- Samsung SmartTag2 teszt
- Vivo V50 5G - új is, nem is
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Magisk
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rimuru
veterán
válasz
Frawly #17844 üzenetére
Nagyon hasonlo a dolog, szoval szerintem ugyanaz a hiba.
Annyi hogy nem az FF volt a hibas, minden mas alkalmaznal is elojott az nem erzekelte az inputot (semmit se, nem csak random billentyuket). Nalam megoldotta egy workspace valtas+visszavaltas (de ezt untam meg).
Jellemzo reprodukalasa se nehez (pl firefoxszal): 1 worspacen belul nyitsz 2 ablakot, az egyiket bezarod a masik nem eszi az inputot. Ugy nez ki megoldotta a dolgot a frissites.Amugy produktiv volt a hetvege, awesomeozas ota nem nyultam lua-hoz de most mpv-hez irtam egy kis scriptet ami kapcsolgatja a redshiftet.
(eleg buta, de par honapig biztos el leszek vele igy is)
-
sh4d0w
félisten
válasz
Frawly #17809 üzenetére
De, mindig az OS-t macerálod; tudod, ami egyszer felkerült a netre az fent is marad... Azt is említettem már, hogy azzal nincs baj, hogy ez a hobbid, de azzal igen, hogy mindenki mást lenézel, aki szerint nem ez az egyetlen út a Linux világában, mi több ez az egyetlen út a komoly munkához. Biztos lehetsz benne, hogy a Linuxon renderelő hollywoodi stúdiók nem pálcika/tiling/faszomWM-en nyomják a munkát, mert az OS farigcsálása sokmindennek nevezhető, de produktívnak semmiképp.
-
válasz
Frawly #17810 üzenetére
Egy valaminél nem célszerű minimalizmust alkalmazni és ez a mások által írott szöveg értelmezése, az nálad gyakorlatilag rendre elmarad! Kiragadsz kifejezéseket a szövegből és kontexustól függetlenül írsz rá valamit.
Az öcsém munkájáról csak amiatt írtam, mert a kolléga arról írt, hogy mi nem értjük meg, ha valaki dolgozik a gépén, nem csak Facebook majomkodik. Quasi azt érzékeltette, hogy dolgozni minimalista rendszeren lehet csak. Hát qrvára nem, semmi köze a kettőnek egymáshoz, minimalista rendszert azoknak csinálták, akiknek gyenge gépe van, tiling WM az más tészta. De a lényeg, hogy ha egy gép bírja a nem minimalista rendszert, akkor miért ne használjon fullos rendszert, aki nem akar szuttyogni hónapokat, mire képes lesz használni egy általános feladatokra emúgy szinte alkalmatlan rendszert - itt most felhasználói tudásszinten vagyunk.
a szemléleted nem érett meg erre, hogy ezt a kérdést elvi szinten lássad át. Meg miért nem használsz akkor Wint, ha ilyen együgyü vagy, ilyeneket írsz és még Te vagy megilletődve, ha poenkodnak a negyedéves telepítgetési kísérleteiden? Még jó, hogy zoltanz kolléga szerint Te azért használsz minimalista rendszert, mert az kell a munkához, na ja, mert aki dolgozni akar a gépén, az nyilván hónapokig próbálgat egy rendszert felrakni, ami jó eséllyel nyugdíjas korára készségszinten is használható lesz általa. Úgy látom, a beszűkült tudat és látásmód fertőz.
Nem tudom mivel foglalkozol amúgy, de tuti nem ilyennel, mert azt írtad volna már.
Kb 70x írtam már ezt, Te is írtad egyetlen alkalommal, én mégis megjegyeztem, más nem, mivel akkor tudnák, hogy nálad ez a minimalizmus csak hobbimarhaság, nem munkával kapcsolatos.
A 3D renderelős estimeséhez meg annyit, hogy egész nagy hollywoodi produkciók, meg stúdiók vannak el Linuxon, csak Blendert meg Davincit használva.
Ezt ugorjuk inkább, talán az öcsém jobban tudja, miért olyan programokat használ, ami nincs Linuxra, jó ideje ezt csinálja, ezt is tanulta. Nyilvánvaló, hogy kétségbe vonod, hogy ért hozzá, mert estimesének nevezed, maradjunk annyiban, hogy ehhez annyira hülye vagy, mint én kb, szóval ebbe tényleg ne okoskodj bele. Megkérhetném, hogy magyarázza el neked, miért ezeket a programokat használja, amivel egyetlen kép egy bika gépen is 20+ óra, mire kész lesz, de nem teszem, mert Te nála is jobban tudnád, mivel hallottál valamit, hogy más miket csinál. Igen meglepődnál, ha tudnád, hogy komolyabb katalógusok, magazinok, céges portfóliók jujdeszép fotóinak nulla köze van a fényképészekhez.
Bár neked nem kell majd két évtized, hogy ezt tudd és tanuld folyamatosan, mint a tudatlan tesómnak, Te egyszerűen ezt is jobban tudod.
Szóval ha már mindent ennyire tudsz, ráfeküdhetsz lassan a legnehezebb dologra, ami létezik, az értő szövegolvasásra. Próbálj rövidebb novellisztikus írásmódot alkalmazni és a gyorsolvasást elhagyni, egy új világ fog megnyílni előtted.
Tudom, amatőrök, mert nem jöttek rá, hogy nekik Windows kell faxtudjamivel, mert az a menő.
Ez konkrétan idiotizmus volt részedről. Szerinted aki professzionálisan foglalkozik ilyesmivel, az menőségből használ ezt vagy azt? Nem fogod fel, hogy nem hobbiból majomkodik ezekkel? Utálja a koma a Wint, nem véletlen használt már 10+ éve is Linuxot, mikor Te még bőszen crackelted a Wines játékokat. A profik dolgát hagyd a profikra, ilyen egyszerű ez.
-
válasz
Frawly #17795 üzenetére
@uby: azzal nincs gond, hogy Win Pistikék vagytok. A gond az, hogy ilyen háttérrel beleszóltok olyanokba, amikben nem vagytok otthon, meg lehurrogjátok azt, aki meg igen.
Ez tényleg baj lenne egy szaktopikban, de ott nem is ugatok bele olyan sűrűn dolgokba. Sajna ez egy Off topik, ha Te szakmai szintű témát hozol, tudj rá, hogy bárki bármilyen okosságot/baromságot írhat arra hsz-ként. Ez ilyen.
szemléleted még nem érett meg rá
Most jöttem rá, hogy nálad ez teljesen mást jelenthet, mint az átlag, akár éretlen felfogású egyéneknél. Te megszállott vagy és ezt a kitartást lehet csodálni, tisztelni, etc.
De! Magamról írom.....ha én a relatív erős 16GB memós gépemen nem egy 10-15 perc alatt felrakható fullos DE-vel mindenre használható rendszert raknék fel, amit utána csak használnom kéne, hanem hónapokig ügyködnék, hogy egy kisfogyasztású, de ronda és használhatatlan pálcikaWM-es kódkatyvaszt telepítenék, amit majd folyamatosan kutyulásznom kéne a legegyszerűbb kis program felrakása miatt is......csak mert nekem elveim vannak és különben meg nem mindenkinek van ilyen erős gépe........
Szóval ha én ezt tenném, akkor gyakorlatilag mindenki egyetértene abban, hogy akkora nagy ólajtófejá idióta ökör marhabarom vagyok, amekkorát a Föld nem is hordana egy percig se a hátán. És én a mostani, még meg nem érett agyammal úgy érezném, hogy nagyon igazuk van.
Merthogy nem vagyok megszállott. De marhabarom se, mivel ezen a gépen, mint említettem, nem lenne szignifikáns különbség sebesség szemponjából a két rendszer között. Használhatóság szempontjából persze lenne, mivel az utóbbit, ha életem még hosszúra nyúlna is, akkor sem biztos, hogy működtetni tudnám.
Win STeve
-
-
válasz
Frawly #17785 üzenetére
Mondom, neked a szemléleteddel van baj, windowsos fejjel gondolkodsz még nagyrészt, á, úgyis i7, meg 16 giga RAM, ezzel jönnek pont a Win Pistik is. Meg azzal, hogy nem érdekli őket, hogy mi van a motorháztető alatt, így is 5-6 mp-es a boot. Inkább ne mondj semmit, mert látszik, hogy nem látod át.
Annyi a különbség, hogy két relatív régi de erős gépen használok desktop Linuxot. Mert ezt tudom használni, ehhez van elég skillem. Ha ettől Wines Pistike leszek, hát akkor az leszek. Változtathatnék a szemléletemen, de attól hipphopp meglenne hozzá a tudásom is? Erősen kétlem, így aztán maradok Wines Pistike, de legalább Linuxot használok.
Azt is kétlem, hogy szignifikáns különbség lenne az általam most használt bloat Mint és egy általad favorizált minimál systemdfree rendszer sebessége között.
Egy Gentoo user meg úgyis lenézi az összes többit, és lehet jogosan.
Erre mondanám én, ha igaz ez így, hogy akkor hágjon csak kecskét a következő 20 évben. Ha valaki lenéz másokat, mert x dologban alacsonyabb tudásszintet képvisel......inkább nem írom le, mert nem tudnám elég szofisztikáltan megfogalmazni. No meg még van érvényes banom a fórumon.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17770 üzenetére
Igen látni még 2GB Ramos gépeket, notikat (utóbbiért még az árát is megkérik) egy-két böngésző laphoz elég. Sok lassabb C2D gép, noti, is van 2GHz körüliek, ezeken kicsit várni kell mire betöltődik egy oldal. Esetleg használhat sok lapnál ilyen lap fagyasztós kiegészítőt, ami kilövi a Ram-ból a ballasztot, vagy esetleg kikapcsolja a képek betöltését.
-
válasz
Frawly #17770 üzenetére
Kicsit értetlenül állok a dolgok előtt, mert ha ketten írogatunk, hogy így a bloat úgy a bloat meg a rendszererőforrások felhasználása.....neked is 16GB-od van, nekem is. Erre írod, hogy nem mindenkinek annyi van ám! Meg az elvek. OK, de akkor hiába bírná a géped, nem aszerint választasz, hanem aszerint, hogy másoknak gyenge gépe van. Én azt az elvet vallom, hogy ha valamim van, azt használjam optimálisan. Akinek kevés memó van a gépében, az ne használjon ilyen bloat rendszert, mint én.
A Void-dal biztosan meg vagy elégedve, mert mint írod primitívebb, a legtöbb területen visszalépés, kevés csomag, mirror van, lassú a boot, gyenge és kevés dokumentáció, relatíve magas a memóriafogyasztása.......etc. No de legalább nem systemd-s!
Igazán nagyszerű.
Lassan kezdelek irigyelni. Előbb-utóbb még napi használatra is alkalmas lesz.
-
válasz
Frawly #17762 üzenetére
Ráadásul ez az egyszerű felhasználóknak mi lényeges szónoklat az ellenkező irányban is mindegy, mert ők a systemd-t sem igénylik, ergo meglennének a sok szutyok nélkül, legfeljebb akkor a hagyományos megoldásból lenne nekik lényeges 0%
Ebben teljesen igazad van és ami fura, hogy ezzel a mondattal Te is igazat adtál nekem!
Ezt a bloat dolgot jegeljük most, mivel itt nem értünk egyet, neked valami szörnyű ez, másoknak meg a könnyű használhatóságot jelenti. De ez teljesen jó így. Pár év alatt 4x annyi memória lett a gépben, így én fel vagyok készülve. Ok, notebookban csak 3x annyi, de egy év alatt. Jöhet a bloatvihar!
Szerintem ezt az egyszeri felhasználó, meg akik csak le akarnak ülni a gép elé laikusként dumát, ezeknek az embereknek van ott a Windows meg a MacOS, használják azt. Nekik úgyis mindegy.
Mindegy? Dehogy az, egyrészt nem mindenki szereti, másrészt a meglévő gépre a Linux nulla forint, egy MacBook mennyi is? Na látod!
(#17763) Aweriot
Unjuk? Dehogyis, de amúgy mit is? Végigolvasod ezt a sok okosságot? Akkor Te sem unod!
Nekem meg már mindegy, Dunát is akartak rekeszteni velem már......
Persze ebből is csak az derült ki, mennyivel erőszakosabb egy bölcsész végzettségű, mint egy erőszakszervezet tagja.Ki gondolná? o1g taxfree pálinkája......
-
válasz
Frawly #17747 üzenetére
És akkor csodálkozunk, hogy egy Cinmanónak, meg Ubuntu Gnome-nak is ott van már a fogyasztása meg a bloat overheadje egy Win10 szintjén, tényleg nem sok a különbség már. Ha így folytatjuk, még a Win10-et is le fogják körözni.
Mindeközben utóbbi bő egy évben a Cinnamon és KDE felületekkel szerelt desktop disztrók fogyasztása szignifikánsan csökkent. Csak úgy megemlítem. Ez a bloat is mást jelent neked és mást a csak használni akarók számára.
Pont ez lenne a lényege a Linuxnak, hogy látod mi van a motorháztető mögött, mi pontosan mit csinál, minden ponton te állítod össze, mert a te scriptjeid és konfigfájlait futnak, szépen text editorral tudsz mindent szerkeszteni.
Az egyszerű desktop disztrót használóknak ezekbők kb nulla % ami lényeges.
-
válasz
Frawly #17739 üzenetére
+1 területről kiveszi a kezemből az irányítást megint.
Na B+ most mi lesz? Nem az a dolga? Nem operation system? Mit irányítgassak én, ha nem értek hozzá, ezért rakok fel desktop rendszert. Aki ért hozzá, rakjon fel pálcikaWM-et meg karakteres böngészőt, ja, hogy a tartalom már nem teszi lehetővé? Akkor vagy ne böngéssz vagy ne nyekeregj. Nincs több opciód.
Én egyébként nem a Poettering pacákot utálom, hanem a sok hülyét, aki adja alá a lovat,
Ezt értem, sokszor így vagyok én is o1g-vel, nem őt utálom, hanem a sok 1bites barmot, aki odaülteti állandóan.
Erre a homed-re sem volt semmi szükség, most lesz +1 baromság, amivel szórakozni kell, meg +1 feleslegesen futó folyamat megint.
Mit csinálnál hónapokig amúgy, ha ezek a szörnyűségek nem jönnek?
és azon kapod magad, hogy kedvenc fahéjmentás oprendszered ugyanolyan átláthatatlan, magát önállósító bloat, mint a Win10, vagy MacOS 10.x.
Huha, akkor lehet, hogy igen szomorú leszek? Igaz nem ismerem se a Winx-et sem a MacOS-t, de figyelj, valahogy majd csak lesz. Világvége nem ettől lesz. Nem is a coronad-tól, bár az azért nem jó dolog.
Ősember
3. ezentúl annyiba se nézlek mint eddig.
Ha már leírtad, tartsd is be, mert nekem ez a kommunikáció végét jelenti. Jó pálinkázást!
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #17679 üzenetére
+1 a Voidra.
Gentoohoz idő kell, az neked meg alig volt az elmúlt hónapokban, és szerintem neked is bosszantó/unalmas lenne egy idő után a folyamatos fordítgatás. (Nekem az volt.)Amúgy mi ez a homed konkrétan, valaki össze tudná foglalni?
(#17680) ubyegon2
mindent kerülni kell, ami p*cstering kód. A púzaudióval bizonyította már, hogy alkalmatlan arra, amit csinál. -
válasz
Frawly #17678 üzenetére
Na most ltszik nagyon tisztán, mi a helyzet! Ti nem megismerés útján utáljátok a d-s dolgokat, hanem zsigerből.
Ki se próbáljuk, de zengjük, hogy ördöngtől való. Legalább 1-2 hetet lakjál már vele együtt.
Így sajna komolytalan minden ellenérv.
Milyen jó, hogy a Mint ennyire le van maradva, látod?
Mindenbe beleraksz hónapnyi időket, ahelyett, hogy megtanulnád használni a d-ket! Ettől a Potteringes pacákot utálhatod még.....
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #17678 üzenetére
Most vasárnap este telepítem, egyelőre még csak le van töltve, meg ki van írva, meg a doksiját olvastam a Void-nak. Egyelőre az nem tetszik benne, hogy automata installere van, ami önfejűleg fog meghozni bizonyos döntéseket. Bár az egészben kételkedek, hogy most beleteszek időt a Void megtanulásába, nem tenném-e jobban, ha a Gentoo-jéba tenném bele inkább.
-
totron
addikt
válasz
Frawly #17670 üzenetére
Skinesítés: alapvetően unatkoznak és a szomszéd zöldebb füve effektus miatt mindig izgalmasabb x rendszer alól y rendszerről olvasgatni, screenshotokat nézegetni, metódusokat bújni. Aztán amikor alatta van, azt használja, megunja és kezdődik elölről az egész. Nincs abszolút jobb rendszer, pótcselekvő ember van. De ez még mindig jobb, mint amikor a védett irányvonalat a másik vonal fikázásával gondolja védeni, felmagasztosítani. Felnőtt embereknél is látni. Ha ezt kinövi valaki, nagy baj már nem lehet.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17670 üzenetére
Nem tudom, nekem a vékonyabb betűk jobban tetszenek, csak nehezebb olvasnom.
Persze ezen kár vitatkozni, mert ízlés kérdése.
De.
Egyet érték amúgy mert ha még macOS fonotokat keresnék, az legalább valamilyen, olyan mint egy divat újság (pl Vogue) betűtípusa, stílusos, vidám, fiatalos az Ubuntu-é is jó.
A Windows és az Android kifejezetten unalmas, sivár, szürke, magyar közlönyé ilyen sztem. -
válasz
Frawly #17664 üzenetére
Akkor a koronavírus ártott meg neki, ő az országban az első áldozata
Ja, reméljük ennél komolyabb esetek nem is lesznek. Sajna a kolléga olyan, mint a bili, mindig kiborul. Én meg most galád vagyok vele, mert ezért tuti feljelentene most, de két hétig esélye sincs rá.
koronavírus
.....ha lehet nevezzük inkább koronad-nak, mégis csak stílusosabb. -
F34R
nagyúr
válasz
Frawly #17661 üzenetére
Nem az a legujabb... systemd-repart...
Voidra meg csak annyit, hogy a kozosseg tartja eletben, de ennek ellenere nem veszed eszre, hogy nem olyan mint pl az Arch.
Azert vannak itt akik beletesznek boven Voidba.. [link]
es ha ez nem volna eleg, eleg aktiv a commit table. [link]Antix-ba ott a libsystemd.so, maskulonben minden csomagot ujra kellene forgatniuk, igy tud kompatibilis maradni az Arch-al.
-
válasz
Frawly #17661 üzenetére
D, mint dudus, (mumus mintára)
Reméljük egyszer deaD lesz az egész projekt. Sose, túl kevesen remélitek.
samujoska úrra gondolsz? Óvatosan fogalmazok, nehogy feljelentsen...........
Koronavírus: 5 perces túlélési gyorstalpaló!
Itt volt barátságos nagyon. "Komolyan szégyellem, hogy ilyen ostoba emberek közé születtem."
"egyik oldalról pár ilyen, akik pofátlan módon tagadják a valóságot (mintha kormányközeli propagandisták lennének), a másikról meg a sok paranoiás, retardált idióta, akik kifosztják az áruházakat."
[link]
- talán ez volt sok...... -
válasz
Frawly #17655 üzenetére
mert jön a homed, mint egy gőzmozdony
Jajanyááááám, addelaházat!
Ezek a legviccesebb mondásaid, pedig tudom, hogy halálosan komolyan írod őket, remegő térgyekkel.
Mi lesz itt ha elkap, vagy előbb a koronad, de gondolom attól nem félsz olyannyira, az csak egy eccerű kampecás virus.
d, mint maga az ördöngd
o1gd-re változtattam a megszokott formulátd is
Mikor nézed már át az NVME SSDd-s írástd?
-
válasz
Frawly #17634 üzenetére
Az a baj, hogy nem tudod látszólag eldönteni még, hogy mit akarsz. Körvonalazódni kezd már, hogy új verziók (nocsak, nocsak, te is átkerülték a sötét oldalra
)
Formallogikailag akkor aki nem tudja mit akar, annak javaslod a systemd herótot meg a rolleres disztrókat? Nem hangzik valami bíztatóan.
No de pihenésképpen majd bambuld meg léci ezt az NVME SSD-s próbálmányomat, nehogy valami marhaság benne maradjon. Ha még valami okosság is eszedbe jut, külön köszi!
(#17638) F34R
Ilyen alapon nekem már rég túl kéne lennem a Gentoooon is........na majd ha legközelebb nyugdíjas leszek, bár azt meg kéne még érnem. De meg is fogom, senki ne reménykedjen.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #17627 üzenetére
Na, tessék, csak emlegetni kellett, íme egy újabb barom a legújabb DistroTube videó alatt, Ricardo Rodriguez néven a kommentek vége felé már nyomja is 3 bekezdésben a Linux egy kernel, a GNU/Linuxra gondoltál mantrát. Persze, mangás hülyegyerek, a téma érdeméhez nem tud ugye hozzászólni, de azt tudja, hogy ebbe bele lehet kötni, és okosnak lehet látszani.
A videón elhangzik, hogy a Wine nem emulátor. Persze az, ezt a videó alatt bigpod nevű user helyesen ki is igazítja, hogy de, az. Erre nyomja is a választ a másik digónevű barom geovanne teixeira néven, hogy nem emulátor, hanem kompatibilitási réteg
Közben meg az, csak a nevét vették viccesre, Wine is Not a Windows Emulator, de épp úgy nem Windows-emulátor, ahogy a LAME Ain't an Mp3 Encoder, pedig ugyebár mp3 encoder az is, mint a huzat. Az a baj, hogy az ilyen pöcs „A Mi Szoftverünk Nem Az A Szoftver” neveket anno viccnek szánták, és elkezdte sok ember komolyan venni, hogy akkor tényleg nem az, közben meg de, pont ez a poén benne, csak nem értik benne a szarkazmust a szellemi nyomorékjai
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17629 üzenetére
PPA -s lehetőségekre gondolok. Ha pl egy böngészőnek megjelenik egy új verziója és hasznos újítást vagy optimalizálást kap tudjam egyből használni. Ne kelljen várni amíg bekerűl stabil csomagokhoz. Alegelterjedtebb ilyen alkalmazások amúgy alapból is megbizhatóan működnek. Az Mx-en van pl Firefox, de mivel én pulse nélkül használom csak Esr van. Vagy van erre valami wrapper?
-
-
samujózsi
senior tag
-
Vladi
nagyúr
válasz
Frawly #17612 üzenetére
Egynehányszor má kifejtettem:
1. nem látom a különbséget. Oké, az a megoldás, hogy:
a. vegyek új tévét
b. vegyek lejáccót is
c. vegyek nagyobb szobát per házat
d. nem lesz má sok a vegyek?
e. vegyek tartalmat. ami nem nagyon van.Tehát összegezem: elköltök egy rakat pénzt, hogy nézzem azt, ami nincs is és nem is látom?
A szar film 4k-n is szar marad. marad az összes cucc, meg a 720p, a pénz meg megy a pulya felsőoktatására.
-
0xmilan
addikt
válasz
Frawly #17604 üzenetére
"De akkor hagyhatta volna, hogy az Anthony nevű beosztottja csinálja meg a videót, az a csávó legalább ért a Linuxhoz valamit"
Anthony irta ezt is valoszinuleg csak o gondolom kevesbe szalonkepes. Linus a csatorna arca, vele konnyebb eladni barmit."(bár ez a GNU/-beszólása a szokásos fórumos megmondóemberes precízkedés)"
Mint amit most csinalsz? ...A GNU/ beszolas egy meme, senki nem veszi komolyan.
Ennek a videonak a figyelemfelkeltes a lenyege, hogy 1 nap alatt megnezik 1 millioan. Eljut sok emberhez, akik lehet, hogy kesobb kiprobaljak.
(#17605) F34R
En pont regen nem szerettem a fulbevalos, "nyavogos" megjelenes miatt, de ma mar nem zavar. -
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17583 üzenetére
"Persze már ez is a múltté, mert az ilyen eszközökben már lassan minden oda van forrasztva az alaplapra, ha valami tönkremegy, akkor csak kidobni tudod az egészet, javítani/bővíteni nem."
Igen, legalább a Ram-ot, Wifi kártyát, SSD-t lehessen már cserélni.
Valamint ha megbontos sanszos nem lesz ugyanolyan az illesztés ,nem csavar tartja össze műanyag patent. -
válasz
Frawly #17583 üzenetére
De szerencsére ebben cserélhető, de vigyázni kell, mert ott a csalogató MLC is, ami csak 90mb/s írást bír, de itt van 10eft-ért egy normális TLC-s Transcend TS120GMTS420S, én ezt raknám bele kéklufi helyében. B-M-Key csatlakozókkal viszont nem vagyok tisztában, de az ilyen nem az a fajta, ami mindenbe jó?
Itt meg rengeteg Dogfish is van.
Abból is egy menő Cápa
Nem véletlenül vettem én jó öreg üzleti HP-t.
-
válasz
Frawly #17581 üzenetére
Én is még 5 évre tervezem pluszban az Intel 520-at, addig talán megmarad a desktop, tárhelyek meg vannak bőven, HDD-k, NAS, képeket és más fontosabb doksikat 3 helyen is tárolom.
Ezekkel a nagyobb torrentekkel én is jártam már úgy, hogy negyedórát keresgéltem, aztán mikor feladtam a keresést, 5 perc alatt lejött.....
10+ év, addigra nem az SSD fog tönkremenni, hanem az gép alatta.
A 860 EVO-t majd rakhatja kéklufi kövi gépébe szépen, mert ez a Teclast márka nem az időtlenség garanciája. Lehet most beköszönt az SSD belőle, aztán szépen kampeca a többi résznek is. De gondolom nem is 10 évre vette.
Viszont most látom csak, hog 2242-es méret limit van, az nincs 860 EVO-ban. Transcend-nek van sok ekkora méret, ami még talán jó minőség, de nem ismerem ezeket. Meg Adata-ra emlékszem még + sok kínai csoda.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #17541 üzenetére
Freesync kevésbé kell, inkább flicker free legyen, így is kerestem rá. Lehet hülyeség, de én a villódzódó monitortól beálmosodom, legalábbis lefáraszt. Max fényerőn meg nem használok semmit, napra úgysem viszem ki.
Közben már eldöntöttem, VA-s lesz. A kontraszt jobban kellesz, mint a vibráló színek.
Legalábbis ez az érv van a VA mellett az IPS-sel szemben ami nálam tényező. A világító fekete se tetszik.
Vibráló színek inkább egy jobb OLED monitornál vannak, kb. 5-10 év múlva olyat veszek, ha kaphatunk majd 500 font alatt. -
válasz
Frawly #17508 üzenetére
100/100-as cable net van, de ahogy mondod, itt igazából a telepítés után van egy nagy adag upgrade, utána viszont tényleg elenyésző mennyiség. Nekem az ilyen egyszerű dolgok jönnek be. Tökön is szúrnám magam, ha jelentős időket kéne a frissítésekkel, függőségek gubancolgatásával töltenem.
Óvatosan írom, nehogy gond legyen belőle, de ha már elszántam magam, leírom bátram! Kontraproduktív kicsit, amit szándékod szerint csinálsz és el akarsz érni, mármint ez a minimalizmus, hogy minden pillanatokig tartson, ha használot a gépet, akkor úgy is lesz az, de amivel ezt eléred, arra rámegy a fél életed.
Mondom a full extrás DE, GUI, GUI telepítő, automatizált hülyebiztos megoldások marha kényelmesnek érződnek amíg rá nem jössz, hogy mennyire nem hatékonyak
Az, hogy kényelmesek meg szép dizájnosan néznek ki, az csak illúzió.
Szerintem soha nem jövök rá, mennyire nem hatékonyak! Ez az illúzió dolog meg biztosan így van, bánja a ragya.
Lehet, hogy minden csak illúzió, na bumm.
-
válasz
Frawly #17505 üzenetére
És nem, nem 5 perc ezeket frissíteni, sem leszedni.
De, annyi. Szerinted Te tudod kettőnk közül jobban, nálam mennyi idő?
Neked nem annyi, mert gyenge a neted, ezt értem, meg azt is, hogy emiatt nem kedveled a sok frissítéseket utóbbi időben. Még jó, hogy direkt az Arch volt eddig a kedvenced, ami nagyságrendekkel többet frissített.
Mondom, ezek a full extrás DE-s disztrók nagyon kezdőknek való, akik Windowsról jönnek frissen, egyáltalán nem ismerik a Linux világát, és be kell készíteni nekik a rendszer kulcsrakészen, minden felhasználási lehetőségre felkészítetten.
Mondod tényleg, de szerintem sokaknak jó még az, akik szeretik a kényelmes használatot és csak használni akarják a gépet.
Te sem gondolod komolyan, hogy egyedül én használok egy fullos bloat rendszert már évek óta, csak azért, mert minden igényt maximálisan kielégít!? És lássuk be az előbbi mondat utolső 4 szava is igen erős érvet fed fel! Gép bírja, net bírja, én bírom. Milyen ésszerű érvet lehet itt felsorakoztatni, miért használom én balga ezt mégis?
-
válasz
Frawly #17483 üzenetére
Ezt nem értette ubyegon, hogy ez csak addig jó, amíg annyira kezdő valaki. Utána már csak teher, hogy telepítés után le kell szedni egy csomó dolgot. Ha nem szeded le, akkor ez a sok szutyok minden update-kor frissülget is.
Szerintem értette az, csak úgy van vele, mint a portás azzal, hogy a sas magasan repül.
Ha valami zavarja, leszedi, service-t kikapcsolja és hát valóban, amik fenn maradnak csomagok, frissülgetnek is időnként. Szerintem idén tuti vagy 5 perc elment erre a fránya frissítgetésre, valamit most már ki kell találnom!
Azon töröm a fejem, hogy ebbúl a frissítésre elpazarolt időből mennyit tudnék megmenteni, persze nem kell ezzel foglalkoznom, max annyit, mint amikor 5 s a frissítés, de akkor is......szerinted ha nekiugranék Gentoo-projeknek, az menne? A Te műveleti naplód alapján kb 17000 munkaóra alatt szerintem simán megcsinálnám úgy, hogy évi 25-30 perccel kevesebb lenne a frissítés ideje. Belekezdjek, mit gondolsz?
Olvasva mit galádkodik nálad a Qbittorrent, behoztam ide mellém a samukalapácsot, mert én is Qbit használok, így ha meg akarná enni itt is a 15GB memót, azonnal lecsapok rá.
Mondjuk az is igaz, hogy 6 éve használom és tucatnyi torrent is jön-megy egyszerre, de nem ette sose a memóriákat. Lehet, hogy én nem kezdek el mindent össze-vissza konfigurálgatni, hanem csak hagyom, hadd működjön? Képzelem mi lenne nálad, ha nem állítgatod mindenfelé és egyszerre nem csak egy torrentet engednél....... tényleg mi lenne? Ugye 12x nem tudná felzabálni a 15giga memót......ne mindegy, nem értek én ehhez. Te?Nyugtass meg, hogy nem humán végzettségről nyergeltél át Te is hirtelen techno területre!
De most tényleg! Mi a fene dolga lenne egy végzett bölcsésznek, ha mondjuk így akarna elhelyezkedni? Vagy így senki nem akarna? Minek akkor bölcsész szak? Azt kitalálom magamtól is, miért arra jelentkeztek emberek...... Maga a megnevezés is elég mulatságos ezzel a két szó összeakasztásával. Kicsit olyan, mint a megölőgyilkos, persze ilyen nincs.
Volt kollégám médiapedagógusként végzett, nyíltan megkértem, vázolja nekünk 5 percben, mi is ez a nemes skill.......gondolkodott rajta erősen, végül elküldött a csába. -
Vladi
nagyúr
válasz
Frawly #17456 üzenetére
"Nem mintha az ősemberes avatarodhoz nem illene, de szépen kivágják majd az összeset"
Dehogy. A héten ültetek még 2 meggyfát, már van 2 kicsi, pár év és meghívhatlak jó kis meggypálinkára.
"Fedora Core 6-ot nem ismerem, de ha a CentOS 6 még november végéig támogatott, és az systemd-mentes."
Az volt az első linux, amit kizárólagosan használtam. 3-4 hónapig nem bootolt a gépem wint. Szép egyetemista legényévek...Később reinkarnálódott centos 5-ben.
"Nekem ez van eltéve tartalék tervnek, ha a Linux teljesen elwindowsosodna."
megnéztem, első blikkre minden van a portsban ami app nekem kell. Majd még alaposabban átnézem. 12.x elvileg támogatott 2024-ig. Szal... -
Vladi
nagyúr
válasz
Frawly #17452 üzenetére
"De sajnos az Ubuntu rálépett arra az útra,"
Sajnos fedora és redhat is.Végül én is rákényszerülök. Felteszek egy centos 8-at meg azt a 2 appot ami beszerezhetetlen. Aztán 8 évig haggyatok békén.
Utána nemtom mi jön, talán freedos, azt soha senki nem fogja tudni megtörni, mer monotask rendszer. Vagy openbsd vagy nemtom.
Egyébként ez már filozófiai kérdés. Az emberiség megy befele a maga alkotta virtuális világ szemetébe, miközben a valóságtól távolodik erősen.
Ez a sok marhaság tök felesleges. Már rég nem eszköz, hanem cél a szoftverfejlesztés.
Nézzük: grub2. Most komolyan kell szkripnyelv egy boot managerbe. Boot manager bszod!
bootoltasson be oszt viszonthallásra. A mór megtette a dolgát, a mór mehet.
pulseaudio. Nagyonjó. Néha nincs vele hang kommersz hangkártyán, de nagyonkell. alsa mindent tud, amit a userek 110%-ának szükséges. De legyenmerkell.
systemd. Köszi, mire megtanultam a zinitet dobták. Ez kell mert nemtommér, dekel. Indítsd el bakker a szükséges démonokat legyél egyértelmű és átlátható, ezt követően mehet a mór.
Ne túráztassuk már a usert. Használni akarom nem örülni a csillivillinek.
Jó tudom kőkorszaki vagyok. Meg másszak má le a fára. De tudjátok mit? Ahogy a világ halad másznék én má visszafelé.
Eskü le tudnám élni az életem fedora core 6-al.
-
Frawly
veterán
válasz
Frawly #17410 üzenetére
Na, Torvalds sem tétlenkedett, gondoskodott róla, hogy ki legyen használva a 128 szál:
Csak azért, ha valaki emiatt álmatlanul forgolódott volna éjszaka. Legalább most már Linux kernel fordításával ki lehet használni ennyi magot, szálat
De ugyanez jó példa a Windows és a Linux különbségére. Windows alatt még legalább fél-egy évig nem lesz kihasználva, majd ha a MS valamelyik patch kedden elérkezettnek látja az időt, hogy kiadjon ilyen frissítést, vagy valamelyik windowsos szoftver fejlesztője lép ilyet. Majd akkor, valamikor, esélyesen a távoli jövőben.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17383 üzenetére
"Az egyedüli kiút a terminálos böngészők terjedése lenne, és az ezzel barát oldalak, ha erre ráállnának a tartalomkészítők, hogy olyan jól áttekinthető weboldalakat csináljanak, ami ilyen szöveges böngészővel is könnyen áttekinthető, olvasható."
Tudod mikor fognak eljutni a tartalom készítők parancssoros böngészőre is lapokat átszerkesszenek.
Végítélet órája előtt kb.
Mobilos nézetű oldala is kevésnek van és az is lassan alakult ki, pedig azon sokan böngésznek.
Örüljünk annak, hogy egy böngészőt elég egyszerre indítani, pár éve még kettőt kellett, ha mindent jól akartál megjeleníteni."A hifis beszólásod nem tudom értelmezni, minden Hi-Fi, ami 0,020 és 20 kHz között átvisz, egy átlag mp3 is, meg egy integrált hangkártya is."
Azért vannak elég zajos integrált hangkártyák, amin nemhogy Hifi-ni, de hallgatni sem lehet.
Mondjuk ha már zene, akkor az ott kezdődik manapság, hogy valami jobb Technics klón bakelit-lemezjátszó, és Ortofon OM Pro hangszedő vagy ha nem akarsz sokat DJ-zni: Audio Technica 95E. -
válasz
Frawly #17383 üzenetére
Nem, most megsértődtél, és kiforgatod amit írok.
Dehogy vagyok megsértődve, csak néha kibukok, pedig egész jól tolerálom a marhabaromságokat, de van egy szint, amikor már nem megy.
5-6 éve meg van rekedve a fejlődésben, és nem is akar fejlődni, meg büszke rá, hogy örök kezdő
Mitől lenne erre büszke bárki is? Egyszerű tény, home user vagyok, ha ez neked megrekedés, akkor az, én ezen a szinten próbálok eligazodni és használni a rendszert. Ekkora éktelen nagy baromságot nem is mernék gondolni sem, hogy mindenkinek, aki elkezd használni egy desktop Linuxot, el kéne jutni oda, ahol most Te szenvedsz.
-
válasz
Frawly #17374 üzenetére
Arra ott van a Windows meg a MacOS, az bőven elég is. Akinek ilyenre van igénye, tudja ezt a kettőt használni.
Szóval akinek nem tetszene a pálcikaWM meg a minimalista Linux, az használjon Win-t meg Mek-et.
Értem. Qrvannyát a milliónyi home usernek. Mér' nem maradt meg a Linux annak a párszáz kocka-pálcikaembernek.
Erre mit lehetne válaszolni? Tudnék, de nem teszem.
De egy minimalista user minden mást terminálban használ. Mindent, zenelejátszót, videólejátszót, rádiót, képnézőt, chatprogramokat, torrentet, letöltésvezérlőt, letöltőprogramokat, fájlkezelőt, médiakonvertáló programokat, szövegszerkesztőt, kiadványszerkesztőt, IDE környezetet, levelezőt, feladatkezelőt, naptárat, határidőnaplót, felhős szolgáltatásokhoz és tárhelyekhez programokat.
Szerintem meg a minimalista user ne eljátssza a minimalistát, mert ahhoz pofa kell ám, hogy a hifi meg 4k-s tartalmakat bambultok, csak a keret minimalista. Nézzél B+ terminalból nullákból meg egyesekből álló stream-et, akkor mondd, hogy minimalista vagy B+! Mer' amúgy ez csak önáltató képmutatás. Nem aranytányérról eszem a belugakaviárt, hanem fatányérról...... a lónak a qrva f*szát azt!
uff
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17373 üzenetére
“lényegében nem is egeres, GUI-s desktopként használod a géped, hanem egyfajta gépelős terminálként. Lényegében ehhez újra kell tanulni az egész gép használa”
Más tartalmat fogyasztani (oda jó a gui+egér) más ha teljeskörűen használni akarja a rendszert. Első esetben mindig rá leszel kényszerítve egy szűk mozgásterű kiadásra.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17347 üzenetére
Engem érdekel a minimalizmus, mindig is tesztelgettem könnyűsúlyú ablakkezelőket, disztrókat, terminálos programokat stb (olykor retró gépen is, mert ott kézzelfoghatóan jelentkeznek a dolgok, és mint tudjuk sok kis megtakarítás sokra megy)
Nem elsősorban azért, hogy ezeket használjam majd a mindennapokban első számú rendszernek, inkább tanulás miatt, és legyen viszonyítási alapom. Amit pedig hasznosnak találtam és nem járt jelentős kompromisszummal arra átálltam.
Én is ezért szeretem a Linux-ot mindig van valamire, jobb megoldás. Egyéni preferencia kérdése, kinek melyik előny-előnyök (hátrány) mennyit nyom a latba. Ehhez kell egyfajta nyitottság, és az előítéleteket is fére kell rakna tudni hozzá. -
válasz
Frawly #17347 üzenetére
Ettől a te gépeden mennyivel gyorsabb dologtól nem tudsz elszakadni.
Ne is haragudj, de az egész nálad aróól szól, hogy tusz minél gyorsabb gépet összehozni a pálcikaWM meg a sok hónapos Gentoo-s gyakorlás végére! De én miazanyámért nem szakadok el attól, hogy nekem így is elég gyors a gépem!
Agyam eldobom mindenfele!
Konkrétan arról van szó, hogy egy ezerszeresen túlturbózott gépet fogsz tartani olyan oprendszer üzemeltetésére, amiben szinte semmi nincs, ami így a napi feladatokban több ponton is ms-ben mérhető előnyökkel bír az én fullbloat rendszeremmel szemben.
Qrvára nem zavar, hogy ezeket a napi ms előnyöket összevetve a sok hónapnyi belefeccült munkáddal, 15ezer éves lennél, mire equivalencia állna be!Hát ezért vagyok én nehezen meggyőzhető, ráadásul az egész rendszer ronda pálcika valami lenne, egész nap hánynék a látványtól.
Az a baj, hogy nem súrún olvasod Frawly koma hsz-eit a Flash SSD meg annak társtopikjában, mikor hasonló helyes érvrendszerrel magyarázod a delikvensnek, hogy oprendszer alá ne vegyen 980 PRO-t, mert hiába 6x gyorsabb másolásnál, a napi használat során max ms-okat fog ráverni a jóval lassabb(szekvenciálisan valóban) SATA3 SSD-re! Tökéletesen igazad van! Ugyanezt mondom én erre a pálcikaWM meg félévalattgentoomlesz dologra. Persze mire mindent kigyomllsz, jön Pottomfrikk koma homed-je és nekiindulsz Te is a kopasz után az erdőbe!
Na persze azt is megemlíteném, hogy ha az én gépemen is ugyanazt csinálnám meg egy ilyen heréltGentoo-n, akkor a megnyitott böngészőben pontosan nulla ms előnye lenne a semmi csomagos Gentoonak! Mer'ugye sok másodpercet várok a paraméterek feltöltésének a szerveroldalról való visszaigazolására. Na akkor milyen qrva ideges lennék, hogy ez a rohadt fénysebességű semmicsomagból álló rakétaGentooo pálcikaWM-mel is itt szopat 10s-ig, mire visszakapom a kitöltött adatlapot azonosítóval.
Hagynám a francba, úgy döntenék, hogy bambulok valami filmet, de órákig ám! Az én superbloat rendszerem 8 ms-mal később hozza be a playert!!! Na de utána a Te villámpálcikaWMGentoo-d a filmeket is jóval gyorsabban fogja lejátszani? Nem???
B+, akkor egész napi használattal veszítettem 30s-et a bloat, ezernyi felesleges csomagot tároló qrva Cinnamonos rendszeremmel, mert gyakorlatilag 4-5 programot indítok el, amiben lassabb, de ezek egész nap mennek és ami bennük történik, az pontosan ugyanolyan sebességgel történik, mert rohadtul független a rendszertől!
Ez neked egy megszállotság szintű hobbid meg az erdei manónak is az, de el kell fogadni, hogy a rendszert nem önmagáért üzemeltetjük, hanem tartalmak futkosnak rajta, azoknak meg bizony mindenütt egyforma a sebességük! Kb olyan, mint ha egy Shelby lennél és fejedbe vennéd, hogy az én Ignisemnél 8x gyorsabb autót építesz évekig. Ezalatt én ellébecolok és amikor készen leszel, mindketten beülönk a saját autómobilunkba és átmegyünk BP délből BP északra. Max fél perccel érsz oda hamarabb.
De ha ennyire ezen erőlködsz, akkor igen, gyorsabb.
Gyorsabb.....ja, ennyivel.
(de jó, hogy ez szóba került, pont itt van a Ford v Ferrari a notebookon, meg is nézem unalmamban - ha valaki nem vágná, a kapcsolat a Shelby nevű ember)
aztaqrva......már én is szófosóbajnok leszek lassan -
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #17326 üzenetére
Úgy értettem, hogy nehéz hosszútávon elviselni, hogy felraksz egy programot, és hosszú időkig fordul, mire használni tudod végre. Szubjektív vélemény persze.)
"De ez a sok szar frissül is, eltörhet, csak bonyolítja az életet, lassúvá és bloattá teszi a rendszert."
őőő.. most azért, mert fent van xy program, ami amúgy nem automatikusan indul, miért is lassítaná a rendszert?
Persze pár évvel ezelőtt (6-7-8) volt iltt ilyen "screenfetch verseny", hogy kinek van a kevesebb csomag a gépén, de nem hinném, hogy azért, mert mondjuk rtorrentet használok, de fent van pl. a transmission is (amit sose használok) lassabbá tenné a rendszert, meg bloattá.Itt mx-en még sosem volt olyan, hogy nem működött valami. Oké, kicsit még hátulgombolós a dolog, mert még nem szedtem le az xfce-t, de már i3wm alatt tolom, és itt ugyanúgy csak terminál van.
Nem vettem észre, hogy a diszken "szunnyadó" xfce csomagok lassabbá tennék a rendszert, minden pont ugyanolyan gyorsan nyílik és működik, ahogy anno a csupasz debian+i3wm kombón. -
válasz
Frawly #17326 üzenetére
Igen, a hosszú fordítás nem nehéz. A csomagkezelő saját maga intézi. Csak kényelmetlen, hogy sokáig tart.
Gentoo-ban az a jó, hogy nagyon minimalista rendszert építhetsz, se bootloader, se systemd, se pulseadio, se DE, se semmi.
0 felesleges csomag, sebes lesz, mint a szél, olyan gyors, amilyen csak lehetséges.
***************************************************************************************
Utsó két hsz-edből kivettem a lényeget, de ha magyaráz napestig az erdei kopasz meg ti is kéklufival......
Azért megnézném két 8 év körüli gépemen(tuti SSD+ sok RAM), mennyivel lassúbb a legbloatabb Mint Cinnamon, de mégha.....kéne nekem ez a se semmi csomag, aminknek a frissítése legalább kényelmetlen, mert sokáig tart.
Szóval kényelmetlen, sokáig tart a frissítés, semmi nincs benne, de az rohadt gyors, kivéve ha kényelmetlenül lassú frissítések vannak.
Más vonzó tulajdonság?
Kezd tetszeni.....
Kezd érdekelni, hogy az erdei kopasz meg szerinted mi az ami nem önszivatás?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #17320 üzenetére
Azért a gentoo elég nehéz, tekintve hogy jön egy nagyobb frissítés ami pl. a böngészőt is érinti, és órákig forgatja, nem beszélve arról akinek laptopja van. Persze kinek mihez van türelme, nekem már nem lenne, hogy hetekig állítgassam a kapcsolókat a rendszerben amihez képest nem akkora a disztróval jött nyereség.
Egyetértek (#17322) sh4d0w-val, pl ez az mx amit én tolok is tele volt nekem nem kellő cuccal, el kell távolítani ami nem kell és kész. Amúgy meg ha ottvan párszáz MB nem kellő cucc a terabyteos SSD-n, na bumm...
-
válasz
Frawly #17309 üzenetére
Na most van az a helyzet, mikor valakinek egyszerűen csak bejön ez rágottalma teló.
Ez még belefér, de túlzottan ne is ragaszkodjunk a racionalításhoz, mert mindannyiunknál megkerdülne az aletiometer, még nálam is. Most a cc ezer munkaóra Gentoo-ra nem térek ki.
Ugye itt a racionalítás az a 6+x perc alatti üzemkész disztró lenne.Ha úgy nézzük az se racionális, hogy semmi pénzért nem cserélném el az olcsó Mi 9 SE-met Aweriot kávás Alma 8-asára. Max akkor, ha ráfizetne annyit, hogy tudnék venni egy nemsoká kijövő Mi 10 SE-t!
De nyugi, ettől még nyugodtan mondhatjuk rájuk, hogy sznobok!
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17277 üzenetére
Nyugodtan belinkelheted ahol azt írtam, hogy terminálozás önszívatás.
Értem, hogy mért jó a Gentoo, de nincs időm, sem tapasztalatom/tudásom hozzá, hogy átlássam a csomag struktúrát, leírásokat bújjak.
Ha munkához kellene még elképzelhető lenne, hogy tanuljam, de magamtól nem érné meg a befektetett időt/energiát a kapott plusz. Nem vagyok ennyire maximalista, de díjazom az ilyen szent "őrülteket". -
aprokaroka87
nagyúr
válasz
Frawly #17286 üzenetére
Egyáltalán van olyan gpu ami ki tudja dekodolni hardveresen?
Mobil soc esetén elvileg a Mediatek Dimensity 1000 tudja majd 4k@60fps-ig
Arra viszont kíváncsi leszek hogy a jö öreg h264 meddig marad még velünk, mert bár már lassan kávéfőző is lejátsza, de szerintem 1080p felett már nem igazán internet barát.
-
válasz
Frawly #17281 üzenetére
Az a 37eft-s tok amúgy szintén valami spéci valóban valami plust adó tok volt, azt csak amiatt említettem, hogy annyi volt az előző telóm.
Persze ettől még az is erősen túlárazott volt természetesen, ismerve a mai technikai eszközök árait, de ez a mezei szilikon tok már tényleg egyszerű pofátlanság. Jó persze, megveszik, minap is láttam valami pezsgőt 990eft-ért, azt is megveszi valaki.....
De nincs is mit vitatni az Apple túl pofátlan árain, anno tényleg a Apple CEO is nyilatkozta, hogy valóban direkt áraznak túl.
(#17281) Frawly
De az egész videó tanulságos, mondom, nem csak neked, hanem mindenkinek, aki eddig a Gentoo-sokat, Arch usereket, terminálos meg pálcika WM-es usereket önsanyargató hipszter hülyének nézte, akik csak saját magukat szivatják a minimalista cuccaikkal, mikor azok helyett egy full extrás Windowst, MacOS-t, Mint Cinmanót csak pár perc feltelepíteni.
Az OK, hogy én hülyének nézek bárkit vagy nem, de felmerült már benned, hogy az átlag home user mondjuk kb egy Mint-et/Ubuntu-t képes felrakni és működtetni? Én szívom a véreteket a hülye poenjaimmal, de én se tudnám ezeket felrakni, még az Arch-ot talán, ha egyszer lenne annyi türelmem.....
-
válasz
Frawly #17277 üzenetére
De uby még simán szemét felnyithatja, egy másik felállásban láthatja, hogy mi a baj a Mint-tel, Cinmanóval, systemtrével.
Baja van a komának a Mint-tel meg a Cinnamonnal? Bassza meg, akkor ne használja! Gondolom nem is teszi, de okoskodik róla a barom. Tényleg nem fogjátok fel, hogy a Mint céközönsége home user????
-
válasz
Frawly #17261 üzenetére
Értem, nyugodtan humorizálj akkor ezen a Gentoo dolgon.
OK.
Nme kudarc, persze, hogy nem, neked egy jó hobbi x hónapra/évre, de nem kell működnie sem, mert van azért használható disztród is.
Kapitányt is majdnem beoltotta imént kékludi, mer'hogy Gentooo-ban van 9999-es mesa is, igaz ez a séf ajánlása.
Szóval nem lennél egyedül, de Kapitány szerintem még százszor meggondolja ezt a Gentooo próbát.
A homed-vel meg semmit nem fogsz megúszni 2 év múlva sem.
Ajaj, ez jujderosszul hangzik, igaz nekem a systemd-től se nagyon remeg a térgyem, mióta megvan.
Azt kell érteni, hogy a kezdeti sikertelenségeim a Gentoo-val nem azért voltak, mert béna vagyok hozzá
Dehogy vagy béna, értelmetlen elmeroggyanás az egész szenvedés, de béna nem vagy ettől.
Sőt, ha Te ezt elég erősen szugerálod évek során, hogy gyümölcsözni fog, akkor tutira így is lesz!No de csak megkérdem még újra, mi a ragya az a homed?
-
cigam
titán
válasz
Frawly #17239 üzenetére
trendhajhász divatmajmokat egész szépen lehúzzák a csillagászati árú x4rjaikkal, veszik gondolkodás nélkül, mint a cukrot.
"az Apple 2017 őszén, az iPhone X-szel kisebbfajta bombát robbantott, amely mára láthatóan megremegtette az egész iparágat. A készüléken jelent meg ugyanis elsőként az a formai elem, az úgynevezett notch, amelyet szinte minden vetélytárs őrületes tempóban kezdett lemásolni, így már jó pár gyártó rendelkezik ilyen notchos készülékkel.
Szóval ha innen nézem, az összes Android-os "nagy" név trendhajhász divatmajom. A csillagászati árú x4r-ról jut eszembe:
3:2 a Samsung javára úgy, hogy több 100ezer Ft-al beelőzi az Apple-t.Nagyon kíváncsi leszek a február 11-i eseményre(no és persze az árakra
).
Ugyanakkor ezek a nagy gennyládák 5-6 éven át támogatják frissítik, nem csak a legdrágább terméküket. Nem meggyőzni akarlak, de semmi nem egyértelműen fehér, vagy fekete, rengeteg más nézőpont, és preferencia létezik. Személy szerint márkaszervizbe viszem az autót, és eredeti alkatrészt veszek bele. Van aki meg a a szomszédhoz viszi, mer ő ért ehhez (is).
-
válasz
Frawly #17237 üzenetére
Te még Minten húzhatod 2 évig is akár, mire bejön a homed. De te sem úszod meg, csak időbeli haladékot jelent.
Nem rossz ám az a két év, ha másért nem ezért:
Max. csak annyi mázliuk volt, hogy addigra már a nyílt drivert is gatyába rázta az AMD.
Gondolom sok minden más is történhet még 2 év alatt. Például működő Gentoo-d lesz, bár akkor már minek, elkapja a homed!
Meg is van akkor az új mumus!?
-
válasz
Frawly #17212 üzenetére
Ne vágd le a kezed, ott a Huawei.
Látom ez a két ünnep között felrakom a Gentoo-t még mindig érvényes. A kezdő időszak megvolt, a vége bármikor lehet.
Mindegy mennyi év, de systemd-free legyen, nekem 8. Megkérdezhetem ez alatt a pár év alatt milyen disztrót is használsz? Systemd-set Te is? Aham, értem. Én is. Rendben.
Most nem mesélek Józsi bácsiról, aki megfogadta, életében nem megy lifttel, aztán eccercsak meghívták a Burj Kalifa felső szintjei egyikére. Amúgy elindult felfelé gyalog, de 20 perc múlva valahol megállt, földhöz csapta a kalapját és aszondta, jó nagy marha vagyok ammáigaz, de ekkora azért még se. És beszállt a liftbe. -
Frawly
veterán
válasz
Frawly #17198 üzenetére
Pedig haladnom kéne a Gentoo-val, szorít az idő. Lassan jön ugyanis a systemd-faxomd-homed, azt nem várom meg, akkor se, ha ubyegon megharagszik érte. Tudom, a systemd a legeslegjobbabbabb, mert a Mint is faxán meg vele, futtatja rajta mind a 200 féle systemd-service-t gördülékenyen, de ezt a homed nyomorékságot már tényleg nem vállalom be. Ha nem sikerül addig Gentoo-ra átállni, akkor vagy Artix vagy Void lesz, amit használok.
Csak megint az van, hogy most hétvégén is levelet kell írnom, meg egy csomó házimunka begyűlt, fosni nem lesz időm, nem hogy gentoozni
-
cigam
titán
válasz
Frawly #17200 üzenetére
Az, hogy nyílt forráskódú rendszert használsz, nem jelenti az, hogy nem gyűjt adatokat rólad. Tegye fel a kezét, aki lecsekkolta már, hogy pl. a kedvenc distrójának telepítése és az átnézett(!) forráskódból történő fordítás/telepítés után bitre azonos eredményt kapott. Jó dolog a nyílt forráskód ilyettén való bemutatása, de ez csak elmélet. Az internetet akkor sem tudod megkerülni, a rajta átfolyó adatokat így vagy úgy, de elemzik, profilozzák.
Ugyanakkor hány évnek kell még eltelnie ahhoz, hogy a böngészők megtanulják használni a videó gyorsítást? És még lehetne sorolni, amiben a MacOS, vagy Windows előrébb jár.Nem mellesleg az FSF-nek is elgurult a gyógyszere? Még hogy tegyék ingyenessé/nyílt forráskódúvá a W7-et? A Microsoft meg önként és dalolva publikálja az NTFS kezeléséhez szükséges kódot, a különböző API megvalósításokat, jogvédett eljárásokat, technológiákat? Olyan kódot publikáljanak, aminek egy részét a ma napig használják a támogatott rendszerekben?
-
zoltanz
nagyúr
válasz
Frawly #17200 üzenetére
Tettem már próbát BSD-vel régebben, (kicsit lassú volt), nincs nagy mozgolódás körülötte mostanában.
Eszembe sincs leváltani a Linux-ot, csak tágítani a látókörömet gondoltam. A közeljövőbe nekimegyek valami újabb megismerésének. Gentoo féléket biztos nem mostanában fogok kipróbálni, Manjaro is soron van még. -
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #17150 üzenetére
5-600 fontot szánok rá, de lehet összelegózgatom az alkatrészeket mint az előző gépnél tettem.
Nézve az árakat valszeg ebből 1070 lesz, ami zavar, hogy négy éves kártya már, de jobb mint BIOS-t frissítgetni. A linuxos zárt driver nem zavar, 1050 Ti-nél rendben volt, i3wm-en kívül meg nem sok időt töltöttem hogy az agyamra menjen a 640x480-ban megjelenített terminál.
De ebben még lehet meggondolom magam.Közben beugrott, hogy játékok grafikájánál nem használom a következőket: anti-aliasing (FXAA, TXAA, MSAA és ezek kombinációi), ez pl. leginkább No Man's sky-nál volt, ilyen fakó és homályos lesz tőle az egész. Motion blurt se szeretem, azt is mindig offolom ahol csak lehet. Élsimítással sem szoktam beőrülni, inkább kikapcs az is, ha ezzel sok FPS-t nyerek.
Textúrák viszont ultra maxon mindig, ez a legfontosabb. Ambient occlusion is sokat dob a látványon és ahhoz képest nem vesz el annyi FPS-t (már ahol).
Tápom még nincs, de azt veszem először. Valami extra minőségit, a hatásfok 400-450W-nál nem olyan nagy történet. 80+ és 90+ között nincs akkora különbség hogy megérje ezzel bohóckodni.
Egyébként a 1050 Ti-s gépemet egy jobb 300W-os Kuss legyen! táppal járattam (az ajánlott 350), és nem volt semmi baja, bár gondolom közel volt a max teljesítményénél.4K felbontás abszolút nem érdekel, egyelőre még a fullHD-nak is fogok örülni, az lesz a max, ha találok majd egy klassz IPS-es, PWM mentes monitort.
-
válasz
Frawly #17161 üzenetére
Egyszer kerestem én is tápot és tényleg ezt a 12V-os ágat emlegették nagyon, végül egy pár alkalommal tesztelésre használt CX430-at vettem én is anno, szerintem ezek a Corsair tápok teljesen rendben vannak, csak ezek a gyerekalkarnyi kábelcsomók.....kultúráltan harisnyázottak, de a ház harmadát betöltik. Legközelebb minimum félmodulárisat veszek, az tuti.
Az viszont biztos, hogy tápegységen legközelebb sem fogok spórolni, mert elég volt egy nyamvadt tápegység, ami a készen vett konfigban volt anno, persze akkoriban fene gondolta volna, mekkora nyomoronc férgek építik/adják el ezeket a kész gépeket, legalábbis anno így volt.
Pusztult már első két gépemből alaplap, VGA és HDD is és tuti a tetüszar tápok miatt. Aki ilyet szerel be és ad el laikusoknak, az ilyen táppal ellátott lélegeztetőre legyen kötve jó sokáig. -
válasz
Frawly #17158 üzenetére
Tovább de, a minőségi tápoknál valóban lead annyit a legrosszabb esetben is, mint ami rá van írva.
Aham, hát persze. Valószínű, hogy a gyártó bőven felülírta a szükségletet, de nem biztos, hogy csak azokra gondolt, akiknek minőségi tápegysége van. Hú de sok tápra rámondják, hogy minőségi........na ja, jó kis passzív PFC-vel!
Nyilvánvaló, hogy a W még csak nem is a leglényegesebb, na mindegy az az idézett mondatod mindent mérlegelve kb annyit jelent, hogy ne Vargháné és tsa tápegység legyen lehetőleg. Aztán szívesen megnéznék egy olyant, amikor megkérnek 100 embert, hogy definiálja a minőségi tápegység fogalmát!
(#17159) zoltanz
Ez is hasznos infó, de ugye nyilván nem a 10% érték a fontos. Mindegy, ebben a Watt értékben én nem bíznék annyira, de nem is azért linkeltem, amit linkeltem, mert 450W nem elég, hanem inkább azért, hogy kb annyit ír a gyártó is, csak éppen nem a leglényegesebb adat, persze a tápegység színénél fontosabb.
-
válasz
Frawly #17155 üzenetére
average efficiency
azért írják, mert sok embernek van megkérdőjelezhető minőségű tápja, ami nem ad le annyit, amennyi rá van írva.
Minden embernek ilyen tápja van, el kell, hogy keserítselek, majd nézd meg a fent említett értékeket. Ezért linkeltem a gyártó ajánlását éppen, mert az 500 az minden iápegyságnál névleges érték. Mondjuk egy ilyen már 89% feletti hatékonyságú és elég jó ár/érték arányt képvisel, de ne dőljünk be itt se a marketing számainak. A gyártó az pontosan tudja, miért annyit ajánl, amennyit, persze bőven fölé kell lőnie, ez nyilvánvaló.
BN297-es értékei:
average efficiency 92% (Manufacturer), 89% (80 PLUS, 115V)RX580-nak kb. 250-320W a fogyasztása
Erről beszélek, mivel gyaníthatóan van CPU meg egyebek is, qrvára nem overkill az az 500W névleges érték!
De persze mindenki azt vesz, amit akar, csak megemlítettem, hátha valaki nem tudja mi mennyi!
A fenti bűvüs két szót azért figyeljük a gyártó adatlapján.
(mondjuk én vásárlás előtt majd beírok a tápguruknak egy kérdést inkább a Milyen tápegységet vegyek topikba)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Frawly #17131 üzenetére
Leírtam minden speckót, hogy mi az elképzelésem, meg az árat is leírtam. Ja csak azt nem, hogy ha már gaming, akkor max settings minden, kivéve ray tracing, az nem érdekel, meg úgy a tesselation sem, szerintem az nem ad sokat egy játékélményhez.
Legjobban arra lettem volna kíváncsi, hogy ki (ti) milyen kombót használ, és miért.
pl. hogy amd-nv vagy intel-amd, amd-amd stb.Asztali gépen nekem nem volt gondom linux alatt a 1050 Ti-vel, mondjuk annyi hogy a konzolt nem tudta a zárt driver natív felbontásban futtatni, csak a nylít nv driver, aminek viszont a teljesítménye ezen kívül amúgy elég nagy nulla.
i3wm alatt nem volt gond, a félpasszív működés ugyanúgy megvolt zárt driverrel, mint windózon.De amúgy meggyőztetek az AMD kártya dologgal, valszeg RX580 lesz akkor, vagy ha addigra ha majd olcsóbb lesz, akkor újabb AMD széria.
Az nem tetszik most az NV kártyákban, hogy valóban jobb WATT/teljesítményűek ugyan, de "kevés" a RAM, mert a 8 GB már kéne. Egy 1070 teljesítmény már elég lenne nekem 1920x1080-ban, de az meg már régi NV kártya és kazán.Egy 450 W-os táp elég szinte bármihez (mindenhez is), ugye?
-
Cyrin
addikt
válasz
Frawly #17145 üzenetére
Majdnem ez is történt, a WinPE-vel nem mentem semmire, mert nagyon fasza, csak a AMDTools kért egy .net framework telepítést is, ami már nem ment.
Szóval csináltam végül egy külső HDD-re történő telepítést ezzel...
Nem akartam szétszedni a gépet, se wint telepíteni a belső drive-okra, hely sincs rajtuk...Ez egyébként elég jól működik, csak nyilván dög lassú.
És eljött a nagy pillanat, az AMD tool-t telepíthettem. Na ez win-re se jóelindítottam, erre kiírta, hogy nagyon fasza, de úgy indul, hogy töltsem le újra, és telepítsem újra...
Aztán ezernyi ide oda bejelentkezéssel, böngészőben az amd oldalán és a tool-ban, nagynehezen sikerült az egyik játékot beváltani. A gamepass kódot viszont nem, csak kiírta, hogy most nem lehetséges, próbáljam később. Félek valami beragadt és nem is fog menni.
Többször próbáltam, mire kidobott, hogy akkor ez most sok, és nem enged bejelentkezni, majd csak később valamikor...És még hol vagyok a játék telepítésétől...
Egy hetet el lehet ezzel a szarakodással tölteni...Közben megjött az új nyomtatóm is, mert a másik tönkrement. Ez is canon, pedig nagyon nem akartam, tartályos a sok színes nyomtatás miatt.
Mivel haladunk a korral nem lehet ám már a simple scan-nel szkennelni róla, hanem csak a canon saját alkalmazásával ami ennyi...
Se többoldalas scan, se előnézet, se rész terület scan, se semmi. -
válasz
Frawly #17144 üzenetére
Fene érti ezt ennyire, de anno nekem fw gubancnak tűnt ez alapján. Ez még furább volt, hogy ugyanazzal a kimenettel Mint-nél működött!
No de igazából tényleg az van, hogy a jelenlegi hardvereim LTS-barátok, így engem is azzá tettek.
Ki tudja mi lesz az újabb hardvereken, főleg ha dVGA is lesz...igazából annyit olvasok a Kezdőben az ezzel kapcsolatos problémákról/megoldásokról, hogy simán megoldom majd, no meg egy új alaplapnál ez az UEFI utálat is elmúlik majd, de csak a kényszerhelyzet miatt!Ha belegondolok, hogy már 5 éve is rendszeresen próbálkoztam Manjaro, Antergos, Chakra meg még egzotikusabb klónokkal is, mint a Bluestar, szóval egyfajta nyitottság volt bennem. A gépeimben nem annyira. Azért az durva lenne, ha 6 év nokedlizés után bármelyik desktop disztróval nem tudnék elbíbelődni, csak sajna abban igazad van, hogy qrva kényelmes ez így. Legutóbb már úgy raktam fel egy Mint-et, hogy kimentem kávét kavargatni konyhába és mikor bejöttem, leültem a géphez pár perc múlva, csak néztem, hogy már várt a gép a rebootra. Tuti, hogy én voltam, de ez már durva, hogy csak a kávékavargatásra emlékeztem.
Emiatt is gondoltam, hogy újra végig kéne játszanom a régi lőtézős sorozatokat, de COD és MOHAA-t minimum. Másik alternatíva a Winx, de ezt mindig tolom egy évvel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- LEGO klub
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Death Stranding (PC)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- További aktív témák...
- Egyedi PC összeszerelés Tökéletes színséma, prémium kábelmenedzsment, alkatrészfestés!
- Lenovo Ideapad 330S-15IKB / I5 /20GB RAM / GTX 1050 / M.2 SSD
- Gamer PC - i3 12100f, RTX 3070 és 16gb DDR5 + GARANCIA
- Lenovo ThinkPad T14 Gen 5 Ultra-I7/64GB/512SSD/Érintőképernyő/garancia
- Lenovo ThinkPad T14 G3 I5-1245U/32GB/1TBSSD/Érintőképernyő/Garanciás.
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 6600 16GB DDR4 256 SSD 500GB HDD GTX 1050 2GB Zalman Z1 Njoy 550W
- AKCIÓ! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
- 15" Workstation: Lenovo Thinkpad P1 gen1/gen2 // P52 // P52s // P15 gen1 // FHD, 4K oled touch
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged