Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Parson

    addikt

    válasz kchris78 #44421 üzenetére

    '...amikor papírból tanultam, és félretettem a gépet, sokkal fókuszáltabb voltam...'

    Ez teljesen igy van, és ezzel nem is szálhat senki vitába. A gond ott van, hogy mégis vitába szállnak... :DDD

    Amit észre kell venni, hogy hiába hasznos eszköz az iPad (én is örültem volna neki anno egyetemen, lett volna haszna), akkor is egy olyan, a sima papir + toll párosnál bonyolultabb eszköz, ami akarva akaratlanul is kihat a tárgyilagos koncentrációra. Most lehet ez ellen bármit felhozni, meg azt mondani, hogy nekem igy is megy, meg a mai gyerekeknek ez természetes dolog, de ezek semmit nem bizonyitanak ebben a kérdésben, max azt, hogy rugalmasabban tudják kezelni ezeket az eszközöket, de ha az ember szimplán azt a tényt meg akarja érteni, hogy mi kell, a JOBB koncentrációhoz és a KÖNNYEBB memorizáláshoz, akkor azt kell megértenie, hogy minél egyszerübb környezetben koncentrál vmire / memorizál vmit, annál kevesebb zavaró input érkezik az agyba, ami ezt zavarná (és nem pedig akadályozná, hiszen ha akadályozná, akkor egyáltalán nem lehetne iPadröl tanulni, amit senki nem állit, mivel logikátlan is lenne).

    Tehát ha kevesebb zavaró tényezö van (legyen az BÁRMI), akkor a figyelem jobban tud öszpontosulni az adott dologra. Persze a szükséges eszközök kellenek, de minél egyszerübb és kevesebb, annál jobb.
    Erre számos konkrét példa is van, mint pl mikor azt javasolja vki, hogy vegyél elö egy tiszta papirlapot (egy piszkos / gyürött / használt / összefirkált, stb helyett), és azon dolgozd ki az adott tételt, stb, ezzel is segitve a letisztulabb környezetben a kevesebb zavaró tényezöt a jobb koncentrációhoz és telejesitöképességhez.

    Éppen ezért az alapvetö oktatás nagyon is helyénvaló az oldschool egyszerü eszközökkel, viszont tény, hogy ott, ahol már komplexebb témák vannak és szükséges lehet egy jó eszköz a könnyebb érthetöség kedvéért, ott viszont kell és sokszor elengedhetetlen is.

    Eképpen pedig változatlanul igaz, hogy iPadröl lehet tanulni, max vmivel kisebb hatékonysággal. Viszont ez is csak egy ideig igaz. Ugyanis végeredményben minden csak megszokás kérdése.
    Tehát ahogy meg lehet szokni, hogy pl rádió mellett tanul az ember, meg lehet az iPad-et is szokni, söt, gondoljunk pl az extrém esetre, akár pl differenciálegyenleteket egy rockkoncerten a küzdötér kellös közepén is lehet tanulni. Tény, hogya marha rossz hatásfokkal, de ez itt a kulcs a megértéshez.

    Mindent lehet szokni, és a hatásfokot is egyúttal növelni a koncentrációban idövel, de egyazon idöben a jobb koncentrációhoz a kevesebb zavaró tényezö növeli a hatásfokot.

    És mindemelett még különbözö emberek is vagyunk, van akinek szimplán papiron se sikerül vmi, ami másnak egy koncert örült zajában is megy... úgyhogy kinek mi válik be, magának kell eldöntenie. :)

    Bocs, hosszú lett picit.

    [ Szerkesztve ]

    ───────────── P r o / E N G I N E E R ─────────────

Új hozzászólás Aktív témák