Hirdetés
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Magisk
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Surda-
őstag
Ejha,az nem rossz
Na,ez annyira nem volt rossz,de mondjuk tényleg max közepes.
Sznobnak szerintem ma már nem sznod,hiába a sok merci és közéleti személyiség,egy kis kockás terítős kerhelyiséget nem neveznék sznobnak.
Sőt,drágának sem drága, olyan 3ezer körül vannak a főételek,ez egy jó helyen belefér.
A Pomo d'oro,na az drágaronin s8 Oké,nekm új volt a dolog,látványra 10pont
[ Szerkesztve ]
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
ronin s8
senior tag
Ez tényleg szuper!
Megjegyzem, a norvégok egymás közt viccesen beszélik, hogy náluk ugye kb. nulla méretű a gasztronómia (pár évtizede még csak krumplit és halat ettek, de azt is nyersen, mert nem tudták, hogy meg is lehet sütni), de tudatosan, országimázs okokból eszméletlen pénzeket ölek a csúcsgasztróba, aminek meg is lett az eredménye: itt is őket várták az első helyre, meg kb. minden versenyt eddig megnyertek. Ehhez képest, otthon náluk a mai napig a külföldi (olasz, francia) éttermek mennek.
Ez nálunk is hasonlóan van. Picit fejlődünk - és ez bíztató...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Surda-
őstag
Az a baj,hogy a hétköznapi gasztro, az nem katapultált még
Náncsinéniben ebédeltem nemrég,hát... az a klasszik semmi különös,sőt, a sajátom nem is ízlett.
A pincérek kedvesek,de érzed azt a mű kedvességet, ráadásul egy tartárt kértem,azt is elfelejtették."Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
jveres
csendes tag
-
zolnagy
őstag
Igez ezt írtad
Egye
nlőre én még nem találom a helyes beállítást. Eddig két húzást csináltam. Az elsőnél az előző kávéhoz beállított daráló ennél túl durva lett, így 5 barral, gyorsan jött le. Ez ránézésre szép, de van benne vmi bántó kesernyés íz. Másodikra örlőállítás után 9 barral normál lefolyással jött, de megégett (2. kép) ua a kesernyés íz, de intenzívebben.A képek: [link]
Most új a darálóm (síktárcsás) is és azt tapasztalom, mint amikor tőled elhoztam a silvanot. Azaz a nálad a síktárcsás örlőhöz belőtt pid hőmérséklet itthon a bezzera kúpos örlőhöz kevés lett (min 5 fokot emeltem, hogy jó legyen). A kávé ugyanaz volt. Most ugyanez van, csak fordítva. A bezzerához képest csökkenteni kell a hőt. Pl. spicy italy 85 fokon is éppen nem ég meg és ugye a silvanonak ez a legalja (ráadásul az eltolás is 0, így ez tényleg a min)
Hmm, asszem próbálgatnom kell még az örlőt más általam ismert kávékkal is. (pár Kapucziner be fog figyelni)[ Módosította: Parci ]
-
Upo
addikt
Köszönöm, a malabar most nagyon ízlik mindenkinek. Timor is volt a csomagban, az már elfogyott. Jó volt az is, nincs olyan kiugró vagy különleges ízvilága, tetszett az is, de a malabar jobban.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
And06
aktív tag
-
ronin s8
senior tag
Az még nem volt, csak a Barbár. Alapvetően el-elsülnek néha a magyarok, de még hiányzik a konstans minőség. Konkrétan nincs olyan pincészet, aki öt egymást követő évben tud produkálni (első sorban a vörösekre gondolok). Lassú fejlődés van a fehérek terén, Somló jön fel, és kiugranak olyan nevek, mint az Ungváry Krisztián (Váyi pince).
Ha összességében bort kellene választanom, mindenképp valami egyedit keresnék, ami attól jó, hogy nincs máshol, pl. a Turán, vagy a Furmint. Ezeknél a hiba erénynek tudható be. A nagy nevek kerülendők, csak egy (túl) magas ár fölött ihatók, nekem Villány, Szekszárd is lassan tiltott régió lesz. Kékfrankosban még sok potenciál van - ha rájönnek, hogy közepes vagy késői érésű fajta. Cabernet vonal biztos bukás...[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Ábi
tag
Max 3000-ig valami jófajta?
Egerben tanultam 4 évig, ott ismertem meg Szuromi Misit (Andornaktálya, hegybíró), aki igen tehetséges borász. Nincs pincéje a Szépasszonyban - de ez inkább érdem a sok cukrozott lötty ismeretében , nem befutott, mégis igen jó vörösei vannak, amik jól szerepelnek a versenyeken.
Ismered esetleg?[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
A 8-as Ádám mindkét Merlot-ja jó volt (van neki félédes is), de asszem kifogyott. A Kékfrankosa, Turánja is jó. Ezen kívül (ahogy írtad) a mátraiak és Bott Frigyes csinálnak jó vöröseket. Alap szinten a Ráspi belépő Kékfrankosát is be lehet válllani, ha nincs más...
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
bajnokpityu
félisten
valóban átszokás inkább.
ON: még van 4kg zöldünk, de lassan megint rendelni kell. Kinek mi a kedvence?
áruház városától függetlenül.Bevallom az utolsó 16kg zöldből mindegyik tetszett valamiért.igazából majdnem mindegy, h mit veszünk, mindegyiket el tudtam úgy késziteni, hogy ahogy lecsúszott vágytam a következőre.
-
noss
tag
a brikka koncepció tetszik, valamikor lesz is egy darabom majd.
testközelből még nem csodálhattam meg, viszont elég csúnya és sokrétű meséket mondott két külön eladólány is rólaa ba.szaküzletbenés valahol neten is olvastam egy sráctól, aki egész szépen orvosolja a gyári hibáikat.a román szállítmányból alkatrészhiányos darabok mellett üres dobozok is akadtak szép számmal, rengeteg volt a viszáru. később már a rázogatásukból megmondta az egyik alkalmazott, hogy melyik a problémás.
10-ből 8-as selejtarány elég rosszul hangzik.
a kereskedő megírta a gyártó felé a problémát, amire nem érkezett semmi válasz.én kb ennyit tudok róla, ilyen forrásból. nekem masszívan úgy tűnik, a gyártást sikeresen kiadták, a minőségellenőrzésről viszont "megfeledkeztek".
hitvita vagy sem, hajlok rá, hogy hitelt adjak a kereskedőéknek, akik brikkát nem, de a többi bialetti kotyeszt továbbra is forgalmazzák.
kiváncsi lettem volna vmi underground infóra, hátha kiderül, hogy kiment gyárat látogatni az olasz vezetőség, erősen összeráncolt szemöldökkel, majd a gyártósort látva a küldöttség több tagját az ájultságból ébresztgették föl, míg végül azon megelégedettségükkel térhettek haza, hogy gatyába rázták elhanyagolt leány(vállalat)ukat.noss
-
addikt
Elég alaposan elolvastam mindent ezzel kapcsolatban!
Érdekes, az Angol TB támogatja az e cigit(a Brit ÁNTSZ tanulmánya,és állásfoglalása alapján miszerint 185 nemzetközi kutatási anyagot tanulmányozva 95%- al kevésbé káros,mint a dohányzás)
A miniszterelnökük a parlament ülésén,felszólalásában fejezte ki örömét és teljes támogatását a e cigaretta, mint több millió angol honfitársa életmentő eszközével kapcsolatban.
[ Szerkesztve ]
"Aki ad,az nyer"
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
mester6
tag
Én La Spazialéhoz ezt vettem: [link] Úgy tudom ez jó a DC-hez is.
Az nyém persze dupla szűrő így ezt kellett megvenni:
1x IMS SP/SPD 200 IM Spaziale Competition Shower Screen for La Spaziale*/ IMS Duschesieb - Integrated Shower Screen Spaziale - SPD 200 IM for €24.00 each[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
HB-n írta valaki, hogy mekkora kicseszés már, hogy a Mazzer kések a Roburhoz bejáratva érkeznek, berakom, darálok kész. Gondolom Craig-ég így némileg olcsóbban jutottak hozzá, vagy a Mazzer nem ad el bejáratott kést más gyártónak. A lényeg, az enyémeken átment a 10 kg kávé (sokkal több nem, de az megvolt), így arra már nem foghatom.
Killerjohn: öröm, bódottá'
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ábi
tag
Most eléggé le van halászva a piac, ami egyben van az meg 250euro+száll....
Ki lehet fogni 150-220 között jókat, csak ki kell várni, mert érdemes.Az én eladóm trükkös volt, mert ugyan azt kaptam, ami a képen volt, meg is érkezett, de miután pozitívra értékeltem, adott egy semlegest, mert szerinte visszaküldtem a gépet... Gondolom így akarta megúszni az ebay sápot.
-
Ábi
tag
-
paljoc
tag
Parci, van ott egy tó Piliscsaba meg Tinnye között, csak átgurultam arra múltkor, de úgy láttam érdemes oda visszamenni és elidőzni kicsit. Jól láttam??
HG One:
Kíváncsi lennék ha előre tudnám tekerni az idő kerekét pár évvel, hogy mi lesz ezekkel a Hg One gépekkel, de mivel nem tudom, így meg kell várnom míg kiderül. A Hg One-t azt tudom tekerni, de mára megmondom őszintén némiképp meguntam. Nyilván van létjogosultsága, hisz veszik/használják az emberek, de nekem spec. valahogy macerás, van elég gondom/bajom/feladatom, ilyen kétkezi jellegű is a házban és a ház körül, nekem úgy érzem nem hiányzik a kávézás mellé/elé ez a küzdelmes, billegő és meg-meg akadó darálgatás.
Egy kávézás inkább a nyugalomról, élvezetről, relaxról szólna inkább részemről, mint egy fogösszeszorított küzdelemről egy darálóval. Persze, nem sok ez, fél perc, de akkor sem.
Ízben tényleg tolja előtérbe a gyümis jegyeket a nagy kúpos, de a mai szórakozás a yirgacheffe-vel nem mutatott olyan jellegű különbséget a Cater mellett, hogy számomra különösebben említésre méltó lenne és ellenállhatatlan kényszert kezdjek érezni a birtoklására. /titkon amúgy ezt vártam volna előre!!!/
Holnap a Burundival próbálgatom, de egyre kevesebb lelkesedéssel, valószínűleg nem én leszek az aki ezt úgy teszteli/véleményzi, hogy abból aki esetleg ilyen tekerős vásárlásán gondolkozik érdemi információt tud majd nyerni.Ami tetszik, hogy tényleg szép mint tárgy, illetve nagyon klassz, szinte teljesen rögmentes őrleményt ad.
Kicsit még túráztathatták volna a tervezői az agytekervényeiket egy olyan áttételrendszer alkalmazásával, amivel könnyedébben lehetne forgatni ezeket a bitang nagy késeket.Nem vitaindítónak szántam a meglátásaimat, tudom, meg lehet szokni, meg kifejlődnek majd a HG One izmok, stb., azt is maximálisan elfogadom, hogy van aki vígan használja és szereti tekerni, de ez nem én vagyok, nálam ráadásul súlyosbító tényező hogy a pulton ahol használom zsúfoltság van, ugyan bele tudok kapaszkodni, de nem kényelmes ott használni, tehát hely is kell neki jobban, mint egy villanyosnak.
Ha valami extra érdekesség bekövetkezik vele a következő napokban ÍZ téren, akkor azért megírom, de amúgy úgy érzem /pillanatnyilag/ hogy ezt az őrlőt nem nekem találták ki.
Sőt azt is megkockáztatom, ha mondjuk ezt én veszem meg és még ráaadásul 10 kg babot át kellett volna tekernem rajta az elején hogy használható legyen, lehet hogy már nem írogatnék itt, minden tiszteletem azoké akik nyugalommal ugrották meg az elején ezt az akadályt! -
bajnokpityu
félisten
OFF ba irtam. a régi kisméretű tömör téglafalat, ha belül hőszigetelik (még a királyi TVben is leadta valamelyik hiradós anno a haverja hirdetését) ugyanúgy falon belül csapódik ki a viz. Csak megmagyarázzák, hogy hőszig esetén elkerülhetetlen, és egy 80cm vtg téglafal azért sokáig nyűglődik, mire komolyabb baj lesz, addigra vége a szavatosságnak.
poro K, meg társaihoz sok szerencsét kívánok, nem a harmatpontveszély a legnagyobb gondom velük. elnézést, szakmai ártalom ebbe beleugatni.
-
Z0mbi
senior tag
elso gyerek ugyhogy gondolhatod. Ugy erzem mindenre felvagyunk keszulve. Hiba nem eshet a gepezetbe.
Aztan mivel szoftver iparban dolgozom igy tudom hogy mindenbe eshet hiba.
Tehat meglepetes azert nem fog erni. De bravos 5:1 -t nem fogok inni akkor sem ha leszakad az eg Inkabb nem iszom kv-t egyaltalan. -
mgy
senior tag
Te Jó Isten! Nagy Lehet A Baj, Parci
NagybetűkkelNAGYBETŰKKEL Ír!
---
Érdekel miért számít, miért kérded, marad-e levegő a Caravelben a pogi felett.
Nyilván közvetlenül nem de a dugattyú és a pogi felé behúzott vízoszlop között sem gondolom, hogy nagyon maradna. Ugye nem arról van szó, hogy befolyik a likakon mint egy egyszerű falusi közlekedőedényben, hanem a dugattyú felemelésével mint oda a víz beszívódik. -
Ábi
tag
Én sem akartam személyeskedni, de tényleg kicsit fokozottnak érzem figyelmedet irányomban és ebben mások is megerősítettek.
Tényleg lelkesen írok egy-egy tapasztalatomról. Soha nem mondtam, hogy az szent és megdönthetetlen, csak egy tapasztalat a sok közül.
Nem mindent tudok megmagyarázni, pláne most a Caravel fejében zajló folyamatot, hogyan lehet vele ilyen széles spektrumban csapolni finom kávékat.Az esett rosszul, hogy már egy lezártnak hitt témára visszautalva minősítettél, vagyis az írásomat.
Teret adsz, de olyan szinten kivesézed leírtakat, ami nem biztos, hogy egyezik az író véleményével.OK, kezdjünk tiszta lappal!
-
Ábi
tag
Marhaságot nem írtam,(ezt kikérem magamnak)
csak szeretsz bizonyos emberekkel kukacoskodni. (Szerencsére erről meggyőzött jónéhány fórumos privát levele tegnap óta, akiket nem is ismerek)
Nem tudom mi a a bajod azzal, ha valaki pár hét után meg mer fogalmazni véleményt egy olyan gépről, ami egyébként az eddigi legkezesebb mindközül. Elvárás a minimum 6 hónap használat? Vagy ne kezdődjön Á betűvel a user neve?
Nem gondolod, hogy sokan pont ezért nem fognak írni tapasztalataikról, látva a tegnapi ártalmatlan bejegyzésemet? Lassan ez is szegedi fórum lesz egy szük törzsgárdával és vezérrel, oszt csókolom. Hül.e vagy fiam, leülhetsz!
Igen, szeretem a Caravelt és a Pharost is, de Te legalább annyira lelkesen keresel ezzel kapcsolatos bejegyzéseimben hibát. (ez másoknak is feltűnt)
Házigazdaként kicsit visszafogottabb is lehetnél elfogultság nélkül. -
Kávé Kálmán
tag
"Hisztisebb"-e a Pavoni vagy akár a Cremina a Caravel-nél?
Hát, igen. A Pavoni sokkal, a Cremina meg egy paraszthajszálnyit kevesebbel. Pedig nem Caravelt forgalmazok :-).
Kicsit közvetve írtad le miért: GŐZ.
Menjünk a gyökerekhez.Más működési elv. Az egyik dipper (nyomás alatt), a másik nyitott bojler. Ebből következik, hogy az előbbinél a víz hőmérséklete 116-120 környékén pendlizik, a Caravelnél meg max 100. Az előbbinél túlmelegszik a fej stand by (Pavoni) vagy 1-2 húzás után (Cremina) is, az utóbbinál meg képtelen, mert kitett és alacsonyabb a dipperhez képest a mögötte levő víz hőmérséklete eleve. Ennek következménye, hogy a Caravel-lel sorba húzkodhatod az odaverős eszpresszókat gyors egymásutánban. Wouter Strietman maga is bevallottan Caravel által inspirált "kávégépgyártó".
PID. A PID a gép egyetlen komponensének lehetőség szerinti fix hőmérsékletéért felel. De van még ezen kívül minden pid-elt gépnek számos komponense a szabályozott elem után (és előtt is), melyek faszán kilengenek minden egyes csapoláskor. Ergo közvetlen utána húzni, az nem megy neki. Mert ugyan a PID mutat valamit, de az összes többi komponens kicsit "zavarba jött" az utolsó shot közben. Várni kell, ahogy Parci is írta. De, hogy mennyit, az egy nem kicsi kérdőjel. Mindegyik gépnél (típusnál) más és más ez az idő, mert mások a hőtehetetlenségek. Mindenki vár valamennyit - remélhetőleg (eleget). És elhiszi (mert el akarja), hogy eleget várt. Azaz a PID is legalább annyira hit kérdése (nem objektív és egy igazság), mint minden más kávés "mágia".
De még egyszer megismétlem: nem vitatom, hogy egy PID-elt gép jobb egy pideletlennél, de ne akarjuk már azt hinni, hogy ezzel minden bizonytalanságot kiszűrtünk a rendszerből.
Parci. Egy olyan ember szavát kérdőjelezed meg, aki használt - ha jól értettem - PID-elt gépet, majd most meg nyúz egy nyitott bojlerest, aminek annyi köze van egy Pavoni-hoz, hogy eszpresszó jön ki mindkettőből.
A Caravel-hez - ezt írtam korábban rettenet szkeptikusan álltam én is. És most meg nagyon másként nézek rá. Úgy hogy ehhez semmilyen üzleti érdek / önigazolási vágy nem fűz. És nálunk is megvolt a kontrollcsoport. Az exbarátnő is azt mondta, hogy odaver. Nem megszédült szektatagokról van szó :-), hanem olyan oldalkocsikról, akik sok esetben kiröhögik a pasi hülye hóbortjait.
Na, sebaj. Jó hely ez a rajnavidék. Nem elég, hogy ma ebéd után megmutattak nekünk vagy 50-100 tonna hisztorikus pörkölőgépet, de még meg is kértek bennünket, hogy miénk legyen az első pörkölés egy nagy (de rövid) nevű berlini pörkölő ma összepuzzle-zott csont új UG22-jével. Még az összecsavarozásban is részt vehettünk. Nehéz lesz ma elaludni...
-
Ábi
tag
Értem te mit fitrattál, de én nem ezt az észrevételt tettem. Elbeszéltünk egymás mellett, pedig szerinem egyértelmű voltam.
Ismétlem önmagam, a Caravel toleránsabb a különböző hőfokon csapolt kávékkal, mint korábbi gépeim, miközben széles tartományban emlékezetes kávékat produkál.
A Caravel közel sem olyan hisztis, mint a Pavoni,de nem akarok újabb vitát kezdeni, mert Pavoniról csak olvastam. -
Ábi
tag
Parci!
Látom szeretsz kukacoskodni.
Kicsit megint félre vitted az általam írottakat.
Más valahogy megértette.Mítosz gyártás nélkül, csak annyit írtam, hogy amíg a PID-es gépemen, vagy a Bricoletta fejhőmérőn 2, azaz KETTŐ különböző csapolás közt 1-2 fok eltérés (és nem csapolás közbeni változást mondtam) jelentős ízbeli elmozdulást produkált a már hőstabilnak mondható gépeken, addig az érzésre (biztos nem azonos hőfokon) történt Caravel húzások kiegyensúlyozottabban hozták a szinte tökéletes kávékat. Ennyi és nem több, amit állítottam. Nem kell mögé semmit képzelni!
Nem én merültem bele a PID és a hőstabilitás lelki világába!
Remélem így már érthető.
Nem kéne rámerőltetni, hogy mindenáron szeretni akarom és csakazértis...
Alapból nem kötődöm tárgyakhoz...
Hasonló bélyeget én is nyomhatnék rád is, mert neked is vannak hasonló "érdekes" kirohanásaid, mániáid, amiket könnyedén ki lehetne forgatni, vesézni, de nyelek egyet és nem reagálok..., de ettől színes ez a fórum.Az, hogy a kritika mellett visszautasítasz egy lehetőséget, hogy te magad döntsed meg állításom és mások hasonló tapasztalatát, amiről igen határozott véleményed van látatlanba, az is mond valamit.
-
fragola.6035
aktív tag
Ez azért nem teljesen igaz. A szenzor elhelyezése fontos a csapolás közben. A jó szenzor és a jó elhelyezés számít, hogy a pid azonnal reagáljon a hidegebb víz beáramlásra, ettől kisebb lesz a csapolás alatti hőmérsékletet esés.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
Ábi
tag
"de odáig ne jussunk el még ebben a topikban sem, hogy a pid-es géppel az egymást követő csapolások között mindenféle hőlengés van"
Én nem ezt mondtam. Azt az észrevételt osztottam meg, hogy minden kütyü nélkül stabilabban húzok jó kávét a Caravellel és 1-2 fok eltérést jobban tolerál, mint a 3,25ös Ascasom PID-del. Mivel ott a kazán közepén volt a szenzor, igenis esett csapolás közben a kijelző alapján a fok, de annak sok köze nincs a pogácsát érő vízhőfok változásához direktben, mivel a szenzortol nem messze ömlött be a tartály hideg vize. Kati is nagy kritikus, de ma már azt mondta, eddig a Caravel a legjobb gépünk.👍 -
Ábi
tag
A PID az Ascason a gyári termosztát helyén, a kazán közepén volt elhelyezve, így a pogácsára érkező vízhőhöz nem sok köze volt. A Bricoletta fejhőmérője már pontosabb képet ad, ott inkább a pontos berepülés a nagyobb kihívás. Ezekhez képest tényleg megbocsátóbb a Caravel és jutalmaz a Sidamonál gazdagon. Érdekes, a robis blendeknél és pl. egy nicaraguai kávénál már kisebb a különbség az E61hez képest. Ez számomra jó hír, mert hamarosan lesz egy baráti összejövetel, ahova készülök vinni a szettet nespressosok térítése céljából.😇
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Ma fejezi be karrierjét a Windows 7
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Autós topik
- iPhone topik
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest