Hirdetés
Köszönjük a sok biztatást, támogatást! Utolsó pillanat a féláras hirdetésfeladásra, előfizetésre!
Új hozzászólás Aktív témák
-
#85578752
törölt tag
válasz
Petyuska111 #2788 üzenetére
Acélnak nem árt. Ugyanaz a gyanta van benne mint a gyári filterben.
-
#85578752
törölt tag
Nálam is van most egy, végülis ki lett küszöbölve egy tervezési hibája (gőzcső könyök), így már bírni fogja egy darabig. De hogy kinél?
Nekem nem jöttek be az arányai, bár tudom hogy mostanában 1:1 a risztretto és 1:2 a presszó, szerettem volna ha tudok 7 grammból is főzni. Túlzott elvárás. -
#85578752
törölt tag
válasz
Ketchup2020 #2689 üzenetére
Valamit, ami kifejezetten filterre jó? Engem is érdekelne!
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
válasz
zsolt19900 #2645 üzenetére
Egy felújított Jurával jól jársz, nem kell duplázni az adagot, már egy is elég erős. Nekem pont az a bajom vele, hogy túl erős.
-
#85578752
törölt tag
válasz
zsolt19900 #2610 üzenetére
Én még mindig valami rövid fém gőzölőcsöves Philipset vennék.
Az Xsmall-nak pl. hosszú a gőzcsöve, elvész a nyomás a végére.
A Philips EP 3510 és 5310, a Saeco Lirika rövid fém gőzcsövesek, tök jól lehet velük tejet gőzölni, mindenhogyan.
Nincs berakva középre a főzőegység mint az újabb vonalban, így nem kell víztartályt kiszedni-berakni hogy kivedd a főzőegységet. Szeretem kimosni a zaccot használat után, ahogy a karosban sem hagyom bennrohadni. Hiába automata, én csak a tamperolást és adagolást és főzést tekintem automatának, a tisztán tartás az én dolgom. -
#85578752
törölt tag
Van amelyikben odaég a tej, nekem régebbi Tchibo van és kaparászni kell a barna pillét a teflonos edény aljáról...
Leginkább csak habosítanak.
Cappuccinot lehet velük, lattét nem, úgy értem, olyan gőzölt tejhabot nem tudnak amivel mintát lehetne önteni.Egy belépőszintű automata árán lehet venni igazi tejgőzölőt. Tehát akkor már érdemesebb automatát.
Fém gőzcsővel rendelkező 100e körüli Philips modellekkel lehet lattéhoz is tejet gőzölni, az automatikus tejhabosítós LatteGo szerintem túl buborékos habot csinál.
A Delonghinak vannak LatteCrema típusú gőzölős típusai, 140 körül, ezeket be lehet állítani, hogy milyen jellegű tejhabot csináljanak. Ha nem kell szigorúan lattéra alkalmas tejhab, akkor jó bármelyik LatteGo-s Philips.Van olcsó megoldás is, habosító pálca, az az elemes, külön felmelegíted 60 fokra a tejet, belekavarsz kis levegőt, utána pedig már csak krémesíted a felszín alatt, zsírosabb tejjel még lattéhoz is jó lehet így a tej.
Van a french press is mint lehetőség, pillanatok alatt lehet vele tejet habosítani, ha van mikró, a kisebbik műanyag-üveg tesco-s french press a legjobb, ami belefér. Ki kell tapasztalni hány ml tej, hány másodperc alatt éri el a 60 fokot és lehet habosítani. Itt is van trükk hogy ne csak borotvahab legyen hanem lattéra alkalmas tej... Csak az elején keversz be levegőt, utána már csak felszín alatt krémesítesz.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Ketchup2020 #2523 üzenetére
Már mindenhol beszélünk mindenről. A Bellarom Bio-t pl. karoson se lehet befullasztani, már annyira döglött az új is. Automatánál csak a nyomásfokozó meg a vízhozam aminek befolyásolásával lehet javítani a lefolyáson.
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
válasz
joeypapa #2262 üzenetére
Automata kávégépek témában már volt.
-
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #2180 üzenetére
A savanykás íz azért van mert... Alacsony a hőfok. Vagy túl durva az őrlemény, gyorsan fő le. De hát Brikkánál... Gyorsan fő le. A lánggal lehetne játszani, meg a vízmennyiséggel, az őrleményfinomsággal csak addig amíg nem akadályozza a kiáramlást, nekem az IMS szűrő is lassít annyit, hogy már keserűbb a végeredmény mint szeretném, lehet hogy neked beválna pont.
-
#85578752
törölt tag
Ne keverjétek már a paramétereket, a Brikkában nem kell forró vízzel indítani, de sima kotyogósba teljesen jó eredményeket produkál az előmelegített, forró víz, sokkal kevesebb ideig érintkezik a víz a kávéval, nem lesz annyira keserű, égett, inkább a savas irányba billen a balansz ami menthet egy ilyen sötétre pörkölt kávét.
Brikkával is lehet forró vízzel főzni, de akkor a súlyszelepet meg kell emelni egy villával, kanállal, akármivel. Ja a cremát ilyenkor el lehet felejteni.
-
#85578752
törölt tag
Most cappuccinohoz a Mokinával főztem kávét, nem lett túl erős, de nincs szégyenkeznivalója az ízek miatt. Ezúttal csak 35ml vizet töltöttem a tartályába, pont a szelepig és 5.5 g kávé fért bele, legközelebb kicsit többet próbálok beletuszkolni.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Peterhappy #2090 üzenetére
Legalább lesz független vélemény a kis gépről.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #2073 üzenetére
Pellinit, vagy valamit az Omnia Barista Style sorozatból. pl. a Brasilt, vagy valami hondurasi frissen pörköltet a Kávékalmártól vagy más ajánlott kis pörkölőtől. Aztán lehet hogy valami bolti is bejön.
A Hario Mini Mill Plus jó, ha raksz a tengelyére egy zsugorcsövet hogy ne lötyögjön nagyobb szemcseméretnél, a fix őrlő kerámiára meg tekersz vastagabb fajta (scotch) szalagból pár menetet hogy szintén ne lötyögjön. Nem tudom miért készítik lötyögősre, filterhez így alapból nem jó, de így feljavítva egészen korrekt kotyogóshoz is, filterhez is. -
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #2069 üzenetére
Nem sokkal több macera egy kis karos gép mint egy kotyogós, az automata ha tényleg tisztán tartod több törődést igényel mint egy karos. Barkácsolási kedvtől is függ a dolog.
Egy Delonghi karos 30 körül van, a gőzcsövét ki kell cserélni és szimplafalú kosarakat kell hozzá venni. De vannak bevált karosok használtan ilyen árban. A használt régi (8-10 éves) automaták 30-40 körül már nagyon elöregedett műanyagból vannak, pattognak szét az alkatrészek, rögzítőelemek. -
#85578752
törölt tag
Itt azért rávilágítanak, hogy a 3-as Mokába 150 ml víz megy, a Brikkába meg 80 ml. Nem tudom Brikka alsóra lehet-e Moka Express 3 felső részt tekerni. Merthogy van acél csere alsó rész Brikkához, valahol olvastam régebben. Bár az acél lehet hogy nem jó hővezető és megint egy rossz összetevő a sok paraméterben.
https://www.home-barista.com/brewing/secrets-of-moka-pot-how-to-video-t30707-10.html -
#85578752
törölt tag
Ahogy látom, létezik belőle Moka 1,2,3,6 méretekhez és a 2-es Brikka a Moka 3-as méretével egyezik:
https://shop.gardellicoffee.com/equipment/232-189-basket-for-moka-competition-series-eb-labAkkor viszont kipróbálnám a 3-as Mokát is.
-
#85578752
törölt tag
Nekem annyira nem jött be, nagyon belassult a szelep nyitása után az átfolyás, komótosan átszuszog finom őrleménnyel, ettől kissé keserű lesz. Lehet hogy lehet finomhangolni és akkor jobb lesz, annyit nem kísérleteztem vele. Talán ki kéne próbálni egy Moka 3-mal, elvileg azzal kompatibilis. Nem tudom a 2-esnek mekkora a szűrője.
Ezt lelopom mert hasznos lehet:
Ezt meg csak belinkelem.
-
#85578752
törölt tag
válasz
Mortein #2040 üzenetére
Évekig lehet inni belőle kávét, akkor se viszel a szervezetedbe annyi alumíniumot mint amennyi egy savlekötő tablettában van.
Itt az derül ki, hogy 5 főzés után kb. ugyanannyi oldódik ki mint egy acélból, de ha utána mosogatógépben mosod át, leoldódik az oxid réteg és megint kioldódhat annyi mint újkorában.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388725/ -
#85578752
törölt tag
A kotyogóim közül (Brikka 2, Aeternum Divina 2, Mokina) a Mokinát tartom a legérdekesebbnek, de szeretnék majd kipróbálni 1-es és 2-es Mokát is. Meg lemezből is jó lenne egy, de valahogy a Brikka jobb súlyszelep nélkül, mint az Aeternum pl, persze nagyobb a kávétölcsér. Meg mintha jobb lenne az alu hővezetése és gyorsabban főzne.
Friss pörkölésből is érdemes próbálni, brazil és hondurasi kávékból. -
#85578752
törölt tag
Ma került zöld Omnia Barista Style Brasilia is a kínpadra, egészen apró szemű, nem túl világos pörkölés, ez is rendben van a szokásos őrlésfinomsággal, magas hőfokon főzve. Először etiópnak néztem, de úgy néz ki a brazil szemek is ilyen kicsik.
-
#85578752
törölt tag
Merész voltam, az őrlőt visszaraktam gyári állapotba és lementem 3-ig Omniákkal, cappuccinora. Egész jók lettek, talán mert fullon maradt a hőfok tévedésből (96 fok). Úgy látszik ez igényli a hőt.
Akkor mondom megkóstolom a keserű Tchibot is latténak. Fele csészébe, másik fele kis üvegpohárba, a csészébe cappuccino lett, az üvegpohár meg maradt simán presszó. Félig jártam a cappuccinonál amikor mondom megkóstolom a presszót is, ha keserű majd iszok még rá cappuccinot. Nem volt keserű, sőt érezni a savait, eddig túl durva volt az őrlemény és alacsony a hőfok. Meglepő mert nem egy világos pörkölés. Nem találok rá magyarázatot, a keserű íz ezek szerint jelezhet alulkivonatolást is. Eddig azt hittem csak savanyú, fanyar lesz, de automatánál is az segített ha előtte gőzöltem. Hát ennyi a sztori most. -
#85578752
törölt tag
Bolti kávékból újabb próba, Omnia Barista Cremoso, a sárga feliratos. Egész jó, friss pörkölésekhez képest 3 fokozattal lejjebb ugyan, de szép lefolyás, 90 fokon malátás-barna sörös keser, nem rossz aromák, de semmi izgalmas vagy friss, csak fás, halott mogyorós, tompa komódlehellet, avarban mocorgó bogarak, posztótalpú sakkgyalogok forgácsai a számban.
-
#85578752
törölt tag
Igen, most nekem is ilyen elvi bajaim vannak, viszont ha tudok olcsón zöldet szerezni (kb. lehetetlen), akkor megéri tíz kilókat levermelni mert tényleg évekig eláll, a friss pörkölés meg házilag fazékban is besza-behu, minden boltit lever, és akkor már érdemes egy kis házi pörkölőgépet is bevállalni.
-
#85578752
törölt tag
válasz
#85578752 #1903 üzenetére
Ez csak automatába vagy kotyogósba jó, totál döglött, nem lehet belőni normális presszó lefolyásra, 3-ason már ciceregnek a kések, de crema alig, keserű mint a dög.
Úgy látszik van a friss pörkölésű kávé amiből lehet presszót főzni, meg a többi kávé ami boltban kapható döglött, automatába, nyomásfokozós technológiákhoz, ja meg szarvasiba, kotyogósba.
Ez most fárasztó, bár nem a gép hibája, virágföldből nem lehet jó kávét főzni. -
#85578752
törölt tag
Megjött a Tchibo Espresso Milano Style a németektől, május közepi pörkölés, másfél évig jó szerintük. Most még csak átfutott a gépen, nincs belőve az őrlésfinomság, de cappuccinonak jó volt. Olyan mint a Starbucksban a sötét pörkölés, oreganora emlékeztető fás ízekkel, de nem annyira keserű mint a piros Omnia Barista. Most már megint van két zacskó foskávém, jó lesz bejáratni vele az őrlőt.
-
#85578752
törölt tag
Valakinek van tapasztalata 1 kilós szemes Tchibo Espresso Milano Style-lal?
-
#85578752
törölt tag
válasz
#72961024 #1836 üzenetére
Ezek valójában erősen lúgos zsíroldók, szóval nem, de gondolom a kávés cuccok be vannak vizsgálva hogy egy automata főzőegységbe dobva és átöblítve párszor ne okozzanak gondot, szabályozatlan mennyiségeknél viszont nem tudod mi merre hány méter, így nem vállalnak felelősséget.
-
#85578752
törölt tag
válasz
#72961024 #1823 üzenetére
Az előzményben ott van hogy 7-esről 5-ösre csökkent a szükséges fokozat, a polcon is öregszik a kávé, simán volt már olyan hogy Graefen egy fokozattal kisebben kellett következő vásárláskor indulnom, mert ugyanaz a pörkölés ennyit öregedett másfél-két hónap után.
Nyomásfokozós az egyes kosarad?
-
#85578752
törölt tag
Ez az első gép aminél azt érzem, hogy nem kell küzdeni vele.
Egyforma jó kávékat főznek a tesztek szerint a Barista Pro és a Barista Express, a Pronak az az előnye, hogy abszolút értékeket lehet megadni az őrlőnél, könnyebb a hőfokon állítani, bár középen pont jó, ez kávéfüggő lehet. A matt fekete felület (BTR) jobban ellenáll a fröccsenő víz okozta foltoknak.
Nagyon könnyen tisztán tartható, automata után pihentető hogy ilyen praktikus, a fej és kar egy öblítés. a gőzcső egy törlés. Szűrőpapírral még egyszerűbb a felsőszűrőt tisztán tartani.
Minőségi műanyagok, akril és acél lemez, a tamper viszont lötyög, kell majd egy egyengető maroktamper.
A visszaöblítéseket magának megcsinálja.
Volumetrikus adagolós, de kijelzi hogy éppen hány másodperc alatt sikerült főzni.
A gőzölője gyors, így tudni kell a helyes kezdő pozíciót, hogy ne legyen nagyon buborékos, mert nincs idő keveréssel eltüntetni azokat. Vízszint alatt érdemes kezdeni aztán beengedni a szükséges levegőt.
Összességében egy olyan gép, amit csak használni kell.
12 gramm fér a szimpla kosárba, a duplával még kísérletezni fogok, bár az annyira nem kihívás. -
#85578752
törölt tag
válasz
#49155328 #1713 üzenetére
A french press mint módszer nem rossz, de tényleg művészet eltalálni, hogy az elején legyen csak levegő beengedve a tejbe, utána csak homogenizálás...
Jurára gondolkodtam valami normális gőzcsövet fabrikálni, de aztán feladtam és eladtam, pedig egy Philips faék egyszerű gőzcső biztosan passzolt volna, foglalattal, csavarral, takarólemezzel. Mámindegy. -
#85578752
törölt tag
válasz
#49155328 #1711 üzenetére
Borotvahabbal nem lehet latte artot önteni.
Vannak különálló pörgettyűs tejhabosítók, azokkal se könnyű krémes mikrohabot csinálni. Legjobb a szimpla gőzcső, de a Juránál nem mindegyik modellhez van, és amelyikhez lehet illeszteni, annál sem egyszerű használni, főleg takarítani. -
#85578752
törölt tag
Amúgy tényleg nem rosszak a Jurák, megbízhatóak, strapabíróak. Legrosszabb esetben kell mellé egy jó őrlő és tényleg ki lehet hozni belőle valódi presszót, mert ugyan az őrlőt be lehet játszani megfelelő finomságúra, de olyankor maximumon is túl kevés az őrlemény mennyisége. -
#85578752
törölt tag
-
#85578752
törölt tag
Köszi! Akkor a Mokina egy elég erős félcsészét tud, 5g tényleg lazán belefér de belefér majdnem 7, sőt az olasz módszerrel (még nem próbáltam) még több is. (Amikor a végén megpúpozzák a közepét és úgy tekerik össze. Mivel a szűrő kissé homorú, még belefér oda pár gramm. Kéne egy olyan tamper ami homorú, vagy magával a szűrővel formázni a kávékupacot, hogy utána ne szóródjon szét a gumin az őrlemény. Vagy bevállalni a tévedés lehetőségét és összetekerni.)
Ott is pampogok néha, de nem vesznek komolyan egy amatőr automatás/kottyos/brikkást. De nem nagyon értem ott az irányt, most épp a PID-ek tized celsius tökölései után a forróvízzel felöntött kemping karos a menő. ¯\_(ツ)_/¯
-
#85578752
törölt tag
Köszönöm szépen a beszámolót! Szeretném én is majd kipróbálni az 1-es Mokát, de erősségre ez a kis Mokina is bevált, sőt, mintha kicsit túltoltam volna a koffeinadagom, kicsit lebegős, hullámzós érzés, mintha egész nap úsztam volna...
Most épp könnyesre röhögtem magam a sznob kávés topik legeslegelső wasser kávés hozzászólásain.
Pont így vagyok én is, de jó lenne kialudni.
-
#85578752
törölt tag
Van Bialetti Musa ami rozsdamentes és 1 csészés de az nem indul indukcióson mert pici. Amit aureeel írt az jó, tutira.
A Brikka súlyszelepes ugyan, de nekem nem hiányzik. Jó lenne egy olyan rugós nyomásfokozó egy Mokába mint ami az automatákban van. Egy rugó, meg egy boroszilikát golyó vagy kerámia tuskó.https://www.youtube.com/watch?v=lXvGnqAA52U
Ilyen megoldás kéne csak gyári, szerintem nem merik bevállalni, mert ujjnyi vastag kávézsírral eltömődve felrobbanna mind.
-
#85578752
törölt tag
Olasz kávéval jól működik, eddig az volt a bajom a kotyogósokkal - a Brikkával is - hogy az illatok, aromák benne maradtak a főzőben, vagy úgy a főzés körüli térben, a főzetben meg inkább csak az ízek. Itt meg most először, érzem a főzetben ami az őrléskor tetszik egy kávéban, szóval jó kis kóstoló eszköz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Utolsó darab - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Huawei MatePad Pro / Wi-fi/ 12 RAM 512GB / 12Hó Garancia
- Canon Selphy CP1500 Printer /// Számlával és Garanciával
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest