Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• PociAti

őstag

válasz Lami66 #28604 üzenetére

Párizsról már hallottam, máltai tiltásról még nem.
    Különleges okai vagy előzményei szoktak lenni, ami hazai viszonyokkal nehezen összevethető. Pl. Máltán elég jól kiépült robogó hálózat van, nem igazán van szükség borulékonyabb rollerekre. Belvároson belül meg közlekedj gyalog.

Az éjszakai ittas rollerbérlésről írtam már párszor, legutóbb 3 hete:
    https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_28068-28068.html

"A norvég főváros, Oslo hatóságai betiltották az éjszakai e-robogó bérlést. Helsinki is megtiltotta az e-scooter használatát hétvégén éjfél után..."
    A Voi honlapja szerint hétvégén éjfél és hajnali 5 óra között nem vehetők igénybe az ő e-rollerei. Gondolom a másik 6 bérlőnél is hasonlóak a szabályok.

Ezek jól átgondolt intézkedések, nem úgy, mint az idegből meghozott teljes tiltások.

Illetve a bérroller gyártói is próbálkoznak olyan (mesterséges intelligenciával megtámogatott) rendszert kifejleszteni, ami észleli a vezető ittasságát és megtagadja a roller további használatát. Vagy figyelmeztet, hogy szerinte járdán közlekedsz, pedig ott nem kéne.
    The Verge angol nyelvű cikke.
    Kulcsszavak:
    Lime Vision AI system
    Lime Advanced Sidewalk Detection
    Driving under the influence (DUI)

Nálunk elektromos rollereknél eleinte a zéró toleranciát emlegették, később a kisebb rollereknél a kerékpárosoknál alkalmazott enyhébb szabályt, ha biztonságos kerékpározásra (mi esetünkben rollerezésre) alkalmas állapotban vagy, akkor használhatod.
    Valójában nincs normálisan szabályozva, így ne adjunk okot a rendőröknek, azok jogászainak, hogy fogást találjanak.

Új hozzászólás Aktív témák