Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ariadne
őstag
válasz
kovacsroli
üzenetére
A leírásod nem igazán pontos, sok fontos részlet nem derül ki. Előszöris, most kinek a nevén van az autó? Ha "visszaadta" az autót, akkor le kellett hogy zárják, megszüntessék a hitelt is, amit általában nem szokott fedezni az autó értéke, vagyis jócskán kell legyen fennmaradt, még kifizetendő tartozás, ezzel mi lett? Gyanítom emiatt kerülhetett BAR listára az illető. Feltételezem, hogy ilyenkor a banké lesz az autó, de azt, hogy egy bebukott hitel után ad-e még újra hitelt, csak a bank tudja megmondani.
Már ha jól vettem ki, mi is a helyzet.
-
kovacsroli
senior tag
válasz
kovacsroli
üzenetére
upup

-
kovacsroli
senior tag
Sziasztok!
egy kis offot csinálok, mert az erre vonatkozó topok fél éve kihalt. Viszont hitelről van szó.
Adott egy autó 2,4M HUF 8 éves futamidő, 0% önrész. A vevő fizeti az autót 4 évig, majd visszaadja mondván nem tudja fizetni, az addigi részletei viszont pontosan teljesítve lettek. A bank visszaveszi az autót és egy kereskedésbe helyezi ki, arra várva, hogy valaki elviszi, így megállapítható, mennyivel tartozik még az addigi tulajdonos, akit bár fizetett rendesen, BAR listára helyeztek. Az autó bank által becsült érteke 900e HUF. Az autó 1 teljes évig nem talál gazdát, mire az addigi tulajdonos anyagilag rendbe jön, és úgy gondolja felajánlja a banknak, hogy visszavenné az autót az addigi havi törlesztéssel.
kérdésem: Lehet e esély ugyanazt az autót "visszavásárolni"?
Elnézést az offért, remélem segítetek.
-
rii
nagyúr
megkérdezve, letudva - katasztrófa
a lista excelben jött - áttekinthetelen - kép sehol - leírás sehol
a hitel 20-30%-tól, ami nekem nem jó - 10%-os hitellel próbálkozom most is.
csak az 1/5-ére lehet hitelt felvenni
elenyésző benne a budapesti ingatlan
5.000.000-150.000.000-ig minden van -villától a pucerjáig.és a 10%-a van csak üresen ... ez tényleg horror így
legalább a munkatársam is lepörgött erről, és már nem nyaggat
-
Ariadne
őstag
Hát nem hiszem, hogy nagy örömöd lenne egy lakva megvásárolt ingatlannal, amiből igen nehéz kitenni a lakókat...
Szintén az ügyvéded tud mondani erre dolgokat, de részemről felejtősnek gondolom a bebukott hiteles lakásokat. Olvastam valahol az eljárásról, ahogy megy, és ha jól emlékszem még csak meg sem nézheted belülről, plusz ugye lakottak, szóval ez nem jó buli. Arról nem is beszélve hogy nagy mennyiségben szerintem tényleg csak az ilyen hiéna "hitelközvetítő" meg "BAR listásnak is adunk hitelt" cégeknél vannak ilyen lakások, akik mocsok módon vételi jogot írtak elő maguknak arra az esetre, ha nem tud fizetni az adós (persze ehhez kellett az "okos" adós is, aki nem olvastatta el ügyvéddel a szerződést és aláírta...
), azoknak meg még a közelébe sem jó menni szerintem. -
rii
nagyúr
tényleg van olyan, hogy a bankok által elizélt lakásokat olcsóbban odaadják?
ebbe az esetben az az adott bank árulja, vagy odaadja egy közvetítő cégnek?
akákitől lehet ilyen esetben hitlet felvenni, vagy csak attól az adott banktól?
-
Ariadne
őstag
Egyetértek. Hát akkor oldaladra az ügyvéd és hajrá, mindent bele, beszélj a bankkal is és ha az jónak tűnik, zsírozzátok le a részleteket az eladóval. Innentől az ügyvéded tud igazán segíteni, kérdezz tőle mindent, ami csak felmerül, mivel azért fizeted
, egy fórum ezen a szinten már nem igazán tud segíteni. Aztán szólj, ha megvan és költözöl. 
-
rii
nagyúr
válasz
Ariadne
üzenetére
ezt a választ adta az ügyvéd:
1.) Előszerződés helyett a végleges szerződést javasolnám.
2.) A foglaló összege lehet kevesebb is, nem kötelező a 10% (ez megállapodás kérdése)
3.) Az ingatlaniroda azért sürgeti gondolom a szerződéskötést, mert kell nekik a jutalék, amit az eladótól kapnak.
4.) A hitel folyósítás feltételeit pontosan kérdezd meg, nehogy közben derüljön ki, hogy nem vagy hitelképes.
5.) Az adásvételi szerződés feltételeit nem az ingatlaniroda, nem a hitelügyintéző és nem az ügyvéd határozza meg. A szerződésben az lesz benne, amiben az eladó és vevő megállapodik.
-
Ariadne
őstag
Majd az ügyvéd megoldja, azért fizeted.
Nyilván az ingatlanos minél hamarabb oda akar kötni téged, hogy meg kelljen venned, és az előszerződés után már meg kell venned. Ne hagyd siettetni magad, nagy ez a piac most, rengeteg az eladó lakás, semmiképp se írj alá előszerződést csak úgy... Adásvételit persze csak akkor szabad aláírni, ha az ügyvéd utánanézett annak, hogy nincs teher a lakáson, a bankodnál is előzetesen mindent megtettél amit lehet a kölcsönhöz. Az ügyvédet kérd nyugodtan, hogy mutasson meg neked is mindent, pl. tulajdoni lapot, meg magyarázzon el mindent, hogy megy a dolog, és mi mit jelent a szerződésben. Hadd dolgozzon meg azért az egy százalékért. 
mod: Egyébként lakásvásárlásnál nincs bizalom, tényleg csak az létezik, ami le van írva.
-
rii
nagyúr
válasz
Ariadne
üzenetére
az ügyvéddel még csak pár napja vettem fel a kapcsolatot, és ezt eddig a hitelügyintézőtől hallottam, -aki nagyon-nagyon azon van, hogy sikerüljön, volst, h szombat reggel is ezért telefonált még rám
.Akkor mivan, ha az ingatlanos meg ragaszkodik az előszerződéshez? arra hivatkozik, hogy addig nem keróülhet a nevre a lakás, amíg nincs kifizetve, dehát a franc se akarja kicselezni őt ... meg mást.
-
Ariadne
őstag
Nem nagyon fogsz találni olyan eladót, aki foglaló nélkül hajlandó lenne aláírni a szerződést és igen, magát az adásvételit kell aláírnod ahhoz, hogy a bank elkezdje a hitelbírálatot. Tiéd a kockázat, hogy ha nem adja meg a bank a hitelt (kölcsön egyébként) a szerződésben erre meghatározott pár hónapos időn belül, mert akkor elbukod a foglalót. Ez ilyen.
mod: De a legfontosabb, ahogy írom mindig, a _jó_ ügyvéd. A _jó_ ügyvéd pedig ezeket elmagyarázza neked.
Ha nem, keress másikat. -
rii
nagyúr
létezik olyan, hogy egy bank nem indítja meg a hitelt az előszerződés megkötéséért, hanem csak az adásvételi szerződés megkötésekor?
illetve előszerződésnél lehet előleget is tenni, vagy muszáj foglalót?
-
rii
nagyúr
erste hitelkalkulátor van a net-en?
-
Ariadne
őstag
válasz
Antonio
üzenetére
Előre el lehet menni a bankhoz, hogy számolják ki neked, mennyi hitelt tudnak adni, ha x millió forintos lakást veszel. Mi direkt kiszámoltattuk, kell hozzá a lakás értéke, abból besaccolják, hogy mennyi az értéke a bank számára (hitelfedezeti érték), és a keresetedet is figyelembe véve megmondják, mennyi hitelt (igazából kölcsön) tudnak adni rá és hány évre (érdemes minél kevesebb évre felvenni). De ténylegesen csak akkor lesz biztos, hogy megadják, ha már konkrét lakás van, konkrét értékbecsléssel, ezért kell a szerződésben legalább két, de inkább három hónapot hagyni a hitel megszerzésére. Előre nem tudja garantálni a bank sosem, hogy megadja a hitelt, ez mindig egy rizikós helyzet addig, amíg meg nem kapod a végleges jóváhagyást tőlük, de ugyebár ekkor már aláírt adásvételid van. Ez egy ilyen játék... Nem tudom, most milyen feltételekkel adnak, menj be a legközelebbibe, és kérdezd meg (CIB nekünk bejött, OTP felejtős), de nem lesz egyszerű, még viszonylag magas keresettel sem.
Nem tudok róla, hogy lenne lehetőség több hitelt felvenni, mint amennyi az ára, ugyanis közvetlenül a tulajnak utalja a bank a pénzt...
-
Antonio
senior tag
Egy újabb tisztázni való kérdés merült fel bennem.
anno mikor nézegettem osztályoztam a bankokat hitel szerint még az volt a tervem hogy új építésű lesz ...
De időközben ez megváltozott inkább használ/lerobbant a cél és feljavítás saját igény szerint.
most nincs kedvem megint elölről kezdeni a nyomozást illetve úgy is az lesz, csak kérdezek egy általános dolgot.
Szóval bankok mindig megnézik hogy milyen ingatlant veszel? azt értékelik (piaci érték alatt persze) és annak arányában adnak hitelt? vagy csak megnézik a kereseted és ahhoz igazítják a maximális felvehető hitelt (pl havi törlesztő mértéke nemlépheti túl nettó jövedelmet pl 40%) ez bankonként változik? (vagy a bankot "csak" arról kell meggyőzni hogy visszakapja a pénzét?)
Azért kérdem mert ne hogy az legyen hogy például kinéztem egy ingatlant legyen 11-12 millio a kialkudott ár nekem legyen mondjuk 7 millió mozgósítható tőkém az ingatlanhoz ami mondjuk felújításra vár elég lenne 5-6 millió hitel, de én mondjuk 10-et akarok felvenni amivel full feljavítom + még bútorok, tv házimozi stb ami belefér ha futja) ...
tehát ne az legyen hogy mikor kinéztem egy lakást az ingatlan jelenlegi állapota/piaci értéke miatt ne kapjam meg az igényelt hitelt holott fizetésemből lehetne + bank látja hogy van azért saját tőkém .
remélem érthető voltamerre várnék választ
köszönöm (sajnos lebetegedtem és elég nyűgös/fáradt vagyok hogy most megint böngésszem a bankok oldalait)
-
Ariadne
őstag
Ez a jó kombináció szerintem, felújított épületben lepukkant lakás, mert a ház felújítása az összes lakón múlik és nem nagyon tudod befolyásolni, a lakásét viszont igen.
Kérdés, hogy a házban a felújítás a csövek kicserélését is jelentette-e, pl. gáz (ha régi, és jön a gázművek az utcában kicserélni a régi csöveket, könnyen nem kapcsolják vissza az egész házat), víz, és hogy a tetőt mikor és milyen minőségben újították fel. Legfelső emeletnél ez életbevágó.Azért nézz körül alaposan, tulajdoni lapot is meg kellene nézni, nincs-e valami bibi rajta. Ügyvéded közreműködése nélkül ne mondj rá végleges igent... Ja, az ingatlanközvetítő ügyvédje nem a te ügyvéded, mert nem egyeznek az érdekeitek...

Antonio: Így van, bizony. És érdemes nem bejelentkezni, mert akkor nem küldik olyan gyorsan a határozatot, legalábbis nálunk egyelőre - lekopogom - működik a dolog...

-
rii
nagyúr
válasz
Kalandor
üzenetére
amúgy a kecó nagyon jó helyen van, panorámás (iilyet keresek direkt)
most volt felújítva az egész ház
legfelső (4ik) emelet, (nekem is fotnos, hogy a dobogás-mentesség
lehet benne kereszthuzatot csinálni (nyáron fontos lehet)
van egy pici balkonja is, esőbe kiülnipersze belül már más a helyzet (ennyi pénzért óbudai laksát .. .:-/ )
szóval ha megvenném, akkor majd egyszer - új fürdőszoba
parketta csizsolás
komplett újrafestés -
rii
nagyúr
és amúgy mennyi az illeték mondjuk 11 millás lakás esetén?
-
Ariadne
őstag
válasz
Antonio
üzenetére
Vannak olyan társasházi alapító okiratok, amiben benne van, hogy a tulajdonosoknak elővásárlási joguk van a házban eladott lakásokra. Ez azt jelenti, hogy ha valaki el akarja adni neked az egyik lakást, azon az áron és feltételekkel, ahogy te megvennéd, megvásárolhatja bárki más a házból, a "külsős" vásárló jelölt előtt.
Ha ennek elmulasztásával veszed meg, per indulhat valamelyik "jóindulatú" tulajdonos részéről, hogy márpedig ő megvette volna, és ebből igazán jól kijönni már nehéz, és mindenképpen költséges, elhúzódó dolog, perfeljegyzéssel (=nem lehet eladni addig) az ingatlanon. Ha ilyen kikötés van az alapító okiratban, akkor be kell szerezni minden tulajdonostól az elővásárlási jogról lemondó nyilatkozatot, de ez nehéz lehet, mivel sokszor sok tulajdonosa van egy lakásnak, és egy részük külföldön él vagy az ország másik felében. -
rii
nagyúr
köszönöm amit írtatok, kinyomtatom ... :-/
és ha úgy alakul ... visszamegyek még ehhez a lakáshoz. -
Ariadne
őstag
válasz
Kalandor
üzenetére
Viszont te nem örökölhetsz az előző lakótól olyat amit ki kell fizetned (közüzemi, bármi), amikor te megveszed a lakást, az a te szempontodból tiszta lappal indul, a szerződések névre, nem lakásra szólnak.
Közös költség hátralékot lehet "örökölni", viszont a netnél, kábeltévénél és társainál biztosan nem, a vízgázvillanynál (ha egyedi) pedig ha jól tudom, szintén nem. A közös költség ugyanis az ingatlan tulajdonosa által fizetendő, és ha az előzőn nem tudják behajtani, akkor bizony jelenlegi tulajként (aki az ingatlan más által nem viselt terheit köteles viselni) végső soron szépen rá tudják verni az emberre.
Egyebekben meg bólogatok, hasonlóak a tapasztalataink.

mod: Ja még közös képviselőt azért is fontos alaposan kikérdezni és bizony mutasson papírokat is, mert ha maga a ház úszik az adósságban, vagy leharcolt a külseje és nem gyűjtenek felújításra (ez utal a lakóközösségre is), az intő jel arra, hogy nem érdemes megvenni. A társasházi alapító okiratot mindenképp végig kell olvasni (lehet elővásárlási jog kikötve régebbiben, azon nagyot lehet bukni).
-
Ariadne
őstag
Itt pont erről írtunk többen is ötleteket egy sorstársnak.
Amire legjobban figyelj, hogy legyen _jó_ ügyvéded, aki _jó_ szerződést ír neked és alaposan ellenőrzi, hogy minden rendben van-e az eladókkal meg a lakás jogi helyzetével, másrészt a technikai dolgokról a linkelt másik topikban van jópár ötlet.
Fürdő alsó hangon: a gond az, hogy valószínűleg az összes víz- és villanyvezetéket ki kell cserélni az egész lakásban, ha nagyon lepukkant, tehát alapból sok százezerrel indulsz. Felújítós topikban a szakik talán jobban meg tudják mondani, de ha mindent cserélni kell, szerintem 1,5 milla alatt nem nagyon lehet megúszni egy ekkora lakás felújítását sem, de rengeteg dologtól függ még. Plusz idő és idegtépés.
Legjobb, ha olyan céget keresel, akik az egészet generálba megcsinálják, erre érdemes kérni pár árajánlatot a konkrét lakást megmutatva. Mert feltételezem neked sincs annyi időd, hogy az egyes mesterek sarkában legyél.

mod: Ja és közös képviselővel mindenképp beszélj (közös ktg, ha valami közmű közös, olyan tartozás...), meg szomszédokkal is vásárlás előtt.
Ingatlan ügynökségen át pedig nagyon nem éri meg, te fizeted ki, amennyibe az ő díjuk kerül, és az nagyon sok. ingatlan.com-on pl. sokszor meg lehet találni türelmes kereséssel ugyanazt a lakást a tulaj által hirdetve, kép nélkül...
(Az otthon centrumtól meg különösen nem éri meg, alkudtunk egyszer egy lakásra, amit közben meghirdettek az oc-soknál is, kapásból vagy másfél millával feljebb ment a 16M körüli lakás ára, ami egyébként _tényleg_ nem ért annyit). -
rii
nagyúr
hello
azt szeretném megkérdezni, hogy mire kell figyelni lakásvásárás előtt?lehet hogy .... veszek ....
ingatlan üygbökségtől lenne ...világos, 4ik emeleti, 11.7 milla
III. ker.
1 szoba
lepukkant.egy fürdőszoba totál felújításához alsó hangon mennyi kell?
-
Antonio
senior tag
-
Ariadne
őstag
válasz
bajuszati
üzenetére
8 évre nem igazán éri meg, jó lekötésekkel is többet lehet kihozni annyi pénzből (mert ez nem kamatos kamat, a lekötés pedig igen), viszont 4 éveset érdemes kötni megtakarításnak lakásra, csak azt tényleg csak arra lehet felhasználni. OTP, Funda egykutya, mindegyik elég mocsok cég.
. Az a jó benne szerintem, hogy megvan a kötelezettség, hogy félretegyen az ember. Mondjuk én nem vagyok hajlandó közvetítőn keresztül kötni, csak bent a bankban, de ez már lehet csak az én heppem.Lényeg, hogy havi 20k befizetés után kapsz évente 72k-t ajándékba állam bácsitól, ha 8 évig gyűjtesz, bármire költheted, ha 4 évre, akkor csak lakás vásárlásra/felújításra. Mindig számolj plusz 3 hónapot a kiutalásra, mert ennyi időbe telik, amíg állam bácsi (államkincstár) jóváírja az állami támogatást a számlán. Erről nem tehet egyik cég sem, ez a szabály. Ahogy az is koncepció, hogy szinte 0 a kamat, mert kifejezetten lakásra van kitalálva, így akarják megelőzni, hogy egyébként spórolásra használják.
De van külön topikja is ezeknek valahol itt a Gőzben, egy srác profin tudja a dolgokat ott.
-
bajuszati
tag
-
bajuszati
tag
valaki vásárolt, újított már fel lakást/házat fundamentás spórolással?
-
Ariadne
őstag
válasz
Antonio
üzenetére
Ügyvédet a vevő szokott hozni, és igen, ahogy az előbb is leírtam, az új lakásoknál a befektető cég saját ügyvédjéhez szokott ragaszkodni, aki az ő érdekeiket nézi elsősorban (mert hiába te fizeted, de munkát a befektető ad neki). Szóval vagy meggyőzöd őket, hogy nem fizeted az övékét, csak a saját (=általad választott) ügyvéded (ami valszeg nem fog sikerülni), vagy kifizeted mindkettőt. Vagy használt lakást veszel...
De ne írj alá olyan szerződést, amit nem látott másik ügyvéd, akit te bíztál meg.mod: A sajátodat bármikor hozhatod, akármennyit, amennyihez kedved van, a szerződést mindenképp _előre_ küldesd el minden mellékletével együtt (olyan nincs, hogy nem akarják vagy nem tudják), és nézesd át. Viszont ha ragaszkodnak ahhoz, hogy az övékét is ki kell fizetned, másképp nem adják el, akkor vagy elfogadod, vagy felállsz és becsukod az ajtót magad mögött. Egy ilyen céghez mi is elmentünk, egy mintaszerződést gyorsan kértem, otthon átolvastam, és akkor számoltam le végleg az új lakás lehetőségével. Olyan szinten egyoldalúan előnytelen volt a vásárló számára, hogy egyszerűen nem volt kedvem nekiállni gyakorlatilag átírtatni velük az egészet, mert aki hülyének nézi a vásárlót, attól nem is akarok vásárolni (Hermina van a nevében a cégnek...).

-
amargo
addikt
válasz
Antonio
üzenetére
Nézd én nem vagyok jogász, de kifizeted az én ügyvéremet is? Gondolom nem.
Ha vásárolsz akkor ügyvéd és abban megállapodottakat kell teljesíteni, ez az ügyvéd a Te érdekeidet képviselje. Innentől, ha azt akarják, hogy kötelezően az Ő ügyvédjüket használd és fizess is még érte, ha ebbe nem mennek bele, akkor hiába jó a lakás, de többe fog kerülni, mint elsőnek mondják..Hozzáteszem ez az én véleményem. Mert ha fizetek valamiért akkor már az én érdekeimet képviseljék.
(igaz adót is fizetek..
) -
Antonio
senior tag
Szia Ariadne látom te itt is segíted a népet ;)
én ma voltam egy ilyen irodai megbeszélésen közvetítőnél, és ott kaptam azt az infót amin nagyon kiakadtam:
mármint hogy ujjépítésűnél az ő -mármint az építtető/kivitelező-ügyvédjüknek kell a szolgáltatását kötelezően igénybe venni 1%
Na most ez az ügyvéd anélkül hogy szerintem nagyon sarkosítanék de több mint 100% az ő vagyis a építtető/kivitelező érdekeit fogja nézni és nem hívja fel -legyünk rosszindulatúak- a figyelmem az esetleges számomra hátrányos szerződési tételekre. Na most akkor minek fizessem ÉN ezt a költséget? Majd szerzek én egy ügyvédet aki az én érdekeimet szem előtt tartva nézi át a szerződést és felhívja a figyelmem a dolgokra ha úgy alakul.
most akkor 2 fele kell fizetnem? vagy ez a kötelező ügyvéd dolog ez nem csak egy átverés és ha teszem azt hozom a sajátom akkor nem szolhatnak semmit? (le van ez írva valahol jogszabályban ?)
-
Ariadne
őstag
válasz
mynames
üzenetére
- Elővásárlási jog csak akkor van a többi lakásra, ha ez szerepel az alapító okiratban. Eljutott idáig a ház egyáltalán, társasház már?
- Kérdés, mi van a szerződésben. Ha nincs erről külön semmi (de szinte biztos vagyok benne, hogy van), akkor be kellene színeznie, mivel alapvetően a házak oldalait is be szokás színezni. Ja az ilyen szerződésekben szokott lenni még olyan, hogy a szerződés aláírásával lemondasz mindenféle fellebbezési és pampogási jogodról a szomszédban majdan épülő akármivel kapcsolatban. Na ez megint az, amit sosem írnék alá, mert ki tudja, mit akar építeni mellé, vagy ha tönkremegy a cég, ahogy szoktak, egy másik cég mit épít oda... A többi dologhoz is a szerződést kell megnézni részletesen, amit meg nem teljesítenek, írásban, tértivevényes levélben követelni. A közös képviselőtök amúgy mit csinál, ha nem ezt? Gondolom az is az építtető cég által kiválasztott másik, az előzőhöz igen szorosan kapcsolódó cég lesz, tippre...
- klikk itt a jogszabály, igen, átadás-átvétel befejezésétől három év a jótállás, de az épületszerkezetek meg csomó más épületrész kötelező alkalmassági ideje ennél jóval több, pl. egy tetőnek talán 10 év emlékeim szerint.
egy szép érthető cikk a dologról, itt pedig a kötelező alkalmassági idők, eddig bírnia kell elvileg ezeknek a dolgoknak. Persze ha időközben felszámolják a céget, aki felelne ezért (hogy ki, arról szintén lásd szerződés, építtetők át szokták tenni szépen valami akármilyen kis cégre), akkor goto sóhivatal... Az e-cegjegyzek-ben tudod ellenőrizni a pontos cégnév alapján, hogy milyen állapotban van az adott cég. -
Ariadne
őstag
válasz
mynames
üzenetére
Meg kell nézni azt pontosan, hogy van megfogalmazva. Elsőre mondd meg nekik, sőt küldd el a cég címére tértivevényes levélben (bizonyítható), hogy mutassák, milyen megállapodást írtál alá pluszmunkáról, ami alapján te ezt köteles lennél kifizetni, mivel jelenleg ilyenről nincs tudomásod.

Annyira nem gáz a lakásdolog, csak nem szabad újat venni, hanem jó házban, de teljesen felújítandót kell venni, ott olyan hatalmas meglepetések nem érhetnek. Szerintem.
-
mynames
senior tag
Lenne még egy-két kérdésem...
- Ha egy társasházban valaki eladja a lakását akkor az elővételi szándékról való lemondásról szóló nyilatkozatot mindenkivel tulajdonostárssal alá kell íratni?
- Építettő a társasház (TH) egyik oldalát nem szinezi be, mondván hogy a szomszéd telekre majd épít és azt úgyis hozzá építi. Én semmi garanciát nem látok arra , hogy ez valaha igy lesz de mind1. Ha pl. megszünik az építő cég akkor a lakóközösségnek kell fizetni a szinezést...mit lehet tenni hogy megcsinálja? Szintén idetartozik, hogy az ajtófékek nincsenek felszerelve ki tudja mikor lesz? egyáltalán mi a követelmény amit neki tartania kell, mert részletes műszaki leírást nem látott senki...
- Igaz, hogy a lakásra csak 3 év garnciát kell vállalnia?
- a lakás olyan zajos mint a "metró", minden áthallatszik, aggódom, hogy nem-e kimaradt vmi az építés során...Emberek, jobb volt amíg nem volt lakásom...

-
mynames
senior tag
válasz
Ariadne
üzenetére
Szia!
Elösször is köszönöm a gyors reagálást!
Szerződésben csak annyi, hogy a plusszmunkáról külön megállapodást kötünk. De az meg nem lett kötve. Ilyenkor mi van? Lakás már a nevemen van, igaz fél évet késett az átadással de én nem akartam megkötbérezni mert a csőd szélén táncoltak..Átadás előtt fél évvel már 60% be volt fizetve, jóhiszemű voltam ök meg totál hülyének néztek.
mynames
-
Ariadne
őstag
válasz
mynames
üzenetére
Legelőször el kell olvasni magát a szerződést, abban mit ír, hogyan lehet pluszmunkáról számlát küldeni. De nyilván lehetővé teszi a szerződésed sajnos, azért nézd meg, hátha blöffölnek.

Ha ki akarja kényszeríteni, hogy kifizesd, és te nem fizeted, pert indít (vagy fizetési meghagyásos eljárást, összegtől függ, de a vége annak is per), akkor neki kell bizonyítania, mikor adta fel (no meg persze azt is, hogy mi alapján jogosult ő ilyet követelni), szóval az mindegy, hogy ráírva milyen dátum van a számlára.
Nem tudok többet mondani erről, így látatlanban nem lehet, próbálj meg keresni egy tisztességes ügyvédet, már csak azért is, hogy legalább elmondja neked, mik a lehetőségeid, milyen váratlan dolgokra számíthatsz a szerződés alapján...
-
mynames
senior tag
Sziasztok!
Adott az alábbi szitu:
építettő ajánlva küld egy számlát plusszmunkáról, mai nap (09.28). Számla visszadátumozva 09.11-re fizetési határidő pedig 09.23!
Teljesítés dátuma 03.23!
vélemény?mynames
-
adalbert1
veterán
Mit lehet tenni az alábbi esetben?
Már 13 (lassan 14) hónapja megvan a saját lakásom. Annak idején az apeh az előszerződés alapján szabta ki az illetéket, viszont utána a végső szerződésnél még édesanyámnak haszonélvezeti joga került rá (így ugye a befizetendő illeték mértéke nem változik, csak a megoszlása). Akkor rendesen benyújtotta anyám a megfelelő papirokat (amit most fejből nem tudok), viszont az apeh azóta se szabta ki az illetéket újra, a megváltozott álláshoz viszonyítva.
Ma meg kaptuk a levelet, miszerint ennyi meg annyi késedelmi kamattal megyünk nekik, + az illeték befizetésével...
Mit lehet tenni, hogy a késedelmi kamatot ne kelljen befizetni, lévén a labda az ő térfelükön van, ők nem léptek semmit vagy 1 évig, és még rajtunk akarnak azért pénzt behajtani, mert most értek az aktakupacban addig a pontig ahol ez az ügy volt?
-
Ariadne
őstag
Csatlakozom odyhoz, ha ezt nem mondta el az ügyvéd, akkor atom gyorsan kell keresni egy másikat. A vásárláshoz egyébként is fog kelleni, ismeretségi körből ajánlás alapján érdemes keresni olyat, akivel már van tapasztalat, mert fontos, h _jó_ ügyvéd legyen.
Új lakás esetén a beruházó ügyvédjének, még ha ragaszkodnak is a díjának a kifizetéséhez, ne higgyetek, nem szabad sajnálni a pénzt egy _saját_ ügyvédre, aki elmondja azt is, amit a beruházóé nem.

-
efge
aktív tag
sziasztok!
tud valaki linkelni valami oldalt ahol szájbarágósan le van írva a hitellel kombinált, széljegyzetre bejegyzős, bank hitel ezután utalós ingatlan vásárlás folyamata? szerződés példával?
az eladó nagyon elzárkózik, szeretnénk meggyőzni h nem lehet ebből semmi baja...ui: már az euro kölcsönök vannak a legolcsóbb kamattal...
-
ody42
senior tag
válasz
Ariadne
üzenetére
Na igen, a bankot megkérdezni jó ötlet, de bankfiókba nem tudok menni, mert melózom, telefonon keresztül meg inkább nem is próbálkozom egy ilyennel...
Egyelőre maradok a bankbetétnél, majd ha kifutnak az akciós kamatok, akkor ráérek újragondolni... Szemre úgy tűnik, hogy jobban állok, mert ha kiszámolom az összes költséget, amit a hátralévő tőkére fizetek, az éves szinten kevesebb, mint amennyit ugyanennyi bankbetétre kamatként kapnék. -
Ariadne
őstag
-
ody42
senior tag
válasz
Ariadne
üzenetére
Na, nem is kellett sok idő, a Raiffeisen újra emelt, a "pénzpiaci körülményekre tekintettel"
a kamat 5.79-ról 5.99-re emelkedett. a kezelesi koltseg 1.2%...
Januárban még elfogadtam, hogy erre hivatkoznak, de könyörgöm, január óta még romlott volna a helyzet? Ki hiszi ezt el nekik? Rohadjanak meg.
---
Más

Hogyan tudom kiszámolni, hogy érdemes-e előtörlesztenem?
Jelenleg a pénzem banki betétben ücsörög, 9.6%-os kamatot kapok rá. (12% minusz kamatado)A banki hitelre fizetek 5.99+1.2%-ot, a konverzional keletkezo buktat nem szamolom, mert azt buknam elotorleszteskor is.
Tegyuk fel, h. az elotorlesztes 0 ft plusz költség.
Úgy érzem nem ilyen egyszerű a helyzet, hogy a két %-ot összehasonlítom, vagy mégis?
Tudna ebben valaki segíteni? -
Ariadne
őstag
Most egy éves Fundamentás CHF hitel CIB-nél. Amikor felvettük, emlékeim szerint 3,49% volt a kamat, ami kedvezményes kamat az első évre, mostantól 4,99%. Kezelési költség változatlanul 1,32%/év, és a kamat mérték is annyi, amennyiről tavaly nyáron szó volt, hogy lesz. Tehát összesítve első évben 4,81%. másodikban 6,31%, de ez előre így volt meghatározva, egyiket sem emelték.
Szóval egyelőre öröm és bódogság.

Bár az átváltási árfolyamaikról inkább hallgatnék, ők ezen hozzák be szerintem...

-
ody42
senior tag
egy gyors korkerdes:
Kamatok, kinek hogyan valtoztak az evek soran?Nekem Raiffeisen CHF (kamat+kezelesi koltseg)
2008.01. (4+0.6=4.6%)
2009.01. (5.79+1.2=6.99%)Havernak FHB-nel hasonlo konstrukcio, 1 ev alatt 3.99->8.49%-ra emelkedett, szoval ebben is elegge nagy szorasok vannak.
MKB-nel 3.9-rol 4.4-re emeltek, szinten 1 ev alatt.
Lehet, h. nem lenne rossz egy tablazatot kesziteni, hogy aki most akar hitelt felvenni, az lassa, hogy mit varhat a banktol a hitel felvetele utan, amikor a bank mar kedvere szorakozhat vele. -
Ariadne
őstag
Nagyságrendileg nem hiszem. 10 milla feletti hitelt felvenni, ahhoz azért már kell kereset jócskán, ha nem akarja 40 évre húzni az ember... Amikor mi vettük fel, úgy számoltam, hogy kb. a dupláját fizeti vissza az ember minden költséget, kamatot beleszámolva, és ez csak 10 éves futamidő és jócskán 10 milla alatti összeg.
-
rii
nagyúr
nah én le is tettem a lakásvásárlásról ... )-:
16.000.000 hitel esetén 160.000-190.000 a havi törlesztő
lentebb fog ez menni?
-
aphra2
senior tag
Eddig arról volt szó, hogy nem lesz, (mint a kocsiknál)
azért hogy boldog-boldogtalan ne tudja felvenni,... valami 30%-ról beszéltek minimum.
Ezidáig ugye még a szocpolt belehetett számolni önerőnek, de most már ennek is annyi.
Azt mondták, hogy őszre dolgoznak ki valami új konstrukciót, hogy a fabatka (forint) hitelt vonzóvá tegyék.
Gondolom ez is olyan lesz mint a fészekrakó,.. azaz: nesze semmi fogd meg jól! -
rii
nagyúr
nem tudja valaki, hogy lesz-e megint 0% önrésszel lakáshitel?
ha nem, akkor mi a várható legalacsonyabb önrész? -
lajafix
addikt
válasz
Ariadne
üzenetére
szvsz a 170 OKé. Tavaly nyáron volt divat az adósságrendező hitel chf alapon, 150 körül és alatta pár kolléga belemászott a támogatott, az új autó meg a személyi hiteleiket konvertálták át jó kis jelzáloghitellé
...A másik dolog tényleg a realitások talaján maradni, sokaknak csak a hitel által lehetővé tett előrehozott fogyasztás jut el az agyáig, de azt nem veszik figyelembe, hogy ettől még ugyanannyi lesz a kasszában amiből a hitelt kell törleszteni...
-
Ariadne
őstag
válasz
lajafix
üzenetére
Most így fejből 170 körül rémlik. Mindenképpen lakást akartunk/kellett venni, tehát ezt figyelembe véve nézem a dolgot. Persze akármiben vette volna fel az ember, most minden magasabb és ahogy kinéz, marad is egy jó ideig. Hálistennek az LTP miatt négy évig csak azt bukjuk, hogy magasabb kamatot kell fizetni a teljes összeg után, szóval ha azutánra visszább megy valamivel, akkor jól jövünk ki a válságból, azt hiszem. De szólj, ha tévedek.

És a kockázat mértéke nagyban függ attól is, hogy keresethez, pályához, szakmához képest mennyit és mire vesz fel valaki. Az árfolyamokat nem tudod befolyásolni, de ezt bizony nagyonis. Mert mi elég jó anyagi helyzetből vettük fel, jó szakmánk van, mégis minimalizáltuk a lakásigényünket, nagyon végiggondoltuk a havi törlesztőt - ezért nem fenyeget az a veszély, hogy éheznünk kellene az árfolyamingadozások miatt. Persze aki átlagos keresetre tizenmilliókat vett fel 30 évre, az most szívja a fogát, de ha mi tudtunk óvatosak lenni, ők is tudtak volna, hadd ne sajnáljam őket...
Körülöttem azt látom, hogy a túlnyomó többség felelőtlenül túlvállalta magát. 
-
lajafix
addikt
válasz
AMD Power
üzenetére
Nem a mikor hanem a hol, a miért a nagyobb kérdés ingatlanvétel esetén és hogy milyen élethelyzetben vagy. Más dolog még házasság előtt, az ideális munkát keresve, etc... nem rögzült élethelyzetben lakást keresni, azaz tud az igényeidet és saccold meg pár év múlva milyen helyzetben leszel.
Már ha nem ingatlancápa vagy és az ingatlanon akarsz nagyot kaszálni.

-
lajafix
addikt
válasz
Ariadne
üzenetére
megkérdezhetem hogy milyen árfolyamon vetted fel a CHF hitelt?
Az a gond, hogy tavaly év közepén olyan mértékben erősödött a forint, hogy a 150, és az az alatti CHF árfolyamok már nem egy könnyű ingadozásnak voltak a részei, nem várható hogy a hitel futamideje alatt átlagban kijöjjön a hitel felvételekor kapott folyósítási árfolyam. már pedig egy átlag 170es árfolyamnál a 150en szerződő rögtön 13% felárat fizet csak a tőkére végig. Ez pedig sok(k).
Tavaly törleszteni volt érdemes a korábbi hiteleket, persze csak annak akinek volt miből és volt mit. És természetesen még mindig jobb a dev hitel, mint a forint alapú és az albi legtöbb esetben, de kockázatos, kívánom ne realizáljátok a kockázatot...
-
Ariadne
őstag
válasz
Kalandor
üzenetére
Igen, viszont ez nem a kölcsön kockázata, hanem a lakásvásárlásé. És mondom, a tavaly felvett CHFhitellel még akkor is jobban jártam, mintha forintot vagy eurót vettem volna fel...
mod: Mondjuk ha gond lenne a lakással, akkor sem fizetném vissza, mert nem éri meg, ha már egyszer felvettem, hanem vennék másikat, ha kell, kisebbet. Lakni mindig kell valahol, és nekem 10 év bérelt lakásokban bőven sok volt...
-
Ariadne
őstag
válasz
AMD Power
üzenetére
Biztos egyedül vagyok a véleményemmel, de most sem érzem olyan iszonyúnak a devizahitelek kockázatát, pedig van egy lassan egyéves, egyszámjegyű milliós lakáshitelünk. Csak mi eleve úgy számoltunk, hogy igen, bőven beleférjen a törlesztőbe az emelkedés, inkább vettünk kisebb lakást, hogy 10 millió alatti kölcsönt kelljen csak felvenni, ilyenek. És így nincs is gondunk most sem, a CHF alapú kölcsönünk pedig még mindig olcsóbb a forint és az eurókölcsönnél is...
Ingadozni meg az euró is ingadozik... -
Ariadne
őstag
válasz
AMD Power
üzenetére
Nem értek az ingatlanszakmához, viszont 3 évig kerestem, nézegettem lakást, mielőtt vettünk. Én tartanék attól, hogy mint minden másban, itt is áremelkedéssel jár az euró bevezetés, mindenki felfelé kerekít majd... No meg az általános áremelkedések miatt egyébként is drágábban adják majd a lakásokat. Esetleg jöhetnek külföldi befektetők, mert euróban már egyszerűbb lakásokat venni, és ez feltolhatja az árakat. De mondom, laikus vagyok...

-
AMD Power
titán
Mikor lesz szerintetek "jobb" lakást venni.. Mikor már be lesz vezetve az euró vagy előtte kéne még forintban inkább?
-
www.ingatlan.com a legnagyobb hazai ingatlanhirdető oldal. Gyakorlatilag a legtöbben ezen az oldalon keresnek. A szöveges hirdetés ingyenes, a képekért viszont fizetni kell 2000ft/db, de érdemes 1-2-3db-ot felrakni.
Emelett ha nem megy az eladás, esetleg egy helyi jó ingatlanközvetítőt is érdemes bevonni még, aki hoz olyan érdeklődőket akik a környéken néznek meg több házat is. Viszont a szerződéskötésnél vigyázni kell.
-kizárólagos szerződés - amíg él a szerződés csak az ingatlaniroda adhatja el az ingatlant, még te sem (ennek a legkisebb a jutaléka)
-félkizárólagos szerződés - te is eladhatod az ingatlant, viszont más ingatlaniroda nem hirdetheti csak akivel a szerződést kötötted (közepes jutalék)
-nem kizárólagos szerződés - nem kötelez semmire, akárhányan hirdethetik viszont magas az ingatlaniroda jutaléka ha mégis talál vevőt -
Enton
addikt
Hy
Szeretnék érdeklődni, eladóvá vált egy házunk.
Milyen módszerekkel tudom hirdetni illetve ajánlani a vevőknek.
Merre induljak el?
Eddig Express.hu, PH apróhirdetés, és a helyi superinfóban van/lett meghirdetve.
Hol célszerű még meghirdetni, hol keresnek az emberek eladó ingatlanokat az interneten? -
csyo
senior tag
Szia!
Ha hitelt vesztek fel, érdemes a max szocpolt felvenni.
Ha nem ugy jön össze ahogy szeretnétek, akkor csak hozzáadják a szocpolt amikor a határidő lejár.
pl: 14M szeretnétek felvenni.
Inkább vegyél fel 10M-t, és az után fizess kamatokat, 4M meg szocpol.
Ha nem jön össze a dolog (a gyerekek) akkor a szocpolra kapott idő lejárta után a 4M ft ot hoizzáadják a megklévő hitelhez.
(addigra már kevesebb a tartozás, és az első éveket megusztáétok kevesebb kamatal)
Tehát érdemes kihasználni.
Most magasak a kamatok, ilyenkor jó hitelt felvenni, mert ennéll csak alacsonyabb vrható.
Alacsony devizánál tilos felvenni hitelt, bármilyen csábitó is a törlesztőrészlet! Az egy csapda!
-
Integra
titán
az illeték befizetés összegének csökkentésére visszaküldendő válaszra hány napig van idő a kézhez vételtől?!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG Scar 18 - RTX 5090 - 64GB Ram 2x2TB SSD
- Bomba ár! Dell Vostro 5620 - i5-1240P I 8GB I 256SSD I 16" WUXGA I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3515 - Ryzen 5 I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i5-6GEN I 8GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP Pavilion 15 - i5-4GEN I 8GB I 750GB I 15,6" HD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 15 128GB fekete
- HIBÁTLAN iPhone 11 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4494, 100% Akkumulátor
- Bontott Bosch Smart Home Intelligens radiátor termosztát II / 12 hó jótállás
- GAMER PC! i7-10700F / RTX 3070 / B460-Plus / 16GB DDR4 / SSD 512GB / BeszámítOK!
- ÚJ Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.3" WUXGA - Snapdragon X X1-26-100 - 24GB - 1TB - Win11 - Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Szintén az ügyvéded tud mondani erre dolgokat, de részemről felejtősnek gondolom a bebukott hiteles lakásokat. Olvastam valahol az eljárásról, ahogy megy, és ha jól emlékszem még csak meg sem nézheted belülről, plusz ugye lakottak, szóval ez nem jó buli. Arról nem is beszélve hogy nagy mennyiségben szerintem tényleg csak az ilyen hiéna "hitelközvetítő" meg "BAR listásnak is adunk hitelt" cégeknél vannak ilyen lakások, akik mocsok módon vételi jogot írtak elő maguknak arra az esetre, ha nem tud fizetni az adós (persze ehhez kellett az "okos" adós is, aki nem olvastatta el ügyvéddel a szerződést és aláírta...
, egy fórum ezen a szinten már nem igazán tud segíteni. Aztán szólj, ha megvan és költözöl. 
Nyilván az ingatlanos minél hamarabb oda akar kötni téged, hogy meg kelljen venned, és az előszerződés után már meg kell venned. Ne hagyd siettetni magad, nagy ez a piac most, rengeteg az eladó lakás, semmiképp se írj alá előszerződést csak úgy... Adásvételit persze csak akkor szabad aláírni, ha az ügyvéd utánanézett annak, hogy nincs teher a lakáson, a bankodnál is előzetesen mindent megtettél amit lehet a kölcsönhöz. Az ügyvédet kérd nyugodtan, hogy mutasson meg neked is mindent, pl. tulajdoni lapot, meg magyarázzon el mindent, hogy megy a dolog, és mi mit jelent a szerződésben. Hadd dolgozzon meg azért az egy százalékért.

?? WTF és ezt én is hülyeségnek tartom ezért kérdeztem itt is hogy hallottatok e ilyesmiről?

axioma