Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
sipu
csendes tag
Hali!
Vettem egy IPS236V-t, de nagyon kár volt. Előtte egy LG W2363V monitorom volt, amivel tulajdonképpen teljesen meg voltam elégedve.A történet ott kezdődik, hogy vettem egy LG W2363V-t még májusban, amiről nagyon sok helyen jókat írtak. Kezdetben egy csomó dolog zavart. pl. ha PowerSaving mode-ban van a monitor, akkor úgy villog a kék led, hogy kifolyik a szemem, éjszaka több mint zavaró. Továbbá be/kikapcsolásnál csipog a monitor, ami megszokható, de engem speciel ez is zavart. A menüjének a kezelése elég nehézkes, bár úgysem kell naponta használni. Ami viszont egy jó dolog, hogy tele van csomó olyan funkcióval, ami hasznos lehet, de tulajdonképpen az esetek 99,9%-ban nincs rá szükséged (PIP, sok bemenet, RGB, 2xHDMI, 3D hang stb.), szóval ez sem volt mérvadó. Egy tényleg pozitív dolog volt, a rendkívül gyors válaszidő és a kedvező ára. (+ utólag rájöttem miért jó ha fehér a monitor)
Az egésznek az lett a vége, hogy megfogadtam, többet LG-t soha (a TVm is Samsung és nagyon meg vagyok vele elégedve (LE32C550)), inkább maradok a Samsungnál.
Eltelt egy kis idő és kijöttek ezek az IPS paneles monitorok, amik felcsigáztak. Olvasgattam, hogy a TN panel milyen rossz, meg csúnya képet ad, meg rissz-rossz betekintési szöge van stb...
Gondoltam okos leszek és eladom a régi monitoromat közel azonos áron mint vettem, úgyis annyira nem voltam megelégedve vele, és veszek helyette relatív kis ráfizetéssel egy IPS panelest. Eszembe jutott, hogy megfogadtam, hogy LG többet soha, de úgy voltam vele, hogy jókat írnak róla, ezért az IPS231 vagy 236 -ra esett a választás. Sikerült megcsinálnom a cserét, és 1 napig birtokomban volt mindkét monitor.
Összehasonlítva azt hittem , hogy ég és föld lesz a kettő, de óriásit csalódtam. Az első probléma akkor jelentkezett, mikor a monitort bekapcsoltam. Először azt hittem nem működik, de mint utóbb kiderült, kb 6-7 sec kell neki (a W2363-nak kb 1-2sec kell), mire észhez tér és egyáltalán bármilyen képet megjelenít (utólag kiderült, hogy csak digitális jelnél, főleg DVI-DVI-nél, HDMI-nél picivel jobb a helyzet, de ott is soknak találom).
Folytattam a hasonlítgatást és lefuttattam az EIZO tesztjét. A fekete képnél azt hittem káprázik a szemem, az IPS236-nak olyan borzalmasan "fényes" a feketéje a W2363-hoz képest, hogy szinte világít, gondoltam nem nagy gond, ritkán nézek csak feketét. Ekkor jött a feketeleves, a szinátmenetes kép, amikor pirosból átmegy feketébe a képernyő. A teszt írja, hogy elvileg akkor jó a panel, ha nem látsz függőleges csíkokat. A W2363-nál nagyon kell erőlködni, hogy lásd de látható. Az IPS236-nál egyszerűen borzalmas, olyan csíkozódást látsz, mintha párhuzamos síneket nézegetnél.
Itt már nevettem, mert éreztem, hogy ezzel a cserével kitoltam magammal. Folytattam a tesztet, és egyetlen kicsit pozitív csalódás volt, hogy egész elviselhető az utánhúzása. Mondjuk a W2363-hoz képest sokkal durvább, de átlagban szerintem tűrhető. Ez is csak azért volt elviselhető, mert számítottam rá.
Végül előjött még egy probléma, hogy DVI-DVI-ben a monitor nem hajlandó a Windows előtt képet adni, holott a W2363-al ezzel nem volt gond. HDMI-HDMI-n ad képet, de a HDMI kell a TVnek. Analóg kábelen is ad képet, de ha már ilyen monitorod van, akkor csak jó lenne digitális jelet használni. (rendeltem egy DVI-HDMI kábelt, hátha megoldja a dolgot, de még nem jött meg)
Továbbá ez a 6sec-es bekapcsolás az agyamra megy. Lévén, hogy SSD van a gépemben, jóformán csak a windowst jeleníti meg, azt is késve, mert ugye a windows előtt nincs jel. Szóval nem látnék semmit a POST-ból, akkor sem ha működne, mert hamarabb bebootol a gép, mint ahogy a monitor észhez térne.
Továbbá rendszeresen ráteszem a billt a monitor talpára, hogy elférjek, ha valami mást csinálok az asztalon. Eddig a fehér monitoron nem látszott semmi, míg ezen 1-2 nap után megjelentek karcok a "szép fényes felület"-en. Ekkor néztem, hogy a fehér monitor további előnye volt, hogy nem látszik rajta a por, ezen pedig 1-2 nap után már zavaró számomra.
Egy másik probléma, hogy a szép fényes kávában van egy kb 3-4 mm-es perem a panelig, amin szépen tükröződik a megjelenített kép világosabb része, ami szintén egy kicsit zavaró, de ezt meg lehet szokni, csak először volt nagyon furcsa.
Lehet, hogy a hiba bennem van, de nagyon sajnálom, hogy lecseréltem a monitoromat erre, mert szerintem annyira amennyire istenítik a tesztekben egyáltalán nem jó. Szerintem egy jó TN panelesehez képest nincs jobb képe, legalábbis én jelentős különbséget nem láttam, viszont, hogy a fekete ennyire csillogós, az nekem egy óriási mínusz.
Személy szerint senkinek sem ajánlom, hogy lecseréljen egy hasonló kaliberű TN panelest erre. Persze aki első sorban grafikai munkára veszi, annak hasznos lehet, hogy valamivel jobb színeket ad, de a profik nyilván valami komolyabb után néznek.
A Dell U2311H-en gondolkoztam még, lehet az jobb választás lett volna, de ezt már nem fogom megtudni, mert legközelebb tuti Samsungot veszek, azzal még nem ért csalódás.
Végül azért annyit elmondanék, hogy annyira azért nem rossz ez a monitor, de sajnos nekem több a negatívum, mint a pozitívum.
Új hozzászólás Aktív témák
- SAMSUNG (LS32D800UAUXEN) 4K GAMER MONITOR AKCIÓ!! UJ MODELL!
- MSI G24C4 180Hz Ívelt garanciás monitorom eladó
- LG UltraGear 27GR95QL-B OLED Monitor! LOL Editions - 2560 x 1440 / 240 Hz / 0.03ms / G-SYNC
- SAMSUNG (LS49C950UAUXEN) 5K 120HZ GAMER MONTOR ! AKCIÓ!
- LG UltraGear 32GS94UX-B OLED Monitor! 3840x2160 / 480Hz / 0.03ms / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
- Xiaomi Poco x7 Pro 512GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Xiaomi 15T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest