Új hozzászólás Aktív témák
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Vannak egyszerűbbek, például a Jedit (asszem így hívják). Ez annyira egyszerű, hogy nem lehet vele nem boldogulni. A kódoláshoz optimális, mert van benne highlight syntax, de semmi egyéb extra segítség. A kettő között (Jedit és Netbeans) nem tudom, hogy van-e köztes, gyors de egyszerű megoldás. -
andriscs
aktív tag
válasz
concret_hp #573 üzenetére
Hi!
Máshol is ezt ajűlották bőszen:
[link]
Remélem, hogy elég lesz. -
andriscs
aktív tag
Hi!
A következő kérdésem érdekes lesz: meg lehet azt oldani, hogy amikor fut egy progi, és a konzolt használja, akkor az á,é.ő,ű betüket is kiírja? Mert egyelőre helyettük csak mindeféle ábrák jönnek elő. -
andriscs
aktív tag
válasz
concret_hp #564 üzenetére
Hi!
Itt találsz ppéldát a file beolvasásra és kiírásra.
[link] -
andriscs
aktív tag
válasz
Jester01 #558 üzenetére
Hi!
De lehetséges, csak nekem az tűnt fel, hogy nagyon szabályosan minden szülőnek 5 gyereke van. ezért gondotlam arra, hogy csak úgy random csinál successor-okat. Valószínűleg azt nem ellenőrzi, hogy volt-e már ugyanilyen elem, csak azt ellenőrizni megint nem kis meló. Meg tudjuk ezt beszélni MSN-en, vagy folytassuk itt? -
andriscs
aktív tag
válasz
Jester01 #556 üzenetére
Hi!
Azokat szűri ki, amiket a validperators nem engedáélyet (így van az pl. hogy a 3-as tagnak nincs gyereke).
A linken található doksiban van egy rajz a fáról, ami szimbolizálja, hogy hogy megy a keresés. Ebből lehet látni, hogy miket szűr ki a program.
Az utolsó kérdésed, hogy visszacsinálja az előzőt, azt hogy érted?
[link] -
andriscs
aktív tag
válasz
Jester01 #554 üzenetére
Hi!
Igen, igazad van, rosszul írtam. Átírtam a list=tmp sort így list=list3, így nincs exception.Most viszonbt tényleg nem értem, hogy miét nem megy, hiszen csak annyi kellene, hogy a kezdi újra a ciklust, de mégis visszaad olyan successor-okat, akik nem felelnek meg a feltételnek. -
andriscs
aktív tag
válasz
Jester01 #552 üzenetére
Hi!
A lényeg az, hogy a successors metódus Enumeration-öket ad vissza, tehát ezekre nem hívhatod state.successors-t, hanem csak a Successor.state-re, amibpől egy Enumeration-be több is lehet. Ha meg tudod oldani, ki is veheted ezeket a listákat, és ha valahogy egyszerűbben megoldhatod, ha lehet. Elvileg így is működnie kellene, csak mégsem.
Ha van még kérdésed, hogy mi nem világos, kérdezz. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Na megint itt vagyok a bonyolult problémámmal. Szóval a forrsában lévő progival van továbbra is gondunk. Az első linken a legutóbbi verzió van, és nem értem a hiba okát. Elvileg azt csináljuk, hogy mindig egy ArrayList-be rakjuk a visszadott (Enumeration-ből már kiszedett) Successor-okat. Ez az első két szinten még jól is működik, mert pl kihagyja a 3-as szülőt, mert a hozzá tartozó Successor nem felel meg a validOperators metódusnak. Ezután azonban megbolondul. Minden Successoron végigmegy, és bár elvileg az Enumeration-ok üresek, mégis állandóan ad hozzá Successor-okat, így a 3. szinten már 15 Successor van, holott csak 5 kellene, hogy legyen. Remélem, hogy érthetően fogalmaztam. Azt kellene megtalálni, hogy miért nem fut le rendesen, ráadásul Exception-t is dob a végén. Elvileg ezeket a listákat berakjuk majd a főlistába (fésűs szerkezet), és a kilépési feltétel a (0,0 false) State lesz.
A második linken egy működő, de csak 2 szintig futó verzió van.
[link]
[link] -
andriscs
aktív tag
válasz
concret_hp #518 üzenetére
Hi!
String.valueOf(int)
És a Label egyik konsturktora fogad Stringet. -
andriscs
aktív tag
válasz
Jester01 #510 üzenetére
Hi!
A feladat egyik része az, hogy a létrejött objektumok egy fát ábrázolnak, amelyek a misszionáriusok átkelését modellezik. Vannak rossz állapotok, és vannak jók. Azért kellenek a sajatSzam és szuloSzam, hogy tudjuk, melyik melyiknek a leszármazottja. Úgy terveztük, hogy ArrayList-be rakjuk a visszadott Enumeration-öket, és ez alapján tudjuk, hogy jutunk el a végső megoldáshoz. Még nem tuti, hogy sikerül, de ezzel is szívtunk, hogy nem vette fel a szülő számát. Elivelg ha csinálok set metódust, azzal be lehet állítani? -
andriscs
aktív tag
válasz
Jester01 #505 üzenetére
Hi!
A dupla osztály valszeg automatikus quickfix, amit az Eclipse csinál, mikor nem talál megfelelő osztályt az interfészekben.
Tudok felratkni egy kb. hibátlan megoldást, de abban is van hiba, de ezt még kb. normálisan lehet olvasni.
Valamiért a szulo globális változó nem kapja meg a st.sajatSzam értéket. Valaki tudja, miért?
Kb. azt kellene csinálni, hogy az új objektum szuloSzam-anak fel kellene venni a regi objektum sajatSzam-at.
[link]
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Nagyon bonyolult, és összetett problémával fordulok hozzátok. Valami miatt hibás a program. A hiba megoldás nem egyszerű, olyannyira, hogy eddig még senkinek sem sikerült.
Szóval itt van a forrás. Ha valaki meg tudja oldani, nagyon ügyes. Ha valami nem világos, nyugodtan kérdezzetek.
[link] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Segítség kellene. Van egy AWT-s panel, és arra szeretnék paint-tel rajzolni, de valami miatt csak ott látszik pl. a drawRect, ahol nincs egyéb komponens (Button stb.). Szóval hogyan lehet legfelülre hozni a rajzot? -
andriscs
aktív tag
Hi!
Az lenne a kérdésem, hogy megoldható-e, hogy változókra hivatkozzak változókkal. Tehát pl van 15 JTextField-em, és szeretném mindegyikbe ugyanazt az éretéket bevinni. Na most vagy egyenként setText-telem őket, vagy keresek valami intelligensebb megoldást, pl, ilyesmit hogy
for(int x=0;x<15;x++)
tf+x.setText=''hello'';
Tudom, hogy így nem lehet, de valami ilyesmi megoldás kellene. Remélem, hogy valaki tud ebben segíteni. Valami hasonló kellene, mint ami PHP-ben van. -
andriscs
aktív tag
válasz
Diskcopy #458 üzenetére
Hi!
Hát itt az évszázad megoldása! Semmi drawImage meg egyéb szarságokNincs paint buzerálás. Komponensek a köbön
Annyi kell, hogy file-két beolvasom, és utána egy JLabelbe belerakom, és akkor látszik amikor én akarom, mert setVisible false vagy true
Szóval itt a megoldás, 4 sor az egész.
[link] -
andriscs
aktív tag
válasz
andriscs #455 üzenetére
Hi!
Kipróbáltam más módszert is, mégpedig a direkt egy kép beöltésére tervezett ImageIcon betöltővel. Ami nagyon bíztató volt: ''The ImageIcon constructor will block (i.e. not return) until either the image loads or the address is deemed invalid.'' (forrás: [link]
De sajnos még sehol a kép, és már fut a paint. Azt hiszem, hogy úgy meg lehetne oldani, ha a paint-tet elrejtem valami szálban, és csak invokeLater-rel indítanám el, de annyit meg nem ér az egész, hogy egy kép kedvéért szálakkal bajlódjak.
Szóval semmi változás, egyáltalán nem jelenik meg a kép. -
andriscs
aktív tag
válasz
Diskcopy #452 üzenetére
Hi!
Megvan a megoldás. Az volt a hiba, hogy a főablak méretet beállítottam, és utána maximalizáltam, így a paint csak addig tudta rajzolni a képet, amig az ablak setSize-a engedte neki. Most viszont jó. De újabb hiba van. Most nem rajzolja ki elsőre, hiába van MediaTracker, meg WaitForID, nem használ. Erre valami ötlet? -
andriscs
aktív tag
válasz
Diskcopy #450 üzenetére
Hi!
A MediaTracker-es rész konkrétan így néz ki, mindent kipróbáltam, de nem jó:
background = Toolkit.getDefaultToolkit().getImage(''kep.jpg'');
mt = new MediaTracker(this);
mt.addImage(background, 0);
try{
mt.waitForAll();
mt.waitForID(0);
}catch(Exception e){Thread.currentThread().interrupt();
}
Aztán még a paint-be is beleraktam:
if(mt.checkAll()==true)
g.drawImage(background,x.width/2-350,x.height/2-250,this);
Van más ötleted? -
andriscs
aktív tag
válasz
andriscs #448 üzenetére
Hi!
Van egy újabb kérdésem. Használok JTable-t, amit beleraktam egy ScrollPane-be, viszont hiába próbálom átméretezni a ScrollPane-t, nem lehet. A tábla dinamikusan növekszik, de először még alig van benne adat. Szóval elég gázul néz ki, hogy egy szürke háttér figyel a tábla alatt. Aki esetleg tud rá megoldást....
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
válasz
Diskcopy #446 üzenetére
Hi!
Igazad van, az kimaradt, így már nem lesz szürke, viszont van még egy gondom, Amikor elindul a progim, már akkor szeretném, ha ott lenne a kép, de hiába hívok a konstruktor végén repaint()-et, csak akkor jelenki meg, ha valami ''fizikailag'' előidézi, hogy újrarajzolódjon (pl. ha ablakot váltok). Szóval hogyan lehet azonnal kirajzoltatni? -
andriscs
aktív tag
Hi!
Sőt, most azt is észrevettem, ha nem aktív a frame, és visszahozom előre, akkor a menüsor is ''beszürkül'', nem láthatóak a feliratok. Jó ez a Swing, de AWT-vel fele ennyi gond sem volt. :S -
andriscs
aktív tag
válasz
andriscs #440 üzenetére
Hi!
Megvan a hiba. Elfelejtettem hívni a panelek setVisible metódusát true-val
Viszont van egy következő hibám. Itt a kód:
FileInputStream fi=new FileInputStream(''xyz.dat'');
DataInputStream in = new DataInputStream(fi);
while (in.available() !=0)
{
// Print file line to screen
System.out.println (in.readUTF());
}
in.close();
Természetesen try-catch blokkban van. A helyzet az, hogy Exception-t dob, mégpedik a következő sokatmondó hibával: null
Ez mit jelent? Hogy nem létezik a file? Mert akkor a Windows és a Java számára a két fogalom nem ugyanaz. A file olvasható, létezik, mi lehet a hiba? -
andriscs
aktív tag
válasz
Diskcopy #439 üzenetére
Hi!
Kipróbáltam mindent, amit mondtál. Azt elfelejtettem mondani, hogy egyszer végrehajtódik a panelremove és az add, csak utána nem történik semmi. Ami működött, az a pack volt, ezzel viszont van egy bazi nagy gond. A JFrame-em maximizálva van, és elég hülyén néz ki, hogy pack után egyből max méretre rakom, eléggé furcsán néz ki, ahogy hírtelen kinagyítódik az ablak. Szóval meg lehet oldani valahogy ezt a pack kikerülést?
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Újabb érdekes probléma. Panelekkel dolgozom, és néha egyikre van szükségem, néha a másikra. Ilyen esetben a Container-ből remove-olom a nemszükséges panelt, hozzáadom az újat, hívok egy validate-et, és mindenki happy. Ez eddig működött, most azonban nem. A Java figyelmen kívül hagyja a remove utasítást, és így az add is értelmét veszti. Mutatok egy példakódot.
container.remove(jpanel1);
container.add(jpanel2);
validate();
Ez annyit csinál, hogy ottmarad a jpanel1, látszólag, de annak a kompnenseihez nem férek hozzá (tehát inaktív), és a jpanel2 nem látszik. Valami ötlet, hogy eltűntessem? (CardLayout-ra túl macerás lenne áttérnem). -
andriscs
aktív tag
Hi!
Újabb misztérium. Higyan lehet az, hogy jövőbeni információt ér el a program, ami még nem is létezik az adott ciklusban? Konkrétan az a probléma, hogy csak az utolsó ciklusban meglévő adatokból csinál 3 táblát, pedig a ciklusokban az adatok változnak, tehát nekem 3 különböző tábla kellene.
while(!rs.isLast()){ //3szor fut le
rs.next();
str1 = rs.getString(1);
str2 = rs..getString(2);
str3 = rs..getString(3);
datas[0][0]=str1;
datas[0][1]=str2;
datas[0][2]=str3;
adat=new JTable(datas,columns);
gui.add(adatok);
} -
andriscs
aktív tag
válasz
andriscs #428 üzenetére
Hi!
Megvan a hiba, az import deklarációknál kedves Netbeans berakta azt a com.sun-os string definíciót, persze hogy inkompatibilis lett. Amúgy ennek a Netbeans-nek van pár rejtett hibája. Például amikor []-et írok, akkor megáll a két [ között, és semmivel nem lehet kimozdítani onnan, csak ha egérrel elkattintok onnan. Eléggé idegesítő dolog. A másik az intelliSense, ami nem nagyon műkdöik, csak nagy rábeszélésekre, például állati érzékeny a kis és nagybetükre (nem mindegy, hogy így kezded jlab vagy JLab). Szóval még mindig azt gondolom, hogy az IBM Eclipse-e sokkal kezelhetőbb, egyetlen hátránya, hogy nincs benne default visual designer. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Na ilyet se láttam még. 2 programmal ellenőriztettem, de nem tudta kiszűrni a hibát, pedig tutira szintaktikai hiba van, valahol hiányzik egy }.
Valaki legyen olyan rendes és találja meg, hogy hova kell, mert én lassan agybajt kapok. Amúgy a hiba: Incompatibel types. found: java.lang.String, required: com.sun.java.blablabla.String, persze ez csak kamu, tuti hogy hiányzik a zárójel.
private void showData()
{
String str1;
String str2;
String str3;
String str4;
String str5;
int str6;
int str7;
//ArrayList list=new ArrayList();
JLabel title=new JLabel(''label'');
gui1.add(title,BorderLayout.NORTH);
try
{
st=con.createStatement();
String query=''select *...'';
rs=st.executeQuery(query);
System.out.println(''...'');
while(rs.next()){
int theInt= rs.getInt(''id'');
str1 = rs.getString(''ido1'');
str2 = rs.getString(''ido1'');
str3 = rs.getString(''szam2'');
str4 = rs.getString(''es1'');
str5 = rs.getString(''be2'');
str6 = rs.getInt(''me3'');
str7 = rs.getInt(''ossz1'');
String [][] datas=new String[1][7];
datas[0][0]=str1;
datas[0][1]=str2;
datas[0][2]=str3;
datas[0][3]=str4;
datas[0][4]=str5;
datas[0][5]=String.valueOf(str6);
datas[0][6]=String.valueOf(str7);
adatok=new JTable(datas, columns);
adatok.setColumnSelectionAllowed( true );
adatok.setBackground(custom);
gui1.add(adatok);
}
}
catch(Exception ex) {
JOptionPane.showMessageDialog(this,
''Hiba történt: ''+ex.getMessage(),
''hiba'',
JOptionPane.ERROR_MESSAGE);
}
} -
andriscs
aktív tag
Hi!
Halleluja, műkdöik. Végre egy jó tutorial a belövéshez. Mondjuk itt kellett volna nekem is először körülnézni
[link] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Fejlemények vannak. Sikerült elérnem, hogy a Runtime fül alatt ott a driver, el is éri, csaki amikor a program fut, akkor írja ki nagy szeretettel, hogy [döltbetű]Exception:...[/döltbetű]
(az új rios mindig a végére rakja a módosítokat)
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Az kihagytam, hogy milyen hibát dob: Exception: com.mysql.jdbc.Driver -
andriscs
aktív tag
Hi!
Technikai jellegű a kérdésem: aki ismeri a NetBeans 4.1-et, legyen szíves mondja meg, hogy hol tudom beállítani, hogy milyen külső jar file-okat használjon a fordításnál ( a file classpath-ba való beírása nem oldja meg a problémát). Eclipse-ben sikerült már összehoznom, de NB-ben még nem. Ha valaki segítene, megköszönném. -
andriscs
aktív tag
Hi!
A következő dolog nem működik, nem rajzolja újra az ablakot, csak elveszi a regi panelt. Miért?
public void ujfelulet()
{
JPanel ujpanel=new JPanel();
ujpanel.setLayout(new GridBagLayout());
Color sajat=new Color(230,153,255);
ujpanel.setBackground(custom);
container.remove(regipanel);
container.add(ujpanel,BorderLayout.CENTER);
repaint();
} -
andriscs
aktív tag
válasz
Diskcopy #405 üzenetére
Hi!
Nekiálltam jobban belemélyedni a GridBagLayout-ba, és tényleg jó dolog, és annyira nem is bonyolult. Bár ebben is találtam olyat, ami nem működik úgy, ahogy nekem kellene. Jók ezek a Contraints dolgok, de itt is van, amit ignorál a Java. Például 3 komponenst egymás fölé akartam rakni. Ez a gridx, gridy-nal megy is, csak nincs köztük hely. Próbáltam az instets-el, ignorálja. Utána próbáltam a weighty-nal, aminek az értéke 0.0 és 1.0 között lenne, de még 0.00001-re is kürölbelül 300 pixel a távolság köztük, ennél kisebb esetén pedig nem igazán alkalmazza. Szóval megpróbáltam az anchor-al, és az egyik komponenst a PAGE_START mezőbe, a középsőt a CENTER mezőbe raktam, a harmadikat a PAGE_END-be. Elvileg igy egymás alatt kellene lenniük. Amit kaptam: a 3 komponens 1 sorban. Szóval még ezzel is lesz tökölés rendesen. De legalább valamilyen szinten működik. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Ja, nyomot hagyott bennem, örültem, hogy vége van
Az oldal csak azért készült, hogy a webprogot gyakoroljam. De szeretnék még jobban érteni Java-hoz, mert már SzgLab3 alatt megtetszett
Egyébként nekem Eclipse nagyon bejön, csak kicsit felhúzott az a LayoutManager dolog. Ha lesz türelmem, akkor jobban nekikezdek.
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Most untam meg, úgyhogy ezt is megkérdezem. hogyan lehet azt megcsinálni, hogy ott legyenek a cuccok, ahol én akarom??
Mert ugye ha az ember LayoutManager-t használ, akkor a méretet ignorálja a Java, és pl ez: BorderLayout.CENTER szépen kitölti az ablak 97%-át. holott én egy nyambvad rohadt csíkot akarok, amit vagy úgy érek el, hogy NORTH-ba rakok, vagy SOUTH-ba, de azok meg dock-olnak az ablak széléhez. Ha EAST vagy WEST van, akkor függőleges gombokat kapok meg TextField-eket. Ha nem használok Layout-ot (ami a legjobb lenne), a Java akkor is ignorálja a setLocation illetve setBounds metódusokat. Szóval mi is a jó megoldás? FlowLayout kiütve, mert sorba tudja csak rakni, GridLayout meg csak akkor működik ha a x a objektumot akarsz rárakni, de nekem egymás alatt kellene három. GridBagLayout annyi munkával járna, hogy akkor inkább berakok egy képet. Vagy az a megoldás, hogy egy BorderLayout.CENTER-be egy panel, ami BorderLayout-os és annak a CENTER-jébe egy újabb panel, ami szintén BorderLayout-os és annak a CENTER-jébe egy panel, ami az alsó dolgot tartalmazza. és a külsőnek a NORTH-jába e másik, a legkülsőbb panelnek a NORTH-jába pedig a 3. dolgot. Ennél egyszerűbbet még nem találtam. Aki tud jobbat, írjon! -
andriscs
aktív tag
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Gyors válasz kellene egy egyszerű kérdésre. Az alábbi kód Swing-et használ, de valami miatt a paintComponent(Graphics g) metódus nem iazán fut le, vagy legalábbis nem látszik, ami történik. Tudom, hogy valami nagyon triviális dolog miatt nem megy, de nem jövök rá.
Itt a kód:
import java.awt.*;
import java.awt.BorderLayout;
import java.awt.event.*;
import java.awt.geom.Ellipse2D;
import javax.swing.*;
class Program extends JFrame
{
Container panel;
JPanel alpanel1;
JButton connectBtn;
JLabel cim;
JTextField url;
String input;
Color custom;
public Program(String title)
{
panel=this.getContentPane();
setTitle(title);
custom=new Color(0,153,255);
setDefaultCloseOperation(JFrame.EXIT_ON_CLOSE);
setSize(800,600);
alpanel1=new JPanel();
panel.setLayout(new BorderLayout());
alpanel1.setLayout(new BorderLayout());
connectBtn=new JButton();
url=new JTextField();
cim=new JLabel(''Cim'');
cim.setSize(200,50);
cim.setLocation(370,5);
connectBtn.setText(''OK'');
connectBtn.setSize(60,30);
url.setSize(300,50);
url.setLocation(200,400);
this.getContentPane().add(panel);
panel.setBackground(custom);
panel.add(alpanel1,BorderLayout.SOUTH);
panel.add(cim,BorderLayout.NORTH);
alpanel1.add(url,BorderLayout.CENTER);
alpanel1.add(connectBtn,BorderLayout.EAST);
connectBtn.addMouseListener(new MyMouseAdapter());
//setVisible(true);
}
class MyMouseAdapter extends MouseAdapter
{
public void mouseClicked(MouseEvent e)
{
}
}
protected void paintComponent(Graphics g)
{
g.drawString(''eef'',20,30);
Graphics2D g2d = (Graphics2D)g;
g2d.drawString(''hi'',10,10);
g2d.setPaint(Color.RED);
Ellipse2D.Double oval=new Ellipse2D.Double(20,20,20,20);
g2d.draw(oval);
}
public static void main(String args[]) {
Program ablak=new Program(''Program'');
ablak.setVisible(true);
}
} -
andriscs
aktív tag
válasz
andriscs #396 üzenetére
Hi!
Sikerült összeköttetést csinálnom az adatbázissal, ennek a leírásnak a segítségével. Ha esetleg valakinek szüksége lenne rá...Bővebben: link
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Használni szeretném a Java JDBC részét, egy MySQL adatbázishoz szeretnék csatlakozni. Amit tudok, hogy kell hozzá egy jar file, amit letöltöttem (jdbc2_0-stdext.jar). Ennek ellenére ha elindítom a progit, exception-t dob (Exception: com.mysql.jdbc.Driver). Hova kell másolni a jar file-t? Én belenyomtam a Java könyvtár lib alkönyvtárába. Egyéb ötlet? -
andriscs
aktív tag
válasz
concret_hp #393 üzenetére
Hi!
Amit ajánlani tudok, az Glenn Rowe (nem biztos, hogy így hívják) könyve, a pontos címét nem tudom, de ilyen piros az eleje, és nem túl vastag. Azt hallottam, hogy nagyon jó könyv. Talán azt kellene megkeresned.
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Mindenképpen String tömböt akarsz használni? Mert esetleg érdemes dinamikus listával csinálni (ArrayList például). Asszem van még más dinamikus is, de én ezt szoktam használni. Kb. 2 perc alatt fel lehet fogni a használatát, és mivel arra tervezték, hogy Object-eket tároljon, minden belefér
Szerintem jó dolog, bár annak nem néztem utána, hogy mennyivel erőforrásigényesebb, mint a hagyományos megoldás. -
andriscs
aktív tag
válasz
Protezis #242 üzenetére
Hi!
Ez csak az én szubjektív véleményem, de úgy vélem, hogy egy viszonylag egyszerű problémát nem kell túl sok osztályra felbontani, így jelen esetben is érdemes inkább egy Taylor osztállyal számoltatni. Sok osztály akkor kell, ha valóban összetett a program.
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Azt hittem, hogy így gondoltad a PrintStream konstruktorát, hogy egy OutputStream-et fogad paraméterként. Ezért ezt írtam:
OutputStream out=new OutputStream();
PrintStream printer=new PrintStream(out,false,''852'');
És utána ezt akartam csinálni: printer.print(''aéáéáő'');
Ezek szerint nem így kellett volna. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Köszi az építő jellegű hozzászólást, de valahogy a Java nem szereti ezt az OutputStream jellegű dolgot, azt írja rá, hogy nem tudja inicializálni, mert nem egy konkrét osztály. Megnéztem, a kontruktora paraméter nélüli, elvileg semmi akadály nincs, hogy létrehozza, de nem tudja mégsem. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Tudtok nekem segíteni? Konzolos Java alkalmazást írunk, de van egy aprócska gond. Az ékezetes betűk helyett mindenféle absztrakt jeleket ír ki a DOS ablakban. Tudja valaki, hogy hogyan lehet módosítani a használt betűkészletet? Sürgős lenne. Köszi! -
andriscs
aktív tag
Hi!
Itt a válasz, bocsi, hogy angolul:
Setting up the path
Windows 2000/XP users may set their path by right-clicking on 'My Computer' and selecting
'Properties'. Under the 'Advanced' tab, there is a button that allows you to set the 'Environment
variables'. Click on this and alter the 'Path' variable so that it also contains the path to the
Java executable. For example, if you have installed Java in c:\jdk and your path is currently set
to C:\WINDOWS\SYSTEM32, then you would change your path to read C:\WINDOWS\SYSTEM32;c:\jdk\bin
When you open a new command prompt, it will reflect these changes and allow you to run java
programs by typing ''java''. If you have installed the SDK, then you will also be able to run
''javac'' to compile stuff. Windows 95/98/ME users may find that their path variable is stored in
a different place. Edit the c:\autoexec.bat file and add the following line at the end:
SET PATH=%PATH%;c:\jdk\bin
(This also assumes that you have installed Java in c:\jdk)
Linux, UNIX, Solaris, FreeBSD users must set their PATH variable to point to where the java
binaries have been installed. Please refer to your shell documentation if you have trouble
doing this. For example, if you use bash as your shell, then you would add the following line to
the end of your .bashrc: export PATH=/path/to/java:$PATH -
andriscs
aktív tag
Hi!
Lehet, hogy valami driver-rel ütközik. Nem lehet, hogy már valamivel együtt felkerült a JRE? Például Opera böngésző fel tudja telepíteni, utána már nem kell újra. Ha valamelyik driver-rel ütközik, akkor azt megkeresni nem 1 perc, szóval lehet, hogy jobban (?) jársz, ha tényleg formázol, talán az rövidebb idő. Szívesen segítenék, de ilyen hibával még nem igazán találkoztam. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Az Eclipse egy baromi jó IDE Java-hoz, de nincsenek benn a Visual Java-hoz tartozó ''kész'' cuccok. Amúgy a legtöbb ilyen IDE arra jó, hogy highlight-ot használ, és csekkolja a programkódot. Szerintem baromi jó, de ha nektek JBuilder-t kell használni, akkor érdemes azzal próbálkoznod. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Ez attól függ, hogy milyen a program. Használtad már valamelyik korábbi verzióját? Mert ha lehet vele sima Java kód alapján programozni (ez mondjuk elég valószínű), akkor érdemes próbálkoznod vele. Hogy miért nem indul el, annak 1000 oka lehet. Lehet, hogy hibás a forrás, ahonnan telepíted, de az is lehet, hogy valamilyen programmal nem fér össze (lehet, hogy valamilyen rezidens program), szóval nehéz így kiszűrni.Próbáld meg más haverodnál/ más gépen telepíteni, és megnézni, hogy működik-e. Ha ott elindul, akkor a hiba a te készülékedben van. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Az mit jelent, hogy nem lép be? Nem indul el? Nem ismerem a programot, de úgy tudom, hogy ez olyasmi, mint a VisualC++, tehát formokra kell csak dobálni a dolgokat, nem kell igazából a vizuális megjelenést kódolni. Ez kezdőknek nem túl jó. Inkább egy higlight-os progit használj, amiben csak kódot lehet írni (nálunk a JEDPlus 2-t ajánlják, asszem ingyenes). Azt gondolom, hogy hasznosabb ilyen egyszerű progival kezdeni. -
andriscs
aktív tag
válasz
Makarenkó #98 üzenetére
Hi!
Nem menekülni akarok a segítségadástól, de a net tele van Java kezdőknek tutoriallal (a legtöbb ugyan angolul, de ha vágod az angolt, akkor az egyszerű dolgokat könnyedén ellesheted példákon keresztül). Szerintem érdemes az ilyen dolgokkal kezdeni, főleg mivel ingyen vannak. A következő megoldás, ha pénzért veszel jó kis Java könyveket, de akkor már inkább a free netes cucc.Amúgy tudok ajánlani egy egész jó Java könyvet, csak sajnos az ára elég magas (~4000 Ft).
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Valaki letöltötte már? Ha igen, valamit jelezzen vissza. Köszi! -
andriscs
aktív tag
Hi!
Nem sikerült megoldást találnom, ezért felrakom a class file-okat, zip-ben csomagolva. A link:
Bővebben: link
Remélem, hogy mindenkinél működni fog(a file-okon használtam obfuscator-t, ha valakinek kell a forráskód, az írjon, és megdumáljuk). -
andriscs
aktív tag
Hi!
Aprócska technikai probléma miatt egyelőre nem tölthető le a játék, ugyanis a jar file futtatása után nem tölti be a képeket, és ahogy a neten olvasom, rengeteg embernek ugyanez a problémája. Hiába használnak relatív útvonalakat, a képek nem töltődnek be. Azt hiszem, ez ''felsőbb'' (értsd SUN) probléma, mivel megoldást még nem találtam rá. Sajnos az Eclipse JAR csomagolója is mindenre jó, csak arra nem, amire kellene (viszont jól tömöríti a NEM Java állományokat) Szóval ha sikerül megoldani valakinek a problémát, és én is hallok majd róla, akkor elérhető lesz.
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Nem szórakoztam, simán felraktam jar file-ként a játékot, onnan le lehet tölteni. Várom az észrevételeket és javaslatokat. Az MI része még nincs kész (mint azt bele is írtam a játékba). Nemsokára megírom a hálózati részt is, akkor lehet neten is játszani. Kis türelmet...
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Ilyet még nem láttam. Google nem talál egyetlen olyan oldalt sem, ahol le van írva: ''how to run a Java application from a web browser''. Soha életébe még senki nem próbált meg futtatni alkalmazást, amit esetlegesen egy Applet indít? -
andriscs
aktív tag
Hi!
Miért van az, hogy egy alkalmazás minden további nélkül képes létrehozni egy másik alkalmazás új példányát, ha egy könyvtárban vannak, egy Applet viszont mintha nem is reagálna, semmi nem történik. Pedig szerintem itt nem sérti meg az applet-ek szabályait, ha a szerveren lévő file-okat használja, és nem ír a lokális gépre. Valaki segítsen, hogy hogyan működne a dolog. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Tudja valaki, hogy hogyan lehet egy szöveg köré olyan ''besüppedős'' keretet rakni, ami Visual C++-ban alapból megvan? Fontos lenne, hogy jó legyen a design. -
andriscs
aktív tag
Hi!
Csak hogy megint ''dicsekedjek'', már minden irányban működik az MI, elég nehéz megverni, eddigi hibája annyi, hogy még nincs prioritás szerint működés, tehát néha a kevésbé fontos lépést választja, de általában elég jól játszik. Még kicsit javítok rajta, aztán jó lesz.
A kérdésem a kövekező: csináltam egy applet-et, ami elvileg létrehozza az apllication-t. Van ezzel kapcsolatban pár kérdésem: egy applet akkor tudja létrehozni az application-t, ha ugyanabban a könvyvtárban vannak? Vagy van más módja is, hogy egy weboldal elindítson egy application-t? JavaScript vagy valami? Aki tud, adjon pár hasznos tanácsot. Köszi!
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Legegyszerűbb ha írsz rá egy paraméteres batch állományt, ami megkönnyíti a dolgod. Mondjuk ez nem pont Java megoldás. Én Eclispe 3-at használok, de nem találtam meg még benne az automatizált jar állomány létrehozást. És az a legjobb, hogy nem is működik a jar-os megoldás, ugyanis a manifest file-t nem mindig fogadja el, ami felettébb érdekes, ugyanis fél órán keresztül magyarázták, hogy a jar készítés hogy történik, és a manifest file-nak mit kell tartalmaznia. Szóval így megy a dolog:
jar.exe -cvfm manifest akarmi.jar *.class *.jpg
és a manifest filenak ezt kell tartalmaznia:
Main-Class:'Foosztaly'
Ennyi lenne a dolog, szépen létre is hozza a jar file-t, azonban mikor futtatnám, akkor manifest hibával leáll, hogy a manifest által hivatkozott osztály nincs meg. Erre varjatok gombot...
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Alakul a dolog, már olyan az MI, mintha ''gondollkodna'', általában optimálisan próbál lépni (most még csak sor szerint optimális). Ha ezt összehozom, akkor megveregetem a vállamRemélem, hogy nem vesztem el a fonalat a kódolás közben, mert már így is elég bonyolult a dolog.
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Sikerült a menükezelés, az IBM oldalán jó sok okosság van. Majd kirakom a játékot a honlapomra, és csinálok egy ''nyílt bétatesztet''Aztán akinek ötlete van, az megírhatja a véleményét. Remélem, hogy hasznos lesz a dolog.
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Sajnos még nem sikerül megoldani a menü eseménykezelését, de haladok az MI-vel. Még nagyon buta, és mégis mindig nyerDe talán pár hét alatt kissé sikerül lebutítani. Senki nem tudta még kipróbálni a menükezelést? Bárminemű hozzásszólást szívesen fogadok.
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Tudna valaki nekem segíten? Létrehoztam egy MenuBar-t, amiben beleraktam egy Menu-t, majd ebbe 2 feliratot. Hogy tudok erre eseménykezelővel hivatkozni? actionListener kell, vagy ItemListener? És hogy érem el pl a file menü ''Exit'' parancsát?
Eddig ezekkel probálkoztam:
class myChooser implements ActionListener
{
public void actionPerformed(ActionEvent e)
{
if(e.getSource().equals(file)) //file=new Menu(''File'')
{
dispose();
}
}
}
illetve:
class myChooser implements ItemListener
{
public void itemStateChanged(ActionEvent e)
{
if(e.getItem().equals(''Exit''))
{
dispose();
}
}
}
De egyik sem működik, mindkettő hibát ír ki. itemListener valszeg azért, mert azt elsősorban CheckBox-nál érdemes használni. Valaki magyarázza el, hogy hogy tudom kezelni a menümet!
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
andriscs
aktív tag
Hi!
Nem akarok hülyeséget mondani, de ha nem applet-ként csinálod a dolgokat, akkor a szerverre felrakott Java application simán kezeli a szerveren lévő file-okat. Lehet, hogy nem olyan szép egy Java frame, amint leugrik a böngészőből, de legalább normálisan lehetne file-t kezelni. Ha nagy hülyeséget mondtam, akkor bocsika.
Ami az én problémámat illeti, MI-t írni szerintem a legnehezebb programozási feladat. Eddig úgy viselkedik, mint egy kutya, amelyik nincs betanítvaEgészen mást csinál, mint amit én szeretnék. Olvastam valahol egy oldalon, hogy lehet olyan progikat csinálni, amik fejlődnek idővel. Remélem, hogy ez is ilyen, mert egyelőre nagyon buta. Írt már valaki MI-t Java-ban?
-
andriscs
aktív tag
Hi!
Kipróbáltam, tök pofás a játék. Tehát jó lehet az a szálas megoldás, mit egy másik kolléga ajánlott, vagy csinálhatod azt, hogy csak akkor engedélyez irányváltást, ha már legalább 1 ''egységet'' mozdult a kigyó feje jobbra vagy balra. Gondolom, hogy ez is megoldható, feltéve ha te nem egészen máshogy programozol, mint énMajd írd meg, hogy mire jutottál!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Buds FE, fehér, fél év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Galaxy Watch7 44mm ezüst, 2 év garancia
- Új, makulátlan állapotú Samsung Z Fold 6 256GB Tengerészkék, független, 2 év garancia
- Használt TP-Link Deco M4 - AC1200 Router (Mesh-ként is használható)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Apple iPhone 16 Pro Max - Desert Titanium - Új, kipróbált
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest