltölt 100%-ra és utána az akksit megkerülve hálózatról üzemel, a lion akksik elektronikája már óvja eléggé, felesleges beállítanod, főleg 60%-ra!
Tippek-trükkök: Ha a laptop fel van töltve, akkor ki kell húzni a töltőt?
De megnézheted mennyit romlott egy 9 éves akkumulátor 4 év folyamatos hálózaton lógástól. Kb napi 10-16 órákat használtam napi szinten. Csak egy 3,5 éves és egy mostani értéket tudok mutatni, de ebből is jól látható...nálam 4 éve van a gép, de már 9 éves!
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 40.7 Wh condition: 43.2/43.2 Wh (100%) volts: 12.3/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: Unknown
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 36.3 Wh condition: 38.3/38.3 Wh (100%) volts: 12.3/10.8
model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion serial: 33254 2013/03/12
status: UnknownItt vannak mai értékek is az akksiról:
ubyegon@Mint-C-20:~$ acpi -i -b
Battery 0: Unknown, 94%
Battery 0: design capacity 3546 mAh, last full capacity 3546 mAh = 100%
ubyegon@Mint-C-20:~$ upower -i /org/freedesktop/UPower/devices/battery_BAT0
native-path: BAT0
vendor: Hewlett-Packard
model: Primary
serial: 33254 2013/03/12
power supply: yes
updated: 2022. okt. 29., szombat, 11:33:29 CEST (48 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: fully-charged
warning-level: none
energy: 36,2988 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 38,2968 Wh
energy-full-design: 38,2968 Wh
energy-rate: 0,0176257 W
voltage: 12,287 V
percentage: 94%
capacity: 100%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-charged-symbolic'
ubyegon@Mint-C-20:~$ upower -i `upower -e | grep 'BAT'`
native-path: BAT0
vendor: Hewlett-Packard
model: Primary
serial: 33254 2013/03/12
power supply: yes
updated: 2022. okt. 29., szombat, 11:33:29 CEST (109 seconds ago)
has history: yes
has statistics: yes
battery
present: yes
rechargeable: yes
state: fully-charged
warning-level: none
energy: 36,2988 Wh
energy-empty: 0 Wh
energy-full: 38,2968 Wh
energy-full-design: 38,2968 Wh
energy-rate: 0,0176257 W
voltage: 12,287 V
percentage: 94%
capacity: 100%
technology: lithium-ion
icon-name: 'battery-full-charged-symbolic'
ubyegon@Mint-C-20:~$ acpi -V
Battery 0: Unknown, 94%
Battery 0: design capacity 3546 mAh, last full capacity 3546 mAh = 100%
Adapter 0: on-line
Thermal 0: ok, 26.0 degrees C
Thermal 0: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 0: trip point 1 switches to mode passive at temperature 55.0 degrees C
Thermal 1: ok, 0.0 degrees C
Thermal 1: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 1: trip point 1 switches to mode passive at temperature 102.0 degrees C
Thermal 2: ok, 34.0 degrees C
Thermal 2: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 3: ok, 127.0 degrees C
Thermal 3: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 4: ok, 44.0 degrees C
Thermal 4: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Thermal 4: trip point 1 switches to mode hot at temperature 104.0 degrees C
Thermal 5: ok, 32.0 degrees C
Thermal 5: trip point 0 switches to mode critical at temperature 128.0 degrees C
Cooling 0: Processor 0 of 10
Cooling 1: x86_pkg_temp no state information available
Cooling 2: Processor 0 of 10
Cooling 3: Processor 0 of 10
Cooling 4: intel_powerclamp no state information available
Cooling 5: Processor 0 of 10
ubyegon@Mint-C-20:~$ acpitool -B
Battery #1 : present
Remaining capacity : unknown, 94.78%
Design capacity : 3546 mA
Last full capacity : 3546 mA
Present rate : 0 mA
Charging state : Unknown
Battery type : Li-ion
Model number : Primary
Serial number : 33254
ubyegon@Mint-C-20:~$ ibam -ra
Bios percentage: 95 %
Battery percentage: 95 %
Soft low percentage limit: 5 %
Charge percentage: 95 %
Bios time left: 1:54:00
Battery time left: 1:48:00
Adapted battery time left: 1:48:00
Charge time left: 0:06:00
Adapted charge time left: 0:06:00
Total battery time: 1:54:00
Adapted total battery time: 1:54:00
Total charge time: 2:00:00
Adapted total charge time: 2:00:00
Profile logging enabled.
Current file: /home/ubyegon/.ibam/profile-000-battery
ubyegon@Mint-C-20:~$ acpitool -e
Kernel version : 5.4.0-125-gener - ACPI version : 20190816
-----------------------------------------------------------
Battery #1 : present
Remaining capacity : unknown, 94.78%
Design capacity : 3546 mA
Last full capacity : 3546 mA
Present rate : 0 mA
Charging state : Unknown
Battery type : Li-ion
Model number : Primary
Serial number : 33254
AC adapter : online
Fan : <not available>
CPU type : Intel(R) Core(TM) i7-3520M CPU @ 2.90GHz
Min/Max frequency : 1200/3600 MHz
Current frequency : 1325 MHz
Frequency governor : powersave
Freq. scaling driver : intel_pstate
Cache size : 1325.698 KB
Bogomips : 5786.87
Function Show_CPU_Info : could not read directory /proc/acpi/processor/
Make sure your kernel has ACPI processor support enabled.
Thermal info : <not available>
Device S-state Status Sysfs node
---------------------------------------
1. LANC S5 *enabled pci:0000:00:19.0
2. EHC1 S3 *enabled pci:0000:00:1d.0
3. EHC2 S3 *enabled pci:0000:00:1a.0
4. XHC S3 *enabled pci:0000:00:14.0
5. PCIB S5 *disabled
6. RP02 S4 *disabled pci:0000:00:1c.1
7. ECF0 S4 *disabled
8. RP03 S4 *enabled pci:0000:00:1c.2
9. RP04 S5 *enabled pci:0000:00:1c.3
10. WNIC S5 *disabled pci:0000:24:00.0
11. RP06 S5 *disabled
12. NIC S5 *disabled
13. RP07 S4 *disabled
14. RP08 S4 *disabled
15. HST1 S5 *disabledHa nincs hálózaton és jön egy áramszünet, jóval nagyobb kárt okozhat a gépnek, quasi szünetmentesként is működik ilyenkor az akksi! Ja és ha mondjuk teljesen lemerül, az valóban károsítja, míg a hálózaton lógás meg nem! Mint látod a HP 8570p akksija most 94%-os 9 évesen és ebből 4 évet tuti rá volt dugva hálózatra!
Kihúztam, hogy megnézhessem, 2:43 órát bírna az akksi jelenlegi böngészős használattal. Ez persze vagy valid érték vagy nem....
-
találkoztam már olyan Gparted beszólással GPT partíció kapcsán hogy a tartalék bootsector sérült
No ennyit ér a super GPT/UEFI...mindig azt olvastam, hogy mennyivel jobb a Legacynál, mert ennél van egy tartalék boot sektor, de MBR esetén én még sosem tapasztaltam, hogy kampeca lett volna a boot sector, nem is olvastam ilyet!
-
Épp emiatt nincs értelme és tilos az SSD-t defragmentálni.
Jaja, mondjuk sok gond nem lenne a defrag-gal se, de feleslegesen generál rengeteg írást, ami SSD-nél nem célszerű.
Még azt szeretném tudni, hogy ez a kutyuló mechanizmus külön külön megy partíciónként, vagy az egész vasra vonatkozik egy-az egyben a bootsector(oka)t kivéve, vagy azok is bele vannak keverve ebbe az egész slamasztikába?
Korán van még, nem fideltél erősen!
Az SSD vezérlője nem lát sem fájlrendszert sem particiót, ezért is mindegy, hogy az overprovisioning miatt szügséges szabad hely, a 7-28% particionált vagy particionálatlan területen valósul meg! Bootszektorokkal hirtelen fogalmam sincs, mi a helyzet, ezeréve nem olvasgattam SSD-s témában, de valami olyan van, hogy például a GPT séma esetén a bootszektor a meghajtó elején és végén van duplikálva, lehet ezt nem piszkálja a vezérlő, de tényleg nem tudom. Tény, hogy abból sosincs gond, hogy a vezérlő optimalizálgat az egyenlő NAND kopások miatt!
Amúgy a MBR szektorokat nem látja a particionáló sem, szóval lehet, hogy azok védettek....de ennek utána kéne járni. Arra gondoltam amúgy, hogy ezeket a boot sektorokat a fájlrendszeren keresztül nem tudják az OS-ek kezelni semmiképpen, szóval az SSD controller sem piszkálja, gondolom a fw tudja ezt....
Igaz fs létrehozásakor lehet változtani a sectorméretet, szóval nem egyértelmű a dolog! [link]
-
válasz
growler #14064 üzenetére
Az SSD vezerloje particion belul nem sorrendben rakosgatja az adatokat.
Ez tény, mivel nem is látja sem az OS-t sem a particiókat, kizárólag NAND/cella szinten lát és pakolássza az adatokat. Ha az SSD nem hibás, akkor kizártnak vehetjük, hogy OS szintű particionálással adatvesztést érjünk el! Max annyi történhet, hogy már meglévő adatmennyiség/partició függvényében tovább tarthat az adatok pakolászása, mint egy majdnem üres meghajtónál, de SSD-nél ez az idő elhanyagolható a HDD-hez képest. Különben a modernebb vezérlők üresjáratban kb folyamatosan pakolásszák az adatokat a cellák kiegyenlített terhelése miatt.
Ez esetben viszont valóban célszerűbb az elejétől normálisan felépíteni telepítés előtt a szükséges particiókat.
Anno én is megcsináltam az üres helyeket 30gigás particiókra, és nemrég csökkentettem őket, mert kellett még egy OS-nek hely, de kb minden partición volt már rendszer, nincs ilyenkor mitől tartani.
(#14066) csixy
Nekem az 5 már belakott partició 30GB-ról csökkentése megvolt 5-6 perc alatt. Nem HDD ez, hogy órákig szuttyogjon!
Egy mezei SATA Samsung 860 EVO az eszköz, nem egy PCIe 4-es NVMe SSD!
-
válasz
inf3rno #14048 üzenetére
nem 64 bites az UEFI
Ööö...ja és ez lenne az a fene modern faszaság? Mert a Legacy mód már ósdi, bezzeg az UEFI...pofám szakad le. 32bites.
Ez van, a lényeg, hogy sikerült, és lehet pezsgőt bontani, egy újabb hardver megadta magát a Mint-nek.
Hát igen, csak ez számít! Lassan már természetes a dolog, ha Mint-ről van szó!
-
válasz
inf3rno #14046 üzenetére
Tényleg nem nagyon van kézzel fogható tipp, mi ez az anomális a Mint 21/Ununtu 22.04 install témával. 21-re stabilan lehet amúgy frissíteni és kb addig egyszerű, amíg nem lakod be a rendszert!
Jó ideje fenn van a napi használatú notebookon nekem is, mégis a 20.3-at használom még mindig, lusta vagyok átköltözni....
Amúgy milyen receptben használnak mentát és fahéjat? Most már tényleg érdekel. Egyesek szerint még kardamom is megy hozzájuk.
Sose gondolkodtam ezen komolyan még, szerintem az írek tudják! De amúgy nincs összefüggés, tetszett nekik a Mint név OS-nek, meg tetszett nekik a Cinnamon is DE-nek, hogy együtt ennyire sikeres lett/maradt...akkor már a fura ízkombináción se változtassunk!
Összeraktam egy új szervert itthonra, aztán abba akarok olyan adattárolót, ami a hálókártya sebességét tudja, vagy legalább összemérhető vele.
Hát akkor tényleg valami hűtést igénylő OEM SSD kellene neked, erre én is ezt a két említett márkát vadásznám! Itt van még ez a két Samu OEM, ha látsz ezekből az Aprón, azokat is veheted! Boltban ezek rohadt drágák, mármint a 970 EVO ls EVO Plus, Hynix meg csak OEM-et gyárt, de szintén nagyon jó minőségűek.
Bennem tablet esetén fel sem merülne, hogy Linuxot rakjak fel rá! Talán pont azért, mert nem lenne ennyi türelmem bíbelődni vele, mint neked!
-
válasz
inf3rno #14044 üzenetére
Tyűha, nagyon nem egyszerű amiket pörgetsz az utóbbi napokban! De legalább csak sikerül a Mint!
Mostanában annyi időm van, hogy gyorsan átpörgetem a kedvenc topikjaimat, olvastam a hsz-eidet is, de tuti akkor se látnám át, mi történik, ha itthon pislognék HO-ban még mindig! Ez az UEFI téma még mindig el tudott kerülni és nem is nagyon bánom. Amúgy az utóbbi Ubuntuk és a rá épülő Mint 21 is nagyon szenved valamiben, mert sokaktól olvasni, hogy nem tudják telepiteni sem ill install után nem bootol. Mint-nél is alkalmazták azt, hogy a 20.3-at telepítik és azt frissítik 21-re és úgy minden flottul működik! Szerencsére ez a jelenség csak bizonyos géptipusoknál/esetekben jön elő, ezért is csodálkoztam, mikor olvastam a dologról. A régi üzleti notebbookjaimra is szokásos módon fel tudtam rakni a Mint 21 Cinnamont, a Dell M4700-re meg Ubuntu 22.04-et, többet is....szóval kezdek már nagyon nem érteni semmit!
Amúgy mibe akarsz 2terás NVMe SSD-t tenni? Ha nincs nagy igénybevétel tervezve, csak átlagos felhasználás, simán a Samsung 980-at ajánlanám, Linux alatt volt nemrég valami érdekes bugszerű hőkijelzés problémája, de pár napja kiadtak új fw-t hozzá és ez a bug is eltünt. Ja és ahogy olvastam eddig felhasználóktól, átlag használat mellett nagyon nem is szükséges a külön borda, persze az mindig jól jöhet! Ha viszont OEM Hynix-et vennél, azokat tutira kell hűteni meg a Samsung 970 EVO Plus-okat is!
-
válasz
Kenderice #14036 üzenetére
1.-re csak tippem van, egyszer jártam úgy, hogy zárt volt a szükséges driver és az Illesztőprogram-kezelőben találtam meg, letöltöttem és OK lett a net.
2. Telepítéskor javasolja a rendszer, hogy válts tükröt, megtetted? Alapból USA tükrök vannak beállítva!
3. parancssoros nload, tárolóból felrakhatod, tök egyszerű, a jobb/bal nyilakkal tudsz lépkedni az eszközök között, kb ennyi:
ebben leírják a használatát:
-
válasz
Dhampir #14019 üzenetére
A 8570P és az M4700 kiváló notebookok.
Persze, kicsit itónikusan írtam, hogy múzeális darab, bár tényszerűen lassan az! Másik tény, hogy 4 éve vettem használt üzletiként és nemrég két kb ugyanakkor vásárolt új customer géppel találkoztam, kb a sírás környékezett...ha az Elitebook annyira lassú/gyenge volna, rég repüljpáva sorsra jut! Én nagyon szeretem, nem mellesleg szegény ma is esett egy nagyot, zuhantam is rá már teljes súlyommal, de kinyírhatatlan.
(#14020) Tim82
De amúgy a 8570p és az M4700 pont egy generációba tartoznak hardver-téren
Igazad van, lehet azért írtam, hogy kevésbé öreg, mert a Dell egy éve került hozzám! Hardverileg viszont durván erősebb, igaz ezt alapból renderelő gépnek vette tesóm, akitől megörököltem.
-
válasz
Di Natale #14015 üzenetére
Persze, anno a Toshiba Satellite L305-re is Cinnamont raktam, utóbbi években meg jóval kevésbé erőforrásgyilkos lett a Cinnamon, kb a 4.x verziótól, ez a mostani múzeális HP Elitebook 8570p meg azért annyira ma sem gyenge home user célokra i7-3520M CPU IGP-vel ugyan, de 12GB RAM-mal, szóval erre bármit tehetek(kb ma 4 éve napi 14-16 órában nyúzom amúgy*). A kevésbé öreg Dell Precision M4700 bivalyölő meg i7-3740QM CPU Quadro K2000M dVGA-val szintén 12giga RAM-mal meg hát....szóval csak leírom, bár a használtüzletialegjobb szövege sokan harapnak, de ez a gép a mostani közpalsó kategóriáig minden új notebookot megreggelizne!
*70 rugó volt meghajtó nélkül kevesebb RAM
Ami öreg, az nem vén!
De viccen kívül, Mint 20.x óta a Cinnamont már legtöbb gépre fel merném rakni!
-
válasz
cappa72 #13996 üzenetére
Valami samba körüli kavarást olvastam én is....
Hát... az átköltözés az nehéz. Gépen is, de alapvetően lakásból is...
Jobb ezt egy füst alatt végrehajtani! Ha már költözni kell, én is nagyon rühellem...szerencsére a levelezésem gmail-ben növekszik, nincs energiám nekiállni kipucolni.
T-online-es emailok meg az előfizetéssel együtt megszüntek.
-
válasz
cappa72 #13994 üzenetére
Na, egyetlen dolog maradt el, ez pedig a smb "bekapcsolása"...
Ez csak ennyi? Mondjuk sose használtam még, eszerint nagy szükség nem volt rá viszont fura mód a bootnál épp egy nmbd.service húzta az időt plusz 6 sec-ig, azt ki kellett lőni.
Gondolom az ilyen apróságik hamar javításra kerülnek, mint a panelen a miniatúr ablakképek, ezeket én is ki szoktam kapcsolni, mert ha odahúzom az egeret, csak zavar az ikon kiválasztásában. Szerencsére Cinnamon alatt ezek nincsenek bekapcsolva, ha jól emlékszem. Kicsit nehezemre esik még átköltözni 20.3-ról....
-
válasz
cappa72 #13990 üzenetére
Super, gondoltam, hogy menni fog minden, szerintem jó ideig használhatod gond nélkül, max a .1 , 2 ,3 alverziók jönnek, amire viszont egyszerű lesz a frissítés.
Amúgy furcsa volt, hogy valami EFI-t szorgalmazott, hogy olyan kellene, folytatás csak saját kockázatra...
Valóban, ezt el is felejtettem említeni, hogy ne foglalkozz vele, már a 20.3-nál is volt ez a figyelmeztetés, nyilván modernebb gépeknél számít, ahol már kiforrott az EFI rendszere, régi notebookjaim is még a legacy-t szeretik, ezeken a gépeken nem is kéne felugrani ennek a figyelmeztető ablaknak! Idegesítő ez a figyelmeztetés, de szerencsére nincs jelentősége, vagy legacy-s géped van vagy UEFI-s és nyilván így fogsz telepíteni.
-
válasz
cappa72 #13988 üzenetére
Az asztali gépen már korábban volt 16.04 -> 20.04 ubuntu átállás, így tudom mi vár rám
Ja hogy már átestél egy ilyenen!
Multmédia playereknek talán nem sok konfigját kell átplántálnod....ja és amit előbb említettem, neked is célszerű megfogadni! multi-codek bepipálás
-
válasz
cappa72 #13986 üzenetére
Igazán nincs mit...ha már beugrott, hogy nem vagy kisegítve a Cinnamonos ötleteimmel!
Aztán a /home-ból meg megpróválom visszaállítani azt, amit lehet.
Atyaég, ez azért nem aprómunka lesz, 16.04 konfigjai....hűt ezzel elleszel egy darabig, de remélem sikerül valami, mert tudom, hogy nem véletlen próbálod áthozni 21-be is. Nekem szerencsére nincsenek ilyen függőségeim, egyedül a rengeteg torrent fájlt kell áthoznom. Nem csinálom automata kimentéssel, mert egyszer elszúrtam és elkezdett mindent újra letölteni....
Azt a rengeteg Linuxos iso-t....el tudod képzelni!
-
válasz
ubyegon2 #13984 üzenetére
Megnéztem a Mate verziót is, telepítéskor a Bejelentkezéskor kérjen jelszót opciót jelöltem be, így a notebook fedél lecsuk/kinyit után van screenlock, de ha Menüből zárolom a képernyőt, akkor is van visszatéréskor screenlock. Ja és persze Felfüggesztés gombra is ugyanez a helyzet.Desktopnál is működnie kell.
-
válasz
growler #13981 üzenetére
Már megszokásból én is külön particióra rakom az új főverziót és pár hétig azt használom, kell idő megszokni az újat meg persze szép lassan belakom, áthozom a torrenteketm szükséges programokat, főleg PPA-k esetén szokott ez nyűgös lenni, mert nem minden van 22.04 alapon.
Eddig amúgy ugyanolyan pörgősen működik minden, mint az eddigi szűz telepítéseknél, bootidő is pont ugyanannyi, mint az előzőnél, ami egy 9 éves konstrukciónál HP EliteBook 8570p nem is rossz....
ubyegon@HP-EliteBook-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.054s (kernel) + 1.547s (userspace) = 6.602s
graphical.target reached after 1.513s in userspaceMost van időm erre, rendszer is új, így kipróbálok innen pár dolgot:
https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/speed-mint.html#ID1
Ezt is átnézem, hátha van valami érdekes benne....
SSD: how to optimize your Solid State Drive for Linux Mint and Ubuntu
Most jön az új Frissítéskezelő, van is pár nyelvi kieg csomag már...
Nekem eddig tetszik a Mint 21 a Cinnamon 5.4.8-cal.
-
válasz
growler #13979 üzenetére
Aham OK, a nyelvi csomagra nálam is írta, hogy nem települt megfelelően, a mint-meta-codecs opciót nem pipáltam be telepítéskor, eszerint a beta verzió apró hibái bennmaradtak a véglegesben is!
Most látom, tényleg english a Firefox menüje! Egyébként amikre ránéztem, mind magyar, most nyitottam meg a Synaptic-ot, ez is magyar....
NetworkManager-wait-online.service
megint aktív a szolgáltatásokban, ennyi bosszantót találtam eddig, de ez meg nem hiba, kikapcsolom szépen... -
válasz
growler #13977 üzenetére
Érdekes, amit mondasz! Mondjuk én hazai* oldaláról szedtem le az iso-t is, ott is fenn van már a végleges. Live-ban ki se próbáltam a beta-t, egyből felraktam, de sem azzal sem a véglegesre upgrade-elt változatnál nem tapasztaltam gondot.
*https://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/stable/21/
De amúgy mit tapasztaltál?
-
válasz
Sanyi.mTs #13974 üzenetére
Ha megnézed a legutóbbi főverzióra váltás javasolt leírását, tisztán láthatod, hogy ezt lehetetlen lenne automatikus upgrade-del megoldatni!
How to upgrade to Linux Mint 20
Egyébként a Mint esetében a főverzióra frissítéshez szükséges egy
mintupgrade
csomag, ami csak a xxx.3 verziókba kerül bele*, ezt külön telepíteni szükséges és ezzel lehet manuálisan megoldani a váltást!*itt meg tudod nézni, melyik verzió tartalmazza a
mintupgrade
csomagotA 20.3-ban még nincs benne, ha majd bekerül, a Frissítéskezelő is jelezni fogja a
mint-upgrade-info
csomag ezért van telepítve!(#13973) growler
Jó, hogy említed, frissítem is a várakozó állásban lévő beta verziómat!
Még nincs használatban... Ahogy látom, az Ubuntu alaprendszer már a beta-ban is a végleges volt, csak Mint saját csomagjai meg kernel frissült!
-
válasz
Ablakos #13961 üzenetére
A Linuxok a jelszavakat az /etc/passwd és /etc/shadow fájlban tárolják, de nyilván nem olvasható formában, hanem MD5, Blowfish, SHA256 és SHA512. Nem hiszem, hogy itt vannak a régiek is....
Ebben a leírásban írják ezt is: /etc/security/opasswd Nekem ez a fájl üres volt, pedig egyszer próbaképpen váltottam jelszót.
Linux: Prevent From Using Or Reuse Same Old Passwords
Ha van kedved elbogarászhatsz itt a config szerkesztésével, de esélyes, hogy kizárod magad a rendszerből!
Nyűgös dolog a gyakori jelszóváltás, az tuti. Én pár éve az ősi alapjelszavamhoz mindig hozzáadok egy számot, de ugye ez banki hozzáférésnél van, célszerű 3-ból eltalálni! 1000 éve szeretnék valami jelszótárolót beízzítani, de még nincs....
-
válasz
Ablakos #13959 üzenetére
Password length: Your password must contain 8 characters or more (higher is better).
Character choice: The password should contain a mixture of characters: uppercase letters, lowercase letters, special characters, and digits.
Memorable: It doesn’t matter how long your password is, if you can’t remember it, it’s all futile. Make sure that your password is hardcoded into your brain.
Your password must NOT contain the following items:
Common proper name, email address, your name, login ID or any other info that anyone can guess.
Common passwords (11111, abcde, dragon, 12345, admin, 654321 and others).
Previously used password, no matter how strong it is.Az alap, hogy a 8 karakter vegyes tipusú legyen és sajna a már előzőleg használtat sem veszi be újra.
-
Majdnem olyan mint a Mint Cinnamon.
Hát ugye ez a gond ezzel, anno a Debianra felrakott ősrégi Cinnamont verziófrissíteni volt elég komoly akció, de úgy látom, hogy itt is ez lenne, pedig majdnem azt gondoltam, hogy fel kéne rakni ezt a PoP-ot a Dell-es nVidia VGA-s gépre.
Szóval ez a Mint Cinnamonja:
Cinnamon 5.2.7 wm: muffin 5.2.0 dm: LightDM 1.30.0
PoP-on ez a Cinnamon 4.4.8... hát elég old.
-
zizidor ft jól mondja, itt is annyi az egész:
Install Cinnamon Desktop Environment on Pop!_OS 20.04|20.10|21.04
Amúgy az nVidia PoP OS már tartalmazza azokat a csomagokat, amiket fel szoktál rakni más disztrókra az nVidia VGA miatt, szóval túl nagy varázslatra ne készülj.
-
válasz
#61872278 #13855 üzenetére
Hát igen, a terminal kegyetlen, írhat az ember
HDMI2
-t, ha azHDMI-2
, csak utóbbit veszi figyelembe.Egyébként mire kolléga leírta a lényeget, meg is leltem a leírást:
How to Set A Custom Screen Resolution in Ubuntu Desktop
Ez is hasznos, ha valaki ilyen gonddal szembesül:
-
-
Igen,a hibernálást vagy a felfüggesztés úgy kell csinálnom
Azért kérdeztem rá, hogy SSD-ről fut-e a rendszer, mert ez esetben a hibernálás totál értelmetlenné válik az SSD bootideje miatt.
A telefont rácsatlakoztatva gondolom beolvassa a fájlkezelő annak tárhelyét és emiatt kavarhat be, ha simán csak a töltés opcióra állítod, a mobilnetet akkor is átadja szerintem.
-
Super!
Örülök, hogy ilyen komolytalan gond volt csak.
Épp emiatt a pár sor miatt kérdeztem, hogy volt-e rádugva telefon!
[ 66.422874] usb 2-1.5: Product: ATOLL-AB-IDP _SN:2231FAA7
[ 66.422876] usb 2-1.5: Manufacturer: Xiaomi
[ 66.422878] usb 2-1.5: SerialNumber: 8330357bVirtuális memória 16 Gb, annyi mint a fizikai memória.
Gondoltam, de ilyenkor kb olyanokat is célszerű megkérdezni, ami kicsit hülyének nézősnek tűnhet, de másként nem megy!
Innentől már nem lesznek gondjaid!
Csak kíváncsiságból, nem Note 9 Pro a teló?
Nincs véletlenül SSD a gépedben? 16giga RAM mellett ugye már elég alap....
-
-
Sok reményt én legalábbis nem fűztem a kernel próbálgatáshoz sem egyébként és közben a 20.3 már véglegesre upgrade-elhető lett, remélem frissítetted is! Valami más lehet itt, hátha a kimenetekből valaki kiszúrja, mi a helyzet. A hibernálás dolgot írtam már neked? Kikapcsoltad? Ha nem elegendő a swap.....
-
Szerintem akkor nem lenne ott választhatóként az app ablakában, de nézzük meg az inxi -Gxxx kimenetét.
Megnézem a conky-s dolgot mindjárt, de sok jót ne remélj ettől.
Hát megnéztem, de hozzá sem tudok szagolni a kérdéshez sajna. Sose használtam ilyen konfigolható bizbaszt, így hiába nézem, nem szúrom ki, hol a szintaktikai hiba.
-
Ó anyám, secure boot, érthető akkor miért nem rakta fel a gyári drivert! Ezzel szerencsére nem találkoztam soha, persze Win nélkül nyilván ki is van kapcsolva alapból, szóval szerintem kapcsold ki a fenébe!
Eszembe nem jutott volna, hogy ez akadályozza az egész folyamatot, de végül is logikus.
Amúgy az nVidia oldalán lecsekkoltad, hogy a 470-es driver kell neked? Inkább megnéztem, benne van a support listában az M1200
Mondjuk sokat nem számít, nekem a 418-ast írja a honlapjuk, mégis a 460-as driverrel megy a gép.
-
Ez érdeke, azt írja, hogy zárt van használatban, de mégsem....
Megtaláltam amúgy, nekem is voltak kalamajkák ezzel és úgy rémlik, nem is innen raktam fel, hanem valami leírás alapján....
Szerintem egy ilyen leírás terminalos megoldását alkalmaztam, ezt próbáld meg:
How to Install Nvidia Drivers on Linux Mint [Beginner’s Guide]
Az nVidia oldalról is néztem drivert, ami fura volt, hogy az előbbi megoldás olyan drivert szedett le, ami a hivatalos oldal szerint nem is jó, de mégis jó....szóval nagyon zavaros volt a gyári driver felrakása, sajna nem is figyeltem, mert csak próbálgattam a Dell-en múlt évben. Sokat kellett vele foglalkozni amúgy, de nem is vártam mást nVidia dVGA-nál.
Ez is egy hasznos leírás.
-
Szerintem fel sem raktad még a gyári drivert, iménti Illesztőprogram-kezelő képe legalábbis ezt mutatja.
Akkor merült fel bennem a kétely , amikor a handbrake-kel lekódoltam egy 3840x2160-as videót 1920x1080-as felbontásúra és 90 fokokba űzgélte bele a coretempet , mind a nyolc csövemet agyonhajszolta.
Ezek a video konvert műveletek adnak rendesen a gépnek, nyilván nem dVGA csinalta, nálam 104 fokon ment folyamatosan a HP Elitebook, amin nincs csak IGP, mondjuk pont ezeket a gépeket nem féltem ilyen terheléstől egyébként.
-
A gyári driver tuti nem dolgozik, egyébként teljesen jó az inxi -Gxxx kimenet, még telepítés után csináltam az alábbit:
Graphics: Device-1: Intel 3rd Gen Core processor Graphics vendor: Dell driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
chip ID: 8086:0166
Device-2: NVIDIA GK107GLM [Quadro K2000M] vendor: Dell driver: nvidia v: 460.67 bus ID: 01:00.0 chip ID: 10de:0ffb
Display: x11 server: X.Org 1.20.9 driver: modesetting,nvidia unloaded: fbdev,nouveau,vesa compositor: gnome-shell
resolution: 1920x1080~60Hz
OpenGL: renderer: Quadro K2000M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.67 direct render: YesAz alsó sort nézd nálad, ha itt nem ilyen adatokat látsz, akkor nyílt driver működik:
OpenGL: renderer: Quadro K2000M/PCIe/SSE2 v: 4.6.0 NVIDIA 460.67 direct render: Yes
A panel jobb oldalán lévő appban állítgattam, de ki/be jelentkezést ír, ennek ellenére valóban igaza van lev kollégának, reboot kell oda.
Device-2: sorban is látnod kéne a verziót egyébként.
Segítségként, hogy össze tudd hasonlítani a szükséges sorokat:
ubyegon@Precision-M4700:~$ glxinfo|grep OpenGL
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL renderer string: Quadro K2000M/PCIe/SSE2
OpenGL core profile version string: 4.6.0 NVIDIA 460.91.03
OpenGL core profile shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL core profile context flags: (none)
OpenGL core profile profile mask: core profile
OpenGL core profile extensions:
OpenGL version string: 4.6.0 NVIDIA 460.91.03
OpenGL shading language version string: 4.60 NVIDIA
OpenGL context flags: (none)
OpenGL profile mask: (none)
OpenGL extensions:
OpenGL ES profile version string: OpenGL ES 3.2 NVIDIA 460.91.03
OpenGL ES profile shading language version string: OpenGL ES GLSL ES 3.20
OpenGL ES profile extensions:
ubyegon@Precision-M4700:~$Elméletileg totál nokedli vagyok a dVGA nVidia-hoz.
Panelapp ezt mutatja:
-
válasz
growler #13773 üzenetére
De én ráerőszakoltam egy UEFI-s telepítésre az Ext4-es pariciókat.
Hát de éppen a sok eltérő dolog jó a Garudában!
Live-ban nekem is tetszett, fel is szeretném rakni rendesen, ha eldöntöm, melyik gépen legyen, valószínűleg a jelenleg kísérleti tartalék Dell medveölőre....valahogy eddig ez tűnik szimpi archklónnak leginkább, mivel szegény Chakra bealudt.
A telepítőjében nincs is Ext4 fájlrendszer opció
Ez mondjuk elég szokatlan megoldás!
-
válasz
growler #13771 üzenetére
Bizony bizony, azóta vagyunk komák, a Maya volt mindkettőnknek az első(még szerencse, hogy női neveket ad a Mint)!
Imádtam a Win7 után erre váltani.
Én is csak azért jegyeztem meg a 17.3 helyzetét, mert kb 2 teljes napon ráment arra, hogy kiderüljön, simán hazudott a szolgáltató ÜSZ a NAT-olásról, nem keveset próbálkoztam, mire egyáltalán kiderült, mi is az a NAT és 2, napon másik ÜSZ-es bevallotta, hogy simán NAToltak. Mivel a melóm is böngészőn keresztül ment, kicsit gáz volt, hogy nem értem el a gyakorta megnyitott weblapokat. No ezért jegyeztem meg a 17.3 verziót.
-
válasz
growler #13769 üzenetére
A 17-es verzió körül voltak nagyobb léptékű váltások a főrendszernél, nem akkor volt az init rendszer váltása is? Igen, az volt, mert nekem eddig a 17.3 volt az, amivel akkor is működött minden, amikor a szolgáltató NAT-olta a netemet, minden későbbi verzió újabb TLS handshake-et használt már és nem jöttek be pont a gyakorta használt oldalaim. Systemd is 17.3 után jött ha igaz....
-
válasz
growler #13766 üzenetére
Ez így teljesen érthető, szerintem biztonságos is így, akinek régebbi gépei vannak, tökéletes a karbantartott 5.4-es, ha újabb a gép, akkor érdemes PPA-ból újabbat felrakni, a
AMD PRO A10-8730B R5
CPU-s Lenovo notira lehet én is újabbat rakok majd. Annyira ez sem új, de azamdgpu
driver miatt talán az újabb kernel jobb rá.Egyébként most látom, hogy a fő gépre raktam rá egy beta 20.3-at a 20.1 mellé és annyira megbízhatónak ítélem az alverzió frissítést, hogy a 20.2 után mégiscsak a 20.1/20.2-t frissítem 20.3-ra, eléggé be van már ez csiszolódva, sok dolgot beleapplikáltam már, amivel ügyeskednem is kellett....
-
-
válasz
growler #13760 üzenetére
Jogos, csak gyorsan rápillantottam és nem frissítettem a Frissítéskezelőben még, most ott is van a Frissítéskezelő új verzióra frissítése opció.
Meg is jelent a 20.3 upgrade opció!
Kernellel nincs gondja ezeknek a 3-8 éves notebookoknak, mindegy mi fut.
Azt írja a mostanira, hogy elavult.Már ott a frissítési opció, a ...92.103-as végű. -
Szerintem ez nálad nem kernelfüggő lehet, valami energiakezeléssel kapcsolatos akadás lesz ott, érdemesebb lenne kikapcsolnod a képernyővédő zárolását hibernálás alatt, alapból ne használd a hibernálást. Plusz meg kéne nézned mit ír erről mondjuk a
dmesg
a terminalban és pastebinnel linkelhetnéd ide, hátha valaki kiszúrja a problémát.Milyen meghajtón van a rendszered? Mutathatnál egy inxi -Fxxx kimenetet, mert az is lehet, hogy nem csináltál elég swap-ot és úgy hibernálsz, no az leülteti a világ minden rendszerét! Ugye nincs hová másolnia a rendszernek, mi mást tehetne, mint megáll!?
-
válasz
growler #13757 üzenetére
Épp ideje volt már, két napja frissítettem 20.2-re, ha már itt a 20.3....egyébként még ugyanott nem látom az opciót a Frissítéskezelőben, ahol a 20.2 frissítést lehetett indítani.
Dell notin a beta van és érdekes, mert ugyanaz a 5.4.x kernel van rajta, mint frissítés előtt a 20.1-ben is volt, ill ez maradt a 20.2-re frissítve is.
Host: Mint-C-20 Kernel: 5.4.0-91-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 5.0.7 wm: muffin 5.0.2 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal -
Marad csak a synaptic és a terminál.
Ezek kb maximálisan ki is elégítik mind az OS, mind a user igényeit és így nem is fogsz hallani Flatpak-ról. Neked megy az UEFI telepítés is, legalább rólad puskázhatnak, akik elakadnak mégis...kb minden kezdő. Secure boot azt hiszem a Linux Mint-nél jó ideje nem számít már.
-
válasz
CsengődiGeri #13751 üzenetére
https://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/
Itt nézegetheted időnként, kb ezen a tükrön lesz fenn leghamarabb. Sajna kicsit elhamarkodott volt ez a karácsonyi ígéret....
-
No most az első az csak így oldható meg, hogy piros szöveg legyen!
A Linux Mint Cinnamon 20.2 Edge verzióban ugye nincs Flatpak, vagy egyéb ilyen rendszerösszeborító helyrabló rákos kinövés?
De, van Flatpak jó ideje, viszont csak mint opcionális lehetőség, semmilyen kényszer, semmi olyan, mint Ubuntunál a Snap! Ha nem nyitod meg a Szoftverkezelőt, azt sem fogod tudni, hogy létezik Flatpak. Ide van eldugva ugyanis.
Nem kell kinyírni belőle, ja és kb 2 verzió óta már a Timeshift sem kényszerít semmire. Ez egyébként így marad a 20.3 verziónál is, ha jól olvastam.
Ahogy látom kb mindenkinél annyira sikeres ez az UEFI, hogy elakad vele simán.
-
válasz
Dhampir #13678 üzenetére
Ó hát ez visszagondolva inkább beleillett volna egy Legényanya szintű filmbe, de tényleg. Főleg mikor hárman gombolyagként görgünk a porban és ugye elszállt az optikám és a nyanya jajveszékelve engem húzkod, mert ugye fene tudta már ott ki kicsoda. Úgy kellett rákiabálni, hogy ne engem ráncigáljon itten, hanem a szemügém keresse meg, de qrva gyorsan....szóval erre visszagondolva mindig vigyor ül az orcámra.
Mondjuk tény, hogy nyugodtabb elpingvinezni itthon békésen, ebben igazad van.
-
válasz
Dhampir #13676 üzenetére
Néha viccesek voltak ezek a pankrációk, kivéve amikor egyedüli józanként nekem kellett béketeremtőként fellépnem...utólag ez is vicces, de mikor látod, hogy az egyik szamurájkard tartásban rohan a másik felé a gereblyével...phúú b+, egyből az futott át az agyamon, hogy valamelyiket vihetem a balesetire, no ott elszakadt nálam is a cérna. Aztán amikor már a földön volt mindkét jóember, próbáltam őket szétválasztani, szerinted ki kapta az első eltévedt parasztlengőt!?
Szóval ja, imádtam a falusi romantikát mindig.
Ja és az elhárított gereblye majdnem a sápítozva futkorászó nagymamát csapta fejbe.....rá is kiáltottam, hogy maga mit egérkedik itt fel-alá?
Ugye a két fia izomkodott éppen.
-
Az tuti, hogy megszervezték az életüket rendesen, lovaskocsit lehetett hajtani bármilyen állapotban, meg a jó ló simán hazabattyogott a szekérrel, ha a gazda bóbiskolt.
Nyilván alapból is kevesebb stressz volt, de a folyamatos tompa állapot is segített, no meg akkoriban az asszony nem mondta állandóan a magáét!
-
Hát kb, mélyvidéken tényleg liter számít, a pálinkáknál is az a fontos meg az, hogy kb ihatatlan legyen az alkoholfoka. De furamód szeretik a népek a saját termésüket, szerintem ezeken nőttek fel és egy minőségi 40 fokos pálinkára csak felhúznák a szemöldöküket. Azon röhögtem anno, mikor mondta a rokony, hogy hűdejó, most sok bora meg pálinkája van, úgyis jön a lánya lakodalma...no most ezeken a falusi lakodárékon kb érthető, miért volt legalább egy kisebb tömegverekedés a rokonok között. Ugye anno nem számított, hogy nem volt net meg TV, ezekből pár pohárnyi legurítva és már el is volt a paraszt zsibbadva.
-
Hát szerencsére városi gyerek voltam, de rohadt kicsi voltam, mikor száműztek egy igazi faluba pár hétre, utána meg bekerültünk nevelőfater családja okán falusi környezetbe, igaz végig városban éltem. Szóval nekem ezek a mezei munkák nagyrészt elkerültek, de nem eléggé, például pótkocsis IFA trágyát kellett hozni a dohányföldre meg hasonlók....bloááá
Ja és ezek a nagyszerű saját borok, tyűűű azannya, azok milyen rettenetesek tudtak lenni.
De persze mindenki képes volt dicsérni a saját lőréjét, ahelyett, hogy a disznó vályúba öntötték volna!
-
válasz
batyuska100 #13662 üzenetére
Ajaj, ha először kérdez, talán többen figelmeztetik, hogy azon a hardveren nem feltétlenül fog minden jól működni, a régi radeon VGA-k kb olyan nyűgösek voltak, mint a mostani nVidia VGA-k. Nem meglepő ha sok játék nem működik, persze vannak radeonokhoz is különböző csomagok, amik használhatóbbá tehetik, de túl sokat nem érdemes várni tőle így sem. Szóval így beleugrani fejest elég nagy marhaság volt egy ilyen géppel.
Most elvileg az Ubuntut akarja kipróbálni.
Még rosszabb lesz a helyzet az Ubuntuval, van éppen játékra kihegyezett disztró is, például a Pop OS, de nem arra a hardverre. A Sata2-es Samsung HDD meg....lehet az is, hogy már haldoklik az is, de hogy miért nem sikerül kiírnia a Win lemezképet? Azt így kb lehetetlen kideríteni.
- ha görgetett akkor belezoomolt a képbe
- ha teljes képernyős módba rakott ablakokat akkor annak levágott mind a 4 oldalából (1280x1024-es monitorja van)Ezek egyértelműen a nem megfelelő VGA driver miatt lehettek, ezen gondolom lehet javítani, ha egyébként más hardver nem amortizálódott a gépben annyira, mint a HDD, mert ahelyett egy belépő szintű SSD kéne, mert így kár kínlódnia.
Lényegében ha leírja ezeket, amiket most helyette leírtál, sok nyűglődéstől megkíméli magát a kolléga.
Ja és azért jött ide Windows telepítő készítéssel, mert a mediacreationtoolt sem nyitotta meg a wine, az isot nem tudta rámásolni a pendrájvjára, egyszer sikerült Rufus-szerűséggel kiflashelnie de valamit nem tudott megnyitni a telepítő.
Wine alatt akarta kirni az iso-t? Ahelyett, hogy megkérdezte volna, hogy Mint alatt milyen programmal kéne kiírni? Teljes kaosz, ezt így nem érdemes csinálni.
-
No ez a hátsó lábfogás nálam is megvolt, aki nem próbálta, sajnálhatja!
Nálunk jó fűszeres forraltbor volt, amitől hamar be lehetett volna aludni, de mikor már sültek a husik, hát azok az illatok... sehol máshol nem lehet ezeket reprodukálni.
Hoppa, kicsit ideoffoltunk, még jó, hogy nincs már Tg...
-
válasz
Skullwipe #13652 üzenetére
Hát ugye ha ebből akartál Linuxos gamer gépet csinálni, elég rosszak az esélyek. Annak az alaplapnak kb olyan stabil az elektronikája már, mint böllértóni a disznóvágás második órájában.
Csixy komámnak jó érzéke van az ilyen eszközökhöz, kb recycling szagú a dolog.
(#13653) csixy
-
Szerencsére még egyik üzleti gépet se szedtem darabokra, a memória és a fő meghajtó könnyen cserélhető, ez a fontos. Nem mai gép, szóval ebben minden van tényleg. Ilyen szétszedős videókkal inkább nem sokkolom magam...
Ja és tesóm letesztelte, hogy kibírja-e ha csupor bort ràöntenek és tényleg nem jutott belülre semmi, persze kicsit a bill alatti alulemez korrodált lett, de nem ez a drága alkatrész.
-
Minden vackot felhalmozol, mert imádsz barkácsolni. 😁 Nekem már Linux is csak egyetlen van gépenként. Bár az újabb szerzeményben megbújik valahol egy kettes számú SSD, amin Win van, de nem leltem múltkor sehol, majd nemsoká teszek bele egy 3. SSD-t, akkor jobban szétszedem.
M4700 Precision a gép, van benne anyag rendesen, nem egy biliműanyag vacak.
-
Úgy sejtem a kolléga nemsoká inkább tényleg megkérdezi, ami nem ment neki Minten!
No egyébként meg akinek van annyi esze és szerencséje, hogy pont a Mint kerül az orra elé és elkezdi használni és mégis ott akarja hagyni, no az meg is érdemli a Windowsx-et, sőt inkább a nem is annyira eleven Windowst!
-
válasz
FastFox66 #13638 üzenetére
Hát igen, mint a példa mutatja is!
(#13640) csixy
Figyelj, van valami szögegyszerű célprogram Ubuntukra is, amivel pikkpakk ki lehet írni Wines iso-kat is, a Te módszereid is célravezetők persze, de rajtad kívül élő ember még nem úszta meg ezt késznyerzubbony nélkül. De most értem már, ez az igazi bünti annak, aki dobni akarja a Linux Mint-et!
Jól van, helyes.
-
Kolléga nemrég rakott fel Mint-et, de meggyűlt a baja a használatával, no de azzal kapcsolatban miért nem kérdezett? Éppen erre van ez a topik fenntartva! Ilyenkor ez a megoldás, hogy visszarakom a Wint? Na ne szórakozzatok már.
Ha a Mint-en belül kérdez, azzal semmi gond nincs, de ugyan ne itt irkáljuk már le, milyen Wines fájlokat és hol lehet megtalálni! Ez gondolom a Windowsos topikokban is hasonlóan működik és biztosan okkal van így. Nem? De!
de ő most linuxból akar akármilyen (nem feltétlen windows) telepítőt csinálni.
Értem, akkor írd le szépen, milyen programokkal tudja ezt itt megoldani, ennyi tartozik kb ide. Legalábbis szerintem, de igazad van, végülis jó ideje nem az én dolgom ez már itt sem. Legyen akkor a topik minden szar gyüjtőtopikja. Ilyenek miatt hagytam eddig is a fenébe az ide való írkálást, most is ez maradt.
(az meg talán az én tetüségem, hogy rohadtul nem érdekel, ki hogyan mikor és milyen Windowst akar telepíteni)
-
válasz
FastFox66 #13631 üzenetére
ami nem ide tartoznak akkor miért teszed te is ezt?
Sajnálom, de éppen ide tartozik, ha valaki figyelmezteti a topiklakókat, hogy nem az adott szakmai topik témája az adott kérdés. Ha azt, hogy honnan tudsz Windows-t letölteni, képes vagy ide beírni, akkor bármelyik Linuxos topiklakó figyelmeztethet a tévedésre. Ez van.
Aki ide Linux Mint-es kérdésekkel jön, rohadtul nem érdeklik a Wines kérdések, ráadásul a Linuxosok jelentős része nem is használ Windowst, így még segíteni sem tud, max kikeresi neked a Windows 10 topik linkjét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Antivírus szoftverek, VPN
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Noblechairs HERO RL valódi bőr Gamer Szék
- OLCSÓ MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged