- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Google Pixel topik
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
galaxy55 #97442 üzenetére
Olyan megkötéssel, hogy nem lehet hálózaton.
Mondjuk attól még szükség lehet a szigorú biztonságra, hogy nem megy fel a netre.
Pár hónapja felraktam Fedorára az USBGuardot kíváncsiságból. Egyetlen bibi volt vele, hogy nem állítottam be... Újraindítottam a gépet, majd se billentyűzet, se egér nem működött.
Az is egy biztonságos rendszer volt, főleg, ha még ráadásként kihúztam volna a netkábelt is belőle.
-
válasz
urandom0 #97435 üzenetére
Viszont a TW nekem küldött valami alerteket valami logtext akármiről. Nem csináltam róla Screenshotot, mert nem tartottam fontosnak. Fedoránál ilyen alert nem volt.
Talán csak annyi, hogy TW-ben frissebb a kernel?
Kernel hardening index is van, talán az is nyom valamennyit a latba, nem tudom. Esetleg a viszonylag vadiúj csomagok miatt paranoidabb a rendszer védelme is, mint Leapnél, mert így állították be. Ami viszont jó pont.
-
válasz
tordaitibi #97426 üzenetére
Biztosan számít a rendszer és vele együtt a csomagok életkora is, mert a biztonsági frissítéseket már nem kapják meg, kivéve, hogy gyanítom Ubuntu Proval használod, ami 10 év támogatás.
Tegnap olvastam, hogy az amerikai haditengerészet valami ősöreg Red Hat verziót is használ, de gondolom az is egy speciális eset, mert arra kaphatnak frissítéseket a fejlesztőtől. -
válasz
tordaitibi #97421 üzenetére
-
Egy kérdés felmerült bennem, illetve már többször is, de nem tartottam elég fontosnak. Eddig... Talán hallottatok már róla, hogy van ez a Lynis system audit tool, ami azt csinálja, hogy leteszteli a gépedet biztonsági oldalról, majd osztályozza 1-100-ig és javaslatokat tesz, hogy mivel tudnád ezt az értéket javítani.
Van értelme hétköznapi usernek ezzel foglalkoznia? Ha a Debianom, csak 60 pontot kap, az gáz? Nem értem az egészet. -
-
-
válasz
sh4d0w #97256 üzenetére
A Debian tényleg nagyon jó, egyedül a régi csomagok miatt váltottam Fedorára. Viszont utóbbiban két dolog zavar, bár azt nekem nem igazán kell piszkálnom elvileg, mert gyárilag hangolva jön. A SELinux és a Firewalld. Debianon AppArmor és UFW van, utóbbit viszonylag könnyen tudom kezelni kezdő létemre is. Másik izgalmas dolog a Debianban, hogy nincs az az Enterprise Linuxoknál jellemző szarakodás, hogy valamelyik csomagot biztosítja, valamelyiket meg nem, mert az ütközik a policyval. Adjál hozzá valami külső third-party tárolót, azzal meg megint lesz majd ütközés és kínlódás. A Debian egyben ad mindent, amit akarsz, kodeket, médialejátszókat, firmwareket, stb. Csak régieket.
-
-
-
válasz
Fire/SOUL/CD #96758 üzenetére
Semmi gond nincs!
-
válasz
Fire/SOUL/CD #96754 üzenetére
Nem. Azokra a szenzorokra lennék kíváncsi, amiket a HWiNFO képes kiolvasni. De mégegyszer nem ismételem el magam, mert már fáraszt.
Ne érts félre nem személyeskedek, de már unom magyarázni, hogy igen, körbejártam a témát és a Linux ilyen téren egy fos. Ennyi. Részemről téma lezárva és engedjük el ezt a Windows témát. -
válasz
Fire/SOUL/CD #96752 üzenetére
Ismerem. Öreg csomag tudtommal már nem is fejlesztik. Ez inkább arra jó, hogy megmondja mi van a gépben, nem pedig arra, hogy azt mondja meg, ami benne van, az milyen állapotban van és mit tud.
-
válasz
I02S3F #96749 üzenetére
Két SSD van ebben a gépemben, az egyiken Win, másikon Fedora. Egyszerűen nem tudom megkerülni a Win diagnosztikai programjait, a HwINFO annyira részletes adatokat ki tud olvasni a hardverekből, amire Linuxon nincs alternatíva, de valamikor a közelmúltban már panaszkodtam is erről itt a topikban. Ez van.
-
válasz
tordaitibi #96739 üzenetére
. Semmi, elnéztem.
Szerk.: De mondjuk mégsem néztem el, mert azt írtam, hogy jó lenne egy frissebb rendszert használni, amiben eleve benne vannak az yt-dlp függőségei. Nekem Debianon a tavalyi csomagok nem működtek, Fedorán viszont jelenleg nincs probléma.
-
Humblebundlen megakciózták ezeket a Linuxos tankönyveket. Nem tudom mennyire jók, de azért gondoltam megosztom itt is a linket. [link]
-
Ezt láttátok már? -> Dev boots a PC from Google Drive cloud storage
-
Arra a kocsira én is kíváncsi lennék! Bár az enyém is pont ilyen, csak éppen közel 20 éves.
De már egyszer ez is ott hagyott a kereszteződés kellős közepén... ugyanis a főtengely jeladó a nyári 40 fokban úgy gondolta, hogy neki elég lesz... Hiába nincs semmi baja a motornak mechanikusan, egy sz*ros elektronika miatt nem tudod elindítani.
De részemről off vége, mert csak Linux topik. -
Nem tudom, ehhez nem értek, viszont abban biztos lehet igazság, hogy a kőegyszerű dolgok egyszerűen csak működnek, valószínűleg a Linux alapú rendszerek is ezért népszerűek szinte mindenhová.
Most mondanék egy másik életszerű példát, amitől konkrétan herótom van és valószínűleg ez miatt sem lesz sokáig lecserélve a jelenlegi. Az autók. Tele számítógéppel, elektronikával, ami nélkül (vagy legalábbis egy kezdetlegessel is) teljesen működőképes maradna. Nem lenne a végtelenségig túlbonyolítva, számtalan újonnan hozzáadott hibalehetőséggel, mert minél több dolgot raknak bele újonnan, annál hamarabb elromolhat. És el is romlik. 50 milliós Merciben 30.000 km után motort kell cserélni? Ez a vicc! -
-
válasz
galaxy55 #96698 üzenetére
Egyfelől semmi értelme gyűlölködni, magát a felhasználói közösséget is minősíti, másfelől pedig azért sok olyan pozitív hozománya van annak a rendszernek/rendszereknek, amiket az a 600+ darab Linux disztró még évtizedek alatt sem tudott behozni, mert a MS mindig előrébb van jópár lépéssel.
Csak akkor használj Linuxot, ha szereted is, de azért fölösleges, mert utálod a Wint. Akkor a Wint kell szerethetővé tenni a saját igényeidnek megfelelő testreszabásokkal.
Szerk.: Kapitány megelőzött. -
válasz
tordaitibi #96691 üzenetére
Még mindig snapestől mindenestől 30Gb alatti rendszerpartícióm.
Debian XFCE-vel az egész rendszer 5 giga körül van, de szerintem az ilyen snapmentes cuccok is elég soványak ilyen szempontból.Miért kell másra erőltetni a Te vagy bárki más akaratát?
Erről szó sem volt, tanácsot kaptál, köztük tőlem is. De ha kínlódni akarsz egy 7 éves rendszerrel, akkor hajrá, bocs, hogy szóltam érte.
-
válasz
tordaitibi #96621 üzenetére
Én nem haragszom (mire is haragudnék). A disztrohoppolás nálam már nem igazán merül fel, mert megtaláltam azokat a disztrókat, amiket szeretek használni. Ehhez kell az önismeret is. Nálam az öreg gépen (LGA775) Linux Mint, a nagy gépen (AM4) meg Fedora Workstation van.
-
válasz
tordaitibi #96618 üzenetére
Őszintén kérdezhetek Tőled valamit? Szoktam olvasni a hozzászólásaidat, de eddig még nem akartam válaszolni, mert semmi kedvem vitatkozni és amúgy sincs semmi negatív érzésem veled kapcsolatban.
Miért szopatod magad állandóan? Nálad valami mindig elsz*ródik, ilyen 100 éve lefutott rendszereket használsz meg Opera böngészőt... nem lenne jobb valami olyat feltelepíteni, ami csak simán FUT? Semmi genyózás meg taknyolás nincs vele, hanem csak simán MŰKÖDIK?
Rakjál már fel egy Linux Mintet, vagy MX Linuxot, Fedorát, vagy valamit, ami csak simán működik. -
Ha fel van telepítve a kiegészítő, akkor utána az adott addon holnapján kattints a telepítésre. Itt jobb felső sarok, kék színű gomb.
-
válasz
urandom0 #96521 üzenetére
Jaja, aztán, ha ott van valami gebax, akkor csilliós összegű kár is keletkezhet egy pitiáner sz*r filléres spórolásból. Mert a Vargáné tápokat is azért vették bele a rendszergizdák anno az irodai gépekbe, hogy minél alacsonyabb legyen az adatbiztonság. Ezt is ki érti, mert én nem...
-
válasz
sh4d0w #96515 üzenetére
Értem, viszont nekem a történet is sántít egy kicsit. Kiadás előtt lévő film, aminek alsó hangon több tíz millió dolláros büdzséje van. ÉS NINCS RÓLA EGY KIB*SZOTT HÁTTÉRMENTÉS?!?!?4?!négy!?
Ezért nem hiszek el mindent, amit a médiában olvasok, mindenesetre érdekes történet. -
Így hangzott Oren Jacob visszaemlékezése 2012-ben a Net Web magazinnak az ominózus esetről, amely során valaki lefuttatta az rm -r -f * parancssort, ami egy könyvtár összes fáljának törlését indítja el. A helyzet tragikuma, hogy a projekt főkönyvtárára adták ki a parancsot, így a film összes addigi elkészült eleme és jelenete törlődni kezdett.
-
válasz
urandom0 #96456 üzenetére
OpenSUSE-val nekem a kodek telepítés a bajom. OBS-sel szoktam csinálni, mint szerintem a userek 90%-a, aztán folyton valami ütközési gondja van neki. YAST meg igazából egy jó dolog, főleg ha ilyen több felhasználós környezetbe kell munkahelyekre, úgy szuper rendszergazdáknak. De otthon nekem totál felesleges.
Szerk.: bár azthiszem telepítésnél YAST nélkül is lehet telepíteni, csak a szoftvereknél a pipákat ki kell venni a listából. -
válasz
daninet #96451 üzenetére
Fedorán vagyok pár hónapja, az is elég jó és viszonylag új csomagok is vannak benne. Szintén nem játszok már pár hónapja és ilyen alap dolgokra a Mint és az MX Linux is meglepően jó. Az MX-be sok hasznos eszközt beleraktak, ami tényleg jó és használható.
Fedora Workstationt próbáltad-e már? -
Köszi a válaszokat, így már értem!
-
Mi a különbség a sudo user és a root user között? Még mindig nem értem. Ha van sudo jogosultságom akkor elvileg ugyanazt meg tudom csinálni, mint a root user, még ha az utóbbi zárolva is van. Akkor ez még mindig nem teszi a dolgot biztonságosabbá, hiszen, ha megtudják a sudo user jelszavát, akkor ugyanúgy lehet randalírozni a rendszeren.
-
-
Sziasztok,
Zram-ot systemd mentes disztróban is be tudok állítani? Lényeg, hogy külön swap partíciót nem csinálnék, hanem a RAM-ban szeretném, hogy menjen a "téma".
Debianon nagyon könnyű beállítani, de Devuanon (sysvinit) ötletem sincs, hogy hogyan lehetne. -
válasz
tordaitibi #96280 üzenetére
Én annyit írtam csak, hogy memtestnél az 1 pass nem ér semmit De manapság már nem csak memtest86-ot használnak, hanem van valami más, mert az előbbiről kiderült, hogy nem az igazi.
-
válasz
tordaitibi #96276 üzenetére
1 pass nem pass.
-
Devuan lett XFCE-vel.
..,,;;;::;,.. ****@devuan
`':ddd;:,. -----------
`'dPPd:,. OS: Devuan GNU/Linux 5 (daedalus) x86_64
`:b$$b`. Host: ESPRIMO P3521
'P$$$d` Kernel: 6.1.0-21-amd64
.$$$$$` Uptime: 30 secs
;$$$$$P Packages: 761 (dpkg)
.:P$$$$$$` Shell: bash 5.2.15
.,:b$$$$$$$;' Resolution: 1280x1024
.,:dP$$$$$$$$b:' DE: Xfce 4.18
.,:;db$$$$$$$$$$Pd'` WM: Xfwm4
,db$$$$$$$$$$$$$$b:'` WM Theme: Clearlooks-Phenix-Sapphire
:$$$$$$$$$$$$b:'` Theme: Clearlooks-Phenix-Sapphire [GTK2]
`$$$$$bd:''` Icons: Deepsea [GTK2]
`'''` Terminal: xfce4-terminal
Terminal Font: Monospace 12
CPU: Intel Core 2 Quad Q8300 (4) @ 2.499GHz
GPU: AMD ATI Radeon HD 5670/5690/5730
Memory: 360MiB / 7939MiB -
Köszi a válaszokat!
Egzotikus rendszerekkel az a bajom, hogy egy jó része valami kérész életű és "one-man" projekt, ami abszolút felejtős.
Feldobok rá egy Debiant... abból baj nem lehet. Esetleg, amit urandom0 kolléga ajánlott Slackwaret megnézem, de már sok "rosszat" hallottam róla.A telepítés se egyszerű.
-
Köszi a válaszokat! Ezt a musl dolgot nem igazán vágom, de akk. inkább nézek valami könnyű rendszert. LGA775-ös gép, Q8300 (4 mag 4 szál) proci, HD 5670 VGA, 2x4 GB DDR3 ram és egy SSD. Csak ki szeretném hozni ebből is a maxot, de azért legyen egy olyan kezelőfelület, amit nem kínlódás használni.
Valószínűleg XFCE-t fogok feltenni neki, csak még a rendszeren agyalok, hogy melyiket? Minél könnyebb, bloatmentes legyen, az Alpine pedig nevetségesen kevés RAM-ot használ, de igazából nem csak a ram lenne a fontos, hanem a procit se terhelje semmi háttérben futó, szükségtelen folyamat. -
Alpine Linuxot használtok-e? Állítólag régebbi, mai viszonylatban gyengébb képességű számítógépekre nagyon jó. XFCE asztali környezet a legkönnyebb, amit tud.
-
Debian Sid alatt egy 0,5 másodperces (!) login delayt fedezett fel, ami gyanússá vált neki.
-
Ha már mémek. [link]
-
9.5-ös Proton GE megjelent. Vajsimán fut vele a kedvenc gamem.
[link]
-
LOL. Szerintem már évezredek óta azt várja az emberiség, hogy egyszer igazán beüssön az apokalipszis. Valahogy nem jön össze. Talán a természetes emberi viselkedés része, főleg ezen az éghajlati övön, hogy az emberek mindig készülnek a télre, mindig tartalékolnak, halmoznak, mint a mókusok. Valahol szerintem a gyűjtögetés egy egészséges dolog, egészen addig, amíg valaki teljesen haszontalan és értelmetlen dolgokat rakosgat el.
Az öreg számítógépeknél is megfordult már a fejemben, hogy azok a gépek, amik most a szemétdombon állnak, de még működnek... ha tényleg lenne egy apokalipszis, akkor pár ilyen gép a hozzájuk tartozó szoftverekkel nagyon sokat érnének. Most meg kb. ingyen se kell senkinek. Érdekes dolgok ezek. -
válasz
PCProfessor #95712 üzenetére
Az érthetőség kedvéért:
Terra: A Terra latin eredetű női név, jelentése, föld. Magyarországon 2021-ben vették fel az anyakönyvezhető utónevek listájára. A római mitológiában Terra a föld istennője, Tellus néven is ismert, a görögöknél Gaia a megfelelője. [link]
Tera: A tera egy prefixum az SI-rendszerben, mely az egység 10^12-szeresét, azaz 1 000 000 000 000-szorosát, tehát ezermilliárdszorosát (billió) jelenti.
-
-
válasz
CPT.Pirk #95700 üzenetére
Köszönöm!
Egyébként próbálkoztam pár dologgal és olvasgattam Reddites bejegyzéseket, ezen a téren is van azért fejlődés és azért maradjunk annyiban, hogy a Windowsos játékok is már nagyon jól futnak Linuxon, szóval szerintem teljesen jogos egy részletekbe menő hardverkiolvasó szoftver szükségessége Linuxra.
Amit találtam:
Zenpower3: [link][link] Githubon érhető el, vagy Fedorához találtam Copr repót. Hőmérsékletet, feszültségértékeket, teljesítményt monitoroz, akár magonként is. Nyilván Ryzenekhez lett megírva, azokhoz elég hasznos. GTKStressTesting csomaggal kiegészítve egész jó kis procihűtő tesztet lehet vele levezényelni.Geekbench: [link] Elég népszerű cross-platform benchmark, bár a pontosságát néhányan kifogásolták, szerintem Cinebench híján ez az egyik legjobb megoldás procira.
GtkStressTesting (GST): [link] (fenti képen) nálam elég jól meggyúrogatta a procit, csodálkoztam is, hogy az 5600x hőmérséklete így felment... Geekbench alatt 60 fölé nem ment.
Ryzen SMU: [link] Ezt végül nem sikerült használatba vennem, mert az itt látható GUI-hoz valamilyen lib hibát kaptam a termináltól. Ezen már vannak érdekes adatok!Psensor: [link] Ez meg szerintem már egy elég régóta ismert csomag, tetszik benne, hogy grafikonos formában naplózza a hőfokokat. Ezt azért lehet(ne) pár dologra hasznosítani.
-
-
válasz
CPT.Pirk #95689 üzenetére
Egy dolog nekem nagyon hiányzik Linuxról... Bocsánat, 2, 3... HWiNFO64 és egyéb tuningszoftverek. Meg lehet lenni nélkülük, de alternatíva az egészen egyszerűen nincs. Linuxos szoftverek nem tudnak annyi adatot kiolvasni a hardverekből, mint a Windowsosok, ezen még van mit dolgozni.
-
válasz
tordaitibi #95651 üzenetére
Ha 32 bites a gép, akkor egy friss Debiant is érdemes megfontolni, de persze megértem, hogy egy 6 éve belakott gépet már nem akarsz újrahúzni.
-
válasz
tordaitibi #95648 üzenetére
Frissebb Ubuntu nem játszik?
-
válasz
tordaitibi #95644 üzenetére
[link] Ebben csak a válasz van benne, hogy miért? De ez sem megoldás a problémára.
Szerk.: jók ezek a snapes dolgok, de "kár", hogy nekem ezek kimaradtak. -
válasz
tordaitibi #95642 üzenetére
Tegyél fel a frissítésig egy másodlagos böngészőt. Firefox, Chromium, Brave, G. Chrome.. van ott elég sok lehetőség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 10***(X) "Zen 6" (AM5)
- Kerékpársportok
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Medence topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- PlayStation 5
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Milyen processzort vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32 RAM RTX 5060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest