- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Leesett a kamionról több millió eurónyi Z Fold7
- Garmin Venu X1 - vékony, virtuóz, váltságíjas
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- iPhone topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97509 üzenetére
Pedig amúgy a kernelek között túl nagy eltérés szerintem nincs, legalábbis ami azt indokolná, hogy egyik disztró tök jól fut egy adott hardveren, másik disztró meg olyan bugokat csinál, hogy az ember csak les...
Na, még egy dolog így estére
Ha valamelyik virtuális konzolról indítom újra a rendszert, kapok jó pár sor, szép narancssárgás hibaüzit, meg betűk helyett négyzeteketVideó >> https://streamable.com/6sje1n
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97507 üzenetére
Sima full HD-s monitorom van, de ha sok ablak van megnyitva, kicsit összetömöríti, hogy kiférjenek a gombok:
Azt az elrendezést, amit mutatsz, én nem szeretem. Én azt szeretem, ha lehetőleg mindig látom, hogy melyik ablakban mi fut. Minden oprendszeren az első dolgom kikapcsolni ezt az csoportosítósdit.
Fedora-n működött Cinnamonnal ez a szövegkiírás?
Nem, ott is pont ezt csinálta.
De egyébként sem szeret engem az a Mint
Most azzal szórakoztat, hogy itt, Firefoxban fel akarok tölteni egy képet, rákattintott a fájl kiválasztására, a fájlválasztó ablakban a képek mappára, és néha nem tölti be a tartalmát. Ha kilépek-visszalépek, akkor jó. Nemoban közben mindvégig jó. -
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97499 üzenetére
Ja, valószínűleg dolgozott valamit a cache-n...
De most megint van egy nyűgöm
Mondjuk ez csak apróság, és csak nagyon ritkán jön elő. A panelen néha összeugrik egy-egy ablak gombja:Ha bemegyek a kisalkalmazás beállításaiba, és átállítom, hogy ne legyenek ablakcímkék, és visszaállítom, akkor megint jó.
-
válasz
ubyegon2 #97500 üzenetére
Nincs FB fiókja.
Én meg még az életemben sehova nem léptem be se fb. se google accountommal, pláne nem ergya oldalakra.
Ja de. A Facebookra meg a mailfiókomba
Fb.-t amúgy csak 3 szakmai csoport miatt tartom, asszem perpill 14 ismerősöm van. Utolsó posztom a saját hírfolyamomba 2023 októberi, megköszöntem a szülinapi köszöntéseket. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97475 üzenetére
A
csd-housekeepin
kérlek szépen a Cinnamon Settings Daemon Housekeepin modulja, ami arra jó, hogy "Handles the thumbnail cache and keeps an eye on the space available on the disk". Én nem raktam fel semmilyen plugint, ez gyárilag jött a Minttel. Igazából alig telepítettem fel eddig csomagot, az apt logom lényegében ennyi:Commandline: apt-get remove --purge -f -q -y ubuntu-pro-client ubuntu-pro-client-l10n ubuntu-pro-auto-attach
Commandline: /usr/bin/apt upgrade
Commandline: /usr/bin/apt install sshfs
Commandline: /usr/bin/apt install openssh-server
Commandline: /usr/bin/apt install tmux
Commandline: /usr/bin/apt install ffmpeg
Commandline: /usr/bin/apt install ubuntu-restricted-extras
Commandline: /usr/bin/apt install virt-manager
Commandline: /usr/bin/apt install vlc
Commandline: /usr/bin/apt install numlockx
Commandline: /usr/bin/apt install ./rustdesk-1.2.7-x86_64.deb
Commandline: /usr/bin/apt install gpaste-2
Commandline: apt-get remove orca speech-dispatcher
Commandline: /usr/bin/apt install nala
Commandline: /usr/sbin/synaptic
Commandline: /usr/bin/apt install kdeconnect
Commandline: apt-get install --assume-yes --option Dpkg:ptions::=--force-confnew libssl3t64 openssl python3.12 libpython3.12-minimal libpython3.12t64 python3.12-minimal libpython3.12-stdlib
Commandline: apt-get install --assume-yes --option Dpkg:ptions::=--force-confnew librados2 librbd1 dracut-install
Commandline: /usr/bin/apt install testdisk
Commandline: /usr/bin/apt install mcKisalkalmazásokból is csak azt a hármat telepítettem, de a Gnotes-t el is távolítottam.
A tegnapi eset óta amúgy nem volt gond az altatással. -
-
válasz
ubyegon2 #97491 üzenetére
"6 éves telóval bankolgatsz és ezer éve nincs security frissítés rajta? Ajajjj..."
Dehogy,
ennyire hülye még én se vagyok,
meg rootolt készülékre amúgy is kínszenvedés banki cuccot tenni.
Meg gapps és PlayStore sincs nekem, így már súrolja a lehetetlenség határát.Asszonykám telója naprakész, a bankkártyáink közösek, amit fusizok hazaadom
, abszolút közös kasszán vagyunk.
Az ő telója van hozzákötve a Google accountomhoz meg a kártyámhoz is. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #97491 üzenetére
Viszont a 4K-t Linux alatt Netflixen továbbra sem lehet megoldani.
1080P-t is csak böngésző plugin telepítésével. De még mindig jobb mint pl. a SkyShowtime, azt sehogy nem lehet nézni Linux alatt.
Sosem értettem mire jó ez a DRM-hez kötés a másolásvédelem miatt, mikor azonnal fent van így is minden torrenten, ami kijön streamingre...
-
válasz
ubyegon2 #97485 üzenetére
6 éve Icsekkezek androidos telefonon és pár éve tapasztaltam hogy egyszercsak kizárólag a gugli Chrome böngészőjéval működött, ki is írta hogy a "Szolgáltatáshoz telepítse Google-chrome böngészőt a Play áruházból"
Kaptak tőlem egy "finoman cizellált" mailt, reagáltak is és elmondták hogy közük nincs hozzá mert az appjuk csak átjáró a SimplePlay szolgáltatáshoz.
Nekik is megírtam a felháborodásomat, 3 nap múlva válaszoltak hogy neeeemnem, ők ilyet, dehogy, és csodák csodája, másnap működött megint a mobil Operával is az icsekk fizetés. Szerintem mások is jelezték hogy a q#rv@@nyátokat.
Nehogy azt hidd a kis hal nem eszi meg előbb-utóbb a nagyot.
Leírtam, csak hogy lásd a kibetérbeni szegregációt. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #97401 üzenetére
Arról van szó, hogy az Ubuntu naptári kiadási ciklusai nem férnek össze más projektek kiadási ciklusaival, az LTS-be már nem fért volna bele. Amúgy valamennyire logikus, hogy az úgymond nullás verziót egy új cuccból nem teszik bele egy LTS disztróba, én sem tettem volna.
Érdemben a 6.1-es plasma számolta fel a bugokat, amiket a 6.0 behozott a rakás újdonsága mellett. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #97371 üzenetére
Köszi mindenkinek!
A mirrorokat beállítottam, frissítéskezelőt beállítottam, ffmpeg telepítve, a szokásos dolgaimat bekonfiguráltam, és feltettem a két legfontosabb programot, a cetlit kisalkalmazást és a Gpaste kisalkalmazást
Mondjuk a Gpaste kisapp nem működik, azt mondja, nincs telepítve a Gpaste, pedig de.
Meg feldobtam a Gnote-ot is, de attól összeomlott szerencsétlen Cinnamon... ezt inkább nem erőltetem.A Cinnamont ismerem azért, használtam Fedora alatt. Kellemes, átlátható.
ha Ubuntuhoz vagy szokva
Én??
5 éve nem használtam Ubuntut. -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #97187 üzenetére
Ha nalad telepitve van a 22 Cinna, nezd mar meg legyszives
hogy a Szoftverforrasok -> Tovabbi csomagtarolok eleresi
utvonalon van nalad CD-ROM? [link] (ez a 21.3-ase.)Szerk.: Csakhogy az eddigi uj kiadasokat live-kent inditva is ki
tudtam venni a CD-ROM elotti jelolonegyzetbol a pipat. -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #97182 üzenetére
Meg tegnap delutan letoltottem, es live-kent inditva megneztem
A Mint 22 Cinn. stable-t.
Mit ne mondjak - nem vagyok tulsagosan elragadtatva tole.
- A frissiteskezelo reklamal a CD-ROM miatt - gondoltam, befogom
a szajat, es a Szoftverforrasok -> Tovabbi csomagtarolok-nal
kiveszem a CD-ROM elotti jelolonegyzetbol a pipat.
Csakhogy a Tovabbi csomagtarolok ablaka teljesen ures!
- A Hypnotix inditva (sok-sok csatorna nem indul) az olasz
filmcstornak kozott szorfolve, egy katt. utan bezarodott a
Hypnotix - ezutan semmit nem tudtam inditani - meg az
ujrainditas/ leallitasra sem reagalt (a kurzor mozgott!)
Csak a nyomogombos leallitas "segitett".
A 14.04 alapu Maya ota uj vegleges kiadason hasonlo problemakkal
meg nem talalkoztam.
HA telepitem, az majd 2-3 honap mulva lesz! -
válasz
ubyegon2 #96966 üzenetére
Eddigi beta tapasztalataim alapján azt mondom, mivel pár napja minden Mint fejlesztés frissült, így nemsoká véglegesnek minősítik a beta-t, lesz még talán egy nagyobb upgrade és ennyi. Nem is kell semmit tenni, 100%-ban azonos lesz a friss Mint 22 install-lal.
Ahogy látom három héten belül kiadták a végleges Mint 22-t, a beta megkapta a legutolsó Linux Mint repo frissítéseket(Cinnamon, Nemo, Xapps) és innentől már ez sem beta verzió, beállt a végleges állapotra. Cinnamon beta-t raktam fel megjelenésekor és eddig 100%-os volt.
Default még mindig x11, nekem mondjuk ez kifejezetten jó, de wayland viselkedésről így nem tudok mit mondani.
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6
Host: Mint-C-22-Latitude-5520 Kernel: 6.8.0-36-generic arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0 vt: 7
dm: LightDM v: 1.30.0 Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 nobleAnnyi változás van, hogy nem csinál a rendszer swap-ot default, így akinek kell, magának kell megoldania. Legalábbis 32GB RAM-nál nem csinál... Ennyi RAM-nál viszont érdemes kipróbálni az előző hsz-ban is linkelt Speed Up your Mint! írás javaslatai közül a
zswap
bekapcsolását és a/tmp to tmpfs
megoldást is. -
shadow1901
aktív tag
válasz
ubyegon2 #97070 üzenetére
+#97078 Petya XT
Köszi. Mondjuk miért keresnék más topot ha arra hajaz, illetve ezért még 1x végignyálaztam az összes beállítását, hátha én nem láttam valamit. VAgy tegyék bele egyiket a másikba, vagy a másik tanuljon nagyon sokat az egyiktől... Mikor erre lett volna szükségem psensorst találtam csak...Ezen felbuzdulva van valami android emulátor? Bluestacksot használtam évekkel ezelőtt windowson, jó is volt, de lelassította a sok pompa, illetve nem nagyon bíztam benne. Szereztem akkor egy telefont ami ma már szintén a végét járja. Steames műveleteket intéznék csak rajta. Azt sem gyakran. Semmi másra nem kell.
Próbáltam ezt a korábban említett Bliss OS-t , de virtualboxban nem hajlandó települni.
[Nem tudtam hozzá szagolni sem] -
cog777
senior tag
válasz
ubyegon2 #97048 üzenetére
Ezt irtam be:
sudo mount /dev/mapper/encrypted_partition_1 /home/zoltan/backup_mount -o rw,uid=zoltan
Azert az alapok mennek a mount eseten, atadtam honnan, hova es a modosito opciokat.
Egy kulso ssd-t probalok titkositani amit backupnak hasznalok. LUKS-al nincs meg tapasztalatom. Veracrypt-et hasznaltam mar de lassucska, Cryptomator jobb - felho kompatibilis, de szerettem volna LUKS-ot hasznalni remelve hogy gyorsabb. -
válasz
ubyegon2 #97033 üzenetére
Ez biza' komoly.
Tudod hogy butus, nyavajgós de kíváncsi is vagyok, egy próbát megért.
Gyakorlatilag egy agyoncsicsázott KDE felület, tele kedveskedő popupokkal, pl. máris csinálom, mindjárt kész stb.
Amúgy már nem emlékszek, valami RPM alapú és saját csomagtárolókat használ..? Valami ilyesmi...?
De nem jött be, ment a levesbe.
Efibootmgr, már többször használtam begyöpösödött agyú uefi rendbetételére. Natúrba, dehogy kellenek nekem a kapcsolók, a részletes terminálkimenet csak megzavarna -
válasz
ubyegon2 #97007 üzenetére
Fura madár ez az UEFI, elég sok plusz bejegyzést tett a EFI settingbe Ubuntu néven... Azért nehezen csak megoldódott a gond, először a Wines SSD-n bootolt Mint 21.3 kapott egy
sudo update-grub
prancsot, ez betallózta ugyan a másik SSD-n lévő disztrókat, de továbbra sem bootolt semmi, csak EFI settingben Wines SSD-re kattintva. Ott már látta a Mint 22-t, bebootolt és gyorsansudo grub-install /dev/nvme1n1
áthelyezte a GRUB-ot!Azért érdekes kavarodást okozott, hogy beraktam az előző NVMe SSD-t, az tuti! (arról nem is szóltam, hogy az elején többször is csak a Win volt hajlandó elindulni, nyilván az Újraindítás neki csak azt jelentheti, hogy csak ő van a világon egyedül)
Mindez kora reggel első koffeinadagolás alatt....(pedig azt hittem, majd most válik nagy cimborámmá az UEFI)
-
-
válasz
ubyegon2 #96987 üzenetére
"Amúgy jobb is így, mert a drága Windowsod nem fogja elbarmolni a GRUB-ot, mikor épp olyan kedve van"
Ez pontosan így van. De csak MBR alat, ott egyébként nyvajoghatnának a Windowst is használók a tipikus hiba miatt.Mmikor valamiért gyalulod a Linuxot, meghal a boot. Mivel az Linux grubra utaló útvonal megmarad az mbr-ba de tovább ugye nem tud lépni nincs hova.
És ez triviális, uefi előtt a fórumok tele voltak azzel, jajj a Linux belebarmolt a bootba és most nem indul semmi.
A fennti kijelentésed értelmét veszti UEFI alatt mivel ott nem felülírja hanem az efi partícióra melléteszi a boot bejegyzését akár 10-20 OS is.
Olyan még nem volt az univerzumba hogy egy Windows törölte egy bármilyen más os boot bejegyzését az efi partícióról.
Amire te gondolsz, hogy átveszi az uralmat, nem, max. előre sorolja magát a boot sorrendbe. De ugyanazt megteszi egy friss Linuxos efi telepítés is és ez nem a rendszerek hibája hanem nagyon sok uefi amikor a boot során talál egy új bejegyzést az efi partíción, automatikusan azzal indít.
Amit leírtál az uefi alatt lehetlen, soha nem töröl semelyik os se más os bejegyzést.
Sőt gyakran saját magáét sem, ha gyalulsz 10 os-t amik uefisek, utána manuálisan kell törölgetni a bejegyzéseiket az efiből mert felsorolja bootnál, holott az os amire a bejegyzés már rég nincs.
Ezeket én a legutóbbi disztrópróbálgatás után manuálisan takarítgattam el, az efin ott maradt a Deebian, a Mint, a Kubuntu és a Manjaro bejegyzése is, és bootnál fel is sorolta. -
lck
senior tag
válasz
ubyegon2 #96986 üzenetére
Háát, nem tudom..
Az Ubuntu ugye alapértelmezetten Gnome asztalt használ. Abban alapértelmezett a wayland ( talán 21.04 óta ) Ott a nemzetközi billentyűzetet hibátlanul kezeli.
Akkor nem értem hogy a 6os Cinnamon mit reszel félre, rá két évre - ráadásul az Ubuntu hibájából?!
Annál is inkább, hogy ez a probléma pl. Arch, Fedora és minden egyéb 6os Cinnamon esetén ugyanúgy fennáll. Ezt tudom, mert teszteltem.( amúgy annyira nem fontos ám, csak gondoltam én is kicsit abajgatlak a már-már vallásos cinnamon-áhitat miatt
)
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96989 üzenetére
Nehogymá itt egymásnak essetek.....megint. Nah nem mintha a topiklakók nem szeretnék olvasgatni, magam is jókat mosolygok
Mondjuk így kerek a világ.
Egyébként azt vettem észre, hogy nekem, aki annyira nem vágja ezt a linux témát, muszáj Windowst is tartanom, mert van, hogy át kell lépnem gyorsan, hogy megcsináljak valamit. És sokan vagyunk gyanítom.
Azért kezdtem linuxozni, mert érdekelt, nem szerettem a Windows adatvédelmi dolgait, idegenné vált a 10-estől. A 7-est a Mint váltotta. De mára megszoktam a Win-t is, tudom hogyan kell megfojtani, hogy ne pofázzon mindent haza, és nem egy rossz rendszer. Mind a kettő másban erős. És akkor ott vannak azok az emberkék, akik nagyon komoly hardverrel tolják kompromisszumokkal valamelyik linux disztrót, ez számomra érthetetlen. Van csak linuxos gépem, van ilyen vegyes felvágott, és van csak Windows-os. És ha valaki segítséget kér, akár gép összeszerelésben, akár telepítésben, vagy hálózati dolgokban, ne égjek már mint a rongy, hogy fogalmam sincs, mert évek óta nem láttam Windows-t.
A boot így marad, ha már így alakult. De ez egy produktív nap volt ezzel a a LM 22-vel. Tényleg f@sza lett. Ha már nagyon unatkozok, flagelláns módba váltok, és előveszem az Endeavour-t. Jelenleg pihenőidejét tölti egy külső SSD-n.
-
válasz
ubyegon2 #96981 üzenetére
Te tényleg zsigerből utálod a Windowst. Kollégának az égvilágon semmi de semmi gondja nem akadt sem a UEFI, se CSM mode, sem a Windows terén.
A Mintet véletlenül MBR módban telepítette egy teljesen külön ssd-re. Ha ez a UEFI meg a Win hibája, akkor ám legyen igazad.És végre egy értelmes emberke, mármint Petya XT.
1 lemez-Windows,
mégegy külön lemez=adatok
3. lemez-Mint
Ez így a korrekt. -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96981 üzenetére
Igazából nem nagy gond ez a grub kavar( plusz nem tudom, hogy most konkrétan mi a probléma, eddig ezzel a metódussal nem volt baj), csak kényelmesebb menüből kiválasztani, nem kell a gombócot nyomkodni. Ezen a gépen csak azért van Windows, hogy tudjak néha a Steam-en játszani (ez kb havonta 3-4 óra), így nem is nagyon kell az az SSD, de még gyurmázok rajta egy kicsit, emiatt nem telepítem újra.
Talán kétszer fogtam hozzá kézzel drivert telepíteni, több lett a halott, mint sebesült rendszer. Nem kísértem a sorsot.
Csak furcsáltam, azt gondoltam, hogy már lesz újabb. A 20.x-től ez a verzió van a Minthez. De egyébként teljesítményre rendben van, FPS ugyanannyi, mint Windows alatt a Valleyben, de ezen úgysem játszok.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96976 üzenetére
Egy dolog furcsa, hogy nem találja a Windows Boot Managert. Egy SSD, ezen Windows van(EFI), egy NTFS vinyó, ezen média és cuccok, lehet elb@sztam, mert a harmadik HDD re telepítettem a Mintet (MBR) és a rendszerbetöltőt is oda, nem akartam megkavarni a Windows SSD-t.
sudo update-grub
Ezzel ezidáig működött dual bootban, a Mint HDD-ről indul a gép. Apró kellemetlenség egyenlőre.
Induláskor ki tudom választani F8-al.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96976 üzenetére
Fogjuk rá, hogy elkészült. Kellemes meglepetés a rendszer, kicsit hiányolom az Nvidia 550.x drivert, egyenlőre a régi van benne. Viber megy .deb-ből, ami külön dicséretes. Semmi anomália nem történt. Hybrid grafika is szuper. Nálam jobban indított, mint a 21-es széria. Köszi a tippeket!
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #96966 üzenetére
Köszönöm!
Eddigi beta tapasztalataim alapján azt mondom, mivel pár napja minden Mint fejlesztés frissült, így nemsoká véglegesnek minősítik a beta-t, lesz még talán egy nagyobb upgrade és ennyi. Nem is kell semmit tenni, 100%-ban azonos lesz a friss Mint 22 install-lal.
Ez tök jó, ezért nem nagyon akartam feltenni, mert nem tudtam, hogy újra kell e majd telepíteni... A Flatpak-et engedik már? Azt olvastam, az tiltva van a bétában. Akkor lehet rászánom az időt, kicserélem a régit, ha nincsen nagy zűr vele. Nálam is csak főleg iroda és média. Semmi extra.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #96944 üzenetére
Miért nem az idei LTS kiadást linkelted?
-
Freeman007
senior tag
válasz
ubyegon2 #96937 üzenetére
A kde meglehetősen hasonlít a megszokott windows-os felületre, így viszonylag könnyű volt átállnom 2-3 éve. Esetleg az ubuntunak is elérhető olyan live verziója (mint a kde-nek) ami pendrive-ra rakható, kipróbálható? ..a hivatalos weboldalon nem találtam, vagy vak vagyok..
A játék egyébként: Albion online
-
Freeman007
senior tag
válasz
ubyegon2 #96914 üzenetére
Meglehet mégis váltani kényszerülök...
Ubuntu 20.04.6 LTS -ről vélemény? Mezei júzer számára mennyire kezelhető egy kde neon után?
Egy játék ami minden platformon megy (mobil, win, linux) hivatalosan a fenti ubuntu verziót támogatja. Teljesen random módon (se játékszerver, se linux frissítés nem történt mégis veszettül sok lett a töltési idő egyes map-ok között), próbálom kideríteni, hogy mitől, illetve redukálni a lehetséges okokat - emiatt esélyes a linux csere...
-
-
I02S3F
addikt
válasz
ubyegon2 #96930 üzenetére
"szóval jóval gyengébb már a minőség..." - Szomorúan hallom! Kollégám egy pár éves használt Elitebook-ot kapott. Talán G840-et. Panaszkodott, hogy kevés rajta az USB port. És nem is hozzáértő, de mégis egy jó kritikát fogalmazott meg! A kijelző méretét is kritizálta azt hiszem.
Mondtam neki, hogy ez a trend. De hát gondolod érdekli őt? (Felteszem, jogosan!). -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96928 üzenetére
A li-ion cellák degradálódása amúgy nem lineáris. Egy darabig az elején elég lassan degradálódnak, aztán hirtelen gyorsan. Az típus függő, hogy a degradálódás gyorsulása mondjuk 200 vagy 500 ciklus után jelentkezik.
Ez okozhatja a "mióta átváltottam Linuxra, esett a kapacitás 30%-ot" példákat.
-
válasz
ubyegon2 #96914 üzenetére
"Tibikomám már leszedte volna helyedben a szenteltvizet még a pingvinek öregannyáról is! "
Így van mert jogos.
1 hónapja lettem kész keresztapám kisházával, villanyszerelés.
Milyen frappáns lett volna,
'Józsi bácsi minden kész, csak meg kell várnod pár updatet meg patcet.
Lesz majd áram a nappaliba, mindjárt kihozom a konnektor2.1-et, a wcvilágítás 1.0.1-et és lesz nemsokára melegvized is, a bojler1.1.4 javítás sajnos még nincs kész, Paksig leveri a kisautomatákat de ne csüggedj!
Két hét múlva jövök upgradelni
Kb. így van mostanság Linuxéknál, globálisan, szinte disztrófüggetlenül van mindegyikbe valami oltári gebasz. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96906 üzenetére
Erre utal, mégis csak egyetlen breeze van ami releváns lehet és pontosan itt
Arra gondolok, hogy lehet, hogy van egy Breeze téma, ami apt-vel lett telepítve, és van egy, ami pkconnal, és talán a kettő keveredik össze. Én megpróbálnám eltávolítani az apt-s változatot, persze, megfelelő körültekintéssel, nehogy elvigyen olyasmit, amit nem kellene.
Azért az OK, hogy a testing, unstable és developer verziók ilyenek, de amit próbáltunk, az a user edition!
Hát, pedig itt azt írják, hogy "Though KDE developers endeavor to minimize bugs and maximize stability, using the latest software the moment it’s released will inevitably result in a less stable experience compared to distros that delay software by days, weeks, or months."
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96886 üzenetére
Ez a hibaüzenet általában arra utal, hogy két olyan csomagod is van, amely biztosítja az adott fájlt.
Próbáld meg ezt:dpkg -S /usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml
Ez kiírja, mely csomagok tartalmazzák a Background.qml-t. Utána eltávolíthatod azt a csomagot, amelyik bezavar.
A Neonnál egyébként, tesztdisztró jellege miatt, számítani kell az ilyen hibákra, főleg, ha apt-t is használod.
-
válasz
ubyegon2 #96885 üzenetére
"Rémlik a dolog, de ott valami más gond lehetett,"
"Tulajdonképpen" semmi gond nem volt, próbáltam valami újat megszeretni. Sikertelenül.
Debian szigorú, Kde Neon nem találta a neki kijelölt partíciót, Linuxmint elhasalt az EFI partíción, Ubuntu legfrissebb egy kalap sz@r deb vonalon.
Kb. ennyi, tényleg semmiségek ezek.
"Hiába szídtad volna a Linux csomagkezelését, mivel kiderült volna, hogy nem néztél utána a disztró doksikban, már megint!"
Soha.Működjön a "barátságos" Linux, már megint szögelésre buzdítasz
Meg man meg dokumentációkba kutakodásra.
"ha jól emlékszem a Discover-nek a cli-s megoldása a pkcon!"
Ezt én nem tudom. Az ősöreg rendszeremen mikor sipákol hogy frissítések vannak, az unattended upgrade elintézi a 80-90%-át viszont a maradékot nem tudja. azt csak a Discover.
Érdekes, lehet köze van ennek az elképzelésednek pkcon vonalon. -
-
válasz
ubyegon2 #96881 üzenetére
Error while installing package: trying to overwrite '/usr/share/sddm/themes/breeze/Background.qml', which is also in package sddm-theme-breeze 4
Most tudtam lefuttatni a frissítést, de a fenti hiba itt is előjött, sajna a teljesíthetetlen függőségekkel is hiába próbálkoztam...nem fog sikerülni ez a plasma6-ra váltás ilyen egyszerűen.
Elég minimál ismereteim vannak QT területen, így aki ismeri a KDE felületet, csak tud valami okosat javasolni... -
válasz
ubyegon2 #96881 üzenetére
Köszi, ez fontos lehet.
Én próbáltam ezt a Neont de a telepítő nem is látta azt a partíicót amire telepítettem volna így elengedtem.
Ezekszerint jól tettem mert ha felment volna és belefutok ebbe, biztos megint tordaitibi féle hangnembe jeleztem volna a nyűgjeimet, pokolba kívánva a linux híresen csodálatos csomagkezelését -
sh4d0w
félisten
válasz
ubyegon2 #96851 üzenetére
De olvastam, pont ezert irtam. Talalkoztam hasonlo esettel, nem kellett ujra inicializalni, csak a particio veget kellett rendesen beallitani, fsck es ment minden tovabb, adatvesztes nelkul. Ha ujra inicializalod, minden megy a levesbe.
Itt most mindenkeppen kellett, de ez pusztan mazlifaktor volt, semmi tobb.
-
sicc_innen
tag
válasz
ubyegon2 #96840 üzenetére
Köszönöm!
Most éppen sdl-nek jelölte a külső vinyót.Az fdisk ezt írta ki rá:
...
Disk /dev/sdl: 746,52 GiB, 801569726464 bytes, 1565565872 sectors
Disk model: HDWD130
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: DEA41345-AFD3-466C-B0D8-B84BBBD9C25D
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdl1 34 262177 262144 128M Microsoft reserved
/dev/sdl2 264192 5860532223 5860268032 2,7T Microsoft basic data
Ezt pedig az sgdisk:$ sudo sgdisk -v /dev/sdl
Caution: invalid backup GPT header, but valid main header; regenerating
backup header from main header.
Warning! One or more CRCs don't match. You should repair the disk!
Main header: OK
Backup header: ERROR
Main partition table: OK
Backup partition table: OK
Caution: Found protective or hybrid MBR and corrupt GPT. Using GPT, but disk
verification and recovery are STRONGLY recommended.
Warning! Secondary partition table overlaps the last partition by
4294966385 blocks!
You will need to delete this partition or resize it in another utility.
Problem: partition 2 is too big for the disk.
Warning! Secondary partition table overlaps the last partition by
4294966385 blocks!
You will need to delete this partition or resize it in another utility.
Partition(s) in the protective MBR are too big for the disk! Creating a
fresh protective or hybrid MBR is recommended.
Caution: Partition 1 doesn't begin on a 8-sector boundary. This may
result in degraded performance on some modern (2009 and later) hard disks.
Caution: Partition 1 doesn't end on a 8-sector boundary. This may
result in problems with some disk encryption tools.
Consult http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-4kb-sector-disks/
for information on disk alignment.
Identified 3 problems! -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96681 üzenetére
Itt az Ubunturól van szó, ahol nem érvényesül a mindenki eldöntheti elv!
De azt szabadon eldöntheti mindenki, hogy nem használ Ubuntu!
Szerencsére a Linux Mint eddig is mellőzte a snap-ot, eddig a flatpak volt opcióként a Szoftvertelepítőben, de a 22 Wilma már onnan is kivette.
Micsoda?? Egyáltalán nincs flatpak a repóban sem??
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96670 üzenetére
Nem jártam utána annak a sornak teljesen, de az nem a valós boot idő, feltételezem párhuzamosan futó dolgokról van benne szó. Nézd meg nálam:
systemd-analyze
Startup finished in 10.551s (firmware) + 1.787s (loader) + 3.766s (kernel) + 2.757s (initrd) + 3.112s (userspace) = 21.975s
De mindeközben:
systemd-analyze critical-chain
The time when unit became active or started is printed after the "@" character.
The time the unit took to start is printed after the "+" character.
graphical.target @3.110s
└─sddm.service @3.110s
└─systemd-user-sessions.service @3.085s +23ms
└─network.target @3.085s
└─NetworkManager.service @2.768s +316ms
└─network-pre.target @2.767s
└─firewalld.service @2.588s +178ms
└─polkit.service @2.619s +38ms
└─basic.target @2.585s
└─dbus-broker.service @2.540s +43ms
└─dbus.socket @2.538s
└─sysinit.target @2.537s
└─systemd-timesyncd.service @2.137s +400ms
└─systemd-tmpfiles-setup.service @2.086s +49ms
└─run-credentials-systemd\x2dtmpfiles\x2dsetup.service.mount @2.481s
Az a kiírt 3 másodperc az, amikor már megvan az asztal és ugrik fel a böngésző is.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96667 üzenetére
Neked nem az EFI-vel van bajod, hanem fölöslegesen fut ez a service:
NetworkManager-wait-online.service
ami a hálózat felállására vár. Asztali disztróknál erre nincs szükség.https://askubuntu.com/questions/1018576/what-does-networkmanager-wait-online-service-do
A másik jelentős cucc nálad az
apt-daily-upgrade.service
, ami azt hiszem az unattanted-updates miatt van, de már régen használtam apt-os disztrót, nem tudom ennek futnia kell-e a boot során. -
válasz
ubyegon2 #96667 üzenetére
már nem tudtam szerkeszteni....
ubyegon@LinuxMint-Cin-21-3-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.581s (kernel) + 10.468s (userspace) = 16.050s
graphical.target reached after 10.456s in userspace
ubyegon@LinuxMint-Cin-21-3-8570p:~$ systemd-analyze blame
6.441s NetworkManager-wait-online.service
5.623s apt-daily-upgrade.service
2.033s zfs-load-module.service
1.263s grub-initrd-fallback.service10 évvel öregebb notin legacy-val ősöreg SATA SSD-n épp feleannyi a bootidő.
Mindkét install pár napos belakatlan Linux int Cinnamon. Utóbbit simán le lehetne vinni 6sec alá, ahogy nézem.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96664 üzenetére
Azért kérdezem, mert mostanra a disztrók többsége Plasma 6-on van és egyszerűen csak működik nagyon sok embernél, különben elárasztotta volna a shitcunami a netet.
Sima KDE Neonra még azt mondom oké, de Neon testing alatt tapasztalt dolgokat szerintem ne jelents ki általános érvényűnek.
#96665: mi köze az EFI-nek a bootolási sebességhez? Nem lehet semmi. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ubyegon2 #96659 üzenetére
Ez hogy sikerült? Szerintem a KDE4 idején láttam utoljára plasmás hibabejelentő ablakot.
Nick videóját nézd meg Plasma 6.1 témában... [link] Nem lehet, hogy valami nálad nem okés ha annyi hibát tapasztaltál?tordaitibi: a Thunderbird egy érdekes madár volt, mert sokáig tetszhalott volt. Az utóbbi időben viszont érdemben hozzányúltak és jót is tett neki. Amúgy a nagyon régi verzióval előbb-utóbb belefutsz majd olyanba, hogy pl. nem ismeri az OpenAuth2 azonosítást, ami már mindenhol alap.
-
válasz
ubyegon2 #96656 üzenetére
Uby nem igaz, mindig ezzel jössz.
Az a kb. 10 régi Wines szoftverem soha nem okozott gondot a Wine-nak.
Lehet tényleg maradi vagyok, de pl. abban mi a bűn hogyha egy 15 éves portable Thunderbirdet használok, amibe megvannak akkortól az összes fontos levelezéseim?
vagy mi azzal a probléma hogy egy 2003-mas MP3 lejátszóm van? Azóta semmi gyökeres váltoás nem történt MP3 vonalon, tudja a VBR-t is, akkor ha nekem tetszik, miért újítsak?Mégegyszer, MOST PONT nem az bajom amit sokadszor írtál, nagyon nem hanem most a rendszer tett keresztbe.
Igen Snap, de basszus, hát a Snap nem Linux része...? De igen. Mert itt utáljátok sokan, ettől függetlenül nem kéne elmenni mellette, sz@rni rá mert tolják rendesen a konténeres megoldásokat.
És ha már innen nézem akkor pont TI vagytok a maradiak, nem? Mivel utálkozva nem vesztek tudomást egy már régen bevezetett és használt Linuxos megoldásról! Így megközelítve, most akkor ki a maradi?
Én, aki nyitok minden megoldás felé, kitapasztalom,
vagy aki nem fogadja el hogy ha valaki véletlenül Snapet használ? Ki az akkor aki be van csontosodva?
Ha egyszer idejön egy zöldfülű és Urambocsá magát a sátánt idézi egy Snap kérdéssel, annak nem, nem segíthetünk sajna mert bár tudjuk hogy létezik, DE:
nemkell ez
hülyeség, szar
utáljuk
mivel utáljuk, nem foglakozunk vele ezért hülyék vagyunk hozzá
nem érdekel
lesz@arjuk, mi még debhuszárok vagyunk
stb.
de ez a megoldás? Nem.Én megtettem hogy egy komplett Snap appot kicsomagoltam, átírkáltam benne amit akartam és visszacsomagoltam. Mint mikor anno az Android apk-kat kellett hekkelnem. (szerencsére ezt legalább nem kell újrahashelni meg aláírni).
Most akkor ki a maradi...?
Most egy gépnév átírás után meghalt a böngészőm. Nem, NEM 15 éves wines appom halt meg!!! Egy naprakészen friss Snap szoftverem.
Mivel (állítólag) egy Linuxot ilyenkor nem újratepítünk, nem a szoftvert újratelepítjük (ez véletlenül nem Windowsos gyakorlat...? ) esetleg bezúzzuk az egész pc-t, hanem megjavítjuk.Ezért bátorkodtam feltenni a kérdést, és szerencsémre egy fórumtárs hozta a megoldást. Amit végrehajtanom sacc. 8 másodpercbe tellett. És megint minden jó.
Tudom megint nincs igazam. nem is lehet.
De kicsit rágódjanak már el a fennti sorokon az érdekeltek. -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96659 üzenetére
Melyik disztrón próbáltad a Plasmát? Az sem mindegy ám!
Fedorán és OpenSusén is Plasmát használok, Fedorán 6-os van, Suse Leap-en 5-ös. Fent van a KOntact, be van lőve a Radicale-os naptáram/todo listám/naplóm mind az összes gépemen, maga a Radicale pedig a Raspberryn fut. Úgyhogy össze meg vissza van szinkronizálva minden mindennel, de szépen működik is.
Az eseményeket be szoktam írni a naptárba, vagy ha pl. rendelek valamit a netről, azt is beírom, van külön szűrőm a rendelésekre, és ha megjön a csomag, azt is beírom. Vagy ha levelezek egy céggel, mondjuk kérek ajánlatot, azt is beírom, stb.
Szóval mondhatni, elég jól kihasználom ezt a részét, de még eddig nem volt gondom vele. Annyi, hogy Plasma 6-nál a beállításokban néhány opciót hiába pipálok be, nem marad úgy. De amúgy nem omlik össze, nem crashel. Pedig emlékszem, amikor a Plasma 5 megjelent, két csúnya kattintással össze lehetett omlasztani az egész Plasma Desktopot -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #96651 üzenetére
A linkelt írás azért értékes, mert mi, akik régebb óta benne vagyunk a témában, és nem okoz problémát a terminál használata, a problémák megoldása, hajlamosak vagyunk néha elfelejteni, hogy milyen szívásokkal szembesültünk az elején. Mert szerintem amiket Tibi leír, azok többségével mi is találkoztunk már, legalább egyszer az életben. Oké, persze, van a problémák közt olyan, ami egyértelműen user error, és olyan is, ami csak a Windowshoz szokás miatt van, de van köztük jópár, ami tényleg a disztró sara.
A kezdeti időszakban én is tapasztaltam olyat, hogy feltelepítettem a rendszert, otthagytam zárolva két órára, és mire visszaértem, a KDE asztali modulja összeomlott. Vagy, hogy az egyik nap működő valami másnap már nem ment. Vagy, hogy az Akonadi összeomlott, és mikor elindítottam a KMail-t, egy teljesen üres postafiók nézett szembe velem...
Az alvó móddal is elég gyakran voltak problémák, egyszer éjjel kettőkor arra ébredtem, hogy az elaltatott laptopom ott zúg teljes hangerővel a fejem mellett, mert felébredt, és nekiállt csinálni valamit olyan szinten, hogy még a képernyőzárolást sem tudtam feloldani.Az utóbbi néhány évben már nem nagyon találkoztam ilyen problémákkal. Fedorán voltak altatás gondjaim, de valamikor másfél-két éve azok is megszűntek. Nagyon sokat fejlődött a Linux az elmúlt pár évben.
-
-
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #96633 üzenetére
Termeszetesen olvastam az ajanlasodat.
Viszont, mast is olvastam - es nem olyan egyertelmu a dolog.
Vannak (voltak?) SATA M.2-es, es NVMe M.2es SSD-k [link]
A SATA M.2 SSD-nek kell a TRIM? ... Az NVME M.2-nek nem?
Ezt is erdemes elolvasni: [link]
Egyebkent most foglalkozom egy Samsung NVME M.@ -es SSD-re
torteno telepitessel (Manjaro 24.0.2)
Engedelyeztem/inditottam az fstrim.timer-t - idozitetten lefut.
A kezi TRIM-hez szerkeszteni kell az /etc/udev/rules.d
konyvtarat - ezutan mar az is lefut.(Kulso USB 3.2-es hazba szerelt NVMe M.2-es SSD-rol van szo.)
-
válasz
ubyegon2 #96558 üzenetére
Ja bocs gondos órát akartam írni az előbb.
" Ööö...ez meglepett, mert nekem az ilyesmi a csuklómon van mindig."
Iggen igen. Nekem is van már. Én feltöltöm, kikapcsolom és felakasztom a falra ugyanarra a konektorra, amiről fel szoktam tölteni. Úgy hogy a szobámban nem szabad sokat beszélni!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF A620M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800 XT 16GB ZALMAN I3 NEO Gigabyte 750W
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3058
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest