- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Külföldi SIM-ek itthon
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #18184 üzenetére
Nem csak az ittenieket mondom, járok pár külföldi fórumba is. A legtöbb segítséget eddig FreeBSD-sektől kaptam, de azért ott is jelen volt ez a trend, csak nem annyira erősen. Inkább azt látom az okának, hogy a többség nem is érti ezeknek a rendszereknek a működését, vagy csak én kérdezek mindig nehezet. :-)
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #18172 üzenetére
vannak elég komoly alapelvek is a fórum topikjainak használatára
Hahahahahahahaha....
vagy inkább brühühü...
Ha a PH! valóban komolyan venné a saját maga által diktált szabályokat, akkor hogy lehet évek óta osx86 topik?! Nem hogy törölni, de még arra sem voltak hajlandóak hogy az összefoglalóba írt hazugságot kijavítsák/töröljék! -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #18121 üzenetére
Ezt szerintem csak páran, a laikusabbak közül vettétek ennyire mélyen a lelketekre, mert nem értettétek miről volt szó. Igazából nem volt ez olyan nagy ügy. Nem fordult le forráskódból egy kisebb hobbiprojekt, és betettem ide a topikba okulásra. Ennyi, nem kell bele semmi többet látni, nincs senki becsavarodva. Nem nagy ügy, mint írtam, láttam már rosszabbat is. Végül is sok időt nem tettem bele, kb. 30-45 percet.
A minimalizmus most annyiban érintett, hogy a bloatabb megoldásokat nem kell forráskódból pörgetnie usernek, mert azok benne szoktak lenni a legtöbb disztró tárolójában már lefordítva, mivel többen használják, elterjedtebb. Meg még annyi az összefüggés, hogy a bloatabb, fullosabb GUI programok bonyolultabbak, és annyira nagyon amatőrök nem nagyon próbálkoznak, hogy abban a műfajban gányoljanak, legalábbis ritkább, inkább csak a webes fejlesztésnél jellemző. Általában komolyabb GUI-s projekteket nagyobb cégek és alapítványok visznek, Gnome projekt, KDE közösség, GIMP, Red Hat, Google, Cannonical, Mozilla, ezek meg vannak olyan nagyok, hogy annyira nem tudnak teljesen amatőrök lenni, mivel céges stratégia mentén fejlesztenek, meg hivatásos fejlesztőket meg tudnak fizetni, többet is, van hozzá kellő tőkéjük. Na meg ott a Linux kernel, az is egy nagyon nagy projekt, sok fizetett fejlesztővel, meg ott Torvalds személye is garancia, hogy ilyen Karloszka-féléknek esélyük nincs a kódba teljesen szemetet beletolni, mert Linus be sem emeli az ilyen commitokat, törli őket lényegében egy kattintásra, azt is annyira villám gyorsan, hogy nyekkenni nincs idejük.
A minimalizmussal semmi baj nincs egyébként. Csak sikerült most kifognom egy amatőrebb projektet, aminek nem a minimalizmus volt a baja, hanem hogy amatőr fogott bele olyanba, amihez nem sok affinitása volt. Azért nehogy ilyen alapján vetítsünk ki téves következtetéseket.
Annyiból egyébként a githubot, gitlabot, stb. git-es oldalakat annyiból tartom felelősnek ilyen szempontból, hogy bárki feltölthet rájuk bármilyen amatőr szemetet, nincs moderálás, nincs minősítési rendszer, nem lehet írni hozzá kritikákat. Pl. az Arch AUR-ba is bárki feltölthet akármilyen szemetet, de mégis ritkán marad fent ilyen, mert az Arch fejlesztők törlik, ami rosszindulatú kódos, meg annyira gányolás, a maradékot meg a userek minősítik, hozzá lehet szólni minden AUR scripthez a saját aloldalán, és ott jelezni szokták, hogy ha elavul, nem lehet valami külső oldalról egy részét letölteni, nem lehet működőképesre megjavítani, így más már nem fogja letölteni, mert kapásból látni fogja, hogy egy használhatatlan hulladék. Ha meg menthető kód, akkor meg szokták írni a felhasználók, hogy mi kell hozzá, hogy leforduljon.
Ilyen gites oldalaknál viszont nem lehet minősíteni, nincs moderálás. Elvileg felhasználók nyithatnak Issue-kat, bug reportokat, de azt a projekt fejlesztője vagy törli, vagy nem, vagy kezd vele valamit, vagy nem.
Ilyen programkódoknál is kéne lennie pont olyan minősítési rendszernek, mint az imdb-n, tv.com-on, meg az appstore-okban, ahol lehet értékelni a szoftvert, meg felhsaználók véleményt írhatnak róla, hogy a többiek okuljanak belőle. Ahogy pl. Amazonon, eBayen is szokás értékeléseket hagyni, a termékre és az eladóra vonatkozóan is, meg lehet a csalókat, és inkorrekt eseteket jelenteni. Na, ez kéne forráskódoknál is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #18075 üzenetére
Nem akartam célozgatni, csak itt felmerült példákat idéztem vissza. O1g meg nagy igazság, de az a helyzet, hogy ezt a járványt egyik kormány sem kezelte jobban Orbánéknál. Lényegében az egész világon kiszalad a kezükből a kormányoknak az irányítás, sehol nem tudták a járványt megfékezni, a bezárásokkal is megkéstek. Mindenhol a szerencsétlenkedés és tehetetlenkedés megy sajnos.
Koporsót meg nem kell végigrakosgatni. Persze, halott az lesz, de nem sokkal több, mint egy szokásos influenzajárványban. Jelenlegi statisztikák szerint 408 eset, 13 halott, de 34 már felépült. De ezek a számok még nagyon alacsonyak, a járvány nagyon az elején tart. Sokkal több ember beteg, mint 408, csak lappang náluk meg sokan tünetmentesek, vagy csak könnyebben betegek, nem jelentkeznek orvosnál, így nem bukkannak fel a statisztikában még. Így a halottak/esetek aránya javulni fog, a halottak/milliólakos arány meg romlani, de szerintem ahogy most is, mindvégig a globális szint alatt maradunk. Azt nehéz megbecsülni ennyire korán, hogy hány áldozata lesz, valami néhány ezerre lehet számítani, jóval 10k alatt, legalább is ez az én becslésem. A 66 milliós UK-ben számítanak hivatalosan kb. 20k halálesetre összesen az egész járvány alatt, reálisnak ezt a számot látják, hogy ez alá nem nagyon fogják tudni leszorítani a koronavírus miatti halálozást.
Persze most mindjárt felháborodik itt valaki erkölcspapolós, hogy még 2-3 ezer is milyen nagy szám, nem tudom miről beszélek. Nekik csak írom, hogy a magyar halálozás évi 131 ezer!!! Ebben minden benne van, akik végelgyengülésben, egyéb betegségben, műtétben, rákban, balesetben, bűncselekmény áldozataként, stb. halnak meg. Csak a 2015-ös Influenza-A járványban meghalt a legóvatosabb becslések alapján +900 ember. Csak hogy lássuk az arányokat.
Az a baj, hogy még az influenzakor is nehéz becslést adni, mivel ha valaki egyébként beteg volt, és meghal influenzásan, akkor sem az influenza számlájára szokták rávezetni a hivatalos halálokot, hanem a háttérbetegségre, vagy végső tünetre (légzési elégtelenség például). Így pedig ilyen több millió emberre vetített százezres statisztikák között vitatkozunk 1 számjegyű meg tizedes százalékokról, ami ide-oda magyarázva is ilyen 100-1000 nagyságrendű eltéréseket jelent emberéletben.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #18024 üzenetére
Hát én ezt látom, hogy túlságosan a nyugdíjas létedből indulsz ki. Ami nem jó. Minél több sérelem ért ebben az állapotodban, annál inkább és ezt beleviszed az online társalgásaidba is, ha objektív a másik, ha nem.
A propaganda-gépezet alatt az állam kijelentéseit értettem, de hat te egy népi, eszmei közösséget és közös tanulónak (kritikátlan befogadónak) látsz velük, úgy már érthető a bifla kifejezés. Akárhogy is, visszautasítom. Nem utolsósorban ezzel az elszállt, sértett identitással amit behozol és aminek folytán az onlájn beszélgetőpartnered meghatározod, lealacsonyítod magad is, hiszen ennél jobb disztingválásra vagy képes, vagyis én többet nézek ki belőled.
-
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #18010 üzenetére
Nem olvasom már azt a topikot. Egyik okos benyögte, hogy a napi 300-500 hozzászólást lusta elolvasni, aki sokallja. Erre mit lehet mondani. Nem szúrom, mert az fáj. Teljesen komolyan gondoltam. Ha nem lenne veszélyeztetett korosztály és nem alakulna csúnyán-durván az ő sorsuk vagy meglévő alapbetegségű, de fiatalabb személyekre (ők azért kevesen vannak az öregkor alatt) nem reagálna ilyen gonoszul a vírus , akkor egy minimálisan módosult influenzaként tekintene rá a világ. Ilyen szolídabb válfajai a flunak eddig is voltak, nem is kerekedett belőle ügy, most de.
El lehet ezzel itt játszadozni, hogy az ember vagy a vírus oldaláról közelítjük meg a fennforgást, de a tény fix: az aggok hullanak legkönnyebben, egyébként mehetne minden a rendes kerékvágásban. Miután e ténynek a közlését ilyen jól begyakoroltuk, oda-vissza, jöhetnek az érdemi, köznapokban is hasznos információk, mint például hogy milyen felületen meddig életképes a víris, milyen szaporodási rátával. Ezekről csak most kezdenek el szállingózni írások. -
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #18006 üzenetére
nagy része sem teljesen idióta, csak némelyik nem foglalkozik a veszéllyel
De, foglalkozzon, miattuk van bedöntve a gazdaság. Nem kommunikálom ezt célzottan, de mikor látványos pofátlanságban ölt testet a jajj, én nem értem, öreg vagyok már, ezért mindent lehet intézménye, akkor én azt gondolom, jogosan nyílik a bicska. Csak ez, csak az, csak amaz. Hadd legyen már esküvő is, hiszen sok pénzbe került, már eddig is - anyád. A csak ez-csak azokból lesz az olaszok sorsa.Nyomorult bája van annak is, mikor az őstermelő - őszinte meggyőződéssel - kampányol amellett, hogy ne engedjék már a Magyarok - így, nagy emmel - a politikának bezáratni a piacokat, hiszen ő ebből él. Végtelenül jogos és végtelenül ostoba egyben.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #18002 üzenetére
Faterom jelenti mindig a magyar helyzetet, és az általa elmondottakból nekem az jön le, hogy M.o.-n még rosszabb a helyzet, mint az angoloknál. Természetesen a Fityesz-Kádárempétől O1G Vickykével az élen nem is vártunk mást, a papírformát hozzák, jár a buksijukra a simi. De én pl. egy USA-tól, UK-től azt vártam volna, hogy ennél sokkal jobban kezelik a helyzetet, mivel meglenne rá az erőforrásuk, erre kiderült, hogy ők sem különbek, mint I. Szent Viktor királyunk.
Ez a cikk leírja, hogy többféle SSD-n is lehet Linux alól fw-t frissíteni, nem csak Kingston-nál.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17978 üzenetére
Ezt nem írtam, hogy a 20-30 fülből sok nem volt frissítve, megnyitva, azaz nem aktív. Meg ugye nálam nem megy Facebook meg egyéb JS hegyes oldal, max. YouTube, esetleg ritkán Netflix, tehát a weboldalak is kevésbé bloatok, amiket látogatok, inkább fórum, blog, online doksik, ezeknek meg kisebb a memóriaigénye. Tehát a minimalizmus itt is befigyel bizonyos szinten.
Főleg most kell majd összehúzni, mert a koronavírus miatti pánik és lezárások miatt be fog dőlni az internet, mert mindenki azt nyomja otthonról. A héten (de csak ezen a héten) már én is szabadságon vagyok, pedig nem érdekel a vírus, meg hajlandó lennék dolgozni, még nálunk az angol futárszolgálatos cég sem zár be, mivel stragégiailag fontos cég, de nem tudok dolgozni menni, mert a munkatársak, akik munkába visznek, már nem dolgoznak, ×4rnak, hugyoznak, szimulálnak, most vették ki a szabadságaikat. Buszok már alig vannak, taxik sincsenek, így nem tudok kimenni vidékre ingázni. Autóm nincs, így a kör bezárul. Minden be van zárva, menni nem lehet sehova. Patikák és néhány élelmiszerbolt van nyitva itt Angliában, ezek közül is csak kevés, korlátozott nyitvatartással, és szinte üresre vannak fosztva.
Mondanám, hogy most van idő gentoo-zni, mert az lesz, de mivel számítok rá, hogy kanyec kaszka az internyecc, ezért offline, nem linuxos dolgokra rendezkedek be, betárazott évad-, sorozatpakkok, e-könyvek, retró játékok, minden, ami offline dolog, hogy legyen mit csinálni. Tölteni is olyat igyekszek, aminek kicsi a sávszéligénye, de sokáig el lehet vele lenni, szöveges doksik, retró játékok, emulátorok főleg. Így, hogy tényleg eljött a világvége, a kormányok ennyire töketlenek, hogy még gerjesztették is pánikot ezekkel a lezárásokkal, így mást nem lehet csinálni.
Minket linuxosokat jobban fog érinteni a nethiány, mivel mi nem offline setup.exe meg egyéb nyomorékságokból telepítünk, hanem retró tárolókból, és ha nincs net, nincs tároló, nem húzhatók le a csomagok, függőségek, szopás van. Ebben a szituban jobb most windowsosnak lenni, esetleg macesnek.
-
válasz
ubyegon2 #17984 üzenetére
*anime.
A manga az a rajzolt ~kepregeny/kepregenyalbum.Magam sem irhattam volna szebben. Akkor, ha a konkurens disztrok hasznalhatosaganak, szolgaltataskinalatanak, felhasznalobaratsaganak es az evek soran osszerakott innovativ megoldasainak szintjet hoznak (ha mar "linux for human beings", bar ezt mostanaban nem hangoztatjak), es meg ezen felul is egy kicsit tobbet, akkor talan meg lenne is egy ilyen kijelentesnek jogalapja, vagy legalabbis nem nyilna az ember zsebeben a minden IS...
Amugy ilyen stilusu kb. a fenti masfel oras videointerju, szegeny Evangelhot tobb ponton is nagyon sajnaltam, ilyen beszelgetopartner tarsasagaban biztos elsullyedtem volna szegyenemben, es meg azt a gondolatot is probaltam volna elfelejteni, amikor megfogant az otlet, hogy vele keszitsek interjut.
PEDIG amugy Alan Pope-pal sem lenne problema (nezzetek meg a csatornajat) tok jo videokat keszit, normalis hangnemben, csak mas emberekkel ne kelljen interakcioba kerulnie, mert akkor bizony elszabadul a pokol.
Szerintem ha ugy fogalmazok, hogy nem biztos, hogy (csak) Torvalds-nak kellett volna rafekudni a soft skillek fejlesztesere, akkor az egeszen diplomatikus.
Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #17974 üzenetére
Meg az a szerencse, hogy kulturalt uriemberek (3:47-tol) vannak donteshozo pozicioban felejuk.
(Plusz itt egy komplett interju. Maradjunk annyiban, hogy nem zartam a szivembe a fickot.
)
Udv. core2
-
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17980 üzenetére
Nekem 16 van, mert 8 már kevésnek tűnt a bloat-ok miatt. Részben azért is dobom el a Windows-t, mert nagyon megszaladt a gépigénye, és már nem akarom követni. Régen még 2GB is elég volt, ma már 16 is kevésnek tűnik, plusz a 120 gigás SSD-met is megette, állandóan nullán van a tárhely. Mindent átraktam másik meghajtóra, amit tudtam, aztán elkezdtem törölni a ritkán használt programokat is, de amint felszabadítok 10gb-ot, néhány héten belül megeszi. Nekem ez nem hiányzik, inkább felszórok egy Linux-ot, aztán biztos lehetek benne, hogy 10 gigánál nem eszik többet, ha nem a bloat-os verzió, és a memória sem lesz túl magas böngészőtől függően persze. Talán egy másik SSD-re újratelepítem a Windows-t néhány játékkal, aminél kidobna az anticheat ha Linux-al futtatnám, de kb. ennyi. Másra nem jó, még erre sem nagyon.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17903 üzenetére
Én is csaknazt értem amit megélek, biokémiailag nem tudom levezetni, dokik meg szarnak bele.
Nem értem én sem, miért mennek ki. Miért? Minden eleme a rendszernek próbálgatja magát ebben az új helyzetben. Nem vitatom a jószándékot sem, de mégis van egy ilyen fiatal csikó attitűd fílingje, hogy na, meddig mehetünk el a jó ügy érdekében. Nem érdemes túlságosan belemerülni a történésekbe, hiszen a nagy kibeszélősdi ha helyenként hasznos is, hát tud zagyvulni. Akinek kibogozni a népeket van energiája, annakbez egy jó hobbi.
-
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17862 üzenetére
Ez nem a minimalizmus, meg a Void. Mint írtam, többféle WM-et és disztrót is érintő hiba. Néhány ok ismert is, de azok nálam nem állnak fent, mert kizártam mindet. Apró hiba, de rendkívül bosszantó, ilyennel még nem találkoztam. Egyszerűen rejtély.
Nyilván, ha felraknék én is KDE5-öt, Gnome3-at, Cinnamont, akkor minden menne, de akkor nem lennék előrébb egy Mint-hez vagy Ubuntuhoz képest, épp ugyanaz a bloat lenne. Ja, a minimalizmus ilyen, előjöhetnek gondok, de megéri vele foglalkozni, meg időt áldozni rá, mert ha megoldod, után bőven meghálálja magát.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17849 üzenetére
A FB csoportot csak azért írtam, mert platformfüggetlenül minden eszközön elérhető. Amúgy én is utálom a FB-ot, csak példának írtam. Akkor legyen Google Group, vagy levelezési lista e-mailhez, és úgy is lehet tartani a diákoknak a tanárral a kapcsolatot és forditva. Csak arra akartam célozni, hogy az eszközök ehhez már rég rendelkezésre állnak.
-
zoltanz
nagyúr
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17807 üzenetére
"Csak szólok, hogy ne legyen meglepetés, ezt a csak internetezik meg FB-zik szöveget rakd el máskorra,"
Bocs, de én úgy vettem ki a szavaidból neked elsődleges a böngészés a rendszeren. Örülök, hogy nem. Én is youtube-zok, miegymás, nincs abban semmi, persze változnak a szokásaink is.
Frawly minimalizmusa jó dolog, de nem mindenkinek jelent egyértelmű előnyt. Persze közben tanul, de nem hinném, megérné használni sok esetben egy halandónak. Ez felhasználói szokásoktól, komfort igényektől, rá fordítható időtől függ. -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17807 üzenetére
Megint terelsz, nem érdekel az öcséd. Igen, vannak emberek, akik ilyen speciális munkákat végeznek a gépen, hogy 3D rendelés, meg közülük sokan tényleg Windowst kell hogy használjanak. Ezzel nincs is semmi baj, csak a téma szempontjából nem releváns. Itt rólatok volt szó a topikban, akik hitetlenkedtek a minimalizmussal kapcsolatban. Nem, te nem renderelsz 3D-t Minten. Nem tudom mivel foglalkozol amúgy, de tuti nem ilyennel, mert azt írtad volna már.
Ráadásul duplán nem releváns, mert attól, hogy öcsédnek ez a munkája, meg Windows kell neki a munkájához, az nem jelenti azt, hogy az otthoni gépén ne használhatna Linuxot vagy akár minimalista rendszert. A saját gépén, szabadidejében mindenki azt használ, amit akar.
Azért mondom, hogy ha valamit nem értesz, attól nem kell röhögni rajta. A pálcika WM nem baromság. Az a felhasználás indokolja, ha valaki csak kizárólag, vagy majdnem kizárólag csak terminálos alkalmazások használ, és mindent billentyűzetről irányít. Na, nekik holt felesleges minden GUI-s megoldás, meg 500 menü, meg 4 féle panel, mindenféle skin meg ikontéma, meg faxtudjami.
Mondom, neked azért tűnik ez morbidnak, mert nem érted. Ahhoz bele kéne kóstolnod, tanulnod, hogy megértsd. De ezt meg nem akarod, mert kijelented, hogy nem, pedig pont azért, mert nem érted, nem is tudhatod, hogy ez mire lenne jó, vagy neked hasznos lenne-e. Még ezzel sem lenne nagy gond, mert a saját ügyed lenne, hanem röhögsz azokon, akik meg kitapasztalták ezt, benne vannak.
A 3D renderelős estimeséhez meg annyit, hogy egész nagy hollywoodi produkciók, meg stúdiók vannak el Linuxon, csak Blendert meg Davincit használva. Tudom, amatőrök, mert nem jöttek rá, hogy nekik Windows kell faxtudjamivel, mert az a menő. És ezek a programok bőven használhatók pálcika WM-en is akár, mivel nem a WM szabja meg, hogy milyen alkalmazásokat használsz.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17772 üzenetére
Nem aszerint választok, hogy másnak gyengébb gépe van. A minimalistább rendszer az erős gépen is jobban húz, nem csak a gyengéken. Meg mint írtam, elvek, átláthatóság, testreszabhatóság, stabilitás. Nem írom le még egyszer, mert nem fogod érteni 102×-re sem. Mondom, neked a szemléleteddel van baj, windowsos fejjel gondolkodsz még nagyrészt, á, úgyis i7, meg 16 giga RAM, ezzel jönnek pont a Win Pistik is. Meg azzal, hogy nem érdekli őket, hogy mi van a motorháztető alatt, így is 5-6 mp-es a boot. Inkább ne mondj semmit, mert látszik, hogy nem látod át.
A Void meg egyáltalán nem rossz. Csak megírtam a negatívumait is, mert úgy fair, ha egyszer kipróbálom, akkor objektíven nyilatkozzak róla, hogy más is okulhasson belőle, aki még nem használta. Addig tökéletes, míg át nem állok Gentoora. Még a negatívumai sem abszolút dolgok, mert mihez képest, én a saját igényeimhez, elvárásaimhoz, és az Archhoz képest hasonlítottam össze. Aki mondjuk egy Ubunturól jön, annak hatalmas előrelépés, maga az istencsászárság. Egy minimalista Archernek enyhe visszalépés, de nem katasztrofális vagy vállalhatatlanul gáz. Egy Gentoo user meg úgyis lenézi az összes többit, és lehet jogosan.
-
F34R
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17772 üzenetére
Csak ez igy nem igaz... ugyanis xbps ugyanolyan sebesseggel fetchel mint a pacman, a mirrorokat ha jol belovod akkor semmivel sem lassabb. A boot ugyszinten, a systemd sem gyors ha elakad valahol, a keves dokumentacio meg nem gond, mert egy ott van az reddit subja ahol akarmit megkerdezhetsz, ott van az irc is. A legtobb problemara archwiki is gyogyir.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17769 üzenetére
Igen, erre a 16 GB-ba úgyis belefér szövegre már 100× leírtam, de leírom újra: nem mindegy. Belefér, persze, de:
1) nincs mindenkinek 16 giga vagy több RAM-ja, hanem jó pár embernek sokkal kevesebb van, akár 4 GB alatt is
2) a sok bloat valamit be is kell tölteni a memóriába, meg ezeket a procinak is futtatni kell, feldolgozni, ez mind idő, ergo felesleges időveszteség, növeli a betöltési időt, és a rendszer reakcióidejét. Mielőtt rákezdenél, hogy bezzeg a te HP Elitebookodon lévő 2-3. genes i5-i7 procinak mindegy, most megelőzve mondom, hogy nem mindegy, meg sok ember használ ennél gyengébb procijú gépet is, ahol még annyira sem mindegy
3) elvi kérdés, ha valamire nincs szükség, akkor ne legyen betöltve. Sallangok nélkül egyszerűbb, átláthatóbb, portolhatóbb a rendszer, kevesebb függőség, kevesebb dolog törhet el frissítéskor, nagyobb eséllyel vannak meg a sallangmentes megoldások minden disztró tárolójában. Elvek, elvek, ez az, amit nem értesz, mert nem látod át őket. Elvi kérdés, akkor is, ha 64 magos proci, meg 64 GB RAM van a rendszerben és úgyis mindegy lenne adott esetben gyakorlatilag. -
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17758 üzenetére
Nem kötök bele, hanem nagyon bennem volt. KDE-ben ha olyan csillagállás van, én sem találom. Máskor meg azonnal. A minimalistás megjegyzésed nem tetszett. Mintha szembe mennél mindennel, ami.. Ja nem, mégsem. Nekem akkor sem tetszik az irreálisan nagy fogyasztás és ez nem a személyed ellen való. Leírtam, pont.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17749 üzenetére
Majd lényeges lesz az egyszerű desktop felhasználónak is, amikor tarthatatlan szintre szaporodik el a bloat. Ráadásul ez az egyszerű felhasználóknak mi lényeges szónoklat az ellenkező irányban is mindegy, mert ők a systemd-t sem igénylik, ergo meglennének a sok szutyok nélkül, legfeljebb akkor a hagyományos megoldásból lenne nekik lényeges 0%, de akinek meg fontos lenne, azzal meg nem csesznének ki. Szerintem ezt az egyszeri felhasználó, meg akik csak le akarnak ülni a gép elé laikusként dumát, ezeknek az embereknek van ott a Windows meg a MacOS, használják azt. Nekik úgyis mindegy.
Mondom, a systemd-nek az a legfőbb baja, hogy elveszi a választási szabadságot, mindenkinek használnia kell a dependenciák miatt. Ha ez nem lenne, akkor ki lehetne cserélni másra, és nem lenne gond belőle, hogy ki mit használ, mert azt használhatna mindenki, amit csak akar. Egy ilyen egy mindenek felett megoldás a systemd. Eleinte ezt egyébként a jó szándék vezette, hogy szabványosítva legyen a sok disztró által nyújtotta töredezett platform, de pont ezzel a jó szándékkal van kikövezve a pokolba vezető út, és meg is érkezünk oda, szép lassan, szép stabilan.
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17752 üzenetére
Változás nem egyenlő a fejlődéssel.
Én nem a változás ellen vagyok, sőt. De úgy érzem több hátrányom származna belőle mint hasznom. Mi lehet? Bármi, adatvesztés, (akár elkeveredhet máshova, de nem lehet megtalálni) hazatelefonálás, lassulások, szaporodó felesleges szervizfolyamatok (számomra), x-akták (mint Windows-on) átláthatatlan rendszer lesz. Gondod van? Telepíts, állítsd be újra az egészet újra. -
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17755 üzenetére
A gittrágásra próbáltam utálni. Ami meg ezt a fost illeti, igen, összevetettem és még ha 1 szinten is lenne, akkor is nagyságrendekkel kevesebbet nyújt ugyanannyi erőforrásért cserébe, tehát sehogy sem jó. Gondolom úgy nem lehet utálni semmit, hogy ismerem is. Kicsit elvesztél itt már a szellembábuk szurkálásában (lásd délután kialakultak).
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17749 üzenetére
Jól belehúztatok, malfunctiont is dobott a tudatom. Azt mondanám el, hogy a Cinnamon effektíve is és relatív nézve is a legtöbbet zabáló fos. Nem értem a népszerűségét. KDE is fürgébb. Na ez általában így van, hogy nem értem a trendek miértjét. Cserébe az azt használók sem.
-
zoltanz
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17686 üzenetére
"Csakhogy amíg 100 átlagfelhasználóból 99 azt kérdezi, miért rossz neki ez az ember, addig....."
Én sem érzékelem még a systemd hátrányát, de nem kérdés, hogy hamarosan eljön. Nem akkor szeretném keresgélni mire álljak át.
Ne vedd magadra, átlagról írom.
Sokan Windows mellé 2. rendszernek használják a Linux-ot, és a distrohopperek, az megint más. Nekem ez az elsődleges ezért fontos, rendben legyen, egy darabig. Macera nélkül használhassam, frissíthessem, a rá fordítható időm is korlátos. -
válasz
ubyegon2 #17744 üzenetére
Tessék, me egy gyöngyszem, friss élmény: /home/usernevem alá külön filerendszereket csatoltam fstabban, amin a virtuális gépek futottak. Aztán ezeket töröltem, fstabról elfeledkeztem. Indítanám a gépet, de a hiányzó filerendszerek miatt nem bootolt fel, aszondi érkezünk emergency módba... de oda sem érkeztünk... Külön be kellett hackelnem magam a rendszerbe, hogy kikommentelhessem a két sort.
Vicc.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17746 üzenetére
Nem, nem az a dolga. Bízza csak rám a mindenfélék kezelését. Majd én kezelem a home mappát, hálózati eszközöket. Az init-rendszert is lehet egyszerűbben, a klasszikus sysvinit pl. nagyjából csak egy sh script. De akár még Basht is lehet initrendszernek használni.
Pont ez lenne a lényege a Linuxnak, hogy látod mi van a motorháztető mögött, mi pontosan mit csinál, minden ponton te állítod össze, mert a te scriptjeid és konfigfájlait futnak, szépen text editorral tudsz mindent szerkeszteni. Erről a systemd-ről nem tudni, mindenféle bináris svindlik mögé rejti a működését, automata partizánakciókba kezd, DNS beállításoktól elkezdve mindenféle lokalizációs mókáig felülírja a beállításaidat, mert ő jobban tudja, hogy neked mire is lesz szükséged. Mostantól majd nekiáll a home mappádat is rendezgetni egy kicsit, ha akarod, ha nem, megkavarva a jogosultságokat, igaz gyakorlati haszna nem lesz, csak +1 dolog, amivel szívhatsz, meg +1 folyamat, ami a háttérben megy. És mondom, nem ez lesz az utolsó.
Már így is tele van egy átlag, mainstream Linux disztró alatt a folyamatok listája, megnyitod a htop-ot, és ott sorakozik benne a hosszú foshalmaz:
pulseaudio
lib pulse gsettings helper (eddig Pulseaudio)
systemd-journald (innentől systemd)
polkitd
systemd-logind
systemd-udevd
systemd-timesyncd
at-spi-buslauncher
at-spi2-registryd
dbus-szutykok
rtkit-daemon
networkd vagy netctlMost jött hozzá:
systemd-homed
systemd-userdbd
systemd-userworkÉs majd jön hozzá majd hamarosan a többi
security-rákd
randomseedd
p5sömtudjamilyend
legyenmégvalamid
jajjnem-efogyott-a-memória-szabadítgassunkfel-serviced
és csak kígyóznak a végeláthatatlan folyamatok a listában, mind tele fincsi Poettering-szutyokkal, amik nélkül előtte is el lehetett lenni. És akkor csodálkozunk, hogy egy Cinmanónak, meg Ubuntu Gnome-nak is ott van már a fogyasztása meg a bloat overheadje egy Win10 szintjén, tényleg nem sok a különbség már. Ha így folytatjuk, még a Win10-et is le fogják körözni. Már illúzió, sokan nem is Linuxot használnak, hanem systemdx disztrókat.Ugyanez van Windows alatt, ha akarod, ha nem, mennek a háttérben mindenféle kikpacsolhatatlan folyamatok, folyamatosan barmolódik meg szeméttel telítődik a Registry, egy csomó mindent nem tudsz kikapcsolni (pl. Telemetria), nagyobb frissítéskor visszatesz kéretlen alkalmazásokat (pl. Candy Crush), visszacsinálja a beállításaidat (pl. visszakapcsolja a Gyors indítást, defaultra teszi a Defender beállításait). Kösz, de ez ilyenekből nem kérek, pont ezért váltottam Windowsról, elegem volt, hogy mindenféle Modul Ti Worker, meg Install Worker, meg nagy rakás svchost.exe service tekergeti a háttérben a gépet. Most meg ez lesz szépen Linux alatt is.
A legrosszabb ebben az egész systemd-ben, hogy kikerülhetetlen. Mert oké, felteszel egy systemd-mentes disztrót. Ez addig jó is, amíg csak egy alaprendszert tennél fel, konzol, bash, stb.. De ahogy felteszel DE-t, Wine-t, Steam-et, böngészőt, szépen dependel mindegyik logind, pulseaudio, ilyend, olyand, ezeket mind emulálni kell, és a végén azon kapod magad, hogy oké, nem használsz systemd-t, de minden összetevője ott van a rendszereden emulálva (apulse, elogind, udevd, stb.), épp úgy fut egy csomó felesleges szutyok, az egésszel nem nyertél semmit. Erről még csak nem is Poettering tehet, mert nem ő tette kötelezővé, hogy minden csomagot az ő szutykára legyen kötelező dependelni. Ő csak írt valamit, élvezi, hogy autista hülye, de kötelezővé nem ő teszi.
Ha ugye csak egy initrendszer lenne a systemd, akkor semmi nem dependelne rá, bármikor át lehetne cserélni másik initrendszerre, nem háborogna rajta senki. De így hatalmas érvágás.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17743 üzenetére
"ömeges igények kielégítéséről
Erre azért nem írtam, mert nem tudtam komolyan venni a kérdésed. Sorry, ha tudatlan maradnál emiatt."
Pontosan ez a baj veled. Ez az arcoskodás. Engem káromolsz, meg bölcsésezel, de nem tudsz mondani erre semmit. Nem tudod komolyan venni? Ha annyira triviális lenne, akkor dobálnád be a jobbnál jobb featureket. De ehelyett csak engem fikázol.
Igenderék.
(#17744) ubyegon2:
Érted egyáltalán, hogy miről beszélnek???
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17680 üzenetére
A d-s kódokon nincs mit tanulni használni. Menni megy, csak nem akarok bloatot a gépre, ami most +1 területről kiveszi a kezemből az irányítást megint. Pont ez a baj a systemd-vel, hogy egy csomó terület felett átvette a kontrollt, ami fölött nem kéne. Ma megy fel egyelőre a Void, nem az Arch, hanem a Gentoo helyére. Ideiglenesen csak jó lesz, amíg nem tanulom meg befogni a Gentoo-t, az az Arch helyére fog menni.
Én egyébként nem a Poettering pacákot utálom, hanem a sok hülyét, aki adja alá a lovat, meg kötelezővé teszi az ő kódjainak a használatát, mindent arra dependelve. Erre a homed-re sem volt semmi szükség, most lesz +1 baromság, amivel szórakozni kell, meg +1 feleslegesen futó folyamat megint. És még ezt is megemészteném, de nem ez lesz az utolsó, majd ahogy jönnek az évek, jön az ilyend, olyand, f4×omtudjamilyend, és azon kapod magad, hogy kedvenc fahéjmentás oprendszered ugyanolyan átláthatatlan, magát önállósító bloat, mint a Win10, vagy MacOS 10.x.
-
-
F34R
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17731 üzenetére
Nem azert nem ment neki mert a systemd atnevezte a halozati interfeszt...
Azert mert nem tudta, hogy a Xorg Ati driverje helyett mar amdgpu ajanlott, mert az nem virnyakol a xorg-server updatert..... Azt sem tudhatta, hogy bizonyos systemd (illettve udev szabaly frissules miatt a regi eth* mar enp*-vel mennek csak) stb.. o csak akkor baszogatja a linuxot mikor valam elromlik, naprakeszen egyaltalan nincs kepben.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17719 üzenetére
Látom te is tele vagy zsúfolva politikai vénával. De az ilyen politizálást lassan meghaladni kéne. Úgy csúsztacc, hogy öröm nézni.
"Eddig épp a régi jó d-mentes volt a Trabi, hogy fordult meg ez a dolog?"
Nem trabi, systemdé. Még mindig."USA-ban vagy GB-ben bárkinek,"
Kapufa. Azért mert:
1. ohm, ott is ohm.
2. imperiál világban számolnak metrikusan oda-vissza, ez fordítva nem igaz."MI az a tömegigény amit gyorsan és egyszerűen kielégít?
EZt sem komolyan kérded szerintem."
Ne terelj, ne csúsztass, ne világolj. Mond meg, hogy miaz a tömegigény amit kielégít. Segítek: gőzöd sincs, de a marketinget már benyelted és fújod, mantrázod.
"Most is lehet fizetni sok Linuxért, mint ahogy lehet systemd-free Linuxot is használni, ja hogy nem csak egyetlen van, amibúl választhat a muki, oppaaaaa."
Nem akarod érteni amit írok. Azt írom: vendor lockot készít elő. Megvette az ibm a redhatot? meg. fizetik potteringet az agymenéseiért? Igen.
"Nem vagyok tetü politikus mégsem."
Hálistennek. Ilyen szellemiségű politikusból ezen országban lehet és kellene is Tiszát rekeszteni."Na de b+, akkor átállították amit kellett osztjónapot."
Ha bambanő még járna ide most olyan fejmosást kapnál tőle... de olyat. Ez az osztjónapot az ő esetében úgy nézett ki - mesélte többször is - hogy vasárnap éjszaka a zemhármon zúzott pestre, mert hétfőn 7-kor a szervernek mennie kell. osztjónapot... igen.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17707 üzenetére
"tömegigény gyors és egyszerű kielégítésére."
MI az a tömegigény amit gyorsan és egyszerűen kielégít?
"miért jó a jelenlegi sz*r állapot "
Lécives akkor meséld el, hogy miért jó a szar? Mert azt még mindig nem találom egyik háeszben sem.Te valaha dolgoztás 2 percnél többet bármilyen műszaki területen? Ami szabványosítás a számítástechnikában van, azon sírógörcsöt kapna akár egy villamos mérnök, akár egy gépészmérnök. Mert az m6 menet az m6 a bolygó minden részén. A nélkül 1 gépet se lehetne legyártani. A 1500 ohm 1/4 wattos 1%-os ellenállás meg a világ minden pontján ilyen lesz.
Ehhez képest a posix szabvány leírja, hogy egy unixnak milyennek kell lennie, amit a 2. legelterjedtebb desktop unix nagyvonalúan eldob. Ezt így hogy? Azért teljesen hülyének ne nézzenek.
"tömeguser nem akarja megismerni a rendszert, "
Jah, de 1. nem erről írtam, 2. a tömegusernek mi is az igénye? Hogy a csodalinuxát 5 év múlva ne tudja lecserélni és egyre több zsét fizessen érte mint a windózon? Vagy mi az igénye?Az igénye az, hogy tudjon e-mailt írni, működjön a kacatja, meg tudjon videjót nézni. Slussz. Minden mást úgy erőszakolnak rá, elmagyarázzák miért jó a szar és átadják a számlát.
"Tudsz a nyírségben ilyen skanzeneket?"
Nem a nyírségről beszélgetünk, hanem a linuxról és a sszisztemdééről. Épp lecserélnek egy jó és megfelelő megoldást egy szarra. Te magad is elismered, hogy vacak."hogy ti haterek ne tudnátok használni a systemd-s rendszert,"
Tudunk használni persze, trabanttal is lehet kocsikázni. Csak egyre kényelmetlenebb.Amikor elharsogja a marketinges, hogy ettől gyors lesz a boot és az aktuális fedora kiadáson systemdét hegesztünk a szaktopikba mert extrém lassú a boot, akkor azért elgondolkozol.
Amikor nem tudod ugyan ezen a rendszeren akmoddal leforgatni a kernel modult boot alatt, mer szisztemdé van, akkor már gondolkodsz.
Amikor 1200 km-re van tőled a szerver, de nem képes rebootolni, mert szystemdéj van, akkor már tajtékzol...
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17707 üzenetére
Az érdekesség abban van, hogy a simple user elvileg nem is tud a systemd létezéséről. Aki meg de, az jó eséllyel látja a hátrányát vagy legalábbis tud róla. Nem értem ebből hogy kerekedik vita, hiszen te magad szeparálod el a 2 tábort hozzászólásaidban. Eltérő célok, eltérő problémák (a tudatlanok a boldogabbak).
-
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #17698 üzenetére
"sysvinit-en rutinosodtak bele a Linuxba és semmilyen gyökeres változás nem lehet jó,"
Jó oké. Amint mondasz 1 azaz egy olyan funkcióját a szisztemdének, amire szükségem van és hasznos, azonnal hiszek neked. Mégcsak azt se várom el, hogy több előnyét mondj, mint amennyi hátránya van.Miért jó a linux? Miért volt jó?
1. egyszerű elemekből áll, teljesíti a kiss keep it simplre filozófiáját
2. teljesíti a posix szabványt, szabványos elemkből épült
3. nyílt nagyon könnyen átlátható
4. stabil működésűEzek közül melyiket teljesíti a sysvinit és melyiket a systemd?
Amire a systemdé valójában jó és ami a valódi célja:
1. kizárni a usert a rendszer könnyű megismerhetőségéből a folyamatok lekövetéséből
2 ezzel együtt létrehozni a vendor lockot, ne tudjál mást választaniDe biztos én vagyok a konzervatív meg kőkorszaki és mindjárt leérvelsz a francba.
"sokcsatornák kivezetések,"
Simán megcsinálta az alsa."a hogy ezt sajna a tömegigény meg a tömegtermelés elseperte."
Meg a marketing bullshit, amikor közlik veled, hogy mit szeretnél. Majd te azt szeretnéd, és azért fogsz fizetni."Kékes TV-t lecserélték színes TV-re, nagy sokára"
Nagyon nem jó a példa, mert most kb a fullhd ledtévét cserélik le arra, amit az 1984 c filből ismerünk. S nem jobbra, rosszabbra.
"azt is elfogadom, hogy ez szakmailag kegyetlen szar"
Akkor mire is jó? Mert én a rendszer fokozatos bezárásán, vendor lockon és marketing bullshiten kívül semmi egyebet nem látok. -
Apollyon
Korrektor
válasz
ubyegon2 #17686 üzenetére
Igen, sajnos már többször is bebizonyosodott, hogy pöttering kód = szar kód. Így nem meglepő, hogy 0 a bizalom eme gnóm irányában.
Mert amúgy egy gonosz kis gnóm, arrogáns kis aljagyerek, akit valszeg vertek a suliban régen, mert nyomi volt. Sajnos az is maradt, aztán most megbosszulja jól, kompenzál magának. -
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17680 üzenetére
Határozott pártállás nélkül nincs dédelgethetőség sem. Nem meglepő az alternatívon belül is az alternatívot keresni és a nagyobb modularitást. A jobb paraméterezhetőség - akár csalfa - ígérete csábítóbb, még ha a fő fejlesztési irány másfele is megy. Alapvetően az ilyen akciókra azt mondom, hogy nem biztos, hogy nincs igaza. A gyakorlatból meg tudni, hogy nem érdemes korlátlanul széllel szembe pisikélni. De hogy ezt valaki kijelentse, meg kell járnia az egyéni szopókákat. Érdemes különcködni? Igen és nem. Kialakul egy középút.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17658 üzenetére
Ja, ami d-re végződik, attól már a hátunkon feláll a szőrd. Köszönjük Poettering. De viccen kívül a homed hivatalos név, ez az új komponense a legújabb systemd-nek. Ahogy ott van benne a logind is. Ez egy ilyen branding, hogy minden d-re végződik benne. Reméljük egyszer deaD lesz az egész projekt.
Amúgy tudja valaki, hogy Joseph Samuelson miért kapott pihenőt a fórumon? Valami moderációba futott bele?
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17582 üzenetére
Ja, az szívás, 2242-es méretben valóan a Transcend az egyetlen vehető SSD sajnos, annyira kicsi a választék. Ez a baja az ultraportable eszközöknek (subnoti, táblagép), hogy mindenből spéci alkatrész megy bele, ami ritka, drága, kevés a választék belőle, ezek a jellemzők össze is függenek. Persze már ez is a múltté, mert az ilyen eszközökben már lassan minden oda van forrasztva az alaplapra, ha valami tönkremegy, akkor csak kidobni tudod az egészet, javítani/bővíteni nem.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17578 üzenetére
Az Intel 520-as SSD-nek 36 TBW a limitje. Most vagy 4-6 év után 10-11 TB írásnál, mire a maradék 25-26 TB-ot is felírod rá, az eltart még vagy újabb 6-10 évig ezzel az ütemmel. Addigra már semmit nem fog érni egy ilyen régi SSD, 1 TB-os lesz a belépőszint, veszel újat. Vagy a vezérlő fog bedögleni, azt nem tudni mikor, lehet fél év múlva, lehet még 5 év, nem tudni, de akkor meg megint nem lesz érdekes, hogy read only lesz, mert egyáltalában nem lesz olvasható sem.
Backupot én csak a pótolhatatlan adatokról tartok. Rendszerről nem, mert az újra lehet telepíteni, meg nagyobb torrentekről sem szoktam, amiket bármikor le tudok tölteni még egyszer.
Kékluficetnek én is a 860 EVO-t ajánlom, drága, de nem lehet vele mellényúlni, ha nem selejtet fog ki, az idők végezetéig tart, 10+ év, addigra nem az SSD fog tönkremenni, hanem az gép alatta.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17567 üzenetére
Nem írta a hibajelenséget, csal hogy kampec, de ez azt szokta jelenti, hogy se kép, se hang, nem látja a gép. Az esetek 99,9%-ban így szoktak megdögleni. Mindegyik, nem csak az M.2, nem csak az NVMe, hanem a SATA-sok is.
Nagyon ritkán csak halódik fokozatosan az SSD vezérlője, le-lefagy a róla futó rendszer, hol belassul, hol eltünedezik a BIOS-ból. Elvileg úgy is tud halódni, hogy már nem írható, de ez még ritkább. A read-only-ba váltás inkább akkor szokott bekövetkezni, ha túl sok írás van az SSD-n, és a vezérlő átvált ilyen módba, ez főleg régi Inteleken volt jellemző.
Backupnak mindig kell lennie. Bár azért kellemetlen, ha kidöglik a rendszerdrive, mert pl. nálam ugyan van backup, de nem napi rendszerességű, és csak az adatokról (letöltések, torrentek, játékok, home, stb.), nem a rendszerről (jó, a /etc-ről szokott lenni, meg ami a ~/.config-ban van). Így azért apróbb dolgok elveszhetnek (még nem vesztettem semmit), meg kényelmetlenség a rendszert újratelepíteni. Magyarán azért bosszúság, hiába van rá gari és cserélik, azért ezt nem kívánja magának az ember.
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17548 üzenetére
Klasszikus tyúk vagy tojás esete: azért igénytelen az irodista/egyszeri polgár, mert nem lát túl az olcsó TN-en vagy mert akkor sem akarna, ha lenne tudomása jobbról? Tehát a nagy tömegekre az igénytelen jelző mindenképpen áll, előjelében olvasattól függően.
Oké, értem, szimpla hobbi, szimplán is kell rá gondolni.
Azt nagyon jónak tartom, hogy át is tudod és át is akarod adni a tudást, foglalkozol a néppel. Csak be is határolod magad qrva egyszerűen egy szűk szegmensbe. Ha ez a teljes kerekség, akkor nem szóltam.
Szerk.: azt látom, hogy több kraft van benned ennél, többre lennél képes. Ami nem feltétlenül cél, nyilván. -
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17546 üzenetére
Szerintem az lett volna a gáz, ha kétesélyes felvevőközeg híjján egyből kitárulkozom, offtopikot is csak lépésenként! De ez talán teljesen lényegtelen, még ide is.
De most mért vagy gunyoros? Szerintem nem mellékes az ember a gép mögött, hogy milyen indíttatásból, háttérrel, múlttal és szemlélettel lépdel a göcsörtös linux-úton. A szakmai topik a fejlesztői desktop agykukik reszelgetése ártatlan userként, hm, idővel te nem vágytál többre? Vagy nem nézed ki a többiekből, hogy többre vágynának? Environment environment után, de szinezetet, fűszert az emberi háttértényezővel kap minden, ez is. Ettől még lehet a technikai rész túlsúlyban. Értem, kezdő topik. Valaki írta rád - nem tudom mennyiben pejoratíve - hogy örök kezdő vagy. Én magam is szeretek tanulni, ismételni akár, a gyerekkort is visszahozza valamilyen szinten, mikor mindenből az első volt. A megtapasztalás folyamata, adott területen először. De ez a beragadottság, mint olyan, beszédes szerintem, úgy értem inkább pótcselekvés, mint nem. Persze nem ismerem a mögötteseidet. Nem tól-ig dogmákat akarok ezzel burkoltan kihirdetni, nyilván úgy engedi el maga mellett mindenki az igazi életet, ahogy akarja, ahogy a nosztalgia mértékére sincs képlet, de tudható, ha túl sokat élünk benne, elkopik.
Jó, akkor nincs alapja, ne vessz el a mondatban légyszi. Nyilván van, aki 60 felett kezdi, mert nyugger. Az is teljesen rendben van.
Kik a nullabites nyaloncok és hogy sikerült idekeverni azt a világot?
-
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17544 üzenetére
Én meg azt gondoltam, a megnyilatkozás megvolt, hiszen láthattad. Kivéve az életkort. De nem bűn az ilyet firtatni, nem vagyunk nők elvégre is, sminkvakolattal takargatva igazi valónk.
Többszörösen körbeért a desktop topik, mindig van nüansznyi újdonság, de alapvetően körbe van érve a dolog, az én szememben. Így eleget tettem kíváncsiságomnak, kicsit kiderítendő ki a tini, ki az agg, s többen jól reagáltak: leírták történetük. Jellemzően aki ma kezdi, az tinédzser. Aki meg nem, az nem. Ideges vagy ma!
A politikai vonulat és forrongás meg benned van, velem nem lehet politizálni, légkapukat rugdalsz. -
totron
addikt
válasz
ubyegon2 #17542 üzenetére
Látom, próbálsz megismerni, értékelem. Egyelőre minden pontban mellélőttél. Ne húzd fel magad, mert akkor bepörögsz.
(#17541) Frawly, á, ez a hideg a CRT-k idején is nagy para volt nálam, aztán végül rájöttem, hogy ott is inkább csak a fejemben volt összefüggés.
De nem zárható ki a károsító hatása persze! Páralecsapódáson kívül is. Az LCD-ket érzéketlenebbnek tartom e téren. Inkább beszerelés általi eredő defekt/élete közbeni nyomódás, nyíróerő megjelenése a ludas a bevilágításokban. Jó konkrét példányba kell belenyúlni.. Illetve hát ahogy lépdelünk felfelé árban és garanciában, úgy ilyenek kevésbé fordulnak elő.
Jó, hogy említed az ár/érték arányt. Nyilván az ennyiért ez van tudattal érdemes értékelni és együtt élni a termékkel. Túlzásnak tűnhet a mindenre kiterjedő ajánlás és boncolgatása a tulajdonságoknak, de ahogy nagyon helyesen írod is: nem tudni, ki mire igényes(ebb az átlagnál vagy nálunk), így ha fel van hívva a figyelme, ilyen paklival megy vásárolni, tud egy sokkal jobb döntést hozni. Míg az átlag infócsatornákon csak a nem kell neked több TN-nél, hacsak nem vagy grafikus megy. Meg a lófaxxt.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #17510 üzenetére
Nem, ennek nem az az előnye, hogy minden csak egy pillanatig tart a gépen. Vagyis ez is előnye, de nem ez a fő. Hanem hogy a rendszer teljesen a kezemben van, az egészet átlátom, mert én építettem fel a 0-ról, én szerkesztettem a konfigfájlokat, én írtam a scripteket, én hívogatom ezeket billentyűkre. Gyorsabban frissül, kevesebb eséllyel is törik el frissítéskor, és még sorolhatnám.
Egy full extrás DE-s disztrónál nem látsz szart se. Eleve már a telepítőn sem tudod, hogy mit rakott fel, mit hogyan állított, mi miért nem működik. Aztán a csomagokról meg a sok futó háttérservice-ről sem tudod mire valók, tényleg meg tudnál-e lenni nélkülük. Franc tudja mit csinálnak a háttérben. Sok komponensből áll, lassabban frissül, lassabban töltődik be, könnyebben törik valami update-kor. Ugyanez a GUI-val, nem minden beállítás vezetnek ki grafikus felületre, van egy csomó rejtett, át nem állítható működés. Mikor használod, nem látod mit csinál. Igazából egy modern OS-nél nem is a gépet használod, hanem egy absztrakt GUI réteget, a gép működése teljesen el van rejtve sok absztrakciós rétegnyi mélységben, annyira komplexen, hogy át sem látni.
De mondom, nem kell hinni, meg nem lehet ide egy lépésben eljutni. Ennek egy sok éves érési folyamatnak kell lennie, és nem azért, mert nehéz megtanulni, hanem a gondolkodásodnak, szemléletednek hozzá kell formálódnia. Ez az, ami idő, nem a technikai részletek.
Pont ez az, ami miatt a laikus felhasználók meg a cégek szenvednek informatikailag Windows alatt. Nem a Windows a legfőbb ok, hanem az emberek rossz hozzáállása, tévberögződése, annyira hozzászoktak, hogy csak a full extrás bloat GUI mentén lehet élni, hogy teljesen elvesznek a sok bloat, 100-1000 megás, 20 toolbaros és 40 ikonsoros megoldások között, aztán csodálkoznak, hogy egy 5 éves gép is csak úgy kínlódik miatta. Azt hiszik, hogy ennek így kell lennie, csak így lehet. Pont ez az, hogy nem.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elkaszálja az autóipart célzó üzletágát az Intel
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hobby elektronika
- Tőzsde és gazdaság
- Xbox Series X|S
- Autós topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- BESZÁMÍTÁS! Apple Mac mini 2024 M4 16GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 10, Xiaomi Redmi Note 10s, Xiaomi Redmi Note 10 Pro
- Epson Expression 12000 XL Nagyformátumú A3 szkenner
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest