Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Rimuru #15656 üzenetére
Adsz egy SSD-t akkor felrakom ra, de utana nem panaszkodhatsz semmiert se.
No deal!
Ez nem buli nekem. Meg szerencsére nincs free SSD-m sem. Meg aztán az ilyen furmányos disztróknál a telepítés végigkinlódása a lényeg. Most azzal mit érek, hogy van plusz egy működő disztróm.
(meg az is benne van ebben, hogy annyira bénának gondolsz, hogy nem bírnám felrakni!)
Bar nem nagyon jarunk egy kornyeken.
Ez igaz, én magam is több környéken járok.
-
válasz
Rimuru #15654 üzenetére
Azért amiért te se azt használsz.
Én azért nem azt használom, mert nem rakja fel nekem senki SSD-re. :-)
Alapból be van kapcsolva nem?
Dehogy van, külön be kell kapcsolni, Ubuntunál és Mint-nél is.
Tíz percnél többet nem foglalkozom azzal a rendszerrel, azért lett Ubuntu.
Mondjuk ennyi előnye van, Manjaro, Mint max 6 perc. Mint előnye lenne még Cinnamonnal, hogy talán soha nem hívnak, hogy ezmiez, hogy kell ezt bekapcsolni......etc. Gnome-nál ez nem így lesz.
-
válasz
Rimuru #15641 üzenetére
- nem is kerestem, valami ertelmesebb distrot szerettem volna.
Aham, ezért kerestél Ubuntut helyette, Budgie......meg végül Gnome.
F34R
Solus az miért annyira javallott általad? Qrva sokan használják a Pisi csomagkezelőjét, tán csak nem azért?
Amúgy egy telepített oub rendszer másik gépben való működését kevéssé a disztró kiválasztása befolyásolja. Sőt, az semennyire, amennyire én tudom......
-
válasz
Rimuru #15638 üzenetére
- felraktam egy SSD-re. Az a terv, hogy belemegy masnak a gepebe es out of the box tudja majd hasznalni.
No de pont Gnome-os Ubuntut!
Mint Cinnamon letöltő oldalát nem találtad?
- ilyen az amikor a design oltaran elveszik a funkcionalitas.
OK, csak itt nagymama szintű dizájn van, hogy még ők is elboldoguljanak!
-
válasz
Rimuru #15624 üzenetére
Én ezek szerint a tegnapiakat sem ismertem!
Különben a személyit tőlem is sokszor kérték már kölök koromban, igaz akkor már a kezemben volt a sör!
Nem is pénztáros kérte, erre is hamar rájöttünk, de nagyon humortalan ürgék voltak, az biztos.
Aweriot
Ha BP-nek írod és meglátják, nagyon mérgesek lesznek ezek az áldott jó emberek.
bP
-
válasz
Rimuru #15610 üzenetére
Ohó, hát így aztán persze, hogy nem találtam! Köszi, egész normális ez az oldalad.
Átfutottam a blogot, de elsőre azt kell mondjam, hogy ami érdekelt, abba nem tudok belekötni!
Kb az én autentikus összehasonlításommal azonos, amit megállapítottál (Cinnamon, KDE) és kijön a Cinnamon 4.0 minusza is rendesen az előző verziókhoz képest. Azért még átbogarászom tüzetesebben, de elsőre tetszik!Már szinte meg kell, hogy dicsérjelek!
-
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15596 üzenetére
Jó, te tudod. De Gentoo-n ennek a stabilitásnak értelme nincs. A Gentoo lényege pont az lenne, hogy forráskódból forgatsz mindent, de ha már fordítani kell, akkor már miért ne a legújabb 5.3 RC kernel forduljon, a legfrissebb Bash-sal? Ugyanannyi időből és erőforrásból lefordul, hogy 99,9999%, hogy épp olyan jól fog menni, mint a régi verziók. Ha meg valami bug előjön, azt tudod kezelni ekkora tapasztalattal a hátad mögött, a legrosszabb esetben azt a komponenst downgrade-eled.
Ezek a régi verziós dolgok kezdőknek készült bináris disztróknál fontosak, ha valaki fél frissíteni, mert nincs meg a tudása, hogy workaroundolja a felmerülő esetleges bugokat.
-
Frawly
veterán
-
válasz
Rimuru #15586 üzenetére
Főleg, ha kék színű?
No de hol a blog már?
Gentooo wifi kampeca lett? Jó az a 150 nap is azért. Mitől hal meg egy wifi csak úgy, amúgy?
(#15585) cigam
Chakra az, de amúgy érdekes, mert nálam külön kellett volna átkapcsolni arra a schedulerre*, ami a beépített CK-patch-os kernellel valóban pörgőssé tette a disztrót. Érezhető volt a Manajro-val összehasonlítva.
*lehet ennek jó pár oka is, hirtelen nem ugrik be, mi volt az éppen, a scheduler neve sem ugrik be.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15575 üzenetére
Ez az, hogy csak pár. Pl. pont az Arch nem teszi be, csak annyit szerepeltet a böngészőkben, hogy Linux x86_64. Van még jó pár ilyen disztró.
(#15571) ubyegon2: a frissességet úgy lehetne mérni, hogy minden csomagnál megnézni, hogy mennyire friss, mondjuk minél több napja kijött verzió, annál kevesebb pont és fordítva. A végén meg átlagot számolni.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15557 üzenetére
Szerintem ezek a számok nem reálisak. Magának a DE-nek a fogyasztását mérted. Én úgy szoktam, hogy az össz idle memóriafogyasztást nézem közvetlenül boot után. Ebben a kernel meg minden benne van, de sokkal reálisabb képet fest. Így nézve a Gnome nem fogyaszt sokat, persze attól még hulladék.
Nálam most Sway-jel 174 MB (először 219-et mutat a free -m, de aztán valami systemd service befejezi boot után a munkát és beesik 174-re). Jó, ez jóval kevesebb, mint a Gnome kb. 400 MB-ja, de az sem vészes. Régen a Gnome, a KDE4, Unity memóriafogyasztása 1 GB körül volt cakkpakk cusammen, az sokkal durvább volt. Igaz akkoriban ezek a Unityt kivéve nem is voltak ennyire tabletesen porig butítva, sokkal több funkció meg effekt volt bennük.
Ráadásul mint írni szoktam, ezek a meglévő idle RAM fogyasztási különbségek is kisimulnak, mikor használod a gépet, töltöd be az alkalmazásokat. Elindul böngésző, ez meg az, azok töltik be a libeket. Nagy DE-knél már egy csomó Gtk-s vagy Qt-s lib előre van töltve, azokat az alkalmazásnak nem kell betölteni, így nem növekszik a memóriafogyasztás, míg kis WM-eknél ezeket is be kell tölteni, és mire minden alkalmazás fut, nem sok különbség lesz.
Ez a kevés memóriafogyasztás inkább a bootidő miatt fontos, ami kevesebb szutykot tölt be a memóriába, az általában gyorsabban is indul.
-
válasz
Rimuru #15556 üzenetére
Ravasz vagy, tuti belekötöttem volna, hogy 5 éves DE-ket hasonlítgatsz a ropogós Cinnamonhoz. No de lesz ott majd más.....mondjuk a Cin verziója biztosan nem a legfrissebb lesz, mire kijön a blog!
*
A fenébe, ahogy elküldtem a hsz-t,megjelentek a verzióid!Te valami látóasszony jelleggel is bírsz.A fenét, dehogy jelentek meg, így aztán bakfitty! Verziók nélkül nem tudok belekötni elég ügyesen.Na és mit kezdjek ezekkel a százalékokkal? Értem, hogy vettél egy viszonyítási alapon, na de akkor is.......hun az a blog már?
-
válasz
Rimuru #15550 üzenetére
Mar mondtam hogy a Gnome, ha csak a szamokat nezzuk.
Nem, nem mondtad! Ezeket inkább, de nekem rohadtul nem a Gnome esett le ebből:
Rossz hirem van uby, a cinnamon meg mindig zabalja a memoriat.
Egyedul a Gnome buszkelkedhet nala nagyobb ehseggel.Meg egy bonusz info, kozel se a cinnamon volt a legrosszab reszponzivitas szempontjabol, de a gnome is meglepoen jo volt.
Ugye onnan is úgy látszott, hogy a reszponzivitást firtattam?
Látom már, mégiscsak a blogból derül ki majd valami.....
Deepin maradhat a szomszédaimnak.
4.14-es XFCE-nek meg marha jónak kell lennie 4,5 év munka után.
-
válasz
Rimuru #15536 üzenetére
Köszi, ez a lézerjanis spot nagyon tetszett!
Meg annyival is megfuszereztem a dolgot hogy kiprobaltam waland alatt a virtualboxot (nem a tokeletes baratok).
Hát itt aztán felkészülhetünk akkor igen vad eredményekre?
Meg egy bonusz info, kozel se a cinnamon volt a legrosszab reszponzivitas szempontjabol, de a gnome is meglepoen jo volt.
Cinnamon 4.0-tól sokat javítottak a fürgeségén, ez a Nemo-nak is jót tett. Most már kíváncsi vagyok, mi a legrosszabb......
-
válasz
Rimuru #15528 üzenetére
Ez valami szörnyűséges hír lenne....no de mihez képest?
KDE-vel nemrég összehasonlítottam és alig volt tapasztalható különbség, így aztán kíváncsian várom az új blogod erről a témáról én meg addig megkeresem az erről szóló hsz-eimet.
Amúgy engem nem zavarna, ha használna memóriát, mert a 16GB-ot nem etetem fel VM sereggel!
(#15529) Frawly
Gyanús nekem kéklufi, ezzel a VM plafonnal meg a Cinnamon fogyasztásával lehet, hogy a készülő blogját promózza csak!
Ebből megint harc lesz! Elő kell vennem a Mint Aweriot DE-t, tisztán látszik!
A 16 giga RAM-ot még nem tudtam értelmesen elfogyasztani, max. 11-et.
Értelmesen nem is lehet!
-
Frawly
veterán
-
válasz
Rimuru #15521 üzenetére
Aham, akkor jobb lenne, ha egymás után futnának, nem?
Sejtem, miért írtad ezt nekem, de ettől még nem látok összefüggést e között meg a pálcikaWM használata között. Persze teljesen más célra használjuk a gépet.
Amúgy, ha 64GB memó lenne és annál osztanád ki virtualoknak az összes memóriát, akkor is elfogyna. 128GB esetén szintén....
Nekem ebből az a tanulság, hogy jó nagy marhaság annyi VM-et barakni, hogy ne maradjon fizikai memó!
(#15522) F34R
De van-e olyan jövedelmező vajon?
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15513 üzenetére
A legtöbb felhasználónak azok, mert ők csak sima titkosítatlan partíciókat használnak (tipikusan Legacy MBR boottal), meg egy komplett DE-t tolnak fel. Az ilyenfajta telepítés jóval egyszerűbb. Ami neked természetes, pl. RAID, meg SE Linux, stb., az másoknak már extra igény lehet.
-
-
válasz
Rimuru #15331 üzenetére
#3C3C3C
Veled pedig érdemes lenne ízlésről vitázni, bedobnád a hexa colort és ennyi.
(#15324) Frawly
Nem ment át ez a tökös titkárnő csúfnév, látom. Egy hadi iskolában pedig érthető, ha valakik ezt is tanulják 2 évig. Ma már nincs ilyen, bár nem tudom. Senki nem gondolhatja, hogy háborúban majd Messengeren megy a harcparancs vagy okostelón mutatják fel a nyílt parancsot.
Én már azon is mosolyogtam amikor 15 éve DVD-n adták ki teljes Mo térképszelvényeit és ólajtónyi plottert is hozzá. (persze papíralapon is megvoltak) Ezek nagyszerű dolgok amúgy. Békeidőben. De a katona nem ezért tanul ugye!Legfeljebb ezt használja felkészülésre.
Amúgy 80%-ban nem nézem a billencset, vagy 30......desktopon jól megy ez, ezeréves klavit azért nem merem lecserélni, mert már az F4 is ki van hullva és pont jó, mert az F5 kell súrún és így mindent megtalálok tapintással. A skandináv klavin meg nem melózom/tam eddig.
-
válasz
Rimuru #15249 üzenetére
Nem tudom már azt a tárolót megnyitni, de többnyire szerintem tar.xz szokott lenni, legalábbis .deb miatt nem raktam még fel tárolót soha, mivel azt külön is le tudom szedni és telepíteni, Arch alatt meg biztosan ugyanúgy volt anno, mint Mint alatt!
Engem már meg is győztél.
Amúgy meg nem emlékszem már, hogy miért kellett úgy felrakni, de valami oka biztosan volt.Gondolom sok Mint-et telepítettél akkoriban, persze, hogy jobban tudod.....
Szerinted ha nincs masik hivatalos forras csak ez (mert nem volt, most is csak a snap a plusz), akkor mibol keszul(t) a flatpak csomag?
Ezt nem mondtam, de akkor úgy lehetett telepíteni, ahogy telepítettem, az meg tuti.
(#15251) F34R
Nagyszerű, de anno is ott volt?
Na jó, ezt inkább elengedem, mert bebizonyítjátok úgyis egy 2019-es friss .deb meg egy 2015-ös Arch csomaggal, hogy anno Mint.en márpedig volt .deb.
Vagy nem, de ezért vagytok ti guruk én meg nem.
Annyira zseniálisak vagytok, hogy olyan már nincs is .....
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15110 üzenetére
Igen, frissíteni kéne, mert egyre lejjebb faragnak a DE-k fogyasztásából. Abban tuti igaza van, hogy azóta a Cinmanó is kevesebb fogyaszthat.
(#15111) F34R: de, bloat a KDE, meg a Gnome3 is, de ahhoz képest, hogy pár éve ezek simán bekajáltak 1-1+ GB RAM-ot, azóta csak fele-harmada fogyasztásuk van. Igaz jól le is lettek butítva, részben ennek köszönhető. Nyilván, egy dwm-hez meg i3wm-hez képest mindig nagyon bloatok, de eleve más kategóriában indulnak és más felhasználói körnek készülnek.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15101 üzenetére
Igen, biztosan nekem való. Annyi, hogy mivel kis felbontást használok a fő gépemen, ezért minden alkalmazás teljes képernyőn fut, tehát nem tiling módban használom.
Taskváltásból normális meg kell tiling módban is, mert az ember fia virtuális asztalok között is vált és nem mindig lehet átlátni, hogy éppen mik futnak. Régebben elkezdtem egy reddites kód alapján taskváltó scriptet írni, de azóta sem volt időm befejezni.
A Gnome-ot nem szeretem, csak azért ajánlottam, ha Wayland alapokon kell rendes HiDPI fractional scaling.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15095 üzenetére
Nézz rá újra, mert a Gnome 3.34-ben behozták a fractional scalinget. Nem csak kettes szorzó van már, meg nem csak egész szám lehet.
A Sway panelt még nekem sem sikerült testre szabnom, egyelőre a gyári panele van, azon meg csak egy szkript kimenete irkálja az időt, dátumot. Mindig halogatom, hogy megcsinálom. De lehet belenézek a Sway kódjába is, hátha ki tudom belőle venni ezt a teljes képernyős korlátozást.
Ami még nekem nagyon hiányzik belőle, az a normális taskváltó, mint pl. az Openboxnál, hogy elkezdek a futó alkalmazások között váltogatni, akkor egy listában lássam hányadik lesz az. Így enélkül csak a vakvilágba tudok váltani, meg sok alkalmazásnál nem tudom áttekinteni, hogy mi fut.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15092 üzenetére
A Sway-ben nekem továbbra is egy dolog nem tetszik: másolja az i3wm-ből azt a korlátozást, hogy teljes képernyős alkalmazásról nem lehet másikra átváltani. Egyébként okés, a DPI skálázást nem próbáltam még.
Most a Velox WM-et néztem ki, ez waylandes dwm-klón, de a git-es nem fordul le, a legutolsó stable meg sok éves, és could not open display fatal error-ral nem indul.
Meg lehet próbálni a Gnome on Waylandet is, az is tud fractional HiDPI scalinget.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #15023 üzenetére
Nem az a baj, hogy kompromisszumokkal jár, hanem annyira sok kompromisszummal, hogy használhatatlan. Se teherbírása, se számítási ereje, se bővíthetősége, se semmije. Rossz helyen fogod meg, széttörnek ezek, leejted, kuka, valami tönkremegy az alaplapon, kuka, mert minden forrasztva van. Semmit nem tudsz rajtuk bővíteni, egy darab M.2 SSD-n túl. Portok is le vannak hagyva a vékonyság miatt. Hiába is van ezekben a papírvékony gépekben i7, vagy i9, csak ilyen U-s vicc, alig pár W-os TDP-vel, vagy a túlhevülés (nincs hely rendes hűtésnek) vagy energiakeret szűkössége (W-ok ki vannak mérve) miatt throttlingol. GPU integrált hulladék.
Az ilyen trendi papírvékonybookak max. emailezni valók, meg kávézóba beülni. Ha valami fajsúlyosabb dolgot szeretnél rajta, erősen felejtős.
Én is a saját káromon tanultam meg, hogy az asztali gépet semmi nem váltja ki. A laptop nem való fő gépnek, még akkor sem, ha táposabb, strapabíróbb, bővíthetőbb modellről van szó. Gondolom te sem véletlenül vetted a Ryzen-es desktop gépet, ahogy én sem.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #14918 üzenetére
Azért írtam én is, hogy elég csak a telnet bináris. De ha van curl-od és az is tud ilyet, akkor nem szóltam.
Archon a base install része az inetutils csomag, és annak a része a telnet. Ez igazából csak csomagkialakítás kérdése, nem akarták nagyon kisméretű binárisokat szétszedni külön csomagokban. Gentoo-n viszont nem vagy ilyenhez kötve, ott egyenként fordíthatod a binárisokat.
-
Frawly
veterán
-
-
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #14758 üzenetére
Nem termelek tévhitet, azért írom, hogy érdemes kipróbálni és mindenkinek magának meggyőződni róla. Tény, hogy nem való mindenkinek, pl. Ubyegonnak még véletlenül sem ajánlanám, nála már egy egyszerű UEFI systemd boot kiveri a biztosítékot, meg egy GPT-s partíciós tábla, a waylandezésbe beledöglene, meg ő úgyse használna mást, mint a Cinnamon, már csak elvből sem.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #14745 üzenetére
Ha már SzóPHosás jelleggel meg lettem szólítva, akkor még a Waylanddel kapcsolatban általános jelleggel megjegyeznék pár dolgot. Mármint nem neked válaszként, csak hogy ilyen ON is legyen az OFF topikban.
Szóval aki nem próbálta még ki, érdemes azért kipróbálni valami waylandes WM-et. Mindennapi használatra okés, ha nem kell valakinek hálózaton át X szerverezni, vagy nem kell Redshift. NV GPU-t használókat se riasszon el, hogy nem megy zárt driverrel, érdemes kipróbálni a nyílttal, akkor is, ha X.org alatt nem jött be a nyílt driver. Simán lehetséges olyan is, adott NV GPU-hoz az Nouveau driver nem teljesített jól X.org alatt (tearing volt, vagy lagolás, vagy alacsony fps), attól Wayland alatt simán lehet jó. Nem garantálható, hogy így lesz, de előre nem tudni. Ne feledjük el, hogy a kernel KMS driverek pont hogy szenvednek a X.org hülyeségei és hekkelései miatt, ezek a problémák Wayland alatt nem léteznek.
Aztán olvastam, hogy a redditen, hogy van, aki azért ódzkodott tőle, mert nem megy alatta az xrandr, aztán ki is derült, hogy szükség sincs rá, mert az xrandr az X.org által feltalált problémákra kínál megoldást, amik Wayland alatt nem léteznek, illetve ott az xrandr funkciói eleve be vannak építve a kompozitorba. Valahogy a Xorg-os userek hozzáállása is olyan, hogy a windowsosoké, akik a Linuxot Windowsként akarják használni, a Xorg userek meg a Waylandet akarják Xorgként használni, nyilván akkor nem fog tetszeni.
Az egészből azt akarom kihozni, hogy nem akarok téríteni senkit, de haladóbbaknak érdemes egy esélyt adni neki, ha más nem egy próbatelepítésen. Tanulságnak is jó, ha valakit érdekelnek az ilyen kompozitoros, GPU driveres témák. Maximum nem jön be.
-
válasz
Rimuru #14682 üzenetére
Most kezdem, a SSD-s blog még marad, mivel berakták anno a Flash SSD topik Összefoglalóba mint hasznos írást!
Azt lecserélik szakmaibb Gyorstalpaló nevű írásra, aztán ezekkel sem lesz gond legalább.
Műkedvelők ne irkáljanak úgy blogokat, mint ha értenének hozzá, kezdőknek magas, amiket írok, hozzáértők meg jobban tudják.....
Aztán megyek is a discord-ra.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #14672 üzenetére
Na, újraraktam az Archot. Kicsit csalódás, mert ext4-en sem sokkal gyorsabb. Kicsivel csak. Talán a boot 1 mp.-cel rövidebb és a leállás is, így a boot 5 mp., a leállás 2. Egyedül az SSD fstrim-ezése lett gyorsabb, 30 mp. helyett csak 20 körül van.
Maga az újratelepítés könnyen ment. Bár a pacstrap beszopatott, mert háromszor próbáltam, mire észrevettem, hogy azért nem kezd neki a telepítésnek, mert a /boot/vmlinuz-linux fájl meglétére panaszkodik. Plusz azt mindig megszopom, minden egyes reinstallkor, hogy feltelepítem az alaprendszert, de elfelejtem feltenni a dialog és wpa_supplicant csomagokat, bebootol a kész rendszer, erre nincs net, mivel nincs Wi-Fi, letölteni meg ezeket a csomagokat net nélkül nem tudom, úgyhogy ilyenkor már rituálészerűen száguldok a szopórolleren, Arch live média újra bebootol, ott loadkeys wifi-menu (Wi-Fi hosszú random jelszó előkeres és begépel, a főbérlő nem engedi megváltoztatni és megjegyezhetetlen) mount arch-chroot /mnt pacman -S dialog wpa_supplicant majd exit, reboot, kész rendszer bebootol, ott megint wifi-menu km-hosszú jelszó bepöfög (többször nem kell, mert a wpa_supplicant menti profilba), mire van net. Ezzel mindig vesztek néhány percet, banális dolog, de rendszeresen sikerül elfelejteni. Pedig a telepítés simán ment, igaz csak egy root partíciót formáztam és alaprendszer telepítem, a /boot EFI partícióhoz nem kellett nyúlni (uby-nak üzenném, hogy az systemd UEFI boot előnye, nem kellett mindenféle GRUB telepítéssel fetrengeni) a régi /home-ból is sok minden beállítást visszahúztam. Maga az alaprendszer installja nem tartott tovább ilyen extra figyelmetlenségi szopókörökkel együtt sem 15 percnél tovább. Mindjárt elsőre rendben bootolt.
Mondjuk az Arch Installation Guide-ban még mindig van hiba. A sorrendet úgy írja, hogy pacstrap és csak utána locale-gen, de fordítva kell, mert egyébként a perl csomag nem tudja a locale-os postinstall scriptjeit lefuttatni.
Most viszont a belakás tűnik nehéznek. Kapásból nehezen ment a font antialiasing (RGB) és hinting (full) beállítása a ~/.config/fontconfig/font.conf fájlban, nem emlékeztem rá hogy kell, rég csináltam ilyet. Legutóbb az Archot Gnome3-mal telepítettem, az megcsinálta normálisan automatán, ugye a kezdők bloat kényelme. Az ~/.Xdefaults viszont megvolt a régi home mappában.
Azért így is megérte újratelepíteni, ~1400 csomag helyett most ~400 csomag van fent (nincs fent minden még, de nem fogja átlépni a 700-at), a 15 gigás helyfoglalás lement 3,3 gigára. Sokkal sallangmentesebb lett a rendszer magyarán. Érthető, nincs fent most már a Gnome3, dwm, i3wm, jwm, Openbox, egy csomó régi forráskódból fordításhoz letöltött csomag, meg azok a csomagok amik egy kipróbált progihoz kellettek és soha többén nem használtam őket, de elfelejtettem leszedni.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #14670 üzenetére
Nekem csak az a bajom az f2fs-sel, hogy bootoláskor meg sok kis fájlokkal történő műveletekkor lomhának érzem. Meg a TRIM-ezése is lassú, és problémás, sem a discard, sem az fstrim nem támogatja, hanem saját garbage collection nevű megoldása van erre, ami minden x. boot és minden kernelfrissítés után lefut bootoláskor, és megcsinálja a TRIM-et.
Én is azért tettem fel f2fs-t, mert sok „szakértő” az írta a cikkekben, hogy SSD-re való, meg gyorsabb, mint az ext és társai. A Phoronix még ilyen alapos, több oldalas részletes méréseket is betett, hogy tényleg gyorsabb, ami igaz is, ha pl. nagy fájlokat másolsz vagy szintetikus teszteket futtatsz rajta, de valós felhasználás esetén sokkal fürgébbnek és problémamentesebbnek érzem az ext4-et. Nem véletlen, meg nem konzervativizmus, hogy az a default fs a legtöbb disztróban. Azt szoktam javasolni, ha nincsenek speciális igények (deduplikáció, snapshot, röptömörítés, stb..), akkor érdemes a deafult ext4-nél maradni, HDD, és Flash-alapú tárolón is.
-
Frawly
veterán
válasz
Rimuru #14600 üzenetére
Így van. Az összes ilyen támogatói oldal koldulás. A YouTube-osok általában a Patreont szokták használni, mert azon van havi rendszeres támogatásra is lehetőség. A YT nem fizet túl sokat, csak nagyon nagy nézőszám/feliratkozószám felett, addig meg Patreon adományokból próbálják magukat fenntartani a YT-erek. Ugyanis főállásban csinálják, feladták a rendes munkájukat miatta. De így a Patreonnal kiegészítve egész jól megélnek belőle, nem dúskálnak, de egy normál fizetős állásnak megfelelő fizetést kiszednek belőle. Nem csak a linuxos kopasz fószerek, de annál híresebb youtuberek is, pl. 8-bit guy, LGR, Perifractic, stb..
Persze hogy ne legyen ilyen koldulás íze, extra szolgáltatásokat nyújtanak a patreonos támogatóknak: ők előbb nézhetik meg a kijövő videókat, választhatnak/szavazhatnak melyik jöjjön ki elsőként, témákat kérhetnek, ajándékot sorsolnak közöttük, feltüntetik a nevüket a videóban, stb..
Az olyan nagy YT-os cégek, mint a Linus Media Group már nem koldulnak Patreonon, ilyen sokmillió feliratokozó meg videónézettséges számok alapján már dől nekik a lé, meg őket a gyártók is támogatják, akiknek a cuccait bemutatják, szóval nem megy nekik rosszul.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rimuru #14602 üzenetére
Értem én hogy gőzgép, és azt is, hogy működik.
Csak megjegyeztem, hogy ez a platform is biztosít majd egyeseknek további ingyenélési opciót, ahelyett hogy rendes munkát végeznének. Valóban vannak hasznos tuberek, én is fel vagyok iratkozva párra, de úgy kell kotorászni utánuk. Sok a "már láttam", repetitív tartalom, amikor egy tuber felrakja ugyanazt, amit előtte szóról szóra megtettek már kétezerszer, stb. Erre gondoltam.)
-
Apollyon
Korrektor
válasz
Rimuru #14600 üzenetére
Kickstarterrel már vissza is éltek nem egyszer, de ott legalább kézzelfogható eredménye is lehet a dolognak.
De egy Donate gomb azért elég passzív, legalábbis ahhoz képest, amikor valaki feltol egy videót patreonra, amiben elmondja miért küldjél neki pénzt.
Emellett amúgy youtube-on is ott vannak a donate gombok...Ezzel szemben a Debianosok nem fognak patreonra feltolni egy videót, hogy küldjél nekik pénzt, mert ezért meg azért.
Amikor meg koldulni kell patreonos videóban, az valszeg azért lesz, mert az eddig, user által előállított tartalommal (vagy "tartalommal") nem sikerült annyi nézettséget (= ergo pénzt) szereznie magától. Persze nem mondom azt, hogy minden patreonos vesszen, de ahogy látom nulla értelmű youtuberek is ott nyomulnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen széket vegyek?
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- MÁV topic
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SkyShowtime
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- Lenovo Yoga Pro 9 (16IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060, 32GB, érintős ELKELT
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest