- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- One mobilszolgáltatások
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
érdemes, persze. Íme Lenry cikke a témában.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
LógaGéza #21611 üzenetére
Így már megjárja. 512 már talán elég. Tesztet azért ráengedhetszt.
Viszont én a helyedben másik gépen tesztelném le a dolgot. Ha minden ok, akkor mehet élesbe.
Nem biztos, hogy cronnal kell megcsinálni. Esetleg autologin, login után lefut egy skript, ami indítja a vetítést.
Az mplayerrel mondjuk a lejátszást is csinálhatod cronnal. Vagy keress valami cronhoz hasonló user szintű alkalmazást. Szerintem kell lenni ilyesminek. -
Vladi
nagyúr
válasz
LógaGéza #21601 üzenetére
Egyedül a ram lesz keskeny. Nem tudod bővíteni?
A miatt ne fájjon a fejed, hogy sok felesleges cucc van benne. Elfér az ott. Gondolom nem fogja boldog, boldogtalan piszkálni a géped.Inkább kompakt disztrót válassz. Szerintem az arch ide nem jó választás. Sokat kell állítgatni, ilyenek. Olyat válassz, ami konzervben tartalmazza ami neked kell 95%-ban. Debian jó választás, xfce is jó irány.
-
Vladi
nagyúr
válasz
LógaGéza #21598 üzenetére
Még azt nem írtad, hogy milyen gép van alá. Az is fontos.
Felteszel egy x disztrót, leteszteled a vetítést. A videó nem gond.
Utána megcsinálod az automatizálást. De azért arra készülj fel, hogy kedd délelőttre nem lesz
kész rendszered. Pár dolgot azért meg kell hozzá tanulnod. -
Vladi
nagyúr
Ezt alapvetően a grafikus felület oldja meg. Én utoljára gnome 2-n csináltam ilyet, most az ubuntus variánst nem tudom, hogyan kell beállítani. De ott még az volt, hogy egy beállítás alkalmazásban lehetett egyes gombokhoz tennivalót kapcsolni.
Egyszóval a desktopon nézelődj először.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21436 üzenetére
"Ha jól emlékszem, az X-ből dobták a Rage supportot is, szemetek! Pedig csak kb. 10 éves, miaz?"
95-99-ig. Jóval több, mint 10. Egyébként az egy dolog, hogy az x-ből dobták. De pl a centos 6-ban még van támogatása. Annak meg 2020-ban jár le a támogatása. Tehát maximum 25 évig támogatnak a jelenlegi állás szerint egy bizonyos hardvert. Ez azért nem mindegy."No meg ezek a cégek még mindig pénzből élnek, üzletileg nem éri meg ha sokáig használsz egy kártyát."
Én is pénzből élek. Nem fogom csak ezért lecserélni, amíg 100%-os az eszköz. Ez őrült fogyasztói hozzáállás, linuxom van, ne mondják meg meddig használom. Majd 2037-ben veszek újat. -
Vladi
nagyúr
válasz
kristof123 #21434 üzenetére
naon helyes, használja egészséggel.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #21421 üzenetére
Na ne szívass! Frissített driver se készül hozzá.
5 éves cuccról beszélünk, ezt mégis hogy képzelte a tisztelt gyártó???
Így tényleg kizárólag a nyílt driver marad, mint alternatíva és a linux. De egyébként arra a desktop feladatra, amire a gépek 80% használva van, bőven nagyon elég lenne egy rage is.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
"ost win alól nem látom a 40 gigás partíciót"
Mert a win nem ismeri a fájlrendszert. A total kommanderhez mondogatnak valami pugint, ami már tudja olvasni."vagy a grub nem ment fel tökéletesen"
De. A grub tökéletesen ment fel. A hdd-re.
biosban tedd csak át mint 1. boot eszközt. Nyomban elindul.2 dolgot tehetsz:
- rábeszéled a win rendszerbetöltőjét, hogy betöltse a linuxot.
- rábeszéled a lin rendszerbetöltőjét, hogy betöltse a windowst. -
Vladi
nagyúr
Erről jut eszembe srácok!
A nyílt drvieres írásomat kellene kicsit kibővíteni és aktualizálni. Nekem sajnos csak egy 4670-em van. Aki linuxot nyúz és ati/amd gpuja van, bármi 7000-től felfelé, mármint sima 7000-től.
és van kedve tesztelni egy kicsit, az privátban jelentkezzen már. Pár parancsot kell csak kipróbálni. Aztán ha van időm (tehát valahol október vége felé, mármint 2023
) összesítem, meg megírom tapasztalatokat.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MainFreme #21365 üzenetére
Azt a tárolót mindenképpen vedd fel. link, itt írják, hogyan kell. Lényegében 2 rpm fájt letöltesz, két katt és utána már csinálja neked, csak root jelszót kéri majd. Ez legyen meg, úgyis kell az a tároló.
Utána 2 választásod van:
- használod a nyílt drivert ami most is működik nálad és kézzel állítod be a kártya teljesítményét. ha lehűl elvileg magától leveszi a venti sebességét. leírásom
- feltelepíted az amd gyári drivert. Ez automatikusan megcsinál neked mindent, de jóval instabilabb lehet tőle a rendszered.
Az amd driverek mindig ilyen macerásak, ez a gyártó sara. Én az első megoldást választom mindig, neked is azt javaslom. Igaz, hogy elsőre nehezebbnek tűnik, de sokkal biztosabb a siker. A gpu teljesítmény meg neked nem valószínű, hogy kell majd.
-
Vladi
nagyúr
válasz
pushalias #20972 üzenetére
Ez egy nagyon rossz hozzáállás. A skype is for profit cég volt, amíg önálló volt. Most is az. Abból él, hogy én user használom a kacatját. Én teszek neki szívességet.
Tisztára, mint a kádár rendszerben. Örülj melós, hogy van egyáltalán tv-d....
Minden disztró ugyan azt a binárist kapja. Durván egy óra - megkávézással - csomagot csinálni belőle/disztró.
(#20974) CPT.Pirk:
Pont tegnap küzdöttem egy w7-el, mert nem akart nyomtatni. Ott a nyomtató, elmegy a dokumnetum. Amit kiírt: hiba. Jó kösz. S ilyenkor hiányzik nagyon nagyony egy terminál. Bedobok 2 parancsot és oda nyögi, hogy mi baja. Nem kell 1,5 órát kínlódni egy 3 perces problémával.
Amint a guin kezdesz gombokat nyomogatni, máris ott vagy, hogy nem tudod mi történik. ez nem nosztalgia. Ez egyszerű praktikum.
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
vamosip #20921 üzenetére
Win alatt is volt közben? Mert ntfs partíciónál előfordul, hogy win nem választja le rendesen. Ezt a linux kiszúrja és nem hajlandó normál wines leállításig felcsatolni.
Illetve de, de akkor más az eljárás.
Próbáld win alatt szabályosan leválasztani. Utána felcsatolja -e?
-
Vladi
nagyúr
válasz
weinmaker #20834 üzenetére
Hogyhogy nem bootol hdd-ről? Ezt nem egészen értem.
Még azt megpróbálhatod, hogy a /boot könyvtárnak a telepítéskor csinálsz egy pici saját partíciót, mondjuk 1 giga és azt fatra formázod. A többi lehet ext4. Ha már a rendszerbetöltő fut, és elindul a linux kernel, már mindegy, hogy a gép mit akar.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Jester01 #20641 üzenetére
Elég gyakori hiba, hogy a kezdő kérdező konkrét kérdésére válaszolnak. S nem az eredeti problémára.
Előfordul, ezért harapok.(#20642) |DavidWoody|:
Lényeg, hogy sikerült. Ennek egyébként nem technikai, hanem jogi okai vannak. Röviden: hivatalosan nem szállíthatja a zárt drivereket. Ehhez igazodik a leírás is. De az a tároló megbízható, használd nyugodtan. Az összes fedora telepítés 95%-n ott van. Megtalálod ott a kodekeket és lejátszókat is.
(#20643) bob.zxr:
Azzal csapok szét köztetek!
(#20644) CPT.Pirk:
Semmit se bonyolítottak el. Lényegében minden disztrón ugyan ez történik. Debianon is, csak ott kicsit másabb a megvalósítása.
(#20646) |DavidWoody|:
Akkor a csomag telepítőd bénázott valamit. Mit használsz? Érdemes grafikusan a yumexet megnézni.
Megy mostmár a dolog?Mindenki lerendezve? Akkor megyek befőzök egy kis céklát...
-
Vladi
nagyúr
válasz
|DavidWoody| #20637 üzenetére
nem nem!!
Nem így kell. Először vedd fel a tárolót: link.
Utána telepítsd a csomagokat: xorg-x11-drv-catalyst és kmod-catalyst
Kész.
(#20638) Jester01:
Számtalanszor kértem már, hogy a kezdőt ne vigyük a sötét erdőben. Ha hülyén kezdett hozzá, nem kell menni vele. Kezdje elölről.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Winner_hun #20557 üzenetére
Ha idős embernek készítesz gépet és tényleg csak 3 dolgot fog csinálni, akkor nem is a disztribúció a legfontosabb kérdés, hanem a grafikus felület.
Ha én csinálnám akkor xfce felület lenne. A szükséges 3 program, mondjuk firefox, skype és vlc player ikonját kitenni. minél egyszerűbb és könnyebben tanulható legyen.
Alá valami stabil disztrónak vagy centos vagy debian. Azokkal évekig elvan.
-
Vladi
nagyúr
-
-
Vladi
nagyúr
Hát... csajom meglátja besír.
Valami user frendlibb kéne. xfce-t nézem. Alul ez a panel, ezt hogy hívják?
-
Vladi
nagyúr
Netbookra (eee pc) milyen speciális guit javasoltok? Néztem a meego-t, de bedöglött. Van bármi más nem standard desktop?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Bussmann #20126 üzenetére
avg, clam, comodo. Hirtelen ezeket tudom javasolni. van nod32 is, azt szerettem régen, de fizetős.
(#20132) ZS3NI
Amennyiben van ilyen értékelése a szoftvereknek a tárolókban. Szerintem nincs. De amit a disztribútor kínál, abban általában megbízhatsz. Ha új vagy itt, akkor rakjad fel a csomagokat marokszámra és próbálgasd, hogy melyik program milyen.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Bussmann #20084 üzenetére
Ez ilyen régi ökörszabály. Olyan, mint annó a sok ram. Hát ma már rengeteg sőt feleslegesen sok a ram a legtöbb pc-ben.
pont ezért swapolni szinte soha nem fog, sőt nekem évek óta nincs. Viszont ha sokat swapol a rendszered, akármiért, akkor érdemes előre tenni a hdd-n, mert azt gyorsabban eléri. Igen, az olvasófej.
mod: lemradtam.
(#20090) Bussmann
Ha ugyan az a user neved és az id is, akkor a desktop beálíltásaid megmradnak. Nekem vagy 6-8 fedora kiadás óta ugyan az a home.
-
Vladi
nagyúr
válasz
siebener #19882 üzenetére
Itt az utolsó a lényeg. De a --pos kapcsolóval a helyét is mozgathatod, azt is be tudod állítani.
Ugyan ezt elvileg a monitoron is lehet. Az asztaliak általában tudnak olyat, hogy automatikusan bekalibrálja a képet középre. Mindkettővel csinálhatod.A szemöldököd befonását mindenképpen youtubera...
-
Vladi
nagyúr
válasz
debrejo #19699 üzenetére
Az a helyzet, hogy az unetbootin egy csomó disztrónál nem műkdöik. Ilyen általános megoldás, de szerintem egy kagyvasz.
Ha egy xy disztrót telepítesz, akkor használd a saját leírástá, az a biztos. link
(#19706) debrejo:
jah már nem aktuális. Anyósnak? :.... hmm...
Nagyon gondold meg mit telepítesz. -
Vladi
nagyúr
válasz
McSzaby #19668 üzenetére
Mittomé...
network démonnal. Jah az fedora.mod: várjál. Hol is olvastam erről.... hmm... jah igen, az arc linux wikiben.
ejnye.
-
Vladi
nagyúr
így már nem aktuális.
-
Vladi
nagyúr
válasz
albinolynx #19465 üzenetére
ha ubuntu alatt meg lehetett csinálni akkor a többi alatt is meg lehet. Csak kicsit másabb szerintem.
link
fedora alatt így megy. Felveszed az rpmfusion tárolót - úgyis felveszed - és felteszed a kmod-wl csomagot. Kész. -
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #19403 üzenetére
Szovjetek odébb viszik neked, semmi gond.
De az usában is játszanak ilyet, hogy ezt a templomot odébb kéne vinni 1000 km-re.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #19372 üzenetére
Végül is mindegy, csináld úgy, ahogy neked pászol. Csak tudd, hogy mit csinálsz éppen.
Én ilyenkor így szoktam: betervezem az os-ek méretét. Pl: win kap 15 gigát az elején. Utána / 10-et és /home is kb 10-et. Aztán marad a maradék valami tárolónak. De megcsinálom az összes partíciót és utána telepítek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #19361 üzenetére
Ez a gurb és a telepítő dolga. Nincs köze a particionáláshoz. Megcsinálod a partíciókat. Mindegy hogyan. Felteszed az egyiket, aztán a másik rendszert.
A telepítőnek kell(ene) látni, hogy van már ott egy másik os. a windows 100%, hogy nem csinálja meg neked, lényegében nem vesz róla tudomást. az mbr-be beírta a cuccait és kész. Onnantól a grub már nem tud indulni.Ezért szoktuk először a wint telepíteni, utána a linuxot. Mert ez általában észreveszi, hogy van egy másik os. Utána a grub bejegyzi magának. Általában annyit csinál csak, hogy elindítja a másik os rendszerbetöltőjét (chainloader) legalább is grub1 még így csinálta. Most grub 2 nem tudom pontosan mit csinál. Nekem fedora telepítő be szokta jól állítani.
(#19362) CPT.Pirk
Szerintem az a kulcsa, hogy nem hagytam már neki helyet. A teljes ssd ki volt osztva partícióknak, minden hely foglalt. Akkor kénytelen betelepülni az első sda1 partícióra. (c: )(#19363) joecontra:
Igen, így is lehet. w7 alatt ez hogy működik?
(#19370) sh4d0w:
Nehezen tudom elhinni. Ha települ a lemezre, akkor kezelni is tudja. Ergó látja a másik partíciót és látja, hogy van ott valami. anaconda erre azt mondja: other os és kész.
-
Vladi
nagyúr
válasz
ViZion #19339 üzenetére
Mondtad volna, hogy aki linuxot használ, olyan penge, hogy nem kell neki tanfolyam.
De ikszpések mit csinálnak jövő tavasszal?
Én fateromat még az éven átállítom valamire.
mod:
ninjának: nekem w7 felment 100 megás partíció nélkül is! Annyi, hogy előre be kellett particionálni. Megmutattam neki, hogy oda kell tepeülni. Aztán felment a fedora 17 és minden gond nélkül van dualboot.
Tehát: a hiba vagy önben, vagy az ön disztribúciójában van. -
Vladi
nagyúr
válasz
siebener #19225 üzenetére
xrandr programmal kellene megnézned:
Jah terminál parancsok lesznek, kapaszkodj.
xrandr -q
Ezzel megnézi, hogy milyen felbontásokat tud a rendszered.
Kb ilyeneket fog kiírni:Screen 0: minimum 320 x 200, current 1024 x 768, maximum 1920 x 1440
VGA connected (normal left inverted right)
1920x1440@60 60.0
1920x1440 60.0
1600x1200@60 60.0
1600x1200 60.0
1280x960 60.0
640x480@60 60.0Innen látod, hogy a VGA a kimenet, amivel a monitorra kötötted. VAgy valami más. Utána próbáld meg kézzel beállítani a felbontást:
xrandr --output VGA --mode 1024x768
Ilyen formában.
Mert szerintem az van, hogy az x elindul ugyan, de nem tudja rendesen beolvasni az adatokat. Ezért nem is tud rendes felbontás állítani. Ez driver gond lehet.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #19190 üzenetére
Én meg ezt a rolling hozzáállást nem szeretem.
Ennek is van előnye és hátránya is.
Hátrány, hogy ha nagyon megbuggyantanak frissítéssel, simán széteshet az egész kóceráj.Pl: kernelt nem váltunk csak úgy stabil kiadáson. Enterprise linuxon például még ilyen 2.6.32 van.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #19187 üzenetére
Mert van egy xy feature, amit megcsinálnak kiadásra. Utána azt csiszolják.
De egyébként fene sok respin van, brutál egyszerű a fedórából saját személyre szabott iso-t csinálni.
Kb ilyen next next finish szintű. Jó hát kicsit bonyolultabb, de pár óra olvasás után te is meg tudnád csinálni.Van sok hivatalos, meg felhasználói. Hát miért ne csinálnának? Ha te telepíteni akarod 3 hónappal kiadás után, ne kelljen 435210 frissítést feltenni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
#35202114 #19183 üzenetére
Milyen desktopod van? Szerintem valami hülye effekt akarja használni a 3d enginedet, de nem tudja, ezért cpu-n dolgozik.
Ezt miért erőltetik a disztribútorok? Szépen szolidan, alacsony fogyasztással... ez linux vazzee!!!
Ez nem neked szólt, csak dühöngök.
Megnéztem, a disztrók még mindig default kikapcsolják a radeon energia kezelést. Kézzel vedd le és kész. link.
(#19185) CPT.Pirk:
A francot... csak 1-2 okos lát 1 bugot és csipog.
Egyébként volt respin, tehát a kiadás utáni kiadás az összes frissítéssel. Meg vagy 2 hét és 19.Élsimításra gondolsz? itt nézd meg: link
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #19181 üzenetére
Biztos, hogy megoldható. Ez egy sima órajel állítás, már nagyon régen tudja a radeon driver.
Annyit kell tudni, hogy régen úgy volt 1-2 éve, hogy alapértelmezetten nem vette le az órajelet. Így kerültek kiadásra a disztrók. Mert a funkciót még nem vették stabilnak. Nem is volt az, mert órajel váltásnál bevillant a képernyő. Kicsit zavaró.
A mai napi helyzetet nem ismerem. Nemsokára jön a fedora 19, akkor ránézek.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #19111 üzenetére
"zárt Catalyst driver és az xvba-video csomag"
Meg az xorg, és a kernel. Nameg a videó lejátzsó program. Ha ezt mind egyeztetted, és nem esett szét az egész a sok réteg bugjai miatt, akkor már mehet is a dolog.soha nem lesz nyílt uvd driver a radeonhd-ben, mert a videók titkosítását is ki kéne adni hozzá.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Sub-ZeRo #18884 üzenetére
Igaz nem engem kérdeztél, de én például így csináltam:
Mielőtt telepítettem linuxot, ismertem az alap dolgokat: fájlrendszer, grub, csomagkezelés, fstab.
Csak ez után tettem fel életem első linuxát ubuntu 6.06 64 bites. (Nem röhög!)
Igaz a grafikus felület egyből eldobta magát, a fedora 5-ön meg nem. Hát így lettem fedorás, off vége.2-3 hónapig csak szoptam vele, semmit se tudtam. De gyűrtem, olvastam kérdeztem, csináltam. 3 hónappal később meg ültem a monitorral szemben, hogy a forrásból telepített program is fut és semmi dolgom. Most mit csináljak?
Nah hát azóta lényegében csak használom 1-2 dolog meg rám ragadt idővel.
Ez így megy. Attól meg mindenki a falba veri a fejét, hogy x megkérdez valamit, leírom: csináld a b-t. Erre csinál h-t.
Utána meg jön, hogy elege van a szopásból...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vicces képek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- World of Tanks - MMO
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest