Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• BeZol

őstag

Jelenlegi pozim "Product Engineer" 1,5 éve németeknél.
    Előtte 1 évig Junior Angular Developerként tevékenykedtem
    (fizették a bootcampet, IT-végzettség nincs, csak corvinusos alkalmazott közgáz alapszakos diploma, amiből a németeknél csak az a lényeg, hogy diploma van).

Nem szeretnék az általatok taglalt senior, de max erős junior csapdába kerülni ha innen dobbantanék, ugyanakkor szakmai fejlődési lehetőség nincs munka közben.

.json és .xml fájlokat hagynak csak létrehozni/módosítgatni az idő 80+%-ában, ezek pedig mind csak cégspecifikus konfigfájlok.
    A termék kvázi készen van, csak karbantartásra és bővítésre szorul.
    Nagyon ritka, hogy ténylegesen kódolni is lehessen, mert azt a Frontendes/Backendes Seniorok (nálunk Principalok) maguknak behúzzák, legyen az Angular vagy Java történet. (btw én vagyok a cégnél az egyetlen, aki mindkettőt csinálja)

Angularhoz sztem semmivel sem konyítok jobban, mint 1,5 évvel ezelőtt tettem (felszívtam, hogyan kell DevExpress komponenseket használni + hogy hogyan kell ilyen konfigolható applikációt összerakni...),

a Java-s BE pedig 2005 óta "tákolt" kód (Java 8, Ant, SVN), mindenre is van egy megírt function, amit csak meg kellene hívni (ha tudod/tudnád a nevét), de ez is csak akkor kell, ha nagyon speciális igény merül fel, egyébként konfigfájlokkal megoldod, meg úgy amúgy is van már mindenre vhol egy példa (tipikus specifikáció, hogy pl. xy-service hasonló), csak azt kell átírni, tehát az "igazi" tapasztalat Java vonalon annyiban kimerül, hogy tudd hol mit találsz.
    Mikor 1,5 éve elvégeztem egy Udemys Java kurzust, akkor többet konyítottam a Java-hoz, mint most itt.

Tehát ez lett volna a szakmai rész, hogy kvázi nincs fejlődés, és őszintén megvallva max akkor lesz, ha kikopik felőlem egy principal, vagy valami nagyobb strukturális átalakítást kell csinálni, és muszáj komolyabb feladatot is lepasszolniuk, mert most csak a nagyon droidos/hentes feladatokat kapom meg, mert valakinek azt is meg kell csinálni ugye. Ez egyébként egyetem után itt elhelyezkedett német kollégának is így van, szóval nem azért van ez, mert magyar vagyok.

Lett volna 3-4 érdekesebb frontendes feladat, egyiket a frissen felvett maláj kollegák kapták meg, a többinél pedig amint nekiláttam elég hamar kiderült, hogy ezek nem 3-4 napos feladatok, hanem inkább 3-4+ hetesek, és azóta is a fiókban hevernek...

Jelenleg pedig ez a második legzavaróbb ennél a cégnél:
    egyszerűen a szakmailag "elvileg" hozzáértő (projektmanager), de egyébként programozás/konfigolás-ügyileg hozzá nem értő emberke dönt arról, hogy mennyi idő valamit megcsinálni.
    Ez történt tavaly augusztusban is, hogy le lettem oltva, hogy 2 hét alatt sem tudtam valamit megcsinálni, amit végül 5 másik munkatárs (ebből 4 senior) csinált meg és csak 2 hete lett kész!!!
    Idén már a 3. feladat nem stimmel ilyen szempontból, és folyton magyarázkodnom kell (írásban, hogy legyen mit eszkalálniuk, mert szóban letagadják utólag), hogy miért vagyok képtelen pl. most is egy 1 naposra tervezett, DE a főnököm jóvoltából 2 naposra megengedett feladatot 4 nap alatt sem megoldani.

Én meg ugye vmilyen szinten stresszelek az egésztől, aztán amikor a senior kollegákhoz megyek kérdésekkel, akkor kikerekedett szemekkel néznek h mégis mi a vackot akarnak velem csináltatni, és mi az h pl. 4 nap alatt fejlesszek le valamit, ami még konzepciózva sem lett, de ha lett volna, akkor minimum 10szer ennyi idő még szerintük is megvalósítani.

Mindenre is van prozess, de non-stop nincsenek 100%-osan betartva, mindig minden kivétel és tegnapra kell, de talán a legőrjítőbb az ez, hogy 4-5 helyen dolgozgatsz egyszerre, de igazából sehol sem tudsz rendesen haladni, mert nincs elég idő, hiányos a specifikáció, nekem kell kitalálni mégis mire gondolhattak, stb.

Aki utánam érkezett 10+ év tapasztalatos architect kollega, az múltkor ebédnél megmondta, hogy elege lett a startup-okból, mert mindig bele tette a lelkét és szabadidejében is tutujgatta a dolgokat, de hála sosem volt, ezért jött ide, merth érett cég, biztos vannak jó kis prozessek meg minden, és végre csak specifikáció alapján megcsinálja amit kell aztán kész. Erre totál káosz és csak a kollégák miatt maradt még itt, mert jófej mindenki... Hirtelen jó nagy csönd lett az asztalnál :))

Az már csak hab a tortán, hogy bármilyen alkalmazást kell fejlesztenem/bővítenem, fixen találok benne 2-3 hibát, ami akár ellehetetleníti azt, hogy a ticketben megadott dolgok belerakhatóak legyenek, és ezzel sem számolnak soha...

Tehát mind szakmailag, mind prozess-ügyileg full kaki minden, és még stresszelek is, mert folyton magyarázkodnom kell, miért vagyok kakidarab.

################################################

Értelem szerűen váltani szeretnék.
    Mi az, amivel ki lehetne tűnni a tömegből? (ez azért is fontos, mert a környéken max 2 szoftverfejlesztő cég van még, relokáció pedig túl nagy sérüléssel járna jelenleg a családnak, ezért csak full remote jöhet szóba, azt pedig elég nehéz lesz behúzni)

A szabadidőm a család mellett erősen korlátozott (még huszonévesen kellett volna az ilyesmit megtolnom...), ezért valami nagyon célzott irányú mintaprojekt-et szeretnék csinálni, ami mint referencia később tökéletes lehet egy senior full-stack pozihoz.

Tehát mi az, amitől "leesik a csajok bugyija" :DD ?

Maradnék Angular-on, max Vue-ra váltanék át, de pl. mi az, amitől senior frontendesnek érzik a jelöltet?
    Ugyanez backend vonalon, milyen tudás az, amitől seniornak mondják már az illetőt a mintaprojektjét látva? (itt annyi, hogy én rust-ot preferálnám, mert loco-rs-el ügyködök már, de a melók mindig Java vagy .Net..., de ott akkor valszeg hasonló legacy kódról lehet szó)

Mert akkor én ráfeküdnék ezekre a seniorosabb dolgokra, aztán egy mintaprojektben formába önteném.

Új hozzászólás Aktív témák