- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen okostelefont vegyek?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Fotók, videók mobillal
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
Új hozzászólás Aktív témák
-
DigitXT
félisten
Tökmindegy a típus: 1 óra alatt teljes merítés, 1C terhelés. (Nem általános.)
Nézzünk meg RC-ket, ahol kapják a LiPo akkuk az ívet rendesen. Kicsit más
lesz a statisztika, ami a ciklusszámot illeti. Kis rollerek is megküldik az akkut
2-3C terheléssel simán, hogyan is lehet ezt egy telefonhoz hasonlítani?
(Eleve 1 db LiPo vs. csillió 18650, esetleg 21700. Teljesen más felhasználás.) -
wwenigma
Jómunkásember
Nem, autók esetében azért mert addig megy a gyorstöltő és utána lassan. És azt tervezik éppen hogy azokat fogják büntetni akik 100ig töltenek mert sokáig foglalják az oszlopot. 🙂 Ez pont jó példa a kedves user befolyásolására.
Többiek meg azt hisznek amit akarnak, attól még normális használat esetén - ami nem 80-20as cseszekedes - hamarább megy tönkre bármi a rollernél mint az akku.
-
Dr. Szilikát
őstag
Kátyú végzetes lehet, de a videók tanulsága az is, hogy a fékezést is tanulni kell, mondjuk egy kerékpárosnak is, aki rollerre áll. Vagy aki bérel, tapasztalatlanul.
Rá kell szokni, hogy a kormányt nem feszegetjük előre-hátra, ami nem tesz jót a jármű állagának sem. Nem kapaszkodunk a kormányba lehetőleg.
Gyorsításkor kicsit előre dőlni, fékezéskor hátra, erősebb fékezésnél guggolásba is lemenni. Mint már szerepelt a topikban is:
https://www.youtube.com/watch?v=A-tJUQwwKDE
-
alphamooncam
őstag
-
Dr. Szilikát
őstag
Mindenesetre a linken két videó is tanulságos azoknak, akiknek jó erős első fékje van. Nem kátyú, csak önmagát állítja fejre, amikor ijedtében befékez:
https://www.youtube.com/watch?v=DrDomO7WrVY
https://www.youtube.com/watch?v=F_MkooUaCBMNekem elől csak motorfék van, aktív és passzív. Utóbbit kezdetben félreértettem, amikor a rángatásra panaszkodtam.
Azt hittem, "gázelvételre" direkt fékezget, de az csak a motor mágneseinek természetes / passzív mellékhatása (nem kiiktatható) és nem is olyan erős, illetve azóta már jobban begyakoroltam a használatot. Az aktív motorfék csak a fékkarral működik.
-
pescara
aktív tag
Ahogy DigitXt is irta, egy kiskereku jarmuvon allo helyzetu ember kb pofaval csapodik a betonba a legkisebb buckaban, ahol az elso kerek elakad. Ezert nem lehet kozlekedesi eszkoznek tekinteni az autok, buszok, teherautok kozott. Nem is erre talaltak ki, de arra amire valo tokeletes. En egyre jobban szeretem es hasznalom ki egyre tobb helyen. Az lenne a lenyeg, hogy ne zavarjuk a nem rollerezoket, hanem inkabb ertessuk meg veluk mire jo
Nalam egy darabig erdeklodtek ahol lakom, most 4-en vettek rollert az ismeroseim kozul
a szomszedok kozul. De egyik sem olyan hulye, hogy egy atalakitott tolokocsival az autok kozott akarjon maganak jogokat szerezni
-
alphamooncam
őstag
"Ez csak a hazai statisztika és nem tartalmaz olyan érdekes adatokat, mint hogy összesen mennyi ilyen jármű fut az utakon és azokhoz képest arányaiban mennyi a baleset! Ebben a formában az általad közölt számok elég félrevezetőek!
Nyugaton nyilván többen használnak ilyeneket, mert ott az anyagi körülmények is mások. [link] Idézem egy 2021-es (!) cikkből:
a motorkerékpárhoz képest az elektromos roller esetében 44-szer nagyobb a balesetveszély (az autókhoz viszonyítva ez a szorzó 22)
Hozzá kapcsolt hivatkozás: [link]"
Több probléma is van a linkelt hivatkozással, aztán még mesélek.1./ Svéd link fizetős helyre mutat, nem tudom megnézni.
2./ Nem is akarom, mert svéd, és nem magyar. Nem releváns.
3./ Miért nem jó az általam beágyazott magyar statisztika?!Hót ziher hogy a földön fekvő balesetben összetört e-rolleres mindegyike szerepel a statisztikában, és ez ellentmond a más ország valamilyen isten tudja mi által vezérelt megismerhetetlen médiájának a statisztikájával.
És nyilván én készítettem az autóklub statisztikáját azért, hogy téged félrevezesselek!
Sőt erre már hónapok óta készülök !
Kérlek ne röhögtess ezzel "Ebben a formában az általad közölt számok elég félrevezetőek!" dumával.
Ha van hozzáférésed, légszi másold már be ide, milyen metódussal számolták ki azt, hogy 44x több motorosokéhoz és 22x az autósokéhoz ( Biztos nem fordítva?*) a balesetveszély.
Ja meg már hogy definiálják a balesetveszélyt, úgy mint fociban a gólhelyzetet?
Ja a mesélés:
Mielőtt megvettem a rolleremet, jártam az Elektroridernél - linkelt cikk ! - is felmérni a választékot, merthogy eredetileg elektromos SMKP-t akartam venni.
Kipróbáltam a teljes kínálatot, de egyiknél sem tudtam sehogy sem megoldani, hogy beférjen a liftbe.
Na ezért lett e-rollerem. Az elérhető legnagyobb kerekű.
P.S.: Elektrorider nem forgalmaz e-rollert, csak e-motorokat, így az érdekellentét miatt a balesetveszély statisztikájuk nem vehető komolyan.
-
PociAti
őstag
Már csak az nem derül ki, hogy ez a 44-szer nagyobb a balesetveszély és az autókhoz képesti 22-es szorzó hogyan jött ki: Mit takarnak ezek a számok?
Egy millió megtett kilométer alatt ennyiszer több baleset éri a rollereseket?
Vagy km-től függetlenül egy út során ennyiszer gyakrabban nem ér célba az illető, mert balesetet szenved?
Rolleresre vonatkozó számokat leginkább bérrollerekből lehet szerezni. Azoknál tudják mérni a távolságot és a baleseteket. Közben iszonyatos aránytalanság figyelhető meg azon rolleres balesetek között, amit saját tulajdonú rolleres az elszenvedő, vagy olyan, aki csak bérli. Utóbbinál kb. 5-10-szer nagyobb az arány. És ha csak azokat nézték, akkor nagyon durva torzításról van szó. (Amúgy is kellemetlenül torzítják az baleseti statisztikákat.)Kerestem magyar adatokat:
Népszava, 2022. aug.
"Lapunknak Bodzay Tamás orvosigazgató idézte az adatokat. Vizsgálatuk bő hat hónapja alatt az említett kétkerekű eszközökkel mintegy 1553-an szenvedtek balesetet."
- 1.115 fő kerékpározott, [72%]
- 296 e-rollerezett, [19%]
- 142-en mechanikus rollert hajtott. [9%]"Érdekessége a kutatás eredményeinek, hogy míg a kerékpáros sérülteknek csak a négy százaléka, a rolleresek 6 százaléka, addig az elektromos rolleresek 27 százaléka, azaz több mint negyede volt ittas. Az is érdekes – tette hozzá a szakember -, hogy az e-rolleresek több mint fele az éjszakai órákban szenvedett balesetet. Vagyis valószínűleg bulieszközként is használják az emberek az e-rollert. Ez a jármű akár 25-30 kilométeres sebességgel is haladhat, miközben a vezetőjének gyakorlatilag semmiféle fizikai védelme nincs."
Ha ezeket a torzító tényezőket kivennénk a képletből, nagyon más lenne a kép.
-
PociAti
őstag
A belinkelt videóban nem csak az a probléma, hogy az autó előtt esett el a rolleres.
Hanem azokat a villamos síneket elválasztó beton pogácsák sem arra lettek kitalálva, hogy a kerékpárosok, rolleresek beverjék a fejüket.
Ezek a tereptárgyak nagy- és legalább négykerekű járművekre lettek kitalálva. Ezeken is változtatni kellene, az utakon fellelhető közlekedési eszközökhöz kéne igazítani.Eltérő információk láttak napvilágot, hogy ezekben a pogácsák (útakadályok), vagy a sínek okozták tavaly egy focista hölgy halálos balesetét.
"II. kerületi Frankel Leó úton haladt elektromos rollerrel, céges rendezvényről tartott haza, amikor a villamossíneken elesett" írja a lap, Győrfi Pálék már sokkal körültekintőbben fogalmaznak: "Edina a villamossínek környékén eshetett el".Máshol is olvasni óvatosabb megfogalmazást: ".. rollerrel indult el, majd a 2. kerületben, a Frankel Leó úton az elektromos roller elakadt, a nő elesett és beverte a fejét."
És egy Lime roller látható a képen. Nem saját eszköz, lehet nem ismerte miként viselkedik. Éjjel, buliból hazafelé (valószínűleg fáradtan). Sajnos felhalmozódtak a nehezítő körülmények.
-
alphamooncam
őstag
"Vezetői engedélyhez kellene őket kötni egy bizonyos teljesítmény felett."
Ezt is buktad, mert kötelező a "jogsi" , mivel minden e-roller SMKP. - amíg új jogszabály ezt nem rendezi.
A segédmotoros jogosítvány:
Segédmotoros kerékpárra lehet a legkorábban megszerezni a jogosítványt: már 13 és fél évesen lehet jelentkezni az AM kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges tanfolyamra. Igaz, ez még csak az oktatás megkezdésére vonatkozik, az elméleti vizsga minimum korhatára 13 év és 9 hónap, gyakorlati vizsgára pedig 14 éves kortól lehet menni. A tanfolyam 16 óra elméleti és 10 óra gyakorlati foglalkozásból áll, ehhez jön még a vizsgák időtartama. Persze nem csak AM kategóriára érvényes jogosítvánnyal vezethetünk segédmotoros kerékpárt, az A-tól E-ig szóló összes jogsi alkalmas moped vezetésére. A legtöbb embert az érinti, hogy a személyautóra érvényes, B kategóriás jogosítvánnyal simán lehet robogózni. [link]
-
alphamooncam
őstag
Komolyan rolleres topikba jössz trollkodni roller balesetek keresésével, aztán csodálkozol ha kiutálnak.
4511:178 arány az autósok kontra mikrósok között, ami azt jelenti, hogy egy mikrós balesetre több mint 25 autóbaleset jut. [link]
Szerintem keress más topikot trollkodni, amíg még valaki meg nem unja és nem jelent.
-
xekta
csendes tag
Hát ha már ketten félreértjük
De egyébként persze megértem az álláspontod, de bárki kifordulhatott volna eléd bármivel, ez pont egy rolleres volt. Attól még nem lesz minden rolleres ilyen. Én ahol szoktam bicikliúton menni, az vagy szimpla vagy dupla záróvonallal van "elválasztva" az autóúttól, mégis van hogy azon keresztül kerülik meg a másikat (vagy előzik meg jobbról?) az autósok, mégse mondok semmit az autósokra. Ugyan úgy jött ki elém bicajos, rolleres, gyalogos, autós minden már. Ez benne van sajnos.
De egyébként ha nem pont egy rolleres lenne, hanem egy smart vagy egy trabi, de akár egy segédmotor, az is tötyögne előtted 40-nel, őt se tudnád megelőzni könnyen. Városban amúgy sem értem az előzgetést, mert ugyan annál a pirosnál fogtok állni, csak más sorrendben.
Az dícséretes ha nem centizgetsz, sajnos sokan még most is szoktak. Egyébként menjen csak papucsban meg rövid gatyában (motorosok is szoktak errefele), majd az első szaltónál átgondolja. -
Reggie0
félisten
Itt egyedul te trollkodtal az utkisajatitasos hulyesegeddel. Tanulj meg vezetni, olvasgasd a kreszt, esetleg menj el tanpalyara is, hogy kezelni is tudd az autodat es szokd meg, hogy mas is van a vilagon, az nem csak a te autozasod korul forog.
UI: kerdezd meg a tobbieket az autos topikban, ok lattak is talin. Vagy olvass vissza.
-
Reggie0
félisten
Kovetesi tavolsagot be kell tartani es akkor nem fogod elutni. Ha azt gondolod, hogy azzal tud veszelyeztetni, hogy elotted megy, akkor valamit nagyon rosszul csinalsz. Ha melletted vagy mogotted menne vagy esetleg szembol jon, na akkor tud. De az, hogy te mogotte bena vagy nem az o hibaja lesz.
-
Ja és a lényeg. Miért zavar, hogy nem tudom megelőzni? Ezért: [link] Strandpapucs, kisgatya, póló és ezek elég gyakran el is esnek. Más sem hiányzik, hogy egy ilyen felelőtlen hülyegyerek miatt hasonló szituációba kerüljek, vagy még rosszabb esetben egy pillanatra nem figyelek, elesik, majd elütöm, stb. és járkálhatok évekig a bíróságra.
Ezek másokat is veszélyeztetnek, nem csak saját magukat.
-
xekta
csendes tag
De tényleg, miért akarod megelőzni, kevés a 60 amivel megy? Ha motoros lett volna akkor is meg akarod előzni? Egyébként robogósokon, motorosokon is gyakran látom, hogy semmi protektor, max egy sisak, a többi rövidnadrág, papucs és társai. De ez valószínűleg az első borulásukig lesz így. Elektromos kerékpár 25-30-cal megy max (amit nem buheráltak, bár az se sokáig megy annyival), az elektromos robogó és motor az, ami többel megy. Egyébként egy pedeleccel vagy egy országúti\verseny bringával is lehet menni 40-nel. Az a baj, hogy a közlekedők nagyon kicsi százaléka tudja a kreszt alkalmazni, a legtöbb ember rutinból vezet és nem is számít már más közlekedőre vagy nem is érdekli a másik. Ráadásul semmi empátia vagy elfogadás a másik felé.
-
PociAti
őstag
A bejelentés és a háttérbeszélgetés ebbe a folyamatba engedett betekintést. 2025. márciusára kell elkészülni az anyagnak.
A KRESZ csak egy része a módisítási csomagnak. Oktatástól a közigazgatásik sok mindenhez hozzányúlnak emiatt. És a balesetvédelem mellett olyan módosításokat is bekerültek, melyek a közlekedési kultúra megreformálását célozzák. (Pl. gyalogosnak akkor is elsőbbsége lesz, ha áthaladási szándékkal megközelíti a zebrát. Emellett észszerűsítik is a szabályokat. Egy széles úton a mellette több sávval közlekedő autó még áthaladhat, ha az nincs hatással a gyalogosra.)Általad linkelt cikk is úgy kezdi, két évtizede tart a segédmotorok rendszámozásának ügye. Én teljesen le is mondtam már róla. Érzésre azt mondanám, hogy a klasszikus értelemben vett segédmotorok aránya a közlekedésben egyre szorul vissza. 10 éve még nem léteztek elektromos rollerek, de mára már valószínűleg több van belőlük, mint ahány működőképes benzines robogó van. Emiatt jelentőségük is szorul vissza, míg a rollerek ügyével nem lehet nem foglalkozni.
-
alphamooncam
őstag
"Módosítani, naprakésszé kellene tenni a KRESZ-t, hogy ezek az elektromos taknyok is rendesen szabályozva legyenek. Másik véglet sajnos, hogy rendőrből sincs elég az utcán, aki betartatná velük.
Rendszámozásról pedig valószínűleg egy darabig megint nem lesz szó, mert a segédmotoros ötletet is a közelmúltban vetették el. [link]"
Üdv a klubban !
Mi is ezt gondoljuk a "taknyokat" kivéve.Hozzá teszem, a démonizálás helyett demokratizálni kéne a SMKP-osokat, rolleresket, de a jelenlegi közlekedési kultúra hiánya, ami lenézi ezeket a mikromobilitási eszközöket ezt nem teszi lehetővé.
Szóval mint említettem az ilyen lenéző, agresszív vezetőket örökre kitiltanám
az utakról, és remélem erre is hoznak mihamarabb szabályt !
-
Most én is kezdjem el írogatni, hogy naponta több alkalommal mit müvelnek körülöttem az autósok miközben én is autózom? A rolleresek pont úgy közlekednek ahogy a társadalom nevelte öket (légy önmagad, freedomkodjál, éljamának, mertmegteheted stb) és amit a többi közlekedőtől láttak eddigi életük során. Én ez alapján kijelentem, hogy a rolleres közlekedési morálban az autósok közlekedési morálja köszön vissza.
Ezeket miért nem lehet büntetni? Miért? A közlekedés bármelyik másik, kirivóan szabálytalan résztvevőjét büntetik?
Másfél perccel ezelőtti példa: épp sétáltatom a kutyát, városkából kifelé (lesz vagy 10 km). Hosszú egyenes utca, Golf gőzmozdony itt húzott el mellettem vastagon füstöt okádva szerény 120-as tempóval, de valami újfajta motor hajtja ami mulatóstucutuc-al működik.
Ha rollerrel mennék már írnám a hirdetést, hogy rolleremet olyanra cserélném ami legalább 100-at megy. -
alphamooncam
őstag
"Nem megyek be közútra e-rollerrel a normálisan közlekedni akaró autósok közé feltartani a forgalmat. Majd, ha eddig eljutottál te is, akkor gyere vissza és folytatjuk!"
OK !
Úgy látszik új vagy itt, és egy komoly hiányosságról tettél most tanúbizonyságot .34 éve hatályos jogszabály szerint az e-roller SMKP. és ha kerékpárúton, vagy a járdán közlekedik, akkor szabályt szeg.
A jövőre megjelenő szabályozás lesz majd előre láthatólag az, ami majd megengedi bizonyos korlátos rollereknek, hogy ezt megtegyék szabályosan.
[link] -
alphamooncam
őstag
"Te már csak tudod, süt a válaszaidból a hozzáértés és a sok éves vezetési rutin."
40 éve balesetmentesen vezetek.
A,B,C, kategóriás vezetői engedélyem van.
15 éve nyugdíjas vagyok és már nincs szükségem rá, hogy, mint anno megkülönböztető jelzésű ( tudod szirénás ) járműveket vezessek.
Tán ennyi elég.
Te mit tudsz felmutatni?
-
alphamooncam
őstag
"Újabb E-rolleres élmény pénteken. Srác bevágódik a lakott területen táblához kb. 60-nal egy ilyen elektromos sz... valamivel. Szokásos védőfelszerelés, csíkos strandpapucs, rövidnadrág, rövidujjú póló.
Ezeket miért nem lehet büntetni? Bejön a városba, nem tudom autóval megelőzni, ez mellett teljesen életveszélyes, amit csinálnak."Felteszem azért említetted, hogy lakott területen történt, mert ott van egy 50km/h -s korlát.
Ha így van, miért akarod megelőzni az elmondásod szerint 60-al haladó rolleres izét?!
Nem téged kéne megbüntetni?!
Az meg hogy életveszélyes-e amit csinálnak akkor lehetne hitelesen eldönteni, ha megosztanál egy videót valójában mi is történt, mert így eléggé egyoldalú és hiányos a történeted!
Személy szerint az olyen agresszív vezetőt, aki csak azért mert én vagyok a nagyobb és lenyomom, mint a bélyeget, örökre eltiltanám a vezetéstől !
P.S.: A védőfelszerelések hiányába ne menjünk bele, az egyértelműen elítélendő, ha 10-el megy, ha 100-al.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Tőzsde és gazdaság
- Autós topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Videós, mozgóképes topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB / Kártyafüggetlen 1ÉV GARANCIÁVAL
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 16" 2019 i9 9980HK 64GB 500GB Radeon Pro 5500M hibátlan működéssel
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest