- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
desirehd #14065 üzenetére
debian csomagkezelése megvan?
-
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted #14019 üzenetére
Igen, mi is kísérleteztünk ilyenekkel, nem vált be.
-
Vladi
nagyúr
válasz
anxius #14017 üzenetére
Akkor nyílt van. Jó az most neked.
de nézhetsz egy ilyet:
glxinfo | grep Direct
asszem. VAgy csak simán glxinfo.
A felbontást meg xrandr-al állítsd:
terminálba:xrandr --mode 1024x768
Értelem szerűen amennyit szeretnél. Gixer van, akkor: ctrl + alt +backspace
ha nem, akkor ezt beteszed automatikusan lefutóba és slussz. Probléma megoldja, jöhet a következő, ide nekünk a fél unix világot...Najóvan leálltam.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13948 üzenetére
Sambában külön jogosultásgok vannak. A home-od meg a usered jogosultságával rendelkezik. Szerintem ezért.
az ntfs megint másik történet, mert azt a rendszer külön kezeli. Mivel a unixos jogosultságokat nem tudja kezelni.
a hupos irásban erről is van szó.
az fstabot pedig root joggal nyisd meg.
utána:
nano /etc/fstab -
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13938 üzenetére
Nahát.
betetted a hdd-t. Felállt a rendszer.*
Megnézed, melyik lesz az:
fdisk -l
aztán cisnálsz neki egy könyvtárat, ahová szeretnéd, pl: /mnt/adatok
erre a könyvtárra be is állithatod a jogosultságokat, ha kell.utána a /etc/fstab fájlba kell leirni, hogy hová szeretnéd. Itt irják, hogy kell.
* ha nem, akkor jön a mókás része.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13934 üzenetére
Fel kell majd csatolni. Csinálsz egy könyvtárat a partcióknak. tipikusan: /mnt alá
aztán mount. link. -
Vladi
nagyúr
"Én minden öt évben adok egy esélyt a Linuxnak, aztán megállapítom, hogy nem nekem való. Most eljött újból az az idő, mikor kap egy esélyt."
"Jó, gondolom van valami oka, hogy otthoni használatra annyian használnak linuxot, hogy az már konvergál a nullához"
Aztán meg nekiállsz hisztizni, mint egy kislány. Ez a tök udvarias? Kötve hiszem.
Annyi van, hogy süt erről, hogy igazából nem is érdekel téged a dolog. Most erre én nem fogok érdemben válszolni neked.
Ha komolyan érdekel a dolog akkor majd komolyan veszlek.
Hidd el, nagyon sok ilyen embert láttam már ugyan igy nekiindulni és pár óra vagy nap alatt belebukni. Ha nem érdekel semmi gond. Csak ne fárasszuk egymást.
-
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted #13778 üzenetére
Eh. Aki hülye... ott van a telepítőben a kérdés, ha az elsőt választja így járt.
(#13782) ViZion:
Ha nem kérsz formázást, akkor biza nem formáz. Csak simán odamásolja a cuccait. Jah, hogy kérdez...
-
Vladi
nagyúr
válasz
PumpkinSeed #13767 üzenetére
HÁnyas cent? De amúgy: link.
Ez alapján 1-es grub. A /boot/grub/menu.lst fájlban állítod be. Ott a default sor azt hiszem egy számmal jelölöd az alapértelmezett sort. 0-val kezdett számozás mellett.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Vanek Eduard #13703 üzenetére
Esetleg gparted live.
usb-re rakod, arról indítod a gépet és szépen meg tudod particionálni a hdd-t.(#13705) Gebriel:
Mi a kérdés, ifjú padavan?
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13629 üzenetére
Fel lehet tenni. A csomagkezelés parancssoros módját tanulmányozd át. (apt-get)
Az ubuntus módszert inkább ne alkalmazd, mert ubuntus tárolót kell felvenni hozzá. Csak a natúr csomagot telepítsd.
-
Vladi
nagyúr
válasz
lionhearted #13622 üzenetére
A samba lesz lassú. Ha nem, akkor jó. Világos voltam?
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13604 üzenetére
Na driver elvileg betöltve, mégse megy vele. Az hülye kérdés, hogy tud egyáltalán az alaplap ilyet?
Bár biztos. Én viszont most ötlettelen vagoyk.
De nézd a pozitív oldalát, most egy csomó mindent megtanultál.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13602 üzenetére
Na ebből a host bridge részt kell nézned. Intel chip. link. Itt ha kikeresed, akkor látod, hogy a i2c-i801 kernel modul a drivere. Ugye itt a driver az kernel modul
lsmod
paranccsal nézd meg, hogy be van -e töltve. Bár be kéne lennie.
Egyébként a sensors-detect kiírja az alaplap típusát:
[root@f17-desk ~]# sensors-detect
# sensors-detect revision 6031 (2012-03-07 17:14:01 +0100)
# Board: ASUSTeK Computer INC. M4A79XTD EVO -
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13600 üzenetére
Na hogy állsz?
Megvan a hardver típusa?Esetleg nézd meg az
lspci
paranccsal, hogy milyen chipset van rajta. -
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13598 üzenetére
Azonbelül?
a chip típusa kellene pontosan.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Jester01 #13595 üzenetére
Azzal nem sokat ér, mert ventit nézi csak.
Azt volt már, hogy milyen alaplap? Rápróbál egy pár modult, de egyik se megfelelő.
Debiannál használnak kernel modul csomagokat?(#13596) MasterMark:
Ne töröld le, mert azzal semmit sem érsz el. Nézzük milyen alaplap, ahhoz milyen modul kell és hogy az megvan -e nálad.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #13591 üzenetére
Hát csináld amit mond.
sensors-detect
rootként. Akkor megnézi a szenzorokat, betölti a hozzá való modulokat - ha vannak - és utána már ki tudja olvasni a hőmérsékleteket.
mod: itt a cikk hozzá.
mod2: tedd már fel valahová a teljes kimenetét, hogy mit csinál.
mod3: ha szervert építesz éppen, nem biztos, hogy ez a legfontosabb lépés.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Jamboo529 #13578 üzenetére
Van igen, de azt az ftp-t kell beállítani hozzá. Ha bemész ssh-val akkor szerintem a /etc alatt meg tudod keresni a beállításait.
De ne 21-es legyen a port, semmiképpen. Főleg netfelé ne. Mert egyből ott keresik.
Korlátozhatod a belépő userek számát egyszerre. Nem sok, de az is segít. Bár nem biztos, hogy jó ötlet kifelé is engedni. Arra miért van szükség? -
Vladi
nagyúr
válasz
Dr. Romano #13518 üzenetére
Esetleg a tiny core nagyon népszerű. Nagyon kicsi és egyszerű, de naprakész cucc, ezen a gépen száguldana.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Carasc0 #13008 üzenetére
Jóaz kezdőknek. Jön majd a bamba, okosít.
guit tehetsz rá azért, terminálod akkor is lesz. MOndjuk elég hardcore felhasználás lenne, csak terminál mint desktop.
De milyen gép az? Én úgy tudom, az új debian nem tartalmazza alapból a firmwareket wifihez. Ezért nem megy. De utólag lehet telepíteni hozzá, csak kivették. Esetleg kábeles netet dugj be addig, ha minden kész, akkor lehet wifizni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #12967 üzenetére
Nagyon naggyal. De a verziószám nem számít. A funkció számít. Ilyen idős embereknél pont az a lényeg, hogy ugyan olyan legyen a rendszer sokáig, mert már nehezen tanulnak.
Faterom is ilyen. Ha odébb rakok egy ikon akkor sikít. Nemtom mi lesz, ha lejár az xp.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rokefeller #12965 üzenetére
centos nem hülyeség ilyen felhasználásra. Tesz egy xfce felületet és ha minden megy, akkor jó. Az az előnye, hogy ugyan úgy fog menni 5-8 év múlva is, mint most.
-
Vladi
nagyúr
válasz
randras #12947 üzenetére
Mid van? Ubuntu? Olvad a full circle-t magyarul.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Zirowe #12791 üzenetére
Teljesen és véglegesen. Jó egy idő múlva.
Egyébként nekem már vagy 3 éve úgy megy. Annyi, hogy az írási műveleteket levettem minimumra, most szinte semmi se használja, így nem lesz gond sose. Max időnként frissíted.
De a rendszer boot lassabb lesz, az üzem ugyan olyna sebességű, a gép meg halkabb.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rlazol #12742 üzenetére
Semmit. Igazából mindent jól csinálsz.
Nézd 24 órája még azt se tudtad, hogy a terminál, most meg kernel modult forgatsz éppen.,Az a baj, hogy a matrox csak ilyen régi 2009-es drivert ad. Mivel a rendszered meg 2012-es, igy sok gondod lesz a telepitessel. Linkeltem 2 leirast, azokat nézd át azért, hogy mi kell a driver telepiteshez.
-
Vladi
nagyúr
válasz
rlazol #12727 üzenetére
A szeletelő progi.
link. Innen csak 64 bites változat van.
Meg azt is írja, hogy opengl-t használ, tehát olyan vga kártya kell, meg hozzá driver.
Ki kell csomagolni, utána van egy bináris benne, azt tudod elindítani.
De először keresd meg azt a terminált, a programok között lesz. Ott tudsz kiadni parancsokat.Most is van szerintem egy drivered, a nyíltat biztos betölti.
Így ellenőrizd terminálban:
glxinfo | grep OpenDe valószínű, hogy a driver telepítést nem fogod megúszni. Mivel elég régi, lehet, hogy kompatibilitási problémába ütközöl.
De előbb nézd meg, így indul a telepítés:sudo ./mtxdriver-installer-x86_64-1.4.7.run
Már ha ez a neve. Utána látjuk majd, mi történik. -
Vladi
nagyúr
válasz
Zenebohoc #12686 üzenetére
Hogy miért fagy, az passz. Ennyi alapján akár hardver hiba is lehet. Talán próbáld meg másik disztróval. Az első gép nem annyira régi, igaz valami lxde-s vagy xfce-s változattal.
Egyébként ilyen 9200-as ati kártyával a nyílt driver bőven jó, nem hiszem, hogy a miatt lett gondod.
A másik gép az pontosan milyen? Valami spéci amit fentebb írtak jó lenne. Bár ha kevés a tudásod, akkor küzdelmes lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Fotók, videók mobillal
- Le Mans Ultimate
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- BESZÁMÍTÁS! Apple Macbook Pro 15" 2019 i9 9980HK 32GB 500GB Radeon Pro 560X hibátlan működéssel
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest