- Mobil flották
- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Honor 200 Pro - mobilportré
-
Mobilarena
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #69146 üzenetére
Köszi, közben sikerült.
Más:
Esetleg valakinek van valami anyaga arról, hogy Intel HD alatt mit érdemes beállítani, Debian 10 gnome (X11)?
Leginkább a Chrome smooth scroll zavar, ami kb nincs. Nagyon darabos az egész böngésző, de úgy kb minden disztró alatt éreztem azt, hogy valami nem egészen kerek.
Ha bármi finomhangolási tippetek lenne, szívesen fogadom.Az alábbi konfigot azért betettem x11 alá:
-
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem, amit ma meg kellene oldani, mert holnap előadásra viszem a notit.
Debian 10.1 Gnome van fenn. Minden a lehető legjobb, de belefutottam abba, hogy a notim touchpadja nem akar úgy működni ahogy kellene. A mutatómozgás rendben van, de nem tudok görgetni, két ujjal sem.Ha a beállításokban bekapcsolom a "Görgetés a szélen" opciót -amit eleve használni akarok- a beállítást nem menti el. Ha elnavigálok onnan, majd vissza a kapcsoló újra inaktív állapotban van. A kétujjas görgetésnél is ez a helyzet.
Ezzel eddig nem találkoztam, minden disztro alatt kifogástalanul működött a touchpad, ami egy Synaptics. -
Pano
addikt
válasz
j.bravo #69109 üzenetére
Rosa Image Writer?Nem találtam külön kikötést a Windowsos verziókban, hátha elindul és működik xp alatt is.Sajna ennek is a hetes a minimum, bocsi.
-
Pano
addikt
válasz
Rimuru #69102 üzenetére
Ja igen, bocsi. Kompozitorra gondoltam, nem tudom miért írtam mást. A "compoton"-t meg főleg nem értem miként sikerült legépelnem
(#69101) ubyegon2: Köszi. Gondoltam rá, csak régen megesett olykor, hogy a compiz miatt fagyott be pár progi és azóta nem túlzottan a szívem csücske. Ezért is gondoltam, hogy esetleg egy egyszerűbb, gyorsabbat próbálok ki. Csak a Metacity-t meg a Marcot és társait nem igen ismerem. -
Pano
addikt
Napot!
Szerintetek Mint Mate 19.2 alatt melyik ablakkezelőt érdemes használni? "compoton" féle lenne a legjobb, csak az a baj, hogy az kikapcsolja az ablakok árnyékolását és sokszor -sajnos az érintett noti kijelzője nem a legjobb- így túlságosan beleolvad az előtérben lévő ablak a háttérben lévőbe és nagyon kényelmetlen a tartalmat nézni.
-
Pano
addikt
Flatpak nekem a legproblémamentesebb. A rohadt lassú telepítést kivéve, de azt csak egyszer kell végig várni.
A snapet viszont kerülöm, mint egy leprást. Gusztustalan. Főleg, hogy az adott alkalmazás minden egyes első indításkor rohadt lassan nyílik meg. A régi homokórázós Windows korszakra emlékeztet. Én mai napig nem értem, hogy miként gondolták ezt.Mindent egybe vetve, a flatpak igaz egész jó, de csak akkor telepítek abból is, ha nincs más választás.
-
Pano
addikt
Az teljesen oké.
Eddig amit erre a célra használtam az jó esetben tudott egy 50%-os tömörítési arányt csinálni, gyakoribb volt, hogy a 60 GB-os rendszer meghajtóból egy 35-40 GB-os lemezkép lett.
Most meg kipróbáltam a Clonezillát és a ~25 GB-os Ubuntu rendszerlemezemet betolta egy 5,5 gigás képbe én meg pislogtam, mint hal a szatyorban, hogy ez most mi. Csak maga a tömörítési arány lepett meg és azt hittem nem jól csináltam valamit, esetleg csak a swap partíciót mentette le vagy valami. -
-
Pano
addikt
Hali!
Aki esetleg használ közületek CloneZillát: Lehetséges az, hogy egy Ubuntu 18.04 lemezmentés mindössze 5,5 gigát nyom? Az értem, hogy tömörít, na de ennyire (vagy valamit elcsesztem
) ?
-
Pano
addikt
Az oké és teljesen érthető, hogy mondjuk akksiról úgy működik, de itt "minden körülmények között" energiatakarékosság van. Ha hálózaton van a noti nem sok értelme van ilyen szinten visszavenni a teljesítményt (hogy még alapvető dolgok is nyögvenyelőssé váljanak), főleg ha az ember kicsit masszívabban szeretne dolgozni. Kicsit olyan ez, mint ha a kocsiddal nem léphetnél oda, nem mehetnél gyorsabban -még szabályos keretek között sem-, mert akkor többet fog enni.
-
Pano
addikt
Üdv újra!
No, eljutottam odáig, hogy belefutottam a cpufreq indikátorba, amit külön kell telepíteni. Ha ebben teljesítmény módra rakom a profilt, akkor végre megtáltosodik a notim és olyan teljesítménnyel működik ahogy kell, jobban mint a Win és Chrome böngésző esetében is megszűnnek a korábban említett anomáliák. De az energiatakarékos profil jócskán beleharap a teljesítménybe, túlzottan is.
Viszont minden újraindításnál ez visszaáll alapállapotra, az energiatakarékosra. Esetleg tudtok arra megoldást, hogy miként lehet megadni neki, hogy maradjon a kiválasztott sémán és/vagy ha akkura váltok akkor váltson csak energiatakarékosra, ha hálózatra teszem akkor meg vissza teljesítményre?
Kicsit érthetetlen számomra, hogy miért az energiatakarékos az alap rendszerbeállítás, mert brutál teljesítménykülönbség van a kettő között. -
Pano
addikt
válasz
mefistofeles #68804 üzenetére
-
Pano
addikt
válasz
m165le3 #68770 üzenetére
Elszenvedtem vele, de sajnos egyik megoldás se hozott igazi áttörést.
Gyorsan feldobtam a xubuntut és megpróbálkoztam m165le3 megoldásával. Nem akarom elkiabálni, de eddig úgy néz ki minden okés, ezer hála m165le3.Igaz Chrome-al még nem próbáltam, de eddig a firefox jó és sokkal jobban megy maga a rendszer is. Fura, mert a linux mint xfce-t próbáltam, de máshogy viselkedett mint most a xubuntu.
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #68763 üzenetére
Elsősorban Chromeot vagy Chromiumot szeretnék, de bármlyen disztrón próbálom elkezd a rendszer akadozni, belassul. A dekstop effektek laggolnak, a programok nehezebben nyílnak, kattintásra hosszan reagálnak stb. Pedig van szabad RAM bőven amikor ránézek (8GB van amúgy). Néztem bővítmények nélkül is hátha valamelyik bekavar.
Na aztán ha ehhez még indítok mondjuk pár multimédiás tartalmat, mondjuk videót akkor isten kegyelmezzen. A görgetés darabos stb.
Hiába iratom felül a chrome://flags alatt a software renderinget, a gpu beállítást, ebből a szempontból falra hányt borsó. chrome://gpu alatt összehasonlítottam a windowson futó paraméterekkel, egyezett, de az ottani teljesítmény és simaság nyomát se csókolhatja meg.
A firefox egy fokkal jobb, de Windowshoz képest az is kegyetlen lomha.(memóriateszt teljesen negatív, így azok jók.)
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #68761 üzenetére
(most így fedora után a kubuntut tettem fel)
Könnyen lehet, hogy a GPU-val lesznek valamit, mert érezhetően akkor esik vissza a rendszer teljesítménye ha böngészőt használok. Főleg ha fut benne média tartalom. Chrome/Chromium meg egyenesen halál.System: Host: panakt-HP-ProBook-440 Kernel: 5.0.0-27-generic x86_64
bits: 64 gcc: 7.4.0
Desktop: KDE Plasma 5.12.8 (Qt 5.9.5) dm: sddm,sddm
Distro: Ubuntu 18.04.3 LTS
Machine: Device: laptop System: HP product: HP ProBook 440 G3 serial: N/A
Mobo: HP model: 8100 v: KBC Version 40.72 serial: N/A
UEFI [Legacy]: HP v: N78 Ver. 01.39 date: 04/16/2019
Chassis: type: 10 serial: N/A
CPU: Dual core Intel Core i5-6200U (-MT-MCP-)
arch: Skylake rev.3 cache: 3072 KB
flags: (lm nx sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 ssse3 vmx) bmips: 9600
clock speeds: min/max: 400/2800 MHz 1: 2699 MHz 2: 2700 MHz 3: 2700 MHz
4: 2699 MHz
Graphics: Card: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520]
bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:1916
Display Server: x11 (X.Org 1.20.4 )
drivers: modesetting (unloaded: fbdev,vesa)
Resolution: 1366x768@60.00hz
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
version: 4.5 Mesa 19.0.8 (compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Audio: Card Intel Sunrise Point-LP HD Audio
driver: snd_hda_intel bus-ID: 00:1f.3 chip-ID: 8086:9d70
Sound: Advanced Linux Sound Architecture v: k5.0.0-27-generic
Network: Card-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCIE Gigabit Ethernet Controller
driver: r8169 port: 3000 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10ec:8168
IF: enp1s0 state: down mac: dc:4a:3e:e8:76:4a
Card-2: Intel Wireless 3165
driver: iwlwifi bus-ID: 02:00.0 chip-ID: 8086:3165
IF: wlp2s0 state: up mac: e0:94:67:b7:6f:1a
Drives: HDD Total Size: 756.2GB (1.1% used)
ID-1: /dev/sda model: HGST_HTS545050A7 size: 500.1GB
serial: RB250A1C0MM4AJ temp: 0C
ID-2: /dev/sdb model: TS256GMTS800 size: 256.1GB
serial: C752020055 temp: 33C
Partition: ID-1: / size: 234G used: 8.0G (4%) fs: ext4 dev: /dev/sdb1
RAID: System: supported: N/A
No RAID devices: /proc/mdstat, md_mod kernel module present
Unused Devices: none
Sensors: System Temperatures: cpu: 44.0C mobo: N/A
Fan Speeds (in rpm): cpu: N/A
Info: Processes: 198 Uptime: 1 min Memory: 495.6/7775.4MB
Init: systemd v: 237 runlevel: 5 Gcc sys: N/A
Client: Shell (bash 4.4.201 running in konsole) inxi: 2.3.56 -
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #68758 üzenetére
Egyébként meggyőződésem, hogy egyes HW-ek bizonyos disztrókkal egyszerűen nem hajlandók kijönni.
Én a HP Probook 440 G3 notimmal vagyok így. Minden rohadt disztrónak van valami nyűgje és mindegyiket sokkal lassabbnak érzem, mint a Windowst. Messze nincs meg a simaság, még a böngészők is ótvar teljesítményt nyújtanak. Jó, egy i5-6200U nem egy desktop proci, de azért nem kéne ennyire szenvednie linux alatt.
Még egyelőre kitartok, de már régóta nyűglődöm ezzel és szerintem inkább fel fogom adni. Úgy néz ki be kell látnom, hogy erre a notira nem való linux. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Egy kis Fedora 30 (gnome) segítséget szeretnék kérni.
Lehet túl sokat ubuntuztam, de nekem meglehetősen komplikáltnak tűnik a szoftvertelepítés Fedora alatt. Hozzáadtam a free és nonfree RPM-eket a tárolókhoz, a flathubot is, de az Istenért nem tudom a tárolók tartalmát (azaz a szoftvereket) a gnome áruházban megjeleníteni vagy keresni. A Gnome szoftver centerben a tárolók alatt is engedélyezve vannak, de mégsem jeleníti meg őket.
Terminál alól gond nélkül tudok a repókból telepíteni.Valaki tudja a megoldást?
-
Pano
addikt
válasz
#20749568 #68720 üzenetére
Ha 2-3 fül van nyitva akkor is csinálja, memória pedig van bőven szabad. Elkezdnek a rendszer animációk akadni mint a fene, a teljesítmény elkezd ingadozni (mint ha a pillanat tört részére megfagyna pár folyamat, majd hirtelen meglódul). Ha becsukom a Chrome-ot vagy Chromiumot az összes ilyen jelenség megszűnik. Próbáltam már minten (cinnamon, xfce), ubuntun (a sima ubuntu a szokásosnál is lomhábbnak érződik), ubuntu mate-en, kde neon-on, debianon (utóbbi elviselhetőbb, de még továbbra is gond).
Még a gnome DE-t nem próbáltam csak nagyon régen, lehet megnézem azt is.
(#68721) leviske
(#68722) cigamKöszönöm, megpróbálom!
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Elkezdtem ismerkedni a KDE Neon disztróval (ami elvileg nem disztro, de ebbe most ne menjünj bele
Olyanba ütköztem bele, hogy akármit próbálok telepíteni (konzolból vagy discover-ből, estleg deb fájlból, synaptics-ból), a telepítés vége mindig hibára fut. A programok ettől függetlenül települnek és rendben futnak.
Konzolban ezt kapom:
Hibák történtek a feldolgozáskor:
appimagelauncher
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)Discover alatt csak annyit, hogy "a telepítés meghiúsult". Lehet valami bugról van szó, az a lényeg, hogy konkrét problémát nem okoz, de azért kicsit piszkálja a csőröm. Futottatok már ebbe bele?
A másik kérdésem pedig disztó független: Azt tapasztaltam a notimon, hogy bármelyik disztro van fenn nem tudom rendesen használni a Chrome és Chromium böngészőket, mert valami oknál fogva rettentő negatív hatással vannak az egész rendszer teljesítményére ha nyitva vannak. Akadós, nyögve nyelős lesz használni a gépet. Érthetetlen számomra :\ Az ha bekapcsolom a hardveres gyorsítást, a gpu felülírást nem sokat segít. A firefox is kicsit lomhábbnak tűnik, mint windowson.
CPU: Intel Core i5 6200
GPU: Intel HD 520
RAM: 8GB DDR3 Dual
SSDDiscover alatt csak annyit, hogy "a telepítés meghiúsult". Lehet valami bugról van szó, az a lényeg, hogy konkrét problémát nem okoz, de azért kicsit piszkálja a csőröm. Futottatok már ebbe bele?
A másik kérdésem pedig disztó független: Azt tapasztaltam a notimon, hogy bármelyik disztro van fenn nem tudom rendesen használni a Chrome és Chromium böngészőket, mert valami oknál fogva rettentő negatív hatással vannak az egész rendszer teljesítményére ha nyitva vannak. Akadós, nyögve nyelős lesz használni a gépet. Érthetetlen számomra :\ Az ha bekapcsolom a hardveres gyorsítást, a gpu felülírást nem sokat segít. A firefox is kicsit lomhábbnak tűnik, mint windowson.
CPU: Intel Core i5 6200
GPU: Intel HD 520
RAM: 8GB DDR3 Dual
SSD -
Pano
addikt
-
Pano
addikt
válasz
Rimuru #63394 üzenetére
Áháá! A kis piszok. (Ez mondjuk sok dolgot megmagyaráz, pl az undorító font renderinget)
Köszi az infót!Hát, Linux alatt ki van véve minden erre vonatkozó beállítás (Windows alatt ugye itt van a hardveres gyorsítás beállításának lehetősége):
(#63395) Bici: Akkor majd utána nézek mire gondoltál pontosan
-
Pano
addikt
válasz
Frawly #63390 üzenetére
Valószínű driver bug lesz. Kikapcsoltam a chrome hardveres gyorsítást, de így is, meg akkor is jelentkezik ha a chrome egyáltalá nem fut.
Ablakkezelőre én is gondoltam, de átváltva compizra, szintén előjön.(#63392) Bici: Nem, nem IGP
Radeon RX 460
Megpróbálom zárttal, azzal hátha nem csinálja.
csak OpenCL terén; az hasít
KDE és KWIN?
-
Pano
addikt
Hali!
Egyre többször futok bele ebbe a jelenségbe. Eddig csak Chrome használatakor jött elő és a chrome ablakán belül, de most már más appban is (mondjuk itt épp futott háttérbe a chrome).
Találkoztatok már ilyennel? Van egy gyanúm, hogy a Chrome a ludas és annak a hardveres gyorsítása nem szereti az AMD nyílt drivert, vagy franc tudja.
(sajnos nem, chrome bezárás után is előjön). -
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #63329 üzenetére
Tapasztalatom szerint a flatpak sokkal jobb mint a snap, de mind a kettővel vannak még komoly gondok. Sajnos nem úgy működnek sokszor az appok, ahogy kéne nekik.
Párszor a hajtépés szélén voltam, aztán inkább maradtam a hagyományos deb csomagoknál, azok legalább működnek rendesen. -
Pano
addikt
válasz
snpetit #63297 üzenetére
Szia!
Próbáld ki ezt, nálam bevált:
sudo add-apt-repository "deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ artful-updates main"
sudo apt-get update
sudo apt-get install libfreetype6=2.8-0.2ubuntu2.1
sudo apt-mark hold libfreetype6ezután:
sudo xed /etc/profile.d/fix-freetype.sh
(a xed az disztró függő, hogy melyik szövegszerkesztő, lehet gedit is)
A megjelenő üres doksiba illeszd be az alábbi sort és mentsd el:
export FREETYPE_PROPERTIES="truetype:interpreter-version=35 cff:no-stem-darkening=1 autofitter:warping=1
"Chrome javításhoz az alábbit:
sudo xed /usr/bin/google-chrome
(a xed az disztró függő, hogy melyik szövegszerkesztő, lehet gedit is)
A CHROME_WRAPPER="`readlink -f "$0"`" sor alá illeszd be ezt:
export FREETYPE_PROPERTIES="truetype:interpreter-version=35"
Nálam legjobban Linux Mint Xfce alatt érvényesül. De sajnos Chrome-ból ennél többet nem lehet kihozni, sajnos linux alatt még így sem az igazi. Firefox így már teljesen jó.
-
Pano
addikt
Nos, újabb font rendering megoldás, hogy még szebb legyen:
sudo add-apt-repository "deb http://us.archive.ubuntu.com/ubuntu/ artful-updates main"
sudo apt-get update
sudo apt-get install libfreetype6=2.8-0.2ubuntu2.1
sudo apt-mark hold libfreetype6Böngészőként alkalmazás:
Chrome:
sudo xed /usr/bin/google-chrome
Adjuk hozzá a következő két sort:
export FREETYPE_PROPERTIES="truetype:interpreter-version=35"
export CHROME_WRAPPER="`readlink -f "$0"`"Firefox:
konzolba: FREETYPE_PROPERTIES="truetype:interpreter-version=35 cff:no-stem-darkening=1 autofitter:warping=1" firefox
Nekem személy szerint ez SOKKAL jobban tetszik.
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #63214 üzenetére
A DP licenszdíjas.
Nem a Ryzen IGP-t használom, dedikált GPU-t (RX460).Amúgy onnan jött az ötlet, hogy a notimon is van egy Mint és hirtelen rá kellett dugnom monitorra. S látom, hogy csöppet szebben néz ki a dolog. Há' mondom várjá' má'. Első körben arra gondoltam, hogy esetleg az Intel HD miatt, de aztán így jutottam el a kábelig.
Noti kijelzőjén nem igen foglalkoztam ezzel, mert 14"-os, nem túlságosan kilátni ilyeneket. -
-
Pano
addikt
Sziasztok!
No, újra visszatérnék a font rendering ügyünkre. Rájöttem a végleges megoldásra.
Tessék kapaszkodni.
Fogod a karfát?
Ne sumákolj!
Na, most már elhiszem neked!
....a problémát az okozta, hogy a monitor displayporton volt bekötveÚgy néz ki az AMD driver linux alatt nem igen szereti a displayportot, HDMI-re váltva tökély. Így vegyen az ember professzionális monitort
-
Pano
addikt
Köszi az eddigi válaszokat!
(#63113) ubyegon2
Köszi, hogy leírtad. A force layert már beállítottam, azért megtettem fontconfigmaxot is.
Rájöttem, hogy igazából nem a fontokkal van a bajom, hanem a font renderingel. Ezen javított valamennyit sok oldalon, hogy a minimum betűméretet beállítottam 12-re.
Azzal is akkor, amikor egy bizonyos méret alá csökken (ezt még nem tudom mekkorától) és olyan "fuzzy" szerű lesz. Az UWP-s windows applikációknál megjelenő fontokhoz tudnám hasonlítani.
Igazából nem kényelmes ezeket az említett verziókat olvasni, kicsit olyan mint ha az embernek rossz lenne a szeme és enyhén összefolynának.
Nem variáltam a fontokon, minden az alap, ami meg van adva.Igaz ez nem firefoxból vett példa, de itt van a Spotify:
Linuxon
Windowson
Ha megnézitek pl a lejátszási listákat bal oldalon (linux) vagy a középen található lejátszási listák leírását. Windowson sokkal kényelmesebb olvasni, mint ha finomabb lenne a font render.
A rendszerben nincsen gond a fontok olvashatóságával, ez a probléma is csak pár alkalmazásnál jön elő (skpye, de ott a font méretének nagyobbra állítása szintén sokat javított-, teamviewer, a spotify). Qbittorrent esetében is a torrent lista kicsit ilyen, de maga az ablak és vezérlőelemek tökéletesek.(#63115) herdsman12
Igen, ez is benne van a pakliba, nem tagadom. Itt feljebb kifejtettem, hogy mire gondolok pontosan.
-
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #63106 üzenetére
Linux Mint 19 xfce
Linux PSystem-PC-Linux 4.15.0-38-generic #41-Ubuntu SMP Wed Oct 10 10:59:38 UTC 2018 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
OpenGL version string: 3.0 Mesa 18.0.5
Kompozitorban melyiket érdemes használni? Szabad stabilitás ügyileg foglalkozni még a compizzal?
Jelenleg xfwm4+Compositing van beállítva, de nem az igazi (pl.: ha teljes méretűre nyitva zárom be a firefoxot, másnap bekapcsolom a gépet és elindítom a firefoxot a képernyő fele feketén, üresen nyílik meg, másik felén meg a firefox. De ez előfordul más programmal is). Compoton se, de compiz sokkal jobbnak tűnik (animációkat nem használok). -
Pano
addikt
válasz
herdsman12 #63105 üzenetére
Sajnos ez se jó megoldás, mert ettől meg minden más oldal néz ki eszméletlen ormótlanul, ahogy lev is írta.
Fura a font kérdés, mert Windowshoz képest elég sok oldal érdekesen tud megjelenni (mondjuk ki: csúnya).
Azért köszi -
Pano
addikt
válasz
lev258 #63098 üzenetére
Elcsesztem rá 3 napot, de sajnos nem sikerült megoldanom a játék problémáját. Elég masszív frame droppok vannak, teljesen mindegy, hogy nyílt vagy zárt driverrel használom. Egyik pillanatban van masszívan 150 FPS, aztán hirtelen leesik 40-re és elég sűrű és akkor is jelentkezik, ha mondjuk plusz effektek nem kerülnek be, csak állok egy helyben.
Lehet a kártyám nem az igazi linux alatt, nem tudom. -
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #63096 üzenetére
A bugok nem a használati módszerből erednek szerintem
Mondjuk nagyrészt alkalmazás bugokról van szó, de az engem nem vigasztal, ha olyan alkalmazások nem akarnak normálisan működni, amiknek elvileg normálisan kellene linuxon (firefox, skype, discord, stb), vagy kihatnak a rendszerre (pl hang erős recsegése, mire rájöttem, hogy a discord okozza... de arra nem sikerült rájönni miért, mert csak a szöveges chat részét használtam). -
Pano
addikt
Igen, azt észrevettem, hogy néha pl ha nézek filmet meg még mellé töltök is a meghajtóra, akkor jönnek megakadások.
Windowst csak játékra akarom meghagyni (Linuxon feladtam a harcot, hogy játsszak a cs:go-val, brutál szarul fut, még zárt AMD Pro driverrel is). Azt tervezem, hogy majd ha minden oké, áttolom ext4-re, így csak átmenetileg lesz NTFS."egyszer csak azt veszed észre, hogy 1.5 éve nem volt probléma."
Egyszer csak eljutok odáig is
De eddig a Mint Xfce-el kellett a legkevesebb problémával küzdenem.
Kb egy tucat kisebb-nagyobb hiba jött elő, vezetek róla egy doksit, hogy hogyan kell őket megoldaniEgyedül a VPN problémámat nem sikerült eddig kiküszöbölnöm, ezeken felül. Ha VPN-en vagyok kapcsolódva, nincs netem. Ez megoldható persze a "A Kapcsolat használata csak a hálózaton lévő erőforrásokhoz" beállítással, csak akkor meg nem tudok remminával kapcsolódni a távoli asztalhoz. Ha az előbb említett opciót kiszedem, akkor meg igen, csak sajnos nem tudok mellette netezni, ha a távoli asztalon dolgozom.
(#63093) Bici: Adok én neki, csak működjön rendesen.
-
Pano
addikt
Ez volt nekem is az első gondolatom, de nem találtam olyan beállítást, ami erre utalna.
Engem a linux valamiért nem igen szeret. Akárhányszor újra visszatérek, mindig csak jönnek a problémák és jönnek, jönnek
Úgy érzem magam mint a régi Windowsos időkben, amikor mindig kellett valamit elhárítani (ezért a kijelentésért/hasonlatért most biztos kapok a fejemre)
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem.
Rendelkezem egy 500 Megabites nettel. A problematikám az, hogy valamiért a letöltésekből nem tudok kihúzni 20 megabyte/sec-nél többet (pl ha mondjuk linux iso-t mentek transmission-el), pedig 55-60-al mennie kell.
Arra következtetek, hogy valamiért az NTFS partícióra nem tud ennél gyorsabban írni a rendszer. Ez ügyben tudok tenni valamit? Valamit beírni fstab-ba?Rendszer: Linux Mint 19 xfce
HDD: Western Digital Blue 1TB (WD10EZEX). -
Pano
addikt
Sziasztok!
Most újítok egy gépet (i5-8400) és konkrét információ kellene, mert a google találatok túl vegyesek.
A beépített Intel UHD 630-at használnám. Alapból van támogatás már a telepítést követően, vagy mókolás szükséges?
Valakinek esetleg személyes tapasztalata?Köszönöm!
-
Pano
addikt
Hali!
Munkámhoz használnom kellene egy távoli asztalt, amire VPN-en kell csatlakoznom. Sikerült is ubuntu alatt létrehoznom a VPN kapcsolatot (beépített, szóval nem az openvpn) és a távolira is sikerült kapcsolódnom, viszont amíg aktív a kapcsolat, az internet kapcsolat az nem működik.
W10 alatt ugye ezt egyszerű volt megoldani, mert TCP/IP beállítások alatt az ember kivette a pipát, hogy ne használja az alapértelmezett átjárót, de itt semmi ilyesmit nem találok.
Próbáltam guglizni, de egyértelmű és működő megoldásra nem leltem eddig. -
Pano
addikt
válasz
Frawly #57939 üzenetére
Szia!
Laptop kijelzőn is látszódik, igaz kisebb mértékben (sajnos 14" és elég hitvány panel van benne, szóval..
).
Az általad leírt dolgokat próbáltam, a fura az egészben, hogy ez a jelenség csak böngészőben jelenik meg és ezek a tweakerek is csak arra vannak hatással (hiába állítgattam, csak a rendszeren belül tett változásokat)
A rendszer megjelenésében minden fontnak a renderelése tökéletes, de amint weboldalakat böngésznék a hányinger tud elfogni.
Mindegy, hogy Firefox vagy Chrome. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni.
Ubuntu 16.04.3-at telepítettem a gépemre, minden rendben van vele, egy dolgot kivéve. Mindkét böngészőben (firefox, chrome, de a chrome a fő böngésző) a betűtípusok nagyon "hülyén" jelennek meg, sokkal csúnyábban, mint Windowson.
A font rendering is elég csúnya sok helyen (lásd kép), kicsit olyan "sorjás" -hirtelen nem találtam jobb szótMint a Windows 10 elcseszett renderelése.
MS corefontok fenn vannak, próbáltam az unity tweakbe állítani, de a böngészőkre nem volt hatása. Mindenhol máshol teljesen oké, csak a böngészőkben nem.
(Intel HD 520-am van amúgy)
Köze lehet ahhoz, hogy noti és ki van kötve monitorra?Tudtok nekem segíteni? Nekem nagyon bántja a szememet.
Screenshot képen valamiért nem látszódik elég jól. -
Pano
addikt
válasz
#38314240 #52750 üzenetére
Chrome-ot (vagy chromium) használsz?
Nekem az produkált intel GPU alatt ilyen néha video hang beakadást/ugrálást, ha ment mellette, linux és windows alatt is.
Megoldás, hogy vagy kikapcsolod a hardveres gyorsítást a Chrome-ban, vagy Firefoxra költözöl (nekem az utóbbi vált be igazán).Üdv,
Pano -
Pano
addikt
válasz
CPT.Pirk #52703 üzenetére
Hali!
Disk /dev/sda: 465,8 GiB, 500107862016 bytes, 976773168 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0xc3d5a8d3[/M]
[M]Eszköz Indítható Start Vége Szektorok Size Id Típus
/dev/sda1 * 63 976768064 976768002 465,8G 7 HPFS/NTFS/exFAT[/M]
[M]Partition 1 does not start on physical sector boundary.[/M]
[M]Disk /dev/sdb: 238,5 GiB, 256060514304 bytes, 500118192 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: C5080D35-DD6A-41F5-9B1A-5B8A7CA76BEC[/M]
[M]Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/sdb1 2048 923647 921600 450M Windows recovery environment
/dev/sdb2 923648 1128447 204800 100M EFI System
/dev/sdb3 1128448 1161215 32768 16M Microsoft reserved
/dev/sdb4 1161216 377237503 376076288 179,3G Microsoft basic data
/dev/sdb5 377237504 379334655 2097152 1G Linux filesystem
/dev/sdb6 379334656 391624703 12290048 5,9G Linux lapozó
/dev/sdb7 391624704 464521215 72896512 34,8G Linux filesystem
/dev/sdb8 464521216 500115455 35594240 17G Linux filesystem -
Pano
addikt
Sziasztok!
Mivel a fedora topic elég kihalt, itt kérdezném meg, hogy miként tudok loginkor automatikus HDD mountolást elvégezni fedora 25 mate alatt?
Van egy ssd-m, azon van rajta a rendszer, de van egy sima hdd adatom, azt szeretném indításkor egyből csatolni automatikusan (amúgy valamiért root jelszót kér, amikor csatolni akarom, ezt is jó lenne kiiktatni).Köszi a segítséget!
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Installálva van egy linux (teljesen mindegy, hogy fedora, vagy ubuntu, mindegyiknél előjön) Windows mellé, GRUB választóval.
A grub egész addig jól működik, amíg a egyszer nincs bebootolva indításkor a Windows. Miután egyszer is a Windows-al bootolok be, onnantól következő alkalommal már nem jön be a grub választó és nem tudom indítani a linuxot.
Ezt miként tudom kiküszöbölni? -
Pano
addikt
válasz
Lathronos #46548 üzenetére
Nem tudom, de nekem pl gyorsabb egy linux mint, mint a Windows 10.
Minden a pillanat tört része alatt megnyílik, nem hiszem, hogy lenne értelme ennél nagyobb gyorsaságnak.
Windowst már pl abszolút eldobtam (fent sincsen) hamarabb mint gondoltam.
Sokkal produktívabban tudok tevékenykedni Linux alatt most már.Most újítottam gépet, gondolkoztam, hogy veszek egy Windowst, de így már teljesen feleslegessé vált.
-
Pano
addikt
válasz
lev258 #46351 üzenetére
Értem, köszi
Néha előfordul screen tearing, de főleg böngészőben.
Létrehoztam egy config fájlt:
/etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.confbeleírtam ezt:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
EndSectionNem segített. Szerencsére ritkán fordul elő.
-
Pano
addikt
Hali!
Tapasztalt linux rókák véleményét kérném, hogy szerintetek egy Intel HD 4400 esetében ubuntu alatt (16.04) a kernelben lévő drivert érdemesebb használni, vagy jobb lenne valahogy felcuppantani az intel legfrissebb driverét?
Van egy ilyen intel hd driver telepítő alkalmazás, csak az mág 16.04 alatt nem megy. -
Pano
addikt
Hali!
Tudja esetleg valaki, hogy miként lehet olyan gyorsindítót létrehozni ubuntu alatt, ami egy konkrét terminál ablakot nyit és parancsot ad ki?
Pl használni akarom a testdisk-et, ennek nincs grafikus felülete. De szeretnék egy indítót, amire ha rákattintok az asztalon megnyílik a terminál és kiadja a sudo testdisk vagy testdisk parancsot.
Lehetséges? -
-
Pano
addikt
Screen tearingre még mindig nincs valami normális megoldás?
Xfce és Mate alatt nem igen akar működni, hiába váltok át comptonra vagy bármi másra, egy idő után "elfelejti" s megint előjön, aztán vissza kell állítani eredetire, majd újra compton, hogy megint eltűnjön. Teljesen mindegy, hogy nyílt vagy zárt driver.
Vblank semmit nem segít.
KDE alatt nem igen vettem észre, de a KDE számomra nagyon nem bejövős felület. Mivel sokat filmezek ez nekem nagyon nagyon nem pálya (sokszor inkább vissza is váltok csak emiatt windowsra).Nvidia gtx 650
-
Pano
addikt
válasz
lionhearted #45851 üzenetére
Számítástechnikai szerviz, honlap készítés.
De elsősorban inkább munkát könnyítő szoftverek érdekelnek, gondolok itt egyszerű de nagyszerű dolgokra, pl a ClipIT rohadt sokat segít nekem, vagy a gsmartcontrol, testdisk, ilyesmik.
(#45852) spammer:
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Tudtok olyan oldalról/fórumról ami a linux programokat ajánlja (ubuntu repok), illetve ecseteli. Olyan must have szoftverek felhasználóknak (használatot könnyítő, hasznos dolgok) ÉS szakembereknek.
Köszi!
-
Pano
addikt
Nos, én azt hiszem "szerelmes lettem".
Felment a 16.04 végleges, minden annyira flottul megy, mint még soha. Olyan szinten pörög a rendszer, hogy ámulok bámulok és VÉGRE nem akad semmilyen animáció!
Végre tudom rendesen használni. -
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Steam linuxban tudtok segíteni, vagy más topic ideálisabb?
Kubuntu 15.10 alá fel lett telepítve steam. Elsőre nem indult, ezt még ki tudtam bogarászni/fórumozni, hogy megoldjam.
Counter-Strike Global Offensive a játék, amiről szó van.
Fenn van a zárt AMD driver (radeon 250x), de iszonyat rossz teljesítménnyel fut. Átlag 30 Fps, minimum részletességgel. Windowson meg 100-120, közepes részletességen.
Kipróbáltam más ubuntu alapú disztróval is (mint, ubuntu)Valaki ötlet?
-
Pano
addikt
Hali.
A ati nyílt driver mennyire alkalmas játékra? (Cs:go)
Pirk: ebben az új kde felületben hol tudom atallitani xrenderrol opengl re?
Nem talalom a regi helyén.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Mobil flották
- iPhone topik
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- GSM / 4G / 5G hálózat erősítő
- 24 Hours of Le Mans
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Gyermek PC játékok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 9700X Processzor!
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest