- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- HMD Skyline - jó szerelés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
hódmaci
senior tag
válasz
ubyegon2 #73675 üzenetére
$ systemd-analyze blame
5.347s nmbd.service
1.278s dev-mapper-mint\x2d\x2dvg\x2droot.device
445ms systemd-rfkill.service
410ms systemd-logind.service
405ms ufw.service
401ms systemd-journal-flush.service
399ms ubuntu-system-adjustments.service
349ms upower.service
323ms ModemManager.service
319ms networkd-dispatcher.service
316ms accounts-daemon.service
301ms udisks2.service
249ms NetworkManager.service
229ms bluetooth.service
228ms grub-common.service
201ms iio-sensor-proxy.service
196ms speech-dispatcher.service
183ms keyboard-setup.service
181ms apparmor.service
180ms alsa-restore.service
178ms systemd-udevd.service
172ms systemd-journald.service
166ms lightdm.service
164ms avahi-daemon.service
159ms plymouth-quit-wait.service
158ms gpu-manager.service
152ms systemd-udev-trigger.service
143ms setvtrgb.service
137ms wpa_supplicant.service
124ms networking.service
118ms lm-sensors.service
115ms lvm2-monitor.service
103ms smbd.service
87ms pppd-dns.service
84ms systemd-timesyncd.service
80ms thermald.service
77ms systemd-resolved.service
68ms user@1000.service
68ms lvm2-pvscan@8:2.service
57ms geoclue.service
53ms hddtemp.service
53ms systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-6859\x2dCCE5.service
47ms systemd-modules-load.service
44ms dns-clean.service
43ms systemd-tmpfiles-setup-dev.service
40ms systemd-tmpfiles-setup.service
38ms polkit.service
38ms kerneloops.service
33ms dev-mapper-mint\x2d\x2dvg\x2dswap_1.swap
33ms flatpak-system-helper.service
27ms kmod-static-nodes.service
27ms blk-availability.service
25ms rsyslog.service
25ms colord.service
24ms systemd-remount-fs.service
23ms dev-hugepages.mount
22ms systemd-update-utmp.service
21ms plymouth-start.service
20ms dev-mqueue.mount
20ms systemd-sysctl.service
19ms systemd-user-sessions.service
19ms sys-kernel-debug.mount
17ms systemd-update-utmp-runlevel.service
14ms plymouth-read-write.service
14ms boot-efi.mount
11ms console-setup.service
11ms sys-fs-fuse-connections.mount
10ms systemd-backlight@backlight:amdgpu_bl0.service
10ms systemd-random-seed.service
10ms ureadahead-stop.service
10ms rtkit-daemon.service
7ms finalrd.service
6ms openvpn.service
6ms sys-kernel-config.mount
lines 52-74/74 (END)
-
hódmaci
senior tag
válasz
ubyegon2 #73671 üzenetére
Igen látom, szépen a képernyő alján számol.
Vannak választási lehetőségek is$ systemd-analyze blame
6.366s NetworkManager-wait-online.service
1.228s dev-mapper-mint\x2d\x2dvg\x2droot.device
474ms systemd-rfkill.service
399ms upower.service
375ms udisks2.service
351ms ubuntu-system-adjustments.service
329ms systemd-logind.service
294ms NetworkManager.service
289ms ModemManager.service
284ms networking.service
282ms networkd-dispatcher.service
274ms systemd-journal-flush.service
270ms accounts-daemon.service
242ms iio-sensor-proxy.service
212ms grub-common.service
198ms systemd-fsck@dev-disk-by\x2duuid-6859\x2dCCE5.service
190ms wpa_supplicant.service
187ms speech-dispatcher.service
185ms lightdm.service
181ms apparmor.service
173ms plymouth-quit-wait.service
173ms pppd-dns.service
153ms thermald.service
150ms systemd-journald.service
150ms keyboard-setup.service
141ms systemd-udev-trigger.service
140ms gpu-manager.service
136ms avahi-daemon.service
119ms lm-sensors.service
115ms smbd.service
102ms alsa-restore.service
99ms nmbd.service
93ms systemd-resolved.service
90ms lvm2-monitor.service
89ms systemd-udevd.service
83ms systemd-timesyncd.service
78ms lvm2-pvscan@8:2.service
71ms packagekit.service
69ms systemd-update-utmp.service
67ms geoclue.service
66ms user@1000.service
55ms systemd-modules-load.service
53ms rsyslog.service
48ms systemd-tmpfiles-setup-dev.service
44ms dev-mapper-mint\x2d\x2dvg\x2dswap_1.swap
42ms polkit.service
41ms dns-clean.service
41ms systemd-tmpfiles-clean.service
33ms kerneloops.service
33ms hddtemp.service
31ms colord.service
29ms systemd-tmpfiles-setup.service
28ms systemd-sysctl.service
27ms sys-kernel-debug.mount
26ms plymouth-start.service
24ms blk-availability.service
23ms dev-hugepages.mount
22ms ufw.service
18ms plymouth-read-write.service
18ms sys-kernel-config.mount
16ms console-setup.service
16ms boot-efi.mount
16ms systemd-remount-fs.service
16ms bluetooth.service
13ms ureadahead-stop.service
13ms dev-mqueue.mount
12ms finalrd.service
12ms systemd-backlight@backlight:amdgpu_bl0.service
11ms kmod-static-nodes.service
11ms rtkit-daemon.service
10ms systemd-random-seed.service
9ms systemd-user-sessions.service
8ms systemd-update-utmp-runlevel.service
6ms motd-news.service
6ms openvpn.service
4ms sys-fs-fuse-connections.mount
3ms setvtrgb.service
lines 55-77/77 (END) -
csocsoszán
őstag
válasz
ubyegon2 #73624 üzenetére
Mondtam kezdő vagyok. De nem értem miért kell bármit is frissíteni ha működik. Ezen a laptopon semmi mást nem csinálok mint zenét hallgatok. A zene laptopon a windows sem frissítettem. Sőt, mindent amit lehetett kikapcsoltam rajta.
Net is csak a távirányítás miatt kell. Mondtam még a kijelzőt is kikapcsolom. (Bocsánat meg a tidál miatt.)
Tehát miért kell a frissítés? -
Rimuru
veterán
válasz
ubyegon2 #73624 üzenetére
max azt tudhatnánk meg, ha igaz, hogy én már megint hülyeségeket írok - na pont ennyivel elorebb jutottunk, meg annyival hogy az is kiderult hogy a distrowatch mennyire megbizhato forras.
Egyebkent wikipediahoz hasonloan mukodik vagy proprietary cucc a distrowatch?
megkerdeztem: A distribution which has not put out a new release in two or more years is marked as being Dormant in our database
Meg azt is latom hogy hazudnak: We often receive e-mails from projects which have been Dormant and plan future releases (or from fans of dormant projects) asking us to update the distro's status to Active. This will be done automatically when a new stable release is published. - De egyebkent egy true rolling distronal mit jelent a release? -
-
válasz
ubyegon2 #73587 üzenetére
Na csináltam egy próba plasma telepítést a régi rendszeremen , itt az alap a mate volt és az lett nyakon vágva cinnamonnal, most meg a nyakába öntöttem a plasmát. Hát megszenvedtem a
sudo apt install kubuntu-desktop művelettel,
mert nem csak a rendszert
kellett felülbírálni és becsapni, hanem észre kellett venni, hogy a szamárvezetőhöz képest közben a verziók haladtak és a szolgai copy-paste
művelettel
a végén fuccsra mentem, amíg rá nem jöttem, hogy a verzió végén a
12 számot
13-ra ki kell javítani.
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #73546 üzenetére
Köszi, a rájöttem, hogy az utolsó probléma az két probléma volt. Egyrészt a leírásod alapján már nincs probléma a jogosultsággal.
Másrészt valami kínai IP próbált belépni a gépemre. Azt most letiltottam, de folyamatosan jönnek
. Pl.:
Jun 3 21:31:46 NAS auth.info sshd[8217]: Address 185.153.196.230 maps to server-185-153-196-230.cloudedic.net, but this does not map back to the address - POSSIBLE BREAK-IN ATTEMPT!
A cronetab-os kérdésemet meg úgy néz ki megoldottam. Mintha a crond nem jól indulna el. elindítottam normálisan felparaméterezve és így már lefutnak. Az /ffp/start könyvtárba meg leraktam a következőt:
#!/ffp/bin/sh
pkill crond
crond -bS -l 0 -L /var/log/crond.log
Így most elindul rendesen. Remélem elég újraindítáonként ez a parancs. Most tesztelek.
-
ekkold
őstag
válasz
ubyegon2 #73556 üzenetére
Ezt értem. Fel is telepítettem. Csakhogy ennek ellenére nem megy. Lehet félreérthető voltam, nem annak van jelentősége, hogy a fejlesztő rakta be a csomagot, vagy utólag a user. Hanem annak hogy a fejlesztő azért rakta be, mert úgy gondolta, hogy hasznos és működik azon a linux verzión, míg ha valami miatt nem fog menni az adott disztrón, akkor feltehetőleg nem is fogják alapból beletenni azt a csomagot.
-
ekkold
őstag
válasz
ubyegon2 #73553 üzenetére
Az összerakott disztróknak azért van egy olyan előnye, hogy azok a programok amit terjesztője beleépít, az többnyire működik is abban a disztróban. Míg amit utólag hozzászögel a felhasználó, az vagy működik jó esetben, vagy nem, mint pl. most. Lehet, hogy valami apróságon bukik a dolog, de hogy min?
-
ekkold
őstag
-
ekkold
őstag
válasz
ubyegon2 #73549 üzenetére
Köszönöm, sajnos ezt már próbáltam régebben, és nem járható megoldás. Feltelepül meg minden, csak éppen nem működik, illetve látszólag igen, csak éppen nem tudok vele a mikrotikre csatlakozni. Annyira meg nem értek a linuxhoz, hogy megoldjam ezt a dolgot (és nem is akarok annyira érteni hozzá). Azért keresek inkább olyan linuxot ami a PPTP-hez hasonlóan beépítve tartalmazza, ugyanúgy mint mondjuk egy WinXP.
Viszont windows nem jöhet szóba, csak ingyenes szoftver. -
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #73540 üzenetére
"Egyébként a sensors-detect parancsot lefutattad terminalban? Utána mutatott értéket az SSD-ről? Ha nem, akkor esélyes, hogy nem fogod kiiratni a psensor-ral sem."
Pont ez volt a bajom nvme esetén, hogy a sensors-detect ezt nem látja. Így látom:sudo nvme smart-log /dev/nvme0
Smart Log for NVME device:nvme0 namespace-id:ffffffff
critical_warning : 0
temperature : 37 CA conky-t nézegettem régebben, egész pofás. Lehet rámozdulok ismét.
-
headhunter
addikt
válasz
ubyegon2 #73530 üzenetére
"...Ez mit jelent pontosan? Felülírta az előző GRUB-ot és most már azzal bootol?..."
Annyira tönkretette a felülírás, hogy lett vagy 20 feletti almenü és Mageia rendszert nem is tudtam bootolni, mert helyette más került a GRUB-ba.
Eddig a legjobban (átláthatóbb) a Mageia ismerte fel a többi rendszert és tette a GRUB-ba.
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #73532 üzenetére
persze, fel lehet úgy is fogni
Te röhögtél, én szentségeltem. Egész hétvégén nem tudtam normális rendszert összerakni, mert mindig akadt vmiMa délelőtt helyrepakoltam végre ezt a szemétdombot, winfos 10 mellé visszakerült a Manjaro. AHCI-ban telepítve, így már látja a másodlagos SSD-met is.
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #73525 üzenetére
"Elméletileg" Intel Optane memory van a gépemben, m.2-es slot-on
Hogy mi van?
Nekem amúgy az Ignisben egy ZL1 motorja van.
Legutóbb Kingston és Samsung 860 EVO SSD-id voltak.
Az Intel Optane memory és az Optane SSD teljesen más devices. Van olyan verzió a gépedből, amiben van 16GB Optane van, de nem tudom az pontosan micsoda, szóval nem is mondtál nagy marhaságot, de szerintem ez inkább SSHD szerű megoldás lesz.Mondjuk sose néztem utána, hogy ez az optane memory mi a szösz. Abban a hitben voltam (tudom, hinni a templomban köll), hogy ez vmi együttműködés keretében gyártott cucc, azért kell szerencsétlennek a Kingston SSD esetén is az optane driver.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #73507 üzenetére
Kitöröltem a /lib/modules/5.0.0-32-generic/kernel/drivers/net/wireless mappából a rtl8812au -t.
utána:
sudo apt update
sudo apt install rtl8812au-dkms
Újraindítás utána se tud csatlakozni.
Ezeket az „sudo apt autoremove” paranccsal törölheti.
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
rtl8812au-dkms
0 frissített, 1 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 1.116 kB.
A művelet után 8.908 kB lemezterület kerül felhasználásra.
Letöltés:1 http://archive.ubuntu.com/ubuntu bionic-updates/universe amd64 rtl8812au-dkms all 4.3.8.12175.20140902+dfsg-0ubuntu12~ubuntu18.04.1 [1.116 kB]
Letöltve 1.116 kB 0mp alatt (4.250 kB/s)
A korábban ki nem választott rtl8812au-dkms csomag kiválasztása.
(Adatbázis olvasása ... 525350 fájl és könyvtár van jelenleg telepítve.)
Kibontás előkészítése: .../rtl8812au-dkms_4.3.8.12175.20140902+dfsg-0ubuntu12~ubuntu18.04.1_all.deb ...
Kibontás: rtl8812au-dkms (4.3.8.12175.20140902+dfsg-0ubuntu12~ubuntu18.04.1) ...
Beállítás: rtl8812au-dkms (4.3.8.12175.20140902+dfsg-0ubuntu12~ubuntu18.04.1) ...
Loading new rtl8812au-4.3.8.12175.20140902+dfsg DKMS files...
Building for 5.0.0-32-generic
Building initial module for 5.0.0-32-generic
Done.
8812au:
Running module version sanity check.
- Original module
- No original module exists within this kernel
- Installation
- Installing to /lib/modules/5.0.0-32-generic/updates/dkms/
depmod......
DKMS: install completed.
$ dkms status
ndiswrapper, 1.60, 4.13.0-43-generic, x86_64: installed
ndiswrapper, 1.60, 4.15.0-101-generic, x86_64: installed
ndiswrapper, 1.60, 4.15.0-20-generic, x86_64: installed
ndiswrapper, 1.60, 5.0.0-32-generic, x86_64: installed
rtl8812au, 4.3.8.12175.20140902+dfsg, 5.0.0-32-generic, x86_64: installed -
Dave™
nagyúr
válasz
ubyegon2 #73477 üzenetére
Sokáig volt OMV-m egy HP Microserveren, azért nem olyan mint egy DSM. Azon túl sem, hogy bukon a Syno-s DynDNS, mobilalkalmazásokat meg klienseket, egyszerűen nem lehet összehasonlítani. Alap dolgokra jó meg elég, de a DSM más dimenzió. Nem beszélve arról, hogy fogyasztásban is jelentős különbség van általában a Synology javára az épített megoldásokkal szemben.
-
moleculez
veterán
válasz
Igen, ez a gép ilyen mostoha gyerek, igazából nem hiányozna sehonnan sem ha nem lenne
Mondjuk lockdown alatt jól jött a gyerekeknek. De most rámjött a hülyeség, hogy NAS-t akarok építeni belőle, aztán igény esetén kitömni vinyókkal. Nem cigizek, nem iszom, valamire el kell baszni a pénztSzal találtam itthon egy 1TB SSHD-t (talán megboldogult Lenovo laptopomból mentettem). Valami értelme legyen, ha már van, meg legalább valami hasznossal töltöm az időmet, tanulok valamit. Amúgy data scientist-nek tanulok egyetemen, valamennyire szakmába vág.
-
vadkörte
addikt
válasz
Az OMV telepítését egy olvasni tudó idomított makákó is egész jól abszolváná. A megfelelő beállításokhoz már kellene egy képzett csimpánz tudása.
Ha konténerezni is kell - v5-nél már esélyes - akkor ahhoz azért kell egy kis tudás. Én pl. nagyon nem vagyok jó viszonyban a Docker-rel, úgyhogy amíg nem muszáj, nem cserélem le a v4-et. -
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #73468 üzenetére
Igazából le is mondtam az SSD-t, mert találtam itthon egy 1GB HDD, sőt, SSHD, hogy precíz legyek.
Szóval azon gondolkodom bekonfigurálom, mint NAS, aztán a spájzban elvan, monitor nélkül. Azért oda, és úgy, mert ott van a wifi router-modem, és akkor kábelesen, etherneten menne helyi hálóra. Aztán otthon laptop(ok)-ról oda/onnan letöltés/torrent.
Milyen disztró lenne erre megfelelő?
Ha bővítek, vagy bármi más miatt basztatnám, milyen remote megoldás van amivel tudom végezni? Jelenlegi formájában tényleg nem használom, csak építgetem, rakom bele a pénzt, asszony idegbajt kap már , kukáztam egy gépet, azt pénzt költök rá -
-
hódmaci
senior tag
-
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #73423 üzenetére
Van benne user error az biztos, de nem szándékosan basztam szét a rendszereimet. A szar céges géphez akartam egy előtelepített linuxot, hogy leteszteljük. Latitude e5470es gép nem ismeri fel csak az eredeti hdd-t. Se a SATA csatis ssd-t, se az M.2es SSD-t.... próba cseresznye alapon ment minden.
De nem baaaj, estére visszaállítom a régi rendet a gépemben.
-
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #73408 üzenetére
Franc se tudja, hogy hype, vagy sem, de nekem bevállt.
Bár az is érdekes, hogy ha valakinek linux-ot telepítek a debian vonalon ajánlok valamit. Általában Mint-et.A témázás Win után egy darabig izgalmas lehet. Az, hogy a végletekig személyre szabható a kezelőfelület.
Egyébként Yaru dark ikonokat használok, Breeze kurzorral és McMojave dark témával. Nekem így tetszik 😁
Felül a panel, alul Latte dock-kal.(#73393)hódmaci:
Mint-en egy üres panelből is készíthesz elvileg dock-ot, esetleg kipróbálod a Docky-t. -
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #73403 üzenetére
Tudom, hogy nem manjaro pótlék
Nem kapott el a hype, bár ahogy fentebb is emlegetted, szeretek nem unatkozni
Kipróbálom, használom 1-2 hétig folyamat, kiderül, marad-e. Az is előfordulhat, hogy véglegesen ez marad. Nem mondom, hogy szar, mert jó, bár van pár dolog, amit meg kell szoknom/ismernem manjaro után. Főleg ez a témaállítgatás, meg pl. a widget-ek amik hiányoznak. -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
ubyegon2 #73398 üzenetére
A 440 már nem támogatja a Quadro FX1800M-et... Windowson se... Win10 alatt is 340-es van fent.
Azért mozogtam Debian vonalon, mert a Projectem eddigi részeit mindegyiket Kali Linuxon végeztem, de ezek szerint ha sikerül végre, akkor a befejező projectet már nem azon csinálom meg.
Köszönöm a tanácsaid. Én az a fajta ember vagyok, aki próbálkozik a megoldásokkal... ha nem sikerül, keresek más utat a megoldáshoz... még nem biztos, hogy a Linux Mint is jó lesz... De az már pozitívum, hogy az Nvidia driver működik rendesen
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #73400 üzenetére
Hö? miért is szedném le?
Eddig egyszer fordult elő, ha sűrűn fog, akkor váltok. Egyelőre marad. Az plusz pont, hogy automatikusan felpakolta az Optimust az intel+nvidia párosomhoz. Csak a Yakuake hiányzik, az egy gombnyomás volt, hogy előhozzam a terminalt.
Egyébiránt bármilyen tippet elfogadok Cinnamonnal kapcsolatban -
-
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #73377 üzenetére
na ja, szeretek vele foglalkozni, ha épp nem vagyok hullafáradt a sok júzer sok hülyeségétől...
Mondjuk ahogy most utána olvasgattam, meg a terminal-os telepítő sorai alapján a wifi driver buildje lett szétbaszva.Ez nálam mondjuk Manjaro 19 alatt is fennállt, de sokkal ritkábban.Legalábbis remélem jól értelmeztem a sorokat
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #73377 üzenetére
"Reméljük nem is lesz, de ugye az a pár óra, mióta használod....de mondtad is anno, hogy nem szeretsz unatkozni!"
Hmmm. Igaz nálam madzag van nem wifi, mondjuk problémám sincs vele. Rendületlenül teszi a dolgát.Úgy működik, ahogy elvárom. Az update-ek jönnek ahogy kell, simán felkúszak, nincs felesleges többszöri újraindítás, csak azért, hogy 1 nyomorult frissítés felmenjen. Szól ha van uptade, elindítom, szól ha végzett.
Halk kérdés. A rendszerbeállításokat ki lehet exportálni? Ha meglesz a notebook-om nem akarok megint napokig a belakással nyiglődni.
-
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #73344 üzenetére
Ha emlékeim nem csalnak a terminal parancs alapból az elérhető legújabbat telepíti. Akkor a .82 volt a legutolsó. De ez Arch (Manjaro) nem Mint (Debian) tudod jól, itt minden kicsit más...
A lényeg az volt, hogy a zárt driver-t el kellett távolítani, a végén szerette volna újraindítani, na ezt nem szabad, csak rá kellett telepíteni az újat és ez után restart. -
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #73342 üzenetére
"Hivatalos oldal szerint a 440-es driver jó a kártyádhoz. Akár innen is letöltheted."
Biztosan jó, azzal fut nálam is (GTX 750TI) 440.82, hogy egészen pontos legyek. És nem szórakoztam a grafikus telepítéssel, bár nekem csak a régi zártat kellett eltávolítanom és telepítenem az újat, terminal-lal volt vagy 10 perc. -
Storms
őstag
válasz
ubyegon2 #73330 üzenetére
Már leírtam a problémát feljebb. A screenshot-on azért van a legrégebbi (2004-es) hsz. a háttérben, mert szimplán rákattintottam a Linux kezdőknek topikra és a legrégebbi hsz.-ek jönnek be olyankor nem a legújabbak, és ott mentem rá az új hozzászólásra.
Nos mindegy ha nincs rá megoldás akkor megvárom míg kijön az új Mint a jövő hónapba (ha minden igaz) és akkor megy fel az.
----------------
Lindoz-t próbálta már valaki? Ajánlott rendszer? -
Storms
őstag
válasz
ubyegon2 #73325 üzenetére
Mit nem lehet ezen érteni? Eddig zárt nvidia illesztőprogram volt beállítva, majd rámentem a Xorg (nyílt driverre) a fent csatolt képen ( ami most üres!). Az a gond ,hogy ott nincs semmi! Eddig ott lehetett állítani, hogy melyik drivert szeretném, de mióta rámentem a Xorg.-ra azóta eltűnt minden onnan... Linux Mint 19.3 és nvidia gtx 750 ti. (nyilván nem fogok felrakni egy több éves Mint-et mikor van újabb
).
-
Tarokk79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #73318 üzenetére
Nem tudom mennyire vagyok jártas Linuxban.
Docker imageket szoktam szerkeszteni pl. Oracle instant clinetet installálni, meg egyéb csomagokat, hogy a többiek tudják használni. Általában Centos alól buherálok Debian alapú imageket (pl. python). Sima parancsokkal nincs bajom, sőt jobban kézre esnek, mint a dos-os megfelelőjük. Chown, chmod, grep, du, df parancsokkal barátságban vagyok. Szerintem a package kezelőkkel is yum, apt, opkg. A resolf.conf és hasonló beállításokat szoktam állítgatni. Vi-t nem szeretem, nano-t igen. OMV-t, OpenWRT-t, Raspbian-t, Coreeleet Windows alól puttyal szoktam állítgatni. Shell scripttel barátkozom, crontabot használom. Amúgy meg stackoverflow a barátom.
A mountolást nem értem, nem értem miért azt kell oda írni, hogy jól csatolja fel a könyvtárat.
Ez milyen szint? -
Tarokk79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #73307 üzenetére
Köszönöm válaszokat nagyon hasznosak.
Igazatok van, ki kell próbálnom, hogy melyik válik be nekem. A Centos-t ismerem, de Debiant csak karakteresen használtam eddig, a Mintről meg nem is hallottam
.
Centos 8 alatt Docker van vagy podman?
Ha jól sejtem, akkor lehet olyat, hogy a home az nem is az SSD, hanem a NAS-on egy könyvtár, csak ha nem otthon vagyok, vagy nincs net, akkor nem tudom mi lenne
.
-
moleculez
veterán
válasz
ubyegon2 #73270 üzenetére
Én ezt a cloud dolgot elengedtem Linuxon
, mielőtt nekikezdek tevékenykedni belépek OneDriveba, GDriveba, lerakom tálcára azt kész. Hogy miért nem lehet ezeket beépíteni a Dolphinba , vagy akármelyik filekezelobe nem értem, az utolsó csöves Android filekezelo tudja, nem hiszem, hogy valami license dolog lenne.
-
peterattila
aktív tag
válasz
ubyegon2 #73265 üzenetére
Nekem egy picivel többre volt szükségem, német és angol anyagok, összesen majd 4GB méretben, sok ezer fájl. Böngészőben belépve, letöltéssel viszont nagyon gyorsan ment az egész. Megnéztem az InSync alkalmazást is, jelenleg 30 dodó, ennyit nem adok érte. Sok tízezret fizetem már szoftverekért összesen, de ezt nem érzem szükségesnek. A Google-nél is éves előfizetésem van, mert jó dolognak tartom a felhőjüket. Tudom, most sokan sátánt kiálltanak
. Kár, hogy ezzzel együtt sem kapok tőlük linuxos támogatást
.
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #73255 üzenetére
Dave posztja után kaptam kedvet én is a Manjaro-hoz, addig Mint XFCE-vel küzdöttem (majd újra W7-tel, de az maga volt a büntetés szegény gépnek) de KDE pár pillanatig volt a laptopon, mivel egy lábatlan anyatetű is gyorsabb volt tőle. Openbox-ot nem akartam, így maradt az XFCE. Az írás alapján laktam be és nem volt vele gond.
laca026-nál már a Manjaro live-ja sem áll fel, a TLP-nél állandóan megakadt. Ezért ajánlottunk neki mást. A Lubuntu-val sem jár rosszul, bár az a gép hamarosan így is úgy is a határaira fog kerülni. -
headhunter
addikt
válasz
ubyegon2 #73197 üzenetére
"...egyszer bP-t is felraktam aztán voltak kérdéseim a fejlesztőhöz a hivalatos FB oldalukon..."
Nálam most fent van, de az oldalon szinte semmit sem lehet megtalálni.
pl.: Program nevét nem írja bele csak a regisztrált (fizetős) felhasználók érhetik el, fotóról szintén nem tudom kikövetkeztetni, mi lehet az alkalmazás neve.[link]
Melyik Linux distron érdemes keresnem a kép alapján?
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #73198 üzenetére
Ez egy új beállítási lehetőség lesz ami eddig nem volt.
A Mint 20-ban debütáló Cinnamon 4.6-al fogjuk megkapni.
Ha nagyon érdekel, akkor pl. az Ubuntu 20.04 Gnome-ban megnézheted hogy mit is csinál.
Vagy a képernyőfelvételen van egy parancs - azt a gépedre szabva 19.3 alatt is
megnézheted. Én is 19.3 Cinna. alatt csináltam ezt a előtte-utána felvételeket. -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #73189 üzenetére
Az Asztalnagyítást ahhoz tudnám hasonlítani, mintha egy egér-vezérelte négyzetes
nagyítóval pásztáznám az asztalt - csak egy bizonyos részét mutatja nagyítva.
Ezzel szemben a Fractional Saclinget ahhoz tudnám inkább hasonlítani, mintha
a felbontást állítanám - miközben az eredeti felbontás marad.
Megpróbálom szemléltetni:
[link] 1920x1080-as felbontás
[link] maradt az 1920x1080-as felbontás, de 1.25-ös Fractional Scalingnek megfelelő
a méretezés. -
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #73189 üzenetére
"Nem tudtam mi hiányzott a víruspara topik után!"
Besz***s, már az is van???
"Amúgy évek alatt sem sikerült rájönnöm, mitől magyarabb ez a disztró a többinél..."
Ha már mindenáron magyar fejlesztéssel akarom sz***ni magam, akkor UHULinux. Az 1.1-1.2 még egész vállalható volt, a v2 kimaradt az életemből, a v3 LTS-sel tettem egy próbát, bár nem igazán jött át, miért is kellene EZT választanom, BÁRMELYIK tetszőlegesen kiválasztott és megfelelő támogatással bíró és nem 5 évente frissülő verzió helyett.
Az első BP-ben pont az volt az érdekes, hogy húúúú egy magyar linux, ami kinézetre WinXP akart lenni, hogy a "megtért" XP-sek otthon érezzék magukat. Persze az első start után jött a pofáraesés, hogy b+ ez nem WinXP. A legtöbben - én is - néhány nap/hét szenvedés után menekült vissza XP-re. Az újat egy volt kolléga férje ajnározására próbáltam ki. Szerencsére VB-ban. Az egy dolog, hogy semmit nem találtam a helyén, vagy ahol számomra kellett volna lennie, a Plasma KDE is valami agyontekert mod, amihez társult egy olyan erőforrás éhség, hogy ahhoz képest egy kézikapcsolású PPT is 60fps-ses.
"Most akkor ki is a helikopter?"
Hogy a nagy klasszikust idézzem -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #73177 üzenetére
Ha letölthető a 20.10-es Ubi Cinn. Remix legfisebb teszt kiadása, (utolsó 05. 12-es volt)
le szoktam tölteni csupán csak azért, hogy megnézzem nem került-e már bele a 4.6-os
Cinnamon - abban ugyanis már benne lesz a Fractional Scaling lehetősége.
Reménykedem hogy így esetleg hamarabb megláthatom a 20 kiadása előtt.
Az Ubuntu 20.04 Gnome-ban már láttam és szerintem nem rossz.
De állítólag Wayland-al az igazi. A Mint pedig az X.Org-al jön ki. -
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #73168 üzenetére
Hát, disztrovacsi szerint nem folytatott. Meg az utolsó release is kb.anno, amikor próbáltam.
[link]
Itt is csak kontaktot lehet találni, pedig anno innen letölthető volt ISO-ban.
[link]
Ez az összes Linuxos noti, kivéve a Dell Ubuntu-sokat mind csak árt a Linuxnak.
Gyalu az összes és LM install.
Vagy a System76-tól kell venni PoP_OS!-el, oszt csókolom.
[link]
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #73166 üzenetére
"20-as Mint-et még jó ideig nem fogjuk tudni, mennyire stabil, ez megjelenése + 2-4 hét általában."
Ebben van valami, - de melyik új kiadásra nem lehet ezt elmondani ?
Az Ubuntu 20.04-et többen még a beta állapot előtt telepítették és stabilnak
minősítették.
Ne felejtsük el, hogy a Mintnek nincs előre beharangozott kiadási ütemterve.
Akkor fogják kiadni, amikor úgy gondolják hogy már tényleg megérett rá.
Valószínű valamikor Május végén Június elején kiadnak egy Beta verziót tesztelni és a visszajelzett esetleges hiányosságokat javítva adják ki a véglegest.
Ha 2-4 hetet várok a telepítésével, akkor is ugyanazt kapom mintha a kiadás
napján telepíteném, és a a közben kapott frissítéseket lelkiismeretesen telepítem.
De ezzel senkit nem akarok rábeszélni az azonnali telepítésre. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #73166 üzenetére
Asus-ék is tolják ezerrel a Linuxos notijaikat Endless-el.
A Linpus meg egy régebbi projekt volt az Acer-nél. Valamelyik Fedora+Cinnamon, nem volt csúnya meg minden, de korlátozott volt ott is a csomagválaszték. Anno lerántottam ISO-ban és próbáltam használni, nem jött össze. Vagyis ahogy szerintem jó lenne.
Ez a bajom az Endless-el is. Jó-jó, de még se. -
r0b3r
senior tag
válasz
ubyegon2 #73097 üzenetére
Ez kijózanító írás volt...
a látóasszonyok topikjától meg lefordultam a székről.
Úgy tűnik tényleg rossz oldalról közelítettem meg az egészet, bele kell ásnom magam egy kicsit jobban.
Azért valameddig eljutottam így is. Lehet, hogy megköveztek érte, de annyi helyen olvastam már, hogy egyre több Windows-os program támogatott a Wine és a SteamPlay/Proton-nak köszönhetően, hogy szerettem volna kipróbálni. Ezért vettem elő újra a Linuxot. Na meg azért, mert nem szeretnék Win 10-re váltani.A Cinnamon felület meg kifejezetten tetszik.
A netinstall valóban nem sikerült, ahogy írtad is, bár nem igazán értem mi volt a baja.Látszólag hiba nélkül lefutott a telepítő, automatikusan partícionálta a teljes ssd-t, ahogy eddig is, a grub-ot telepítettem ugyanerre a meghajtóra, hálózatra most már csatlakozott, tükörszervereket megtalálta és letöltött/telepített minden alapvető csomagot + a cinnamon felületet. Végén kiírta, hogy a telepítés sikeres és ennyi, újra kell indítani. Boot menüben a meghajtó kiválasztása után sajnos már nem indult el a frissen telepített rendszer. Ugyanez történt egy szintén 10.4-es DVD változat telepítése után is. Visszatértem a működő 10.3-as Live dvd-hez. Ez már szépen működik, telepítettem. Synaptic csomagkezelőben elindítottam a felajánlott frissítéseket, azóta már 10.4-es verziót ír ki...így is jó.
Chrome-hoz szoktam, fel is telepítettem a Mozilla helyett, szépen működik. Steam is probléma nélkül feltelepült, működik, telepítettem is próbaként a teljesen Win alapú No Man Sky-t, de ugye a Vulcan drivert hiányolja és egyelőre nem indul el. Nem gond, még próbálkozok, olvasok a témában (bár a gyenge angolommal kissé nehézkes) és szerencsére egy-egy feladatra találni youtube-on is videókat, amiben végigvisznek lépésről lépésre.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- AKCIÓ! MSI Z77 MPOWER Z77 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Lenovo, Dell, HP, Panasonic Getac üzleti és ütésálló katonai laptopok + Ipad 6-13. gneráció
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3109
- ASUS TUF F15 FX506 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 32GB - 1TB - RTX 3050 Ti - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest