- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- A ZTE sem maradt adós csúcstelefonnal
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
ViZion
üzenetére
Emberfüggő, nekem eddig sok gondom nem volt, elindult az új rendszer is, nem emlékszem olyanra, hogy upgrade helyett csináltam volna clean installt.
Én próbáltam a Fedorát is, sőt még fent is van VBoxban, de hiába csalogatható elő pl a classic ( / fallback) mód, ha pont azok a feature-k hiányoznak (pl Message menu, sound menu, stb.), amikhez hozzászoktam már. Ez Ubuntu alatt él, és működik. Gondolom ez is kiváltható lenne, de mint magad is mondtad, "nem töröm magam".![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az irány nem tudom, hogy jó-e vagy rossz, az biztos, hogy van. Én örülök, hogy lesz pl Ubuntu phone / tablet, és szívesen használnám is, ha valóban alternatíva lesz. Az is jó dolog, hogy egységesítés van, hasonlóan fog kinézni mindenük, és nem feltétlen pont ugyanazzal a felülettel, ellentétben a már általam említett Modern UI-val, ahol a a tablet és a PC is azonos felülettel rendelkezik, de így a PC használhatatlan szerintem. Ehhez képest, az Ubuntu for Tablet egy modern, nagyban hasonlító, de mégsem ugyanazzal a felülettel készült.
Mir / Wayland: sokan azzal az érvvel jönnek, hogy a wayland már évek óta fejlesztésben van, megvan rá a támogatás, stb. Én ezt hoznám fel ellenérvként, miért nincs már itt? Az X ezer sebből vérzik, ha megvan a gondos újragondolás, megvan az a bizonyos "támogatás", akkor mi hiányzik? Nem látok változást. Márkék nem tökölhetnek, kell az egységesítés pont az előbb említett eszközökre, szerintük a wayland nem képes maximálisan teljesíteni a saját elvárásaikat, akkor előhoznak egy másikat. Csak ezért a részért nem hibáztathatóak.
Az is kétséges, hogy ez megosztó lenne, gyártói részről. Természetes, hogy az emberben van egy olyan dolog, hogy az így sem túl driverezett X után nehéz rávenni őket, hogy 2 új rendszert támogassanak. A "hosszú évek" alatt a wayland (mögött állók) hány komoly gyártói támogatást szerzett? A Mirnek sincs, még. De bízom bennük, hogy nekik nem kellenek évek.
A többieknek az a bajuk, hogy nem a saját ötletük, hanem a nagy gonosz Canonicalé lesz előrébb? Van ez így. Én azt látom, hogy az X mellett mai napig probléma van a rendes driverrel, videógyorsítással, satöbbivel. Ha ezt a Canonicalnak sikerül megoldania, és erre ők a Mirt és nem a Waylandet használják, akkor ez van. Összességében ez még így is előrelépés lenne a Linux ökoszisztémának is (a gyatrából a jobb felé), mégha nem is kimondottan a közösség teljességének, ami ugye a Linux szellemének egyik alapja.
És ezek után még mindig lehet dönteni, hogy beállnak a Mir mögé, vagy maradnak a Waylandnél, és szereznek hozzá ők is támogatást, talán ez utóbbi lenne a legjobb, hiszen akkor lehet válogatni, mondjuk nagyon most sem lehet, X van és kész. Őket eddig mi akadályozta meg a gyártói támogatásban? Vártak a sült galambra? Mindenki húúúdemögötte van, de közben meg senki?
Én így látom a dolgokat, persze lehet nem tájékozódtam teljeskörűen.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Egyedi ékszerdobozka
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5500 / RX 6600XT / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- AKCIÓ! MSI MAG 325CQRXF QHD VA 240Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R5 5600X 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2080 8GB NZXT S340 CHIEFTEC 700W
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

CPT.Pirk