Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #95691 üzenetére
De használják, nem? Hát akkor meg? Kit érdekel, hogy lassú, szar, bugos, ha egyszer használják?
A trend most meg az, hogy Teams appokat írnak, mert a cégnek kell, és olyanokat írnak meg, amiket az ERP-t 25 évvel ezelőtt is tudnak. ERP-t csinálnak a Teamsből, olyan funkciókkal rakják tele, amiket egy Lotus Notes a 90 években már simán hozott. Csak ugye egy ilyen webes szar, mint a Teams, ezt 20x akkora erőforrásokkal csinálja meg, 30x lassabban...
-
válasz
sh4d0w #95663 üzenetére
Azt nem, mivel simán települt a több verzióval újabb is akár, viszont a rendszer nem vesz róla tudomást, megállt 3.6-on a tudománya.
Be van drótozva szerintem az agyába és ettől nem lehet eltéríteni.
Van több leírás hogyan lehet(ne) hadra fogni újabb verziót, végigküzdöttem magam ezeken de egyik sem sikerült és írják is hogy nem garantált a siker. -
válasz
sh4d0w #95660 üzenetére
Nekem nem lenne bajom, de sok szoftvernek igen
Ez már kb. 7 hónapja bajom, de sehogy sem lehet rávarázsolni 18.04-re a python3.6-nál újabbat, napokig szenvedtem vele, nem megy.
Viszont snap-ba mindig ott a legfrissebb python, mármint mivel konténeres, az appok amiknek kell hozzák magukkal. innetől két marék symlink és lőn öröm-bódottá, megy minden vajsimán.
Megoldva már régen, köszönöm a segítőkészséget. -
-
válasz
sh4d0w #95037 üzenetére
"A Windows-t es a Linuxot ne emlitsuk nyilt rendszerkent, mert a Windows pont olyan zart, mint a MacOS."
Rosszul fogalmaztam,nem a kódjára értettem hanem a szinte bármi szoftver telepíthetőségéree.
Pár 10milló .exe van a neten, erre értettem.
Droidra lasssan bezárul a kapu nem Googleplay appoknak, Mac az is ilyen, marad a Win a szabadság érzésével.. Ez a szabadság megvan Linuxon is csak nem kétkattintásos.
Így akartam fogalmazni a nyitottságot, bocs a félreérthetőért. -
törölt tag
válasz
sh4d0w #95037 üzenetére
"ha ezek az alapok ott lennenek mindenki fejeben"
Ebből kiindulva nincs kedved egy hétköznapi nyelven íródott fáintos kis blogbejegyzés írására a Logoutra, hátha páran vennék a fáradtságot és elolvasnák... A legtöbb biztonsági rés nem a Winben, Linuxban, akármiOS-ben van, hanem a fejekben (ezt az eü.-ben minden nap tapasztalom), szal sztem roppant hasznos lenne!
-
válasz
sh4d0w #95034 üzenetére
Hangos morfondír következik, aránylag rövidre fogva.
Hosszú téli északákon sokat olvasgattam a coreinfinity írásaidat és tudom hogy másképp közelíted meg a dolgokat.
Ugyanakkor ezekről több milliárd 1R user semmit nem tud és boldogan vidáman használja a rendszereit, legyen az bármelyik platform.
Droidon Gugliék eléggé jól gondoskodnak a biztonságról, Winen ezt megteszi Redmond, Almáék talán a legjobbak biztonság terén.
Cserébe durván zártak a rendszerek, eddig ezalól a Win meg a Linuxok tértek el. És igen veszem észre hogy Winen is egyre szigorodik minden, lassan vége a kétkettintásos kánaánnak.
Szegény Linuxosok, nos őket meg védi a kevés számuk, megint csak desktop vonalon gondolkodok.Ezek ellenére, az írásaidat és a net más ilyen irányú cikkeit olvasgatva, az a privát magánvéleményem hogy 100% biztonság nincs, nem létezik.
Könnyedén megtalálták a procik sebezhetőségét, törik a UEFI-t, kernel szint alatt hekkelik a rendszereket, Secureboot nem akadály ésatöbbi.
Akkor mit várunk el egy faékegyszerű felhasználótól...?Kb. mint amikor egy bizonyos autót el akarnak lopni. AZT el is fogják.
Ha valahova be akarnak menni ode be is mennek.
Kiberbiztonság terén ugyanez, csak idő kérdése. -
-
5leteseN
senior tag
válasz
sh4d0w #94937 üzenetére
...és miért nem "monjameg", hogy nincs, a semmi információ nem boldogít!
A poénos "reklamációm" után szimplán rákérdeznék, hogy hogyan lesz neki(MX-Linux) swap-partíciója, amit használni is fog.
Mintha tényleg ajánlgatta volna telepítéskor, de akkor82-éve) bolonyultnak tűnt és kivettem a telepítéskor létrehozandó listáról.Most a már egyébként jól dolgozgató rendszerhez hogyan tudom hozzáadni utólag, hogy egyből használja is?
Hogy kerek legyen a történet: a "lapost" asztaliként használó öregúr nem szeretné, hogy nyáron is fűtsön majd a 20-35W-tjával a lapos. A Napi 3-4-5 felnyitás bekapcs/(-lapos-)billenytű-kallanytú(ébresztési céllal) pedig szerintem nem jó, mert régi is a lapos, az öregúr sem ifjó, előbb utóbb zsanér-törés lesz. ezért lenne jó, ha szuny/egyébb üton kikapcsolna 5-6 perc szünet ütán és be tudna kapcsolni a külső USB-s(wireless) billentyűzetről.
Bármi más(a leírt működési feltételeket teljesítő) beállítás jó, nejm ragaszkodom az pillanatnyilag nekem jónak tűnő Szunya/Altatás/Felfüggesztés megoldáshoz. Lehet hogy valami általam nem ismert is, semmi gond jöhet! -
-
válasz
sh4d0w #94750 üzenetére
Nagyon köszönöm.
A path és társait megértettem, a másodikon, a passwordos témán még rágódok.Magánvélemény, paraszti ész.
A Windows csinálja jól.
A másik kettő nekem bután jár el.
Ha bennt van a szobába egy pohár, meg én és a feleségem és szól az asszony hogy add ide a poharat, teljességgel logikusan AZT adom neki oda, nem az előszoba/konyha/konyhaszekrény/másodikpolc/pohár útvonalon lévőt. Pedig ott tartjuk a poharakat, de pontper nélkül is megértettem hogy nem arról van szó.Ha állok egy könyvtárba, akár cd-vel mentem oda, akár ott nyitottam terminált, akkor én ott akarok valamit, nem a bin usr/bin snap/bin stb alatt.
Még jó grafikus felületen nem így működik, mekkora lenne már hogy a másodmeghajtóm 25. alkönyvtárába
rákattintok egy portable/appimage vagy bármi Opera nevű fájlra és ehelyett megnyitná a telepített webböngészőt.A teljes elérésú út, az igen, az egy teljesen logikus megoldás, adott könyvtár ellenére ezt a környezeti változót előtérbe helyező az nekem nem. De minek a teljes elérési utat bepötyögni ha 25. alkönyvtár alján állok?
Az ls példádnál maradva, ha lenne egy ls nevű bash szkriptem vagy egy végrehajthatóm az adott könyvtárba akkor azt kéne indítania, amit lehet én írtam és véletlenül ezt a nevet adtam neki. Ha nincs, mehet a keresgélés a leírt path útvonalakon.
Ez a normális.A 3. bekezdésedre nem tudok mit mondani, elfogadom hogy nem jó ez a systemd, ezekszerint az Ubuntum is ezt használja, ami kell az nálam működik.
Köszönöm mégegyszer a gyorstalpalót.
-
válasz
sh4d0w #94735 üzenetére
Nem bántottál meg, egyáltalán.
Csak nekem ezek még mindig bonyolultak, tehát a brightness és a kontraszt állításhoz valami környezeti változót kellene babrálnom amit nem tudom micsoda.
Az AD2-re is az a válaszom hogy nem érdekel, ls parancsra kiírja hogy az adott könyvtárba ott van a nemtudommi.deb vagy sh, utána meg ugyanabba a mappába nem találja, ez paradoxon számomra, és nem tudom mi az a PATH. Csak azt tudom hogy kőbuta eljárás ez így.
A systemd-t sokan szidják, ebben nem tudok állást foglalni.
Azt se tudom az én Ubuntumon van-e, eszik-isszák, egyelőre működik rajta minden.
Ezért 100%-ban igazat adok neked ebbe a témakörbe. -
válasz
sh4d0w #94708 üzenetére
Tldr majdnem, bocs.
Nem tudom miért vagy ennyire ellene hogy teljes 1R userek között is terjedjen valamelyik Linux disztró.
Ezt a részét tényleg nem értem a hozzáállásodnak, mi baj lehet belőle?
Másik amiért lehetne nagyobb felhasználói tábor, az a visszajelzések, a visszacsatolások száma, mennyisége.
Nem tudom ezt máshogy magyarázni csak példával.
Ha én bármit hozzá tudnék tenni a Linuxhoz, akár egy nyúlfarknyi jól működő szoftver formájában is, kellene valami visszajelzés hogy
"Hé te hülyegyerek, bár itt és itt és ez meg ez szarul működik benne, korrigáld, amúgy maga az alapötlet szuper, csak így tovább.
Ez egy nagyon kis felhasználói tábornál kis mennyiség lesz.
És engem, bár tényleg hobbiból írtam a szoftvert, az nem fog motiválni hogy a szoftver már évek óta jól működik és eddig összesen 7darab visszajelzést kaptam. Ezért szépen lassan elengedem és ennyyi volt.
Talán ezért is van ennyi elárvult szoftver. És egy ilyen amikor a fejlesztő elengedi a művét, az annak a kis tábornak is elég nagy probléma akik használták.
Lehet keresni alternatívát, átállni másra stb.
Erre jó példa a linuxmint.hu-n T.István aki nagyon lelkes, Ő írta a legújabb Linuxmint kézikönyvet.
Brutál energiát és időt tett bele, a visszacsatolás pedig eddig 6 azaz hat darab köszönő megjegyzés.
Így a lendülete előbb-utóbb abbahagy.
Ugyanezt az oldalt Kami vezeti, ő is mindent megtesz, heti több vezércikket, blogbejegyzést, hírt stb. publikál.
A legnagyobb, legismertebb magyar linuxos oldalon ezek 95%-ára nulla visszajelzés érkezik.
Bele fog fáradni és akkor lőttek az oldalnak.
Míg ha az oldalt 10000-100000x többen olvasnák (mivel ennyivel több lenne az általad elutasított amatőr Linux használók száma), egyenes arányban nőne a a hozzászólások, megjegyzések száma. És ezzel egyenes arányban a posztolók, segítők, cikkírók motivációja is.
Amit felhoztam példának szerintem valós, és nagyba is, kismillió elárvult disztró és szoftver van amik szerintem ezért is lettek halott projektek.
Én elhiszem hogy a Linux szabad és ez a szép benne. És akár én is összedobhatnák egy disztrót a számíze szerint. De mi értelme?
Ha értenék hozzá inkább beletenném az energiámat egy már meglévő és bevált koncepcióba. Mindenki jobban járna, de ez az én magánvéleményem, tévedhetek is de fenntartom a véleményem.
Nem tettem offba, talán a Linuxos témába vág. -
válasz
sh4d0w #94627 üzenetére
Akk nagyon nem ment lentebb a ranglétrán, szvsz valamit muszáj volt mutatni, hogy foglalkoznak a helyzettel. De az első két dolog, amiről írtál, azokról nem tudtam. Hát igen, durva.
Már csak arra leszek kíváncsi, hogy a többi csatorna, amelyik rajtuk fente a fogát (pl. Gamers Nexus), náluk mikor fog valami kibukni a "ruhásszekrényből". -
-
urandom0
senior tag
válasz
sh4d0w #94548 üzenetére
Lehet olvasni a neten olyan javaslatokat, hogy adjunk noexec-t a /tmp-nek, mert az növeli a biztonságot. Szerintem, ha kéretlenül bekerül a rendszerbe bármi, aminek nem kellene ott lennie, az már eleve olyan súlyos probléma, hogy az egész biztonsági rendszert felül kell vizsgálni.
És mint a mellékelt eset is mutatja, adódhatnak problémák, ha a /tmp-t bizgeráljuk.Pár hete találkoztam egy olyan esettel, hogy Debian stable alá, harmadik fél hanyagsága miatt (elavult szoftverkomponens + kompromittálódott SSH kulcs) kihasználásra került egy bug, és bekerült a rendszerbe egy cryptominer. Az is a /tmp-ből futott természetesen, és a /var/spool/cron alá írta be a frissítő crontabját.
Csináltunk egy új szervert, az adatbázist átmigráltuk, új SSH kulcsokat osztottunk ki + beállítottuk a jelszavas hitelesítést IS. A régi szerverről leszedtem szinte mindent, elzártem a net elől, a /tmp-t és a cron kiürítettem, és kíváncsiságból hagytam futni. Két nap múlva ugyanúgy megjelentek a crontab bejegyzések, és ugyanúgy futott tovább a miner.
Ha lett volna noexec a /tmp-n, nem tudott volna futni a miner, de itt nyilván az már csak a következmény volt, a rendszer attól még lyukas maradt volna. Egyébként dél-koreai IP címről léptek be az ellopott SSH kulccsal. -
Necronom
senior tag
válasz
sh4d0w #94395 üzenetére
Igen, ezt en is hallottam, de nekem magamnak mi rossz szarmazik abbol hogy kemkedik?
Nem netbankolok...
Egyszeru felhasznalo vagyok 1 piszkos tavoli helyen toluk...megtudjak hogy filmeket nezek es jatekokat jatszok?cigam: mi az a anonim telemetriát gyűjt/küld
szamit ez nekem barmit is? vagy ha kemkedik? -
cigam
titán
válasz
sh4d0w #94395 üzenetére
Valószínűleg igazad van, de ez inkább prekoncepció. Jó lenne egy tételes listát, tesztet linkelnél róla. Ennyi erővel az összes kínai eszközre is rá lehet húzni (legyen az telefon, biztonsági kamera, bármi). Valószínűbb, hogy a többi Linux-hoz hasonlóan anonim telemetriát gyűjt/küld, ill. létezhet egy Kínai, ill. egy "global" verzió/kiadás belőle.
-
cigam
titán
válasz
sh4d0w #94338 üzenetére
Mivel anonimizált adatok, nem probléma:
The indicator is only used by the census to prevent double-counting and does not personally identify you unless you (or someone acting on your behalf) discloses it separately. Below is a sample of the contents of the ping:
{id:"68f2d95b-f51f-4a5d-9b48-a99c28691b89", usercount:"1", oembatch:"", version:"15"} -
mindenes24
junior tag
válasz
sh4d0w #94196 üzenetére
majd megmondod a Linux telepitonek, hogy oda, a felhasznalatlan helyre telepuljon
Ekkor mit kell beirni, hogy megcsinalja?
Mint alatt probaltam, ilyenkor barmit irok be, allandoan azt szajkozza, hogy nem jo a csatolas, es nem telepul.
Annyi esze nem volt a programozonak, hogy adjon egy tampontot, hogy mit tekint jo csatolasnak.
Csak a win-bol hajlando levalasztani particiot es arra telepulni, erre van optimalizalva az osszes linux telepito, amivel eddig dolgom volt. -
-
válasz
sh4d0w #94076 üzenetére
Ami eszembe jutott. Fedorán reggel a DNF elkezdett nekem magyarázni, hogy mivel az RPM Fusiont hozzáadtam a tárolók listájához, így abban talált frissebb csomagokat az ffmpeg-hez és, hogy én az --allowerasing paranccsal frissítsem le az egészet, HA akarom, ami azzal jár, hogy a "system" eredetű csomagokat felül fogja írni az "RPM fusion"-ből származó csomagokkal.
Ilyenkor a csomagkezelő van olyan intelligens, hogy nem fog töréseket és egyéb paradoxonokat okozni a függőségekben? Anyám, milyen bonyolult ez...
-
válasz
sh4d0w #93945 üzenetére
Utolsó mondatodban igazad van.
csak én nem céges hanem otthoni desktopról elmélkedek. Akkor ismét megkockáztatom hogy az a megoldás amit leírtál, az minden csak nem átlaguser és lámafelhasználó barát.
Én tudod hogy utóbbi kettőbe tartozok. Mint ahogy az oshasználók 95%-a. Akkor maradjon meg a Linux nektek. -
válasz
sh4d0w #93933 üzenetére
"Az a gyanum egyebkent, hogy Te azert szivsz ennyit akarmilyen Linuxon, mert talan olyan reszeihez nyulsz hozza lelkesen, amelyhez nem, vagy nem ugy kellene - de ez nem mondhato biztosra a reszletek ismerete nelkul"
Dehát Linux-Linux, ezekszerint nem.
Pl. a Debianba (volt-Debian) hanyattestem mikor a háttértáram ami NTFS, érted, ntfs partíció csatolásához jelszót kért. Én ilyet életembe nem láttam.
Mi értelme? Ott a lemez, benne gépbe, enyém, a gép is, erre a lemezre tettelek fel te dinnye debian és egy számára testidegen fájlrendszer, amin ráadásul tojik a jogosultságokra is, ennek csatolása jelszavas? Miért?
Tényleg ne haragudj de ezek minden Linuxon homlokegyenest máshogy vannak és totálisan illogikus.
Nagyon alsó hangon csendben és pironkodva megkockáztatom hogy a 6 év alatt ragadt rám valami Linux vonalon, illetve inkább Ubuntun. Ezeket akkor egy disztróváltásnál lehet sutba dobni? -
válasz
sh4d0w #93935 üzenetére
Nem volt semmi üres.
Kérte a root jelszót, megadtam, abcdef.
Utána kérte hozzam létre magamat, "tibi"
Utána kérte tibi jelszavát, megadtam, abcdef.
És ennyi. Számomra nem értelmezhető így miért nem tudok sodozni terminálba, de akkor hogyan tudtam eddig telepíteni meg conf fájlokba turkálni meg fstabba beírni a stabil partícióimat, meg még tucat helyen kotrásztam? Akkor root voltam, terminálba nem?
Bocsánat ha nagyon hülyének tűnök de ez így nekem teljesen illogikus. -
válasz
sh4d0w #93927 üzenetére
De elolvastam.
Nekem úgy jött le hogy van a root, amit kikapcsol és helyette leszek én, tibi felhasználó teljes körű root joggal. Miután bepötyögöm a root jelszavamat.
Logikusan ezt választottam, halandó ezt biztosan így érelmezi ahogyan én.
Még azt mondd el légyszi.
Eddig a debian kb. 100x kére be a root jelszavamat, partícionálhoz, szoftvertelepítésekhez, root könyvtárakba szövegszerkesztéshez, stb.
akkor ha ott jó, akkor a terminálba miért nem jó? Nem értem de tényleg nem értem. -
-
válasz
sh4d0w #93825 üzenetére
100%-os HDSentinel szerint és kb. harmadig van tele.
update: Megoldottam.
Mindig elfelejtem, hogy az X permission is kell ahhoz, hogy tallózni lehessen a mappát.
Files and directories both have read, write and execute permissions, but they mean different things. For directories, the permissions have the following meanings:
r (read) - When present, the content of the directory may be read.
w (write) - When present, the content of the directory may be changed. This means files can be created, renamed and deleted. This requires the x flag to also be set.
x (execute) - When present, the directory can be set as the current working directory via cd. -
válasz
sh4d0w #93823 üzenetére
Az a helyzet, hogy furcsa az egész, mert tényleg csak chown, chmod, chgrp parancsokkal jutottam el ide (reggel még tudtam smb-n keresztül filmezni, most meg nem tudok belépni sem - access denied), de a kiindulási pont is gyanús volt már, mert sFTP-ből nem tudtam könyvtárat létrehozni.
Amúgy nem értem az egészet, mert nem eszetlenül szoktam ezeket csinálni. Először chmod-dal próbálkoztam, aztán arra access denied jött sudo-val is, aztán a juzeremet hozzáadtam a transmission group-hoz, utána próbáltam ownert változtatni transmission-re, ami sikeres volt. Aztán még próbálkoztam pár chmod-dal, mert nem értettem hogy mi ez az egész.
Most visszatekertem nagyon régre, de ezeken kívül semmi ehhez köthetőt nem látok.
-
-
Warton
őstag
-
válasz
sh4d0w #93617 üzenetére
Megértettem, mentségem hogy tudod mennyire nem vágom ezt .Ha terminálos parancsot látok egy adott feladathoz, nekem nemsokat mond és szolgai módon másolom, enter.
Valószínű kínomba mindennek nekifutottam és a linuxmint.hu-ról bemásolt parancsba volt ez.
Köszi mindenkinek. -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #93504 üzenetére
Amikor rátaláltam, akkor a distrowatch-on benne volt az egyik-másik top10 kategóriában. Meg a semi rollinig modell azóta is létező dolog a disztrók között.
Amennyire emlékszem, a fő fejlesztők egyszer csak abbahagyták a kommunikációt a fórumon. Ezt követően még egyik-másik packager folyamatosan forgatta a csomagokat, de az már csak ilyen maintenance mód volt. Aztán azt hiszem időhiányra hivatkozva végül jött egy poszt, hogy bedobták a törülközőt.
Teszter voltam náluk, de így sem tudom, hogy pontosan mi ment félre. Szerintem az volt a gondjuk, hogy rendes fejlesztőből nem vettek be újakat a projektbe, a régiek meg kiöregedtek, lebabáztak, etc...Ezt követően átmentem Manjarora ahol majdnem ugyanezt kaptam, csak náluk meg banális hibákba futottam bele, mint pl. lejárt gpg kulcsok pár havonta, miközben a Manjaro egy cég, nem is valami garázs disztró... Na de az már egy másik történet.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #93487 üzenetére
Manpower probléma volt nekik fejlesztői oldalról. Megpróbáltam belefolyni legalább csomagok forgatása szintjén, de már az sem jött össze.
Eleve egy side projektként indult a Chakra az Arch-nál, onnan váltak ki. De közben mindig is ott volt pl. a Manjaro, amit ha KDE-vel telepítettél akkor elég hasonló élményt nyújtott miközben jobban ismert volt.
Amúgy igen, egy új theme is bekerült, de ott a changelogban van egy adag érdemi fejlesztés is.
nemethg66: ezt is értem, csak közben a világ meg elmegy mellettünk. Ez olyan, mint pl. a OneDrive csomagok a különböző Debian / Ubuntu kiadásokban. A régebbiekben nem frissült ami azzal jár, hogy ma nem is tudnak kapcsolódni... De mégis ott vannak a telepíthető csomagok között.
-
válasz
sh4d0w #93484 üzenetére
Tudod hogy nem mindenki cli bajnok, Berusbácsi féle felhasználók nem olyan sokan vannak.
és az átlagfelhasználók 90%-a szereti csicsázni is a rendszerét.
Nem bűn az ebben az esetben ha extra themes is van a tarsolyban.Előbbi válaszodra, oké, ne legyen naprakész a szoftver. Bár ezt szajkózza mindenhol minden médium, de egye fene.
Ez viszont nem mentség az általam megemlített többi szoftver teljes hiányára, amiket így ppa és külső letöltés útján kell beszerezni.
És nem a nagyon ritkán használt, 5 fős rajongói táborral rendelkező Zabhegyező appról van szó hanem pl. a Megáról. Vagy egy Viber desktopról. Vagy legpregnánsabb a Google Chrome. nem a Chromium hanem a chrome amit 100milliók használnak, pontosan a játszi könnyedségű google szolgáltatások használata, integrálása miatt .(ne menjünk bele most hogy igen ezzel eladja a lelkét a ördögnek és az ilyen miért nem marad Winen stb. stb. A lelkét ugyanígy eladta az Android használatával az átlag és szeretné ezt a kényelmet desktopon is és erre csak a Chrome a megfelelő)
Meg még tuti találnék 100 ilyet amiket más használ és népszerű és nuku tároló.
Mégegy.
A 22.04 Ubin 2022-es ffmpeg van.
Az összes többi, a python, a yt-dlp egyebek amik nekem kellenek egy bizonyos általam megszokott kényelmi funkcióhoz, azok frissebbek.
Valami libav vagy micsoda régi verzió miatt ez a funkció perpill nálam nem működik.
A legfrissebb ffmpeg 2024. januári. Igen 2 éves ami van most és valamit hiányol.
Neki kell állnom tökbénán, egységsugarúan gugliznom, hogyan kell ezzel a makeizével forrásból ffmpeget forgatni a zsírfriss Ubuntumra. Ez felhasználóbarát, nem, ez nem az egyáltalán. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #93478 üzenetére
Én sem tudok ezzel egyetérteni, szerintem Tibi érvelése jogos. Ha megnézed az SMPlayer verzió logját, ott érdemi dolgok történtek a 21-es verzió óta: [link]
Az én tapasztalataim szerint az a jó megoldás, mikor legyenek mondjuk a core csomagok stabilan tartva, de az appok lehetnek rolling rendszerben. Jó ideig használtam ilyen disztrót, fasza volt.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
sh4d0w #93367 üzenetére
A 12-es verzió előtt a konstans régi csomagok miatt az utóbbi években inkább nyűg volt, mint sem előny a Debian desktopon. Erre ők is rájöttek és a 12-es kiadás már kellően "modern" lett. Igaz, csak hónapokig tanakodtak ezen.
Bonyolultnak mondjuk akkor mondanám, ha valaki nem szeret wiki-t olvasni, mert a Debian wiki az tök jó náluk. Viszont azért a Debianhoz képest egy Linux Mint Cinnamon egy egész más szint felhasználóbarátság terén.
-
válasz
sh4d0w #93316 üzenetére
Most lecsekkoltam, miért nem nagyon ajánlott a Legend 800, de szerencsére nem az a gond, hogy behal hamar, hanem menet közben QLC NAND-ra váltottak. Emiatt nem ajánlott szaktopikban, de egyébként arra, amire használod, bőven jó lesz.
Amúgy érdekes ez a Samsung túlárazott dolog is, persze nyilván tárolásra nem a drágábbat veszi az ember...én inkább azért veszek Samsungot, mert amíg a rozsda meg nem eszi a notit, nem akarok az SSD-vel tovább foglalkozni. Ettől persze mindig jó áron próbálom őket levadászni.
Amazonon 2K ertekelesbol 5-os skalan 4.7
Ezzel azért úgy vagyunk, hogy megveszi a user, örül, hogy húdejó és értékeli. Az első héten. No de az első héten mit tudunk értékelni egy SSD-n?
(#93313) Crvsh3R
Particionáláskor jellemző home user hiba, hogy meghajtó helyett partició betűjelet alkalmazunk.
Lényeg, hogy a HDD az jó, ezek a WD Purple Surveillance merevlemezek megbízhatóak, főleg ha biztonsági rendszer alá kell, akkor igazán optimális a működése. De persze nyilván más területen is lehet használni, ha rendszert nem akarunk rá tenni. Arra nem optimális, nagyon nem.
-
válasz
sh4d0w #93306 üzenetére
Legend 800...ajajjj...ennél is érvényes az, hogy ha a marketinges akar eladni egy eszközt, akkor húzó nevet adnak neki.
No de hátha nincs nagy baj... az nvme-cli kéne neked így elsőre. Sajna nem ismerem behatóbban, mert alig használtam még NVMe SSD-t, pedig van három is itt hirtelen. A Samsung desktopban elég jól olvasható volt smartctrl-lel, a a Toshiba/Kioxia viszont nagyon nem, mondjuk az van Axagon EEM2-UG2 házban, szakik szerint ez átengedné a smart-ot, de ezek szerint nagyon függ a SSD tipustól... Hátha az nvme-cli csomaggal tudsz valamit lehívni róla.
Itt azt látom, hogy 6.5 verziótól kezeli a smartmontools az NVMe-t, de szerintem nem minden tipusra érvényes ez...
-
válasz
sh4d0w #93302 üzenetére
Adata SSD-k SMART-jat hogyan lehet kiolvasni Linuxon?
Wines is csak saját appal megy? Az elég érdekes...nem külső házban vagy egyéb belső kártyával van csatolva? Mi a tipusa pontosan?
Nekem NVMe SSD-t külső házban elég korlátozottan látta a smartctl. Wines HDS sem mutatja a smart-ot?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Elektromos autók - motorok
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- Hamarosan megjön az ASUS házak új zászlóshajója
- Formula-1
- sziku69: Szólánc.
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Redmi Note 14 5G - jól sikerült az alapmodell
- Milyen videókártyát?
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700X 16GB DDR4 128GB SSD 1TB HDD GTX 1650 Super 4GB Zalman T7 Chieftec 400
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest