Hirdetés
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- CES 2026: Minden kiszivárgott bemutatója előtt a Motorola új csúcstelefonjáról
- Mobilhasználat külföldön
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Visszatérnek a Samsung tervezte CPU-magok és GPU az Exynos 2800-ban?
- Yettel topik
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
mikromanus
üzenetére
De, csak van olyan "karos" ahol egy dugattyút mozgatsz egy karral. Fontos a daráló, milyet használsz? Gyorsan rábeszélünk egy másikra.
-
törölt tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Karos alatt mit értesz?
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Flair classic vagy Cafelat Robot.
Mindkettő nyomásmérővel.
85.000 vs 150.000
Különbség a kávé mennyiség és a dizájn terén keresendő.
Az előbbi 14-16 g be, max 40 g ki.
A robot 16-18 g be, max 55-60 g ki.
Kezelésben és hőtartásban talán jobb a Flair, de ennek azért olvass utána akár itt. -
jana86
csendes tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Én nem merem se összeszámolni, se ideírni.
De a nagyságrend becslésében segíthet, hogy egy Kafatek Monolith Flat őrlő van rendelés alat.... -
válasz
mikromanus
üzenetére
97eFt: használt, de kitűnő GC ( köszi sz.zs.
), használt CM800, új tamper, a mérleget pedig lenyúltam asszonytól cserébe készítek neki kávét 
-
Pé
senior tag
válasz
mikromanus
üzenetére
250 körül, Mazzer SJ átalakítva, Gaggia Baby, tuningolva, Brikka, Hario, mindenféle ilyen-olyan press,
(meg egy Nespresso gépecske
) Illetve 2 gépem volt ez előtt amit eladtam egy Szarvasi meg egy Saeco, meg egy Graf CM80. Kávét is beleszámolva százmilliárdezermillió 
-
SlayerSub
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
250k körül vagyok, szerintem nem vészes, ha ezt nézed más ezért vesz egy középkategóriás automatát...
-
Koczó93
őstag
válasz
mikromanus
üzenetére
Nem akarod te azt tudni

-
72lakiluk
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Az asszony nem jár ide, úgyhogy leírhatom : közel 300k, de ezzel szerintem a képzeletbeli lista vége felé kullogok
persze csak pár hónapja kezdtem. de egy Brikkán meg egy Harion gondolkodok éppen 
-
soldier2
őstag
válasz
mikromanus
üzenetére
A túl friss a pörkölés (<10 nap) akkor lehet még benne sok a CO2, de Brikkával nagy játszótered nincs. Ha kevesebb vizet teszel bele, alacsonyabb hőfokon készül a kávé, ha több vizet akkor forróbb a víz kevésbé savas, cserébe kesrűbb lehet a végeredmény. Ha túl híg az ital lehet próbálkozni finomabbra darálálssal.
-
Nibiru
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Én oldalba szoktam pofozni és néhányszor ráindítom a motort. Úgy szinte teljesen kiürül.
-
törölt tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Tálca kihúzva, csőr alá a kosár vagy egy pohár, előredöntés és paskolás hátulról. Ügyelve arra, hogy a kartartó íves műanyag le ne törjön közben.
Van aki tampernyéllel ütögeti a csőrét a guminál, de olyan termékeknél, melyek nem a tartósság jegyében születtek, ez nem tűnik túl bölcs dolognak.
Valaki valahol nemrég írta a műanyag gyorskötözőt, mint kiváló piszkáló eszköz.
Meg van még a porszívó, de az csak takarítás miatt időnként. -
Nibiru
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
A kaszást felejtsd el. Az őrlemény finomságot jóval nehezebb belőni egy kotyihoz vagy egy Brikkához, mert nincsenek rá szabályok, csak az ízlelőbimbóidra hagyatkozhatsz. Cukrot a belövésnél ne használj, mert az elfedi a keserűséget. Én úgy csináltam anno, hogy 5 adagot leőröltem 2 kattintásnyit haladva, különböző finomságban, és mindet lefőztem, aztán végigkóstoltam. Végül pont két kóstás közé állítottam be.
Annyival más a kotyi, hogy ott nem kell folyton állítgatni az őrlőt, ha öregszik a kávé, vagy rossz dalt dúdolok.
Végig ugyanazon a finomságon maradhat amit az elején belőttél és ha más kávéval próbálkozol, az is többnyire ugyanott lesz jó. Az, hogy pontosan hol, az őrlője válogatja. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem ugyanazt a finomságot adják ezek az őrlők egy bizonyos beállítás mellett, még akkor sem, ha a kés alatti alátétek száma azonos.. -
Nibiru
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Használatba vétel előtt csak annyit javaslok, hogy tegyél bele még egy alátétet, hogy ne a skála legalján kelljen egyensúlyoznod. Gyárilag egy szokottt benne lenni, nekem legalábbis annyi volt.
-
Nibiru
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Bocs, de nem a "megoldás" az ami mindent alulmúl az alsó képen látható kávéfőző esetében, hanem a konkrét termék minősége. Ez ugyanis egy vékony anyagból készült, sorjás, rossz illesztésű olcsó ipari hulladék, made in China, találkoztam már vele a családban. Újkorától kezdve eresztette a vizet a tömítésnél, nemsokára pedig a kazán alján is egy kis lyukon. Életemben ilyet még nem láttam. Csak azért nem vitték vissza a kereskedésbe, mert olyan olcsó volt, hogy nem érte meg a benzint meg az időt.
A "megoldást", azaz a formát viszont a Bialetti Musa-ról lopták a kínaiak. Nekem ez utóbbim van, azzal viszont tökéletes kávét lehet főzni egy kis odafigyeléssel.
-
azigazimoris
aktív tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Ha már kotyesz.
[link]
Én egy ilyet -igaz, egy felújított 2005-öst- használok utazásra, nyaralásra, csak hatszemélyest, de teljesen frankó mokkát csinál óvatos melegítéssel, picit kevesebb vízzel az ajánlottnál, akár karaván téglából is. -
lsebestyen
addikt
válasz
mikromanus
üzenetére
Köszi! De amúgy most az a helyzet, hogy a Karavánhoz kellene kávéfőzőt vennem.
Akiknek ajándék lesz, ezt isszák, és továbbra is ezt fogják, csak a jelenlegi kotyogós nagyon rossz kávét csinál még a karavánból is. Akkor a Brikkáról leteszek, esetleg más? Mediaban láttam valami Bialettit, lehet nem Brikka volt, de 6 személyes volt. Bialetti Moka Express például jó lehet az említett kávéhoz? 
-
Nibiru
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
"2/3-nál pohárcsere és nem keveredik a gyenge tartalom..."
Na, erről az jut eszembe, amikor a melóban egyszer kávét főztem egy hatszemélyes szarvasi borzalmason. Utálom, de akkor nem volt más, kellett a tuning. Siettem egy értekezletre, hát a kifolyó alá raktam a csészémet és beleengedtem egy duplát, majd egy hirtelen mozdulattal kicseréltem a kiöntöre és otthagytam a főzőt magára hogy fejezze be a főzést. Máson járt az agyam és nem is gondoltam végig, hogy amit magamévá tettem az valójában egy 6 személyes adagból főzött tömény kivonat volt, a kollégákra pedig a színes vizet hagytam. XD Az hagyján, hogy elég hamar kigúvadt a szemem, de még hat óra múlva is remegett a kezem ezután a kaland után, pedig jól bírom a koffeint.
-
Nibiru
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Ha nagy a láng, akkor hamar beindul a gőzképződés és túl gyorsan megy át az egyébként túl forró víz a pogácsán, ergo már szinte az első cseppektől kezdve vacak a kávé ami kifolyik.
Én ha ritkán előveszem a Bialettit (az enyém egy kétszemélyes Musa) csak minimum lángon főzök vele és mindig ott állok mellette. Ha elért a kávé mennyiség a feléig, leveszem és egy vágódeszkára teszem, 2/3-nál pedig átteszem a mosogató rozsdamentes lemezére. Így sosem melegszik túl a víz, nincs szörcsögés. A kávé szépen lassan magától lejön és nincs égett, keserű íze. Valamikor ezt magam kísérleteztem ki, később aztán rájöttem, hogy csak a spanyolviaszt találtam fel.

-
Nibiru
tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Volt egy pár ilyen [...]press nevű kávéfőző. Egy Autopress van is nálam teljesen működő állapotban.

De nem az elkészült kávé ég meg - nem is tudom, hogy az egyáltalán lehetséges-e - hanem maga a kávé égett el a szerkezetben mert túl nagy lángon és túl hosszú ideig hagyták őket a tűzhelyen.
Gyerekkoromból emlékszem a gumiszagra, felrobbant Autopress-re (azon még biztonsági szelep sem volt) és a későbbi Seherezádé-ra aminek a csövén, bárkinél is jártam, meg volt égre, de legalábbis meg volt folyva-olvadva a hőre lágyuló (!) műanyag. -
törölt tag
válasz
mikromanus
üzenetére
Neked rendesen felugrik a szelep hidegen indított Brikkával? Mennyi kávé szivárog át előtte?
-
válasz
mikromanus
üzenetére
GRobytól rendelhető Norda víz.
-
mikromanus
veterán
válasz
mikromanus
üzenetére
Aztán végül mégis az ajánlott gépszörnyeteg lett. (GRAEF CM 702) Az edigital-nál volt olcsóbb, csak az elég nogo zona nekem. Az ügyfélszolgálatuk gyatra. Inkább a harmadik legjobb ajánlatos lett. Szállítással 36k. Majd tesztelem aztán keresgélek még finomítási lehetőségeket.

A Nordic víz jónak tűnik, csak épp kb egy helyen érhető el. Vagy a többség nem igazán netképes hely, hogy rátaláljak. Azért ennek még utánajárok. Mondjuk lehet nem kell ezzel olyan sokat tökölni. Errefele a vezetékes víz kifejezetten jónak tűnik. De azért keresek valami nem desztillált víz minőségű, de alacsony ásványianyag tartalmú vizet...
-
sz.zs.
őstag
válasz
mikromanus
üzenetére
A Norda össz. oldott ásv. a. tartalma ~ 60 mg/l, ennél kevesebb nincs is, de már nem is lenne jó.
Ami nekem bejött Brikkával:
[link]Innen is pl. a Columbia
Vagy az olcsóbbak közül pl. akár ez is.
És érdemes beszerezni egy ilyen felsőszűrőt, ehhez viszont már majdnem presszó finomságúra kell darálni, tehát ha a keretbe belefér, egy Graef CM702-t érdemes lenne venni. És igen, a propelleres daráló tényleg felejtős...
-
válasz
mikromanus
üzenetére
Vízből próbálj ki egy nestlé verát vagy nordát amelyiket könnyebben be tudod szerezni.
PallYotz kávéival érdemes kísérletezni, de bármelyik hazai pörkölőnél találhatsz megfelelő minőségű kofit. -
siti
őstag
válasz
mikromanus
üzenetére
a seherezádéra gondolsz? (nem a "celeb")
nekem volt ilyen, kb ugyanaz az elv mint a kotyogós, lefőzés után rögtön tálalható tartóba tolja a kávét. Sokat mondjuk nem használtam. A tömítőket cserélni kell közben, illetve ügyelni arra hogy ne égesd oda (inkább maradjon egy kis víz az alján) és itt is igaz, a teszkós olcsó gumi tömítőnek gumi íze lesz. Most egy kis bialetti kotyogósom van, mindenféle mellékíz nélkül, pedig a múltkor fent maradt a tűzhelyen és elszíneződött az alja.. Eszpresszót természetesen ez sem fog főzni, de kicsi, aranyos, kompakt.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ducky One 3 FULL/TKL/SF/MINI billentyűzetek többféle színben és kapcsolókkal!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Go S 32GB/1TB kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4031
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3967
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
De a nagyságrend becslésében segíthet, hogy egy Kafatek Monolith Flat őrlő van rendelés alat....
), használt CM800, új tamper, a mérleget pedig lenyúltam asszonytól cserébe készítek neki kávét
) Illetve 2 gépem volt ez előtt amit eladtam egy Szarvasi meg egy Saeco, meg egy Graf CM80. Kávét is beleszámolva százmilliárdezermillió 

persze csak pár hónapja kezdtem. de egy Brikkán meg egy Harion gondolkodok éppen