Új hozzászólás Aktív témák
-
130M volt annak a lakásnak a reális ára, mert elkelt annyiért. Az összes többi csak a te fejedben létezik.
Alku: akkor megy, ha abból a típusból sok van a piacon, vagy sürgős az értékesítés. Ha te egy panelt akarsz a Flóriánon, akkor jó eséllyel tudsz leverni az árból, mert lesz ott még 50 lakás a comon ugyanazon a lokáción.
-
Drizzt
nagyúr
Az ár reális, ha legalább egy ember van, aki megfizeti. Tehát annak a lakásnak a 130M a reális ára. Még akkor is, ha szerinted az nem reális.
A tulaj meg most biztos azon töpreng, hogy nem kért-e túl keveset. Te meg azon, hogy ez hogy a fenébe érhetett valakinek 110M felett. Teljesen természetes emberi reakciók. Lehet a 130M-t fizető fejében is megfordul, hogy nem fizetett-e túl sokat érte. De eljutott addig a pontig valamikor, hogy ezért ő ki akar ennyit is adni.
Írtad korábban, hogy régóta keresel rengeteg szempontnak megfelelő, földszinti lakást és szembeött egy ilyen. Valószínűleg többen mások is hasonlóan régóta kerestek ugyanilyen lakást. Ha volt mondjuk közte valaki, akinek van egy jó 250M-ja, azt jó eséllyel teljesen hidegen hagyja, hogy 110, vagy 130-ért vesz olyan lakást, amit régóta szeretett volna.
Jó alkulapod akkor van, ha valami nem keresett. Vagy ha keresett, akkor nem minimális kínálat áll belőle rendelkezésre éppen.
Én is nagyon sokszor tévedtem ár realitás megítélésében a közelmúltban. Egy picit az megnyugtat, hogy mindkét irányba. Meg mostmár legalább a környéken kezdem azt érezni, hogy azokra a lakásokra elég jól rá tudok mutatni, ami árazás alapján 1 hetet valószínűleg nem fog megélni a piacon. De még így is vannak meglepődések.
-
Drizzt
nagyúr
Sajnálom!
Az esély erre sajnos minden alkunál megvan. Lehet annyit elég volt mondani a másik embernek, hogy van akitől már van komoly ajánlat, neki meg annyira nem hiányzik ez a pénz, hogy miatta potenciálisan ne legyen övé a lakás.
Nyugtasson meg a tudat, hogy lehet hamarosan én is így fogok járni. Meg még persze nap mint nap csomó másik ember. -
most lenne egy ami kb. 100-110 millió közötti értékű lenne, de az eladó 130-ért árulja és 120-nál lejjebb nem hajlandó menni.
Honnan tudod, hogy 100-110 millió az értéke? Ha van ugyanilyen lakás ennyiért, akkor vedd meg azt. Ha nincs, akkor nem annyi az értéke, hanem annyi, amennyiért elkel.A lakásra még 10-15 milliót kellene költeni...
Hát, ez megint nehéz téma, mert a vadiújat leszámítva a legtöbb használt lakásra el lehet ennyit költeni. Ez necces alkualap.A kollégával értek egyet, kínálj be annyit, amennyi a felső limited, és imádkozz. Ennél többet nem tehetsz.
-
Drizzt
nagyúr
Amennyiben az eladónak nincsen eladási kényszere, vagy legalább erős eladási nyomása, nem fogod tudni megvenni a kívánt összegért. Maximum ha nem adja el még vagy legalább fél évig és valamiért szorítani fog neki a dolog.
Azt gondold meg, hogy neked tényleg a 110M a maximum? Ha igen, akkor egyszerűen kösd az ebet a karóhoz. Ha nincs más ajánlat, akkor idővel elfogadhatja a tulaj. Viszont ha jön közben olyan, aki kiadna érte 120-at, akkor ezt bukod.
Az persze zavaró, hogy van ingatlanos a folyamatban, nem lehetsz benne biztos, hogy amit mond az tényleg a tulajtól származó válasz, vagy csak esetleg hősköltemény. Na nem mintha nem tudnának a tulajok is kitalálni ezt azt és füllenteni egyet-egyet.
Ha meg tudsz abban bízni, hogy a tulajtól jöttek a válaszok és komolyan gondolja őket, akkor minimális esélyt se látok a leírtak alapján a 110M-s tranzakciós árra.
-
axioma
Topikgazda
Az 1 meter szerintem keves. Amikor egy utolagos raepiteses tulajdonjogszerzest inteztunk, kialakitottak egy minimalis szolgalmi jogot a haz eleresehez, es az amugy 1m-es jarda ellenere jogilag 1.5 meter szeles volt, bar elokeresni nem tudom, de szerintem nem indokolatlan (kerekesszekes peldaul azt hiszem nem tudna 1m-en kozlekedni). Raadasul mas a helyigeny falak kozott (hazfal-kerites) kozlekedeshez, mint ha korulotte alacsony terep van.
Masik lehetoseg, hogy a nagy haz egyik hatso ablaka olyan helyiseg mogott van (nappali, konyha), hogy az ablakbol teraszajtot csinalva oldjatok meg a kertbe jutast, akkor 1. a hazfal hosszaban nem kell keritest epiteni es mehet az eredeti vonal menten akar (nem csorbul az also haz telke), de 2. a keritest a bejarat elott akkor is meg kell gyalogkapura nyitni, az lesz az igatlan default megkozelitese (kocsibejaro csak alternativ).
Nyilvan ha az alaprajz megengedi, akkor az is jarhato, hogy a mostani gyalogbejaro megszunik, keritest se nyitod ott meg, de valahol a garazsbejaro iranyaban kialakitasz uj bejaratot. Jobban lehetne otletelni alaprajz ismereteben. Teny, a hazhoz nyulni mas, mint kulonallo keritesezni, ezt ti tudjatok. -
Szerintem a jelölt piros vonalas elválasztás rendben van. Ez a kerítés dolog meg...nem egy virágágyás, de nem is kell feltétlenül egy 2-méteres kerítés. Úgy állj hozzá, hogy vásárlóként te milyen házat vennél meg szívesen? Nyilván olyat, ami normálisan el van kerítve a szomszédtól.
Hja, kiskaput természetesen nyitnék a felső háznak az utca felőli kerítésen.
-
Madwe
nagyúr
Ebben az esetben sem tudsz a felső házba bemenni a bejárati kapun, hiszen az az alsó ház tulajdona. Gyakorlatilag csak a felső autóbeálló kapun lehet közlekedni - legalábbis a rajz alapján, valóságban nem tudom. Illetve lehet olyan a terep s a kerítés adottsága is, hogy könnyen kialakítható kapu.
Viszont az ügyvédi díjak, papírozások, átalakításoknak az ára s ideje lehet drága lesz... én - amennyiben egyben is eladnátok - eleinte biztos azzal próbálkoznék csak -
axioma
Topikgazda
Igen, de azt inkabb 1 meternek nezem, ezt kerdezd meg ugyvedtol hogy mennyi a minimum. Es ahogy Tapsi irta, oda kokemenyen kirakni valami keritest (szoval me'g annak a fele vastagsagat is beleszamolni). Amugy azert en ettol fuggetlenul megnyitnam (vagy jeleznem a vevonek hogy erdemes megnyitni) ott szemben a keritest, nem mindenki autoval jar, plane kepzeld el ha csonget egy postas peldaul. Meg dupla keriteskaput nyitogatni gyalogatjutasra.
Telken belul azt hiszem sok helyen csak 1.5 meter magassagig engednek. -
Bird
addikt
A válasz telekalakítással NEM járható út a ház megosztása ebben a formában.
Az egyes földügyi eljárások részletes szabályairól szóló 384/2016. (XII.2.) Kormányrendelet 23/E. § (5) bekezdése alapján: "Ha az építésügyi jogszabályoknak megfelelő telekalakítás a telken álló épületet, melléképítményt részekre osztaná, a telekalakításra engedély csak akkor adható, ha az épületet, melléképítményt vagy annak a telekalakítással egy telekre eső részét elbontják, áthelyezik, vagy ha az épületet, melléképítményt a kialakuló új telekhatárnak megfelelően határfalakkal, továbbá az épületgépészeti és a villamosenergia-hálózat, a közmű-becsatlakozások külön-külön bekötésével önálló építményekké alakítják át. Amennyiben a telekalakítási engedély iránti kérelem benyújtásakor az elbontás, áthelyezés vagy külön-külön építménnyé alakítás követelménye nem teljesül, az engedély iránti kérelmet el kell utasítani."
-
axioma
Topikgazda
A nagy haz gyalogbejaroja [ha az van a piros pontnal] igy nem erheto el a felso telekreszbol ahol az kozteruletre nyilik, szoval vagy kell oda a keritesre me'g egy gyalogkapu es a kertjebe is az utcan keresztul mehet csak [erteket lehuzza], vagy kozos hasznalatu resz vagy a felsohoz tartozo lesz me'g 1.5 meter jarovonal a nagy haz mellett.
-
Madwe
nagyúr
Tuladoni lapon külön szerepelnek? ha azonos a házszám akkor gondolom nem... közmű órák külön vannak bekötve? gondolom akkor erre is nem a válasz...
ha ez mind nemleges válasz, akkor nem lesz egyszerű dolgod két ingatlanná szedni, ráadásul akkor az is kérdéses lesz, hogy az újonnan megalakult telek nagysága megfelel e a HÉSZ minimumának, mert ebben sem vagyok biztos. -
Domináns Hím
kezdő
Azzal azért kalkulálj, hogy ez egy 5 szintes társasházház, a kert valószínűleg mindenkié, így értendő a használati jog. Ha egyszer, mondjuk 20 év múlva el akarjátok adni, az új építésűhöz képest tízmilliós nagyságrendű buktát realizálsz.
Lásd fent, a másik két új építésű lakás mást nyújt, mint a hirdetésben szereplő. Ebben a lakásban első ránézésre nincs klíma és ki kell cserélni a nyílászárókat, utána megoldani a falak visszajavítását. Ettől függetlenül vonzó darab.
A Joker-videó szenzációs (nem láttam az eredetit), a mondanivalója viszont jakabpéteresen katasztrofális. Tudom, hogy rengeteg embernek hasonlóan a meghatározó életérzése, de ilyen lelki nyomorrral élni az életet nem egyéb, mint önsorsrontás. Rengeteg értelmes ember nem kis részben emiatt vándorol ki az országból, mert egy frusztrált, ingerült, egyre bunkóbb közeg veszi körül, amitől nem tud eléggé szegregálódni.
-
Drizzt
nagyúr
Az ingatlan.com szigorúan monoton növekvő azonosítót generál a hirdetésekhez. Így ha az ember elkezdi felírni néhány dátumra, hogy akkor mi volt a legfrisebb azonosító, akkor később egy azonosító alapján meg tudja nézni, hogy melyik két dátum közé esik. Én év eleje óta vezetem ezt magamnak. Viszont ez nem jelenti 100 százalékig azt, hogy korábban ne hirdették volna az ingatlan.com-on, mert simán előfordul, hogy ha pár hónap alatt nem megy el valami, akkor a hirdető tök új hirdetést rak inkább fel, hogy újra előtérbe kerülhessen.
A napokban pont láttam erre egy példát. Volt egy hirdetés Nádorligetben egy kisebb penthouse lakásra, 78M-ért. Körülbelül tavaly év vége óta. Felkerült egy új ugyanilyen hirdetés, ezúttal 75M mellett és a régit törölték. Ez egy ismert trükk a hirdetők körében. Főleg az ingatlanos hirdetők körében. -
Drizzt
nagyúr
Átlagban legutóbb Budapesten 3-5% közötti sikeres alkukról számoltak be. De az alku pont egy olyan dolog, amiben igazán nehezen kézzelfogható az átlagos alku fogalma. Nézz szét a környéken, hogy milyen opciók vannak még. 100m2 felett nekem elsőre soknak hangzik a millió feletti nm2 ár. Amit nem értek a hirdetésben, hogy tulajdonképpen melyik szinten van ez a lakás? Szövegesen földszinti. Közben meg több olyan fénykép is van, amiből első emeletinek tűnik inkább. Ahogy egyre jobban nézem, valószínűleg az van, hogy az utcafront felől földszinti, de "hátrafelé, oldalra" pedig lejtés van és ott már kb. emeleti szintnek felel meg. Az erkély/terasz is picit fura. A képen teljes értékű erkélynek néz ki, de a leírás, meg az alaprajz alapján ez nem igaz. Tehát nekem olyan érzésem van, hogy a képen látható berendezése funkcionálisan nem igazán megoldható, kivéve ha a kertbe nem akarsz lemenni azon a lépcső, ami onnan balra nyílik. De lehet csak a képen nem jön át és van olyan széles, hogy simán elférni még a székek mellett. Ennél a hirdetésnél például egy video nagyon sokat dobna a reális felmérésen.
Az, hogy a kerttel kapcsolatos leírás a gyakorlatban mit jelent, csak úgy tudhatod meg, ha rákérdezel. Hasonló méretben és állapotban a környéken nagyon minimális a kínálat, ami inkább csökkenti az alku terét. Ha valójában földszinti, az csökkenti az árat. A képek tök jók, bár szokásos tucat homestaging berendezéssel. De az 1950 előtti építés megint csak kockázatokat jelenthet. Emiatt mindenképpen fontos alaposan felmérni a dolgokat. Milyen vezetékek lettek cserélve, milyenek nem, stb. Viszont eleve irányár van a hirdetésbe írva, ez alapján biztos van alkura tér.
Szerintem az alkulehetőség főleg azon fog múlni, hogy milyen a konkurenciád. Sok érdeklődő van-e, számít-e az eladónak, hogy hitellel veszik-e meg, sürgős-e, stb. Valamikor március 19 és 26 között került fel ez a konkrét hirdetés.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Iphone 13 Pro Max 128 GB Graphite garanciás, újszerű
- Asus A15 FA506NC 15.6" FHD IPS Ryzen 5 7535HS RTX 3050 16GB 1TB NVMe magyar vbill gar
- ASUS TUF Gaming Monitor
- 16" Macbook Pro M4 Max 48 GB RAM, EZÜST, HU keyboard- 1 TB SSD 2025.11.11-ig gari
- Új, bontatlan SteelSeries Apex Pro TKL Wireless Gen 3 (2025) UK/ISO
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W11 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Update 07.21. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest