Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- Headset, ami hangszóró is, AI nyaklánc, rúddal izélgethető porszívó... - CES
- CES 2026: olcsó, kompakt, többportos GaN töltőt kínál a Lenovo
- CES 2026: Háromkarikás játékokra készül a Dreame
- Apple iPhone 11 - népalma
- Amazfit Bip 6 - jót olcsón
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- CES 2026: Színre lép a Motorola Razr Fold
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Nagyon jó az a videó szerintem is. Aztán belegondoltam, hogy ha arra akarnék 3D Arch-ot feltenni a hagyományos módon, a particionálás alatt leszakadna a kezem. Jó dolog az a mutogatás, látványos is, de nem életszerű. Szvsz.
A retro gépekről nekem a SteamPunk ugrik be, de ha azt komolyan akarnám csinálni, akkor nem kis befektetés szükségeltetne hozzá. Aztán meg egy rézbillentyűs steampunk notebookkal nem biztos, hogy kimernék ülni egy kávézóba. Egy minimalista dizájnos szobában amúgy is hülyén nézne ki egy ilyesmi. Jobb híján így lesz az ember modernista

tvamos a Wine-t ne is említsd. Még mindig nem tudtam feltenni a WoT-ot. Az meg érdekes, hogy nem megy a venti, a hőmérséklet meg alacsonyabb

-
tvamos
nagyúr
Besz..ras... Jott valami Ubuntu frissites, es azota nem porog a ventim, es a gpu homersekletem is lejjebb van. A wine-on reszelgethetnenek egy icsit! Node... tudom, mindent nem lehet...
-
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2
üzenetére
Koszonom a megerositest. Szerzek cd-t.
Nem ajanlgat sok mindent, csak, hogy akarok-e usb-rol bootolni, vagy hdd inkabb. A boot usb dd-vel keszult, masik gepen, az mindrol bebootolt.(#1990) bambano válasza tvamos (#1989)
No, el is dontottem. A jovo heten almegyek pialni egy marketingessel, es kifaggatom, mi erdekli.
(#1985) lionhearted válasza tvamos (#1984)
No, hosszas tiprodas utan ugy dontottem, neked van igazad.
En meg veszek egy 35W TDP-s procit, ha ettol doglik ki az esoerdo, akkor megerdemli! -
válasz
bambano
üzenetére
Ne izgasson. Még pár rezsicsökkentés és a szolgáltató fog fizetni, örömében, hogy az ő áramukat használod! 
(#1995) tvamos
Nagyon lehetséges, mint arról már soxor szó esett, az se mindegy mivel írod ki az iso- t penre!
Az se mindegy, hogy a bios melyik ajánlatát fogadod el, nálam az usb-hdd opció működik, de ez már pae-képes gép.(#1992) bob.zxr
Vannak itt jó kütyük valóban, az elején lévő átlátsz lap tetszik, meg a többi is. -
tvamos
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Volt egy olyan vagyam, hogy egy regi "retro" tv hazaba beszerelek egy LCD-t... De mar nincs hova tegyek ilyesmit.

Lehetseges az, hogy felajanlja a bios, hogy bootol usb flash-rol, de megsem tud, es azert nem sikerul bebootolnom linuxot (bsd-t se!) a regi geppel? (Meg mindig a 8 eves non pae dell latitude d505.)
-
-
BoB
veterán
válasz
bambano
üzenetére
Én annak örülnék ha a boltokban ilyen kijelzőket lehetne venni.
Viszont van egy sejtésem hogy te meg annak ha még mindig videoton TV-k lennének

-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Az a fontos, hogy a vevo periodikusan uj termeket vegyen. Ez minden keppen fontos. Ez biztositja a korgorgast. Nem osszeeskuves elmelet ez, hanem szimpla kozgazdasagtan, ahogy mondod. Es minel dragabb cuccot vasarol, annal nagyobb a margin, meg a vegnek a tudomisen milyen mutatoi. Szerintem a marketinget a haszon maximalizalasa erdekli.
Amugy tenyleg nem hiszem, hogy az emberek tobbseget erdekli a vasarlas pillanataban az adott termek varhato elettartalma. Inkabb az arcimke... Magyarorszagon... itt meg a hype. Nem tudom... talan a Nemeteket...
Persze, hogy nem veszek atomot, ha mar ketszer megsz..vatott. De nem az elettartalma miatt.
Azon gondolkodom, lehet ugyan azt mondjuk mar... nem? A non-PAE gepen meg meg mindig XP van!

-
"A marketingeseket az erdekli, hogy a vevo levegye a polcrol a termeket.": így van, ennek része az is, hogy jó híre legyen a terméknek. ahhoz pedig kell az, hogy ne essen szét idő előtt. nem csak arra van indok, hogy nyomjuk lefelé az élettartamot, hanem arra is, hogy nyomjuk fel.
mit is írtál az atomról?

"Ellenben, ha a szimulalt elettartam teszten nem hullik ki idoben a cumo, annak annyira nem orul a management, marpedig a fizetesi papirt azok irjak ala.": oké, de én nem hiszem, hogy ilyenkor azért nem örül a vezetés, mert mindenféle homályos összeesküvéselméletek szerint tönkre kell mennie a cuccnak. szerintem sokkal hihetőbb magyarázat, hogy amelyik cucc túl sokáig bírta, az "túl van tervezve", vagyis indokolatlanul több, jobb minőségű alapanyag van benne, ami drága. tehát azért nem akarják, hogy sokáig jó legyen, mert azt drágább legyártani, csökkenti a profitot.
ez sima közgazdaságtan, occam borotvája szerint jobb elhinni az egyszerű indokot, mint a bonyolultabbat.
az öreg chapmanre hivatkozhatok még: a jó versenyautó a célban szétesik. értsd: ha nem esik szét, akkor túlsúlyt cipeltél a versenyen.
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Hmm... A marketingeseket az erdekli, hogy a vevo levegye a polcrol a termeket. A minosegerzet is erdekli. De a valodi minoseg, meg elettartam nem igen. Az a minosegbiztositast erdekli... de azt is csak addig, amig le nem jar a garancia ido.
Ellenben, ha a szimulalt elettartam teszten nem hullik ki idoben a cumo, annak annyira nem orul a management, marpedig a fizetesi papirt azok irjak ala. Mondjuk manapsag mar ezzel nincs gond, szet esnek a dolgok idoben.
Az egy mas teszta, hogy a vevonek mindig ujat kell adni. A marketinget ez erdekli. Valami, uj feature, ami eladja a termeket. Ilyenkor aztan megy a verseny az idovel, hogy minel elobb a piacra keruljon a termek, a tervezett arszinten. Ilyenkor becsuszik egy-egy megbizhatatlan szeria.A masik a kinai modszer, amikor kiadnak egy uj markanevet, nagyon jo minosegben, jo aron, (szinte haszon nelkul, vagy akar rafizetessel,) majd ugyan azon a neven adjak a hulladekot. Raadasul olyan aron, hogy az emberek zome vissza sem viszi, mert tobbe kerul visszamenni a boltba, ahol persze visszaadjak a penzt, vagy cserelik szo nelkul.
-
válasz
Apollyon
üzenetére
"Azért elég valószínű az is, hogy a fogyasztási cikkeket tervezett lejárati dátummal gyártják (pl. műszaki cikkeket)": persze, tervezett lejárati dátummal gyártják, de nem azért, hogy akkor tönkremenjen és vegyél újat, hanem azért, hogy addig bírja ki.
marketingesek megmondják, hogy hány évig kellene kitartania ahhoz, hogy ne okozzon imidzsvesztést, mérnök megmondja, hogy ezt különböző valószínűségi szinteken mennyi zsetonért lehet megcsinálni, vezetőség meg eldönti, hogy akkor mennyi lesz.
az eszközeink elsöprő többségénél még messze vagyunk attól, hogy ha figyelmetlenek vagyunk, túl jót gyártunk, egyelőre még ott tartunk, hogy kapaszkodni kell felfelé a minőséggel. és mivel milliós tételekről van szó jobb esetben, 1-2 dollár/darab is számít. így azután időnként becsúsznak gagyi sorozatok, ahol megspóroltak 5 centet egy kondenzátoron, de ettől le lehet húzni az egészet a retyón.
másrészt meg a cuccok zömét az erkölcsi avulás viszi el. hiába jó telefon a 6310 meg a 6230, ha a népek nem bírnak arckönyv nélkül létezni a metróban, akkor ezeket a telefonokat kukázzák. vagy hiába a világ egyik legjobb tévéje a videoton ts 3353txt, analóg, nem tudod számítógépre kötni, megy a levesbe. pedig nagyságrendekkel jobb tv, mint pl. az lg 42lb630v, az lg-ben van digitális tunner meg hdmi, tehát azt veszik.
vagy ott van az autó"hifi". lassan kipusztul az analóg földfelszíni rádió, vagy így vagy úgy, és ha nem akarsz csendben maradni, akkor minimum rádiót cserélsz. vagy autót.
szóval én még mindig nem hiszek abban, hogy a termékek többségénél szándékosan rosszat csináltak volna. szerintem költséget csökkentettek és/vagy elbaltázták.
-
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted
üzenetére
Ha mar ketszer bizonyitotta, hogy nem jo, akkor nem fogom harmardszor is megprobalni.
(#1986) Iscariah
Az emberek zome raun egy ido utan a dolgokra, es vesz masikat. Nem igenyli, hogy orok eletre kitartson. Igy nem is ad az orok eleture 5x annyit ki. (Raadasul azert az orok eletunek is kell a TMK, mert az olaj, zsir, stb. nem orok eletu, ha fejere all a gyarto, akkor sem. Gondolj bele, hogy az autoban is kell olajat cserelni idonkent.)
Hogy ezt most a gyartok gerjesztik, vagy a vasarlok, azt nem tudom. -
Apollyon
Korrektor
bambano írta:
"szerk: a tervezett avultatás egyszerűen rossz nézőpont. nem azért gyártanak ócskaságot, hogy hamar elromoljon és megvedd a következőt, hanem azért, mert ócskát gyártani olcsóbb. melléktermékként hamar elromlik és megveszed a következőt. hülyeség konspirációt sejtetni valamiben, ami sima észérvekkel magyarázható."
Ezzel nem értek egyet. Persze annak is van értelme amit mondasz, viszont akkor azt nem értem, hogy miért nem gyártanak pl olyan autót, ami soha nem megy tönkre. OK, megfizethetetlen lenne, de aki több millió euróért vesz egy Lambót, annak nem okozna problémát... és nem egy ilyen ember van a Földön.
Azért elég valószínű az is, hogy a fogyasztási cikkeket tervezett lejárati dátummal gyártják (pl. műszaki cikkeket), mert ha bár jóval borsosabb áron is, de forgalomba hoznának rendkívül tartós cikkeket, akkor azt érné megvenni, így egy életre beruháztál a megadott cikkre. Így többet nem kellene olyat venned, ez pedig arcon vágja a gazdaságot, nem fog úgy pörögni.. a gyári melósok elvesztik munkájukat, mert nincs szükség akkora gyártásra stb.
Az megvan, hogy azért mennek tönkre a cuccok, hogy spóroljon a manufakturer, és a silány minőségű terméket végül megeszi az idő. Viszont egyáltalán nem is gyártanak olyan összetettebb termékeket, amik kitartanának az idők végezetéig. Egyszerűen nincs már olyan.
-
Bay Trail volt? Nem? Nekem azom van, kettő is. Volt régi atomom is, netbookom most is van, bár már nem használom. Atom 230, N270, N450 volt nekem, illetve használtam rövidebb ideig N550-et is. Már ezek is 2010-esek, kb akkor volt sláger a netbook... a BayTrail ezekhez képest legalább dupla gyorsulást hoztak CPU-ban, és rendes hardveres IGP gyorsítást.
Az egyik van csak desktopon használva, a másik szervernek, de a desktopos a kétmagos, és bátran állítom, hogy hozza a C2D felhasználói élmény szintjét. (Gnome 3 Classic környezetben van) Mivel nem olyan rég volt C2D-m is, az első verzióból. Smooth, netezni sem örökkévalóság többé.Elhiszem, hogy régi emlékek nem sok jót vetítenek előre, de ez nagyjából olyan, mint ha a Haswell magos Pentiumomat a P(1, nem volt neki száma, de ugye a P5 architektúráról van szó) alapján ítélnénk meg.
-
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted
üzenetére
Nem i5/i7-es geppel hasonlitom ossze, az osszehasonlitasi alap egy pae nelkuli 1 magos celeron.
Mindket gepen probaltam linuxot is, meg a gyari windowst is, a celeronon csak a gyari xp ment eddig.Nem a sebesseggel volt gond. Legalabbis nem szintetikus tesztekben. A felhaszaloi elmeny nem volt jo.
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted
üzenetére
Huzamosabb ideig hasznaltam 2 atomos gepet, bar nem 8 magosat, ez igaz. (Vegulis a netbook egy szamitogepnek tekintheto, akar az integralt processzoros alaplap.) De ha a J1900 atom, inkabb kihagyom azt is, azt hiszem.
-
válasz
bambano
üzenetére
Akkor olvass utána. Celeron a neve, mert az Atom név, mint az fent látható, negatív megítélésű, ezért a mobil/tablet vonalon maradt a régi (hiszen az alacsony fogyasztás is bent maradt a fejekben a névvel), míg a desktop és a laptop vonal át lett nevezve Celeronra és Pentiumra (J2900 is Atom). Ettől függetlenül Bay Trail alapú (Silvermont magok), azaz Atom. Nem mintha lenne Celeron mag.
@Tvamos:
Nem tiltani akartam a véleményed, vagy annak kinyílvánitását, csak az előítéleteket megelőzni azzal szemben, amit nem ismersz. -
válasz
lionhearted
üzenetére
a j1900 az nem atom, hanem celeron.
-
tvamos
nagyúr
válasz
lionhearted
üzenetére
Ne haragudj, velemenye barkinek lehet, en legalabb oda irtam, hogy nincs ilyenem, sok mas forumozoval ellentetben.
De nem fogom ezt tenni tobbe. -
-
tvamos
nagyúr
válasz
bambano
üzenetére
Nekem nem jott be az Atom, (persze, a netbook teljesen mas platform, mint amit amire neked kell, es nekem is fokent a flash miatt volt az akadas,) ugyhogy inkabb a J1900-at valasztanam. Olyat is gyart az ASRrock 4 SATA-val...
-
-
válasz
lionhearted
üzenetére
a j1900 az celeronos, ez elvileg erősebb.
viszont láttam asrockot 8 magos atommal, 12 darab sata porttal... kezd meginogni az asrock gagyiságába vetett hitem

-
Nekem ugyan csak J1800 és J1900-om van, ebből utóbbi már 4 magos. Nagyon nem kell hozzá semmiféle aktív hűtés.
Legalább is egy normális méretű bordával (ASRockon is elég nagy van) nálam azt a szintet éri el, hogy kézzel nem tudom megállapítani, hogy szobahőmérséklethez képest melegebb-e. Igaz a háza jól szellőzik.Meglepően gyors is, egy Core 2-es szintet már tud. Megfelelő diszkről (ssd előnyben
), meglepően jól fog teljesíteni. Tecsőzni is lehet, csak ugye elég gyatra a flash HW-acc, de a GPU bőven elég, BD-t is akadásmentesen viszi (VAAPIval). -
nekem sem kedvenc az asrock, de ebből láttam ilyet.
teljesen csendes cuccot szeretnék.
eredetileg kártyapc-t akartam, de azokban vagy kevés a kraft, vagy kidolgozatlanok a driverek, nem jöttek be. a másik lehetséges verzió, hogy egy használt notebookot barkácsolok össze.szóval az alapprobléma az, hogy van egy rendes asztali pc-m, ami állandóan megy, és forgó morgó teker, mint állat. ezért kellene valami, ami folyamatosan be van kapcsolva, és az alapvető feladataimat el tudom végezni rajta. ha meg fejleszteni kell vagy adatbányászni, akkor bekapcsolom a mostani gépet és kész.
te már elég öreg vagy ahhoz, hogy tudd, mit jelent a forgó morgó?

-
Vladi
nagyúr
-
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
mire gondolsz? hogy az egyik memória foglalat keresztben van a légáramra?
-
mit gondoltok egy ASROCK Q2900-ITX alaplapról, levelet olvasni, tecsőzni, itcafe-n flémelni elég lehet debiannal?
-
F34R
nagyúr
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
tessek [link]
-
Jester01
veterán
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
BSD?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Fritz Teufel
addikt
Még pár hét és nekem is egyedi...

-
Jester01
veterán
válasz
lionhearted
üzenetére
Há mé nem raktá szmájlit!

-
-
Jester01
veterán
válasz
lionhearted
üzenetére
Az 5 az inkább a fejlesztők száma, és a 37 az életkor

-
-
Vladi
nagyúr
-
Fritz Teufel
addikt
Nekem egyszer összetett geometriai feladatot kellett megoldanom a munka során 3D elemzéshez, és amit matekórán a büdös életben nem számoltam volna ki, azt a googlival kiszámoltam 10 perc alatt. Jó ez a googli, csak tudni kell kérdezni

-
-
-
_Dumber_
őstag
válasz
bambano
üzenetére
Ha meg matematikai megoldása van (most kocsiban ülök úgyhogy nem ellenőrzöm), akkor kiszürném azokat a számokat a 20-65 tartományból ami maradék nélküli osztást eredményez, es az eredmény is előállítható 3 szám szorzataként.
Ehhez elég az libreoffice SOLVE funkciója megfelelően paraméterezve
-
másik portálon olvasgatva futottam bele ebbe az álláslehetőségbe:
"A pozícióra az alábbi fejtörő megoldásával jelentkezhetsz: A fejlesztőink számának, az aktív előfizetőink számának, a rendszerünk fejlesztése során eddig felvett user storyk számának és a fejlesztési vezető életkorának szorzata 49433665. Hány éves a fejlesztési vezető? Önéletrajzod az {N}@deleted.hu címre várjuk. Az {N} helyére a fejlesztési vezető életkorát írd!"
ha ilyet kapnál, hogyan oldanád meg a feladatot? figyelem: nem a megoldás érdekel, hanem az, hogy mihez nyúlsz adott esetben?
/én meglepődtem egy-két megoldási módszeren.../
-
-
-
Fritz Teufel
addikt
Nálam csak a szokásos blokkoló van és nem a Plus. Nem esik szét az oldal és csak a videókban van reklám. Egyébként az Indexet már évek óta nem néztem, most, hogy felmerült, picit átfutottam. Nem igaz, hogy micsoda webszemét lett belőle! -elképesztő, hogy lecsúszott már csak a tartalmát nézve is. Az meg, hogy 15mp reklám minden videó előtt!
És 80% magasságában lehet csak átugrani, amikor már úgyis végignyomták
Ez a szemét oldal csak a blokkolók ellenőrzésére jó 
-
válasz
Apollyon
üzenetére
de, szétesik, mert ahol egymást váltó képeket terveztek, ott egymás alá kerülő üres képhelyek vannak. ezért a jobb oldali sidebar is szétcsúszik, illetve nem tölti be azokat a fontokat, amiket szeretnének, így sok felirat kétsoros lesz a tervezett egy helyett.
ipari hulladék az egész.
-
-
ma le kellett ülnöm egy gyalog xp-s gép elé, hogy megnézzem, működik-e rajta a net.
kapásból index.hu beír...
na ekkora ordenáré nagy csodálkozást évek óta nem csaptam... azt, hogy totálisan rosszul renderelt mindent, nem is láttam a sok reklámtól... -
F34R
nagyúr
Aki utalja a systemd-t [link]
-
válasz
Apollyon
üzenetére
de az init rendszer és a systemd annyira a magja az egész kócerájnak, hogy abból csak egy lesz mindig. ráadásul minden programot igazítani kell hozzá, akkor sokan nem lesznek hajlandók két initrendszert támogatni. tehát ha 1-2 kulcsalkalmazás + a kernel elhatározza magát az egyik irányba, akkor a többiek is menni fognak arra, mert nincs más út.
ez a fő baj. egy hülye képes félrehúzni teljesen a komplett rendszert.
-
Apollyon
Korrektor
Valami olyasmi lenne a király erre a problémára, mint ami a Debianban is van telepítéskor, egy szoftver-választó menü [link]
Legalábbis valami hasonló kéne, sokkal sokoldalúbban és összeszedettebben hogy azt rakja fel a user amit akar. Tudom, erre ott van az Arch – hasonló kéne, de nem pont az, egy kicsit nagyobb, de logikusabban összeállított pakkokkal.
Meg mondjuk a firmwarekkel sem kéne szopkózni, az is jó lenne. Pl hol a rákban van abban a logika, hogy az intel lan kártya driver a freeben van, a szintén intel, de wifi driver meg a non-free-ben
Lenne minden egyben azt kész.De azért gondolom a srácok meg csajok az űrben sem a repókkal buherálnak

Mindegy, elkalandoztam.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
Fritz Teufel
üzenetére
"systemd és a sysvinit között"
kb mint a grub és a grub2 között. Mindekttő ugyan arra van. A grub1 betölti az ost és slussz. A grub2 is betölti az ost - néha - de mellett elehet szkriptelni és szép és modern és szép.
Jajó tökre kell.Mondjuk annyi, hogy ez esetben még elmondható, hogy xy fájlrendszerket a grub már nem fog támogatni. A saját gazdái kiszálltak, a red hat még bütykölte egy kicsit, de ők is megunták.
(#1927) bambano:
Azé hamarabb megcsinálom, minthogy odaérjek.
De annyira nagyon nem kell megcsinálni, mert most is megy. Jó nincs vele uvd, de évente 2 hd filmet néznék 3 percig a nagygépen arra meg a 4 mag tökelég. -
-
Fritz Teufel
addikt
Ez nagyon nagy, jót nevettem rajta. Egyébként valaki elmagyarázhatná már, hogy mi a gyökeres különbség a systemd és a sysvinit között? Kaptam már pár angol nyelvű linket, de ez szerintem magyarul is némi utánaolvasás inicializálna. Szóval, csak konyhanyelven a lényegét.
azt látom az angol nyelvű fórumokon, hogy sokan éppen így osztják fel a dolgot:
"I belive in UNIX philosophy, so I like Slackware and Debian.
Init is most important process in whole Linux system, so keep it small and make it more stable.Like Skaperen says, Systemd may helpful for desktop.
But If I want to tweak my system then Sysvinit or BSDinit is best choice."Szóval, mint ahogyan te is írtad; systemd a desktopra, sysvinit a szerverre. És akkor anélkül, hogy tudnám, hogy valójában mi micsoda:
Ott tart a Linux, mint annak idején a Microsoft a Windows-zal. Ők szétválasztották a rendszert desktopra és szerverre. Most a Linux került ezzel a problémával szemben. A kereskedelmi disztróknál, gondolom, hogy forszírozzák a vevők, hogy a rendszer legyen jobban automatizált, felhasználóbarátabb. Több helyen is olvasom, hogy nincs Linux üzemeltetésre szakember és a cégek nem tudnak rá átképezni informatikusokat, mert akkor inkább világgá szaladnak. így kénytelenek magasabb béreket ajánlani, így magasabb az üzemeltetési költség. Mint egy másik topikban írtam, a mai friss diplomás informatikusok Windowsra vannak kondicionálva. A systemd ezt a problémát lenne hivatott kezelni, erre lehetne jobban automatizálni.Ha ezt jól látom, anélkül, hogy tudnám mi az a systemd valójában, azt mondom, hogy ne induljanak erre. A Linux nagyszerűsége és az alapfilozófiája szerint éppen az volt a lényege, hogy ilyen mélyen bele lehetett avatkozni. Ezt én nem sznobságnak látom, hanem a Linux mindig is ilyen volt: szabadságot adott a hozzáértőnek. Az automatizálással egyrészt elveszik majd ez a szabadság, másrészt a problémamegoldás is (üzemeltetés felől közelítve) sokkal bonyolultabbá válik. Éppen ilyen nehéz a Windows üzemeltetése: semmitmondó hibaüzenet, egy kóddal a végén. Aztán ember nincs, aki meg tudná mondani, hogy mi a gyökéreok, nem hogy egyáltalán mi lehet a megoldás. Igaz, ilyenkor a rendszergazdi betelefonál egy call centerbe aszt' segítséget kér a Microsoft jól fizetett aktuális problémamegoldójától. Legfeljebb, majd ha ilyen probléma előáll, akkor legközelebb már tudni fogja a megoldást. Vagy rúgj bele, installáld újra, esetleg indítsd újra...
Hát, ilyen Linuxot én sem szeretnék látni. Attól tartok, hogy az irányt sajnos a kereskedelmi disztrók és a mögöttük álló érdekszféra fogja diktálni. Ekkor azonban biztos vagyok benne, hogy a Linux kettészakad és a hagyományos vonal óriási erőforrásoktól fog elesni. Talán meg is pecsételné a sorsát.Remélem, hogy nem írtam túl nagy marhaságokat, bár az offtopikban az is elférne :

-
Vladi
nagyúr
Ah srácok tanács kéne...

Nemrég szereztem egy 7750-es radeon hd kártyát. Elég jó áron, tehát 0 forintért.

4670-et akartam lecserélni, hogy modernebb legyen. Meg takarékosabb, meg jobban menjen a játék.
Most ehhez képest 0 percet játszok/év várhatóan.
Viszont a fasza stabil r700 helyett itt ez a bugos izé. 3.16-al nem bootol, az uvd-nek lőttek stb.Kissé meg is vagoyk szorulva. Úgyhogy nem tudom mi legyen. Adjam el a 7750-et 15k-ért vagy a régit 6 ért.

-
a linux rég kettészakadt, vagyis nem ketté, hanem sokfelé.
teljesen más elvárások vannak azokkal a disztrókkal szemben, amikkel winfanokat akarnak átcsábítani, azokkal szemben, amiket értelmes emberek akarnak desktopon használni, meg az android és környéke.az igazi kérdés nem az, hogy szerver vagy desktop disztró. az igazi probléma az, hogy mindig feltűnnek helyi menő csávók a linuxok környékén, akik nem bírják elfogadni, hogy előttük már feltalálták a kereket és meg akarják csinálni a saját privát fülkeforradalmukat a linuxokban is.
ehelyett az lenne a helyes, ha elfogadnák, hogy a linux alapvetően mégiscsak egy unix. és úgy kellene működnie, ahogy egy unixnak, nem pedig úgy, ahogy egy windowsnak. és ha elkészült, akkor elkészült, nem kell mondvacsinált indokot keresni arra, hogy lehessen mit programozni (értsd: ha a debugging a hibák programból való kiszedését jelentik, akkor a programozás a hibák programba való beleírását).
az a baj ezekkel az arcokkal, hogy egyrészt nem elég lusták, másrészt lehet, hogy nem elég rámenős a feleségük. régen meg kellett volna tanulniuk, hogy ami nem romlott el, azt nem javítjuk meg. azt is meg kellene szokni, kiemelten a vezető programozóknak, de nem csak nekik, hogy az új verziószám nem jobb programot jelent, hanem egy másikat. másfajta hibákkal felszerelve. az állandó verziószámhajhászás marhaság.
nem a desktop-szerver határon szakad a linux. agyhalott baromságokat szerver disztrókba is bele tudnak rakni, lásd debian firmware és hasonló elmeroggyant dolgok.
-
N0zer0
senior tag
Na, majd gyurmafigura is kap egy taslit, vagy tovább ritkítom a már most is szépen zárt fogsorát

A kettészakadás: eljött már rég az ideje, sőt, mindig is így kellett volna lennie. Mások az igények asztali gépen és szerveren (nem kell bele ablakkezelő, más csomagok kellenek rá, más beállítások kellenek alapértelmezettnek). Némelyik nagyobb disztrónál nem véletlenül van már egy ideje külön Server kiadás.
-
BoB
veterán
Itt az ideje hogy a linux kettészakadjon?
(desktop - server)
Ki mit gondol?
Ja és csak hogy ON legyek:
bambano vs N0zer0

-
duo
addikt

bunyó! bunyó!

-
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Onnan gondolom, hogy nem érvekkel nyitottál. Egyébként meg nyilván arra az esetre írtam, hogy ha van bash a gépen, és a zsh alatt indított bash scriptben hivatkozva van a #!/bin/bash vagy ennek megfelelő sor. Akkor le kell futnia, mindenféle forkolástól és zsh-tól függetlenül, ahogy egy Perl-script is lefut akárhonnan, ha meg tudja hívni a Perl-interpretert. Rohadtul nem olyan bonyolult téma ez, mint amennyire feltünteted.
-
miből gondolod, hogy semmit nem tudok felhozni ellene?
"akkor azért írhatnál konkrétumokat is. Nem mintha kíváncsi lennék rá":lol."de elvileg másik shell alatt is lefutnak a bash scriptek, ugyanis a script, ha nem bash alatt fut, akkor meghívja a basht. ": következésképp ha "meghívta a bash-t", akkor nem más shell alat fut, hanem bash alatt. de ez még mindig pongyola, mert az sem igaz, hogy a bash scriptek bash alatt lefutnak.
ha a bash-t /bin/sh-ként hivatkozod, akkor szabvány posix shellként fut, és a bashizmussal (ez hivatalos kifejezés) teli scripteket nem futtatja le. A script meg semmit nem hív meg, az őt futtató parent shell forkolja magát arra a shellre, amivel a scriptet futtatni kell. Ennek két feltétele van: 1. kiderüljön, hogy mivel kell futtatni, 2. legyen olyan shell a gépen.
ezért nem javasolt zsh-ra áttérni, meg lassan bash-ra sem, mert zsh szinte biztosan nincs a gépek zömén, és a bash-t is irtják a dash-sal szemben. emiatt a "Szerintem nem kell attól tartanod, hogy bizonyos scriptek nem futnak le." kijelentés sem igaz teljesen.
majd döntsd el, hogy ezt a fórumot szakmai fórumnak tekinted, és akkor ne kötözködj (abbafejezés, milyen hmcs duma már...), illetve tűrd el, hogy a tévedéseidet kijavítják, vagy offtopicnak (mint ahogy a neve is mutatja), és akkor más az elvárás szakmai korrektségből ezen a fórumon.
-
N0zer0
senior tag
válasz
bambano
üzenetére
Értem. Tehát semmit nem tudsz felhozni ellene, de azért a másik írását fikázod ilyen-olyan indokkal, kínos beköhögéssel társítva. Szerintem abbafejezhetnéd ezt a stílust, mindenféle kötözködés nélkül mondom. Persze, nem kötelező egyetérteni velem, de akkor azért írhatnál konkrétumokat is. Nem mintha kíváncsi lennék rá, de mégis csak így lenne fórumhoz méltó korrektségű a szakmai szempontból.
-
-
-
_Dumber_
őstag
bash és zsh alatt is futnak ugyanazok a scriptek? Vagy vannak különbségek? Vagy nincs is köze hozzá?
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
Apollyon
üzenetére
Menthetetlen, de nem azért, mert nem érdekli, csak teljesen átlag felhasználóként (ők a rendkívül alacsony színvonalú ECDL-es szintet sem ütik meg) nem ért hozzá.
Tőlük Linux alatt sem nagyon kell elvenni a root jelszót, egyrészt azért, mert pl. frissíteni nem tudnának nélküle, másrészt úgyse termináloznának.
Ráadásul az ő rendszere még nem is átjáróház, mert vírus és botnet nem volt, csak ilyen adware-ek, meg legalább rendes Windowsa frissítve és friss vírusirtója van, sok embernél a rosszul tört, vagy buherált editionös Windows dívik, frissítések nélkül, vírusirtó nélkül, vagy buherált, nem rendesen frissíthető warez vírusirtóval (tipikusan NOD32).
-
N0zer0
senior tag
Az egészben az a legszomorúbb, hogy már olyan normálisabb programok is adware-t tartalmaznak Win alatt mint az Audiograbber, SMPlayer, PDFCreator, Oracle Java. Az utóbbi háromnál ki lehet szedni a pipát (átlag felhasználó viszont sose veszi ki), hogy ne telepítse a SpeedUpos vagy Ask Toolbaros szarját, de az Audiograbbernél ez sincs, ott mindenképp adware-t tol fel a gépre. Audiograbbert persze rég nem használtam, mert az EAC jobb, de az Audiograbber kezdő felhasználóknak könnyebben kezelhető, eddig ezért ajánlottam nekik, a továbbiakban viszont feketelistára kerül nálam.
Vicc lett az egész Windows-platform, egészen a Win8.X-es minimáldesktopos (se rendes Start Menü, se Gyorsindítás, jó ezek 3rd party szoftverrel pótolhatók, de az Aero sehogy nem hozható vissza) megoldásig és csempékig bezárólag. Tényleg csak akkor indokolt már a Win használata, ha annyira elkerülhetetlen egy olyan Win only alkalmazás miatt (profi alkalmazás, AAA címes játék), ami Wine-ben nem fut, vagy nem megfelelően.
-
-
BoB
veterán
-
Apollyon
Korrektor
Ez a menthetetlen kategória. Az egy dolog hogy nem ért hozzá, de akiknek a rendszere ennyire súlyosan szét van szemetelve, vagyis konkrétan egy átjáróház, azt nem is érdekli és nem is foglalkozik soha az egésszel.
Az ilyenen nem lehet segíteni, és én nem is segítenék, mert felesleges. Vagy max büntetésből felraknék valami disztrót, néhány telepített programmal, a root jelszót persze meg sem adnám.
Többé biztos nem lenne gond a géppel.
Új hozzászólás Aktív témák
- MIUI / HyperOS topik
- Elemlámpa, zseblámpa
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Xbox Series X|S
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hogyan tovább? — Ezeket várjuk 2026-ban 🖥️
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Samsung kuponkunyeráló
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- További aktív témák...
- G.SKILL Ripjaws V 2x4GB 3000MHz DDR4 kit
- APC Smart-UPS 1500VA LCD RM 2U (SMT1500RMI2UC) - űj ára 450.000Ft
- Digitus Network Cabinet 19'' 42U DN-43000 white - Rack Szekrény
- BROCADE Ruckus ICX7150-24port - Switch - több db - 130Gbps
- 3D nyomtató - SAURER MarkingSolutions Signum Eco Lasersysteme - laser marking system
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4143
- LG 55C2 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G1 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Ultra 2 49mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

... kvantumszámítógép?
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ez a szemét oldal csak a blokkolók ellenőrzésére jó
Lenne minden egyben azt kész.