- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- MIUI / HyperOS topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kérdezés előtt, kérjük olvasd el az alábbi összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
scarf
csendes tag
válasz
King Unique #6164 üzenetére
Szia!
Köszönöm a felvetéseket - amiknél a korábban általad ajánlott témában tanultakból reménykedtem, szembesülve a lekérdezés után, hogy az 512e és az 512n formátumok között talán nem lesz baj, és használható is lesz oda-vissza.
Annyira az elméleti síkot erőltettem, hogy közben legevidensebb módszer eszembe sem jutott, hogy akkor most ezek után, hogy a dokkolóba bekerült az ominózus HDD, bepróbáljam magába a gépbe, felismeri-e, tud-e róla másolni, írni rá valamit...?!
Most kipróbáltam a tegnap dokkolóban felavatott winchestert a gépben is SATA-kábelen is, mint normál belső merevlemezt, és felismerte, működött, tudtam vele mit kezdeni. Igaz, egyelőre próbaként alig pár giga adatot másolgattam rá, hogy ha valamilyen úton-módon mégis gikszer jönne közbe, akkor nagy baj ne legyen - de úgy néz ki, nem lett belőle gond, és nagyon remélem, hogy ilyen téren a későbbiekben sem lesz probléma ezen a téren - bár, később egy próbát megérhet majd az is, ha már viszonylag sok adat kerül rá (amikért esetleg nem annyira nagy kár), azokkal, abban az állapotban is boldogul-e majd.
Igazából a korábbiakban általad vázolt szektorméretes kérdéskörben így most méginkább képbe kerültem a nem kis segítségednek köszönhetően, csak az bizonytalanított el, hogy így direktben az 512n formátummal korábban nem szembesültem, mint lehetőség, plusz az, hogy míg a belsőként használt vinyónál a logikai és fizikai méretek különböztek (ez lenne az 512e-re utaló érték), a dokkolóban lévőnél viszont megegyeztek (ez pedig akkor, ahogy kiderült, az 512n formátuma).
És ennél a pontnál hirtelen megakadtam, mert bár különbözött, de nem a 4Kn / 4Ke irányába (ami nem jött volna jól), hogy ilyenkor, ezek között lehet-e hasonló összezörrenés a működésben.Nálam jelenleg úgy néz ki, hogy ez a fajta "átjárhatóság" megvan, és talán másnak is jól jön még valamikor ez a fajta információ.
A segítségedért pedig ismételten nagyon hálás vagyok, és köszönöm szépen!
-
scarf
csendes tag
Sziasztok!
A korábbiakban tanácsot kértem a már korábban meglévő HDD-k dokkolóban történő üzembe helyezése kapcsán, és nagyon alapos és kimerítő segítséget kaptam King Unique-tól ezügyben, amit ezúton is hálásan köszönök.A kinézett Axagon ADSA-ST dokkolót sikerült beszereznem, és most kipróbáltam, beletettem a csomagolásából most kivett winchestert, majd a korábban leírtak szerint inicializáltam, és particionáltam is. A gép felismerte, eddig rendben is ment minden.
Ezek után megnéztem a Powershellben az "fsutil fsinfo ntfsinfo x:" paranccsal a dokkolóban lévő, és a gépben lévő HDD-k paramétereit a szektorméreteket illetően, amiről szintén itt kaptam útmutatást a múltkor.
Ezeknél az látszik, hogy az új, dokkolós merevlemez logikai és fizikai szektorméretei 512 és 512 [kép] , míg a már régebbi és a gépben üzemelő merevlemez értékei logikainál 512, viszont fizikainál 4096-ot [kép] mutatnak . Amennyire el tudtam igazodni, előbbi az "512n", utóbbi az "512e" formátumot mutatja.
A kérdésem az lenne, hogy ez a legutóbb említett és kérdezett "átjárhatóságot" befolyásolja-e, hogy a most dokkolóban lévő HDD-t később esetlegesen felismeri-e a gépbe, SATA-kábelre kötve a gép az "512n" és az "512e" formátumbeli különbség ellenére is?
Illetve kell-e ezek alapján bármilyen dologtól tartani még, ami esetleges különbségeket okozna?
Előre is köszönöm a segítséget!
-
scarf
csendes tag
válasz
King Unique #6144 üzenetére
Amennyire én is próbáltam adott külső háznak vagy dokkolónak utánakeresni, akkor nem véletlenül nem találtam erre vonatkozó információkat, ha nem szokták megadni, és csak a tényleges kipróbálás, használat után lehet ezt majd megállapítani tapasztalati úton.
Az előzőleg adott válaszod így a szektorméretek és használhatóság körében meg is nyugtatott alapvetően, ha a manapság forgalomban lévő újabb eszközök már "kompatibilitást" nyújthatnak ilyen téren, és a kérdés igazából arra az esetre merült fel bennem, hogyha mégis belefutnék egy másik szektorméretes történetbe, abban az esetben ne álljak ott sokkos állapotban, hogy mi miért nem megy, és ezt szem előtt tartva rá tudjak nézni, hogy elsőként mi is okozhatja mondjuk a fennakadást. Ezen túl persze, ha mégis akad valami, attól még ezer másik gond is felmerülhet, csak a leglényegesebb, ami mindenképpen kizáró tényezőként hathat, legalább legyen az eszemben, hogy mit kellene keresni, megnézni legelsőként.
A lényeges adatok bebiztosításának opciójára is próbálok egy ideje figyelmet fordítani, többek között ezért is kellett most a plusz tárhely, és voltak hasznosak az esetleges későbbi átjáráshoz szükséges információk, amelyek így nagy segítséget nyújtottak ahhoz, hogy ezzel - legalább a saját felhasználói szintemen - képbe kerüljek.
Nagyon köszönöm a segítséget!
-
scarf
csendes tag
válasz
King Unique #6142 üzenetére
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a tanácsokat és a linkeket. A "melyiket kellene választani?" kérdésre vonatkozóan még nem döntöttem igazán, pont ezt az általad linkelt választ találtam a közelmúlt hozzászólásainak visszanézése során, ami alapján a "csak külső ház" után egyáltalán felmerült a dokkolós lehetőség is, ezt átgondolva kell kitalálnom, melyik lenne esetemben a jobb.
Annak örülök, hogy ezek szerint az első használatnál egyik eszköznél sincs különösebb speciális dologra szükség, így bízom benne, hogy ha már belső vinyókkal sikerült korábban a művelet, ezekkel is menni fog.
Viszont a szektorméreteket illetően abszolút új dolgot tanultam ezekkel, és számomra nagy segítség, hogy így kifejtve találkoztam ezen kérdés kibontásával. A link különösen hasznos volt, magamtól nem tudtam volna, hogy egyáltalán mire is keressek, mire kell odafigyelni - így már tudom, hogy a szektorméret ennek a kulcsszava, és hogy azok egyezése az adott platformokon adja meg a lehetőségét annak, hogy átvihető legyen egyikből a másikba. Ezen témában el kell olvasnom a mellékelt linkeket, mert nekem ez a része abszolút újdonság, és próbálok odafigyelni arra, hogy ezekkel ne legyen baj, és ilyen szempontból lehetséges legyen az átjárás.
Ehhez kapcsolódóan még annyit kérdeznék és lehet, hogy teljesen hülye kérdés, de nem vagyok vele tisztában, hogy az adott eszköz szektorméretének kérdését hogy lehet/kell meghatározni? Mivel akkor már biztosra szeretnék menni, és mert ez fogja meghatározni az egészet, így meg lehet-e tudni még azelőtt az adott eszköznél ezt az infót, mielőtt beüzemelem benne első alkalommal az új HDD-t, vagy azt csak utána, annak inicializálása, formázása után lehet megnézni a "fsutil fsinfo ntfsinfo x:" parancssorral, hogy milyen beállításokat adott neki az eszköz, amibe betettem?
(Azt az esetet próbálom bebiztosítani kvázi előre informálódva, hogyha valamiért elromolna a külső eszköz, akkor lehetőleg menthető/olvasható legyen a benne lévő adattároló tartalma - vagyis akkor a biztonság érdekében - ha máskor nem is kerülne rá sor, max. ebben a nem kívánatos esetben - PC-re visszatéve akkor az "512e" szektormérettel bebiztosítani ezt a lehetőséget, és ennek alapja az, hogy maga az eszköz milyen szektorméret szerint teszi a dolgát alapesetben.)
-
scarf
csendes tag
Sziasztok!
Lassan kezdek megszorulni tárhely tekintetében, és kétféle megoldás jött szóba ennek megoldására: a külső merevlemezek, illetve a dokkolók kérdésköre.
Külső HDD kapcsán akad nálam már korábban vásárolt gyárilag készre szerelt 2,5-es verzió is, de az elmúlt időszakban beszereztem 2 darab alapból belsőnek szánt 4TB-os 3,5-es tárolót. Igazából ezeket szeretném felhasználni - adott esetben külső házas megoldásban, vagy mondjuk egy kétlemezes dokkolóban (erre az AXAGON ADSA-ST DUAL HDD-t néztem ki), és 4 TB-os tárhelyként szeretném használni őket egyben, így ezt mindenképpen a GPT szerinti inicializálással lehet majd megoldani.
Felhasználási szempontból adatokat szeretnék rájuk tenni, itt is, mint a korábban vásárolt készre szereltek esetében is, zenék, filmek, képek tárolására használnám őket.A saját kialakítású megoldások technikai részével annyira nem vagyok tisztában, és ebben szeretném a segítségét kérni tőletek, akik nálam sokkal jobban értenek ehhez.
Felmerült bennem a kérdés, hogy bármelyik választás esetén, mivel USB-vel csatlakozik az eszköz a géphez, ugyanolyan módon működik-e a különböző esetekben az inicializálás, meghajtó betűjelének megadása, stb., mint a gépházban lévő merevlemezeknél, vagy egy általam összerakott USB-s külső eszköz felismertetésének más-e a metódusa, illetve hogy a 2 opció (külső ház illetve egy kétlemezes dokkoló) között van-e különbség, mikor első használatkor rácsatlakoztatom a vinyót, kell-e bármire különösen odafigyelni, hogy rendesen működjenek a dolgok?
És még egy dolog, ami fontos lehet, és végképp nem tudom saját kútfőből: akár egyenként külső házakba rakva őket, akár dokkolóban történne a használatba vételük, ezek járnak-e olyan következményekkel, hogy csak és kizárólag abban az adott platformban tudom a HDD-ket működésre bírni? Ha esetleg elromlana, vagy szeretném betenni a nagy gépházba valamiért, akkor azt meg tudom-e tenni úgy, hogy ha külső házban, vagy dokkolóban használtam Windows alatt először, felismeri-e úgy a gép, hogy mondjuk belső SATA helyre kötöm rá? Vagy adott esetben ha mondjuk dokkolóban csatlakoztattam elsőként a géphez, és később mégis egy külső házat szeretnék nekik, akkor a tárolt adatokkal együtt azt át tudom-e vinni így direktben, felismeri-e az addig rajta tárolt adatokat, vagy azt akkor előtte ki kellene menteni, és majd az új eszközben újraformázni használat előtt?
Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
- WD My Passport 5TB ÚJ, BONTATLAN gyári dobozában
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, hűtőbordás - 7450-6900 MBs - Eladó!
- SAMSUNG 4TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 37.000.-
- 512GB 2230 M.2 PCI-E NVME SSD BAZÁR - Samsung, SK Hynix, Micron, WD - STEAM DECK
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 256GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3002, 90% Akksi
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest